Dodaj do ulubionych

Zaostrza się spór o duńskie karykatury proroka ...

02.02.06, 19:54
juz jest konflikt. juz mamy totalny konflikt tylko wszyscy udaja ze jest ok. problem w tym ze nie ma plaszczyzny dialogu - ale dialogu serio - a nie pseudodialogu gdzie unika sie waznych kwestii. jest problem ze swiatem islamu i trzeba go postawic na stol. bo tak dalej po prostu dojdziemy do katastrofy
Obserwuj wątek
    • zigzaur Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 20:02
      Wnerwiajta Europejczyków dalej. Wnerwiajta. Zobaczyta, że potrafią walnąć nie
      gorzej niż Amerykanie.
      • wissenwertes Polska prasa sie boi! 03.02.06, 07:45
        Nawet Niemcy zamiscily te rysunki w "Die Welt"! I Czesi i Wlosi i i i...
        • errabundi Al Dżazira zamieszczała egzekucje katolików i co? 03.02.06, 08:15
          I nic. Jakoś nikt nie domagał się przeprosin od szejka Sajida ibn Sultana an-Nahaja. A Duńczyków cisną. I Rasmussen musi się tłumaczyć.
          • umghhh Re: Al Dżazira zamieszczała egzekucje katolików i 03.02.06, 09:37
            na tym polega roznica miedzy swiatem wolnosci slowa i procedur prawnych (chocby
            i nieefektywnych) a swiatem gdzie o zyciu i smierci decyduje motloch i paru
            zadnych krwi imamow. Mozna oczywiscie zastanawiac sie nad przyczynami. W swiecie
            islamu systemow zapewniajacych oswiecenie jest niewiele. Nedza i brak wolnosci
            oraz perspektyw zapewniaja podatny grunt dla oszolomstwa. Jak sie doda do tego
            brak wiedzy o swiecie (to odnosi sie tez do naszych rodzinnych oszolomow) i to
            ze w swiecie islamu srednia wieku jest bardzo niska (ergo duzo mlodych mezczyzn
            o wysokim poziomie testosteronu) to sie z tego robi mieszanka wybuchowa.
            Mnie to nie dziwi. Dziwi mnie natomiast ze wiekszosc muzulmanow nie daje odporu
            tym paru agresywnym mlotom. Ze nawet w Europie glosy ze swiata islamu (a jest w
            europie muzulmanow dobre parenascie jesli nie paredziesiat milionow) nawolujacy
            do opamietania praktycznie nie istnieje. To rodzi przypuszczenie ze mimo ze
            Koran do agersji i przemocy dla niej samej nie nawoluje, to jego swobodna
            interpretacja przez elementy agresywne jest tym czym swiat islamu zyje i w co
            wierzy. Jesli tak to byc moze nadszedl czas aby sie zastanowic nad tym co swiat
            zachodu moze z tym zrobic. To ze spora czesc zasobow ropy i gazu znajduje sie na
            terenach zamieszkalych przez tych ludzi nie powinna nam przeslonic pewnych
            faktow - tego na przyklad ze jak ktos wymachuje nam przed oczami szabelka albo
            kamizelka naladowana TNT albo mozliwoscia nuklearnej anichilacji czesci naszego
            swiata to moze trzeba by gada odstrzelic. Nie dla tego ze jest on muzulmanem ale
            dlatego ze jest on (czy tez ona) niebezpieczny dla nas wszystkich.
            Oczywiscie na eskalacji straca wszyscy. Byc moze zgine bardzo duzo ludzi.
            Przygotowanym do tego nalezy jednak byc. I dobrze sie stalo ze zaczela sie (mam
            nadzieje ze tak jest) dyskusja nad tym co swiat zachodu moze w islamie
            zaakceptowac i czego od tego swiata wymagac.
            niestety co raczej na pewno sie stanie to napiecie zyly ekstremizmu po naszej
            stronie tez :(

Dawno niebylo jakiegos pozadnego kataklizmu wywolanego ruchami wojsk.
            Oj dawno.

//
            • radjukej Re: Al Dżazira zamieszczała egzekucje katolików i 03.02.06, 12:26
              > To rodzi przypuszczenie ze mimo ze
              > Koran do agersji i przemocy dla niej samej nie nawoluje, to jego swobodna
              > interpretacja przez elementy agresywne jest tym czym swiat islamu zyje i w co
              > wierzy.

eh...

69:30 "Bierzcie go i nalózcie mu kajdany!
              69:31 Potem w ogniu piekielnym palcie go!
              69:32 Nastepnie zakujcie go w lancuch, którego dlugosc wynosi siedemdziesiat
              lokci!"
              69:33 Bo on nie wierzyl w Boga poteznego
              76:4 Zaprawde, przygotowalismy dla niewiernych lancuchy, kajdany i ogien
              plonacy.

47:4 Kiedy wiec spotkacie tych, którzy nie wierza, to uderzcie ich mieczem po
              szyi; a kiedy ich calkiem rozbijecie, to mocno zacisnijcie na nich peta. A
              potem albo ich ulaskawicie, albo zadajcie okupu, az wojna zlozy swoje ciezary.
              Tak jest! Lecz jesliby zechcial Bóg, to Sam zemscilby sie na nich, lecz On
              chcial doswiadczyc jednych przez drugich. A co do tych, którzy zostana zabici
              na drodze Boga, to On nie uczyni ich uczynków daremnymi.

76:4 Zaprawde, przygotowalismy dla niewiernych lancuchy, kajdany i ogien
              plonacy.

bez komentarza
              • tjahzi Re: Al Dżazira zamieszczała egzekucje katolików i 03.02.06, 16:03
                Wypisywnaie wyjątków nic nie da i nie można tego tak traktować. Islam był
                religią pokoju - ale nie dla NIEWIERNYCH - podobnie jak chrześcijaństwo. W
                czasach rodzenia sie islamu, judaizm i chrzescijanstwo byly wrecz chronione
                przez islam, jako religie KSIĄG. Niestety historia potoczyla sie delikatnie
                mowiac zlym torem - Wyprawy Krzyzowe - i teraz troche sie pozmienialo. Do ego,
                rzeczywiscie, mozna interpretowac KORAN jak i BIBLIE czy TALMUD czy cokolwiek
                innego, na miliard sposobow.
                • mario-radyja Bzdury, juz przestań. 03.02.06, 16:39
                  Zanim były Wyprawy Krzyżowe, wcześniej były Wyprawy Islamizujące. Islam
                  podbijał co się dało i zaszedł naprawdę daleko.

Może spróbujesz wytłumaczyć jak Islam się znalazł w Hiszpanii, co?
                  • plmlp Mossad może w każdej chwili ten motłoch wyprowadzi 03.02.06, 18:16
                    ć na wojnę, okazuje się. Jak potrzeba zantagonizować islam.
                    • tadluzny Przepraszam bardzo ale to nie Mahomet! 03.02.06, 18:35
                      Nie ma zdjec Mahometa ani jego portretow bo Islam to zabrania. W takim razie
                      nie ma dowodow, ani nawet mozliwosci udowodnienia, ze karykatury przedstawiaja
                      Mahometa, a wiec caly krzyk o nic!
                      A co do Mossadu to powinni jakos podsunac muzulmanom teze ze wszyscy, ktorzy
                      chca pojsc do nieba, powinni tego samego dnia o tej samej porze udac sie na
                      pielgrzymke do Mekki i ukamieniowac szatana bo inaczej to sie pojdzie do piekla.
                      Dzieki temu fortelowi wszyscy sie stratuja na smierc i problem rozwiazany.
                      Chcialbym jeszcze tylko zaznaczyc, ze na ten pomysl wpadlem sam i bez niczyjej
                      pomocy, po przeczytaniu niedawnych doniesien z pielgrzymek arabow do Mekki.
                      Dziekuje bardzo za uwage.
            • uniaeuropejska1 Re: Al Dżazira zamieszczała egzekucje katolików i 03.02.06, 17:52
              No to mamy problem,czy w Europie warunki nam mają dyktować islamici czy możemy
              sie z nich pośmiać z Proroka,Koranu itd.Wydaje mi się ,że może nawet te
              karykatury nie były śmieszne.lecz niepokojące.Mahomet z turbanem a la bomba nie
              musi śmieszyć raczej przeraża.Tak samo powieśc "Szatańskie wersety" nie jest
              komiczna a mimo to potępiona przez muzułmanów.Co próbują w ten sposób ukryć?
        • nonieee Piszmy do naszych gazet! 03.02.06, 08:16
          Niech przestana sie bac. Muzulmanie wykorzystuja wolnosc slowa zeby nas
          zniszczyc. Ale nie chca, zeby ta wolnosc obowiazywala, gdy to dziala niezgodnie
          z ich ideami (nie mylic z idealami).
          Moze gdy polskie gazety beda dostawac listy od czytelnikow, wtedy tez zaczna
          bronic naszych wolnosci.

Muzulmanie sa obrazeni, bo rysowanie wizerunku proroka to bluznierstwo. Ale to,
          co jest umieszczone w Koranie nie obowiazuje niemuzulmanow! Oni chca nam
          narzucic swoje idee, swoja religie, swoj styl zycia. Chca, zeby wszyscy
          postepowali zgodnie z Koranem.

Powinnismy bronic naszych wolnosci!
          • opokalana Nie poddawajmy się Islamistom i Rydzykantom! 03.02.06, 12:37
            Jedni i drudzy są ciemni jak gleba a jednym i drugim chce się nie tylko
            rządzić. Chce się narzucać innym swój punkt widzenia. Metody trochę inne, do
            czasu.
            Ciekawe co by się stało gdyby zdelegalizowac RM. Widzieliśmy już "pokojowo"
            nastawionych staruszków walących reporterów.

DO TEGO WŁAŚNIE PROWADZĄ RELIGIE!
          • igf2r Jesteśmy inni? 03.02.06, 15:36
            No dobrze, ja też się zgadzam z wolnością słowa, z tym, że my tu w europie
            możemy mówić o wszystkim i nikt nam nie będzie narzucał swojej cenzury.
            Ale mam jedno pytanie...
            Co by było gdyby jakiś artysta zrobił rzeźbę Jana Pawła II pod ugniatającym go
            kamieniem albo Jezusa defekującego lub onanizującego się?
        • palestrina2005 Wstyd mi za polską prasę. 03.02.06, 08:46
          Niby tacy odważni, że krytykują Kościół i kolejne rządy... Ale jak trezba się
          wykazać prawdziwą Odwagą to na razie wymiękają.
          • stopdlasyjonizmu [...] 03.02.06, 15:02
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • mindhardcore Re: Wstyd mi za polską prasę. 03.02.06, 15:39
            Dla mnie publikacja karykatur była idiotyczna. Uważam, że można się śmiać z
            ludzi, ale nie z rzeczy dla nich świętych. Najgorsze jest, że dla czyjegoś
            kaprysu może zginąć kilku niewinnych ludzi. Nie lubię Arabów, lecz karykatur
            nie pochwalam
        • kolanek1 Re: Polska prasa sie boi! 03.02.06, 09:11
          Jezeli ten cytat do Ciebie nie dociera:
          Ale źle się stało, że doszło do publikacji obraźliwych karykatur, gdyż w świecie
          zachodniej demokracji nie można zniżać się do obrażania uczuć religijnych -
          dodaje francuski uczony.
          to znaczy,ze nie wytrzezwiales.
          • 4g63 Re: Polska prasa sie boi! 03.02.06, 09:28
            ale zdefiniuj co znaczy "obrażanie religii"...
            bo chyba od tego trzeba by było zacząć, to że oni się obrazili to znaczy że są
            nieźle porypani ..
          • uniaeuropejska1 Re: Polska prasa sie boi! 03.02.06, 17:57
            Pytanie czy obrażono uczucia religijne.Prorok Mahomet wcale nie był pokojowo
            nastawiony.Karykatura jest poprostu słuszna.
        • 1gadacz12 falszywie pojmowana demokracja 03.02.06, 09:42
          Dziennikarze z Danii twierdza, ze "robienie tego na co maja ochote" jest niczym innym jak czescia ich
          swobod demokratycznych. W tym przypadku nie ma to nic wspolnego z wolnoscia wypowiedzi.
          Karykatury proroka Mahometa to nic innego tylko prowokacja i totalny brak smaku a przede wszystkim
          jawna pogarda dla uczuc religijnych innych ludzi. Szanowanie tych uczuc jest jednym z bardziej
          istotnych postanowien demokracji czego mloty z Danii nie rozumieja a ich chamskie zachowanie
          znajduje poklask wsrod kretynow-uczestnikow tego forum. Wielu z nich to narodowi katolicy. Ciekaw
          jestem jak zareagowaliby na karykatury Jezusa zamieszczone w tygodniku Nie, ktory rowniez twierdzi,
          ze tylko korzysta z przywilejow wolnosci.
          • artie39 Re: falszywie pojmowana demokracja 03.02.06, 09:58
            1gadacz12 napisał:
            Ciekaw jestem jak zareagowaliby na karykatury Jezusa zamieszczone w tygodniku Nie, kto
            > ry rowniez twierdzi,

Kolego - mieszasz pojęcia - Jezus jest dla chrześcijan Bogiem. Nikt nie obrażał
            niczyjego Boga. Odpowiednikiem Mahometa (TYLKO proroka, mniejsza że samozwańczego) mogłby być
            któryś z proroków w judaiźmie (Izajasz, Ezechiel, itd), ew Jan Chrzciciel. Duuuuża różnica
            • mamuut Re: falszywie pojmowana demokracja 03.02.06, 11:28
              A ja myślę że to nie jest taki zwykły prorok - dla muzułmaninów to ktoś o wiele
              ważniejszy niż Ezechiel w Judaizmie

Bardzo dobrze że GW i inne NIE opublikowały tych zdjec!
            • t610 Re: falszywie pojmowana demokracja 03.02.06, 14:48
              Ale Mohamet jest wazniejszym prorokiem niz Jezus (w Islamie)
              • stopdlasyjonizmu Re: falszywie pojmowana demokracja przez israel 03.02.06, 15:12
                tu nie chodzi o to który jest ważniejszy . istotne jest ,ze mahomet jest
                swietym symbolem islamu i tylko islamu.
                naród wybiórczy i jego słuzby specjalne wiedzą jak doprowadzac do konfliktów
                etnicznych jak działąc przeciwko pokojowi w palestynie.
          • eizoo Re: falszywie pojmowana demokracja 03.02.06, 11:36
            1gadacz12 napisał:

> Ciekaw jestem jak zareagowaliby na karykatury Jezusa
            Były takie. I była reakcja na nie - wręcz bardzo ostra riposta - ale za pomocą
            piór i publikacji.
            Nikt nie łapał w ręce kałachów i nikt nie zabierał się do sankcji
            ekonomicznych, ani nie groził zamachami!!!
          • patman Obrażanie uczuć? 03.02.06, 12:55
            Niektórzy twierdzą, że bóg istnieje. Tym samym obrażają moje uczucia, zwłaszcza poczucie zdrowego rozsądku i logiki. I co? - mam ich wszystkich wierzących podać do sądu, że naruszają mój spokój ducha? A uwierz mi, naprawdę mnie irytuje, że próbuje się udowodnić, że 2 + 2 nie jest równe 4.
            • mg2005 Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 13:31
              patman napisał:

> Niektórzy twierdzą, że bóg istnieje. Tym samym obrażają moje uczucia,

Jakie uczucia i w jaki sposób obrażają?
              A tak w ogóle jesteś tolerancyjny dla innych poglądów? ))

> zwłaszcza poczucie zdrowego rozsądku i logiki.

W jaki sposób istnienie Boga obraża logikę i zdrowy rozsądek?

>A uwierz mi, naprawdę mnie irytuje,
              > że próbuje się udowodnić, że 2 + 2 nie jest równe 4.
              >

Ciekawe,że ateiści wśród naukowców stanowią mniejszość...))
              Czy już nauka udowodniła nieistnienie Boga? ))
              • patman Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 13:46
                > W jaki sposób istnienie Boga obraża logikę i zdrowy rozsądek?

W jaki sposób? Skoro bóg jest istotą doskonałą, to dlaczego tak doskonale ukierunkował świat na zło, które się tu szerzy? Przecież mógł go urządzić tak, aby było dobrze. Skoro tego nie uczynił - to albo jest go nie ma, albo miał bardzo złe intencje. Przypuszczam, że to pierwsze. Jeśli twoja logika przyjmuje drugą opcję, to trudno.
                Dla miłośników twierdzenia, że to człowiek zepsuł dzieło boga: to kto zaprogramował człowieka na czynienie zła? Bo chyba nie twierdzicie, że człowiek sam się zaprogramował?
                • mg2005 Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 14:08
                  patman napisał:

> > W jaki sposób istnienie Boga obraża logikę i zdrowy rozsądek?
                  >
                  > W jaki sposób? Skoro bóg jest istotą doskonałą, to dlaczego tak doskonale ukier
                  > unkował świat na zło, które się tu szerzy? Przecież mógł go urządzić tak, aby b
                  > yło dobrze. Skoro tego nie uczynił - to albo jest go nie ma, albo miał bardzo z
                  > łe intencje. Przypuszczam, że to pierwsze. Jeśli twoja logika przyjmuje drugą o
                  > pcję, to trudno.
                  > Dla miłośników twierdzenia, że to człowiek zepsuł dzieło boga: to kto zaprogram
                  > ował człowieka na czynienie zła? Bo chyba nie twierdzicie, że człowiek sam się
                  > zaprogramował?
                  >
                  >

Tak ,to znany problem teologiczny. Nie jestem teologiem, ale widzę to tak:

Nieuprawnione jest założenie,że ludzki umysł może do końca poznać Boga
                  i Jego zamysły. To przejaw ludzkiej pychy.
                  Bóg, przez szacunek dla człowieka dał mu wolność, nie 'programujac' go na
                  dobro - aby mógł wybrac dobro w sposób wolny.
                  Zauważ,że życie wieczne i wieczne szczęście jest po śmierci, a życie doczesne to
                  czas próby.
                  • patman Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 14:22
                    > Bóg, przez szacunek dla człowieka dał mu wolność, nie 'programujac' go na
                    > dobro - aby mógł wybrac dobro w sposób wolny.

Twierdisz, że człowiek jest wolny od samego siebie? Dobra, powiedz mi, kiedy wybrałeś, że będziesz mężczyzną, Polakiem, katolikiem? Kiedy wybrałeś geny, które cię programują? Powiesz mi jak ustaliłeś proporcje hormonów w swej krwii? Kiedy wybrałeś jak będziesz wychowywany? Ani jednej z tych rzeczy nie wybrałeś. A każde kolejne działanie, "podjęta" decyzja, jest tylko pochodną tych czynników. Bo nie masz wolnej woli - ona jest tylko ułudą.
                    Twierdzenie, że człowiek posiada wolną wolę jest przejawem jego pychy. Dlatego poczytaj sobie moje motto:
                    • mg2005 Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 15:52
                      patman napisał:

> Bo nie masz wolnej woli - ona jest tylko ułudą.

Wg światopoglądu materialistycznego - byc może tak.
                      Ale to przerazajaca wizja...

> Twierdzenie, że człowiek posiada wolną wolę jest przejawem jego pychy.

Nie. To kwestia swiatopoglądowa.
                    • business3 Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 21:28
                      Co ty ćpasz ???

patman napisał:

> > Bóg, przez szacunek dla człowieka dał mu wolność, nie 'programujac' go na
                      > > dobro - aby mógł wybrac dobro w sposób wolny.
                      >
                      > Twierdisz, że człowiek jest wolny od samego siebie? Dobra, powiedz mi, kiedy wy
                      > brałeś, że będziesz mężczyzną, Polakiem, katolikiem? Kiedy wybrałeś geny, które
                      > cię programują? Powiesz mi jak ustaliłeś proporcje hormonów w swej krwii? Kied
                      > y wybrałeś jak będziesz wychowywany? Ani jednej z tych rzeczy nie wybrałeś. A k
                      > ażde kolejne działanie, "podjęta" decyzja, jest tylko pochodną tych czynników.
                      > Bo nie masz wolnej woli - ona jest tylko ułudą.
                      > Twierdzenie, że człowiek posiada wolną wolę jest przejawem jego pychy. Dlatego
                      > poczytaj sobie moje motto:
                      >
                  • patman Zapomniałem dodać: 03.02.06, 14:30
                    >Zauważ,że życie wieczne i wieczne szczęście jest po śmierci, a życie doczesne to
                    czas próby.

Szczęście wieczne? W niebie? Nie chcę cię straszyć, ale to dość ryzykowne zamierzenie, żeby dostawać się do nieba. Jak sobie wyobrażasz istnienie w szczęśliwym świecie? Ile będziesz miał wtedy lat? Czy będziesz młody i głupi, czy może stary i zgryźliwy? Czy będziesz lubił czekoladki, które teraz lubisz, a za 5 lat będziesz nienawidził? Co będziesz pamiętał, a czego nie? W którym miejscu to będziesz ty? To raczej będzie jakiś konglomerat osobowości, którymi za życia byłeś - bez złośliwości: takich ludzi możesz spotkać w szpitalu dla umysłowo chorych.
                    Czy o takie szczęście wieczne ci chodzi?
                    • mg2005 Re: Zapomniałem dodać: 03.02.06, 15:59
                      patman napisał:

> >Zauważ,że życie wieczne i wieczne szczęście jest po śmierci, a życie docze
                      > sne to
                      > czas próby.
                      >
                      >
                      > Szczęście wieczne? W niebie? Nie chcę cię straszyć, ale to dość ryzykowne zamie
                      > rzenie, żeby dostawać się do nieba. Jak sobie wyobrażasz istnienie w szczęśliwy
                      > m świecie?

Wieczna , doskonała Miłość Boża.

Ile będziesz miał wtedy lat? Czy będziesz młody i głupi, czy może st
                      > ary i zgryźliwy? Czy będziesz lubił czekoladki, które teraz lubisz, a za 5 lat
                      > będziesz nienawidził? Co będziesz pamiętał, a czego nie? W którym miejscu to bę
                      > dziesz ty? To raczej będzie jakiś konglomerat osobowości, którymi za życia byłe
                      > ś - bez złośliwości: takich ludzi możesz spotkać w szpitalu dla umysłowo choryc
                      > h.
                      > Czy o takie szczęście wieczne ci chodzi?

Ty znów chcesz zrozumieć Boga swoim ludzkim umysłem. To nielogiczne i próżne.
                      Umysł ma nam pomóc życ na ziemi, a nie ujawnić Boże tajemnice.
                      >
                      • patman Podsumowując 03.02.06, 18:40
                        Ty znów chcesz zrozumieć Boga swoim ludzkim umysłem. To nielogiczne i próżne.
                        > Umysł ma nam pomóc życ na ziemi, a nie ujawnić Boże tajemnice.

Widzisz, próbujesz pokonać moją logikę, tłumacząc wszystko brakiem pojęcia przez mój biedny móżdżek. Skoro mój mały móżdżek nie może pojąć, o co bogu chodzi, to jakie on ma prawo pastwić się nade mną, skoro sam spaprał robotę - przecież jest na tyle potężny, że mógł zrobić mi mądrzejszy móżdżek? Za co ja mam kochać boga, skoro nie mogę go pojąć moim tępym umysłem? Przykład: Kiedy tatuś-sadysta bije niesłusznie dziecko, to dziecko też ma go kochać?
                        Podsumowując: sam przyznałeś, że bóg nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem człowieka chodzącego po tym świecie.
                        • mg2005 Re: Podsumowując 03.02.06, 20:17
                          patman napisał:

>Skoro mój mały móżdżek nie może pojąć, o co bogu chodzi,
                          > to jakie on ma prawo pastwić się nade mną, skoro sam spaprał robotę - przecież
                          > jest na tyle potężny, że mógł zrobić mi mądrzejszy móżdżek?

Każdy światopogląd opiera się na wierze ( także ateistyczny).
                          Ja wierzę,że nasz umysł jest taki jak trzeba, chociaż nie może odpowiedzieć na
                          wszystkie pytania.Może wtedy egzamin z życia byłby za łatwy?
                          W ogóle, po co życie na ziemi? Dlaczego od razu nie stworzył nas aniołami w
                          Niebie? Nie wiem, ale wierzę,że skoro tak uczynił,to jest w tym sens.
                          Bóg dał nam Pismo Święte i zdolność wiary.

A co to jest "zło"? Zadawanie cierpienia niewinnym istotom? Źródła cierpienia to
                          także naturalne kataklizmy, wypadki ,katastrofy,choroby, śmierć.
                          Czy to też dowód na nieistnienie Boga? Oczekujesz Raju na ziemi?

>Za co ja mam kochać
                          > boga, skoro nie mogę go pojąć moim tępym umysłem? Przykład: Kiedy tatuś-sadyst
                          > a bije niesłusznie dziecko, to dziecko też ma go kochać?

Bóg-sadysta? Starałem się logicznie uzasadnić,że nie
                          - ale ostatecznie to kwestia wiary...

> Podsumowując: sam przyznałeś, że bóg nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem
                          > człowieka chodzącego po tym świecie.

Raczej niezgodne ze zdrowym rozsądkiem jest założenie,że możemy
                          odpowiedzieć na wszystkie pytania. W jakimś miejscu pozostaje nam wiara
                          - w istnienie lub nieistnienie Boga.
                • starzyk2 Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 14:28
                  Panie patman Dobrze napisane, lecz zapomniales o przeciwniku Boga. Ludzie
                  wybieraja czesciej slozbe "mamonie" chociaz glosza, ze sluza Bogu. Przez co jest
                  jak jest. Reakcje "mediow" inasze na tym forum(pomijajac skrajnych fanatykow) tez
                  oscyluja miedzy tymi biegunami(dobra i zla). Ale Wolnosc postepowania dal nam Bog
                  by nie robic z nas swoich niewolnikow. Moze zylo by sie nam lepiej(tesknoty
                  Homosovietikus), ale chcielibysmy wtedy zyc wiecznie. A na to mamy zasluzyc popra-
                  wiajac ten swiat. I ludzie robia to ale dwukierunkowo.Moim zdaniem (jak napisal
                  Rushdi)wielu muzulmanow ignoruje fakty i prawde przez co sluzy mamonie.
                  • patman Proszę poczytać ciut wyżej: nie ma wolnej woli 03.02.06, 14:39
                    A twierdzenie przeciwne oznaczałoby, że człowiek wierzy, że jest lepszy od boga. Jeśli ktoś twierdzi, że wolna wola istnieje, prościutki teścik: niech spróbuje szczerze zapragnąć uciąć sobie rękę bez powodu. Oczywiście mu się to nie uda, bo jest zaprogramowany na przetrwanie, więc nawet nie przestawi swojego myślenia, nie wspominając już wykonaniu tego zamierzenia. Przykład drastyczny, ale odnoszący się niemal do wszystkich ludzi (z wyj. pomyleńców). Gdzie wasza wolna wola? Podobnie jest dokładnie z każdym najmniejszym drobiazgiem w naszym życiu. Każda nasza decyzja w danej chwili jest już podjęta, i innej byśmy nie podjęli (dla danych warunków).
                • rezoon Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 18:56
                  > to dlaczego tak doskonale ukierunkował świat na zło
                  żal mi ciebie, że tak "źle" wszystko widzisz, ale to już chyba tylko kwestia
                  indywidualna każdego człowieka. ja np. widzę wszystko na szaro - jest tzw. zło,
                  ale jest też tzw. dobro. Poza tym pamiętaj, że to co widzisz zależy tylko
                  wyłącznie od ciebie i od tego jak postępujesz ...
                  • patman Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 19:17
                    Nie bój się o mnie. Ja widzę też dobro. Ale kiedy widzę, jakimi bestiami są niektórzy ludzie, to ciężko mi przejść obok tego obojętnie. Jeśli jakaś istota wyższa patrzyłaby na tę niegodziwość i przyzwalała na nią, to niebyłaby lepsza od tych, którzy się dopuszczają tych potworności. Tym gorzej dla niej byłoby, jeśli byłaby ona stwórcą tych bestii.
                    A o moje postępowanie się nie obawiaj - w życiu nikogo nie okradłem, nie pobiłem, nie skrzywdziłem w inny sposób.
                • adamieva Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 19:33
                  No wlasnie skoro Bog jest istota doskonal dlatego dal wolnosc wyboru i wolnosc
                  slowa."Gdzie jest Duch Bozy tam jest wolnosc". Nie stowrzyl nas abysmy byli jak
                  marionetki, ale abysmy odzwierciedlali jego wizerunek w nas. Czlowiek majac
                  prawo wyboru moze wybierac dobro lub zlo, lecz czlowiek ukochal ciemosc,
                  jeszcze w raju. Podczas tysiecznego krolowania Jezusa beda tacy, ktorzy sie od
                  nigo odwroca, po prostu wybor. Ah, tak, Jezus powroci aby krolowac!!! Pytanie
                  nie jest czy? lecz kiedy? Ciekawe, ze Bog chrzescijan jest inny w charakterze
                  niz muzulmanow. Musi wiec to byc inny Bog.
                  Bog chrzescijan nie jest zainteresowany pratykami religijnymi, musi to byc dla
                  Niego niezwykle Nuzace, ale jest zainteresowany osoba i ciaglym kontaktem z ta
                  osoba, co mowi w starym testamencie " Nie chce ofiary ale upamietania" a o
                  Dawidzie( krolu) mowi, ze byl on wedlug jego wlasnego serca i go popieral we
                  wszystkim z wyjatkiem zdarzenia z Batszeba. Moj Bog nie chce dretwego klepania
                  albo rzucania sie na ziemie po 5 razy dziennie, co to da? Nic. Gdyz praktyki
                  ludzkie w niczym nie pomagaja. Czlowiek jedynie moze sie oprzec w lasce bozej.
                  Jednym slowem, " przebacz mi Boze, bo jedynie ty mozesz ze wzgledu na Jezua".
                  A slowo do agnostykow. Ateizm tez jest religia, jest to religia logiki, "
                  udowodnij ze istnieje" Czy istnieje milosc? Udowodnij to naukowo. Dobrze jest
                  zadawac pytania i szukac odpowiedzi, ale nie jest dobrze przyjomac tylko
                  odpowiedzi, ktore sa wygodne. Tak, tak, gdyby ateisci szukali odpowiedzi na ich
                  pytania z checia uslysznia prawdy, znalezli by ja, albo ona by ich znalazla,
                  gdyz prawda, madrosc, milosc, wolnosc pochodza od Stowrzyciela. W
                  przypowiesciach Salomona czytaj ze wlasnie Madrosc byla mistrzynia u boku
                  Bozego podczas storzenia. Dlatego wszysto co zostalo storzone jest niezwykle
                  skomplikowanie i przepiekne. Do tej pory jakos naukowcy nie sa w stanie
                  stworzyc niczego bez uzycia juz czegos istniejacego. Smutne.
                  • patman Postaraj się poczytać, co napisałem 03.02.06, 20:23
                    Prawo wyboru między dobrem a złem? Czy to znaczy, że mężczyzna decyduje o tym, że ma tyle a tyle testosteronu we krwii? Czy człowiek decyduje o swych genach odpowiedzialnych za alkoholizm? Czy decyduje o tym, że jego rodzice są faszystami, i wychowają go w takim tonie? Itd, itd.? Gdzie masz wolność wyboru? Możesz się przed tym bronić, ale jesteś jedynie nośnikiem określonych zachowań, wszczepionych ci przez rodziców i całe środowisko, które cię kształtowało. W przypadku zwierząt mówimy o tresurze, dla człowieka używa się oględniejszego słowa - socjalizacja. Ale i tak podstawą wszystkich działań jest kod genetyczny - jeśli nie wierzysz, to sprawdź przypadkiem, czy nie zacząłeś np. szczekać.
                    Twierdzenie, że jest się wolnym od tego, co nas kształtuje, jest naiwnością. Sprzężenie zwrotne naszego życia nie pozwala sobie uzurpować prawa do bycia bogiem. To świat kształtował nas, przed tym, nim zaczęło nam się wydawać, że to my na niego wpływamy.
                    • mg2005 Re: Postaraj się poczytać, co napisałem 03.02.06, 22:15
                      patman napisał:

> Prawo wyboru między dobrem a złem? Czy to znaczy, że mężczyzna decyduje o tym,
                      > że ma tyle a tyle testosteronu we krwii? Czy człowiek decyduje o swych genach o
                      > dpowiedzialnych za alkoholizm? Czy decyduje o tym, że jego rodzice są faszystam
                      > i, i wychowają go w takim tonie? Itd, itd.? Gdzie masz wolność wyboru? Możesz s
                      > ię przed tym bronić, ale jesteś jedynie nośnikiem określonych zachowań, wszczep
                      > ionych ci przez rodziców i całe środowisko, które cię kształtowało.

Biologia, instynkty,wychowanie itp. wpływają na nas, ale nas nie determinują
                      Np. ktoś wychowany w katolicyzmie zostaje ateistą lub na odwrót.

Ale światopogląd materialistyczny chyba rzeczywiście wyklucza wolną wolę.
                      • patman Re: Postaraj się poczytać, co napisałem 04.02.06, 10:18
                        > Biologia, instynkty,wychowanie itp. wpływają na nas, ale nas nie determinują
                        > Np. ktoś wychowany w katolicyzmie zostaje ateistą lub na odwrót.

Jesteś pewien, że do końca życia wytrwasz w swojej wierze? Wystarczy tylko, żeby przytrafiło ci się jakieś traumatyczne przeżycie, czego nie życzę, i już masz po twojej wierze. W tym momencie jest proste pytanie: czy masz wpływ na wypadki "losowe", które cię kształtują? Nie masz kontroli nad tym, co się tobie przytrafi, ...chyba, że jesteś bogiem.
                        Nie mając wpływu na czynniki zewnętrzne nas kształtujące, jak możemy odpowiadać za to, jacy jesteśmy? Tym bardziej, jak bóg, który ustalił reguły gry, zaprogramował nas tak a nie inaczej, może być sędzią we własnej sprawie?
                • business3 Re: Obrażanie uczuć? 03.02.06, 21:27
                  Ateista wypocił wypociny i zabiera nasz cenny czas bredniami...
                  • patman Spróbuj pokonać wypociny, marionetko 04.02.06, 10:08
                    Możesz sobie wierzyć, ale śmierć jest blisko. I na tym się wszystko skończy. Boisz się? Najwyraźniej tak, bo tak bardzo chcesz przetrwać, że wierzysz w tekściki, które parę tysięcy lat temu ktoś wypisał. Czyż to nie jest strasznie naiwne?
          • zupagrochowa1 Zachod nie ma pojecia o uczuciach religijnych 03.02.06, 14:51
            we Francji "artysci" zalozyli prezerwatywe na genitalia ukrzyzowanego Chrystusa.
            Na sprzeciw osob czujacych sie upokorzonymi tego rodzaju "sztuka" tzw. madrzy
            decydenci stwierdzili, ze kilkusetletnia tradycja nie moze zabraniac wolnosci
            wypowiedzi.
            Taki to jest ten nasz dziki zachod...
            Rownie "smaczne" byloby wykorzystywanie wizerunku nagich cial z Auschwitz
            (ofiary rowniez zakatowane na smierc, ciekawe czy i wtedy by nawiazano do
            wolnosci wypowiedzi...)
        • magnusg JA TEZ MAM FAJNY RYSUNEK MAHOMETTA-MOZE 03.02.06, 12:04
          zrobimy komnkurs na najlepszy obrazek Mahometta i zwyciezca dostanie ...
          koran:))

A tutaj moj od dzisiaj ulubiony portret tego kolesia.

www.zombietime.com/mohammed_image_archive/93433313_d9e1c00084.jpg
    • pablo63 DO zigzaura i innych 02.02.06, 20:06
      Wcześnie z waszymi opiniami się nie zgadzałem ale tym razem macie rację, a swoją
      drogą ci muzułamanie muszą być kompletnymi idiotami skoro protestują przeciw
      krajom EUropejskim, krajom które dotą były liberalne w stosunku do muzułmanów a
      także wspomagały ich finansowo np. Palestynę

Pzdr pablo
      • marcus_crassus powiem Ci o co chodzi 02.02.06, 20:08
        chodzi o to ze cos sie pojawilo. cos co nazywa sie islam w europie. jest to inna kultura. sa elementy na styku naszych kultur ktore sa prawdziwym problemem.

rzeczywistym i nie wiadomo jak je rozwiazac.

co wiecej - rozwiazanie bedzie wymagalo wiele bolu. a swiat islamu nie jest gotowy do jakis ustepstw

no to sie spycha problem pod stol. udaje sie ze nic sie nie dzieje. ze jest wszystko ok.

a problem pod tym stolem nie znika. rosnie. z kazdym miesiacem jest coraz wiekszy.

i z kazdym miesiacem coraz trudniej go rozwiazac. pojawia sie nieufnosc, wscieklosc, nienawisc.

i nikt nie jest w stanie go rozwiazac.

ale jak dojdzie do eksplozji...

:(
        • gh83 pora zakończyć romans 03.02.06, 01:31
          Niestety, ale otwarta polityka największych krajów Europy nie zdała egzaminu.
          Pora przypomnieć Muzułmanom, że we własnym europejskim domu to my jesteśmy
          gospodarzami i my stanowimy prawa.

Żałuję, że do tego doszło, ale optuję za zamknięciem europejskich granic przed
          obywatelami krajów, które wspierają Islam wojujący i radykalny. Będąc u siebie,
          czujmy się u siebie.
      • dccircle Re: DO zigzaura i innych 03.02.06, 04:08
        pablo63 napisał:

swoj
        > ą
        > drogą ci muzułamanie muszą być kompletnymi idiotami skoro protestują przeciw
        > krajom EUropejskim, krajom które dotą były liberalne w stosunku do muzułmanów a
        > także wspomagały ich finansowo np. Palestynę
        Wsadzić im rakietę w dupę i wysłać w kosmos!
      • zigzaur Re: DO zigzaura i innych 03.02.06, 10:16
        do Pabla

JA mam zawsze rację, tylko ty zrozumiałeś to dopiero teraz. Ale jesteś na dobrej
        drodze.
        • patman Pamiętajmy o naszych wartościach 03.02.06, 13:23
          Europa nie może zamknąć się na obcych, np. przybyszach z Dalekiego Wschodu czy z Czarnej Afryki. Ci ludzie chcą lepiej żyć, więc pod warunkiem, że nie będzie to zagrażało stabilności gospodarczej naszego kontynentu, powinniśmy im udzielać gościny. W zamian za to oni powinni przyjmować wartości, na których opierają się narody europesjkie.
          Natomiast muzułmanom należy stanowczo powiedzieć: NIE. Jeśli ktoś gardzi gościnnością gospodarza, nie ma najmniejszych podstaw do tego, by się nad nim litować. Pogardzają naszą kulturą, naszymi priorytetami, a domagają się przestrzegania własnych. Czas ich pożegnać.
          • zigzaur Re: Pamiętajmy o naszych wartościach 03.02.06, 13:27
            Może rzeczywiście, w proteście przeciwko obrażaniu Mahometa, muzułmanie opuszczą
            tę niegościnną Europę?
          • mg2005 Re: Pamiętajmy o naszych wartościach 03.02.06, 13:40
            patman napisał:

W zamian za to oni powinni przyjmować wartości, na których opierają
            > się narody europesjkie.

Tak. Teraz ujawnia się zbrodniczy fałsz lewicowych idei 'poprawności
            politycznej' i 'wielokulturowości'

>
            • patman Re: Pamiętajmy o naszych wartościach 03.02.06, 13:52
              Co jak co, ale masa imigrantów przyjęła kulturę europejską jako swoją. Nie ma tutaj mowy o wielokulturowości - oni zostali zasymilowani, i jako tacy mają prawo tutaj pozostać. Natomiast lewicowy bełkot o poszanowaniu tożsamości, którą przywieźli imigranci jest istotnie głupi. Gdyby ich system myślenia był coś wart, nie musieliby emigrować, bo u siebie zapewniliby sobie dobrobyt czy poszanowanie praw człowieka.
    • armand [...] 02.02.06, 20:12
      • block-buster Dlaczego Wyborcza nie przedrukowala karykatur? 02.02.06, 20:24
        Dlaczego nie poparla bratnich europejskich redakcji w walce o wolnosc slowa?
        Chodzi wylacznie o symbol.Nie sadze,ze ekipa najlepszych dziennikarzy w Polsce
        przestraszyla sie fatwy.Wiec co?
        • bogdantadus "powiem ci o co chodzi" 02.02.06, 20:47
          Nie kazdy tak uwielbia taplanie sie w szambie jak te nasze forumowe
          "antymuslimy".
          Ide rzygac!
          • dox1 Re: "powiem ci o co chodzi" 02.02.06, 21:32
            bogdantadus napisał:

> Nie kazdy tak uwielbia taplanie sie w szambie jak te nasze forumowe
            > "antymuslimy".
            > Ide rzygac!
            >
            Na zdrowie proroku!
          • alkud Łatwiej zwalczać lustracje niż islamską ekstremę 03.02.06, 01:43
            j/w

religiapokoju.blox.pl/
            • palestrina2005 Dokładnie 03.02.06, 08:47
          • palestrina2005 Chyba przesadzasz 03.02.06, 08:50
            Taplanie się w szambie??
            Może powiesz że jesteśmy nietolerancyjni ?????
            Jakoś dziwne że po filmie "Ksiądz" polscy katolicy nie bojkotowali angielskich
            produktów.
            Nic nie mam przeciwko muzułmanom, ale ekstremistom i oszołomom islamskim trezba
            jasno powiedzieć STOP - nie damy się Wam zastraszyć. Jak będzie nam się
            podobało to będziemy się z Was nabijać, tak jak nie odmawiamy Wam prawa
            nabijania się z nas. Bo śmiech to zdrowie i nie można zabronić żartów, bo godzi
            to w wolność słowa.
            • hubertas Re: Chyba przesadzasz 03.02.06, 12:49
              Zgadzam się, że poczucie humoru jest, choć nie najważniejsza, kluczową cechą
              europejskiej kultury. Poczucie humoru opiera się na umiejętności zdystansowania
              się do rzeczywistości i dostrzeżenie innych jej aspektów, dzięki czemu możliwe
              jest przyjęcie postawy krytycznej. Inna sprawa, że pamiętać należy o dobrym
              smaku dowcipów, co w tej sytuacji jest nieco kontrowersyjne. Ale śmiać się
              należy - z islamu, chrześcijan, żydów i masonów także. Być może czas do dobrywkę
              meczu zorganizowanego kiedyś przez monthy pytona.
          • artie39 Re: "powiem ci o co chodzi" 03.02.06, 09:28
            Nie kazdy tak uwielbia taplanie sie w szambie jak te nasze forumowe
            > "antymuslimy".
            > Ide rzygac!

Bogdanatus - a wytarłeś już z samego rana kurz z dywanu waląc czółkiem w stronę Mekki?
            Żebyś się tylko nie porzygał w czasie gibania się w południe
        • haansa Bo Wyborcza boi sie naszych katolskich immamow 03.02.06, 00:29
          > Dlaczego nie poparla bratnich europejskich redakcji w walce o wolnosc slowa?
          > Chodzi wylacznie o symbol.Nie sadze,ze ekipa najlepszych dziennikarzy w
          Polsce
          > przestraszyla sie fatwy.Wiec co?

Blad mysowy - Ten konflikt rozgrywa sie pomiedzy
          cywilzowanym panstwami swieckimi
          a religijnym oszolomstwem -
          Polska jest tym drugim , z ta roznic , ze role Mahmotow odgrywaja Katole.

Wybiorcza sama sie wiec cenzuruje aby nie rozwscieczyc naszych immmow
          ktorzy maja co prawda prawdziwgo Boga w czterec literach
          ale nie ogli by juz w Katolandzioe wsadzac do kozy np.
          za obraze naszego miejscowego Bozka - JP II

w koncu w 1951 roku dzennikarze tez nie nawolywali do
          "prawa do krytyki" tow. Stalina co juz wtedy dowodzilo ich
          wyrobionego instynktu.

p.s.
          Swoja droga zaklad 1 do 10 ze nasze "Plebany" rzuca sie na odsiecz Mohmuta
          przeciw wolnsci slowa jak wsciekle psy ogrodnika.
          • alkud NASZ DZIENNIK juz poparł muzulman 03.02.06, 01:45
            > Swoja droga zaklad 1 do 10 ze nasze "Plebany" rzuca sie na odsiecz Mohmuta
            > przeciw wolnsci slowa jak wsciekle psy ogrodnika.

j/w

religiapokoju.blox.pl/
          • antykagan [...] 03.02.06, 01:54
          • palestrina2005 [...] 03.02.06, 08:53
          • neszer Re: Bo Wyborcza boi sie naszych katolskich immamo 03.02.06, 09:42
            Haansa - zgadzam sie z toba... u nas niestety rzad zmierza w kierunku
            teokracji.... brrr

haansa napisała:

> > Dlaczego nie poparla bratnich europejskich redakcji w walce o wolnosc slo
            > wa?
            > > Chodzi wylacznie o symbol.Nie sadze,ze ekipa najlepszych dziennikarzy w
            > Polsce
            > > przestraszyla sie fatwy.Wiec co?
            >
            > Blad mysowy - Ten konflikt rozgrywa sie pomiedzy
            > cywilzowanym panstwami swieckimi
            > a religijnym oszolomstwem -
            > Polska jest tym drugim , z ta roznic , ze role Mahmotow odgrywaja Katole.
        • arius5 Te obrazki to tylko pretekst 03.02.06, 01:19
          Wlasciwy sens tej awantury to walka o wladze, przynajmniej o jej czastkwe.
          Jezeli dunski rzad sie ugnie pod naciskami to okaze slabosc i przegra z
          muzulmanami, ktorzy w przyszlosci beda wymuszac sila swoje rzadania.
          To o co w tej chwili walcza, to uznanie islamu w Danii jako religii oficjalnej,
          publiczny meczet oraz muzulmanski cmentarz.

Cala ta heca zostala rozpetana przez lokalnych, czyli dunskich imamow, ktorzy,
          co pokazalo BBC, przedstawili falszywe rysunki na konferencji panstw islamskich.
          Poza tym udzielali wywiadow m.in. dla Al Arabia, w ktorych twierdzili, ze
          materialy obrazliwe dla islamu pojawiaja sie w dusnskiej prasie codziennie.
          Co niektorzy politycy uznali to za zdrade i dywersje i objecali usuniecie tych
          zdrajcow z Danii, zobaczymy, czy im sie uda.

A poza tym warto wiedziec, ze muzulmanie, mimo ze stanowia ok 7% ludnosci w
          Danii, popelniaja ponad 40% powaznych przestepstw typu rabunki, pibicia, gwalty
          i morderstwa. Nic dziwnego wiec, ze wielu Dunczykow uwaza ich za kryminalistow i
          terrorystow.
          Ja wlasciwie uwazam, ze to kraje muzulmanskie powinny przeprosic Europe za to,
          ze przysylaja tu najgorszych bandytow, ktorzy terroryzuja cale dzielnice i miasta.
          Dla bandytow nie ma szacunku.
        • artie39 Re: Dlaczego Wyborcza nie przedrukowala karykatur 03.02.06, 09:26
          Ależ przestraszyła się - nie sami dziennikarze, tylko Rapacka, Michnik, itd zamiatają właśnie problem
          pod dywan.
      • armand ooo skasowali 02.02.06, 21:04
        >> cenzura w najlepsze

• kropekus Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 20:53
      nigdy nie lubilem gdy jakis pismak obrazal Chrystusa lub naszego papieza...
      dlatego tez nie przylacze sie do glupiego poparcia dla "wolnosci slowa a la
      Denmark"...nie bede popieral bezczelnosci i chamstwa pod przykrywka
      wolnosci.Jezeli Islamisci czuja sie urazeni-nalezy ich przeprosi i tyle!!
      • dox1 [...] 02.02.06, 21:33
      • mstankie Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 22:08
        To co robią pismaki to po prostu wymachiwanie czerwoną płachtą. Problem w tym,
        że byk zamiast rogów ma całą masę oszołomów pałających nienawiścią i gotowych
        zginąć za sprawę -wiadomo w jaki sposób. A po co to wszystko? -Otóż po to, żeby
        tą tanią metodą zdobyć większą popularność wśród świrów po europejskiej
        stronie.
        A z tego kozakowania zrobi sie jakieś nieszczęście i wtedy ucierpią Bogu ducha
        winni, normalni ludzie, którzy nie widzą sensu w dziecinnej "dokuczance".
        Europejczycy! -pokażcie że stoicie jednak kapeczkę wyżej i bądźcie
        rozsądniejsi... Tak, tak -wiem: "Nie jestem taki głupi żeby zawsze być
        mądrzejszy.". Kolejny raz będzie jak grochem o ścianę.
        • zigzaur Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 03.02.06, 13:31
          Błędna diagnoza.
          Terroryści dokonują ataków przeciwko Cywilizacji Zachodniej właśnie dlatego, że
          jest zbyt tolerancyjna. To trochę tak, jak do szkoły zawodowej przyjdzie nowy
          nauczyciel. Co bardziej krnąbrni uczniowie starają się nauczyciela
          "przetestować" i sprawdzić, na co on sobie pozwoli. Mógłbym też użyć lepszego
          porównania: treser i zwierzęta cyrkowe.

Zgodna, choć nieco instynktowna postawa europejskich mediów ma wymowę następującą:
          "Nie mamy obowiązku szanować Mahometa i jego wyznawców. Europa jest (jeszcze)
          bogata i gościnna właśnie dlatego, że islam w niej nie zwyciężył."

• viking2 Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 03.02.06, 03:21
        > nigdy nie lubilem gdy jakis pismak obrazal Chrystusa lub naszego papieza...
        > dlatego tez nie przylacze sie do glupiego poparcia dla "wolnosci slowa a la
        > Denmark"...nie bede popieral bezczelnosci i chamstwa pod przykrywka
        > wolnosci.Jezeli Islamisci czuja sie urazeni-nalezy ich przeprosi i tyle!!

G...o prawda! Jakby dunska gazeta miala swoja filie w Bagdadzie albo jakiejs
        innej zafajdanej dziurze i tam wydrukowala karykatury tego ich nawiedzonego, to
        powinna przeprosic, nie ma dwoch zdan. Ale to jest dunska gazeta, w Danii,
        drukujaca na rynek dunski i moze sobie wydrukowac absolutnie wszystko to, co nie
        razi Dunczykow. A jak razi allachowcow, to mam dla nich rade: nie czytajcie
        dunskich gazet - i w Danii, i w Europie nie jestescie u siebie. I to gospodarz,
        a nie wy, bedzie ustalac co wolno, a czego nie.
    • majteczki-burdeloweczki Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 22:14
      biedny-zachod i biedne gazety.nawet na komiks nie mozna juz sobie pozwolic.
      niech czytaja swoje a nie wpychaja nos w nasze.
    • penis4you Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 22:20
      jak to jest mozliwe aby prymitywne ludy za morzem nam dyktowaly co my mamy
      pisac w naszych objektywnych gazetach.
      jak to jest mozliwe aby sredniowiecze zakladalo nam cenzure na nasza wolna
      demokracje,to jest juz skandal i beszczelnosc.
      • mstankie [...] 02.02.06, 22:45
        • antykagan [...] 03.02.06, 01:57
    • pantera01 Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 22:21
      Zgadzam sie z autirytetami: tu nie mozna mowic o konflikcie cywilizacji gdyz do
      konfliktu cywilizacja sa potrzebne dwie cywilizacje a w tym przypadku jest tylko
      jedna (zachodnia) natomiast swiat islamu to jakas plemienna tradycja z epoki
      kamienia lupano-dmuchanego.
      • artie39 Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 03.02.06, 09:40
        Pantera- Dobre!!!
    • wargi-sromowe-wibratory-gumowe Re: Zaostrza się spór o duńskie karykatury prorok 02.02.06, 22:24
      jezeli-sa tacy-religijni,to dlaczego czytaja nasza propagande?
      KORMORAN-NOS W KORAN !
      • virus24 [...] 02.02.06, 22:54
    • eva15 każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 00:24
      Każda kultura /religia ma swoje tabus:

Dla Zydów takim tabu jest nienaruszalność wymordowania ich podczas II WS. Na
      ten temat NIE WOLNO korzystać z wolności prasy, poglądów lub sumienia. Dla
      katolików takim tabu jest choćby JP II - żaden polski katolik nie wytrzyma
      złośliwych/pogardliwych/ośmieszających kpin z papieża.

Wieszanie penisa na krzyżu przez polską "artystkę" w PL spotkało się z równie
      ostrą reakcją jak parę miesięcy później bezczelne robienie gażetów z symboli
      oświęcimskich (Auschwitz) przez inną polską "artystkę", tym razem z Holandii.
      Prawdopodobnie jedna "artystka zapłodniła drugą" swą bezczelną zupełnie hucpą w
      imię sztuki. Tak Zydzi jak i Polacy pojęli mądrze granice wolności..

Jakim prawem więc ośmiesza się i zeszmaca symbole innych religii?? Kto daje
      prawo kpić gazetom z religii, której IMMANENTNA CECHA jest ZAKAZ przekazu
      obrazem? Nie dość, że ten zakaz się łamie, to jeszcze Mahomet jest w tym
      przekazie terrorystą. Nie dość, że poniża się ludzi, to jeszcze bezczelniej
      utwierdza się w słuszności takich zachowań dalszych "pożytecznych idiotów" z
      następnych gazet. A wszystko to w imię wolności i demokracji.

Trudno się dziwić, że rację mają ci, którzy to całe "demokratyczne towarzystwo"
      chcą rozgonić i ze swego kraju usunąć. Tak rozumiana demokracja i wolność są
      hańbą a nie zdobyczą kultury euro-amerykańskiej. Taką "kulturę" można
      zaszczepić tylko gwałtem. Nikogo się do niej po dobroci nie przekona.

PS. Tak swoją drogą - ci którzy życzą sobie skłócenia Europy Zach. z islamem
      mogą się ma dzień dzisiejszy śmiać. Pierwszą bitwę wygrali.
      • hanyska2 Jest zasadnicza roznica miedzy zaprzeczaniem 03.02.06, 00:57
        historycznym faktom takiej wagi jak Holocaust a satyra na religie, ktora jest
        tylko i wylacznie kwestia wiary. Na Zachodzie wysmiewa sie chrzescijanstwo, ale
        zaden nawet fundamentalsita chrzescijanski nie palil z tego powodu narodowych
        flag, nie grozil smiercia, nie atakowal biur UE, nie turbowal
        niechrzescijanskich studentow (vide Irak, Pakistan, gdzie na fali histerii
        przeciwko tym karykaturom pobito chrescijan!), nie porywal niemieckich
        pracownikow organizacji humanitarnych (jak dzis na Zachodnim Brzegu).
        Muzulmanie maja kompleks nizszosci (nic dziwnego, gdy ich prorokiem jest
        samozwanczy pedofil, morderca kobiet i nie tylko, wyuzdany psychpata, ktoremu
        jego Allach pozwolil na nieograniczona ilosc zon, innym tylko dal prawo do...4-
        ech ...), zachowuja sie jak 5-letnie dzieci (bo przeciez historycznie tkwia
        nadal w VII wieku). POczytaj sobie troche o zyciu Mahometa, poczytaj sobie
        Koran,bo jesli jeszcze wyleci w powietrze metro, ktorym podrozujesz, to nawet
        nie zdazysz zmodyfikowac swoich idealistycznych pogaladow na religie" milosci i
        pokoju". Boze, oswiec tych naiwnych niewiernych, bo nie widza, co czynia!
        • ford.prefect Re: Jest zasadnicza roznica miedzy zaprzeczaniem 03.02.06, 01:17
          > gdy ich prorokiem jest samozwanczy pedofil

Samozwanczy pedofil? 8-)
        • lahdaan Re: Jest zasadnicza roznica miedzy zaprzeczaniem 03.02.06, 01:21
          hanyska2 napisała:
          Na Zachodzie wysmiewa sie chrzescijanstwo
          i co? moze jestesmy lepsi?? Nic dziwnego ze jest jak jest jesli brukamy to co
          zbudowalo nasza kulture, a przez to i nas.
      • yyz737 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:07
        :żaden polski katolik nie wytrzyma
        :złośliwych/pogardliwych/ośmieszających kpin z papieża.

No jakos Kwasniewskiemu to nie przeszkodzilo.

Pozatym, jesli ktos obrazi Papieza, to w najgorszym przypadku dostanie w nocha.
        Sprobuj obrazic tego Mohamedego (czy jak mu tam) w panstwie muzulmanow, i
        wyjedziesz z tamtad ale bez glowy.
        • eva15 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:12
          yyz737 napisał:

> Sprobuj obrazic tego Mohamedego (czy jak mu tam) w panstwie muzulmanow, i
          > wyjedziesz z tamtad ale bez glowy.

Spróbuj obrazić Zydów.. A że Polacy nie umieją się skutecznie bronić, no cóż.
          Napewno nie muzułmanie temu winni.
          • yyz737 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:14
            :A że Polacy nie umieją się skutecznie bronić, no cóż.
            :> Napewno nie muzułmanie temu winni.

Jako Polka bys obciela komus glowe za obraze Papieza? No wiec teraz wiemy gdzie
            problem istnieje...
          • haansa [...] 03.02.06, 01:32
            • eva15 [...] 03.02.06, 01:42
              • haansa [...] 03.02.06, 01:54
          • eizoo Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 11:43
            eva15 napisała:

> Spróbuj obrazić Zydów..

Ale bzdet.
            Taki Świtoń wystawił krzyż na żwirowisku w Oświęcimiu, co Żydzi uznają za
            bluźnierstwo i co- nic nie było, żadnych sankcji, tylko jeden nawiedzony rabbi
            z USA coś tam pobełkotał o sądzie i tyle.

O antyżydowskich karykaturach których sa masy nawet nie warto wspominać, bo
            akurat Żydzi umieją odpowiadać skutecznie tą samą drogą, besserwiserze
            • mg2005 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 12:19
              eizoo napisał:

> Taki Świtoń wystawił krzyż na żwirowisku w Oświęcimiu, co Żydzi uznają za
              > bluźnierstwo i co- nic nie było, żadnych sankcji,

To nie Świtoń. Krzyż został poświęcony przez Papieża w czasie pielgrzymki
              w Oświęcimiu. Stał on POZA terenem obozu, w miejscu,gdzie Niemcy zabili
              Polaków.
        • lahdaan Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:18
          yyz737 napisał:
          > Pozatym, jesli ktos obrazi Papieza, to w najgorszym przypadku dostanie w nocha.
          a jesli to zrobi muzulmanim lub wyznawca innej religii?? Kazdy buduje swoja
          tozsamosc w opozycji do czegos, wiec dlaczego dziwymy sie jesli ich tozsamosc,
          budowana na ich Proroku i religii, ktorej jest tworca, jest obrazana przez
          "obcych" czyli nas??
          Nie jestesmy sami na tym swiecie, a nasze wartosci wcale nie sa najsluszniejsze..
          • yyz737 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:27
            > a jesli to zrobi muzulmanim lub wyznawca innej religii??

A widzisz, w tym jest rzecz. Bo ja NIKOMU nie bede obcinal glowe za taka
            obraze, jestem na tyle tolerancyjny. W tych sprawach sie wlasnie poznaje ludzi.
            Niektorzy niestety jeszcze nie dorosli, i nigdy nie dorosna.
            • lahdaan Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:30
              Nie. Tolerancja to jest szanowanie drugiego czlowieka. To umiejetnosc patrzenia
              jego oczyma.
              • yyz737 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:32
                Aha, rozumiem. Czyli jak ktos ci obetnie kiedys glowe, to postaram sie jego
                zrozumiec.
          • mg2005 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 12:22
            lahdaan napisał:

> Nie jestesmy sami na tym swiecie, a nasze wartosci wcale nie sa najsluszniejsze

A czyje są najsłuszniejsze? Jeśli Twoje nie są, to je zmień ))
      • haansa Demoracja musi miec swoja cienka czerwona linie 03.02.06, 01:27
        eva15 napisała:

> Każda kultura /religia ma swoje tabus:
        >
        > Dla Zydów takim tabu jest nienaruszalność wymordowania ich podczas II WS. Na
        > ten temat NIE WOLNO korzystać z wolności prasy, poglądów lub sumienia. Dla
        > katolików takim tabu jest choćby JP II - żaden polski katolik nie wytrzyma
        > złośliwych/pogardliwych/ośmieszających kpin z papieża.

Problem w tym , ze przeciety np. Norweg male ma o tym pojecie co "obraza" Polaka
        a jego prawo jast moc nasmiewac sie nie tylko z kota Flemona , ale rowniez z
        Papieza

> Jakim prawem więc ośmiesza się i zeszmaca symbole innych religii?? Kto daje
        > prawo kpić gazetom z religii, której IMMANENTNA CECHA jest ZAKAZ przekazu
        > obrazem?

W demkracji kazdy mocheowy beret ma prawo wierdzic , ze w oknie ukazal mu sie
        swiety Jacenty lub np.swinka morska !!
        Jako ateista moge chyba twerdzic ze gosciu jest STUKNIETY i dalej taktowac
        okno jako okno - a nie element czci powodujacy orgazm ?

> Nie dość, że ten zakaz się łamie, to jeszcze Mahomet jest w tym
        > przekazie terrorystą. Nie dość, że poniża się ludzi, to jeszcze bezczelniej
        > utwierdza się w słuszności takich zachowań dalszych "pożytecznych idiotów" z
        > następnych gazet. A wszystko to w imię wolności i demokracji.

Goscie nabijali sie z metanosci religijnych "zalecen" Islamu
        do tego postac Mahometa sietnie sie nadawala !!
        Jsli tak szanujesz ich uczucia - to rouzumie , ze popierasz w calej
        rozciaglosci ich teorie hwale i dziewicac dla samobujczych mordercow?
        - bo przecierz to kytykowal jeden z obrazkow !

-
        >
        > Trudno się dziwić, że rację mają ci, którzy to całe "demokratyczne
        > towarzystwo" chcą rozgonić i ze swego kraju usunąć.

Ciekawe ... nie znam zadngo ktory by sie na tyle obrazil ,aby rezygnwac z
        zasilku i sie do swojego religjnego raju "usunol" ?

Co chca u siebie niewiele normalnego czlowieka obchodzi ,bo ich eligia u nich
        nie ma nie tylo szacnku ale i tolerancji do nikogo i niczego

>
        > PS. Tak swoją drogą - ci którzy życzą sobie skłócenia Europy Zach. z islamem
        > mogą się ma dzień dzisiejszy śmiać. Pierwszą bitwę wygrali.

Mahmuty wlasne probuja wysadzic w powietrze ostatni bastion demokacji
        "wolnosc slowa" - jezeli Europejczyka zostalo jeszce minimum
        instynktu samozachowawczego ,to powinni zrozumie , ze wasnie nadszedl czas aby
        postapic tak jak kiedys starozytni rzymianie w Kartagenie -
        Zaniesc im pokoj .. i zaniesc im wojne - niech sami wybiora !!
        Jezeli teraz Europa tego nie zrobi
        to napewno i tak przegra pokoj a puniej i wojne.
        • mg2005 haansa, odróżnij krytykę od obrażania. 03.02.06, 12:23
      • arsen44 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 01:51
        Dziękuję za rozsądną wypowiedź. Też tak uważam. Nie można obrażać innych kpiąc
        z tego co dla nich jest święte. Wolność słowa musi to uwzględniać.
      • p26 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 08:36
        Jak przestaną wysadzać w powietrze nasze kościoły, jak zaczną szanować prawa
        człowieka, jak za posiadanie Biblii tudzież krzyżyka na szyji przestaną grozić
        drakońskie kary w Arabii Saudyjskiej to my się wtedy zastanowimy czy robić
        sobie żarty z Mahometa czy nie.
      • tpolar1 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 08:58
        Masz trochę racji w sensie ogólnym: chamstwem jest znieważanie czyichś uczuć
        religijnych.
        Ale jest i kontekst: wydaje się że postrzegasz muzułmanów jako ofiary
        niezasłużonej prowokacji i nie widzisz nic niestosownego w ich protestach czy
        raczej groźbach i awanturach.
        Tu zgodzić się nie mogę. Problemy z muzułmańskimi emigrantami w Europie
        narastają od lat i jest ich mnóstwo. Skandynawowie to nie jacyś rasiści
        hegemoniści ale zaczyna ich zachowanie muzułmanów we własnych krajach wkurzać.
        Powodów wiele, od jeden dla przykłądu. Skandynawia to bastion praw kobiet,
        feminizmu itp. Ich wybór. A tu pojawia się coraz liczniejsza grupa emigrantów
        (skandynawski socjal chyba najlepszy w Europie nadal) z religią wyznawaną
        bardzo ostentacyjnie i gdzie kobiety, powiedzmy szczerze, traktuje się gorzej
        niź duński farmer swoje krowy!!! I w ramach szanowania cudzych poglądów trzeba
        by (jak we Francji) przymykać oczy na wielożeństwo czy to że ojciec leje po
        pysku publicznie swoją nastoletnią córkę bo ta coś przeskrobała.
        No i cenią wolność słowa bo summa summarum to lespze wyjście niż cenzura.
      • artie39 Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 09:49
        eva15 napisała:
        Kto daje prawo kpić gazetom z religii, której IMMANENTNA CECHA jest ZAKAZ przekazu obrazem?

Eva - w ten sposób CAŁA cywilizacja zachodnia (choć nie tylko) zaczynając od rzeźb greckich kourosów
        przez freski w Pompejach, Giotta i Moneta OBRAŻA tę ha, ha, religię. Masz ochotę na
        powtórkę posągów Buddy z Bamjan tylko w megaskali ??? Sorry, to że ktoś wbił sobie do łba że nie
        wolno mu rysować np. wiewiórek ? naprawdę mam głęboko w d... Lubię wiewiórki
        • zigzaur Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 13:36
          To w islamie jest zakaz przesyłu obrazem?

Jakim prawem istnieją więc stacje telewizyjne typu Al-Jazzeerra?
      • zigzaur Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 13:34
        Evciu,

Może rzeczywiście komuś zależało na skłóceniu wojującego islamu nie tyle z
        Europą, co z całą Zachodnią Cywilizacją. Winnego szukałbym na Kremlu.

Europa stworzyła wielkie wartości cywilizacyjne (istniejące w najdoskonalszej
        formie w USA i Wielkiej Brytanii) WŁAŚNIE DLATEGO, ŻE ODRZUCIŁA ISLAM.
        • el_p Re: każda kultura /religia ma swoje tabus 03.02.06, 15:18
          To zdanie rozbroilo mnie juz totalnie, czlowieku ty masz manie ;)
    • lolo11 I sie zaczyna........... 03.02.06, 00:49
      polityka Busza w Europie. Busz szykuje sie na Iran ale sam to on se moze..... .
      Posluguje sie wiec zydowskimi mediami, aby wywolac konflikt europejsko-
      islamski. Wystarczy teraz 1-2 zamachy i Europa znowu jak na sznurku podazy na
      Bliski Wschod w "obronie wolnosci slowa" Jest jedna zasada: nie wchodzi sie 2
      razy w te same go.....
      • yyz737 Re: I sie zaczyna........... 03.02.06, 01:08
        Ty lepiej sprawdz czy Bush ci nie siedzi pod lozkiem zanim sie polozyc spac.
        • yyz737 Re: I sie zaczyna........... 03.02.06, 01:09
          ..zanim sie polozysz...mialo byc.
        • lolo11 Re: I sie zaczyna........... 03.02.06, 01:11
          Ty sie zajac niesmiej tylko przygotuj kamasze, bo Busz szuka ochotnikow do
          iranu.
          • yyz737 Re: I sie zaczyna........... 03.02.06, 01:13
            Sprawdz tez i szafe, moze w szafie siedzi u ciebie.
            • lolo11 Re: I sie zaczyna........... 03.02.06, 01:16
              Dalem sie skusic z otworzylem szafe a tam siedzi Busz i krzyczy: A ty co mola
              nie widziales?
              • yyz737 [...] 03.02.06, 01:18
      • artie39 Re: I sie zaczyna........... 03.02.06, 10:17
        lolo11 napisała:
        > polityka Busza w Europie. Busz szykuje sie na Iran ale sam to on se moze..... .
        > Posluguje sie wiec zydowskimi mediami, aby wywolac konflikt europejsko-
        > islamski. Wystarczy teraz 1-2 zamachy i Europa znowu jak na sznurku podazy na
        > Bliski Wschod w "obronie wolnosci slowa" Jest jedna zasada: nie wchodzi sie 2
        > razy w te same go.....

Fajna ksywka. To wiek? I w tym wszystkim na pewno maczał paluchy administrator twojego osiedla,
        niejaki cieć Anioł... Ech , te spiski....
    • nigaa22 Bojkot pustynnej sfory w europie 03.02.06, 00:54
      Wystarczy zbojkotowac islamskie kolaki intelektualne poprzez niezatrudnianie ich w naszych firmach skonczy sie powod dla ktorego emigrują z swego pustynnego raju Zostaną u siebie tam mogą robic co tylko dusza zapragnie moga nawet nawrocic na swą idiotyczną religię wszystkie jaszczurki na saharze
      • palestrina2005 Dokładnie - nie jeżdżę już do Egiptu 03.02.06, 08:55
        Chcą bojkotować UE to będą mieli.
        Przestaną do nich jeździć tłumy europejczyków na wakacje to zobaczymy jak im
        tam w tych kraja będzie "dobrze".
    • mr.hell a co z humorystycznymi hitlerami i holokaustami? 03.02.06, 01:02
      dalej cenzura Jerzego Urbana? ];O)
    • nigaa22 [...] 03.02.06, 01:03
    • the.bill1 Europejska hołota jest zdemoralizowana jaK Michnik 03.02.06, 01:06
      i z tego rodza się konflikty. Bo jak banda cyników się bawi czyimiś uczuciami,
      to niech się nie dziwi, że ludzie mają dość
      • yyz737 Re: Europejska hołota jest zdemoralizowana jaK Mi 03.02.06, 01:11
        obraziles moje uczucia twoim postem...musisz teraz za to zaplacic: bojkotuje
        twoje komentarze.
        • mr.hell tu chodzi o chęci do działania ]:O) ktoś je ma?? 03.02.06, 01:14
        • the.bill1 MICHNIK BOGIEM? 03.02.06, 01:19
          Rozumiem, że obraziłem twego BOGA - MICHNIKA - gratuluje wyczucia proporcji....
          • scolithos [...] 03.02.06, 01:40
      • nigaa22 [...] 03.02.06, 01:14
        • krystian71 to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac cudze 03.02.06, 01:17
          mysli.
          Glowy obcinaja terrorysci-przypadkowo rowniez muzulmanie.
          Karykatury obrazily wszystkich muzulmanow, ktorych jest miliard, lekko liczac
          • yyz737 Re: to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac 03.02.06, 01:20
            > mysli.
            > Glowy obcinaja terrorysci-przypadkowo rowniez muzulmanie.
            > Karykatury obrazily wszystkich muzulmanow, ktorych jest miliard, lekko liczac

Zbyt latwo obrazalski narod, ci muzulmanie.
            • eva15 Re: to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac 03.02.06, 01:23
              muzułmanie to nie naród, nieszęęśniku. Piszesz, ale nie wiesz o czym.
              • yyz737 Re: to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac 03.02.06, 01:31
                Biorac pod uwage ze Polski jest moim drugim jezykiem, to chyba idzie mi dobrze.

Moze chcesz przejsc na angielski, nieszczesciaro? A moze mi w ogole zabronisz
                pisac na tym forum?
                • eva15 Re: to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac 03.02.06, 01:36
                  yyz737 napisał:

> Biorac pod uwage ze Polski jest moim drugim jezykiem, to chyba idzie mi
                  dobrze.

Nie Polski a polski biedaku. Ale nie polski tu chodzi lecz o treśś. Pisz z
                  sensem, nieboraku.
                  • eva15 Re: to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac 03.02.06, 01:37
                    Powtarzam - muzułmanie to nie naród, biedaku
                  • yyz737 Re: to trudne, dla kogos kto tylko umie powielac 03.02.06, 01:49
                    No to jesli nie zrozumialas tresci...jest mi bardzo przykro z tego powodu.