Dodaj do ulubionych

Kopalnie zamknąć ,a co w zamian?

10.01.15, 16:53
Pod ziemią 1500 górników protestuje przeciw zamykaniu kopalń.
W ubiegłym roku wielokrotnie z ust premiera Donalda Tuska i innych polityków koalicji rządzącej PO-PSL zapewniano tych ludzi, że górnictwo to niezwykle ważna gałąź gospodarki i że nie będzie likwidowania kopalń ,ale ten co to obiecywał sam spierniczył do Brukseli.
tvn24bis.pl/z-kraju,74/gornicy-pod-ziemia-trwaja-rozmowy-zwiazkowcow-z-przedstawicielami-rzadu-prezydent-chce-informacji-od,504783.html
Nikt od lat nie mówi jak wydoili górnictwo ci wszyscy prezesi spółek i spółeczek ,
mówi się tylko że górnicy zbyt dużo zarabiają.
Gdzieś czytałam że prezes spółki węglowej dostał 966 tyś odprawy,kto o takiej kwocie może myśleć?
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 10.01.15, 17:21
      Gdzieś przeczytałem że w niektóre z tych kopalń w ostatnim czasie zainwestowano ogromne pieniądze ,m.in w maszyny i urządzenia. Czy nie po to aby po ich zamknięciu ktoś kupił je za złotówkę ?
      • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 10.01.15, 17:33
        Wiesz ,że to bardzo możliwe.
        Może o to właśnie chodzi,być może już niedługo sie o tym własnie dowiemy?
      • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 11:58
        Czarek. Sam wiesz, że kopalnia musi zapewnić bezpieczeństwo górników ... na co dzień.
        Kupujący musiał zainstalować / zmodernizować systemy/urządzenia osuwające metan.
        I stan finansów kopalni miał tu mniejsze znaczenie.
        I dlatego demagogią jest sugerowanie, przesądzanie, oskarżanie, że - " w ostatnim czasie zainwestowano ogromne pieniądze ,m.in w maszyny i urządzenia. Czy nie po to aby po ich zamknięciu ktoś kupił je za złotówkę ?"
        Gdyby tych urządzeń nie było i nastąpił wybuch, gdyby zginęli ludzie .... co wówczas napisałbyś ?
      • wirujacypunkt Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 04.02.15, 20:09
        czarek_sz napisał:

> Gdzieś przeczytałem że w niektóre z tych kopalń w ostatnim czasie zainwestowano
        > ogromne pieniądze ,m.in w maszyny i urządzenia. Czy nie po to aby po ich zamkn
        > ięciu ktoś kupił je za złotówkę ?

W modernizacje tych kopalń władowano 400 mln zł.
    • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 10.01.15, 19:53
      Zlikwidowanie 4 kopalni (na razie) spowoduje zwolnienie 13 000 górników. Współpracujące z kopalniami firmy zatrudniają ok. 17 000 ludzi. Razem straci więc pracę 30 000 ludzi.
      Część wyjedzie za granicę za pracą,a ta druga czesc to klienci OS, bo kto ludzi około 50-ki
      przyjmie do pracy?
    • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 10.01.15, 20:37
      polskiepiekielko.pl/960-000-zl-odprawy-dla-prezesa-kompanii-weglowej/
      • m.maska Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 11.01.15, 01:52
        No... i jak sie wezmie pensje takiego, do tego doda pensje 50 gornikow, to srednia wyjdzie bardzo dobra... efekt takiego liczenia? gornicy duzo zarabiaja...

To tak jak ten szef, ktory je codziennie mieso i pracownik ktory wsuwa kapuste... srednio obaj jedza golabki.
        • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 11.01.15, 08:00
          m.maska napisała:

> No... i jak sie wezmie pensje takiego, do tego doda pensje 50 gornikow, to sred
          > nia wyjdzie bardzo dobra... efekt takiego liczenia? gornicy duzo zarabiaja...
          >
          > To tak jak ten szef, ktory je codziennie mieso i pracownik ktory wsuwa kapuste.
          > .. srednio obaj jedza golabki.

Tak jest nie tylko w górnictwie i dlatego wielu nie mających pojęcia o zarobkach, pieje jakie to
          na Ślasku są zarobki
        • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 11.01.15, 20:42
          Problem w górnictwie narastał od paru lat, nie było odważnych żeby coś zmienić. Donek wolał haratać w gałę.Zamknięcie kopalni to nie reforma.
          Jakoś nikt nie wspomina ,że węgiel jest obłożony najwyższym podatkiem VAT w całej UE,
          nie wspomnę o innych podatkach.
          • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 12:26
            Do tego fragmentu wypowiedzi:

"Jakoś nikt nie wspomina ,że węgiel jest obłożony najwyższym podatkiem VAT w całej UE,
            nie wspomnę o innych podatkach".

Chyba jest tak, że te składniki podatku od wydobycia węgla czy też wprowadzane nowe/zwiększone podatki były konieczne dla budżetu ( np. po to by zwiększać zatrudnienie w administracji wink wink i w poprzednich latach nie powodowały nierentowności kopalń. Teraz , kiedy ceny węgla na rynkach światowych i w kraju spadły a koszty utrzymania kopalń wzrosły ....państwo nasze powinno elastycznie zmieniać opodatkowanie kopalń, łagodzić podatki..Prawdopodobnie ...Nie było by problemu "nierentowności kopalń".
            Nasz rząd nawet nie zauważył zbliżającej się katastrofy. Kiedy Kampania Węglowa ( i pozostałe
            państwowe spółki górnicze) stanęła nad przepaścią rząd dopiero teraz (lepiej późno niż wcale) wstawił swego rodzaju uszczelkę - program długoletniej restrukturyzacji.
            Nie widać jakoś wielokierunkowych działań - po stronie obciążeń podatkowych górnictwa, uruchomienia sprzedaży węgla, skutecznej walki konkurencyjnej na rynku węgla, normowania wynagrodzeń w górnictwie, uproszczenia struktur organizacyjnych, zmniejszenia administracji w kopalniach, zmniejszenia liczby zz w kopalni,....
    • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 11.01.15, 07:57
      Tym ludziom politycy od 20 lat powtarzają, że ich miejsca pracy w górnictwie są pewne i dlatego ci górnicy zbudowali swoje życiowe plany na pracy w kopalni.Górnicy dowiadują się o tym z dnia na dzień.
    • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 11.01.15, 21:04
      Górnicy walczą o swoje przetrwanie,a premier lansuje się w Paryżu!
      • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 11.01.15, 22:01
        Jedno wiem na pewno, że z górnikami i kopalniami nie pójdzie tak jak ze stoczniami - szybko i bezboleśnie.
        • czarek_sz Jak Tusk polskie kopalnie 'ratował' 11.01.15, 22:09
          wpolityce.pl/polityka/229189-od-spiewow-na-barborce-i-nazywania-wegla-polskim-skarbem-do-likwidacji-kopaln-przypominamy-jak-tusk-i-platforma-sciemniali-ws-gornictwa
          Teraz za jaja platfusiarnię i trzymajta się chopy big_grin
          • rena-ta49 Re: Jak Tusk polskie kopalnie 'ratował' 12.01.15, 06:56
            Ci co śpiewali i obiecywali to juz z Polski spieprzyli!
          • ravenheart1 Re: Jak Tusk polskie kopalnie 'ratował' 12.01.15, 08:45
            czarek_sz napisał:

> rel="nofollow">wpolityce.pl/polityka/229189-od-spiewow-na-barborce-i-nazywania-wegla-polskim-skarbem-do-likwidacji-kopaln-przypominamy-jak-tusk-i-platforma-sciemniali-ws-gornictwa
            > Teraz za jaja platfusiarnię i trzymajta się chopy big_grin

Tak, tak, trzymajta się chopy ... i zróbcie jakąś rozpierduchę, może rząd się ugnie, i znów cały naród będzie dopłacał do węgla ...
            • rena-ta49 Rav powiedz po co Niemcy 12.01.15, 13:30
              budują w Polsce kopalnię,skoro u nas nie opłaca się wydobywać węgla,
              Niemcom się będzie opłacało???????????
              www.nowiny.rybnik.pl/artykul,35425,niemcy-buduja-u-nas-kopalnie-chca-zatrudnic-1500-osob.html
              A może to jest tak ,że podpisało się się pakiet klimatyczny ,i teraz trzeba nasze polskie kopalnie zamknąć,bo się takie zobowiązania podpisało????
            • rena-ta49 Re: Jak Tusk polskie kopalnie 'ratował' 12.01.15, 13:40
              ravenheart1 napisał:

> czarek_sz napisał:
              >
              > > rel="nofollow">wpolityce.pl/polityka/229189-od-spiewow-na-barborce-i-
              > nazywania-wegla-polskim-skarbem-do-likwidacji-kopaln-przypominamy-jak-tusk-i-pl
              > atforma-sciemniali-ws-gornictwa
              > > Teraz za jaja platfusiarnię i trzymajta się chopy big_grin
              >
              > Tak, tak, trzymajta się chopy ... i zróbcie jakąś rozpierduchę, może rząd się u
              > gnie, i znów cały naród będzie dopłacał do węgla ...
              >

A nie przeszkadza ci ,że dopłacasz do ośmiorniczek,sukienek ,garniturów,do kilometrówek tych zlodziei z Sejmu?
              Jeśli dopłacasz, to co najwyżej oligarchii zarządzającej kopalniami,kopalniami a w szczególności tej pośredniczącej w handu węglem.
              Do kopalń nie trzeba będzie dopłacać ,jeśli będą dobrze zarządzane,ale ja jeszcze nie widziałam
              dobrze zarządzanych Spółek Skarbu Państwa,tam panuje tak jak w całym kraju burdel!
              Dlaczego kopalnie które kupili Czesi przynoszą zyski?

Ps.I żeby nie było, nie jestem z żaden sposób powiązana z górnictwem,ani ja ani moja rodzina.
              • ravenheart1 Re: Jak Tusk polskie kopalnie 'ratował' 12.01.15, 14:32
                rena-ta49 napisała:

> Rav powiedz po co Niemcy budują w Polsce kopalnię,skoro u nas nie opłaca się wydobywać węgla, Niemcom się będzie opłacało???????????
                www.nowiny.rybnik.pl/artykul,35425,niemcy-buduja-u-nas-kopalnie-chca-zatrudnic-1500-osob.html
                > A może to jest tak ,że podpisało się się pakiet klimatyczny ,i teraz trzeba nasze polskie kopalnie zamknąć,bo się takie zobowiązania podpisało????

Nie sądzę - burdel w kopalniach mamy jeszcze od czasów, kiedy nikt nawet nie myślał o pakiecie klimatyczny.

> A nie przeszkadza ci ,że dopłacasz do ośmiorniczek,sukienek ,garniturów,do kilo
                > metrówek tych zlodziei z Sejmu?

Przeszkadza mi, tak samo jak płacenie milionów za ochronę prezesika.

> Jeśli dopłacasz, to co najwyżej oligarchii zarządzającej kopalniami,kopalniami
                > a w szczególności tej pośredniczącej w handu węglem.

Niekoniecznie - szeregowi górnicy też mają swoje przywileje - 13-tka, 14-tka, deputat, wcześniejsza emerytura, itp., różna jest tylko skala finansowania.

> Do kopalń nie trzeba będzie dopłacać ,jeśli będą dobrze zarządzane,ale ja jeszc
                > ze nie widziałam dobrze zarządzanych Spółek Skarbu Państwa,tam panuje tak jak w całym kraju burdel!
                > Dlaczego kopalnie które kupili Czesi przynoszą zyski?

Może dlatego, że ZZ cicho tam siedzą ?
            • tadeusz_ski.51 Z tym dopłacaniem to ściema. 12.01.15, 19:15
              ravenheart1 napisał:
              > Tak, tak, trzymajta się chopy ... i zróbcie jakąś rozpierduchę, może rząd się
              > ugnie, i znów cały naród będzie dopłacał do węgla ...
              -------------------------
              • darima_ka Re: Z tym dopłacaniem to ściema. 12.01.15, 20:12
                Sprywatyzowana kopalnia Silesia przynosi zyski,
                ale, zatrudnienie w administracji to tylko 75 osób,
                co jest nie do pomyślenia w spółkach skarbu państwa,nie?

natemat.pl/118931,jak-gornicy-ze-slaska-sprywatyzowali-swoja-kopalnie-4-lata-terapii-kapitalizmu-dzis-maja-zyski
        • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 06:52
          Bo ludzie widzą jak oszukali w sprawie stoczni,nareszcie zaczynają myśleć?
          • ravenheart1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 08:48
            Ale kto właściwie oszukał w sprawie stoczni ?
            Bo do upadku stoczni gdańskiej i szczecińskiej swoje cegiełki dołożyły rządy SLD i PiS ...
            • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 09:47
              Gdyby PO które dało miliardy zł /24/ bogatej Grecji przeznaczyło je na restrukturyzację stoczni i kopalń dziś dalej budowlibyśmy statki a kopalnie nie byłyby zagrożone upadłością. Dodatkowe dziesiątki miliardów zł to likwidacja NFZ Senatu urzędu prezydenta czy setek tys niepotrzebnych miejsc pracy w administracji publicznej Większość z tego wszystkiego i nie tylko to w 2007 r zapowiadał Pinokio - i gówno zrealizował. Mam nadzieję że rządząca obecnie antypolska postkomuna /PO/ przejedzie się na górnikach tak ak kiedyś PZPR przejechał się na stoczniowcach. Z pewnością tym razem odbędzie się to bez Bolków i innych sterowanych przez służby prowokatorów.
              • ravenheart1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 14:41
                czarek_sz napisał:

> Dodatkowe dziesiątki miliardów zł to likwidacja NFZ Sen
                > atu urzędu prezydenta czy setek tys niepotrzebnych miejsc pracy w administracji
                > publicznej

Ze swojej strony mogę jeszcze dorzucić np. likwidację funduszu kościelnego i opodatkowanie KK.
                • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 16:07
                  Twierdzisz że kk nie jest opodatkowany i że tylko 'przeżera' pieniądze podatmików a od siebie dla państwa nic a nic ? dobra bajeczka ale dla lemingów które każdy kit kupią pod warunkiem że wyprodukuje go GW albo inna gówniana smile
                  • marii51 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 16:16
                    Witam..
                    właśnie przyszłam zobaczyć,czy Kazik zabrał głos
                    ale nie odzywa się - pamiętam,że wybierał się na emeryturę,więc on ma już spokój może?
                    • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 17:09
                      marii51 napisała:

> Witam..
                      > właśnie przyszłam zobaczyć,czy Kazik zabrał głos
                      > ale nie odzywa się - pamiętam,że wybierał się na emeryturę,więc on ma już spokó
                      > j może?

Tak Mario,Kazik już jest emerytem chyba od ponad roku.
                      • marii51 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 19.01.15, 16:04
                        darima_ka napisała:
                        ""Tak Mario,Kazik już jest emerytem chyba od ponad roku.""

~~~~~~~~~~~~
                        dlaczego przypomniałam o Kaziku, bo z górników jedynie jego tu z forum znamsmile
                        --czyli swoje juz odpracował pod ziemią, a jak nie bywa tu? to zapewne on nie wysiedzi tak bezczynnie w domu--gdzieś na synów już zarabia studentówsmile

https://www.floraforum.eu/floraforum/avatars/152105029745aba012621c0.gifZapraszam:"a gdyby tak nieba przybliżyć...smile"
                        • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 19.01.15, 17:29
                          Z tego co wiem,to Kazik po przejściu na emeryturę jeszcze pracował,
                          potem miał jakieś problemy zdrowotne.
                          Nie wypada mi dopytywać o sprawy osobiste.
                          • darima_ka Czterech wiceprezesów zrezygnowało, 19.01.15, 18:40
                            i milionowe odprawy, i doimy, doimy kraj do dna.
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17279472,Czterech_wiceprezesow_Kompanii_Weglowej_zrezygnowalo.html#Czolka3Img
                          • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 19.01.15, 19:01
                            Myślisz że Kazio był dołowym ? nigdy nie chwalił się gdzie i co. Ja natomiast chlapałem jęzorem gdzie pracowałem itd. Jeśli Kazik pracował na kopalni to podziwiam gościa. Dlaczego Jego pracę podziwiam i rozumiem ? bo sam zapier...łem jak w kopalni. W warunkach szkodliwych i też w narażeniu na śmierć zapychałem. Kto tak nie robił ten nie wie co to jest zapieprzać w fabryce żeby zarobić. Dla Janeczki to robiłem i zawsze będę - bo jest kochana i cacana smile

darima_ka napisała:

> Z tego co wiem,to Kazik po przejściu na emeryturę jeszcze pracował,
                            > potem miał jakieś problemy zdrowotne.
                            > Nie wypada mi dopytywać o sprawy osobiste.
                            • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 17:32
                              Kazik pracował na dole ,dlatego mógł przejść na emeryturę po 25 latach.
                              Gdyby pracował na powierzchni to nie miałby takiej możliwości.
                • marii51 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 16:23

> czarek_sz napisał:
                  >
                  > > Dodatkowe dziesiątki miliardów zł to likwidacja NFZ Sen
                  > > atu urzędu prezydenta czy setek tys niepotrzebnych miejsc pracy w adminis
                  > tracji
                  > > publicznej
                  >
                  > Ze swojej strony mogę jeszcze dorzucić np. likwidację funduszu kościelnego i op
                  > odatkowanie KK.
                  >
                  >

~~~~~~~~~~~~
                  aha to mogę dopisać na temat likwidacjii na inny temat?
                  • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 16:36
                    Coś pokręciłaś :
                    www.tvp.info/18256112/z-ponad-13-tys-zl-na-1750-zl-prezydent-starachowic-masowo-obniza-pensje
                    Bo z tego co wyżej wynika że obniżył innym ale sobie nie obniżył ano gronia smile
                    • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 17:25
                      czarek_sz napisał:

> Coś pokręciłaś :
                      > www.tvp.info/18256112/z-ponad-13-tys-zl-na-1750-zl-prezydent-starachowic-masowo-obniza-pensje
                      > Bo z tego co wyżej wynika że obniżył innym ale sobie nie obniżył ano gronia smile

Sobie nie może podobno sam obniżyć,jemu może obniżyć Rada Miasta.
                • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 17:08
                  ravenheart1 napisał:

> czarek_sz napisał:
                  >
                  > > Dodatkowe dziesiątki miliardów zł to likwidacja NFZ Sen
                  > > atu urzędu prezydenta czy setek tys niepotrzebnych miejsc pracy w adminis
                  > tracji
                  > > publicznej
                  >
                  > Ze swojej strony mogę jeszcze dorzucić np. likwidację funduszu kościelnego i op
                  > odatkowanie KK.
                  >
                  >

Musisz w tej sprawie napisać do koalicji PO-PSL,do kogo masz o to pretensje,
                  przecież to oni od 8 prawie lat nawet tego nie potrafią zrobić!
                  Przecharatali w gałę całe 8-lat?
            • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 13:44
              https://img2.demotywatoryfb.pl//uploads/201501/1421008686_ijsjkr_600.jpg
            • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 12.01.15, 17:23
              ravenheart1 napisał:

> Ale kto właściwie oszukał w sprawie stoczni ?
              > Bo do upadku stoczni gdańskiej i szczecińskiej swoje cegiełki dołożyły rządy SL
              > D i PiS ...
              >

A to nie czasem Grad miał pozyskać kupca na zakup akcji Stoczni Gdańskiej z Kataru?
              • ravenheart1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 13.01.15, 08:29
                No ale gdyby Jaworski z PiS nie rozpierd.... Stoczni Gdańskiej to może by nie musiał szukać kolejnego inwestora ??
    • darima_ka Jest chętny do kupna kopalń 12.01.15, 20:54
      Kopalnie muszą trafić w ręce prywatne. Wtedy skończą się ich kłopoty, będą działać, górnicy będą mieć pracę - mówi nam Mróz.
      www.biztok.pl/biznes/kopalnie-do-zamkniecia-on-chce-je-kupic_a19764
      • ravenheart1 Re: Jest chętny do kupna kopalń 13.01.15, 08:29
        Prywatny właściciel to koniec ZZ i przywilejów dla górników.
        I tego chyba wszyscy się boją.
        • darima_ka Re: Jest chętny do kupna kopalń 13.01.15, 17:44
          Wszystkie nasze elektrownie funkcjonują dzięki węglowi i dlatego
          Polska w ciągu najbliższych 40 lat będzie potrzebowała 5O mln ton węgla!
          Jeśli tylko zamkniemy kopalnie ,to następnego dnia już nie kupimy taniego węgla!!
          W te kopalnie zainwestowano
          400 mln zł. Dlaczego inwestowali w coś, co jest dla nieopłacalne,dla kogo inwestowano?
          • m.maska Re: Jest chętny do kupna kopalń 13.01.15, 18:13
            www.facebook.com/rziemkiewicz/posts/921164127918320
            "Kopalnie nie są tu żadnym wyjątkiem. Tak jest, po ośmiu latach rządów PO, praktycznie ze wszystkim – tym bardziej, im więcej miało państwo w danej dziedzinie życia publicznego do powiedzenia. Wszyscy jesteśmy górnikami z zamykanych kopalń. Tylko jeszcze o tym nie wiemy."
            • darima_ka Re: Jest chętny do kupna kopalń 14.01.15, 18:32
              Podpisuje sie pod tym!!
        • darima_ka Re: Jest chętny do kupna kopalń 14.01.15, 18:29
          W kopalnie które przeznaczono do likwidacji w ostatnim okresie zainwestowano 400 mln.
          Te kwoty zotały ujęte w bilansach kopalń ,co musiało wpłynać na wynik finansowy.i okazało sie ,że kopalnie są nie rentowne.To proszę bardzo taki prosty zabieg finansowy ,a jak skutecznie potrafił zadłużyć kopalnie dając rządowi argumenty za ich likwidacją.
          Najpierw się inwestuje ,a później się likwiduje (z perspektywą prywatyzacji)
          Dla mnie jest to obrzydliwy i prymitywny przekręt na szkodę Polaków ,a przede wszystkim górników.
          • czarek_sz Re: Jest chętny do kupna kopalń 14.01.15, 18:36
            Z zainteresowaniem będę obserwował jak rządząca mafia na oczach całej Polski będzie dostawała lekcje pokory od górników. A ci co dają się podpuszczać i szczuć to zamiast bluzgać na górników /okazywać swoje kompleksy m.in zawiść i nienawiść/ niech wyciągają wnioski co znaczy słowo solidarność a więc jak skutecznie walczyć z rządzącą w Polsce mafią smile
            • darima_ka 68% Polaków za górnikami 14.01.15, 19:00
              www.tvn24.pl/sondaz-o-gornictwie-rozmowy-rzadu-z-gornikami-nie-dla-zamkniecia-kopaln,505658,s.html
              • czarek_sz Re: 68% Polaków za górnikami 14.01.15, 22:37

tulipan1 : Gdyby ktoś odważył się zablokować import rosyjskiego węgla do Polski, to ktoś inny by z tego powodu mocno stracił, a może i zbankrutował. Zadałem sobie nieco trudu i rozejrzałem się w necie, jakie firmy importują do Polski węgiel z Rosji. To nic trudnego. Pośród nich znalazłem firmę pana Falenty, znanego wszystkim biznesmena powiązanego z "taśmami prawdy" z lokalu Sowa i Przyjaciele. Może to przypadkowa zbieżność, a może nie?

Pojawia się pytanie: czy nie było tak, że opublikowano tylko taśmy tak naprawdę niegroźne po to, żeby dać do zrozumienia, że w zanadrzu są także takie, których opublikowanie byłoby naprawdę dla niektórych zabójcze? Dla tych, którzy decydują o tym, czy rosyjski węgiel zablokować, czy nie. Niech wiedzą, że jeśli to zrobią, to inne taśmy ujrzą światło dzienne. Nikt nie wie, czy był nagrany i co nagrano.

Jeśli ten trop jest prawdziwy, to znaczy, że szantażyści - ktokolwiek oni są - zastawili pułapkę i trzymają w szachu całą grupę decydencką. Ceną do zapłacenia za milczenie jest los tysięcy ludzi na Śląsku.

Ciekawa hipoteza która nie musi dotyczyć tylko rosyjskiego węgla.

• darima_ka Kuźniar zszokowany 15.01.15, 20:12
                  arosław Kuźniar nie spodziewał się tak śmiałej odpowiedzi ze strony eksperta, którego poprosił na antenie TVN24 o rozwinięcie postanowionej przez siebie tezy.

Na tej wojnie wygrywa na razie rząd, bo ludzie zaczynają widzieć, że pierwsze skrzypce grają nie ci górnicy, którzy najciężej pracują, ale związkowcy?

— zagadnął Kuźniar. Dr Jacek Sokołowski, politolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego, wprawił dziennikarza TVN24 w osłupienie.

Myślę, że cała ta wojna została wymyślona po to, żeby rząd i personalnie pani premier na niej wygrała. Mam wrażenie, że cała sprawa z restrukturyzacją górnictwa i z tym projektem ustawy to jest przemyślana, bezczelna, ale sprytna ustawka PR-owska, rządowa

— podkreślił dr Sokołowski.

Kuźniar z niedowierzaniem dopytywał, jak to możliwe, że przecież dokumenty przestawiane przez Kompanię Węglową mówią jasno o rychłym upadku kopalń.

O tym, że Kompania Węglowa i - szerzej – górnictwo w Polsce są jedną wielką patologią, że z niewyjaśnionych do końca przyczyn jest nierentowne, że jest obarczone ogromnymi kosztami, które nie wiadomo skąd się biorą, ale ma to związek z różnymi niejasnymi transakcjami, które zahaczają o zjawisko zwane „mafią węglową” – o tym wszystkim wiemy nie od dzisiaj

— wyjaśnił politolog. Przypomniał, że w lipcu głosowana była w Sejmie ustawa, która prolongowała spłatę zobowiązań Kompanii Węglowej wobec ZUS-u na kwotę ok. 300 mln zł, a prolongata dotyczyła ustawy uchwalonej w 2007 roku.

Od 2007 roku wiadomo, że górnictwo jest podtrzymywane tylko i wyłącznie dzięki bardzo dużej kroplówce państwowej i że jest nierentowne. W expose pani premier ten problem się nie pojawiał. Został teraz nagle wyciągnięty, wrzucony na taśmę, został jakiś projekt ustawy napisany na kolanie, w pośpiechu, złożony z inicjatywy poselskiej, nie rządowej

— mówił dr Sokołowski i podkreślił:

Wszystko wskazuje na to, że to jest sprawa, którą stworzono sztucznie. Wzięto problem, który istniał od bardzo dawna i wiadomo było, że coś trzeba z nim zrobić. Natomiast w roku wyborczym nie bierze się realnie za rozwiązywanie takich problemów. W roku wyborczym robi się kampanię wyborczą. To jest przemyślany, trochę makiaweliczny element kampanii wyborczej, który polega na stworzeniu sytuacji następującej: sprofilowanie pani premier jako Margaret Thatcher i zaapelowanie do elektoratu o poglądach bardziej wolnorynkowych – popatrzcie ja tutaj walczę ze złym socjalem i pokazuję twardą postawę, przerzucenie odpowiedzialności na górników.

— wyjaśnia politolog, wskazując że według tego, co pokazują sondaże, plan na razie się nie powiódł. Zaznacza jednak, że nie wszystko jest jeszcze przesądzone.

Sokołowski wskazuje też drugi element całej politycznej „dramy”:

Wpycha Jarosława Kaczyńskiego w sojusz z górnikami i jest automatycznie ustawiany po stronie agresywnej, ale obrona interesu górników nie przysporzy mu już więcej głosów, niż ma. Elektorat prosocjalny i tak w dużej mierze głosuje na PiS.

Jarosław Kuźniar nie dowierzał, że możemy mieć do czynienia z ustawką, na co Sokołowski odparł, iż mieliśmy z tym scenariuszem do czynienia wielokrotnie za czasów Donalda Tuska, choć przeprowadzany był na mniejszą skalę.

Jak wyglądało rozegranie ustawy hazardowej czy kwestii dopalaczy? Dobry car odkrył, że źle dzieje się w państwie i jednym ruchem, jedną ustawą rozwiąże problem. To jest wejście w ten model. Być może nie przewidziano aż takiej skali protestu, a być może do tego stopnia Platforma po prosty nie liczy się z tą grupą społeczną, dlatego że to nie jest jej elektorat. To nie są ludzie, u których Platforma próbuje uzyskać głosy potrzebne do wygrania wyborów. Może te głosy uzyskać gdzie indziej – u tych, który górników nie lubią

— wyjaśnia politolog.

Przypomniał, że sytuacja w górnictwie jest pokłosiem lat zaniedbań, które poczyniono za czasów rządzenia Platformy Obywatelskiej.

TVN24 niewygodną wypowiedź eksperta przemilczała…

wpolityce.pl/polityka/229765-kuzniar-zszokowany-wypowiedzia-eksperta-cala-sprawa-z-restrukturyzacja-gornictwa-to-przemyslana-bezczelna-ale-sprytna-ustawka-pr-owska-rzadu
                  • al.1 Niech górnicy pokażą siłę 15.01.15, 22:11
                    Dobrze to podsumował Ryfiński

ryfinski.blog.pl/2015/01/12/gornicy-nie-dajcie-sie-oszukac-jak-trzeba-wyjdzcie-na-ulice
                    • czarek_sz A tak robił w konia górników Tusk 15.01.15, 23:20

Między innymi górników bo stoczniowców wydymał na sucho i w trymiga ale czy tak samo szybko i czy w ogóle pójdzie platfusiarni z górnikami tego już nie byłbym taki pewien.
                      • ravenheart1 Re: A tak robił w konia górników Tusk 16.01.15, 09:01

Skoro wg "eksperta" to ustawka to oczekiwałbym że rząd pozostawi stocznie samym sobie, nie będzie kredytował im długów (np. w ZUS-ie), jesli upadną, to przynajmniej nie będzie w tym żadnego rządowego PR-u, ani manipulacji społeczeństwem.

Szkoda też, że nikt w całej dyskusji nie wspomniał, że prolongatę długów Kompanii Węglowej wobec ZUS zawdzięczamy PIS-owskiemu rozporządzeniu z września 2007 r., o udziale poprzedniej ekipy w rozpierd...... stoczni gdańskiej też jakoś tu cicho.

Podsumowując: PiS spierd.... sprawę, a PO nie potrafi tego naprawić przez 8 lat.
                        • czarek_sz Re: A tak robił w konia górników Tusk 16.01.15, 09:31
                          "Szkoda też, że nikt w całej dyskusji nie wspomniał, że prolongatę długów Kompanii Węglowej wobec ZUS zawdzięczamy PIS-owskiemu rozporządzeniu z września 2007 r., o udziale poprzedniej ekipy w rozpierd...... stoczni gdańskiej też jakoś tu cicho.

Podsumowując: PiS spierd.... sprawę, a PO nie potrafi tego naprawić przez 8 lat."

Dawno większych bzdur nie słyszałem smile zapomniałeś dodać że to za PiS zarządy Kompanii zmieniały się aż pięciokrotnie że płace w zarządach wzrosły dwukrotnie /plus milionowe odprawy przy odejściach dla partyjnych spadochroniarzy/ a straty Kompanii się zwielokrotniły. Ale w/g Ciebie to nie oni odpowiadają za kryzys w górnictwie /mimo że nawet przychylini PO eksperci twierdzą że tak/ tylko winny nierządzący od ośmiu lat PiS.Nieźle trzeba mieć namieszane pod sufitem żeby w te brednie wierzyć smile
                          No i stocznie. To za rządów PiS w/g Ciebie powstały stocznie /bo przed rządami PiS z tego piszesz wynika że ich nie było/ i to PiS doprowadził je do ruiny więc biedna PO nie miała innego wyjścia jak zamnknąć stocznie. A co z inwestorem z Kataru który dobijał się do Tuska /tak twierdził ryży ale przed wyborami /by przejąć stocznie zrestrukturyzować je i postawić na nogi ?
                          • ravenheart1 Re: A tak robił w konia górników Tusk 16.01.15, 11:26
                            czarek_sz napisał:

> Dawno większych bzdur nie słyszałem smile

Poczytaj lepiej własne peany na cześć rządów PiS.

zapomniałeś dodać że to za PiS zarządy
                            > Kompanii zmieniały się aż pięciokrotnie
                            że płace w zarządach wzrosły dwukrotnie
                            > /plus milionowe odprawy przy odejściach dla partyjnych spadochroniarzy/ a stra
                            > ty Kompanii się zwielokrotniły. Ale w/g Ciebie to nie oni odpowiadają za kryzys
                            > w górnictwie
                            /mimo że nawet przychylini PO eksperci twierdzą że tak/ tylko win
                            > ny nierządzący od ośmiu lat PiS
                            .Nieźle trzeba mieć namieszane pod sufitem żeby
                            > w te brednie wierzyć smile

Tak się zacietrzewiłeś, że sam sobie zaprzeczyłeś.
                            PiS odpowiada ... chociaż nie odpowiada smile

> No i stocznie. To za rządów PiS w/g Ciebie powstały stocznie /bo przed rządami
                            > PiS z tego piszesz wynika że ich nie było/ i to PiS doprowadził je do ruiny wię
                            > c biedna PO nie miała innego wyjścia jak zamnknąć stocznie. A co z inwestorem z
                            > Kataru który dobijał się do Tuska /tak twierdził ryży ale przed wyborami /by p
                            > rzejąć stocznie zrestrukturyzować je i postawić na nogi ?

Ciekawa logika: PiS nie odpowiada za rządy poprzedników, ale za to PO już tak.

To jeszcze hipokryzja, czy juz schizofrenia ?

A tu masz ciekawostkę - list "pochwalny" na częśc A. Jaworskiego - prezesa Stoczni Gdańsk z nadania PiS:

stoczniagdanska.info/component/content/article/46-strona-gowna/286-list-otwarty-do-posa-andrzeja-jaworskiego-byego-prezesa-stoczni-gdask.html
                            • czarek_sz Re: A tak robił w konia górników Tusk 16.01.15, 15:37
                              "Tak się zacietrzewiłeś, że sam sobie zaprzeczyłeś.
                              PiS odpowiada ... chociaż nie odpowiada smile"

Nie wyczaiłeś ironi ? smile
                        • darima_ka Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 16.01.15, 17:15
                          https://d.polskatimes.pl/k/r/8/8a/59/4e286b3e37495_p.jpg?1353382313
                          w latach 2003-2011 spadek zatrudnienia o 25 tys. osób (o 29%)
                          w latach 2003-2011 spadek wydobycia o 15 mln ton (o 27%)

Koszty zarządu:
                          https://postimg.org/image/d93qivewp/
                          wzrost kosztów zarządu o 100%
                          • m.maska Re: Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 17.01.15, 11:18
                            darima_ka napisała:

> Koszty zarządu:
                            > https://postimg.org/image/d93qivewp/
                            > wzrost kosztów zarządu o 100%

Te zarzady doprowadzaja wszystkie firmy do upadlosci... chyba po to one sa, takie maja zadanie i kaza sobie za to drogo placic.
                            • czarek_sz Re: Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 17.01.15, 15:19
                              Tak na marginesie. Jakoś z zarządów z całej tej czapy poszczególnych kopalń nikt nie skamle że prace straci że ola Boga co z nami będzie. Pewnie wypasione posadki już czekają na swojaków na prezesów a dla dołowych i personelu na górze noga dupa brama i ratuj się kto może.

m.maska napisała:

> darima_ka napisała:
                              >
                              > > Koszty zarządu:
                              > > https://postimg.org/image/d93qivewp/
                              > > wzrost kosztów zarządu o 100%
                              >
                              > Te zarzady doprowadzaja wszystkie firmy do upadlosci... chyba po to one sa, tak
                              > ie maja zadanie i kaza sobie za to drogo placic.
                              • darima_ka Re: Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 17.01.15, 18:59
                                A widziałeś kiedyś prezesa firmy bez odprawy i w urzędzie w pracy?
                                Kolesie o swoich juz pewnie zadbali.
                                Odprawa 960 tyś to mało?
                                • czarek_sz Re: Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 17.01.15, 19:06
                                  A widziałaś leminga żeby za targowicą jak za mundurem nie poszedł sznurem smile jebać polactwo.
                                • opuncja.figowa.1 Re: Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 17.01.15, 19:31
                                  Ja to nawet w autobusie żadnego prezesa nie widziałamwink
                                  • czarek_sz Re: Tak PO z PSL-em okradło Kompanię Węglową! 17.01.15, 19:41
                                    Ja też smile za to dużo smutnych widzę. Np wczoraj jechałem na Banacha do Teściowej /niestety odchodzi/ na Banacha do szpitala i żal patrzeć. W autobusie smutek w szpitalu smutek na ulicy smutek. Pomór polactwa następuje Opuncjo smile i to jest pozytywistyczne.
                    • darima_ka Re: Niech górnicy pokażą siłę 16.01.15, 17:10
                      al.1 napisał:

> Dobrze to podsumował Ryfiński
                      >
                      > ryfinski.blog.pl/2015/01/12/gornicy-nie-dajcie-sie-oszukac-jak-trzeba-wyjdzcie-na-ulice

A dlaczego Ryfiński nie protestował kiedy państwo wyłożyło 320 mln na Muzeum Żydów Polskich,a tak go bulwersuje dofinansowanie Muzeum Jana Pawła II.
                      • czarek_sz Re: Niech górnicy pokażą siłę 16.01.15, 18:02
                        Bo może jest żydem i wszystko co polskie doprowadza go do mdłości ? jak Tuska dla którego polskość to nienormalność smile
                        • darima_ka Re: Niech górnicy pokażą siłę 16.01.15, 20:40
                          Prezent dla Niemiec, które zdecydowały się właśnie budować własną kopalnię węgla w Polsce oraz dla Rosji, która może zwiększyć eksport swojego lichego węgla do Polski. A interes Polski? Przecież dla Platformy Obywatelskiej Polska istnieje tylko teoretycznie.
                          wpolityce.pl/polityka/229974-wewnetrzna-okupacja
                          • czarek_sz Re: Niech górnicy pokażą siłę 16.01.15, 20:59
                            A myślisz że za co Tusk dostał wypasiony stolek króla Europy a Bieńkowska Komisarza ?
                            • czarek_sz Re: Niech górnicy pokażą siłę 17.01.15, 17:16
                              Podobno jest porozumienie :
                              wpolityce.pl/polityka/230047-kprm-na-twitterze-jest-porozumienie-rzadu-z-gornikami-relacja-na-zywo
                              Ciekawym szczegółów bo są głosy że związki sprzedały górników.
                              • m.maska Re: Niech górnicy pokażą siłę 17.01.15, 21:16
                                Sa tez glosy tego "solidarnego" polactwa, ktore chetnie by widzialo wyprzedaz kolejnej galezi przemyslu... az mnie zemdlilo...
                                Swoja droga ciekawe jak sie Tusk z tego przed Merkel wytlumaczy.
                                • czarek_sz Re: Niech górnicy pokażą siłę 19.01.15, 16:15
                                  Wybacz Masko ale mam to głęboko. Niech polactwo zbiera żniwo mi to lata. Mam kurwa dość. Niech to zdycha i pada. Bo ile można.
    • czarek_sz Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 19.01.15, 19:15
      Swoją drogą to podziwiam górników i sercem jestem z Nimi. Bo wiem co to harówka ? pewnie dlatego smile
      • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 12:32
        Czytam :
        Swoją drogą to podziwiam górników i sercem jestem z Nimi.
        Bo wiem co to harówka ?

Odpowiadam:
        Ja podziwiam ponadto - pracowników pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia, kierowców TIR-ów, budowlańców, pracowników pracujących ciężko i fizycznie. I ich harówka jest może być nieraz większa od tej harówki górników - obsługujących kombajny i obudowujących ściany.
        • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 13:31
          Jeśli kiedyś będziesz miał okazję zjechać ,chociażby tylko na wycieczkę ,
          to zobaczysz warunki jakie tam panują,ja miałam okazję być na czynnym przodku.
          Jeśli zobaczysz górnika pracującego na kolanach w temp.ponad 28 st w ogromnym zapyleniu i hałasie na kombajnie ,to może zmienisz zdanie.Tam nie ma okien i nie wiesz czy wyjedziesz na powierzchnię.
          • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 19:29
            Nie byłem na przodku, tak trudnym ..... jak opisujesz. Ale ilu takich jest ? Ci i tylko ci, pracujący w tak trudnych warunkach powinni mieć super wynagrodzenia (ale nie super przywileje) a nie masowo cała brać z wydobyciem węgla związana.
            Nie muszę ciągle dodawać, że to jest to tylko moje zdanie.
            • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 21:08
              Też uważam ,że prezesi i cała ta przystawka PSL-owska co żeruje na górnictwie powinna być wywieziona na taczkach z Kompanii Węglowej.
              W kopalniach jest przerost administracji tak jak we wszystkich Spółkach Skarbu Państwa,
              i te darmozjady też korzystają na tych górniczych przywilejach,trzeba z tym skończyć!
              • ravenheart1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 21.01.15, 08:44
                n/t:

pis-da.blogspot.com/2015/01/jak-oszukuja-w-kopalniach-spowiedz.html#more

"W trudnych i szkodliwych warunkach pracuje najwyżej 20 proc. załogi kopalni."

"Przywileje powinny być dla tej części załogi, która pracuje na przodkach i na ścianach. Reszta podpina się pod ich ciężką pracę. A tych pozostałych jest dużo za dużo."

"Wypadałoby zacząć od dyrektora kopalni i jego zastępców technicznych, którzy też mają prawo do emerytury w wieku 50 lat. Kolejni to dyspozytorzy kopalni, sprawujący z powierzchni nadzór, dyspozytorzy metanometrii, odpowiadający za wentylację w kopalni, także pracujący na powierzchni. Obowiązki realizują w biurach, jak urzędnicy. Z tego co pamiętam, dyspozytor kopalni ma pięć obowiązkowych zjazdów w miesiącu. Często nie rusza się z miejsca, "

"Przede wszystkim oszustwa zjazdowe. Często jest tak, że zjazd z dyskietką szefa zalicza podwładny. Jeśli chodzi o osoby od dozoru wyższego w górę, to ich zjazd musi być wpisany w książkę zjazdów. Tu też często szef mówi do podwładnego: załatw mi wpis. A jak się wyciągnie książki zjazdów z paru lat i wie, gdzie szukać, to wystarczy porównać podpisy, by zobaczyć, że się różnią. Jak się zna system, oszustwa można wykryć. A tak ? fałszerstwo goni fałszerstwo. Są całe grupy, które można o to podejrzewać. Pozwolę sobie wymienić stanowiska, na których najczęściej do nich dochodzi. Dział normowania, który ustala normy produkcji, teoretycznie robią, to pod ziemią, w praktyce zazwyczaj w biurze. Kolejni to pracownicy działu płac, którzy siedzą w biurze i dołu nie widzą jak rok długi, a potem według dokumentów okazuje się, że niemal codziennie byli pod ziemią. "

itd.
                • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 21.01.15, 11:17
                  No właśnie. wink
                • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 21.01.15, 13:57
                  PSL powsadzał w zarządy i w Rady Nadzorcze swoich pociotków by wydoili z odpraw
                  kopalnie ,o tym zdajesz się zapominać i nie są to kwoty rzędu kilku tyś ,te kwoty idą w dziesiątki tyś!
                  • m.maska Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 21.01.15, 14:00
                    Jakby zlikwidowac te cala administracje rozbuchana do granic niemozliowsci, to pewnie okazaloby sie, ze wszystko jest rentowne.
                    • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 21.01.15, 14:35
                      OBYDWA poprzednie wpisy są...po mojej myśli. Plus te gabinety , sekretarki i działacze związkowi na etatach. To są ogromne koszty.... nie zapominajmy.
                      • czuk1 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 21.01.15, 16:40
                        JAN PIETRZAK zna przyczyny upadku górnictwa. W oparciu o to łatwiej można opracować strategię .... co w zamian ?

"Górnicy walczą o polską rację stanu. Węgiel musi być podstawą naszej energetyki. To, że szachrajstwa buchalteryjne i finansowe spowodowały, że polski węgiel jest drogi, to nie wina górników. To wina organizacji pracy, warunków pracy, opodatkowania tej pracy. Widać walkę z polskim węglem. To jak walka ze stoczniami, Żeraniem, Ursusem. Górnictwo to gałąź przemysłu, która jeszcze się jako tako trzyma. Jednak jakieś złe moce chcą nam to skasować. To jest robione z premedytacją, nic się samo nie dzieje.
                        Pewnie rozkaz przyszedł, nie wiem czy z Moskwy czy z Berlina, żeby te kopalnie wygasić, bo są nie na rękę jakimś ludziom. Bardzo ubolewam nad tym, co się dzieje."
                        • m.maska I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 17:27
                          Niemiecka firma ma koncesję na poszukiwanie węgla i na razie wykonała odwierty potwierdzające zasoby węgla w Orzeszu. Budowa kopalni ma kosztować 150 mln euro.

Jerzy Markowski, wiceminister gospodarki w rządach Oleksego i Cimoszewicza, obecnie prezes Silesian Coal, buduje na zlecenie Niemców kopalnię węgla kamiennego w Orzeszu. Inwestorem jest firma HMS Bergbau AG.

www.wykop.pl/ramka/2331144/a-tymczasem-niemcy-wybuduja-na-slasku-nowa-kopalnie/
                          • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 17:41
                            Po dobrych wynikach kopalń prywatnych, zainteresowaniu inwestorów kopalniami upadającymi i po budowie kopalni Orzeszu widać, że rząd nie potrafi w ogóle zarządzać gospodarką.
                            Czas na szybkie zmiany tych Karpińskich, Piechocińskich i Kopaczów.
                            • m.maska Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 17:45
                              No to wyglada na jakis odgorny nakaz wyprzedazy wszystkiego co jeszcze polskie...
                              • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 18:02
                                Masko.Piszesz
                                No to wyglada na jakis odgorny nakaz wyprzedazy wszystkiego co jeszcze polskie. :

Nie jest to odgórny nakaz wyprzedaży ale (prawdopodobnie) potwierdzenie wyższości własności prywatnej nad państwową. Dlatego nie widać odważnych i odpowiednich polskich inwestorów do przejęcia/zakupu kopalń. . Pieniądz, kapitał, majątek rządzą się prawami rynkowymi.

Polacy powinni jednak wymuszać na rządzących by w strategicznych dziedzinach/firmach państwo - dla bezpieczeństwa narodowego - utrzymało pakiety kontrolne kopalń, by ten majątek narodowy nie przeszedł w obce ręce.
                                • m.maska Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 18:28
                                  Ja to tak widze... najpierw doprowadzic do upadlosci a potem sprzedac za grosze Niemcom, Francuzom, tym z ktorymi sie uprzednio "ulozyli" a doprowadzic do upadlosci mozna bardzo szybko, rozdąć zarzad, administracje, wyplacic kilka odpraw, coby na takim jednym kierowniczym stanowisku nie jeden sie oblowil ale od razu kilku i juz jest firma w stanie upadlosci, bo nie zarobi tyle zeby tych wszystkich krwiopijcow zaspokoic... no... i idzie pod mlotek - to jest prywatyzacja po polsku.
                                  • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 19:03
                                    Głosisz , z zagranicy , spiskową teorię działania władz polskich ?
                                    Na myśl mi nie przychodzi takie postępowanie władz polskich. Jeśli zrobi , ta władza, jakiś błąd
                                    to - wg mnie - nieświadomie i bez wyobraźni . Tak było z bankami (bo rzekomo polski system bankowy był niewydolny i nienowoczesny) . Inne prywatyzacje , zakupy firm polskich przez inwestorów zagranicznych to głownie efekt przepisów o przetargach (ten kupuje kto da więcej - polski kapitalista tego "więcej" fizycznie nie miał).
                                    • m.maska Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 19:39
                                      A mozesz wykazac jakis blad w moim rozumowaniu?

Jeśli zrobi , ta w
                                      > ładza, jakiś błąd
                                      > to - wg mnie - nieświadomie i bez wyobraźni .

To sorry, co idiotow zatrudniaja? nieswiadomych i bez wyobrazni?

Tak było z bankami (bo rzekomo po
                                      > lski system bankowy był niewydolny i nienowoczesny) . Inne prywatyzacje , zakup
                                      > y firm polskich przez inwestorów zagranicznych to głownie efekt przepisów o prz
                                      > etargach (ten kupuje kto da więcej - polski kapitalista tego "więcej" fizycznie
                                      > nie miał).

Jasssssssne, dlatego sprzedawali za przyslowiowa zlotowke, a nie tak dawno Kulczyk kupil Polska Chemie za 1 miliard euro, mimo, ze jej wartosc wynosila 3 miliardy. I prosze nie licz na to, ze skoro Kulczyk to Polak kupil... ale podatki to on bedzie placil juz w Luksemburgu - bo tam jest zarejstrowana firma, ktora zakupu dokonala.
                                      I oczywiscie zwolnienie zagranicznych firm z placenia podatkow to tez przez nieswiadomosc... pomylke, brak wyobrazni...
                                      Spiskowa teoria dziejow? moze i tak, bo tak to wyglada jesli wziac pod uwage w jakim pospiechu sie to wszystko dzieje... moze to cena tych 100tys. zl miesiecznie jakie kasuje Tusk co miesiac.
                                      • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 20:04
                                        Masz swoje rozumowanie, poparte dowodami. Ja inaczej widzę te problemy.Napisałem to. Nie jest czas i miejsce na to by skutecznie przekonać się do swoich racji. Co najwyżej .... sygnalizujemy swoje opinie. Dlatego, cenię Twoje spojrzenie na tematy polskiej prywatyzacji. Uważam, że najlepiej jak zostaniemy przy swoich zdaniach.

Tylko do fragmentu Twojego wpisu: I prosze nie licz na to, ze skoro Kulczyk to Polak kupil... ale podatki to on bedzie placil juz w Luksemburgu - bo tam jest zarejstrowana firma, ktora zakupu dokonala. I oczywiscie zwolnienie zagranicznych firm z placenia podatkow to tez przez nie swiadomosc... pomylke, brak wyobrazni..

A więc już nie widzisz sensu selekcjonowania inwestorów (podziału na polskich i zagranicznych) ? Słusznie, bo nie wiadomo do końca kto za tym polskim kapitałem stoi i gdzie firma polska będzie ulokowana. Pieniądze nie mają granic. Pisząc o bankach i strategicznych obszarach gospodarki..... miałem na myśli to.... powinien być zapewniony większościowy (60-70%-owy) udział finansowy środków Skarbu Państwa w polskim systemie bankowym a w firmach strategicznym pakiety kontrolne akcji firm.

To, że ktoś kupuje coś za 1/3 wartości ewidencyjnej oznacza jedynie, że taka jest wartość rynkowa .

Okresowe zwolnienie inwestorów z podatku jest stosowane i ma na celu rozwój gospodarczy,
                                        poprawę warunków życia ludności i nowe miejsca pracy. Nie można traktować (nie znając konkretów), że błędem jest zwalnianie okresowe od podatków inwestorów zagranicznych.
                                  • darima_ka Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 19:55
                                    "a doprowadzic do upadlosci mozna bardzo szybko, rozdąć zarzad, administracje, wyplacic kilka odpraw, coby na takim jednym kierowniczym stanowisku nie jeden sie oblowil ale od razu kilku i juz jest firma w stanie upadlosci, bo nie zarobi tyle zeby tych wszystkich krwiopijcow "

Wystarczy do Rad Nadzorczych i Zarządów wprowadzić na kilka miesięcy swoich kolesi z PSL-u ,
                                    za kilka miesięcy można odwołać i dać 960 tyś odprawy i tak kilka razy ,plus ich wyżyłowane pensje ,premie ,no i mamy firmę w upadłości vide Kampania Węglowa!
                                • darima_ka Re: I im sie to bedzie oplacac... 21.01.15, 20:00
                                  "Polacy powinni jednak wymuszać na rządzących by w strategicznych dziedzinach/firmach państwo - dla bezpieczeństwa narodowego - utrzymało pakiety kontrolne kopalń, by ten majątek narodowy nie przeszedł w obce ręce."

W tych firmach gdzie Skarb Państwa ma pakiet kontrolny jest największe dziadostwo,
                                  POPSL wprowadza swoich kolesi do zarządów i Rad Nadzorczych ,winduje się momentalnie dwukrotnie zarobki i odprawy ,i doprowadza się firmę do ruiny!
                                  Jedynym wyjściem zakaz wprowadzania partyjniaków do Zarządów i RN polityków!
                                  • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 22.01.15, 09:43
                                    Darima_ka pisze:

W tych firmach gdzie Skarb Państwa ma pakiet kontrolny jest największe dziadostwo,
                                    Właśnie o to chodzi by odsunąć partie i państwowych urzędników od bieżącego zarządzania (a powierzyć je fachowcom - przedstawicielom głównego akcjonariusza) by przedstawicieli Skarbu Państwa zainteresować wyłącznie tematem - maksymalizacja dochodów państwa ze
                                    spółki prywatno-państwowej, ściślej dywidendy. Dziadostwo - wg mnie - jest w firmach z 100 % udziałem Skarbu Państwa (PKP,Poczta,Górnictwo,) ale już nie ma w PKO BP SA, KGHM,..
                                    .

POPSL wprowadza swoich kolesi do zarządów i Rad Nadzorczych ,winduje się momentalnie dwukrotnie zarobki i odprawy ,i doprowadza się firmę do ruiny!
                                    Zgoda.

Jedynym wyjściem zakaz wprowadzania partyjniaków do Zarządów i RN polityków!
                                    Tak, ale jak to - w prosty sposób - przeprowadzić ? Potrzebne są zmiany ustrojowe. Zabranie partiom monopolu na sprawowanie władzy autokratycznej. W jaki sposób ?.....były tu dyskusje
                                    • darima_ka Re: I im sie to bedzie oplacac... 04.02.15, 18:04
                                      Czy przypadkiem jest, że audyt dla wszystkich polskich kopalń robiła niemiecka firma Roland Berger, i czy przypadkiem jest, że gdy w Polsce likwiduje się kopalnie, to w Niemczech rząd dopłaca do własnych 3 miliardy euro rocznie, a obecnie kanclerz Merkel zabiega w Brukseli, by te subwencje dla niemieckiego węgla były dalej przyznawane. Jak można przewidzieć dostanie to co chce, gdyż to właśnie Berlin rozdaje karty w tzw. zjednoczonej Europie. Nasze kopalnie zaś zostaną sprywatyzowane, czyli pójdą w obce ręce, bo dla państwa są one nierentowne, ale gdy zjawi się prywatny właściciel stają się rentowne na powrót. Albo zostaną wygaszone, czy jak kto woli zlikwidowane, a w miejsce polskiego węgla wejdzie węgiel niemiecki, czy australijski. I Polska, stojąca na węglu, będzie coraz większym importerem czarnego złota.
                                      Nie ma polskich hut. Nie ma polskich stoczni, które zostały wykończone po by zamówienia mogły przejąć stocznie naszego zachodniego sąsiada. I tak w zasadzie to kopalnie Śląska, czy Małopolski są ostatnim bastionem polskiego przemysłu.

wpolityce.pl/spoleczenstwo/232456-padly-strzaly-jakos-tak-sie-w-iii-rp-sklada-ze-nic-sie-nie-oplaca

Czytaj oryginalny artykuł na: www.stefczyk.info/blogi/miedzy-polska-a-swiatem/ciule-z-warszawy-2015,12760440220#ixzz3QnSW9ZpB
                                      • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 04.02.15, 19:11
                                        O tych zabiegach Niemiec w obronie stoczni i o udzielaniu im pomocy państwowej , wiemy .... tak było. Nic nie szkodziło by nasze państwo zrobiło to samo - i bazując na przykładzie niemieckim - starało się skutecznie działać w utrzymaniu stoczni.
                                        Teraz też trzeba podłączyć się pod starania kanclerz Merkel by UE dawała subwencje do węgla.
                                        Okresowe wsparcie finansowe państwa dla kopalń jest potrzebne i możliwe (bez protestów i zamykania kopalń). Wystarczy obniżyć na rok-dwa podatki spółkom węglowym. W okresie tym kopalnia musi doprowadzić się do rentowności . Na tę restrukturyzację górnicy/zz muszą się zgodzić (w interesie zachowania miejsc pracy na dole), uzgadniając szczegóły z właścicielami kopalni ich zarządem.
                                        • darima_ka Re: I im sie to bedzie oplacac... 04.02.15, 19:32
                                          " Na tę restrukturyzację górnicy/zz muszą się zgodzić (w interesie zachowania miejsc pracy na dole), uzgadniając szczegóły z właścicielami kopalni ich zarządem."

Aha ,a prezes który zarabia 100 tyś na nic nie musi się godzić ,on ma dalej zarabiać te 100 tyś,
                                          razem ze swoimi kolesiami z zarządu,dalej mają okradać te kopalnie?
                                        • darima_ka Re: I im sie to bedzie oplacac... 04.02.15, 20:44
                                          czuk1 napisał:

> O tych zabiegach Niemiec w obronie stoczni i o udzielaniu im pomocy państwowej
                                          > , wiemy .... tak było. Nic nie szkodziło by nasze państwo zrobiło to samo - i
                                          > bazując na przykładzie niemieckim - starało się skutecznie działać w utrzymaniu
                                          > stoczni.
                                          > Teraz też trzeba podłączyć się pod starania kanclerz Merkel by UE dawała subwe
                                          > ncje do węgla.
                                          > Okresowe wsparcie finansowe państwa dla kopalń jest potrzebne i możliwe (bez pr
                                          > otestów i zamykania kopalń). Wystarczy obniżyć na rok-dwa podatki spółkom węglo
                                          > wym. W okresie tym kopalnia musi doprowadzić się do rentowności . Na tę restruk
                                          > turyzację górnicy/zz muszą się zgodzić (w interesie zachowania miejsc pracy na
                                          > dole), uzgadniając szczegóły z właścicielami kopalni ich zarządem.

Nami rządzą politycy polskojęzyczni,co nie znaczy ,ze oni działają dla dobra Polski!!
                                          • czuk1 Re: I im sie to bedzie oplacac... 05.02.15, 09:42
                                            A to już do innego. Bo na szkodę Polski można działać (i takie działania są) przez zaniechania i błędne decyzje.
                                            Nie zawsze są one decyzjami samodzielnymi rządu. Teraz mamy przykłady na szkodę Polski wspólne - rządu i zz. Sytuacja na rynku węglowym i brak dostosowywania do niej kopalń wymaga różnorodnych decyzji - bezzwłocznego i bieżącego dostosowywania struktury organizacyjnej spółek, zatrudnienia, wynagrodzeń, cen węgla , zmniejszenia obciążeń podatkowych górnictwa. Pod presją nieodpowiedzialnych związkowców zarządy spółek i rząd
                                            godzą się na rozwiązania częściowe, odstąpienie od niektórych(koniecznych, szybkich) decyzji ratujących kopalnie przed upadkiem.

Tego nie widzimy ? Popieramy samobójcze żądania związkowców, nie krytykujemy bierności
                                            rządu w polityce podatkowej w stosunku kopalń i bezczynności w sprawie zwiększenie sprzedaży 15 mln ton węgla (za granicę i polskich odbiorców) .
                                            • rena-ta49 Re: I im sie to bedzie oplacac... 05.02.15, 13:38
                                              A co my tu cały czas robimy ,jak nie krytykujemy?
                                              Te działania miały zostać podjęte kilka lat temu ,kiedy kopalnie były w dobrej kondycji finansowej!
                                              Ale wtedy PSL powsadzał na stołki swoich ,ci szybko wyśrubowali sobie pensje i czekali ,czekali...aż to pierdyknie?
                                            • darima_ka Re: I im sie to bedzie oplacac... 05.02.15, 17:29
                                              Zasadniczym postulatem strajkujących jest odwołanie prezesa zarządu spółki Jarosława Zagórowskiego, który ich zdaniem jest głównym winowajcą trudnej sytuacji finansowej spółki i zaostrzającego się strajku w kopalniach JSW. - 80 mln kosztował remont siedziby zarządu spółki, 27 mln zł JSW wpakowała w hotel Różany Gaj w Gdyni. Wielomilionowe kwoty płyną do zewnętrznych firm, m.in. piarowskich czy konsultingowych.
        • rena-ta49 Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 20.01.15, 13:32
          Coś na ten temat mógłby Ci powiedzieć Kazik,on przecież przez wiele lat był górnikiem,
          co prawda sztygarem,ale sztygarem nie jest się od zawsze.
          • wirujacypunkt Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 04.02.15, 20:20
            Ktoś na forum (chyba czuk?) pisał o podatkach jakimi jest obłożona każda tona węgla
            i o tym, że od naszego węgla jest płacony najwyższy w UE VAT, ale to nie tylko VAT. Od każdej tony węgla odprowadzane jest około trzydziestu różnych podatków.

P.S. Wydobywanie węgla jest nieopłacalne, ale w Małopolsce jest planowana budowa ogromnej kopalni.
            • darima_ka Re: Kopalnie zamknąć ,a co w zamian? 04.02.15, 20:26
              Czy w Małopolsce to nie wiem ,ale tu pisałam o budowie nowej kopalni przez Niemców:
              forum.gazeta.pl/forum/w,50394,156185954,156209095,Rav_powiedz_po_co_Niemcy.html?wv.x=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka