Dodaj do ulubionych

Bigos - musi byc pyszny!

01.07.09, 00:25
Dziewczyny ja jako kurzysko domowe stoję pod sciana bo nie znam
przeisu na smaczny bigos. Robiłam do tej pory takie tam
bigosopodobne twory ale to nie to (jak myslę) Może macie jakieś
sprawdzone przepisy? A może wystarczy odrobina "czegośtam" i smak
zmienia się na idealny.
Rzuććie we mnie jakimś przepisem...
Obserwuj wątek
    • rosannamarianna Re: Bigos - musi byc pyszny! 02.07.09, 03:51
      Ja robię tak : kapustę kiszoną płuczę dwa razy, zalewam zimną wodą,
      dodaję ziele angielskie i dwa-trzy listki bobkowe i na gaz. Taki
      klasyczny przepis na bigos : pół na pół kapusta kiszona i swieża ale
      jeszcze nigdy nie miałam okazji wypróbować...
      Osobno podsmażam cebulkę, osobno pokrojone drobno kabanosy i piersi
      z kury. Generalnie, im większa różnorodność mięs, tym lepiej dla
      smaku bigosu. I tak sobie pyka na małym ogniu przez dłuższy
      czas...na koniec dodaję przecier pomidorowy i jeszcze trochę
      zostawiam na ogniu.
      • peppa69 Re: Bigos - musi byc pyszny! 03.07.09, 12:04
        Ja robię bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty (tak pół na
        pół).Podsmażam kiełbasę ,mięso, cebulę. Dodaję pokrojona słodką
        kapustę,skóry z wędzonego boczku,albo wędzone żeberko,liści
        laurowych i ziela angielskiego sporo,solę i pieprzę. I duszę pod
        przykryciem.. Jak kapusta zmięknie dodaję kapustę kiszoną (bez
        płukania).Dalej duszę na małym ogniu( dolewam wody)bez
        przykrycia.Dosypuje rodzynek,suszonych śliwek i grzybów, majeranek,
        przecier pomidorowy ,dżem śliwkowy albo agrestowy.Żeby bigos był
        naprawde dobry trzeba go ze3 dni robić (tzn.2i3 dnia doprowadzam do
        zagotowania i tak z pół godzinki trzymam na małym ogniu.)Woda w tym
        czasie wyparuje.Lekko go przypalam(ale tylko tak delikatnie-to mu
        daje taki ciekawy posmak),ale można i bez tego przypalania.WAŻNE!
        Pamiętaj zeby go mieszac co jakiś czas!
        • aniamarcelina Re: Bigos - musi byc pyszny! 03.07.09, 13:11
          Najważniejsze jest długie gotwanie -3 dni to minimum
          Ja łącze kapusty pół na pół.
          I mam wrażenie,że bigos jest lepszy gdy go zamroże i dopiero za pare dni jemy.Więc zawsze robię tydzień wcześniej.
          • aga-kosa Re: Bigos - musi byc pyszny! 03.07.09, 17:08
            do kiszonej kapusty / nie płukanej /wkładam świńską stopę , skórki z
            wedzonek, porcje rosołową kurczaka i duuuuuuuuuuużo przypraw .Tak
            jak stoją na półce.Majeranek,liście laurowe,papryke słodka ,pieprz
            prawdziwy i ziołowy,gałkę
            muszkatułową ,bazylie ,oregano,jałowiec .Wkładam suszone śliwki i
            gotuję wszystko do miękkości.Noga nadaje kleistość potrawie .Do
            drugiego garnka wkładam poszatkowana słodką kapuste i ją gotuję pod
            przykryciem 8 min.Dodaję kucharka ,pomidory Pokrojone w kawałki
            różne mięsa i kiełbasy w plasterkach lub kostkę smażone na
            smalcu .Wkładam toto do słodkiej kapusty a na tłuszczyku smażę
            cebule w kostke . Następnie do cebuli dodaje czosnek .Mieszam to
            wszystko a z ugotowanej kapusty kwaszonej wyciągam kostki reszte
            krojąc w drobny mak. Lącze obie kapusty ,dosalam do smaku dodaję
            cukier ,miód lub rodzynki żeby zabić dziki smak . Można dla
            dorosłych dodać wino.W naszym domu po dodaniukażdej przyprawy SIĘ
            KOSZTUJE i dokłada sie kolejne .Teraz możesz dodać utartą na tarce
            cukinię lub kabaczek , nie zapomnij o koperku .Na talerzu dokładam
            jeszcze do tego łyżke masła .
            Zamiast stopki możesz dać golonke efekt podobnya i mięcha więcej .
            Żeby nie śmierdziało gotowaną kapustą lub kalafiorem kładę na
            wierzch gotowanej potrawy piętkę z chleba.
            Bigos myśliwski wziął swą nazwę od polowania na mięso po talerzu
            • iloneczka27 Re: Bigos - musi byc pyszny! 05.07.09, 20:10
              cholercia az mi się jeśc zachciało! Ni emam tej nogi i koszonej
              kapusty - kupię jutro. Koperek do bigosu? Miód?
              • peppa69 Re: Bigos - musi byc pyszny! 06.07.09, 20:19
                Nie daję. ale majeranek i dżem albo najlepiej powidła śliwkowe.
                I duuużooo liścia laurowego & ziela ang. Smacznego życzę :D
                • aga-kosa Re: Bigos - musi byc pyszny! 06.07.09, 20:52
                  i jeszcze o grzybach zapomniałaqm .Mogą być świeże, suszone w
                  całości a ja suszone rozdrabniam w młynku do kawy i wtedy wsypuję do
                  bigosu ;jest smak a nic się nie poniewiera w kapuchach.Znajoma
                  dodaje jeszcze zasmażkę ale ona lubi OTTO.
                  • iloneczka27 Zrobiłam 09.07.09, 11:19
                    głowa kapuchy świeżej, kilogram kiszonej. Do tego kilogram łopatki,
                    kość schabowa. Odrobina przecieru pomidorowego, przyprawy (dużooo),
                    jałowiec też, garśc grzybów suszonych. Później dodałam pół duszonej
                    cebuli. Wyszedł cały gar. Nie zagęśzczałam go w żaden sposób i jak
                    dla mnie trochę za bardzo wszystko latało po talerzu (nie umiem
                    robić zasmażek) ale chyba smakowało. Będę czerpać z Waszych
                    przepisów bo bigos i zupy nigdy nie wychodzą mi takie dobre:(
                    • peppa69 Re: Zrobiłam 12.07.09, 15:18
                      Bigos gotuje sie bez pokrywki, wtedy nadmiar wody wyparuje i już nie
                      bedzie latał po talerzu ;)
                      • bet-i7 Re: Zrobiłam 24.10.09, 17:11
                        Pod koniec gotowania wsypuję torebkę zupy grochowej z winiar i ciągle mieszając
                        chwilę gotuje .Zamiast zupy grochowej jak nie mam podsypuje maką na wierz i
                        mieszam ,to jest zasmażka.
                        • karlakarla Re: Zrobiłam 30.10.09, 21:27
                          ja podsmażam mąkę na patelni na brązowo, jak wystygnie powoli łącze z woda i do
                          bigosu - z taką zasmażką jest jeszcze lepszy :)
                          • cr-baranowski Re: Zrobiłam 26.11.09, 18:24
                            Najpierw smażę albo duszę w rondlu (takim jak do smażenia powideł) cebulę i żeberka, nieraz dodaję jeszcze inne mięso najlepiej wołowinę. Dusze to do miękkości.
                            Podgotowuje kiszoną kapustę i odcedzam wodę. Dodaję to co mam w rondlu i wsadzam to do piekarnika i tam się to doprowadza do wrzenia. Na dziś koniec. Wynoszę do zimnego. Jutro dokładam śliwki suszone i grzyby też suszone ( wcześniej ugotowane) razem z wodą w której się gotowały i dolewam wodę i znowu do zagotowania. Na trzeci dzień doprawiam. Jest najpierw kupowana przyprawa do bigosu potem sól i pieprz , bo te liście i ziela dodałam na początku. nieraz dodaję trochę przecieru pomidorowego.Ale ważne są śliwki i grzyby. Ja mam swoje śliwki suszone. Nie są jak te ze sklepu słodkie, lecz takie bardziej kwaskowe no i dają bigosowi świetny kolor. Taki będę robić na Święta. Nadprodukcję zamrażam i mam do następnych Świąt
                            • jadorota1 Re: Zrobiłam 28.11.09, 09:44
                              kapusta kiszona (niepłukana) wędzone kości schabowe (z odrobiną
                              mięsa) kawałek łopatki, szynki mogą byc żeberka - wszystko pyrkocze
                              na małym gazie dodaję: listek laurowy, majeranek śliwki suszone
                              (garśc) grzybki suszone, 1-2 obrane jabłka, puszka pomidorów bez
                              skórki. pychota - lece po kapuche będe gotowac
                              • irenazu Re: Zrobiłam 28.11.09, 14:55
                                W moim bigosie jest też kminek,bo gotuję z własnoręcznie kiszonej kapustki.A tak
                                poza tym to podobnie,grzyby,powidła lub śliwki suszone-wędzone-jakie mam takie
                                daję,jałowiec,koncentrat,różne mięsa i wędliny smażone i jeżeli za dużo wody w
                                garze z kapustą,to odparowuję ją dodając do mięska na patelni i duszę aż się
                                zredukuje.Kapustę białą gotuję na początku bez przykrycia żeby goryczka z niej
                                uleciała. Czasami dla wydobycia smaku dodaję kostkę grzybową.Dobrze robi
                                bigosowi kieliszek lub dwa czerwonego winka.No i cierpliwość,bo to bulgocze
                                kilka godzin pierwszego dnia,i przez następne dwa po jakieś pół godziny.
                                Osobiście wolę bigos przechowywać w słojach,bo jakoś mrożony nam nie leży,ale to
                                mój sposób przechowywania i wcale nie musi być lepszy.No i mam naprawdę zimną
                                piwnicę,gdzie to może długo stać.
    • oregano1 Re: Bigos - musi byc pyszny! 29.12.09, 23:09
      Mój najlepszy-tak naprawdę to nasze "smaki"to te,które znamy z rodzinnych
      domów,u mnie zawsze prawdziwy bigos to tylko z kapusty kiszonej,po
      wypłukaniu,zalewm wrzatkiem i ta gotuje się z ziarnami jałowca,listkami
      ,pieprzem,suszonymi grzybkami,nie przykryta ok. 45 min.w tym czasie dusze na
      ,patelni ,razem z cebulą,pokrojana w 8,miesko(nie lubię tłustego,wiec
      ,karczek+szynka,może byc schabik)w drugiej ,czy na drugiej dobra kiełbasę
      +boczek wędzony,też z cebulą w 8.Po 45min.got.kapusty,przykrywam ją i jeszcze
      zpol godzin. gotuje,potem dodaję uduszone miesiwa,koniecznie powidła
      sliwkowe,sól,pieprz na końcu sliwki "kalifornijskie",im dłużej się "partoli" tym
      bigosik lepszy,na koniec ,koniecznie zasmażka,uwielbiamy taki,jeszcze,pomimo,że
      podzieliłam sie z "bliżnimi,został nam garczek ,przepyszego bigosiku,pycha,polecam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka