anital36 09.12.09, 09:48 Która z Pań ma takie urządzenie w domu i czy jesteście zadowolone ???? ugotuj.to/Moulinex/0,103190.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaga172 Re: Moulinex do pieczenia chleba 21.12.09, 13:39 Ja mam już ok. 11/2 roku. Jestem bardzo zadowolona :) Odpowiedz Link
the_kami Re: Moulinex do pieczenia chleba 22.12.09, 09:28 A ja mam zwykłego no-name'a z Makro - Optimum - instrukcja.pl/i/automat_do_pieczenia_chleba_optimum_typ_ch9000. BARDZO chwalę. Odpowiedz Link
teane Re: Moulinex do pieczenia chleba 01.04.10, 09:37 miałam i na początku szalałam :) ale później mi się trochę to znudziło. najlepsza jest mieszanka mąki, taka specjalna do pieczenia chleba, a ona droga jest niestety. i tak mój zapał osłabł. aaa, jeszcze denerwowali mnie dziury po mieszadłach w chlebie. Odpowiedz Link
koontza Re: Moulinex do pieczenia chleba 18.05.10, 09:40 ha,ha..ja miałam dokładnie tak samo... teraz wyjmuje go z szafy jesli chce zrobic ciasto na pizze :) Odpowiedz Link
mariika Re: Moulinex do pieczenia chleba 03.04.10, 08:27 Mam i jestem bardzo zadowolona. Wyrabiam w nim wszystkie chyba rodzaje ciasta - na pizzę, na pierogi, na bułeczki i oczywiście chleb. Z opcji pełnej, czyli pieczenia rzadziej korzystam, na ogół piekę w piekarniku. Właśnie się biorę za drożdżowe na babę wielkanocną :-) Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Moulinex do pieczenia chleba 18.05.10, 02:04 Podajcie jakieś sprawdzone przepisy na chlebek:) Rozchodzi mi się przede wszystkim o zwykły pszenny. Mam maszynę do pieczenia od dwóch m-cy , a używana 3x. Chleb wychodzi ciężki mokry i na drugi dzień niezjadliwy. Przepis z książeczki dołączonej do maszyny. Raz piekliśmy ciasto (murzynek) ale wyszło dziwne bez "dziurek" w środku, tylko całkowicie gładkie po przekrojeniu. Odpowiedz Link
koontza Re: Moulinex do pieczenia chleba 18.05.10, 09:45 kamw1807 napisał: > Podajcie jakieś sprawdzone przepisy na chlebek:) Jest to łatwy chleb na drożdżach z wykorzystaniem dowolnego muesli. Np. domowej granoli. Chleb z muesli /przepis na mały bochenek o wadze 600 g/ Autor: Cathy Ytak 210 ml wody z mlekiem (pół na pół) 210 g mąki pszennej 40 g mąki żytniej 2 łyżeczki suchych drożdży instant 1 łyżeczka soli 10 g masła 15 g miodu 80 g muesli 15 g suszonych moreli, drobno posiekanych Metoda maszynowa: Wszystkie składniki wsypać/wlać do maszyny i nastawić program: Podstawowy/Basic. Fajne przepisy są tu : (ale raczej ręczne metody) pracowniawypiekow.blogspot.com/ Odpowiedz Link
dziewczynawitryna Re: Moulinex do pieczenia chleba 18.05.10, 17:39 Moje przepisy, których używam na "chleb powszedni" (składniki w kolejności wrzucania do automatu - program podstawowy, czyli w moim lidlowym automacie "normalny"): 1. 300 ml wody, łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej (typ 500), 100 g mąki orkiszowej, 4 dag świeżych drożdży, ew. łyżeczka masła. 2. 300 ml wody, łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej (typ 500), 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 dag świeżych drożdży, ew. łyżeczka masła. Proporcjami i rodzajami mąki można manewrować, ale w powyższych proporcjach nie należy przekraczać 200 g mąki żytniej i 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Moulinex do pieczenia chleba 18.05.10, 23:57 Skąd ja mam nabyć takie cudo jak mąka orkiszowa, żytnia, czy pełnoziarnista? U mnie na osiedlu z drożdżami instant jest problem (kupuje w markecie) a co mówiąc o takiej mące. Odpowiedz Link
teane Re: Moulinex do pieczenia chleba 19.05.10, 20:43 taką mąkę w markecie każdym dostaniesz, specjalna mieszanka do chleba. robiłam kiedyś ze zwykłej i nie wychodził mi zupełnie, a z tej mieszanki zawsze ładny wyrasta. Odpowiedz Link
dziewczynawitryna Re: Moulinex do pieczenia chleba 22.05.10, 09:01 Racja, takie mąki są w każdym sklepie typu real czy tesco. Mieszanek nie polecam, bo zwykle mają jakieś sztuczne dodatki (a nie po to piekę chleb, żeby nadal jakieś ulepszacze wcinać) i są dość drogie. Tylko czasem dla urozmaicenia kupuję mieszanki, ale takie bez żadnych dodatków, tylko z różnymi gatunkami mąki i solą (nie ma ich dużo, ale można znaleźć). Odpowiedz Link
mandala934 Re: Moulinex do pieczenia chleba 24.05.10, 18:11 Witam,maszynę mam dwa lata, a chleb piekę codziennie lub co drugi dzień. Nie kupuję gotowców z powodów już wyżej podanych(polepszacze)- mój przepis na chleb codzienny: 305ml wody,1/2 dużej miarki(dołączonej do wypiekacza) cukru, 1 1/2 miarki małej soli, 415gram mąki pszennej, 95gram mąki żytniej, 1 1/2 miarki małej suchych drożdży, program 2-po drugim mieszaniu (około 2 godz. do końca programu) usuwam mieszadła, mam tylko małe dziurki po bolcach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kasia-8222 Re: Moulinex do pieczenia chleba 24.11.10, 10:22 ja mam wypiekacz Kenwood ten model: alergia.med.pl/wypiekacz-chleba-kenwood-p-2392.html?cPath=53_167 , jest super :) chlebek piekę non stop małym wysiłkiem. Jest pyszny i przynajmniej wiem co jem. Każdemu polecam. :) Jak się zacznie samemu chlebek wypiekać to ten kupny przestaje smakować. Odpowiedz Link
iloneczka27 Re: Moulinex do pieczenia chleba 12.12.11, 19:45 Przepis wypróbuje. Widziałam ostatnio w piekarni chleb z żurawiną. Kosztował 24 zł za kilogram (załamka) Odpowiedz Link
agathencja Re: Moulinex do pieczenia chleba 16.11.11, 11:08 Dziewczyny, a ile Wam zajmuje to wszystko? Czy ta maszynka sama wszystko robi i wystarczy tylko wrzucić składniki? Zastanawiam się nad taką maszynką, ale chodzi mi o coś co nie będzie ode mnie wymagało roboty. Która maszynka do chleba jest super prosta w obsłudze? Odpowiedz Link
iloneczka27 Re: Moulinex do pieczenia chleba 12.12.11, 19:44 Ja mam jakąś maszynkę ale kupiłam ją na allegro, nie ma polskiej instrukcji, chleb nie rośnie - do bani. Kupiłabym sobie inną ale chwilowo brak gotówki. Maszynki są proste w obsłudze, nie kupuj czasem używanej - bo cholera wie jak ktoś jej używał i będziesz miała taki problem jak i ja Odpowiedz Link