Dodaj do ulubionych

Amos Oz gościem Targów Książki

20.05.05, 10:45
Biogram pisarza (nazwanego "Sumieniem Izraela") w dzisiejszej Rzeczpospolitej:

tinyurl.com/9q7yt
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: Amos Oz gościem Targów Książki 20.05.05, 11:12
      nie pisz bzdur, cep. kto go nazwal sumieniem israela? ty? bratkowski? nie jest
      ani sumieniem israela ani sumieniem israelczykow. jest dobrym pisarzem, tak
      mowia, i ma takie a nie inne poglady polityczne. sumienie israela???
      • pypcinski Re: Amos Oz gościem Targów Książki 20.05.05, 11:19
        Co masz
        od rana -
        Dana?

Przecież określenie "sumienie Izraela" jest w tytule artykułu!

Masz pretensje do mnie?
        • goldbaum Nie miej pretensji do kobiety 20.05.05, 11:21
          Ona przeciez nie wie co to sumienie.
          • pypcinski Re: Nie miej pretensji do kobiety 20.05.05, 11:26
            Ty Gold przeczytaj uważnie, co jest poniżej. A mnie ciekawi, co by mi Dana poleciła z twórczości tegoż pisarza.
            • dana33 Re: Nie miej pretensji do kobiety 20.05.05, 11:28
              nic ci nie polece, bo ja go nie czytam.
              ja wogole oprocz gazet p[o hebrajsku nic nie czytam. wole po angielsku,
              niemiecku i polsku. latwiej.
              • pypcinski No co Ty? 20.05.05, 11:43
                To Oz nie ma przekładów na angielski?

PS: likwiduję sygnaturkę (for the time being)

• tomek448 Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:11
              Po polsku jest Moj Michal, Czarna skrzynka. Moj Michal jest niezbyt udanym
              tlumaczeniem, ale warto przeczytac.
              Jest jeszcze bardzo ciekawa jego biografia. Uciekl od rodzicow, ktorzy go
              przysposobili w wieku 13 lat do kibucu i tam juz zostal. Kibuc to komuna, wiec
              i jego poglady sa tez dosc w tym kierunku. Pisarzem jest dobrym, ale politykiem
              nie bardzo. Lepiej niech pisze. Tak jest na calym swiecie, ze artysci, poeci,
              pisarze sa bardzo skrajni w swoich pogladach, czesto bardzo lewicowych i mysla,
              ze jak oni dadza komus buziaka, to zostana tez pocalowani, ale niestety tak nie
              jest i czesto poprostu dostaja "w morde" ku ich wielkiemu zaskoczeniu. To
              bardzo dobrzy i wrazliwi ludzie, ale nie stoja na ziemi, dlatego Amosa Oza
              lepiej czytac jako pisarza niz sprawozdawce politycznego.
              • goldbaum Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:16
                Zdecydowana wiekszosc pisarzy i intelektualistow niemieckich, tych "dobrych i
                wrazliwych ludzi" nie stojacych "niestety" "na ziemi" potepiala w swej naiwnosci
                rezym Hitlera.

No coz. Politykami dobrymi to oni nie byli.
                • tomek448 Re:do goldbauma 20.05.05, 12:32
                  Odpowiadam na twoje ziejace nienawiscia posty ostatni raz. Bede cie od tej
                  chwili ignorowal i traktowal jak chorego na paranoje czlowieka. Musisz sie
                  wtracic w kazdy post,nawet jezeli dotyczy spraw kultury czy innych tematow
                  niezwiazanych z Zydami. Zawsze sie wtracisz i plujesz. Pluj i bluzgaj, bo ja
                  cie poprostu wymazalem, wiec nawet nie bede widzial co piszesz. Proponuje to
                  zrobic rowniez Tobie Danusiu. Robactwo bez pozywienia ginie.
                  • goldbaum do tomka 20.05.05, 12:43
                    Tracisz szybko fason Tomeczku a ja nie wiem dlaczego?

Co w dosyc oczywistej chyba wypowiedzi na temat pisarzy i intelektualistow
                    niemieckich moze byc takiego, zeby okreslac to jako "plucie" i "bluzganie",
                    czlowieka "chorego na paranoje", zeby rzucac klatwe na jej autora i porownywac
                    go do "robactwa"?

Czy mam ci przypomniec, kogo tytulowano w ten sposob kilkadziesiat lat temu?

Dlaczego prawda (bo ta wypowiedz jest najzwyklejsza prawda) powoduje u ciebie
                    takie drgawki i konwulsje?

Pewnie tego sie juz nie dowiem. Ludzi piszacych prawde zwykliscie przeciez
                    "bojkotowac".
              • pypcinski Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:40
                Szanowny Tomku,

[Czy to były Tomek44?]

Dzięki za info o polskich przekładach. Coś mi w związku z tą wymianą opinii chodzi po głowie. Jakby wspomnienie - dalekie - coś chyba kiedyś mówiła na ten temat nauczycielka? Polskiego? Że jakby...? Że sumienie pozostaje w jakimś związku z wolną wolą, że jest niezależne od polityki, ale ma moc wpływania na politykę... korygowania politycznych zamierzeń...

Coś takiego.

Jakoś tak dzwoni.

• tomek448 Re:do pypcinskiego 20.05.05, 12:43

Nie udalo mi sie zalogowac na Tomek44, dlatego jestem tomek448.
                  Pozdrawiam

pypcinski napisał:

> Szanowny Tomku,
                  >
                  > [Czy to były Tomek44?]
                  >
                  > Dzięki za info o polskich przekładach. Coś mi w związku z tą wymianą opinii
                  cho
                  > dzi po głowie. Jakby wspomnienie - dalekie - coś chyba kiedyś mówiła na ten
                  tem
                  > at nauczycielka? Polskiego? Że jakby...? Że sumienie pozostaje w jakimś
                  związku
                  > z wolną wolą, że jest niezależne od polityki, ale ma moc wpływania na
                  politykę
                  > ... korygowania politycznych zamierzeń...
                  >
                  > Coś takiego.
                  >
                  > Jakoś tak dzwoni.
                  >
    • fredzio54 Re: Amos Oz gościem Targów Książki 20.05.05, 12:48
      Rodzina z Polski jest lewak ale wybacze mu
      npbody is perfect nawet polak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka