Dodaj do ulubionych

Poszukuje przepisow na proste placki.

13.04.08, 20:39
Jestem poczatkujaca kura domowa;). prosze o wsparcie. chciala bym zrobic prosty placek. wszystko wymieszac i na blache i do piekarnika. dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • czarnamama Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 13.04.08, 22:05
      Wiele lat robię szarlotkę włoską(bardzo prościutkie), ciasto marchewkowe(bardzo prościutkie), jeśli Cię interesuje mogę Ci jutro napisać :) Niestety na placek(szybkiego, prostego) przepisu nie posiadam ;)Pozdrawiam początkującą kurkę domową!
      • kiecha3 ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 17.04.08, 21:16
        Pianka Ciappucino:

Składniki:
        - 5 jaj
        - cukier waniliowy
        - 1 szkl. i 8 łyżeczek cukru
        - 1 szkl. i 2 łyżki mąki pszennej
        - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
        - proszek do pieczenia
        - 1 l mleka
        - margaryna
        - 2 łyżki ciappucino
        - żelatyna
        - 2 x śnieżka
        - mleczna czekolada (1 tabliczka)
        - sól

Ciasto: 5 jaj (z żółtkami) ubić z cukrem waniliowym, 1 szklanką cukru i szczyptą soli – ubić (na prawie sztywno). Następnie dodawać stopniowo 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec w 180oC, ok. 15 min.

Masa budyniowa: Wymieszać ½ l mleka z 7 łyżeczkami cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej - zagotować ( jak budyń). Ostudzić. Zmiksować z prawie całą kostką margaryny.

Pianka Ciappucino: Zagotować ½ l mleka z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżki Ciappucino (może być więcej). Dodać 2 łyżki żelatyny. Ostudzić. Następnie ubić z 2 śnieżkami na sztywno.

Na ciasto kładziemy krem budyniowy, a na to dopiero piankę ciappucino. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Odstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego.
        • iloneczka27 Re: ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 18.04.08, 13:54
          brzmi smakowicie, napisz mi tylko na jaka blache jest to ciasto? na
          taka duzą?I czy mase budyniowa nie mozna zastapic po prostu
          budyniem? czy trzema samemu kombinowac?
          • kiecha3 Re: ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 20.04.08, 09:24
            rozmiaru blachy nie pamiętam... taka zwykła... wymiay ok: 40 x 30 (pi razy okno). Biszkopt bardzo fajnie wyrasta..

myślę że można zastąpić budyniem, tylko nie wiem czy budyń nie ma za intensywnego aromatu.. tam jest pianka ciappucino i ona ma nadawać specyficzny smak..a z budyniem (waniliowym, śmietankowym) może dziwnie smakować.. trzeba spróbować i będzie się wiedziało...
            • iloneczka27 Re: ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 20.04.08, 16:17
              Zrobiłam!
              Pyszne jest, dałam budyn "rodzinny" waniliowy, ale przesadzilam
              chyba z ilościa żelatyny i nie pianka a galeretka niemalze jest ale
              i tak jest pycha:)
              Dziekuje za przepis
              • kiecha3 Re: ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 20.04.08, 18:57
                bardzo się cieszę że smakuje... a do tego kawusia.. mrrr....
                Przepis nie mój.. też zaciągnięty od kogoś.. ale proste i dość szybkie ciasto.. Gratuluję i smacznego..
                • karolinacym Re: ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 21.04.08, 18:19
                  ciappucino? rewelacja!!!!!!!!!!!!! i nawet mi wyszlo. dzieki Dziewczyny!!!!!!!!!!!
                  • kiecha3 Re: ciacho - Ciappucino ;) Pychotka 22.04.08, 06:39
                    nie ma sprawy... ciesze się że smakuje ;)
    • xy.5 Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 14.04.08, 00:01
      Jednym z moich ciast jest pleśniak z jabłkami.Udaje się zawsze.
      Składniki:
      4 jajka
      1 szkl cukru
      4szkl mąki pszennej
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      2 łyżki kakao
      1 margaryna
      1kg jabłek ( winnych w smaku)
      Sposób wykonania:
      z mąki, niepełnej szkl cukru,margaryny ,4 żółtek i proszku zagnieść
      kruche ciasto.Białka ubić na pianę z pozostałym cukrem i dodać do ciasta.Ciasto
      podzielć na 2 części do jednej dodać kakao.Na pół godz.
      włożyć do lodówki.Jabłka obrać pokroić i rozesmażyć.Blachę wysmarować tłuszczem
      i posypać tartą bułką.Następnie jasnym ciastem wykleić spód blachy,niewielką
      część ciasta zostawić na kruszonkę.Na ciasto rozsmarować smażone jabłka.Można
      dodać kilka kropli aromatu do ciast
      lub cukier waniliowy.Ciasto ciemne utrzeć na tartce i posypać nim smażone
      jabłka.Na to utrzeć resztę jasnego ciasta.Piec około 40 minut w temperaturze 200
      stopni.
    • karolinacym Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 14.04.08, 07:39
      czarnamama poprosze o przepisy;). jestescie super. dziekuje
      • aga-kosa Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 14.04.08, 19:46
        wszystko mikserem .Udać się musi . 5 całych jaj, 1.5 szkl cukru, utrzeć na kogel
        mogel. Dosypać 2,5 szkl mąki ,dolać 3/4 szkl wody i 3/4 szkl oleju.Jeden 18 g
        proszek do pieczenia i 4 łyżki kakao .Wymieszać wszystko wylać na blaszkę ok
        30x40 cm piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
        Jeśli kakao dodasz tylko do połowy ciasta będziesz miała łaciate /naturalnie
        wlewasz wtedy op kilka łyżek obok siebie / Smacznego
        • czarnamama Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 14.04.08, 23:06
          Szarlotka lub jabłecznik po włosku(jak kto woli)
          6 jabłek
          1szkl cukru
          3jajka
          2szklanki mąki
          łyżeczka proszku
          łyżeczka sody
          bakalie(rodzynki,orzechy włoskie)
          Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem,dodać bakalie, posypać cynamonem i odstawić na godzinkę do lodówki. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą i przełożyć do blaszki(okrągłej, kwadratowej średniej wielkości)wysmarowanej masłem i opószonej mąką.
          Piec w w średnio nagrzanym piekarniku(160-180 stopni) około 40 minut,jak wierzch zrobi się ciemnobrązowy(ale uważaj bo może się spód przypalić, kolor nie ma przypominać czekolady hihi) to znak że już(ja to wszystko robię już na oko, więc wybacz małą niedokładność ale sobie poradzisz). Jest to super szybkie ciasto dla niespodziewanych gości a smakuje super. Kiedy pojawia się rabarbar to zamieniam jabłka na niego i już.Polecam, szybkie i jeszcze nigdy ale to nigdy mi się nie zepsuło, chwilka i już jest, chwilka i już go nie ma ;)
          Przepis na ciasto marchewkowe jutro, bo mi dzieciaczki chorują i nie mam chwiluni dla lapcia mojego, proszę o cierpliwość jutro się odezwę :)
        • karolinacym Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 17.04.08, 13:49
          kochana aga-kosa. prawie mi sie udalo laciate ;). tzn w moim piekarniku wystarczy 40-45 minut. ale jak jest napisane 60 to 60. no i spalil mi sie spod,ale poza tym calkiem niezle. zrobie tylko esy floresy z polewy czekoladowej i mysle o kleksiku bitej smietany obok na talerzyku. nastepnym razem zrobie bez przypalen. ale jest latwiutkie!!!!!!!!!!!!!!
    • iloneczka27 ekspresowe ciasto z owocami 15.04.08, 14:49
      Szybkie ciasto z owocami
      4 jajka
      szklanka cukru
      1,5 szklanki mąki
      łyżka proszku do pieczenia
      pół szklanki oleju
      zapach śmietankowy
      owoce mrożone lub świeże

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe
      składniki (oprócz owoców) nie przerywając pracy miksera.
      Średniej wielkości blachę natłuszczamy i posypujemy mąką.
      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
      Ciasto wlewamy do brytfanki na wierzch kładziemy owoce (jeśli są
      wieksze kroimy na pół lub na ćwierć).
      Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu
      posypujemy cukrem pudrem.
      • karolinacym Re: ekspresowe ciasto z owocami 15.04.08, 18:24
        dziekuje,bede probowac. mam nadzieje,ze nie tylko ja ;)
        • czarnamama Re: ekspresowe ciasto z owocami 16.04.08, 08:14
          Obiecałam jeszcze przepis na ciasto marchewkowe(ulubione moich chłopaków)

3 jajka
          1 szkl.cukru
          1 szkl.mąki
          pół szklanki oleju
          1 szkl.marchewki starkowanej(na małych oczkach :)
          1 łyżeczka cynamonu
          1 łyżeczka sody
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          Jajka z cukrem miksujemy do białości(prawie),dodajemy marchewkę, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą, wolnym strumieniem wlewamy olej i wsypujemy cynamon. Do formy wysmarowanej i oprószonej bułką tartą(średni prostokąt lub standardowa okrągła). Pieczemy w 180 stopniach około 35minut.Ciasto opada po upieczeniu więc się nie martw, ale jest pyszniutkie. Czasami dekoruję go wiórkami gorzkiej czekolady, ale nie jest to konieczne.
          Z tych ilości wychodzi mało ciasta ale na spróbowanie wystarczy ;)
    • e.milia Re: Poszukuje przepisow na proste placki. 22.04.08, 18:57
      Moje pierwsze ciasto, jakie upiekłam w życiu i zaskoczyłam gości na imprezie,
      wszystkim smakowało. To było nie tak dawno i do tej pory nie nauczyłam się
      jeszcze robić innego. Jest łatwe i smaczne.

Ciasto cynamonowe z jabłkami

4 jaja
      1 szklanka cukru
      2 szklanki mąki
      2/3 szkl.oleju
      5-6 jabłek pokrojonych w kostkę
      2 łyżeczki cynamonu (można dać 3, wtedy będzie bardziej cynamonowe)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody oczyszczonej (jak nie mam sody, to daję zamiast niej proszek do
      pieczenia)

opcjonalnie można dodać: pokruszone orzechy włoskie, migdały lub rodzynki

Zmiksować jaja z cukrem, dodając wszystkie składniki. Na koniec dodać jabłka i
      ewentualnie inne dodatki.
      Jeśli nie ma się miksera, to można wszystkie składniki na raz wrzucić do miski i
      wymieszać łopatką, aż do jednolitej masy z jabłkami - ja tak robiłam.

Piec w 180 stopniach około 40-50 minut.
    • kiecha3 Racuszki... pracochłonne, proste i puszne... 22.04.08, 19:29
      Racuchy:

Składniki:
      • 1 szklanka wody
      • 1 i 1/5 szkl. mąki
      • 10 dag masła
      • 5 jaj
      • 2-3 łyżki cukru
      • Sól
      • Olej do smażenia

Zagotować wodę z solą, masłem i cukrem. Na wrzący płyn wrzucić mąkę rozcierać(by
      nie powstały grudki)- aż będzie odchodzić od ścianek. Ostudzić. Utrzeć z jajami.
      Formować kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Podawać posypane cukrem pudrem.
      • e.milia Re: Racuszki... pracochłonne, proste i puszne... 23.04.08, 12:04
        Przepisy na szybkie, proste i mało pracochłonne placuszki są tu:

www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_racuchy_z_kefiru.shtml
        ciasteczkolandia.blox.pl/2007/11/RACUCHY-Z-JABLKAMI.html#ListaKomentarzy
        pyszny.blox.pl/2007/10/Racuchy-z-jablkami.html
        Różnią się nieznacznie między sobą, więc podałam wszystkie. Ja wlasnie robiłam
        po raz pierwszy takie racuszki z kefirem i wyszły super :)
        • karolinacym Re: Racuszki... pracochłonne, proste i puszne... 01.05.08, 13:15
          Ten z owocami tez pycha!!! A na ciappucino cala rodzina wziela przepis!!! DZIEKUJE

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka