Dodaj do ulubionych

Dzieci kwiaty agory

25.05.10, 16:57
zastanawiam się nad kupnem kolekcji wydanej przez agorę, ale mam za
mało informacji. Może ktoś wie coś więcej, tzn jakie utwory, jacy
wykonawcy? Ktoś z Szanownych Forumowiczów może to kupił?
Jeśli tak, bardzo proszę o uwagi, opinie, rady i pouczenia smile

kulturalnysklep.pl/POLDK/prcl/kolekcja--polskie-dzieci-kwiaty-.html?
utm_source=gazeta.pl&utm_medium=HP_box&utm_campaign=Kwiaty_obrazek
Obserwuj wątek
    • essor Re: Dzieci kwiaty agory 29.05.10, 10:53
      Było w kiosku. Bez jakichś rewelacji. Niebiesko-Czarni, No To Co (Nie pojadę do
      San Francisco) Polanie, Nurt, Test, T.Woźniak (Hej Hanno). Wyraźnie brak:
      Romuald i Roman, Klan...Gdyby bylo tańsze, może bym kupił, ale za 35 zlociszy -
      to nie.
      • basilisque Re: Dzieci kwiaty agory 31.05.10, 23:08
        Śpieszę powiadomić, że zakupiłem i - nie zawiodłem się - chociaż - też za wiele
        nie oczekiwałem. Tu essor wspomniał o NO TO CO - przekręciłeś tytuł, powinno być
        : NIE BYŁEM NIGDY W SAN FRANCISCO i ta pozycja trochę naśladuje styl
        "kalifornijski", ale wymowę ma "patriotyczną" (nie musisz jechać do San Francisco).

Aha - Romuald i Roman są na drugiej płycie. Niezły jest Nurt. Też Manaam.
        Dżamble. I różne ciekawostki (np. Andrzej Mitan na drugiej płycie). Na razie
        brak takich zjawisk jak np. : Klan, Ossjan, Zdroj Jana...Ciekaw jestem, czy
        zaistnieją np. Skaldowie z "Cała jesteś w skowronkach", które bylo naprawdę
        udaną polską odmianą "Lucy in the Sky with Diamonds".
        Jeżeli ktoś nie jest wybitnym fanem muzyki i kultury tamtej epoki to może sobie
        właściwie darować, też ze względu na dość wysoką cenę (cała kolekcja to coś ze 2
        stówy).
        • ole-na Re: Dzieci kwiaty agory 08.06.10, 11:37
          Osobiście lubię polską muzę tamtych lat (nie zachwycam się za to późniejszymi
          produkcjami, nie mówiąc już o obecnych) i uważam, że można by zrobić z tej
          "alternatywy" nawet więcej niż 6 dobrych płyt. Mimo, że niektóre pozycje mnie
          dziwią, uważam że cykl dobry i ja go zamówiłam. Fakt, że może trochę drogo...sad
      • essor Re: Dzieci kwiaty agory 15.06.10, 22:38
        Na kolejnej płytce jest w końcu ZDRÓJ JANA - Żegnaj paro...
        Ale wciąż brak np. Osjanu (sam nie wiem - czy nie Ossjanu)
    • w.ell Re: Dzieci kwiaty agory 03.06.10, 21:57
      Ja się nie zgadzam z tymi opiniami. Nie odżałowałam tych 35 zeta i podoba mi się
      prawie wszystko, nawet no to co i niebiesko-czarni...
    • pomer_anya Re: Dzieci kwiaty agory 06.06.10, 09:36
      Sześć płyt to za dużo. Z naprawdę ciekawych rzeczy może by na dwa CD się
      zebrało... No to co jako dzieci kwiaty - to parodia!
      • pomer_anya Re: Dzieci kwiaty agory (samokrytyka) 18.07.10, 08:11
        Trochę posłuchałam i muszę zweryfikować swoją opinię. Moż tych płyt jest trochę
        za dużo, ale tak naprawdę pokazują one to, co było najlepsze w tych dość
        nieciekawych i sztampowych (muzycznie) latach 70. w Polsce.
    • krol-czy-krolik Re: Dzieci kwiaty agory 18.06.10, 23:12
      A ja se kupiłem i se słucham... Płytkę nr. 1

Nawet zabawne! Jak się tego bardzo poważnie nie traktuje - to w porzo...
    • essor Re: Dzieci kwiaty agory 05.07.10, 19:21
      W końcu pojawił sie Osjan (w tomie "Medytacja"). Ale generalnie zgadzam się, że
      w miarę przyzwoitego materiału starczyłoby góra na 2 płyty.
    • dziwny_ten_swiat Re: Dzieci kwiaty agory 19.07.10, 23:20
      Mieszane odczucia. Trochę dobrej oryginalnej muzy, dużo amatorszczyzny (ale
      uwaga: może nie samych muzyków, bardziej tych studiów nagrań, których od
      zachodnich dzieliła epoka)...
    • basilisque Re: Dzieci kwiaty agory 30.05.11, 21:52
      Odsłuchałem cały komplet i muszę powiedzieć, że to jednak polskie "dzieci kwiaty" to bardzo naciągana sprawa. Przede wszystkim jako ruch to u nas był margines marginesu. Muzyka ówczesna nie była jego manifestacją. Polski rock ("big beat") to była sprawa interesująca, ale trochę co innego. Najważniejsza różnica między hipisami tam i tu: tam to był potężny ruch, którego idee wyrażała nowego rodzaju pop-music. U nas wąski strumyczek, a muzyka:... hm, ja np. cenię Osjana, ale - to nie była muzyka pop. W ogóle najlepsze zjawiska lat 60-70 jak Skaldowie, czy Marek Grechuta można określić tak czy inaczej, ale nie jako muzykę pop!
      • ilnyckyj Re: Dzieci kwiaty agory 13.06.11, 22:58
        Generalnie zgadzam się jako świadek epoki. Sam wtedy nawet chętnie bym się przyłączył do hipisów, ale nie było w okolicy żadnego.
        • jo_ember Re: Dzieci kwiaty agory 31.05.12, 14:34
          W peerelu hipisi? To jakaś ściema. Hipisi to był ruch przeciw kapitalizmowi. U nas to na zasadzie małpowania mogło być.
          • czarny-kelvin Re: Dzieci kwiaty agory 08.06.12, 10:27
            Dokladnie. Mysle, ze to teraz wymyslili, nagle jakas garstka dziwakow urosla dop wielkiego "ruchu".
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka