Dodaj do ulubionych

Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o ra...

02.06.05, 07:15
JEZU, co za wstyd. Co za straszne zadupie. HOLANDIO PRZEPRASZAM CIĘ - ALE
PAMIĘTAJ TU NIE WSZYSCY SĄ TACY. Swoją drogą sposób traktowania Ukraińców na
wschodniej granicy przez tych troglodytów też jest skandaliczny.
Obserwuj wątek
    • kumpel_wielkiego_komucha Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o ra... 02.06.05, 07:16
      nie rozumiala o co chodzi ale "jest przekonana"."panie w WC niemile".co za
      brednie.
      • freelancer1 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:25
        tak ,brednie - dużo trzeba rozumiec jak jakaś dresiara w kiblu podniesionym
        głosem, z miną typu "zaraz przyjdzie mój chłopak i wam wpie.." , coś do
        ciebie mówi...
        • slon2002 [...] 02.06.05, 08:34
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • dan3iger KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 08:58
            Kolejna afera GW:

* Jakaś babcia klozetowa nie była dość miła dla jednej dziewczynki
            * pan Nico Moen z Holandii chce wykluczyc Polskę z UE
            * Straż Graniczna mając wątpliwość co do niektórych paszportów (sami piszecie
            że część dokumentów była nietypowa) nie przepuściła całej wycieczki
            * Celnik burknął oddając paszport
            * "Polscy celnicy molestują uczniów" głoszą tytuły w holenderskiej prasie bo
            jedna pani "nie rozumiała, o co chodzi, ale jest przekonana, że żarty te miały
            podtekst seksualny" (obsesja ? maniactwo seksualne tej pani? )

Super że Gazeta Wyborcza wtóruje holenderskim brukowcom pisząc o rasistowskim
            skandalu. Pewnie nawet nie pofatygowała się spytać celników dlaczego autobus
            stał 4h na granicy. Przypominam rasistowskie zamieszki kttóre miały miejsce w
            Holandii po zamordowaniu Theo van Gogha więc niech nas Holendrzy nie pouczają o
            kulturze obcowania z ludnością napływową.
            Gazeta Wyborcza po raz kolejny się kompromituje. Ze świetnej gazety pozostały
            Wam tylkio przyciągające wzrok tytuły. Reszta jest coraz bardziej pusta.
            • elefantino1 ilu jest tych holendrów?Tam prawie nie ma białych 02.06.05, 09:08
              narodek sprytny i malutki a krzyczą jakby rzeczywiści było kogo się bać.
              • king25 niech sie oburzaja holendzry. a my robmy swoje. 02.06.05, 09:25
                mamy najwspanialsza historie w Europie, i jestesmy bardzo przyjaznym narodem.
                • amhu Re: niech sie oburzaja holendzry. a my robmy swoj 02.06.05, 09:30
                  Najwspanialsza historie.....przegranych bitew, batalii, wojen, wodzow i
                  historycznych szans.
                  Jestesmy bardzo przyjaznym narodem.....wobec tych ktorzy bija w bebenek naszej
                  narodowej megalomanii i na dodatek cos za nic dadza.
                  • mlasskacz [...] 02.06.05, 10:16
                    • mlasskacz A,: "brzydkie dźwięki" i "na pewno o seksie"chacha 02.06.05, 10:19
                      Jaka łaciata ta holenderka!
                      • asadabas Re: A,: "brzydkie dźwięki" i "na pewno o seksie"c 02.06.05, 11:59
                        te brzydkie dzwieki, ktore tak urazily uszy tej pani, to byl jezyk polski, a
                        wiadomo, ze polacy rozmawiaja tylko o seksie i to z niemoralnymi paniami
                        (koorwa!!) to i wszystko jasne ;-))
                    • mlasskacz Uzyłem słowa "menażeria".Ciekawie sie musieli nasi 02.06.05, 11:11
                      milusińscy zachowywać. Chachacha!
                      • kropekuk Nie bredz: bialy Anglik w czasie 5-6 lat w Polsce 02.06.05, 13:07
                        TEZ mial dokladnie takie same doswiadczenia - poczawszy od glupich smieszkow
                        przy jego wowczas nie najlepszym polskim (a po angielsku malo kto z mundurowych
                        i urzedasow mowil),a na byciu dlan milym tylko wowczas, gdy Polak chcial go na
                        jakis szmal czy inna darmoche (np. darmowe konwersacje) naciagnac. Jestescie
                        strasznie egoistyczna, wpatrzona we wlasne pepki nacja. W niektorych
                        przypadkach z tego egocentryzmu moze wyrosnac czysty rasizm. I tyle.
                        • papista [...] 02.06.05, 13:41
                          • gryzli5 Polak nie polak 02.06.05, 15:19
                            Ciekawe jak długo ty mieszkasz po za polską ? widzę że dla ciebie my to już jesteśmy WY!
                            Spróbój ocenić siebie-może popatrz na to w ten sposób -wyjechałeś z Polski i teraz zabierasz prace komuś w tej wspaniałej UNI-może nie jesteś rasistą ,ale jakims zarazkiem -czy jesteś pewien ze o tobie wszyscy myślą dobrze !!!
                        • mlasskacz Jak to "wy"? A "wy" Anglycy z Koziej Wólki? 02.06.05, 14:21
                          • mborko co za brednie 02.06.05, 15:21
                            ktos tupnie a juz czec Polakow majtkami trzesie. nie wiadomo, co sie na tej
                            granicy wydarzylo i gazety opieraja swoje opinie i komentarze, bo nie
                            sprawozdania i relacje na przekazie innych. moze Polscy celnicy byli
                            niegrzeczni a moze byli grzeczni. ja osobiscie nie wiem. w kraju demokratycznym
                            prowadzi sie dochodzenie i ludzie sa niewinni przed udowodnieniem winy. nie
                            dokonuje sie publicznego linczy na podstawie doniesien prasowych. ale widac, ze
                            zachodnia europa coraz czesciej uczy sie demokracji od ameryki. zycze tylko
                            europejczykom, zeby im amerykanie wprowadzili kiedys wizy i wtedy przekonaja
                            sie co to jest celnik faszysta i nieuprzejmy konsul.
                        • wmaker Piszesz o urzędasach,ale skąd oni się biorą 02.06.05, 14:33
                          Odpowiedz : Zatrudniają się rodzinami :)
                  • ethebor Re: niech sie oburzaja holendzry. a my robmy swoj 02.06.05, 13:30
                    Polowa narodow Europy miala duzo gorsza historie (Irlandia) albo prawie w ogole
                    nie maja wlasnej (Norwegia czy Finladia), prawie wszystkie utrabrutalne wojny
                    religijne....
                    W Europie swrodkowej i wschodniej historia z nami akurat obeszla sie chyba
                    najlepiej. Moze troche lepiej czasami powodzilo sie Wegrom, ale oni stracili
                    naprawde cale swoje kresy z prawie polowa etmicznej ludnosci.
                    Inne narody utracily elity na swojej drodze historycznej (Czechy - germanizacja,
                    Slowacja - madziaryzacja, Ukraina, Litwa, Bialorus - elity ulegly polonizacji,
                    w Rosji wycieciu przez rewolucje, na balkanach przez Turkow).

A co do bitew to przypomina mi sie jedna wygrana dowodzona w ktorej naszymi
                    dowodzil Holender. Musialo u nas byc calkiem niezle skoro wolal Gdansk od tulipanow.

amhu napisał:

> Najwspanialsza historie.....przegranych bitew, batalii, wojen, wodzow i
                    > historycznych szans.
                    > Jestesmy bardzo przyjaznym narodem.....wobec tych ktorzy bija w bebenek naszej
                    > narodowej megalomanii i na dodatek cos za nic dadza.
                    • galt Co za bzdury 02.06.05, 16:47
                      hamstwo wobec dzieci i nastolatek jest kometowane - a ludzie mowia - nie rusza
                      nas bo wygralismy pod Grunwaldem. - Co za bzdury!

A moze poprostu trzeba powiedziec: tak, nie jestem zdziwiony hamstow jest w
                      Polsce MOCNO zakorzenione (inaczej nie mielibysmy hama-prezydenta), miejmy
                      nadzieje, ze przypadek jest odizolowany, tak prasa holenderska pewno rozdmuchala
                      ten przypadek aby dostarczyc amunicji na wybory, ale durni trzeb azidentyfikowac
                      i jak winni - rozliczyc. Rasizm i nietolerancje seksualna trzeba potepic.
                      Hamstwo trzeba potepiac ZAWSZE. Xbyt dlugo w Polsce dominowala zasada, ze madry
                      milczal a ham darl ryja i wszystkich zagluszal - reszt maluczkich mu
                      przyklaskiwala. Swiat sie zmienil - trzeba odwrocic proporcje -teraz niech hamy
                      sie boja!
              • galt brawo! 02.06.05, 16:41
                Mowisz jak prawdziwy Polak - oh, przepraszam polaczek.
                Napuszony, cwany w swoim domu i bezczelny z niewielka wiedza - ot obraz
                dzisiejszej mlodziezy.
            • sdh_h Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 09:56
              jednej rzeczy nie rozumiem - przeciez w krajach UW granice mozna przekraczac bez paszportow...
              • barbara_gostynska Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 10:11
                uważam że to jest chamstwo,ale należy jeszcze sprawdzić,gdyż Pani Dyrektor
                nawet nie słyszła inaczej mówiąc nie rozumiała co sie do niej mówi.Po drugie
                brali w tym udział równiez pogranicy niemieccy.Jeżeli to prawda to trzeba
                wyciągnąć konsekwencje w stosunku do winnych.Ale ja jako Polak nie zamierzam
                się kajać gdyż to są tylko incydentalne sytuacje.Jakoś nie robi się szumu gdy
                obrażaja nas jako naród.Przestańmy przepraszać że jestesmy,oddychamy i żyjemy
                niby w tej światłej Europie bo sądze ze jesteśmy narodem bardziej
                swiatłym ,wykształconym i tolerancyjnym niż niektórzy obywatele tes starej
                Europy.
                • fartur78 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 10:45
                  głupiś człowieku...
                  każde nawet najmniejsze objawy rasizmu należy tempić. Jako naród nie czuje się
                  obrażany przez inne narody natomiast jako Polak czuje sie obrażony przez tego
                  wała na granicy, który w ten sposób sie zachowywał. Niestety nasz narodowa
                  megalomania powoduje takie zachowania. Wcale nie jesteśmy lepsi ani gorsi od
                  innych narodów pod zadnym względem - wyjatek stanowią ludzie tacy jak ty którzy
                  lecząc swoje narodowe kompleksy wmawiaja sobie światłość, tolerancje i takie
                  tam a ja się pytam gdzie ty te cechy narodowe widzisz rozejżyj się jesli je
                  zobaczysz to dostaniesz nagrode "cuber oko 2005"
                  • barbara_gostynska Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 11:05
                    po pierwsze nie musisz sie zgadzać z moim zdaniem,ale widać to brak tolerancji
                    jest rónież u ćiebie,bo jeśli ktoś ma inne zdanie niż ty to musi być głupim
                    człowiekiem.Raczej lecz kompleksy swoje a nie moje.A po drugie popraw
                    ortografie bo widać mogę zaliczać sie do bardzie wykształconych niż ty bo
                    raczej błedów nie czynie.
                    • kato28 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 11:37
                      Basiu,
                      bez względu na to jakiego koloru były te dzieci miały holenderskie papiery. Bez
                      dyskusji i zbędnych ceregieli powinni przekroczyc granicę. Niestety bardzo
                      smutne jest to że do nie białych europejczyków Polacy w ogóle nie sa
                      przyzwyczajeni. W Paryżu, Berlinie, Amsterdamie, Madrycie i wielu innych
                      miastach Europy nawet na dalekiej prowincji nikt nie gapi się za człowiekiem z
                      powodu odmienności rasowej. Ot i biały i czarny i żółty są współobywatelami.
                      Chyba nikt naszych pograniczników nie uświadomił że gęba w europejskim
                      paszporcie moze być i zielona. Ma europejski paszport-szlaban w górę. Z reszta
                      pogranicznicy to nie wszystko. Bardzo często Polacy w różnych sytuacjach
                      dziwnie reagują na "obcych". Choćby właśnie gapieniem się czy mało wybrednymi
                      komentarzami. A oprócz tego że każdemu przyzwoitemu człowiekowi nalezy się
                      zwykły szacunek to ci "obcy" przy okazji zostawiają u nas trochę kasy.
                      A na koniec coś dla podgrzania atmosfery. W zeszłym roku byłem w Paryżu.
                      Naogladałem się pięknych i pachnących murzynek, robiących w eleganckich
                      sklepach zakupy arabów, siedzących w restauracjach żółtych", pomykających w
                      elgackich autach przez miasto samochodach innych "francuzów". Wstąs przeżyłem
                      chcac zwiedzić polski kościół. Zobaczyłem pod nim rodaków. Zapijaczonych,
                      brudnych, śmierdzacych. Wstyd było w pobliżu otworzyć gębę!!!
                    • fartur78 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 12:47
                      Droga Basiu, być może użyłem zbyt dobitnych słów ale wybacz pisałem ten tekst w
                      stanie dużego wzburzenia po Twoim komentarzu (takie sytuacje wpływają też na
                      ilość błędów kiedy jest się dyslektykiem). Wyjaśniam: nie krytykuje twoich
                      poglądów tylko twoją ignorancje wzgledem oczywistych faktów bo nie można nazwać
                      tego co napisałaś poglądami. Jeśli uważasz że Polska jest rajem tolerancji to
                      powiedz mi dlaczego nazywa się kogoś kogo sie nie lubie "żydem" dlaczego
                      zakazuje się wyrażania swoich poglądów mniejszościom seksualnym dlaczego
                      kobiety nie zajmują tak czesto kierowniczych stanowisk i z raguły zarabiają
                      mniej niż faceci itd itp. Wybacz, poglądy to indywidualna interpretacja -
                      wnioski płynące z faktów - jeśli nie zna się faktów to jest to IMPOTENCJA
                      INTELEKTUALNA.
                  • czubik.tatry Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 12:28
                    Nie wyzywaj innych od głupich, skoro piszesz "tempić" zamiast "tępić"
                    i "rozejżyj" zamiast "rozejrzyj". Proponuję Ci wyrażać swoje poglądy bez
                    inwektyw i zgodnie z zasadami gramatyki.
                    • fartur78 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 13:13
                      no cóż jak ktoś nie ma co napisać to przynajmniej wykład z ortograii walnie...
                      hihihi
                      • czubik.tatry Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 14:47
                        Napisałem w innym miejscu, i to w dodatku bez błędów ortograficznych. Hi,hi,hi.
                  • papista Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 13:46
                    "każde nawet najmniejsze objawy rasizmu należy tempić. Jako naród nie czuje się
                    > obrażany przez inne narody"
                    1. A może "tępić" nie "tempić"? Widać kto tu jest Polakiem...
                    2. A ja się czuje obrażany. Nienawidzę np. francuskich celników, którzy jak
                    widzą polski paszport to się nabijają, nie szczędzą chamskich komentarzy
                    polskim turystom. Polaków traktują jak psie gó... I nikt z tego powodu
                    Francuzom nie robi wymówek.
                    A tu proszę, wielka afera, nasi rodzimi kosmopolici kajają się przed Holendrami
                    jak idioci. Mimo że nic się nie stało.
                    • kato28 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 13:57
                      A gdzie Ty człowieku widziałeś ostatnio francuskich celików? Na lotnisku co
                      najwyżej sprawdzają paszporty czy dowody. Natomiast widoczną granicę Francja ma
                      chyba jedynie ze Szwajcarią ale i tu podróżny pokazując paszport czy dowód UE
                      nie powinien natknąć się na celnika.
                • kamilar Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 11:04
                  Dokładnie, niech gazeta protestuje przeciwko przezywaniu Polaków od złodziei w
                  cudownej tolerancyjnej republice federalnej Niemiec
                • konskipsiinteres Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 11:49
                  brawo, popieram
                  • mtotto Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 12:58
                    Bladerunner.....what does this have in common with the discussion?
              • ethebor Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 13:38
                Chyba dotyczy to obywateli Uni (alb wszytskich ale tylko w strefe Shengen, ale
                Polska do niej nie nalezy). O ile sie nie myle Ukraincy nadal musza zabiegac
                osobno o wize Polsko a osobno o Niemiecka (niemiecka chyba starcza na cale
                Shengen). Dziaki byly mieszkacami Holandii od kilku lat wiec nie wszystkie mialy
                pewnie obywatelwo Holederskie a niemcy przejchaly jako strefe Shengen.

sdh_h napisał:

> jednej rzeczy nie rozumiem - przeciez w krajach UW granice mozna przekraczac be
                > z paszportow...
              • galt Prawda - nierozumiesz 02.06.05, 16:33
                ...mozna przekraczac bez wiz
              • faklapolis Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW-BEZ PASZPORTOW 02.06.05, 18:09
                sdh_h napisał:

> jednej rzeczy nie rozumiem - przeciez w krajach UW granice mozna przekraczac
                be
                > z paszportow...

TAAAAAA....

widac ze malo rozumiesz...
                to kolejny miraz rozdmuchany przez prase polska,
                jezeli wyjedziesz za granice bez paszportu to juz mozesz nie wrocic!a w kazdym
                razie bedziesz zmuszony wykupic tygodniowy paszport u np niemcow za jedyne
                osiem euros!!!
                Spotkalo mnie mo to niedawno, uzywam dowodu francuskiego i chociaz bez problemu
                przekroczylem granice tam i spowrotem ze trzy razy przez okras kilku miesiecy
                to przy kolejnej probie wjazdu celnik niemiecki wywlokl mnie z samochodu i za
                chiny ludowe nie chcial wpuscic do kochanej polski!!
                Dopiero po polgodzinnej dyskusji na wiesc ze jestem rowniez narodowosci
                polskiej zgodzil sie mi wystawic wspomniany dokument.Nie musze juz dopisywac ze
                takich jak ja musialo byc wielu tego dnia poniewaz karnet mial wypelniony po
                brzegi polskimi nazwiskami!!!
                Od tej chwili juz zawsze zabieram paszport(oczywiscie gdy jade do polski)na
                terenie uni zeczywisie nie jest potrzebny, lecz polska nie jest w strefie euro
                i dlatego sa kontrole ;
            • zyta17 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 13:03
              Bardzo mi wstyd przyznac sie , ze pochodze z Polski. Ten dziki kraj nie moze
              znalezc sie w Europie. Raczej bardziej na jakiejs odleglej planecie, aby
              zyli tylko sami Polacy i nawzajem sie ze soba zarli. Tam jest miejsce PL
              • gobi03 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 20:31
                Bardzo mi wstyd, że mieszkasz w Polsce. Mam nadzieję, że zapomnisz polskiego
                języka i staniesz się prawdziwą białą europejką w holandii. Będziesz szczycić
                się tolerancją dżihadu, narkotyków i rozwydrzonych nastolatków.
              • zibi1604 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 03.06.05, 17:30
                napisała:

> Bardzo mi wstyd przyznac sie , ze pochodze z Polski.
                Po prostu zapomnij, że stąd pochodzisz i po problemie.

A w Polsce faktycznie powinni żyć Polacy.Nigdy nie mieliśmy kolonii w
                przeciwieństwie do wielu krajów europy zachodniej(m.innymi Holandii),nie mamy
                więc żadnych zobowiązań wobec kolorowych.

• nocnylot Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 13:16
              No sorry, ale jesli NRC nazywasz brukowcem to po prostu obnazasz swa
              ignorancje...
              nl
            • basia172 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 14:06
              Dokładnie, w artykule zabrakło zdania strony polskiej. A to co mówi nauczycielka jest stekiem domysłów, być może wynikających z jej własnych uprzedzeń. Swoją drogą, polscy oficerowie straży granicznej powinni mieć świadomosć, że tego typu incydenty mogą zostać nagłośnione, i że obowiązuje ich uprzejmość, także wobec dzieci.
            • weather2 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 15:08
              Jeśli się coś pisze, to powinno się wiedzieć , że od 1 maja 2005 na zachodniej
              granicy Polski nie ma celników. Jest tylko Straż Graniczna.
            • natasend Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 16:30
              Ale ciemnogrod!!!! Jezu, co za kraj, co za ludzie?!? Naprawde nie rozumiesz, ze
              ci celnicy przesadzili?!? jestem przekonana, iz taka sytuacja miala miejsce, i
              ze opiekunika niczego nie ubarwiala...Ale ten ograniczony ludek nieczego nie
              widzi!!! jak to dobrze ze juz nie mam tego na codzien!

dan3iger napisał:

> Kolejna afera GW:
              >
              > * Jakaś babcia klozetowa nie była dość miła dla jednej dziewczynki
              > * pan Nico Moen z Holandii chce wykluczyc Polskę z UE
              > * Straż Graniczna mając wątpliwość co do niektórych paszportów (sami piszecie
              > że część dokumentów była nietypowa) nie przepuściła całej wycieczki
              > * Celnik burknął oddając paszport
              > * "Polscy celnicy molestują uczniów" głoszą tytuły w holenderskiej prasie bo
              > jedna pani "nie rozumiała, o co chodzi, ale jest przekonana, że żarty te miały
              > podtekst seksualny" (obsesja ? maniactwo seksualne tej pani? )
              >
              > Super że Gazeta Wyborcza wtóruje holenderskim brukowcom pisząc o rasistowskim
              > skandalu. Pewnie nawet nie pofatygowała się spytać celników dlaczego autobus
              > stał 4h na granicy. Przypominam rasistowskie zamieszki kttóre miały miejsce w
              > Holandii po zamordowaniu Theo van Gogha więc niech nas Holendrzy nie pouczają o
              >
              > kulturze obcowania z ludnością napływową.
              > Gazeta Wyborcza po raz kolejny się kompromituje. Ze świetnej gazety pozostały
              > Wam tylkio przyciągające wzrok tytuły. Reszta jest coraz bardziej pusta.
              • gobi03 Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 02.06.05, 20:35
                Jestem przekonany, że te nastolatki zachowywały się jak "downy" i o to chodziło.
                Zresztą nie można lepiej myśleć o nauczycielce, która tak organizuje
                wycieczkę... O tym jednak nikt nie wspomni, bo byłoby to politycznie niepoprawne
                - debile to święte krowy.
            • bydgosc Re: KOLEJNA AFERA WYKRYTA PRZEZ GW 03.06.05, 14:27
              taaa.... a w holadnii nie ma ludzi, ktorzy "inaczej" sie odnosza do ludzi o innym kolorze skory...
              taaaaaa..... a GW dala plame jak cholera..... a w GW wszyscy sie kochaja i kochaja innych tak? bo jesli
              tak to znaczy, ze jesli ktos z GW na przyklad nie przepada za (przepraszam) czarnymi to na pewno juz
              tam nie pracuje - bo GW to miejsce wzajemniej miedzyrasowaj adoracji a nie dobrzego
              dziennikarstwa....
        • bladatwarz Chodza do barow dresiarzy? 02.06.05, 08:45
          Bardzo smieszne.
          • freelancer1 Re: Chodza do barow dresiarzy? 02.06.05, 08:49
            a skąd wycieczka z Holandii ma wiedzieć, że to "bar dresiarzy"? ja np. nie wiem,
            które bary w dajmy na to Poznaniu, to "bary dresiarzy" bo nie bywam w Poznaniu,
            za to wiem ,które w Warszawie, bo w Warszawie bywam, ale żeby zdobyć taką
            wiedzę, trzeba trochę czasu poświęcić.....
            • mis22 Chamstwo straznikow granicznych 02.06.05, 09:01
              Fakt, ze rasizm w Polsce jest rozpowszechniony. Osobiscie mam nadzieje, ze
              bedac w Unii Europejskiej i widzac wiecej cudzoziemcow Polacy powoli naucza
              sie, ze ludzie o innym kolorze skory sa takimi samymi ludzmi jak my.

Natomiast nie tylko polscy czy ukrainscy straznicy graniczni maja patent na
              chamstwo. Gdy wracalem z Polski do Stanow ze swoja polska narzeczona, to w
              Nowym Jorku na lotnisku amerykanski straznik graniczny robil chamskie dowcipy
              na ten temat. Poniewaz mogl odmowic wizy dla mojej narzeczonej to ignorowalem
              jego zachowanie ale moja zona wiecej do Polski nia lata przez Nowy Jork.
              Zreszta zachowanie sie amerykanskich pracownikow konsularnych w Polsce
              zalatwiajacych podania o wizy do Stanow czesto tez jest ublizajace Polakom.
              • ikesan Re: Chamstwo straznikow granicznych 02.06.05, 09:29
                nie są tacy sami - polecam poznanie ich a następnie o wypowiedzi
        • lisle ALE JAJA !!!! ONI SIE NAS BOJA !!!! NIE MOGE !!!!! 02.06.05, 09:02
          bo jestesmy bardziej ambitni zadni sukcesu pracowici i przede wszystkim myslacy
          !!!! w odroznieniu od tych zabojadow i narodu haszyszo-eutanazyjnego
          hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha T
        • as75 Ciekawe- nie zna jezyka ale zrozumiala niuanse... 02.06.05, 12:14
        • jurekpy Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 12:29
          Cały ten szum wokół polskich pograniczników jest czystą prowokacją ze strony
          służb holenderskich.
          Po prostu przeciwnikom Konstytucji UE w Holandii potrzebny był taki pretekst
          aby pobudzić ksenofobię i niechęć "tłustych" holendrów do nowych członków UE.
          Tłumaczenia holendrów są żałosne.
          Sprawa jest poważna i powinno zająć się tym nasze MSZ.
          Absolutnie nie powinniśmy nikogo przepraszać,bo za co ?
          To nami -Polską znów posłużyli się "jedynie prawowici" mieszkańcy lepszej
          europy.
      • gryzli5 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:57
        Mój kolega leżał pół godziny w przydrożnym rowie podczas kontroli drogowej koło Rotterdamu. Jedyną jego winą było to że miał samochód na naszych numerach, a akurat Panowie policjanci z "grzecznej "Holandii robili obławę na bandziorów którzy skubnęli jakiś sklep. Oczywiście nie było wiadomo kto go oskubał ,ale Polak jest głównym podejrzanym- nie Arab, nie Chińczyk -ale właśnie Polak. Po przeprowadzeniu kontroli ,spisaniu danych znajomego puszczono łaskawie wolno bez słowa przepraszam.
        Taka to "grzeczna" ta Holandia!!!
        • piopiu Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 09:18
          Tak ale o tym wielka antyrasistowska i tolerancyjna GW nie napisze
      • donnaprima Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 10:38
        Apropo stania na przejsciu granicznym 2-4 godziny to normalka-Witamy w Europie!!
        Niestety nic sie tu niezmienilo,polskie autokary tez tak stoja i kazdego
        traktuje sie jako potencjalnego przemytnika lub tez "czarnego arbajtera"
        potrafia zapytac np.gdzie i po co jada?hehe...
        Niech spojrza wlasnie jak traktuja Polskich obywateli za granica,niestety
        wszedzie polacy sa na szarym koncu ,smutne ale prawdziwe.
        Rasizm istnieje wszedzie czy tego chcemy czy tez nie.
        A Holendrzy np.bardzo tolerancyjny narod,spotkalam sie z popularnym przypadkiem
        przysposobienia kosciola na sklep spozywczy a na bylym cmentarzu nagrobkch
        wmorowanych w ziemi dzieci bawia sie w pilke.
        Holandia jest krajem gdzie sie az roi od wszelkich swirosow i zboczencow z
        pedofilami na czele....
      • werrka Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:44
        "Młodzież bez wątpienia zdawała sobie sprawę, że jest niegrzecznie traktowana, bo jest kolorowa. Mijały nas dziesiątki pojazdów z białymi pasażerami - opowiada." O ch....a! jak fatalnie, że pasażerowie byli biali, a jacy mieliby być zieloni?!
        Pani nic nie rozumiała z naszego pięknego, szeleszczącego języka a wnioski wyciągnęła szczegółowe! Tej kobiecie mogłabym opowiedzieć taką historyjkę - dawno, dawno temu pewien pan jechał razem z 11 letnią córeczką z Polski, przez Niemcy, do Danii. W trakcie kontroli paszportowej zapytali się dziecka z kim jedzie i dokąd. Mała zrozumiała, ale tak sie speszyła, że zaniemówiła a tata spokojnie czekał aż się odblokuje i coś powie. Odblokowanie trwało zbyt długo i zaczęło się... podnieśli głos a sens ich pytań w skrócie był taki- co się tu dzieje? Sprawa się wyjaśniła szybko a ojciec dziecka był pełen podziwu dla tych ludzi, że dbają o bezpieczenstwo małoletnich podróżników.
      • ubu66 dokładnie, oni pewnie pierwszy raz przekraczali 03.06.05, 20:58
        granicę i nawet nie wszyscy mieli paszporty.
        A głupia baba nie rozumiała nic tylko wszystko jej sie "kojarzyło". Kretynizm.
        Inna rzecz ze te nasz słuzby celne to tez hołota w większosci.
    • edek47 Robia z igly widly. 02.06.05, 07:28
      CHORA EUROPA GLUPICH LUDZI.Gdy prawdziwy rasizm pokaze w Europie znowu swoje
      oblicze , to Holendrzy tego ponownie nie zauwaza.
      • kasia.lambert Re: Robia z igly widly.- niestety nie 02.06.05, 08:50
        Fatalnie to wyszlo i niesety tylko potwierdza, jakimi jestesmy rasistami
        wstyd!!!

inna sprawa, ze Holandia tez slynie z rasizmu - nie tak dawno chcieli wysylac z
        powrotem do domu emigrantow,nawet tych ktozry juz sie tam urodzili

co nie znaczy ze nas to w jakikolwiek sposob usprawiedliwia

a najgorsze jest to,z e ni ma ogolnego oburzenia, tylko jakis facet w poscie u
        gory sugeruje, ze ta pani nei mogla zrozumiec, ze sie ja obraza
        oraz ze panowie stosuja niewybredne zarciki o podtekscie seksualnym

narod wybrany, cholera jasna
        • pjpb Re: Robia z igly widly.- niestety nie 02.06.05, 10:11
          droga kolezanko mow za siebie.
          wiekszosc dyskutantow podeszla do doniesien z dystansem - 'gazeta wyborcza' od
          dawna walczy w krusadzie antyrasistowskiej i nie po raz pierwszy z braku
          powazniejszych incydentow wyrusza raportowac z pipidowki mniejszej, gdzie
          lokalny pijaczek sie przestraszyl widzac pierwszy raz w zyciu murzyna.
          tym razem dziennikarze profesonalnej wyborczej nie pofatygowali sie nawet
          sprawdzic wersji incydentu u polskiej strazy granicznej - i ewentualnych
          konsekwencji w stosunku do nieprofesjonalnych celnikow. ogolne biadolenie i
          marudzenie 'jacy polacy o rasisci' nic nie da.
          przy barierze jezykowej malo profesjonalne zachowanie celnikow [pani 'zdawalo
          sie' ze celniy dowcipkuja z podtekstami seksualnymi] i niegrzecznosc babci
          klozetowej [jak znam zycie znacznie bardziej uderzac musial smrod - a w
          atmosferze ekstrem[ent]alnej nielatwo sobie wyobrazi babcie klozetowa w stroju
          i z przeszkoleniem stewardessy] to troche malo aby miec jakiekolwiek podstawy
          do wytaczania ciezkich dzial rasizmu. mozna ponarzekac na niegrzecznosc i niski
          profesjonalizm - owocujacy negatywnymi odczuciami przyjezdnych - ale przeciez
          rasizm sie lepiej sprzedaje - czyz nie?
          • meth.p Re: Robia z igly widly.- niestety nie 02.06.05, 10:45
            Drogi kolego,

niestety, Twoje wynurzenia ine pokrywaja sie z rzeczywistoscia - gazeta
            zamieszcza wywiad z szefem oddzialu strazy granicznej - wystarczy umiejetnie
            czytac artykuly, obok jest zawsze ramka "Zobacz takze".

O ile sformuowania jak "wydaje sie", "jestem pewna" nie brzmia wiarygodnie, to
            jestem pewien, ze sytuacja byla wyjatkowo nieprzyjemna. Czasem trudno chamskie i
            prostackie zachowanie w kulturalny sposob opisac. Niemniej jednak skandal u
            holendrow wydaje sie byc rozdmuchany.
            • pjpb Re: Robia z igly widly.- niestety nie 02.06.05, 15:25
              'chamstwo', 'prostactwo' - zgoda. 'rasizm' [a to ten tytul i
              oskarzenia 'gazety' na podstawie wrazen sluchowych holenderskiej nauczycielki
              wywolal kosmiczne zainteresowanie tym watkiem na forum] to zupelnie inna bajka.
              dyskusja na forum jest zazarta, bo scieraja se opinie dwoch grup - tych ktorzy
              za 'gazeta wyborcza' pragna przepraszac wszystkich i za wszystko, czuja tez
              wstyd z powodu urodzenia sie w 'tym dzikim kraju' - oraz tych ktorzy zanim
              wstyd poczuja wola byc pewni ze jest sie za co wstydzic [podzial oczywiscie
              celowo przerysowany]. o rasizm, antysemityzm, faszyzm, nietolerancje itp latwo
              oskarzyc - ale szastanie tymi slowami na lewo i prawo czyni z nich tylko nic
              nie znaczace inwektywy
              inna sprawa ze niewiele sobie obiecuje po konsekwencjach wobec byc moze nazbyt
              niefrasobliwych [chyba ze rzeczywiscie mieli jakies rasistowskie zagrania]
              granicznikow. wyglada na to ze na swiecie jest powszechna praktyka ignorowania
              wszelkich skarg w stosunku do sluzb granicznych. zgaduje ze kazdy kto traci
              czas przez jakies kontrole zamiast szerokiego usmiechu i 'szerokiej drogi' jest
              rozdrazniony i nierzadko sie skarzy na przesladowania. wtedy dobrym
              pogranicznikiem bylby tylko taki ktory nic nie robi - w konsekwencji skargi sa
              puszczane mimo uszu i granicznicy sa rzeczywiscie swietymi krowami - ale to
              jest problem globalny.
      • arkp Zaskoczyły mnie "nasze amsterdamskie dzieci"... 02.06.05, 12:04
        Czy "nasze amsterdamskie dzieci" w ogóle posługują się językiem holenderskim?
        Wiedzą, że głową państwa jest królowa, że w Holandii są jakieś prowincje poza
        Amsterdamem? Mają świadomość co się w ogóle dzieje 30 kwietnia i dlaczego?
        Coś mi mówi, że za cholerę nic z powyższego.

A ja się czuję niekomfortowo jadąc rano brukselskim metrem i będąc jedynym w
        zasięgu wzroku człowiekiem o europejskich rysach twarzy. I SIĘ TEGO NIE WSTYDZĘ!
        Nie jestem rasistą, ale proszę nie wymagać ode mnie abym czuł narodową
        wspólnotę z kimś kto posiada obywatelstwo np. polskie, ale język polski rozumie
        słabo i pod warunkiem, że mówi się powoli, nie ma pojęcia kto to taki Piłsudski
        czy choćby nawet Gomułka i np. nie widzi nic zdrożnego w tym, że jego ojciec
        zamorduje siostrę, gdy usłyszy, że spała z chłopakiem.
        • gryzli5 Re: Zaskoczyły mnie "nasze amsterdamskie dzieci". 02.06.05, 15:27
          I tutaj jest sedno sprawy - na nas wymusza się uszczelnianie wschodniej granicy ,wprowadzanie retrykcyjnych wiz dla np Ukraińców itd.Nie możemy jeszcze swobodnie przemieszczać się po europie (bo chyba jesteśmy niebezpieczni !!!!)
          Tymczasm do krajów beneluksu i francji szerokim strumieniem wlewa się masa emigrantów z dawnych kolonii,i nie widać aby ktoś się tym przejmował.Taka Francja to już w jednej trzeciej kraj muzełmański,ale niech tam to ich problem -tylko do kiedy ? Nie da się zaręczyć czy obywatel Uni z francuskim paszportem i o nazwisku Abdul al jakiśtam nie przyjedzie sobie bez problemu do Warszawy i zechce wysadzić się w powietrze w jakimś sympatycznym hipermarkecie !!!
    • polski_francuz Wstyd 02.06.05, 07:36
      jak diabli.

Wystarczy zeszta na forum poczytac, niektore rasistowski wpisy (Mahmuty,...)
      czy nicki ktore z rasismu czynia cnote.

PF
      • piopiu rosyjski niemiec i arabski witnamczyk - mądry jest 02.06.05, 09:19
      • nenkam Re: Wstyd 02.06.05, 12:38
        żabojad? :D
    • mniejwiecej A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 07:40
      kiedy jade tgv z szwajcarii do francji zawsze na kontroli paszportowej z calego
      wagonu wyciagaja tylko mnie...zaraz po tym jak zobacza polski paszport. juz sie
      przyzwyczailem do przeszukania bagazu i kieszeni i obrazliwych pytan...jakos
      nikomu to nie przeszkadza...phi zachodnioeuropejczycy
      • napiszme Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 07:44
        Widocznie polaczkowosc, cwaniactwo masz na buzi wypisane. Ja tam bym cie w
        ogole do Szwajcarii nie wpuscil.
        • sawa.com Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 08:02
          napiszme, dlaczego tak lubisz być chamem?
        • sawa.com Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 08:18
          napiszme napisała:

> Widocznie polaczkowosc, cwaniactwo masz na buzi wypisane. Ja tam bym cie w
          > ogole do Szwajcarii nie wpuscil.

I jeszcze jedno. Jesteś polsko-języczny. A więc Twój kontakt z Polską nie był
          okazjonalny. Skąd więc w Tobie tyle nienawiści? Kto i jak Cię skrzywdził? Albo
          kto skrzywdził Twoich bliskich?

Taka nienawiść nie bierze się z niczego.

Aha i jeszcze jedno pytanie. Jakiej jesteś narodowości.

Proszę. Nie chowaj głowy w piasek. Odpowiedz na prostę pytania.

z wyrazami szacunku. sawa.

• orion_kr Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 10:08
            > Aha i jeszcze jedno pytanie. Jakiej jesteś narodowości

a co cie obchodzi jego narodowosc?
            • michal00 Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 10:23
              > a co cie obchodzi jego narodowosc?

a co cie obchodzi co ja to obchodzi?
        • tashunka Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 12:21
          Czujesz sie lepszy?
      • polski_francuz Nawet jesli 02.06.05, 07:47
        to moze na ich forach tez oburzeni obywatele pietnuja rasism wobec Polakow. Jak
        moj sasiad robi glupstawa,to nie uprawnia mnie do robienia glupstw.

Ja pietnuje ten nasz rasism. I powtarzam wstyd i tyle.
        • nenkam Re: Nawet jesli 02.06.05, 12:40
          Alors... Peut-etre vous vous shut up...
          (sorki, ale nie jestem tolerancyjny wobec francuzikow)
          • rs_gazeta_forum Re: Nawet jesli 02.06.05, 13:49
            nenkam napisał:
            > (sorki, ale nie jestem tolerancyjny wobec francuzikow)
            Używasz w stosunku do siebie takich określeń jak "tolerancyjny"? Miary ci zabrakło.
            • adax4 Europa da się lubić 02.06.05, 14:32
              Marzy mi się taki poranek, kiedy robiąc zakupy / świeże bułeczki, mleko,
              twarożek grani/ kupuję gazete i znajduję w niej, najlepiej na pierwszej
              stronie artykułu na temat traktowania Polaków na przejściach granicznych.
              Mógły to być na przykład raport Gazety Wyborczej na temat skandalicznego
              traktowania Polaków w krajach europejskich. Najpierw Gazeta pisałaby o
              wielogodzinnych kolejkach na granicy austriackiej, potem o brutalności
              francuzów , eszystko okraszając przykładami kłopotówktóre w ciągu ostanimich
              lat Polacy mieli na granicy. Nie musiałoby to kończyć się oskarżeniem służb
              granicznych i celnych o rasizm ale mogłaby podnosić problem praw człowieka i
              stosowania równych zasad wobec państw Unii Europejskiej.
              Niestety, nic takiego nie miało miejsca. Wątek rasistowski jest dla Gazety
              Wyborczej jest zbyt smaczny żeby nie wykorzystać go do pognębienia / czytaj :
              wyedukowania / Kowalskich czy Nowaków. Żeby pokazać wszystkim tą gorszą twarz
              wstrętnego Polaka rasisty i antysemity. Mniej ważny jest brak dokumentów
              marokańskiej młodzieży, pasjonujące z pewnością mecze rozgrywane przy pomocy
              wieńców pogrzebowych, bezstresowe wychowywanie młodych holendersko-marokańskich
              obywateli.
              Ponieważ kogos trzeba obarczyc odpowiedzialnością za fiasko konstytucji
              europejskiej chyba takim chłopcem do bicia stanie się Polska. Wstępniaki w
              holenderskich gazetach, debata telewizyjna / na razie jedna ale spokojnie ,
              potem bedzie lawina / wszystko to będzie służyło wyjaśnieniu wpływu polskiego
              hydraulika i pogranicznika na problem integracji Europy. Każde następne
              referendum powinno , oprócz kwesti Tak Nie konstytucji Europejskiej, piętnować
              rasizm Polaków i stawiać pytanie czy Polska jest godna bycia członkiem Uni
              Europejskij. To nic , że to nie ma większego sensu. Ważne, że jest
              zapotrzebowanie społeczne na głupią, zacofaną Polskę. Ciekawe jak polskie
              media, dyplomaci, politycy poradzą sobie z tym nowym trendem w Europie. Na
              razie Wyborcza dostaje ode mnie jedynkę z setką wykrzykników
              • faklapolis Re: Europa da się lubić 02.06.05, 18:41
                taaaaa...
                poruszyles tu wazny watek!!
                oto chodzi tej calej zydo-komunie, jak juz sobie,poskacza z tej radosci ze
                odcieli leb KE to beda szukac winnych wszedzie tylko nie u siebie!
                GW nie podala ze holenrzy moze i bali sie turkow, a le w pierwszym rzedzie to
                zalewu polskich robotnikow!!
                NIby teraz winny celnik polski a o niemieckim ani slychu ,wiadomo wladaja
                swietnie tym jezykiem.Nallepiej to sobie dopowiedziec ze ktos przypieprza sie
                do dzieciakow i sprawa zalatwiona rasizm jak wiadomo nakreca sie sam!
                Moze dzieciaki nie mialy paszportow! jak napisalem nizej dopoki polska nie
                bedzie w strefie euro jest wymagane posiadanie paszportu przy przekraczaniu
                granicy!Na dowod osobisty tylko w espace euro!!
                Nalezy szukac bezposredniego zrodlo informacji a nie posredniego!Jezeli ktos
                nie rozumie slowa po polsku to trudno zeby uznac jego refleksje za wiarygodne!!
                Sprawa polski powraca zreszta bardzo czesto w mediach zachodnich i to nie
                rozowych kolorach!!
                O ile polacy, jako narod polen energii, radza sobie swietnie w kazdej sytuacji
                to zgnusniale kraje zachodnie, nie potrafia trafic wlasnym palcem do d...
                i winia za to wlasnie polske!!
                Jezeli polacy odrzuca ta konstytucje ,to zrobia sobie tylko krzywde, nie maje
                juz nic do stracenia,to nie jak francja ktora opanowana przez czerwona mase
                niezadowolona z wszystkiego przez "nie" rzadala wylacznie usuniecie prezydenta
                i rzadu.
                Kompletnie skrzywiony proces myslowy zabojadow ktory jak zwykle za jakis czas
                beda chcieli znowu jezeli jest juz wiadomo ze beda gorzkogo zalowac ,obarczyc
                kogos innego,najlepiej nas!!I zarobia to jezeli zaglosujemy na "nie" nie dadza
                rady jezeli na "tak"
        • faklapolis Re: Nawet jesli 02.06.05, 18:15
          taaaa....
          lepiej pietnuj ten twoj rasizm tan gdzie zyjesz, zabojedzie ,a do polskiego sie
          od...
          pilnuj swojego podworka, juz pokazales co potrafisz glosujac na nie przeciw
          swojemu rzadowi, ktorego jedynym bledem bylo narzucenie wam francuzom reform!!!
          Gnijcie w tym komuno -sosjalizmie ale od polski sie odpieprzcie!!!
      • jelen3 Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 07:54
        Przeciez kontrola paszportow jest na dworcu... Z jakiego wagonu Pana wyciagaja?
      • marcinlet Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 08:43
        Polacy sami sobie na to zapracowali.
        • davidmors Re: Dobrze traktują proszę pani.Jestem zadowolony 02.06.05, 10:52
          Jedna pani powiedziała drugiej pani, że Polaków źle traktują na zachodzie.
          To jest nieprawda. Wielokrotnie to sprawdziłem.
          Wnioskuję, że plotkująca pani ma żydowskie korzenie w sobie, przynajmniej
          od czasu do czasu.
      • remik.bz Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 09:23
        mniejwiecej napisał:
        juz sie
        > przyzwyczailem do przeszukania bagazu i kieszeni i obrazliwych pytan...jakos
        > nikomu to nie przeszkadza...phi zachodnioeuropejczycy

Niestety masz rację. Te "niby cywilizowane " zachodnioeuropejskie słuzby
        graniczne zachowują się w sposób wręcz chamski ( sorry ,ale nie mogę znaleźć
        łagodniejszego określenia) na widok polskiego paszportu i polskich tablic
        rejestracyjnych. Z racji swojego zawodu często biorę udział w różnych
        międzynarodowych konferencjach naukowych, sypozjach czy "spotkaniach
        branżowych" -takich bardziej towarzyskich z niezobowiązujacą wymianą poglądów.
        Jeśli lecę samolotem , to z reguły wszystko jest OK. Ale nie daj Boże
        samochodem ! Szczególnie "wyróżniają się " Austriacy i Szwajcarzy. Wyczyny
        naszych celników opisane w artykule to "pikuś" w porównaniu z
        ich "osiągnieciami". Ostatnio Austriacy np wyciągneli mi kilkanaście książek
        naukowych z osobistymi notatkami i tak skrupulatnie przeglądali na wietrze ,ze
        wszystkie kartki z notatkami wyladowały w błocie w promieniu 20 m. Mówili
        oczywiście przez "Ty" , pytając np co oznacza znak "całki" w moich notatkach (
        nie wiem po co ?) Zdemontowali wykładzinę w bagażniku i przy drzwiach, ale
        zamontować to juz nie "mieli czasu". Nawet nie przeprosili.
        Gdy opowiadałem o tym później w Wiedniu ,austriaccy koledzy byli bardzo
        oburzeni , chcieli interweniować . Nie mogli uwierzyć ,ze to "normalka" w
        stosunku do obywateli kraju członkowskiego UE. Ale jednak przy okazji niesmiało
        sugerowali ,że powinienem podróżować w garniturze a nie w "dżinsach i
        podkoszulku", gdyż celnicy myślą ,że jadę do "roboty na czarno". A przecież w
        UE taka postawa nie powinna mieć miejsca.
        No cóż , w każdym kraju UE jest ten margines ludzi z "inną kulturą osobistą".
        • vitmik Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 09:29
          no kulture austriakow to mozemy dokladnie przesledzic przegladakac zyciorysy
          ich dziadkow i ich kariery w nsdap, ss, gestapo i konzentratinlager
        • orion_kr Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 10:11
          Nie wiem jak jezdzisz do tych krajow,ale mnie sie jakos nigdy nie zdazylo ani w Austrii ani w Niemczech ani we Francji zeby celnicy byli hamscy w stosunku do mnie bo jade samochodem na polskich numerach albo polskim autobusem.
          • remik.bz Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 10:53
            orion_kr napisał:

> Nie wiem jak jezdzisz do tych krajow,ale mnie sie jakos nigdy nie zdazylo ani
            w
            > Austrii ani w Niemczech ani we Francji zeby celnicy byli hamscy w stosunku do
            > mnie bo jade samochodem na polskich numerach albo polskim autobusem.

Wierzę Ci. Po prostu wszędzie oprócz profesjonalnych służb jest jeszcze ten
            nieszczęsny margines. Ja trafiam akurat na ten margines ( a Ty odwrotnie) i nie
            uważam ,ze muszę robić z tego aferę. Nauczycielka z Holandi uznała ,ze należy
            jednak taką aferę zrobić . To tylko o niej źle swiadczy i źle świadczy o
            Holendrach ,ze do takiej drobnej i w końcu "głupiutkiej" sprawy przywiązują tak
            wielka wagę.
            Nawiasem mówiąc mam nieodparte wrażenie ,że słowa nauczycielki ( która nie zna
            polskiego) o seksualnych aluzjach celników mieszczą się w staropolskim
            przysłowiu "głodnemu chleb na myśli".
        • jmmichalik Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 11:28
          Ciekawe czemu ja tez zawsze trafiam na ten sam "margine ludzi z inna kultura
          osobista". Ostatnio mam okazje wiecej podrozowac (studiuje za granica) i uwazam
          ze niemieccy pogranicznicy bija wszystkich na glowe:
          - w styczniu przeszlo godzine trwalo przeswietlanie bagazy i sprawdanie
          (RECZNE!!!) prawie wszystkich (temperatura powietrza w baraku byla ponizej zera,
          brak ogrzewania i zakaz wsiadania do autobusu... no i obowiazkowy pies..., i
          szczyt wszystkiego - do przeswietlenia trzeba wejsc po schodach zaden z
          pogranicznikow nie pomyslal nawet zeby pomoc kobietom wtargac na podest walizki
          tylko sie glupio patrzyli - nie wiedzialem ze mozna sie tak tepo patrzyc jak
          ktos sie z czyms meczy)
          - w pociagu Berlin-Krakow oczywiscie tylko ja mialem polski paszport (pozostale
          osoby w przedziale mialy niemieckie) i oczywiscie musieli sprawdzac go przez 10
          minut (w pociagu nie maja zasiegu te zabawki do sprawdzania paszporow wiec
          przeliterowywanie wszystkich danych przez komorke trwalo jakbym byl poszukiwany
          za Bog wie co)
          - na dworcu w Zgorzelcu wszystkich przeuscili bez pytania tylko zatrzymywali
          osoby z polskimi paszportami - w d... maja ze za 10 minut jest nastepny pociag,
          na ktory wiekszasc osob chce zdazyc
          to tyle litanii skrg i zazalen. pozostaje miec nadzieje ze w koncu "wazna"
          granica sie przesunie na wschod i bedzie mozna normalnie podrozowac.
        • kampuch Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 11:45
          remik.bz - czemu GW nie wydrukuje twoich opowiesci???
          Moze warto byloby - w Holandii, Austrii i Szwajcarii?
        • kato28 Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 11:51
          Małem okazję dosłownie chwilę temu przekraczać austryjacką granice. Ichniejszy
          pogranicznik wyszedł, zobaczył auto (polskie blachy), z daleka czerwoną okładkę
          paszportu (ze starym dowodem który mi się rozsypał wstyd się pokazywać) i
          machnął ręką by jechć. Wszystko. Musiałeś trafić na jakiś chamów na wzór tych
          naszych.
          • remik.bz Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 12:27
            kato28 napisał:
            Musiałeś trafić na jakiś chamów na wzór tych
            > naszych.

Chcę mieć nadzieję ,że tak było ,że trafiłem akurat na ten "margines". Dlatego
            ani przez moment nie pomyślałem o robieniu z tego "afery" na wzór "holenderski".
      • nocnylot Re: A JAK TRAKTUJA POLAKOW NA ZACHODZIE? 02.06.05, 13:22
        Przykro mi to powiedziec ale to raczej Twoj partykularny problem, a nie problem
        polskiego paszportu. Ja tez bardzo czesto jezdze TGV miedzy genewa i paryzem i
        jeszcze NIGDY o nic sie mnie nie pytal ani nie przeszukiwal bagazu...
        nl
    • rolaoo Re: Trepy na zachodniej granicy 02.06.05, 07:44
      Nic nie robią tylko siedzą i pierdzą w stołki. Takie zachowanie pograniczników
      jet typowe dla ich 'wykazywania się' Straż graniczna na zachodzie
      (czechy,niemcy,słowacja) to instytucja zbędna,marnująca państwowe pieniądze.
      • travel_wawa Re: Trepy na zachodniej granicy 02.06.05, 21:57
        zgadzam się, tak właśnie jest
    • mniejwiecej jakby nie bylo granic nie byloby problemu 02.06.05, 07:44
      jednak wjezdzajac do europy polacy musza przejsc kontrole
    • dzikamalpa BZDURA 02.06.05, 07:44
      robia wielka afere z jakiegos incydentu... wszedzie zdarzaja sie ludzie
      nieodpowiedzialni... przeciez tam trwa ukryty narastajacy konflikt miedzy
      muzulmanska a holenderska spolecznoscia...zeby od razu wyciagac tak daleko
      idace wnioski... niech lepiej sie zajma swoimi zboczencami i narkomanami na
      ulicach...
      • mis22 Holenderskie i polskie ulice 02.06.05, 09:03
        dzikamalpa napisał:
        > ... niech lepiej sie zajma swoimi zboczencami i narkomanami na ulicach...

A czy z polskich ulic juz znikneli alkoholicy i dresiarze?
        • vitmik Re: Holenderskie i polskie ulice 02.06.05, 09:13
          wole alkoholikow i dresiarzy niz ciemnoskorych cpunow i calujacych sie
          namietnie pedałow w lateksie
          • pandada Re: Holenderskie i polskie ulice 02.06.05, 10:50
            A to już twój wybór, skoro wolisz po ryju od białego, heteroseksualnego dresa, niż zobaczyć całujących się facetów. Byłem w Holandii wielokrotnie - głównie w średniej wielkości mieście. Nigdy nie widziałem na ulicy całujących się facetów poza może różowym dniem w Tilburgu, ale i tam nie było to nachalne, bo długo nie wiedziałem co to za pajace w różowych przebraniach.
        • kaphis Re: Holenderskie i polskie ulice 02.06.05, 15:36
          Ja juz zdecydowanie bardziej wole holenderskich zboczencow i narkomanow, niz
          polskich meneli, dresow, kler, WOPkow, misie (policje) i inny podejrzany
          element. Przynajmniej holenderski element nie jest tak skorbiony jak nasz.
    • telube Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 07:46
      Wybaczcie Bracia Holendrzy. Smutno mi bo jestem Polak. Tez mam kolorowe dzieci
      i za kazdym razem na tym samym przejsciu granicznym przezywamy to samo. Wstyd.
      • dan3iger Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 09:42
        > Tez mam kolorowe dzieci.
        > Wstyd.

Nie wstyd mieć sąsiada Murzyna z wielkim poganiaczem, nie przesadzaj.
        • taki-i-owaki Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 11:15
          > > Tez mam kolorowe dzieci.
          > > Wstyd.
          >
          > Nie wstyd mieć sąsiada Murzyna z wielkim poganiaczem, nie przesadzaj.

Lubisz słowne gierki i manipulację! Sam stosujesz metody, o które ciągle
          oskarżasz innych - w prawie każdej wypowiedzi masz coś do zarzucenia GW :)
          • dan3iger proszę, oto odpowiedź 03.06.05, 10:28
            > Lubisz słowne gierki i manipulację! Sam stosujesz metody, o które ciągle
            > oskarżasz innych - w prawie każdej wypowiedzi masz coś do zarzucenia GW :)

Jak przeczytałem że przedmówcy jest wstyd że ma kolorowe dzieci chiałem go
            jakoś pocieszyć, wszak jestem tolerancyjny i otwarty na nowości.
            A co do drugiego wątku - ja nie jestem Gazetą Wyborczą, czego innego chyba
            oczekuje się ode mnie, małego żuczka, a czego innego od gazety o
            wielotysięcznym nakładzie. Bo manipulacje Gazety (np. promowanie partii PD,
            opisywanie afer których nie było) mają znacznie większe reperkusje od tego co
            piszą sobie na forum internauci. Czyż nie ?
            Pozdrawiam, Dan3iger.
    • borrus Na zbity ryj z takimi urzędnikami 02.06.05, 07:49
      To proste. Dosyć stosowania odpowiedzialności zbiorowej. Rasizm ( czy głupota
      lub chamskie wychowanie) ma określone nazwisko. Obowiązkiem przełożonych było
      po pierwszym sygnale zawiesić osoby biorące udział w tym incydencie do
      wyjaśnienia. Po potwierdzeniu wydalić ze służby.
      Jeśli przełożeni tych celników nie uczynili tego co do nich należało należy ich
      samych zawiesić w wykonywaniu obowiązków służbowyc- do wyjaśnienia.

Tak powinno działać państwo które dba o swój wizerunek na arenie
      międzynarodowej- ten incydent kosztować nas będzie setki tysięcy euro-
      (zmiejszenie inwestycji, oraz ruchu turystycznego)
      • vitmik nie tak predko 02.06.05, 08:00
        chwila chwila chwila jest wyraznie napisane ze nasz pogranicznik nie znal ani
        angielskiego ani niemieckiego.
        w jaki wiec sposob ci 2-3 letni "holendrzy" zrozumieli co mowi? troche logiki.
        a z drugiej strony widzac pelen autokar kolorowych dzieci ( no bo sa one
        kolorowe, rozne odcienie brazu, oliwki,zołci i czarnego, chyba ze jestem
        daltonistą)ktore wysiadaja z autobusu z holandii nie trzymal bym ich 4 h ale
        jak trzeba to nawet 8.
        gdy wracalem z holandii polskim autobusem rejsowym tyle wlasnie nas trzymano na
        granicy. wpuscili psy ktore mialy szukac gragow pochowanych w srodku a
        pasazerow zaproszono na kontrole osobista. Jak holendrzy sa tacy postepowi ze
        legalizuja narkotyki to niech sie nie dziwia ze w konserwatywnych krajach ich
        obywatele moga miec z tego powodu problemy.
        • taki-i-owaki Re: nie tak predko 02.06.05, 11:24
          Stawiasz sprawę na głowie. Pogranicznicy nie podejrzewali i nie szukali
          narkotyków. Poza tym o przedłużające się kontrole na granicy holenderskiej
          powinieneś mieć pretensję do rządów Niemiec i Francji, bo to one naciskają na
          Holendrów, aby obywatele ich państw nie wywozili z Holandii marihuany. Ja
          przekraczając pociągiem granicę Holandii z Niemcami byłem bardzo zdziwiony,
          kiedy lotna kontrola niemiecka o wiele bardziej maglowała Niemców, niż mnie.
      • every2 Re: Na zbity ryj z takimi urzędnikami 02.06.05, 16:03
        Wazne aby sie zapedzic z tym wywalamien. Jaka pani nie byla zadowolowna bo
        musiala czekac a ze byla w towarzystwie kolorowych dzieci wiec powod jest prosty
        przesladowanie kolorowych. A jest mozliwe ze to pieniaczka i myslala (sadzila bo
        o myslenie nie podejrzewam) w jakiejs zadupiastej polsce nikt nie bedzie smial
        nic sprawdzac bo przyjechala przeciez z EUROPY. A ty chca jakies dokumenty i to
        jeszcze nie wystarczy karta zakupu marychy w aptece. No i afera. a Pan(i)borus
        swolnil by obsade przjscia granicznego. I wyszlo by jak z policja dupki w
        wyborczej dali ciala ale wywalono kilku policjantow z roboty nie oczekuje
        honorowego zachowania pismakow bo polski dziennikarz to wildsztajn jak czegos
        nie ukradnie to oszuka jak nie oszuka to oklamie a zazwyczaj pie.. od rzeczy.
        a teraz nagaka na celnikow. Powyrzucaja z roboty kiklkudziseiciu ludzi to sie
        okarze ze pani w prawdzie byla nagranicy ale niemiala dowodu tyko kwit na wegiel
        a to celnika mowila sucker a to w sunie trwalo 15 minut ale wyrzadzonek krzywdy
        ;ludziom juz nikt niecofnie wiec pomalu panstwo powinno dbac o swoich obywateli
        bo oni za nie placa
    • vitmik [...] 02.06.05, 07:53
    • rsrh "Miłe" holenderskie nastolatki ! 02.06.05, 07:53
      Sprawę znamy wyłącznie z opowiadania pani Trudy Coenen a wynika z niego że:

- nastolatki są w Holandii 2-3 lat ale" nigdy nie słyszeli nazwiska Hitlerz"
      - po obchodach zakończenia II wojny "grali wieńcami w piłke nozną"
      - nie rozumieli co mówili celnicy ale zapewne było to obrażliwe

Czy pani Coenen jest własciwą osoba jako wychowawca ??
      • pandada Re: "Miłe" holenderskie nastolatki ! 02.06.05, 10:58
        Czy nie zauważyłeś, że z powodu tej niewiedzy i złego zachowania dzieci właśnie zorganizowano wyjazd do Auschwitz?
        Czy nie rozumiesz, że nie trzeba znać obcego języka, aby poczuć się obrażonym, gdy ktoś patrzy na ciebie z wrednym uśmieszkiem i pohukuje jak małpa?
        • rsrh Panando! Nie znam odgłosu "pohukujacych małp" 02.06.05, 14:59
          a nastolatki po 3 latach w Holandii nie znajace nazwiska Hitler - sa dla mnie
          istotnie na granicy normalności.Nie mówiac już o tej "wychowawczyni"!
        • arkp Re: "Miłe" holenderskie nastolatki ! 02.06.05, 15:52
          Gdy się mieszka 15 lat w Maroku, a 2 w Holandii się nawet holenderskiego zbyt
          dobrze nie rozumie. A już na pewno nie ma się co dziwić, że nazwisko Hitler z
          niczym takiemu "naszemu amsterdamskiemu dziecku" się nie kojarzy.

BTW, bardzo szybkie tempo nadawania obywatelstwa - 2 lata, no pozazdrościć. Ja
          też chcę holenderskie obywatelstwo! Nie dadzą... mam zbyt europejską gębę.
          Zresztą kto by takiemu nietolerancyjnemu Polakowi obywatelstwo nadał.
          Tolerancyjni i otwarci światopoglądowo Arabowie to co innego!
        • bladatwarz I to jeszcze niemiecka 02.06.05, 16:01
          One tak phukuja specyficznie.
          Boze zal mi ciebie.

Cala akcja jest grubymi nicmi szyta.
          Zjezeni sa Holendrzy i Polacy.
          Zydowka ze Niemcami zawinila, a nas wieszac beda.
      • galt Co za bzdury! 02.06.05, 16:37
        Ty masz pproblemy z komprehencja - rozumieniem tekstow.
        To co cytujesz nie ma nic wspolneg z tym incydentem ani kwalifikacjami nauczycielki.
        Twoja wypowiedz jest dowodem tempoty jaka w naszym kraju dominuje - i tak, jest
        potwierdzeniem, ze celinicy nie byli wiele madrzejsci.
    • dzikamalpa Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 07:54
      Polacy w zachodniej Europie czesto sa dyskryminowani w oparciu o nieprawdziwe
      schematy myslowe i tego holendrzy nie zauwazaja... analogicznie ja nie zauwazam
      dyskryminacji tych kolorowych dzieci, bo zgodnie z moim schematem myslowym
      wyrosna z nich zlodzieje albo terrorysci, dlaczego bo sa murzynami albo co
      gorsza arabami
      • vitmik Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:01
        swiete slowa
        • pandada Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 10:59
          Jak te słowa są dla ciebie święte, to chyba wyznajesz nazizm.
          • vitmik Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 11:41
            OJEJ COZ ZA LGOIKA
    • rratajek Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 07:57
      Jakież z tego zdarzenia wynikają wnioski? Dwa:
      1. Należy przeszkolić celników aby wyglądali na równie europejskich co
      holenderscy.
      2. W Holandii jak i w Polsce nie brakuje ludzi wyciągających dowolne wnioski z
      dowolnych zdarzeń o ile tylko pasują do ich obrazu świata.
      • borrus Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:05
        Rratajek- nie pleć głupot. Tej pani nauczycielce faktycznie mogło sie coś
        zdawać, jednak kluczowym dla incydentu jest określenie - normalne dzieci-
        Jeżeli padło- Ci strażnicy graniczni powinni być wyrzuceni na zbitą mordę.
        Niech sie wieśniaki nauczą kultury.
        • jeleniogorski Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:58
          Ale przecież ci pogranicznicy mają
          wprost nieokreśloną wladzę ,przynajmniej
          wielu z nich tak sądzi.
          Czy to dziwne że to pada takiemu burakowi
          na mózg,że uważa wszystkich innych za
          bydło. Przecież podobnie zachowują się
          policjanci. W sytuacji gdy zatrzyma auto
          znacie przecież te ich butne zachowanie
          kretyńskie monologi.
          • meeneque Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 11:26
            witam

mysle ze ta sprawa ma dwie strony:

jedna to chamstwo polskich celnikow, ktore dobrze znam, bo dos czesto
            przekraczam nasze granice. celnicy ktorzy mysla ze zjedli wszystkie rozumy i
            wszystko moga (nie wszyscy ale wiekszosc)

druga to wyolbrzymienie 4-ro godzinnego postoju na granicy, a co to nigdy tyle
            nie staliscie? oraz wg. mnie ogolne wyolbrzymienie calej sprawy, z igly widly ze
            tak powiem

pieniaczom mowie: odpowiadajcie na temat a nie bedziecie sie czepiac ortografii,
            interpunkcji czy czegokolwiek jeszcze chcecie
            • ethebor Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 13:47
              Zdarzalo sie na granicy austriacko-niemieckiej. Stanie niewiadomo dlaczego
              godzinami.
              A ostani raz mialem tam drobiazgowa kontrole w 1998 na miesiac przed likwidacja
              kontroli.
              Jakies 4 lata temu czekalem cos godzine na Wlochow na granicy
              wlosko-szwajcarskiej (cos sie wlochom nie podobalo)
              Podobnie 3 lata temu nasze mieszane towarzystwo wydalo sie bardzo podejrzane
              Wlochowi, (3 Polakow, Szwajcar i Greczynka - najbardzie niepodobala sie ta
              ostania zeby bylo smiesznie jedyna obywatelka EU na pokladzie).

meeneque napisał:
              >
              > druga to wyolbrzymienie 4-ro godzinnego postoju na granicy, a co to nigdy tyle
              > nie staliscie? oraz wg. mnie ogolne wyolbrzymienie calej sprawy, z igly widly z
              > e
              > tak powiem
    • plocker Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:03
      Ale się narobiło :-)
      A ciekawe jak by Polacy wywiesili taki transpert jak Holendrzy na którymś z me
      czów! Brzmiało to miej więcej - Pie..ć POLSKĘ!!! co by się wtedy działo?
      Trzecia wojna? A może ten celnik oglądał ten mecz i poprostu sobie zpamiętał
      tych Holenderskich RASISTÓW!!!
    • stefan51 Re: Holendrzy oskarżają polską straż graniczną o 02.06.05, 08:03
      Przekraczam polska granice 2-3 razy w miesiacu. Na Okeciu lub samochodem w
      Jedrzychowicach. W wiekszosci przypadkow funkcjonariusze Strazy Granicznej sa
      po prostu chamscy. Nie odpowiadaja na dzien dobry. Nie znaja slow "prosze"
      ("Otworzyc bagaznik!") i "dziekuje". Sa aroganccy. Na Okeciu juz dwukrotnie
      mialem scyscje z funkcjonariuszami SG. Chcialem juz nawet pisac skarge do
      przelozonych, ale co to da. W ostatnia niedziele pogranicznik obslugujacy
      bramke do wykrywania metali tak zwracal sie do pasazera "Pasek!!!". No ale coz -
      jakie spoleczenstwo, to tacy jego funkcjonariusze.
      • bladatwarz Da, da 02.06.05, 16:03
        Wcale nie sa tacy nietykalni.
        Wlasnie dlatego, ze ludzie sie nie chca z nimi szarpac, tak sie wlasnie
        zachowuja.
    • oberver Słabo mi sie robi, jak czytam takie artykuły ... 02.06.05, 08:07
      Ileś lat temu na lotnisku w Dubaju miałam kontrole osobistą. Arabka w
      pantalonach i chusteczce na głowie mnie normalnie obmacała.
      Pchałam się do arabów, to musiałam to znieść.
      Kilka lat temu Austriacy rozkręcili nam autobus, jak jechalismy zwiedzac ich
      pięny Wideń. Też nie było mi przyjemnie, chodziaż to było w Europie !

Natomiats jeśli chodzi o Arabów w ogóle, to niestety, maja kłamstwo, i oszustwo
      we krwi. I żadna Holandia ani szkoła nic tu nie pomoże. Prawda jest taka, że
      emigrują, żeby żerować, nic nie robić i życ z zasiłków. I Holendrzy jak widac
      juz pomału zaczynaja to dostrzegać, budzą się, tylko żeby się nie obudzili z
      ręka w nocniku.
      • kirgizi Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 08:46
        Jesli Arabowie maja klamstwo i oszustwo wypisane na twarzy, to kazdy Polak jest
        zlodziejem. To jest dokladnie taki sam sposob myslenia.
        Jak w Polsce czy Holandii zostawie gdzies portfel a nie daj Panie Boze komorke,
        to moge sie juz z nia pozegnac. W Egipcie bedzie sobie spokojnie czekala az po
        nia wrocisz. Mam duzo zastrzezen co do Islamu, ale jedno jest niezaprzeczalne -
        prawdziwy wyznawca tej religii nie kradnie i nie oszukuje. Roznica kulturowa
        polega na tym, ze kazda rzecz sie negocjuje i jesli za szybko skonczysz sie
        targowac to juz Twoj problem. A to, ze w kazdym kraju zdarzajka sie szuje, to
        juz zupelnie inna dyskusja.
        • vitmik Re: Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 08:49
          wiesz czemu w egipcie komorka czeka tam gdzie ja zostawiles? bo te glupole nie
          wiedza jak jej uzyc hehehehehehe!!!!!!!!!!!!!!!
          • freelancer1 Re: Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 08:52
            w egipcie są dwie sieci komórkowe....
            • vitmik Re: Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 08:54
              wiem wiem ,jedna w przybudowce kolo obory a druga w przetworni makreli
              • vitmik Re: Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 08:55
                jedna dla turystow z niemiec druga dla polakow
                • pandada Re: Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 11:05
                  Byłeś w Egipcie? Na pewno nie. Egipt pewnie znasz tylko z religii (niewola egipska Żydów).
                  • vitmik Re: Mi sie robi slabo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 11:42
                    NO TO MASZ PECHA BO EGIPT ZNAM TROCHE LEPIEJ NIZ TY I TO W DODATKU NIE Z
                    POZYCJI PLAZOWICZA W HURGHADZIE
                    • fredron Re: Mi sie robi wesolo jak czytam takie komentarze 02.06.05, 11:49
                      czy wreszcie zrozumiecie, ze nikogo (poza wami) nie obchodzi jak traktuja
                      polakow w usa, jak jest w egipcie, jak w niemczech i co bylo w 1943 oraz kto ma
                      jakie doswiadczenia turystyczno-krajoznawcze?

jest konkretna akcja, konkretne wydarzenie mialo miejsce na polskiej granicy w
                      maju 2005 i ustosunkuj sie do niego, a nie chrzan bzdur, ze Polacy byliby
                      fajniejesi/lepsi/bardziej tolerancyjni itd. tylko im wiecznie ten zasrany
                      rombek od spodnicy przeszkadza!

fredron
                      • fredron Re: Mi sie robi wesolo jak czytam takie komentarz 02.06.05, 11:50
                        cholera, czerwiec juz mamy, czerwiec 2005 , hehehehe

fredron