Dodaj do ulubionych

7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych domach

01.08.13, 14:26
Ponieważ brak mi już pomysłów na obiady mam pomysł, aby każda z Was wpisała jakie obiady najczęściej można spotkać na waszym stole:)

No to może najpierw ja :)
1. Spagetii
2. Kurczak w sosie śmietanowo szpinakowym z makaronem
3. Chińszczyzna
4. Chilli con carne
5. Mielone
6. Pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
7. Szaszłyki z piekarnika

Ponieważ jakiś rok temu mieszkaliśmy przez rok z teściami najadłam się co niedziele schabowego klasycznego w każdym domu, sama nigdy go nie robię, gdyż jadąc na obiad u teściow prawie na 99% będę go jeść :) Czasem tez gotuje zupy, jednak wtedy 2 danie tez musi być. Jemy dużo miesa gdyż mąż bez tego nie wyobraza sobie obiadów. :)
Obserwuj wątek
    • lynyang Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 01.08.13, 15:52
      U mnie jak brak pomysłów, królują dania pomidorowe:

pomidorowa, leczo, spagetti, pesto. ;)

Pomidor, dobry na wszystko :)
    • stara-a-naiwna Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 01.08.13, 20:18
      zupy - jedna na kilka dni:
      - kalafiorowa
      - pomidorowa
      - rosół
      - ogórkowa
      i tak w kółko
      (innych: barszcz, grochówka... albo ja nie lubię albo facet)

na drugie:
      - kotlet z piersi kurczaka
      - kurczak w sosie koperkowym
      - potrawka z kurczaka

a teraz - jestem w ciąży i odwidziało mi się i przestało mi smakować mięso (nie wierzę, ze to sama mówię ale nie mam potrzeby jeść mięsa) naleśniki, pierogi, racuchy... cokolwiek
      • pani_zana Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 01.08.13, 22:15
        Ja w ciąży też tak miałam ze mięsa mogłam nie jesc wcale i przed ciążą tez nie bardzo ,obecnie karmie piersią 3 miesiąc i mogę jeść porcje jak mąz albo i wiekszę i mięso wcale mi nie przeszkadza a nawet smakuje :)
        • aneczkacool1984 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 05.08.13, 12:43
          a ja jako że początkująca jestem w klimacie gotowania bardzo często wspieram sie stronami kulinarnymi i tak np. złapałam bakcyla na wszelkie potrawy z makaronem: legendarne spagetti z mielonym mięsem, tagatelle z łososiem wędzonym i brokułem, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Ogólnie kurczak króluje w mojej kuchni hehe kotlety (tradycyjne, z pieczarkami, szynką i serem) potrawki. Uwielbiam roladki schabowe w sosie pomidorowym lub grzybowym zwykłe mielone i klopsy w sosach. Krokiety z kapusty lub grzybów, gołąbki pierogi (na które ak już znajdę czas lepię nieograniczone ilości ruskie czy z kapusty czy grzybów)
          co sie tyczy zup? uwielbiam jerzynowe; z kalafiorem, fasolowa, grochowa. Fasolka po bretońsku, zupy kremy z brokułów, serowo-porowa. Potrawy typu wszystko w jednym garnku np. kiełbasa+marchewki+ćwiartki młodej kapusty+młode ziemniaczki i wszystko w sosie pomidorowym. Zapiekanki warzywne; z ziemniaków i mięsa mielonego, ziemniaków+kiełbasa+jajka gotowane. Nieśmiertelny bigos (ale taki robiony jednego dnia nie gotowany 3 czy 4 dni)
          jak gotuję zupę nie przygotowuję już drugiego dania (wtedy zupa w odstawkę i mąż siega po miesko hehe) tylko jakiś deser naleśniki z serem albo domowe drożdżowki z marmoladą (znalazłam świetny przepis że zanim zupa sie zdązy przygotować równocześnie słodkości zrobione) albo kupuję coś słodkiego w sklepie :-(
          • arttu.pl Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 16.09.13, 22:14
            >lbo domowe drożdżowki z marmoladą (znalazłam świetny przepis że zanim zupa sie zdązy >przygotować równocześnie słodkości zrobione) albo kupuję coś słodkiego w sklepie :-(

poproszę o przepis :)
    • kolorowa40 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 21.09.13, 21:41
      U mnie zależy dużo od pory roku i urozmaicam. Ja już czuję jesień czyl ibyły:
      Krem z pomidorów z papryką i suszonymi pomidorami
      Kurkowa z łazankami
      Kaszotto z grzybami w śmietanie i pieczoną szynką
      Halibut w papilotach z sosem grzybowym
      Kapuśniak babci
      Krem z dyni z pomarańczami, imbirem i goździkami
      Placuszki z dyni i cukinii zapiekane z serem i grzybkami
      Chcesz więcej? :)
      Knedle z ostatnimi śliwkami
      Gaspachoio
      Makaron z sosem z bobowym
      Sałatka z wątróbką, szpinakiem, śliwką i suszonym pomidorem
      i tak mogę i mogę..... gotować, bo to kocham... :)

• mojewybory Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 15.10.14, 20:41
        Kaszotto brzmi smakowicie :)
        U mnie typowo, spaghetti i multum zapiekanek. Dzieci lubią kolorową od składników zapiekankę z ziemniaków, kurczaka/indyka, brokuła, suszonych pomidorów. Potraktowana sosem serowo-śmietanowym jest mniam. Super wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
        Poza tym młode mogłyby jeść na przemian wspomniane spaghetti i pizze domową i ciężko im idzie jedzenie innych dań :/
    • mayaczy Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 29.09.13, 23:42
      Ale mi aletytu narobił ten post - i to w nocy! Powinni zabronić takich praktyyyk nooo;). Baardzo apeetycznie brzmi ta pierś w płatkach kukurydzianych - nigdy nie próbowała, ale zainspirowałaś mnie. Masz jakiś specjalny system przygotowania tej paniery? JA też uwielbiam piersi - najczęściej w sezamie, ze szpinakiem lub z miodem i otrębami (mniam). Poza tym spagetti, makaron z serkiem lazur i czsami (niestety) garmażera (więcej przechów nie pamietam;)
      • pani_zana Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 19.10.13, 21:57
        Piers w płatkach
        Piers kroisz na większe kawałki jakie tobie pasują, przyprawiasz pieprz, sol i slodka papryka, następnie każdy kawalek obtaczasz w mące, jajku i pokruszonych drobno platkach kukurydzianych. Smazysz na oleju jak schabowego ;) gotowe
    • pisa.nka Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 17.10.13, 10:45
      - makaron shirataki z warzywami gotowanymi na parze
      - dziki lub brązowy ryż z kiełkami fasoli mung i pędami bambusa
      - leczo warzywne
      - sałatka z łososiem (pomidory, sałata lodowa, pomidor, papryka, łosoś)
      - komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą
      - łosoś gotowany na parze z warzywami np brokułami
      - placki z ciecierzycy albo zupa z soczewicy
    • mariawolek Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 24.10.13, 13:50
      Penne ze szpinakiem
      Pizza
      Chilli con carne
      zapiekanka ziemniaczana
      zapiekanka makaronowa
      wszelkie zupy
      sałatki
      naleśniki
      Moja lista jest naprawdę krótka, reszta to same eksperymenty, zwykle jednorazowe :)
      • baba-baba Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 08.11.13, 22:40
        U mnie jest po prostu:
        kaszanka,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty
        pieczone udka,ryż,surówka
        makaron z twarogiem
        chińszczyzna domowa
        jajo sadzone,ziemniaki,groszek z marchewką
        kotlety z piersi kurczaka lub indyka,frytki,surówka
        łosoś gotowany,ziemniaki,sałata ze śmietaną
        plus zupy:
        grochowa
        pomidorowa
        krupnik
        rosół
        ogórkowa
        barszcz
        jarzynowa
    • iloneczka27 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 14.11.13, 17:57
      1. Pomidorówka
      2. Piersi z kurczaka - dodatki różne
      3. Pizza
      4. Mielone
      5. Spaghetti
      6. Karkówka
      7. Zapiekanka makaronowa
    • kremka2014 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 02.07.14, 18:16
      U mnie jak trzeba na szybko - makaron ze smazonymi na zloto pieczarkami w śmietanie z cebula i pietruszką zielona, zupa kukurydziana- cebulka na maśle dodaj maki, dodaj puszkę kukurydzy dodaj cala pierś z kuraka w kawaleczkach dodaj zmiksowaną puszkę z sokiem kukurydzy dodaj cos ostrego i kwaśnego pyyycha, " plypa" czyli ziemniaki kiełbasa typu zwyczajna w talarki,plus mloda poszatkowana kapusta sol, pieprz - taka mazia a nigdy nic nie zostaje na drugi dzień, poza tym rosol, gulasz z kasza i buraczkami, zupa gulaszowa i meksykanska- my tez kochamy mięsko 😉
    • magdalena664 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 12.07.14, 19:42
      1. Schabowy x 7 ;)
      Mój mąż uwielbia i bardzo często gości na naszym stole.
      Też czasami podaję rybkę i gotowanego na parze kurczaka
    • kamila262 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 19.08.14, 14:13
      U mnie podobnie :) Poza tym, że częściej mamy zupę pomidorową i rosołek :)
    • kwiatuszek129 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 05.09.14, 11:58
      Opinia: Chętnie podzielę się z wami :
      1. makaron ze szpinakiem, tuńczykiem, kukurydza, zioła, sos czosnkowy (zrobiony w domu)
      2. kurczak w cynamonie z miodem, jabłkiem, cytryną
      3. kurczak na ostro z ryżem/kaszą gryczaną
      4. chińskie danie curry z fasolką
      5. łosoś z cukinią i makaronem
      6. naleśniki z serem, dżemem, nutellą ;-)
      7. pierogi z mięsem/ruskie
    • gia2012 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 22.09.14, 23:25
      1. Filet z indyka + kasz/ryż + ogórek
      2. Kopytka
      3. Racuchy
      4. Naleśniki
      5. Pierogi
      6. Ser z twarogiem na słodko
      7. Spaghetti z mielonym

Zupy: rosół, jarzynowa, pomidorowa
    • hanti Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 03.10.14, 10:47
      1. spagetti, a w zasadzie różne wariacje koło tego dania
      2. makaron sojowy, grzyby, bambus, marchewka, por, groszek zielony
      3 grzyby shitake z ryżem
      4 sajgonki
      5 naleśniki z farszami różnymi
      6 nieśmiertelne piersi z kurczaka, kiedy już nie mam pomysłu i ochoty na nic
      7 ulubiony obiad dzieci hamburgery domowej roboty, dużo mięsa, sera i ogrom warzyw :)
      • cioci_a_klocia Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 11.10.14, 08:54
        O matko!jakie wspaniałe rzeczy robicie!az mi ochota na gotowanie przyszla:) u mnie najczęściej makarony- spaghetti klasyczne,penne z szpinakiem,lazania,swiderki z łososiem i sosem smietanowym oraz zupy krem.
      • mojewybory Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 15.10.14, 20:43
        Naleśniki z farszem! Dzięki Ci Dobra Kobieto!
        To mogłoby sie u mnie przyjąć :)
    • mori_priori Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 17.10.14, 14:09
      makaron ze szpinakiem
      makaron z szynką parmeńską w sosie śmietanowym
      makaron z pesto
      pulpety
      zupa brokułowa
      piersi z kurczaka ala schabowe
      naleśniki z serem

wczoraj wypróbowałam ten przepis ciekawyswiat.pl/tarta-kurczakiem-szpinakiem i córka zjadła :)
    • agulka2021 Re: 7 obiadów najczęściej gotowanych w waszych do 17.02.21, 11:25
      Spróbuj też ten przepis:
      www.esencjakulinarna.pl/przepis/rolada-szpinakowa-z-wedzonym-lososiem/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka