Dodaj do ulubionych

matka wydaje alimenty na siebie a nie na dziecko

18.04.11, 12:19
Witam, mam następujący problem. Mój narzeczony (nazwijmy go P) rozwiódł się z żoną, która go zdradzała i wyprowadziła się do innego, z którym ma drugie dziecko. P płaci alimenty 450 zł, co dwa tygodnie dziecko jest u nas na weekend. Bierzemy ją też kiedy ma wolne w szkole, na wakacje i na ferie (ona nigdy się nie zgadza na obniżenie alimentów chociaż o połowę nawet jeśli dziecko jest u nas cały miesiąc). Wiemy, że ona nie pracuje i mamy przypuszczenia, że alimenty idą poprostu na utrzymanie jej nowej rodziny. Dziewczynka przyjeżdża do nas w za dużych ubraniach po kimś, buty ma z lumpeksu, zimą sama jej kupiłam buciki bo przyjeżdżała w przemakających nieocieplanych butach. Na dodatek w tym roku mała ma komunię, jej matka oznajmiła, że ona nie będzie wyprawiać komunii i ma to w d.... Wobec tego my wyprawiamy jej przyjęcie, zapraszamy również jej rodzinę a ona oznajmiła, że nie dołoży się ani groszem. Kiedy dziecko wraca do matki, zawsze dajemy jej pieniądze, żeby miała na swoje małe wydatki lub zbierała na coś. Ostatnio mała się przyznała, że matka bierze z tych jej kieszonkowych na ubrania dla niej!!Co możemy zrobić? Czy można zgłosić do sadu przypuszczenie, iż alimenty nie są wydawane na dziecko? Czy w przypadku, gdybyśmy chcieli wziąć dziecko do siebie (niedługo się przeprowadzamy do większego mieszkania i myślimy o takiej opcji), matka będzie płaciła takie same alimenty? Czy ojcu trudno jest przejąć opiekę nad dzieckiem? Jakie kroki podejmować? Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • altz Re: matka wydaje alimenty na siebie a nie na dzie 23.04.11, 07:00
      Trzeba zbierać dowody, nagrania, zrobić zdjęcie dziecku w rzeczach, w których przyszło, zmierzyć przy świadkach i pokazać, że rozmiar jest za mały itd., ale starać się to robić tak, żeby nie włączać w to dziecko. Można porozmawiać telefonicznie z matką i nagrać tę rozmowę, myślę, że będzie łatwo ją sprowokować do wygadania się, a potem sąd rodzinny i powinna być sprawa wygrana.
      Myślę, że nie będzie trudno przejąć dziecko, jeśli dziecko ma dobry kontakt z Wami, ale na alimenty nie liczcie, można dostaniecie z 50 zł dla zasady, bo sądy nie mogą pominąć alimentów, ale to będzie wszystko "ze względu na małe możliwości zarobkowe matki".
      Co do reszty, proponuję zmienić forum na www.forum.wstroneojca.pl/ lub tato.com.pl/forum/, bo tutaj niewiele się dzieje.
      • laura_fairlie Re: matka wydaje alimenty na siebie a nie na dzie 09.06.11, 22:33
        Jeśli mam być szczera, to być może rzeczywiście dziecko jest zaniedbywane - w sensie emocjonalnym. Niemniej za sumę 450 zł dosyć ciężko jest utrzymać dziecko w wieku szkolnym i nie fundować mu ubrań z lumpeksu.
        • lopez2121 Re: matka wydaje alimenty na siebie a nie na dzie 22.12.11, 08:15
          Jeśli ja mam być szczery, to sobie poczytaj Kodeks Cywilny i się dowiesz, że obowiązek alimentacyjny leży równo po stronie taty i mamy dziecka. Biorąc pod uwagę fakt, że dziecko mieszka z matką i ona się nim opiekuje (w ten czy inny sposób, dla sądu bez dowodów, że jest inaczej opiekun sprawuje opiekę właściwie) obowiązek finansowy matki jest mniejszy. Ale to nie znaczy, że jak matka się opiekuje to tylko tato płaci na wszystko!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka