GoĹÄ: biały miś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:03 wpisujcie miasta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: vontas Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 20:07 Sucha Psina ze sudentami. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zet Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.echostar.pl 25.06.07, 20:37 tez mi sraja w poprzedniej rekrutacji na automatyke i robotyke tez sie mozna bylo dostac bez zdanej matmy, a na tej informie bylo duzo pierdusnych przedmiotow wykladanych tylko po to zeby automatycy mieli prace, a na WiIZ to jest kultura^2 Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek 25.06.07, 21:55 Oby wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 20:07 ... no comment Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jbar Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:08 Poznan!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pietro Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:44 cześć jewy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: heniu Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:46 jewy.... zwolnijmy ten galop... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jbar Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:58 Mhhhmmm... slysze glosy!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: znawca Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 20:08 LOLkowo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vontas Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 20:09 pozdrawiam DS6 cmos i obop!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bialy mis Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:09 POZDRAWIAM ZIOMKOW Z DS6 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ^^ Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:12 ds6 znowu sie reklamuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rotflmaowtrdmf Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.hstl6.put.poznan.pl 25.06.07, 20:15 ziomki z ds6 dziekuja i pozdrawiaja reszte swiata Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 20:12 Słowem wyjaśnienia, bo w artykule na ten temat nie ma ani słowa. Na Politechnice współistnieją dwa kierunki o nazwie Informatyka. Jeden na Wydziale Informatyki i Zarządzania i drugi na Wydziale Elektrycznym. Zainteresowanych odsyłam na WIiZ : www.fcm.put.poznan.pl/platon/homePage i na WE - IAiI www.cie.put.poznan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziekan Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 20:36 Pozdro 600 dla wszystkich Marków na kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WALKA Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 21:24 Maszeruj albo Giń Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytyk Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 21:28 Szanowna Pani Redaktor, mówiąc o informatyce na PP większość ludzi myśli pewnie o tej renomowanej na wydziale Informatyki i Zarządzana tymczasem z artykułu wynika, że chodzi o coś zupełnie innego. Moim zdaniem artykuł może wprowadzać w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.hstl6.put.poznan.pl 25.06.07, 21:39 ta "renomowana" informatyka wa WIiZ wywodzi się wydziału Elektrycznego. Z niego się wyłoniła i nie sądzę żeby sami geniusze tam się uczyli ze piszesz o tym kierunku iż jest taki cudowny, nie od dziś zresztą wiadomo że informatyka na wydziale Elektrycznym jest lepsza.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jurek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:00 mega lol, kończę właśnie to g*** na wydziale elektrycznym i śmiem twierdzić że te osoby które się przeniosły na wiiz w trakcie studiów albo zrezygnowały z elektryka i poszły wiiz zrobiły mega dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hm Nie masz racji IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 22:17 Owszem, wcześniej informa była tylko na Wydziale Elektrycznym ale został utworzony nowy - Informatyki i Zarządzania i tam przeniósł się Instytut Informatyki z całą "śmietanką" wykładowców (z J.W., J.B. i R.S. na czele). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zet Re: Nie masz racji IP: *.echostar.pl 25.06.07, 23:16 ta a J.B. to nie byle kto w koncu to on mial pierwszy internet w poznaniu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: 212.2.101.* 25.06.07, 22:15 To nie ja! Wrobili mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
heniek481 Studenci informatyki walczą o swój kierunek 25.06.07, 22:28 NIEŁADNIE! SKORO BYŁO WIADOMO JUŻ W MARCU TO DLACZEGO NA DRZWIACH OTWARTYCH NIE POWIEDZIANO O TYM ANI SŁOWA? CHCIAŁEM IŚĆ NA ELEKTRYKA ALE WIDZĘ, ŻE JEDNAK POZOSTAJE WIIZ BO NA ELEKTRYKU W KULKI LECĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
quriaq Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek 25.06.07, 22:37 Niestety PP, a już w szczególności Wydział Elektryczny, mają to do siebie, że nieszczególnie liczą się z tą szarą masą dzięki, której funkcjonują.. Główne podejście większości ludzi, z którymi miałam styczność w trakcie mojej krótkiej bytności na tym wydziale, jest takie, że student w ogóle nie ma lub nie powinien mieć nic do powiedzenia.. Pozdrawiam ludzi z informy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.hstl6.put.poznan.pl 25.06.07, 23:01 Co ciekawsze na ulotkach reklamujących kierunek są wpisane przedmioty ze starej siatki. Czyli nowi studenci będą zaskoczeni nowymi przedmiotami, których na ulotce nie było. A pare z nich zabraknie.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Otello Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 23:54 Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: absolwent Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.pool.terralink.de 26.06.07, 09:41 A kto im zabranial pojsc na informatyke w Instytucie Informatyki i Zarzadzania PP ? Jak ktos woli Balinska i Kierzkowskiego od Weglarza i Blazewicza to ma za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 16:36 Od Baliny sie odczep, babka ma łeb na karku, mało jest osób na całej PP tak dobrze znajacych sie na swojej robocie...a kiech to <CENZURA> i tu masz racje:> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 26.06.07, 23:45 Co Ty wiesz o prof. Kierzkowskim? To on tworzył informatykę na Polibudzie i nawet załatwił dla Poznania numery IP klasy B. Przez to, że odchodzi na emeryturę to wszystko się rozpada i robi się problem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:42 Wiem jedno, ze juz dawno powinien odejsc albo przynajmniej przestać wykladac. Moze i ma jakies tam zaslugi ale.... jako wykladaowca jest beznadziejny - i to jest najłagodniejsze określenie jakiego można publicznie użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:35 Weglarz jest okropnym wykładowcą. To dobry naukowiec, ale do studentow niech sie lepiej nie bierze. Co do Balinskiej, to widać, że nie wiesz o czym mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:48 Raczej wiem, miałem z nią dwa przedmioty. Widze ze miales z nia cieżkie przejscia i stad ta niechęć. Algi z nią naprawde duzo dały co najmniej w przypadku kilku przedmiotów na dalszych semestrach a co do optymalizacji to ... 3xZ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inzynier od grafów Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 18:29 a czy 3 lata temu widziales na WIIZ specjalnosc bezpieczenstwo systemow komputerowych? ja jakos nie widzialem, wiec wybralem wydzial na ktorym taka specjalnosc miala powstac, mam tylko cicha nadzieje ze pobedzie w niezmienionej formie jeszcze dwa semestry i uda mi sie ja skonczyc a co do renomy Wiizu ... zupelnie jak u nas, co roku paru dobrych studentow i wielka kupa szarej masy przeciskajacej sie z semestru na semestr :P Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Studenci informatyki walczą o swój kierunek 26.06.07, 10:48 To czemu nie poszli na porządną informatykę na wydziale Informatyki i Zarządzania? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SaGe Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.hstl6.put.poznan.pl 26.06.07, 10:59 Kłóciłbym się o tą porządność ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.07, 16:57 Bo nie wszyscy mieli taka mozliwosccw..u Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:19 bo wybrali tę lepszą Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Elektrotechnik Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.echostar.pl 26.06.07, 11:39 Chodźcie do nas u nas jest bardzo ciekawie. Najstarsza kadra ;P w polsce :D Ja słyszałem że elektrotechnika chce wchłonąć Zarządzani i marketing na przećwiczenie a potem za UAM się zabiera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxxx Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 18:38 Kolego z ET. Niewielu zwariowało i zaczęło to studiować i wygląda na to, że niewielu zwariuje. Precz z ET w takiej formie jak na PP. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qoocku - Poznań Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.sokrates.pl 26.06.07, 12:03 Ten artykuł wprowadza pewne zamieszanie. Na PP jest Wydział Informatyki i Zarządzania, który prowadzi kierunek Informatyka. To jest ten wydział i kierunek jaki ma na myśli przeciętny przyszły student. Powyższy artykuł nie odnosi się do tego wydziału i tego kierunku - jest on absolutnie niezagrożony. Istnieje natomiast od dawna pewna grupa wykładowców, zwana potocznie "Wildą" (od miejsca ich pracy), którzy również prowadzą zajęcia z przedmiotów informatycznych (na przestrzeni lat były to instytuty, katedra nawet się raz zdarzyła). I o tej grupie zajęć mówi powyższy artykuł. Osobiście, studenci informatyki kojarzą mi się ze studentami zupełnie innego wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.pl 26.06.07, 13:44 a mi studenci informatyki kojarza sie z ludzmi studiujacymi indformatyke... nie rozumiem po co w ogole sie udzielacie, w artykule jest wyraznie napisane ze chodzi o Wydzial Elektryczny wiec jak potrzebujecie ludzie leczyc swoje kompleksy "renoma" swojej uczelni to rubcie to gdzies indziej bo nijak was to nie dotyczy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inzynier^2 Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 18:36 poprzedni post wprowadza nieco zamieszania, informatyka na wydziale informatyki i zarzadzania migrowala z wydzialu elektrycznego, niedlugo pozniej na wydziale elektrycznym zostala reaktywowana, oferowala studentom studia dwustopniowe - inzynierskie (3,5 roku - specjalnosc ogolna) i drugiego stopnia magisterskie (1,5 roku, ze specjalnosciami nie dublujacymi sie na WIIZ),WIIZ dopiero niedawno skopiowal pomysl studiow dwustopniowych Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pracownik_pp Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.cs.put.poznan.pl 26.06.07, 14:18 W obrębie Politechniki Poznańskiej jest więcej niż jeden kierunek informatyka -- warto wspomnieć, że ten, z którego Politechnika słynie jest częścią Wydziału Informatyki i Zarządzania (www.fcm.put.poznan.pl). Inaczej artykuł jest nieco mylący. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: P Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.hstl6.put.poznan.pl 26.06.07, 22:13 Ale z tego co wiem to ten wydział powstał między innymi dzięki kierunkowi Informatyka na Wydziale ELEKTRYCZNYM... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pp Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 13:34 Dorzucę swoje trzy grosze... Ponieważ należę do kadry wildeckich informatyków, krótko przedstawię swoją opinię oraz opiszę tę sytuację obserwowaną przeze mnie "od wewnątrz". Fakt 1.: Decyzja o formalnym "przejęciu" informatyki przez Instytut Elektrotechniki i Elektroniki Przemysłowej zapadła na marcowej Radzie Wydziału. O takie rozwiązanie sprawy bardzo mocno "walczył" sam Pan Dziekan. Głosowanie było jedynie formalnością - przygotowania do tego musiały być prowadzone już wcześniej. Mogę to porównać tylko do wystrzelenia dwóch ostrzegawczych magazynków w potylicę. Fakt 2.: W przyszłym roku akademickim na emeryturę odchodzi jedna bądź dwie osoby - samodzielni pracownicy naukowi, którzy firmowali kierunek. W związku z tym Wydział automatycznie traci uprawnienia do otwarcia drugiego stopnia studiów (magisterskich) na kierunku Informatyka. Taki problem już kiedyś wystąpił - gdy powstawał WIiZ. Udało się wtedy "podczepić" matematyków i problem był rozwiązany. Wiązało się to co prawda z koniecznością wprowadzenia większej liczby przedmiotów czysto matematycznych, ale na szczęście nie pociągnęło to za sobą drastycznych cięć w przedmiotach kierunkowych. Fakt 3.: Ze względu na to, że zaistniała konieczność "podpięcia" doktorów hablilitowanych z Instytutu Elektrotechniki pod Informatykę, należało liczyć się ze zmianą planu studiów. Problem w tym, że formalnie Instytut Automatyki i Inżynierii Automatycznej stracił jakąkolwiek kontrolę nad kierunkiem - krótko mówiąc, informatycy nie mają nic do gadania w sprawie programu studiów na kierunku Informatyka. Plan został narzucony przez Instytut Elektrotechniki bez żadnej konsultacji (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo) z nauczycielami, którzy do tej pory prowadzili zajęcia. Do planu studiów wprowadzono przedmioty, które z komputerami mają tyle wspólnego, co moja ś.p. babcia. Fakt, kilka najważniejszych przedmiotów kierunkowych zostało, ale w gruncie rzeczy są tylko wykłady, bo z laboratoriów nie zostało praktycznie nic. Są za to ćwiczenia (<ironia>) i to w dodatku w wymiarze o połowę mniejszym. Wystarczy sobie zresztą wyobrazić brak laboratoriów z sieci komputerowych, urządzeń cyfrowych albo urządzeń zewnętrznych, zastąpionych ćwiczeniami (zeszyt zamiast komputera)... I wszystko jasne. Jasno widać, do czego to wszystko zmierza. To już nie będzie informatyka. Właściwie nawet można wysnuć przypuszczenie, że te wszystkie zabiegi są celowe i mają doprowadzić do zamknięcia kierunku w bliższej bądź dalszej przyszłości. Nie wydaje mi się, żeby znalazła się jakakolwiek osoba, aby z własnej i nieprzymuszonej woli studiować informatykę, w której jest tak naprawdę w porywach do 20% rzeczywistej informatyki. Osobiście czuję się urażony takim obrotem sprawy. Urażony i zniesmaczony. Prawda jest taka, że wszystko zależy od dobrej woli Dziekana i Rady Wydziału, której pokaźną część stanowią pracownicy (nomen omen) Instytutu Elektrotechniki. Oprócz tego nie istnieją, niestety, żadne inne formalne środki mogące zapobiec "rozkładowi" informatyki, a dobrej woli w "pomocy" Pana Dziekana jakoś nie mogę się dopatrzyć. Dwa zdania na koniec. Nie jestem upoważniony do reprezentowania stanowiska wszystkich moich współpracowników i nie mogę się oficjalnie wypowiadać w tym temacie, ale również podjęliśmy pewne działania i całą naszą wolą jesteśmy z naszymi studentami. Zaistniałej sytuacji na pewno częściowo winni jesteśmy my, dotychczasowi "informatyczni" nauczyciele akademiccy (choć w sposób raczej bierny) - za mało habilitacji... Szkoda, że samobiczowanie nic nie zmieni... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 16:45 Dzięki wielkie, dobrze wiedziec ze jest ktoś na tej uczelni kto nie traktuje studentów jak zbednego balastu z którym wszystko można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Diabelek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:13 Najgorsze jest, ze - jak ktos wczesniej wpominal - kierownictwo traktuje Informatyke jak zlo koniecznie. To, ze sa osoby z kadry ktorym zalezy na to widc - chociaz by po sposobie prowadzenia zajec. Niestety zazwyczaj osoby ktorym najbardziej zalezy maja najmniej do poweidzenia. Jestem ciekaw co pan prodziekan chce przekazc studentom na zebraiu, jakie ma sie odbyc 2 lipca o godz. 11.00 do sali B. Czy medze to tylko opieprz za naglosnienie sprawy i stwierdzenie "siatka jest taka i tak - nie podoba sie to nikt Was nie trzyma", czy moze jakas rzeczowa dyskusja. Swoja droga ciekawe kiedy zamierzano poinformawac oficjalnie studentow o zmianie instytutu... A odnoszac sie do frustratow z WIiZ - strasznie sie czieszymy, ze jestescie tacy zajebisci - piszcze wiecej i czesciej o "renomwowanym" kierunku, to wasze ego bedze jeszcze wieksze!! Smieszni jestescie - tyle wam powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:28 > A odnoszac sie do frustratow z WIiZ - strasznie sie czieszymy, ze jestescie > tacy zajebisci - piszcze wiecej i czesciej o "renomwowanym" kierunku, to wasze > ego bedze jeszcze wieksze!! Smieszni jestescie - tyle wam powiem. dobrze powiedziane; fakt faktem informatki na tych dwóch wydziałach są różne, ale wynika to z różnic w tym, na co jest kładziony szczególny nacisk. nie chcialem nigdy być programistą i dlatego świadomie wybrałem informe na WE, a nie na WiiZie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Prodziekan Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:07 Prodziekan zechce najpierw przedstawić studentom informatyki wszystkie uwarunkowania prawne związane z ustalaniem planu zajęć dydaktycznych (co w tych planach musi być, co powinno być, co może być, a czego nie powinno być). Dalej przedstawi inne uwarunkowanie prawne, ktore musi spełnić uczelnia aby wogóle można było prowadzić kierunek, wspomni również o uwarunkowaniach finansowych, merytorycznych i wszelkich innych. I co się dzieje jeśli uczelnia otwiera nowy kierunek lub zamyka istniejący. Zostanie też przedstawiona sytuacja kierunku Informatyka jaka będzie istniała w poniedziałek (sytuacja ta zmienia się dynamicznie) oraz przedstawiona zostanie całkowicie subiektywna ocena Prodziekana na temat perspektyw rozwoju tej sytuacji w najbliższej przyszłości. A co do akredytacji (kontroli PKA) to jest ona praktycznie pewna dla roku 2006/07 i absolutnie pewna dla roku 2007/08. Dyskusja bedzie trwała do wyczerpania chęci do niej z obu stron, a Prodziekan nie będzie miał najmniejszego zamiaru kogokolwiek "opieprzać". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.pl 27.06.07, 17:20 Mi to wyglada raczej na celowe dzialanie, bo skoro po odejsciu ladnych kilku osob (kiedy nastapil rozlam i powstalo WIIZ) mogli sobie jakos poradzic, a teraz kiedy odchodzi jedna czy dwie osoby robi sie z tego taki problem? Troche to dziwne szczegolnie, ze sprawe mozna rozwiazac na kilka sposobow, a przedstawiony w artykule jest chyba jednym z najbardziej drastycznych... Jako studentowi naszej informy jest mi bardzo przykro z takiego obrotu wydarzen i nie moge odzalowac, ze wladze uczelni kieruja sie w swoim dzialaniu pobudkami innymi niz dobro swoich studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:27 Jesli rada wydziału razem z dziekanem nie podejmie satysfakcjonujących nas, studentów, decyzji, prawdopodobnie poprosimy Państwową Komisję Akredytacyjną o sprawdzenie jakości (i treści!) nauczania na naszej uczelni. Trudno, będą musieli zapłacić ogromne kary za swoją głupotę. Ja nie zamierzam byc informatykiem od wysokich napięć Odpowiedz Link Zgłoś
heniek481 Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek 27.06.07, 18:28 i tutaj widać co się dzieje. Wydaję mi się, że to jest świadome działanie pana dziekana WE, który pewnie naciskany przez swoich współpracowników z IEEp jest zmuszony zapewnić im etaty. Dlaczego bowiem nie zrobi się porządku z Elektrotechniką na której studiuje coraz mniej studentów. Rekrutacja 2007 także nie zapowiada się różowo. Ilość studentów na ET powinna zmusić dziekana do zwolnień pracowników naukowych. Dlatego wybrał mniej drastyczny pomysł i zapewni im etat w sposób taki, że będą oni wykładać na IT. A to, że to za sobą niesie obniżenie poziomu kształcenia i nie zapewni dobrego przygotowania do zawodu informatyka to już nie jego sprawa. Informatyk z WE będzie się znał na wysokich napięciach, a nie będzie miał bladego pojęcia jak napisać aplikacje, które będą wymagali przyszli pracodawcy. Wtedy studenci będą mogli mieć pretensje jedynie do WE. Z drugiej jednak strony zapewni to pracę tzw. "renomowanym" informatykom z WIiZ jak oni sami o sobie mówią. Szkoda mówić. Jedynym ratunkiem dla IAiII było by połączenie z Instytutem Matematyki, jednak to nie leży w gestii dziekana. Niestety tutaj widać jak ważne są interesy i pieniądze. Studenci kompletnie się nie liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pp Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.sk-kari.put.poznan.pl 28.06.07, 11:06 > i tutaj widać co się dzieje. Wydaję mi się, że to jest świadome działanie pana > dziekana WE, który pewnie naciskany przez swoich współpracowników z IEEp jest > zmuszony zapewnić im etaty. Kosztem etatów informatyków, bo przecież z powietrza nowych miejsc pracy nie utworzy. Informatycy będą zwalniani (prędzej czy później), bo nie będzie konieczności ani możliwości zatrudniania nauczycieli, którzy nie prowadzą zajęć (bo im je odebrano). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Q Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:18 A ja chcialbym tym wszystkim eminencjom WIIZu powiedziec by sie bujali. Bo skoro tacy elitarni i wogole cudowni wspaniali. Normalnie aryjska krew prawie to czemu my mielismy 8 egzaminow w ciagu roku a u nich bylo byc 5 a zdarzylo sie przez wrednosc jednego z wykladowcow ze meili 6. Dlaczego maja latwiej skoro powinni ryc dzien i noc? Skoro sa tacy zdolni powinni meic dwa razy wiecej niz my i to conajmneij 2 razy wiecej. I jeszcze jedno. Jak to jest ze WIIZ jest taki elitarny skoro powstal w 2001 roku? jak na moje wyszkolil jeden czy dwa roczniki magistrow. Oni jada na opini nadal elektryka i tego jaka informa byla na elektryku a nie na swojej opini jaka by sobei wyrobili przez lata. Wiec jak ktos chce dyskutowac to merytorycznie a nie gadac bzdury bo ktos im woje mzonki wlal do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojt Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 23:23 Ale nikt nie kwestionuje, że informatyka na WIZ jest z elektryka. Wydział ten został utworzony z Instytutu Informatyki Wydz. Elektrycznego. Na elektryku została tylko "wilda" i mamy co mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: takitam Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:54 Przestanmy sie klocic. Jestesmy z jednej uczelni i powinnismy sie wspierac a nie dzielic. Wierzcie mi lub nie ale jakiekolwiek dzialania zmierzajace do wystrychniecia nas na dudka przez wladze uczelni nie przyniosa nic dobrego ani dla WE ani dla WIiZ. Poki wierzymy, ze sprawa moze byc zalatwiona polubownie o calej sprawie jest dosyc cicho. Jesli sprawa potoczy sie nie po naszej mysli bedziemy zmuszeni do podjecia bardziej drastycznych dzialan a pomyslow mamy wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: merere team Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 28.06.07, 00:14 Informa na 'wilce elitarnym' WIZ-ie oraz na 'tym który był pierwszy, z renomą' WE nie różni się aż tak bardzo, różne są specjalizacje do wyboru. Niektórzy poszli na WE z wyboru, inni bo WIZ nie ma nieograniczonej liczby miejsc. Fakt, że na WIZ potrzeba bylo wiecej pkt z matury, ale to o niczym nie swiadczy raczej, zwlaszcza ze pod uwage brana byla matura z fizyki, ale to inna dyskusja... I podpisuje sie pod tym co napial kolega wyżej: zamiast gadac obrzucac sie blotem - wspolpracujmy,wspierajmy się. Naprawde żygam wyścigiem szczurów który i tak często muszę oglądać, oszczędźcie sobie tego chociaż tutaj, w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzychoo - merere Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.icpnet.pl 28.06.07, 08:48 Moim zdaniem zachowanie w tej sprawie P. dziekana Nawrowskiego jest krótko mówiąc żenujące. Już sam fakt, że wprowadzane zmiany były przed studentami ukrywane zaprzecza zapewnieniom dziekana, jako by miało chodzić o nasze dobro. Jak to zwykle bywa, nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. W tym wypadku o pieniądze dla podupadającego instytutu dziekana. Szkoda tylko, że wszystko to odbywa się naszym kosztem. Obecnie sprawa ma status "rozwojowy", czyli nic jeszcze nie jest pewne, "może będzie dobrze, może nie". Zaskakująca jest też nie wiedza dziekana o nastrojach na wydziale. W wypowiedzi udzielonej "Głosowi Wlkp." zaprzecza jakoby cokolwiek wiedział o niezadowoleniu studentów i o wystosowanym piśmie, które spłynęło na jego ręce. Czyżby amnezja w wyniku przepracowania? Bo co jak co ale takie rzeczy się powinno wiedzieć jak się jest dziekanem. Cała sytuacja i sposób w jaki traktuje się studentów jednej z najbardziej pożądanej obecnie specjalności na rynku pracy zakrawa o paranoję. Od wielu lat Politechnika Poznańska buduje sobie opinię poważnej uczelni na europejskim poziomie, tymczasem w żadnym europejskim państwie, takie wydarzenia byłyby nie do pomyślenia. Na zakończenie chciałbym zwrócić się z apelem do Pana dziekana(niestety, oj niestety) Nawrowskiego: Weź pan się zabierz za to co umiesz najlepiej - lutuj kabelki i mierz napięcia, a nie zarządzaj wydziałem na poważnej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenada Re: Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:22 Cała to sprawa to jakiś absurd i skandal! Jak można niszczyć kierunek, którego absolwenci są najbardziej poszukiwani na polskich i zagranicznych rynkach pracy? Wierzyć, że uważałem iż dziekan jest sympatycznym człowiekiem, który liczy się ze zdaniem studentów. Teraz... chcemy głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Diabelek Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:04 Na stronie wydzialu zostaly opublikowane nowe siatki godzin - www.fee.put.poznan.pl/studia/in_sdspec.html . Za przerposzeniem smiech na sali. Te "specjalnosci" zostaly chyba zrobione dla picu, coby to jakos wygladalo. W porownywaniu ze specjalnosciami, jakie maly byc na studiach magisterkich wg. starej siatki to tego czegosc nawet ne mozna nazwac specjalnocia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:56 i to mają być te plany studiów? Przecież one są śmieszne... Ile tam jest informatyki? Z 30%? No przecież to jest śmiech. Fuj... Sama elektrotechnika... Brawo panie Nawrowski... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J Re: Nowe siatki godzin IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.07, 13:35 Naszczęscie nie dotyczy to studentów juz studiujących na tym kierunku "Studenci, którzy rozpoczęli studia wg. poprzednich planów studiów, kontynuują studia zgodnie z tymi planami. Nowe plany studiów obowiązują studentów, którzy rozpoczną studia od 01.10.2007r." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:28 trzeba uswiadomic naszych mlodszych kolegow i odradzic im PP, niech wybiora inna uczelnie... No chyba, ze Dziekan ruszy głowa i zacznie martwic sie o studentow, a nie tylko swoj instytut. Ciekawe, czy jakby Pan Dziekan Nawrowski byl dziekanem wydzialu Socjologii na UAM, to tez narzucilby humanistom lutowanie kabelkow i liczenie impedancji masla w lodowce.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xx Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 10:36 Tylko, że starych siatek nie można pozostawić niezmienionych. Wobec sytuacji stworzonej przez Panów Informatyków zabrania tego odpowiednie rozporządzenia Ministra. Wyborem nie jest taki lub inny plan, wyborem jest inny plan albo zamknięcie II stopnia studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xx Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 10:40 I jeszcze jedno uzupełnienie: za studia stacjonarne płaci Minister (nie student). A jak płaci to wymaga. M.in. określonych planów (pozostawiając oczywiście pewien margines swobody uczelni - ale tylko margines a nie dowolność w układaniu planów). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Q Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:49 No dobrze minister placi i wymaga. To powiem ze w nowej siatce jest wszystko co wymaga na informatycje w stopniu calkowitego minimum. Nie ma nic ponad to co jest minimum dla ierunku informatyka. Nie ma laboratori z programowania, systemow operacyjnych, baz danych, sieci komputerowych. Niczego co by bylo zwiazane z informatyka. Sa za to nowe przedmioty zwiazane z elektrotechnika ktorych minister dla informartyki nei wymaga, ale sa i to w duzej liczbei godzin, sa z nich egzaminy, sa laboratoria w duzej ilosci. Wiec o co chodzi? Ze to bedzie minimum informy a maximum elektrotechny? Moze dlatego ze ktos jest zlodziejem i oszukuje jak tylko sie da. Wogole druga informatyka ma dosc podobna siatke godzin jak my mamy/mielismy bo to trudno okreslic. I jakos u nich nie pojawiaja sie takei nowe przedmioty jak u nas, nie beda meili zadnej elektrotechniki. Mieli podsatwy elektroniki i skonczyli i wiecej nie beda meli. Wiec nie rozumeim czego minister wymaga? Zlodzei z elektrotechniki co dorabiaja do emerytury? Wogole paranoja jest to ze niszczy sie dobry kierunek, jeden z lepszych w polsce celem uratowania upadajacego. Na kierunek elektrotechniczny jest dwa razy wiecej miejsc co roku niz na informatyke. W ubieglym roku przyjmowano ludzi z bardzo mala liczba punktw bo bodajze wysatrczylo miec 200 a na informatyke 1200. To chyba o czyms juz swaidczy. Nie wiem czy w zeszlym roku tez ale w tym na elektrotechniczny nie trzeba meic matury z matematyki. Poprostu zamiast dbac o to co jest dobre i rownac do tego z reszta kierunkow, bierze sie i niszczy to i zrownuje do zera. A dlaczego to juz pewnei kazdy sie domyslil. Ja moge powiedziec jedynie ze jezeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. A w tym przypadku dosc duze pieniadze. Tak tez zycze wszystkim zlodzieja by sie najedli tym zanim ktos ich nei wykopie. Mam nadzieje ze pan dziekan sam odejdzie bo chyba sie nei nadaje do niczego. Chyba ze fachem nazwiemy kradziez i wykorzystywanie pozycji do zaspokojenia swoich i kolegow potzreb. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xx Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:06 uprzejmie proszę uwzględnić, że zgodnie z prawem obowiązującym w tym kraju (znowu rozporządzenie odpowiedniego Ministra + ustawa o szkolnictwie wyższym) limity przyjęć na dany kierunek są ograniczone z góry ilością samodzielnych pracowników firmujących dany kierunek (stąd tak mizerna liczba przyjęć na informatykę i znaczna na elektrotechnikę) a plan zajęć musi uwzględniać tematykę zajęć prowadzonych przez osoby firmujące dany kierunek (wniosek:jeśli brakuje informatyków firmujących kierunek to można albo uzupełnić do wymaganej liczby tzw minimum kadrowe osobami z nauk pokrewnych (są jeszcze dodatkowe warunki które trzeba spełnić aby to było możliwe) i przydzielić im odpowiednie zajęcia albo zamknąć kierunek) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Q Re: Nowe siatki godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:53 Drogi przedmowco. Mam wrazenei ze jetes pracownikiem instytutu ieeep i dlatego masz takie podejscei. Ja jestem za. Niech beda przedmioty z tej elektrotechny. A prosze bardzo jezeli to konieczne. Ale nie tak ze nagle sie okazuje ze to beda przedmioty glowne. Ze baz danych, programwoania, sieci, systemow operacyjnych mamy po 15 godizn, czyli zajecia co dwa tygodnie natomiast przedmioty elektrotechniczne nie dosc ze koncza sie egzaminem to na dodatek jest ich jezeli chodzi o liczbe godzin 4 razy wiecej niz tych przedmiotow informatyczych. No to juz jest kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: student? Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:58 Bog nie gra w kosci... za to gra w nie Nawrowski (nasz byly dziekan) bo naprawde nie wiem skad sie mogly pojawic takie specjalnosci. Co teraz? Jak sie komus noga podwinie albo bedzie musial przerwac na rok studia z powodow chocby zdrowotnych to ma pecha? No a co ze studiami drugiego stopnia? Rozumiem, ze mamy sobie innych poszukac bo nawet gdyby zostaly te co sa to ja juz wiecej Politechnice Poznanskiej zaufac nie chce i nie potrafie. To moze lepiej juz by bylo kierunek zamknac a otworzyc wzamian "turystyke i rekreacje od strony technicznej", byloby wiecej chetnych za to z rownym pozytkiem dla informatyzacji kraju. Oddajcie mi przynajmniej pieniadze za rekrutacje i 10 000 zl, ktore musialem wydac na zycie w Poznaniu bo domyslam sie, ze 1/70 mojego zycia nikt mi juz nie zwroci. No i ladnie przeproscie, wtedy mozecie sobie zamknac nawet caly wydzial jak chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fut Studenci informatyki walczą o swój kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:07 Ja powiem tyle. Obecne zabiegi dziekana aby nie upadł Instytut EEp doprowadzą do tego, że na Wydziale Elektrycznym zabraknie studentów i to ten wydział zostanie zamknięty. Bo skoro teraz nie ma chętnych na ET, a do tego niszczy się IT aby i tam nie było chętnych to osoba która tego dokonuje popełnia samobójstwo. Niedługo na ET będzie ok 60 studentów (ok 40% skończy edukacje po semestrze), AiR 100 studentów (45% odleci po semestrze), IT 20 studentów + Matematyka 50 studentów (albo i nie), Energetyka (to już w ogóle śmiech! kto to ma w ogóle zamiar studiować? BRAWO PANIE DZIEKANIE! Odpowiedz Link Zgłoś