Gość: Leszek
IP: *.ip.netia.com.pl
11.12.13, 21:14
Europejskie Centrum Certyfikacji Rzeczoznawców i Specjalistów Techniki Samochodowej TUV Pol. Sp. zoo Wrocław wydał Certyfikat Rzeczoznawcy Samochodowego nr. 398/12 Panu Dariuszowi Sobania. Można byłoby się tylko cieszyć, że Pan Sobania potwierdza swoją fachowość i rzetelność w sporządzaniu opinii certyfikatami.
Czy jednak w zderzeniu z rzeczywistością certyfikat ten był wydany właściwie, a osoba która go otrzymała swoja pracą potwierdza prawo do jej otrzymania? Mam wątpliwości.
Wątpliwości moje wynikają po przeczytaniu opinii technicznej MRE/069/06/2012 z dnia 16 sierpnia 2012 , gdzie napisano, że opinie wykonał mgr inż. Dariusz Sobania RS 001 304.
W swej opinii Pan Dariusz Sobania napisał ”pojazd zbadano w warsztacie naprawczym w obecności zleceniodawcy i pracowników warsztatu”.
Jest to stwierdzenie nieprawdziwe. Klient chciał odebrać motocykl i części w obecności rzeczoznawcy czemu nie sprzeciwiał się warsztat. Zostało to udostępnione poza warsztatem naprawczym a w badaniu nie uczestniczył nikt z obsługi warsztatu. Po udostępnieniu motocykla i części wykonano jedynie kilka zdjęć z których jednoznacznie wynika, że pojazd nie badano w warsztacie oraz , że przy tym nie uczestniczył nikt z warsztatu naprawczego. Sporządzony na miejscu protokół (odbioru części) z dnia 15.06.2012 nie zawiera podpisu nikogo z warsztatu naprawczego ani żadnej adnotacji, że pracownicy czy właściciel warsztatu odmówili podpisania protokołu.
Dalej w opinii Pan Dariusz Sobania napisał” Podczas opisu sprawdzono organoleptycznie stan bieżni łożysk tocznych silnika……..” ,”Nie stwierdzono uszkodzeń łożysk tocznych…..”
Organoleptycznie znaczy na pomocą zmysłów takich jak wzrok i dotyk. Co prawda są opinie, że wynik badania organoleptycznego jest subiektywny i jako taki może być zawodny. Ale cóż może Pan Sobania jest tak zdolny, że niepotrzebne są mu przyrządy czy wskazania książek serwisowych o sposobie badania łożysk i może bez żadnych pomiarów dokonać właściwej weryfikacji łożysk. Chętnie zlecę takie diagnozy Panu Sobani pod warunkiem, że udzieli gwarancji na takie łożysko i podpisze odpowiedzialność za prawidłowa pracę przez tysiące kilometrów łożyska. Czekam na ofertę współpracy w tym zakresie rzeczoznawcy Pana Dariusza Sobani.
Pan Dariusz Sobania w swej opinii pisze „Warsztat naprawczy nie zlokalizował przyczyn stuków w silniku w obrębie sprzęgła, warsztat jako przyczynę stuków w obrębie sprzęgła wskazał uszkodzenie łożyska prowadzącego sprzęgła „
Pomimo sprzeczności zawartych w zdaniu powyżej należy podnieść, że stwierdzenia te są nieprawdziwe, gdyż warsztat nie wydawał żadnej opinii czy stwierdzenia o przyczynach awarii. Rzeczoznawca też w swojej opinii nie podał na czym opiera swoje stwierdzenia czy na jakich dokumentach.
No i rzecz wg mnie dyskwalifikująca całą prace nad opinią Pana Dariusza Sobania. A mianowicie w opinii jest napisane” Ze względu na brak modelu pojazdu Honda VTX 1800 C1 (SC46) w bazie systemu Audatex kalkulację wykonano w oparciu o najbardziej zbliżony technicznie model pojazdu VTX 1800 (RC48) „
Ciekawostką tej opinii jest to, że kalkulacje wykonano w warsztacie nie wykonującym napraw motocykli ani nie kosztorysującym takich napraw. Z opinii kalkulacji nr. 014/07/12 wynika, że kalkulacje wykonano w AUTO Serwis Dolny Śląsk Wrocław – blacharnia opel. Nie wiem również jak to nazwać, arogancją, niewiedzą , czy traktowaniem innych jako nierozumiejących treść opinii. Rzeczoznawca Pan Dariusz Sobania wykonał kalkulację na podstawie motocykla nieistniejącego w katalogach firmy HONDA. Nie ma motocykla Honda VTX 1800 (RC 48). Wszystkie motocykle VTX 1800 mają oznaczenie ( SC) .Natomiast model ( RC48) jest to HONDA VT 750 DC BLACK WIDOW z początkowym numerem ramy JH2RC48A*rok 2001-2003. Tak więc do sporządzenie kalkulacji naprawy motocykla o pojemności 1800 cm z roku 2007 Pan Sobania wykorzystał dane i ceny z motocykla o pojemności 750 cm z roku 2001-2003.. Mogło to spowodować albo zaniżenie kosztów naprawy albo ich zawyżenie.
Zdaje sobie sprawę z tego, że nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi. Tak więc w pierwszej kolejności przedzwoniłem to Pana Dariusza Sobani prowadzącego firmę Moto-Ekspert Wrocław. Telefon uzyskałem ze strony internetowej. Poprosiłem o poprawienie nieprawdziwych i błędnych zapisów z jego opinii. Pan rzeczoznawca podał mi adres e-mail i prosił o przesłanie pisma w tej sprawie. Pismo wysłałem ale odpowiedzi nie otrzymałem.
Uważam też, że takie zachowanie rzeczoznawcy i tak sporządzono opinia podważa wg mnie zaufanie do jego firmy Moto-Ekspert Dariusz Sobania Wrocław. Również wg mnie narusza nie tylko zaufanie ale i obniża prestiż certyfikatu TUV Pol Sp zoo Wrocław. Myślę, że nie tylko nie skorzystam z usług firm Moto-Ekspert Dariusz Sobania, ale również nie dopuszczę pracowników tej firmy do wykonania jakichkolwiek oględzin. Oj przepraszam. Podtrzymuję ofertę dla firmy Moto-Ekspert Dariusz Sobania na organoleptyczne ocenianie stanu łożysk nie tylko motocyklowych. Udzielona ewentualne gwarancja na te łożyska obniży moje i klientów koszty.
Zdając sobie sprawę z wagi poruszanego tematu i podania danych osób i firm treść artykułu przesłałem do TUV Pol sp. zoo i do Pana Dariusza Sobani z prośbą o ustosunkowanie się do przedstawionych faktów.
Odpowiedź Pana Dariusza Sobani jako firmy Moto-Ekspert Dariusz Sobania zawiera zapis;” Powyższe wyjaśnienia stanowią integralną część opinii numer MRE/069/06/2012 z dnia 16.08.2012 r. i mogą być wykorzystane wyłącznie do celów w jakich została ona wydana. Informuję, że nie wyrażam zgody na publikowanie powyższego tekstu ani jego fragmentów.”
TUV Pol Sp zoo :
Szanowny Panie,
z wielką uwagą przeczytałem Pańskie pismo - artykuł przygotowany dla prasy.
Będąc kierownikiem jednostki certyfikującej, jaką jest Europejskie
Centrum Certyfikacji Rzeczoznawców i Specjalistów Techniki Samochodowej
TUVPOL Sp. z. o.o., muszę dbać o wszelkie prawidłowości związane z
wydanymi certyfikatami kompetencji.
Jak wynika z Pańskiego artykułu, stawia Pan zarzuty do treści opinii
sporządzonej przez rzeczoznawcę Dariusza Sobanię, jak i zachowania tego
rzeczoznawcy, jednocześnie bez udostępnienia Centrum żadnej
dokumentacji, w tym opinii sporządzonej przez rzeczoznawcę.
Pragnę Pana poinformować, że zgodnie z procedurami, związanymi z
uzyskaną akredytacją na prowadzenie certyfikacji, ma Pan prawo
zgłoszenia do Centrum Certyfikacji reklamacji bądź też skargi. Każda
taka reklamacja lub skarga jest indywidualnie rozpatrywana, wg ściśle
określonych procedur.
Dlatego też, jeżeli chce Pan z tego prawa skorzystać, proszę o
przesłanie na adres Centrum Certyfikacji kompletnej dokumentacji.
Z poważaniem
dr inż. Wojciech Ambroszko
Leszek