pypcinski 20.05.05, 10:45 Biogram pisarza (nazwanego "Sumieniem Izraela") w dzisiejszej Rzeczpospolitej: tinyurl.com/9q7yt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dana33 Re: Amos Oz gościem Targów Książki 20.05.05, 11:12 nie pisz bzdur, cep. kto go nazwal sumieniem israela? ty? bratkowski? nie jest ani sumieniem israela ani sumieniem israelczykow. jest dobrym pisarzem, tak mowia, i ma takie a nie inne poglady polityczne. sumienie israela??? Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re: Amos Oz gościem Targów Książki 20.05.05, 11:19 Co masz od rana - Dana? Przecież określenie "sumienie Izraela" jest w tytule artykułu! Masz pretensje do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Nie miej pretensji do kobiety 20.05.05, 11:21 Ona przeciez nie wie co to sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re: Nie miej pretensji do kobiety 20.05.05, 11:26 Ty Gold przeczytaj uważnie, co jest poniżej. A mnie ciekawi, co by mi Dana poleciła z twórczości tegoż pisarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Nie miej pretensji do kobiety 20.05.05, 11:28 nic ci nie polece, bo ja go nie czytam. ja wogole oprocz gazet p[o hebrajsku nic nie czytam. wole po angielsku, niemiecku i polsku. latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski No co Ty? 20.05.05, 11:43 To Oz nie ma przekładów na angielski? PS: likwiduję sygnaturkę (for the time being) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek448 Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:11 Po polsku jest Moj Michal, Czarna skrzynka. Moj Michal jest niezbyt udanym tlumaczeniem, ale warto przeczytac. Jest jeszcze bardzo ciekawa jego biografia. Uciekl od rodzicow, ktorzy go przysposobili w wieku 13 lat do kibucu i tam juz zostal. Kibuc to komuna, wiec i jego poglady sa tez dosc w tym kierunku. Pisarzem jest dobrym, ale politykiem nie bardzo. Lepiej niech pisze. Tak jest na calym swiecie, ze artysci, poeci, pisarze sa bardzo skrajni w swoich pogladach, czesto bardzo lewicowych i mysla, ze jak oni dadza komus buziaka, to zostana tez pocalowani, ale niestety tak nie jest i czesto poprostu dostaja "w morde" ku ich wielkiemu zaskoczeniu. To bardzo dobrzy i wrazliwi ludzie, ale nie stoja na ziemi, dlatego Amosa Oza lepiej czytac jako pisarza niz sprawozdawce politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:16 Zdecydowana wiekszosc pisarzy i intelektualistow niemieckich, tych "dobrych i wrazliwych ludzi" nie stojacych "niestety" "na ziemi" potepiala w swej naiwnosci rezym Hitlera. No coz. Politykami dobrymi to oni nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek448 Re:do goldbauma 20.05.05, 12:32 Odpowiadam na twoje ziejace nienawiscia posty ostatni raz. Bede cie od tej chwili ignorowal i traktowal jak chorego na paranoje czlowieka. Musisz sie wtracic w kazdy post,nawet jezeli dotyczy spraw kultury czy innych tematow niezwiazanych z Zydami. Zawsze sie wtracisz i plujesz. Pluj i bluzgaj, bo ja cie poprostu wymazalem, wiec nawet nie bede widzial co piszesz. Proponuje to zrobic rowniez Tobie Danusiu. Robactwo bez pozywienia ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum do tomka 20.05.05, 12:43 Tracisz szybko fason Tomeczku a ja nie wiem dlaczego? Co w dosyc oczywistej chyba wypowiedzi na temat pisarzy i intelektualistow niemieckich moze byc takiego, zeby okreslac to jako "plucie" i "bluzganie", czlowieka "chorego na paranoje", zeby rzucac klatwe na jej autora i porownywac go do "robactwa"? Czy mam ci przypomniec, kogo tytulowano w ten sposob kilkadziesiat lat temu? Dlaczego prawda (bo ta wypowiedz jest najzwyklejsza prawda) powoduje u ciebie takie drgawki i konwulsje? Pewnie tego sie juz nie dowiem. Ludzi piszacych prawde zwykliscie przeciez "bojkotowac". Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:40 Szanowny Tomku, [Czy to były Tomek44?] Dzięki za info o polskich przekładach. Coś mi w związku z tą wymianą opinii chodzi po głowie. Jakby wspomnienie - dalekie - coś chyba kiedyś mówiła na ten temat nauczycielka? Polskiego? Że jakby...? Że sumienie pozostaje w jakimś związku z wolną wolą, że jest niezależne od polityki, ale ma moc wpływania na politykę... korygowania politycznych zamierzeń... Coś takiego. Jakoś tak dzwoni. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek448 Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:43 Nie udalo mi sie zalogowac na Tomek44, dlatego jestem tomek448. Pozdrawiam pypcinski napisał: > Szanowny Tomku, > > [Czy to były Tomek44?] > > Dzięki za info o polskich przekładach. Coś mi w związku z tą wymianą opinii cho > dzi po głowie. Jakby wspomnienie - dalekie - coś chyba kiedyś mówiła na ten tem > at nauczycielka? Polskiego? Że jakby...? Że sumienie pozostaje w jakimś związku > z wolną wolą, że jest niezależne od polityki, ale ma moc wpływania na politykę > ... korygowania politycznych zamierzeń... > > Coś takiego. > > Jakoś tak dzwoni. > Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Amos Oz gościem Targów Książki 20.05.05, 12:48 Rodzina z Polski jest lewak ale wybacze mu npbody is perfect nawet polak Odpowiedz Link Zgłoś