Dodaj do ulubionych

Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Motoc"

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:37
Drogi Szymonie!!!
Przeczytałem właśni dość ciekawy liścik pt. "Upadek Świata motocykli" (bez
niebieskiego haczyka obok tytułu!!!!!!!!!!!???). To, że "ŚM" zupełnie zszedł
na psy w ostatnim czasie już wiadomo. Dziwi mnie jedynie fakt, że redakcja
boi się wyrazić swoią opinię na ten temat. Kiedyś mieliśmy "Świat motocykli-
miesięcznik wszystkich motocyklistów" (był naprawdę wart przeczytania), teraz
mamy "Świat motocykli- nr1 wśród czasopism motocyklowych" (czysta komercja).
Teraz ten "nr1" nie różni sie zasadniczo od motocyklla i spółki. Możemy
poczytać trochę relacj z testów, nowości na rynku i... nic więcej. Dla
przeciętnego Polaka została jedynie rubryka "Motocykl używany" oraz relacje z
imprez i zlotów no i może jeszcze "Trasa pana Marka". O artykułach p. Sałka
już chyba wszyscy zdążyliśmy zapomnieć (że o "Naprawiamy i usprawniamy
klasyczne motocykle cz.III" już nie wspomnę. Jakoś się jej nie doczekaliśmy).
Kiedyś z niecierpiwością czekałem na ukazanie się kolejnego numeru "Świata
motocykli" (tego dobrego) a teraz czasem mnie najdzie ochota aby żucić okiem
co tam Redakcja napisała ale.... i tak nic z tego bo Redakcja postanowiła
dożucić do nowego numeru kolejną debilną płytkę (ta pierwsza to nawet dawała
radę) i liczy sobie 7.90 PLN. Nawet strona internetowa zeszła na psy!!!
Kiedyś to nawet był zajebisty czat gdzie mogliśmy sobie pogadać o różnych
nurtujących nas sprawach i nie tylko. a teraz pozostaje nam jedynie forum z
tych ciekawszych "bajerów"
Panie Szymonie bardzo byłbym wdzięczny za wyrarzenie Twego zdania na ten
temat.

P.S.
Nie martwci się nasi politycy też chcieli dobrze :D

Pozdrawiam
King
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 25.10.04, 15:47
      > To, że "ŚM" zupełnie zszedł
      > na psy w ostatnim czasie już wiadomo.

To jakby zostało już ustalone. Nikt, co prawda nie napisał nigdy dlaczego, ale
      to jakby przyjęliśmy już obligo. Poza tym, schodzenie na psy (cokolwiek to
      znaczy), rozpoczęło się w momencie przejęcia posmo przez Agorę, więc dokładnie
      wtedy, kiedy zacząłem na dobre pracować w "ŚM" - czyli niechybnie można
      wyciagnąć wnioski, że to moja wina.

> Teraz ten "nr1" nie różni sie zasadniczo od motocyklla i spółki. Możemy
      > poczytać trochę relacj z testów, nowości na rynku i... nic więcej.

A co takiego więcej było w starym, lepszym "Świaecie Motocykli"? Kolejny
      odcinek, jak usprawnic Junaka? To zaczęło robić się już dłuższe od noweli
      telewizyjnej "Moda na sukces"... Ile lat można to wałkować?

> Dla
      > przeciętnego Polaka została jedynie rubryka "Motocykl używany" oraz relacje z
      > imprez i zlotów no i może jeszcze "Trasa pana Marka".

Znaczy, że wogóle nie powinno być testów nowych motocykli? "Świat Motocykli"
      najlepiej, jakby został poradnikiem, "Jak przy pomocy nitki-kordonka i gumki
      recepturki stjuningować WSK 125". Popatrzcie na ulice? Ile dziś jeździ, nawet
      na ulicach małych miejscowaości, Jaw, MZ-tek czy Junaków i Urali, a ile
      nowszych motocykli japońskich i zachodnich?

> O artykułach p. Sałka
      > już chyba wszyscy zdążyliśmy zapomnieć (że o "Naprawiamy i usprawniamy
      > klasyczne motocykle cz.III" już nie wspomnę. Jakoś się jej nie doczekaliśmy).

Odnośnie Pana Sałka, przy całym jego profesjonalizmowi, trzeba powiedzieć
      wprost. Pan Sałek się wypisał. Nie ma już o czym pisać. Nikt nie jest studnią
      bez dna. Ostatni materiał, jaki dostarczył do redakcji dotyczył podniesienia
      mocy w silniku Syreny. Fakt, jeździ w polsce kilka motocykli z takimi
      silnikami, ale nie znaczy to, żeby w piśmie o bezmała 100 000 nakładzie
      drukować na 2 lub 3 strony materiał, który zainteresuje 15 osób.

> Kiedyś z niecierpiwością czekałem na ukazanie się kolejnego numeru "Świata
      > motocykli" (tego dobrego) a teraz czasem mnie najdzie ochota aby żucić okiem
      > co tam Redakcja napisała ale....

Ja dopatruję się zupełnie innych przyczyn, tego typu frustracji, na szczęście
      nie wszystkich czytelników. Kiedyś "Świat Motocykli" był jedyną formą
      komunikowania się motocyklistów, a także jedynym źródłem informacji. Dziś mamy
      na rynku kilka magazynów, kilkanaśnie obcojęzycznych tytułów można
      przejrzeć/zakupić w każdym EMPIKU. Jest internet. Nowości motocyklowe dostępne
      sa za jednym kliknięciem myszki. Są setki for motocyklowych, czatów itp. Poza
      tym. Coraz więcej ludzi jeździ na motocyklach! Ich wiedza na temat motocykli
      jest też znacznie wyższa. Po co przeglądać prasę, kiedy mogę zapytać
      kumpla/sąsiada/kogośtamjeszcze. Przecież były próby promowania gazety
      traktującej głównie o zlotach/środowisku i przede wszystkim - samych
      motocyklistach. Pamięta ktoś jeszcze "Motocyklistę.pl". Tak, był taki tytuł.
      Jednak nie porzetrwał, bo widać nie tego typu prasy potrzebują polscy
      motocykliści. Głosy niezadowolenia. Ok. Nie sposób jest zadowolić wszystkich i
      każdego typu konstruktywna krytyka jest wskazana. Ale podkreślam.
      KONSTRUKTYWNA. Bo czytanie kolejnego wątku/listu w stylu "Świat Motocykli
      zszedł na psy, bo kiedyś, to był lepszy"... Nie mam siły...

> Nawet strona internetowa zeszła na psy!!!
      > Kiedyś to nawet był zajebisty czat gdzie mogliśmy sobie pogadać o różnych
      > nurtujących nas sprawach i nie tylko.

Niestety, poprzednia strona działała nielegalnie, bez praw autorskich itp,
      dlatego nie mogła być prezentowana w takiej formie pod skrzydłami Agory.
      Dlatego zmieniono ją. Nie wiem, czy na lepsze, czy na gorsze. Zdania sa
      podzielone. Jednak chciałbym zaznaczyć, że zarówno redakcja jak i ludzie ją
      tworzący są otwarci na wszelkie propozycje ze strony czytelników oraz osób
      odwiedzających i stronę, i forum. Stwierdzenie "nawet strona zeszła na psy"
      wnosi tyle samo, co stwierdzenie "jest zimno".

> Panie Szymonie bardzo byłbym wdzięczny za wyrarzenie Twego zdania na ten
      > temat.

Rzekłem
      Szymon
      • mzbyszek Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 25.10.04, 16:32
        Witam !!
        ja juz jakisz czas temu (ok roku wstecz a moze wiecej) pisalem post w ktorym
        pytalem co sie stalo ze stara stronka i dlaczego sie stalo i czy nie mozna tego
        zmienic. SM kupowalem kupuje i raczej bede kupowal bo tak mi sie podoba ale
        mysle ze przy odrobinie dobrej woli redakcji mozna bylo by stworzyc stronke
        ktora "oddzieliła by" SM od gazety prawda?? w koncu to ze agora tu rządzi to
        wcale nie znaczy ze niemozemy (my-motocyklisci) miec odzielnej "suwerennej"
        stronki? jesli sie myle to prosze o wyprowadzenie z błędu. pozdrawiam
      • Gość: Marcin Osikowicz Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:22
        Tak przy okazji, mógłby Pan zapytać p.red. Redę dlaczego milczy w sprawie
        mojego tekstu "Wielka smuta"? Nie był o wuesce, nie był o syrenie. Zebrał dużo
        pozytywnych opinii. Może problem ŚM jest innej natury, rzekłbym organizacyjnej?

Pozdrawiam uprzejmie
      • Gość: enduro Re: Trochę sugestii IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 26.10.04, 09:59
        Witam

Ja najchętniej kupuję SM wtedy kiedy jest dużo o motocyklach off-road. Nie
        interesują mnie kompletnie stare motocykle, customy i HD. Nie czytam relacji z
        wyścigów MotoGP czy Endurance, ponieważ mam te informacje z Internetu czy
        Eurosportu miesiąc wcześniej. Natomiast czytam relacje z wyścigów
        długodystansowych w których startuje M Dąbrowski i J. Czachor. Czytam także a
        raczej moja dziewczyna, relacje ludzi z ich wakacji, szczególnie te pisane
        dowcipnym językiem.
        Relacje ze zlotów HD i felietony pana Potyńskiego mogły by nie istnieć.
        Bardzo chętnie czytam rady odnośnie techniki jazdy, mogły one być pisane
        bardziej dorosłym językiem (Szkoła Jazdy Enduro) i nie dawać tylko samych rad
        ale również próbować wyjaśniać zjawiska jakie zachodzą przy jeździe motocyklem.
        Dodatkowo czego mi brakuje. Głownie artykułów głębiej poruszających technikę
        motocyklową. Np.:
        - jak zsynchronizować gażniki w jakimś czterocylindrowym suzuki
        - jak ustawia się zawory w WR250F czy jakimś innym wielocylindrowym silniku
        - jak ustawić gaźnik w jakimś tam motocyklu
        - jak przeczyścić i wyregulować zawór wydechowy w jakimś motocyklu cross
        - itp.

Wiem że zmieszczenie wszystkiego w jednej gazecie jest niemożliwe. Więc mam
        pytanie.
        Czy redakcja nie myślała żeby wydać nowy tytuł i poświęcić go motocyklom
        terenowym, albo wrzucić tam wszystkie stare motocykle, customy i HD?
        Bo w obecnej sytuacji SM jest dla wszystkich, czyli dla nikogo.

Pozdrowienia
        • szymon.dziawer Re: Trochę sugestii 26.10.04, 10:23
          > Dodatkowo czego mi brakuje. Głownie artykułów głębiej poruszających technikę
          > motocyklową. Np.:
          > - jak zsynchronizować gażniki w jakimś czterocylindrowym suzuki

I wszyscy posiadacze Yamah i Triumphów się obrażą, że nie synchonizowaliśmy
          właśnie SpeedTripla i R6... Chyba, że za miesiąc synchoronizowalibyśmy w ZX-6R,
          w kolejnym CB 750, potem w Uralu, GS 500... Na parę lat, jak nie na całe
          dziesięciolecia, powstała by rubryka: "synchonizujemy gaźniki w..."

> - jak ustawia się zawory w WR250F czy jakimś innym wielocylindrowym silniku
          > - jak ustawić gaźnik w jakimś tam motocyklu
          > - jak przeczyścić i wyregulować zawór wydechowy w jakimś motocyklu cross
          > - itp.

j.w.

> Wiem że zmieszczenie wszystkiego w jednej gazecie jest niemożliwe.

Tu masz rację.

> Czy redakcja nie myślała żeby wydać nowy tytuł i poświęcić go motocyklom
          > terenowym, albo wrzucić tam wszystkie stare motocykle, customy i HD?

Uważam, że na razie nie ma jeszcze na tyle dużego rynku, aby tak ściśle
          specjalizowane czasopismo miało racje bytu. Nikogo nie stać na wydawanie gazety
          dla 500 osób.
          Pozdrawiam
          Szymon
      • Gość: Swiety Jimmie Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.frh.faurecia.com 27.10.04, 19:00
        szymon.dziawer napisał:

> Poza tym, schodzenie na psy (cokolwiek to
        > znaczy), rozpoczęło się w momencie przejęcia posmo przez Agorę, więc
        dokładnie
        > wtedy, kiedy zacząłem na dobre pracować w "ŚM" - czyli niechybnie można
        > wyciagnąć wnioski, że to moja wina.

Oj Szymon, Szymon...
        Na początku przyjąłęm to co zacytowałem powyżej jako nieco ryzykowny, ale
        bardzo dobry żart z Twojej strony. Bo faktem jest że nagła i ostra równia
        pochyła rozpoczęła się dokładnie w momencie przejęcia ŚM przez Agorę. Twój
        udział (nawiązując ciągle do tego co powyżej) mógłby zostać uznany za
        przypadek. Ale czytając Twój tekst nieco dalej, widzę że chyba nie zrozumiemy
        się.

Już gdzieś to pisałem, ale napiszę jeszcze raz: Świat Motocykli kupuję nadal,
        ale chyba już tylko przez sentyment do samego miesięcznika, jak i do ekipy
        która tworzyła go w "dobrych" czasach. I co miesiąc jestem mocno rozczarowany
        zawartością. Niby zadna różnica - ŚM był i jest "o wszystkim" - o różnych
        typach motocykli, różnych rocznikach, o turystyce, o sporcie, o technice, o
        imprezach... Tylko że kiedyś mozna sie było o wszystkim sporo dowiedzieć, a
        teraz gazeta jest o wszystkim i o niczym.

Nie zamierzam już przytaczać konkretnych porównań. Kto nie jest ślepy, widzi że
        Świat Motocykli jest teraz zupełnie inną gazetą niz "przed Agorą". Nie jest już
        gazetą dla motocyklistów, tylko dla przypadkowych czytelników których bardziej
        interesuje zajefajna darmowa płytka niż historia marki Grome & Rhone. Po piśmie
        nie widać już (jak kiedyś) że jest robione z pasją, tylko że jest strugane
        zgodnie z wymaganiami Wielmożnego Wydawcy który w dupie ma środowisko
        motocyklowe w Polsce, gdyż liczy się jak największy obrót w jakimś tam kolejnym
        niszowym rynku.

I najważniejsze: Coś jednak do jasnej cholery musi tkwić w fakcie że nie znam
        osobiście ani jednej osoby zadowolonej ze zmian w ŚM. A niezadowolonych znam
        przynajmniej setki. O czym to może świadczyć??? Wszyscy sobie coś "ubzdurali"?
        Czy mam bardzo dziwnych i specyficznych przyjaciół i znajomych?

Pozdrawiam,
        Święty Jimmie, Łódź
        IMZ "Mephisto" & XL "Black Peanut"
        www.jimmie.motocykle.org
        • Gość: don Lesio Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 10:42
          Ładnie to napisałeś, ja tak nie potrafię. Dlatego wybacz, ale też się podpisuję
          pod tym tekstem. To wszystko jest prawdą.
          Don Lesio
      • Gość: don Lesio Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 10:36
        Dzień dobry Panu. No niestety - albo gazetka mi sie opatrzyła (po 10 latach
        prenumeraty) albo po prostu komercja Agory zabiła spontaniczność (cechę
        motocyklistów) i entuzjazm poprzednich twórców. Właśnie wczoraj tj. 5.11.04!!!
        skończyłem czytać numer z maja!!!. pozostały do przeczytania numery do
        listopada i to nie ze względu na brak czasu, tylko na "interesujące" artykuły.
        Zastanawiam się, czy przedłużyć prenumeratę w ogóle. Nie widzę teraz różnicy
        poziomu pomiędzy ŚM a MOTOCYKLEM. W rozmowie z członkami naszego klubu WSZYSCY
        zauważyli gwałtowny spadek poziomu czasopisma, a większa część w ogóle go
        przestała kupować. No szczytem były reklamy telefonu 0 700. Oto fragment mojej
        rozmowy z jednym z autorów artykułów w ŚM w trakcie jednej z imprez: Zamieszczą
        Ci to w ŚM? Wątpię - gdyby się tu pobili to na pewno - co podsumowuje polityke
        wydawniczą ŚM. Oczywiście niełudzę się, że moje pisanie zmieni to czasopismo,
        kiedyś wszystkich motocyklistów, ale może się jednak ktoś nad tym zastanowi?
        Szkoda - zżyłem się przez te 10 lat (i... brakuje mi tylko 1,5 numeru :-)), a
        teraz staje się ono dla mnie coraz bardziej obce.
        Pozdrowienia
        don Lesio

PS - i znowu mnie ominęło rasowanie silnika Syreny. Poluję na to od dwudziestu
        lat!! ;-)
    • Gość: Goldi Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 25.10.04, 18:56
      A ja tam uwazam ze wszystkie artykuły w SM sa zajebiste i potrzebne jednak za
      duzo reklam (te związane ze swiatkiem motocykli rozumiem) ale po jaka cholere
      reklamy jakis gołych bab sapiących (chociaz sam nie sprawdzałem) do słuchawki
      telefonu po wykreceniu 0-700........oczywiscie za drobną opłatą ok. 10zł/min.
      Za te dyche jest 2,5 litra paliwa:)
      • wojtekk1000 Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 25.10.04, 19:10
        Ja uwazam ze Ś.M. jest jak najbardziej OK. Fajnie przeczytac o nowosciach,
        testach, relacjach z zawodow i o motocyklach uzywanych (itp...). [na prymitywne
        reklamy z 0700 nie zwracam uwagi - choc mogloby ich nie byc]. Mysle ze kazdy
        znajdzie w nim cos dla siebie.

Pozdrawiam Redakcje!
        • Gość: cień1100 Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 20:26
          A najgorsze jest to ,że nie ma Joe Bar:))
    • kebart Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 25.10.04, 20:55
      Właśnie przeglądałem, ponownie, listopadowy nr "SM" i
      według mnie gazeta oferuje naprawdę ciekawą treść dla
      różnych motocyklistów. Osobiście lubie motocykle sportowe i
      naked bike a gazeta przedstawia motocykle sportowe,turystyczne
      enduro po motocykle zabytkowe. Każdy może znaleźć w niej coś dla
      siebie. Dla mnie nr listopadowy jest interesujący, a jeśli chodzi o
      reklamy typu 0700.... to nie znalazłem takowej. Czasopismo jest
      na poziomie. Pozdrawiam redakcję i Sz. Dziawera.
      • Gość: No jasne Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 22:30
        Witam
        Najlepiej napisać, że krytyka jest nie konstruktywna-buahahaha. Człowieku ze
        starego dobrego stylu gazety zostało naprawdę niewiele i jeśli tego nie
        dostrzegasz to naprawdę nie wiem, co z Tobą.
        Najważniejsze jest dla mnie to, że zlikwidowaliście listy do redakcji a to już
        wiele mówi,(„po co mamy wdrukować listy krytykujące coraz większej liczby
        niezadowolonych czytelników na łamach gazety"?)-Myślę, że właśnie z tego powodu
        znikł ten dział.
        poza tym znikły też takie fragmenty całości jak Joe Bar,Plakat,niby rzeczy
        blachę, ale ilu młodych(niekoniecznie)ludzi lubi sobie poczytać śmieszny komiks
        czy powiesić nad łóżkiem lub w garażu plakat z maszyna swoich marzeń?
        No tak opowiadanie jak naprawić starą MZ czy Junaka to już nie to w końcu mamy
        21 wiek mieszkamy w kraju należącym do UE i wszyscy jeżdżą tu motocyklami
        nowymi lub prawie nowymi.
        Nie wiem, co sobie tam myślicie, ale dla mnie to porucz giełdy i motocykla
        używanego to już naprawdę nędza.
        Pozdrawiam
        Ps. Nie oczekuje zmiany, bo wiem, że jej nie będzie(wszystko już ustalone w
        Agorze),choć może...
        • odanek Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 00:44
          eehhh...tak sie zastanawiam...mi ŚM odpowiada...przegladam numer listopadowy i
          co widze:1. kilka stron nowosci..wiekszosc jest w sieci ale cos sie zawsze
          trafi 2.relacja z intermotu...zle by bylo gdyby tego zabraklo 3.test nowosci w
          tym wypadku GSX-R 600...swoja droga jak dla mnie swietna recenzja
          4.skutery..nie czytam bo mnie nie interesi...ale jest wielu kotrych to
          interesuje 5. tuning...milo sie czyta swietny dzial 6. motocykl zabytkowy...nie
          interesuje mnie nie czytam 7. potem sport...cztytam choc nie z zapartym tchem
          8. technika - zazwyczaj dosc ciekawe materialy troche sie mozna dowiedziec 9
          szkola jazdy enduro - nie "uprawiam" jazdy enduro ale po tych lekcjach chetnie
          bym zaczal 9 turystyka - tylko czasami czytam 10 motocykl uzywany...tylko jesli
          jakis mnie interesujacy 11 felieton Pana Potyńskiego...obowiazkowo zawsze
          czytam:D
          Jesli dla kogos gazetka musi byc w 100% zadowalajaca to chyba z innej planety
          sie urwal...kiedy kupuje magazyn miesiecznik...mam 3 zainteresowana w zwiazku z
          ktorymi wychodza miesieczniki to jak cos kupuje to czasami dla jednego dzialu
          jednego artykulu i nie mam zludzen ze 50-75% wogole nie przeczytam. Hmm tak
          swoja droga (bedzie moze z tego burza ale co mi tam) moze Panowie ktorzy
          psiocza na dzisiejszy ŚM sa juz w tej grupie ludzi do ktorej nie jest on
          kierowany...tzn nie glownie do nich kierowany...swiat sie zmienia ciagle
          pojawiaja sie nowe pokolenia ludzi ktorzy chca czegos innego niz wczesniejsze
          pokolenie...moze i tu jest takie zjawisko??
          Ja moglbym powiedziec tak: ja chce tylko recenzje motocykli sportowych, jak
          najwiecej zawilosci technicznych z najwyzszej polki...ogolnie wszystko co
          zwiazane z motocyklami sportowymi i ich otoczeniem...ale czy nie znajdzie sie
          masa ludzi ktorzy wtedy juz napewno nie kupia ŚM?? jak dla mnie zawartosc ŚM
          jest zrównowazona...choc nastawiona na nowosci...bo faktem jest jak juz ktos
          wspomnial ze wiecej jest nowego sprzetu na ulicach niz starego...
          • Gość: don Lesio Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 10:53
            Hmm tak
            > swoja droga (bedzie moze z tego burza ale co mi tam) moze Panowie ktorzy
            > psiocza na dzisiejszy ŚM sa juz w tej grupie ludzi do ktorej nie jest on
            > kierowany...tzn nie glownie do nich kierowany...swiat sie zmienia ciagle
            > pojawiaja sie nowe pokolenia ludzi ktorzy chca czegos innego niz wczesniejsze
            > pokolenie...moze i tu jest takie zjawisko??
            Hm, może masz rację. Ja (my) pamiętamy i stary motocyklizm (WSK) i renesans po
            roku 90. Sam zacząłem powtórnie jeździć od 1994. Więc pamiętamy i początki ŚM,
            i to, że latało sie, by kupić gazetkę. Faktem jest, że od czasów Agory zupełnie
            się zmieniła, a dla mnie jest coraz bardziej obca. Ale rośnie młode
            pokolenie .., a prawa rynku itd.
            Pozdrowienia i darmowej benzyny
            Don Lesio
    • odanek Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 01:29
      Gość portalu: King napisał(a):

> Kiedyś mieliśmy "Świat motocykli-
      > miesięcznik wszystkich motocyklistów" (był naprawdę wart przeczytania), teraz
      > mamy "Świat motocykli- nr1 wśród czasopism motocyklowych" (czysta komercja).
      > Teraz ten "nr1" nie różni sie zasadniczo od motocyklla i spółki. Możemy
      > poczytać trochę relacj z testów, nowości na rynku i... nic więcej. Dla
      > przeciętnego Polaka została jedynie rubryka "Motocykl używany" oraz relacje z
      > imprez i zlotów no i może jeszcze "Trasa pana Marka". O artykułach p. Sałka
      > już chyba wszyscy zdążyliśmy zapomnieć (że o "Naprawiamy i usprawniamy
      > klasyczne motocykle cz.III" już nie wspomnę. Jakoś się jej nie doczekaliśmy).

Juz nizej sporo napisalem ale ide za ciosem i jeszcze jako potwierdzenie moich
      ponizszych przypuszczen przytaczam przyklad wypowiedzi kolegi KINGa, najpierw
      jednak o jego slowach "czysta komercja" przepraszam ale jak ktos wymawia slowa
      komercja to mnie ciarki przechodza...ludzie!!!!!!! dzis zeby cos istnialo to
      musi sie umiec sprzedac!!!!!!!! takie zycie!!!!!! ale mniejsza z tym.

I teraz nawiazujac do tego co nizej pisalem...kolega KING jest przedstawicielem
      innej grupy niz ja...Jemu brakuje w ŚM pewnych dzialow artykulow ktore dla mnie
      moga wogole nie istniec i dzieki temu ŚM bedzie lepszy (dla mnie)..ale dla
      Niego to juz bedzie wogole "gó.." pytanie teraz czy moja grupa dla ktorej ŚM
      dostarcza odpowiednich informacji jest wieksza od Jego grupy?? czy na odwrot??
      to juz pytanie do redakcji ktora chyba wie najlepiej...skoro ich magazyn
      jeszcze istnieje...

Teraz napisze cos co moze tu nie wypada pisac...ale jesli chodzi o wspomniany
      magazyn "Motocykl" to jego rowniez kupuje i on mi bardziej odpowiada bo jeszcze
      bardziej jest nastawiony na nowosci rynku...jak widac wszystko zalezy od
      potrzeb odbiorcy...i co wazniejsze...odbiorcy dziela sie na grupy...a zeby cos
      sie sprzedalo..musi udezyc w najwieksza grupe...takie jest zycie taki jest
      rynek Panowie!!!!!

Pozdrawiam
      • speedone Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 08:40
        Drogi Odanku chcialbym ci przypomniec ze stary świat motocykli sprzedawal sie
        dobrze. Duzo osob go juz niekupuje albo co jakis tam nr. Ja kupowalem ŚM mialem
        kazdy nr. a teraz co drugi czy trzeci i niechodzi oto zeby ŚM byl podobny do
        Motocykla jak ci sie podoba to se go kupuj mi sie niepodoba. Kochalem ŚM za
        atmosfere jaka tam panowala. A teraz komercja.

Pozdro

--
        Nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
        • speedone Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 09:08
          Chcialbym napiszac jesce ze Szymon calkiem calkiem pisze teksty ale w ŚM niema
          juz dorzo osob np.R. Dmowskiego a mial calkiem ciekawe tekst

Pozdro

--
          • szymon.dziawer Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 10:08
            > Chcialbym napiszac jesce ze Szymon calkiem calkiem pisze teksty ale w ŚM
            niema
            > juz dorzo osob np.R. Dmowskiego a mial calkiem ciekawe tekst

Jak zwykle ubolewam nad tym, że niektórym, to nawet nie chce się zweryfikować
            faktów i rzuca się od razu z krytyką.

Rafał Dmowski:
            ŚM 11/2004 - strona 88-89
            ŚM 10/2004 - strona 102-103
            ŚM 9/2004 - strona 92-93
            itd...

Jak się chce uderzyć, to kij się zawsze znajdzie.
            Ale jak ktoś nie czyta "Świata Motocykli", tylko krytykuje, to skąd ma niby
            wiedzieć kto i co pisze...
            • speedone Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 19:12
              > Jak zwykle ubolewam nad tym, że niektórym, to nawet nie chce się zweryfikować
              > faktów i rzuca się od razu z krytyką.
              >
              > Rafał Dmowski:
              > ŚM 11/2004 - strona 88-89
              > ŚM 10/2004 - strona 102-103
              > ŚM 9/2004 - strona 92-93
              > itd...
              >
              > Jak się chce uderzyć, to kij się zawsze znajdzie.
              > Ale jak ktoś nie czyta "Świata Motocykli", tylko krytykuje, to skąd ma niby
              > wiedzieć kto i co pisze...

Zasluzona krytyka fakt znalazlem sorry ale kiedys......

Co tu pisac niemamy juz wplywu na to
              Ale przynajmiej Szymon jest na forum :-)

--
              • speedone Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 27.10.04, 02:13
                www.moto.a4.pl/txt/v8.htm

--
        • polokokt Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 26.10.04, 09:40
          Witam
          Ale moze na miejsce starych czytelnikow przyszlo wiecej nowych czytelnikow? A
          gazeta to tez biznes i musi przynosic dochod. I nikt tam na gorze nie bedzie do
          tego interesu dokladal tylko dlatego ze 5% uzytkownikow motocykli chcialoby
          czytac w tej gazecie co innego.
          Mi sie wydaje ze skoro gazeta nadal jest na rynku, ma spory naklad (nawet po
          przejeciu przez Agore), to znaczy ze wiekszej czesci klienteli odpowiada.
          Osobiscie nie kupuje gazety co numer (bo i kto mnie zmusi?). Jesli w danym
          numerze jest jeden - dwa artykuly ktore mnie interesuja, zazwyczaj czytam je na
          stacji benzynowej w miedzy czasie (tak jest z ostatnim numerem i opisem
          GSX600R). A jesli jest wiecej interesujacych rzeczy to wtedy kupuje. Mnie
          interesuje glownie nowosci, ewetualnie testy uzywanych motocykli, ale tez nie
          jakis zabytkow. Ciekawe sa rubryki o turystyce, czasem mechanice, gielde
          przejze z ciekawosci zeby zorietowac sie w cenach. Szkola crossu i opisy takich
          motocykli czytam z zaciekawieniem, moze kiedys bede mogl sobie pozwolic na
          drugie moto i wtedy bedzie to wlasnie jakis cross. Komiksy mnie nie interesuja
          w ogole bo jakbym chcial czytac komiks to bym sobie takowy kupil w kiosku, tym
          bardziej ze jednego smieszy to a innego tamto. Plakat? Hmy, jak dla mnie to
          zdjecie w wiekszym formacie ktore na zawsze pozostaje spiete w gazecie, wiec
          tez jest to mi rzecz zbedna. Tak samo mogliby zrezygnowac z dodawania gadzetow
          typu VCD na rzecz obnizenia ceny (wtedy moze kupywalbym kazdy numer?). Ale
          generalnie testy nowosci, glownie plastikow i ulicznych rozrabiakow :)
          Reasumujac, wszystko sie zmienia, zmienia sie konkurencja, zmieniaja sie
          ludzie, dorasta nowe pokolenie uzytkownikow motocykli, wychowanych juz na
          nowych trendach, szybko zmieniajacych sie upodobaniach, internet jest juz w
          powszechnym uzytku i zeby temu wszystkiemu sprostac gazeta musi sie zmieniac.
          Czasem na lepsze, czasem na gorsze. Grunt aby krytyka byla konstruktywna (z
          wyargumentowaniem co zmienic, dlaczego i na co), bo powiedziec ze kiedys bylo
          super a teraz jest do dupy to nawet przedszkolak potrafi. A jezeli na czyms
          komus zalezy to pisac do redakcji, na forum, w koncu to jest gazeta dla ludzi a
          nie dla redaktorow i jak duzo czytelnikow bedzie chcialo jakiejs zmiany to na
          pewno takowa zostanie wprowadzona.

Ja z checia przeczytalbym material na temat sprowadzania motocykla z UE. Od A
          do Z, czyli od wyjazdu z Polski, do powrotu i zalatwienia wszystkich
          formalnosci (plusy, minusy, szansa kupienia czegos dobrego, a moze tam same
          trupy wbrew obiegowym opinniom). kilka przykladowych wycen "na gotowo". Mysle
          ze to temat ktory zainteresowalby jakas w miare duza czesc czytelnikow (choc
          moze sie myle).

Pozdrawiam
          • Gość: juhass Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.barbara.ds.polsl.gliwice.pl 02.11.04, 21:25
            A ja mimo wszystko jestem zdania ze SM, po przejeciu go przez Agore stracil to "cos". O czym mowie? o specyficznej atmosferze tego pisma, o szczegolnym jezyku uzywanym w relacjach z wakacyjnych wypraw, o tym czego teraz szukac ze swieca... Staram sie nie wiazac tego ze zmiana wydawcy jednak faktem jest ze ta zmiana nastapila po przejeciu gazety. Dawniej, przez ponad 2 lata kupowalem kazdy numer i kazdy potrafil mnie zaciekawic. Pozniej kupowalem coraz rzadziej, a obecnie, nawet kiedy bardzo chce, po "przekartkowaniu" numeru cala ochota mi odchodzi, bo i o czym czytac jesli w calym numerze warte uwagi wydaja mi sie max 2-3 artykuly. Tak dawniej nie bylo i chyba wiekszosc osob, ktora czytala SM jeszcze przed Agora sie z tym zgodzi. Na tej zmianie, przynajmniej jesli chodzi o czesc merytoryczna miesiecznik wyraznie stracil, stal sie podobny do innych tytulow dostepnych na polskim rynku, ktore wydaja sie byc zywcem przetlumaczone i nie sa osadzone w polskich realiach. Mimo wszystko redakcji zycze wszystkiego najlepszego i wciaz mam cicha nadzieje, ze kiedys wroce do SM, ze bedzie warto. Pozdrawiam
    • Gość: King Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 17:00
      Zawsze wydawało mi się, że "Świat motocykli" jes tak popularny gdyż przeczy
      rególe wszystko dla wszystkich czyli nic dla nikogo. Teraz staje się
      miesięcznikiem dla ludzi lubiących przecinaki i ewentualnie supermoto. O
      chopperach w porównani z w/w możemy znaleźć niewiele. Kolegom lubiącym
      przecinaki polecam "Superbike" całkiem fajne pisemko (pod warunkiem, że lubi
      się plasiki). Myślę, że świat by się nie zawalił gdybyśmy czasem przeczytali
      coś o motocyklach dla ludzi, którzy nie mająkasy na extra przecinaka.

pozdrawiam
      King
      • Gość: vmaxer plasiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 23:58
        K****, a co to znaczy "plasiki" albo "regóła"??? Korepetycje z polskiego -
        szybciutko!
        VMAX RULEZ!! (nie mylić z RULE = REGUŁA)
        A POTEM HAYABUZA!!
        CZOPERY NA ZŁOM!

• odanek Re: plasiki 27.10.04, 00:05
          nie czepiajmy sie slownictwa ani bledow pisowni...bo to nic nie wnosi do
          dyskusji...ale skoro juz piszemy o bledach to swoja droga vmaxer Ty tak dla
          zasady robisz blad w nazwie HAYABYSA?? bo ciagle piszez przez Z a nie przez S
          jak powinno sie pisac:) bez urazy:)
          • Gość: vmaxer Re: plasiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 00:11
            kolesie, którzy mają klapki na mózgu niech sie najpierw nauczą gramatyki zanim
            zaczną pisać na jakimś forum. A ja k***** też mam prawo do wypowiedzi i nie
            nawidzę czoperów i ma już nic nie być na ten temat w Swiecie Motocykli!

Dobra, niech będzie
            HUYABUSA :))
            • Gość: King Re: plasiki IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 09:01
              Ja tam nie mam nic przeciwko ŚCIGACZOM a choppery uwielbiam. Nienawidzę
              skuterów ale nie ale nie wypisuj haseeł typu "Skutery na złom" czy "won z tymi
              odkurzaczami!"
        • Gość: cień1100 Re: plasiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:17
          Vmaxer,odrobinę więcej kultury i tolerancji,a będzie sympatyczniej na tym

pzdr
    • Gość: MAXX Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.10.04, 08:41
      Drogi Szymonie! W calej tej dyskusji o SM chodzi o to ,iż ta gazeta stracila
      klimat który kiedys miala a od jakiegoś czasu go po prostu nie ma.Kiedys byla
      może mniej profesjonalnie robiona ale w artykulach bylo to "coś" .
      • Gość: King Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 08:59
        Święta racja!!!

pzdr
      • Gość: 6gar Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:14
        Nie wdajac się w szczegoly ,potwierdzam ,że ŚM nie jest już pismen na który
        czekałem cały miesiąc.W tym roku kupiłem 3 egz,Przeglądnałem lub przeczytałem
        wszystkie.Zauważam ,że coraz mniejszy procent zawartości jest dla mnie
        interesujący.Z całego roku faktycznie listopadowy był najciekawszzy,ale średnia
        jest marna.
        • renata0 Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 30.10.04, 21:54
          hmm..
          a moze to my sie zmieniliśmy, może nam potrzeba czegoś więcej, pewnie rozwijamy
          sie jako motocyklisci.......
          może ta gazeta za wolno ewoluuje w stosunku do naszych potrzeb..
          ale najpewniej zzera ją to co wszystko na tym swiecie - komercja i żadza
          pieniadza.........
          • Gość: don Lesio Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 11:03
            I z tym też się zgodzę
            PZDR
            don Lesio
      • Gość: don lesio Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 11:01
        Też się z tym zgadzam.
        PZDR
        don Lesio
    • Gość: motowielbicielka Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 12:08
      cóż szczerze muszę przyznać rację od kilku numerów "śm" stał się słabszym
      magazynem motocyklowym .proszę redakcjo o poprawę ale dodaję że będe kupywac i
      taki świat ponieważ jestem uzależniona od was pozdrawiam SZYMON WEŹ SIĘ DO
      ROBOTY I NAPISZ COŚ PORZĄDNEGO 3-MAJ SIE .
    • jjarus Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 03.11.04, 06:35
      Dziad swoje baba swoje A ja od roku nie kupujen Jak jest nie foliowany nr.to
      przeglądam stwierdzam ze nic się nie zmieniło i odkładam na półkę Nie mam
      Zamiaru płacić za czyjeś reklamy Porządna firma jak Się (lub kogoś za pieniądze)
      reklamuje to foldery rozdaje za darmo
      Pozdrawiam
    • mazur315 Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 06.11.04, 11:28
      świat motocykli nigdy nie upadnie ludzie zawsze będą jeżdzić na motocyklach, bo
      motocyle to ich życie
      • Gość: King Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 16:33
        Z tym, ze ludzie zawsze beda jezdzic na motocyklach sie zgadzam. Z tym ze "SM"
        nie upadnie, musze sie przyznac, ze tez!

Ale niestety z motocyklistami ma coraz mniej wspolnego!!! (chodzi tu o to, ze
        kiedys byla to gazeta "dla" i "o" motocyklistach. A teraz bardziej "o"
        niz "dla")
    • Gość: King Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 16:58
      Gdy przegladalem nowe posty od innych Motocyklistow, przyszla mi do glowy pewna
      mysl. Czy jest wiekszy sens "ciagniecia" dalej tej dyskusji?

Piszac pierwszego posta mialem cicha nadzieje, ze wywiarze sie dyskusja, w
      ktorej bedziemy mogli na bierzaco sledzic co Redakcja sadzi o problemie
      schodzenia "Swiata motocykli" na psy. A tym czasem Redakcja (czyli Szymon)
      napisla nam dwa (az!!!) posty w stylu "nie, to nie prawda Swiat motocykli wcale
      nie zszedl na psy, wszstko jest tak jak byc powinno" i dalej... nic.

Droga Redakcjo!!! Ja jednak dalej jestem zdania, ze "Swiat motocykli" juz nie
      jest ty samym (nie mylic z takim samym) "Swiatem motocykli" co wczesniej-
      ZSZEDL NA PSY!!! Jezeli znowu mam otrzmac odpowiedz, ze nie mozna zadowolic
      wszstkich (zgadzam sie z tym w zopelnosci) to uprzejmie Was prosze przecztajcie
      przynajmniej kilka powyzszych postow.

Szymonie jezeli jeszcze nas nie olales to prosze Cie abys sie odezwal (jezeli
      bedziesz mial chwilke czasu). Chcialbym wiedzec czy ta dyskusja dala Redakcji
      chociaz troche do myslenia.

Pozdrawiam
      King
      • szymon.dziawer Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 06.11.04, 19:00
        > Szymonie jezeli jeszcze nas nie olales to prosze Cie abys sie odezwal

Odzywam się, ale nie wiem, czy to ma jakiś sens. Czort swaje, pop swaje... Sam
        sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Nie da się robić gazety dla wszystkich. No.
        Chyba, że miałaby ze 40000 stron, miała zawarta w sobie wszystkie instrukcje
        obsługi wszystkich modeli motocykli, opisy wszystkich turystycznych tras i
        testy wszystkich motocykli, pomysły na naprawę weteranów...

Jeżeli pytacie, czy jest możliwy powrót do formuły z 1994 roku - to odpowiadam -
        nie jest to możliwe. Dlaczego - pisałem o tym wielokrotne. I nie będę się
        powtarzał.
        Szczerze mówiąc, mam dość już tego biadolenia - "kiedyś było lepiej" i "zszedł
        na psy". W całym długim wątku podło kilka, dosłownie - można policzyć na
        palcach jednej ręki emerytowanego stolarza, pomysłów na interesujace materiały,
        które zainteresowałyby wiecej, niż 100 osób (np.: "jak ściagnąć motocykl zza
        granicy"). Reszta, to jakieś nierealne pomysły (ten o "ustawianu gaźnika w
        jakimś motocyklu enduro" to chyba mój ulubiony).
        Odpowiadam na większość postów, które wymagają odpowiedzi. Chyba nikt, kto
        pisał tekst w stylu "Świat motocykli zszedł na psy, bo kiedyś, to był lepszy"
        nie oczekiwał odpowiedzi...

> Chcialbym wiedzec czy ta dyskusja dala Redakcji
        > chociaz troche do myslenia.

To nie dyskusja. Wy mówicie nie słuchając moich argumentów. Tego nie można
        nazwać rozmową.
        Mam nadzieję, że nie będę musiał już zabierać głosu w tym wątku. Chyba, że w
        końcu ktoś zacznie w mówić coś konstruktywnego.
        Pozdrawiam
        Szymon
        p.s. Nie będzie mnie przez najbliższy tydzień <
        • speedone Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 06.11.04, 20:17
          Nie da się robić gazety dla wszystkich. No.
          >
          > Chyba, że miałaby ze 40000 stron, miała zawarta w sobie wszystkie instrukcje
          > obsługi wszystkich modeli motocykli, opisy wszystkich turystycznych tras i
          > testy wszystkich motocykli, pomysły na naprawę weteranów...

Wystarczy ze bedze taki jak kiedys

Pozdro
          SPEEDONE
        • Gość: 6gar Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 20:36
          redaktor dziawer napisał

To nie dyskusja. Wy mówicie nie słuchając moich argumentów. Tego nie można
          nazwać rozmową.
          Mam nadzieję, że nie będę musiał już zabierać głosu w tym wątku. Chyba, że w
          końcu ktoś zacznie w mówić coś konstruktywnego.
          Pozdrawiam
          Szymon

taaaaaaaaaaaa..............

fakt:
          oskarzony ma zawsze prawo do wyrazenia ostatniego głosu !!

GŁOS JEST CIENIUTKI !!!

redaktor gazety dla motocyklistów w ogóle nie słucha głosu ludu !!

może napisze prościej:
          -gazeta jest do dupy -ogólnie
          -Twoje odpowiedzi są do dupy-na krytykę ŚM
          -Kupuję tę gazetę (i wielu innych) -bo nie ma alternatywy(pisma ogólnego dla
          wszystkich motocyklistów)
          -Pismo motoryzacyjne :MOTOR (zapewne znasz) kosztuje ok. 1,50 zł,
          więc dlaczego pismo nadętę sprzętami w cenach 20-40 tys euro (głównie wydumki na
          tle HD) kosztuje kilka razy więcej
          -nastepne uwagi w nastepnym poscie

pozdro dla motocyklistów
        • Gość: KJ Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.comp.waw.pl 23.11.04, 21:35
          > W całym długim wątku podło kilka, dosłownie - można policzyć na
          > palcach jednej ręki emerytowanego stolarza, pomysłów na interesujace materiały,

Ale nic Ci sie nie pomylilo ?

Bo na moj gust to Redakcja jest najbardziej od pomyslow a najmniej od
          opie..nia czytelnikow ze im sie gazeta nie podoba.

Motocyklisci to ludzie "poukladani" troche inaczej i naprawde nie trzeba daleko
          szukac zeby znalezc tych interesujacych, o ktorych mozna napisac wiecej niz
          jedno zdanie, a ktorzy czesto sami potrafia je napisac.

Dlaczego forma i trescia wiekszosci stron motocyklowych i teksty jakie mozna
          spotkac na p.r.m. czy innych forach sa o klase lepsze niz wiekszosc tego co
          mozna znalezc w "ŚM" ?

Powiedz mi ze nie masz w glowie 10 tematow na ktore chcialbys napisac, bo Cie
          denerwuja, fascynuja, przerazaja.

No to wezcie sie w koncu do roboty !

KJ od demonów

• Gość: artur8 Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.04, 10:36
          Ble ble ble...........
          Kupuję Świat...od pierwszego wydania 1/93 i mam takze krtytyczne zdanie na ten
          temat.
          S.Dziawerowi się nie dziwię... PRZECIEZ NIE GRYZIE SIE RĘKI KTÓRA KARMI !!!! w
          związku z tym nie należy oczekiwać krytyki Dziawera pod adresem Agory (Świata
          motocykli a nie jak kiedyś MOTOCYKLISTÓW !)
          Należy zaczać pisać o ludziach kochających motocykle, upajających się jazdą na
          nich, bez względu na to czy jest to enduro,chopper, czy ścig.O rzeczywistosci
          motocyklowej nie o UTOPII !
          Tak jak to miało miejsce kiedyś......

Gzdie sie podziały listy do redakcji, opowiadania motocyklistów o swoich
          przygodach z motocyklem, odczuciach ..pytam się gdzie to jest ?!
          Więc prosze przestań pie...rzyć w kółko o tym samym jak zdarta płyta
          gramofonowa
    • Gość: edwin mi tez kiedys czytalo sie lepiej IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 06.11.04, 17:01
      bez obrazy ale robi sie to gazeta ludzi ktorzy smigaja na wirówkach(skuterach czy jak im tam...) jakos dziwnie sie czuje czytajac nowy 'sm' tak jakbym zalowal wydanej kasy a za ta kase to bedzie jakies 50km....no moze nie ale zawsze jakos mi brakuje tych pieniedzy kiedys bylo inaczej bo jak tylko gazeta sie pokazywala bieglem do kiosku i jak zdazylem kupic zanim ludzie wykupili wracalem z bananem na gebie a teraz jak przechodze kolo kiosku to chyba caly czas jest no chyba ze jakis film albo cos to wtedy mozna juz nie zdazyc:P.....no to mowilem ja jarzabek waclaw trener drugiej klasy
      • Gość: arekczs Re: mi tez kiedys czytalo sie lepiej IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 20:59
        Witka
        ŚM Kupuję do tej pory, tzn od roku 99 i mam od tegoż roku wszystkie numery.
        Jestem młody ale chyba nie należę do tego młodego pokolenia o którym ktoś tu
        wcześniej pisał.

Według mnie gazeta zrobiła się bardzo sztuczna.
        I to widać( pod warunkiem, że czytało się numery do "powiedzmy"listopada 2002).
        Tutaj nie chodzi o zawartość, bo gazeta powinna być o wszystkich
        motocyklach.Nawet o skuterach, w końcu to też w pewnym sensie motocykl! No
        przecież nie samochód.
        Nakedy, plastiki, enduro, choppery

( tak "vmaxer" -pierwszymi motocyklami wcale nie były plastiki tylko motocykle
        powiedzmy z nurtu {chopper}
        Bowiem właśnie choppery nawiązują do tych "pionierskich" motocykli dzięki
        którym rozwinął się motocyklizm w wraz z jego rozwojem ktoś kiedyś wpadł na
        pomysł zrobienia "PLASTIKA" czy enduro )

Brakuje parę działów. Na przykład Joe Bar- czemu znikł??? Zaimował tylko jedną
        stronę. A ile śmiechu było.
        Redakcja obowiązkowo powinna wrócić do działu "LISTY". Nie wyobrażam sobie
        gazety dla motocyklistów w której sami motocykliści nie mogą zamieszczać swoich
        przeżyć, doświadczeń lub ciekawych przygód motocyklowych.
        Co do regulacji zaworów i synchronizacji gaźników:) A czemu nie?
        Tylko można by było nie pisać na przykładzie konkretnego motocykla bo to
        ewidentna głupota, tylko ogólnie jak tego dokonać. Przecież redakcja pisała jak
        np. wymienić łańcuch napędowy. I w tej formie mogłyby sie pojawiać artykuły.
        Artykuły na 100% cieszyły by się powodzeniem . Widać to chociażby po sondzie na
        stronie www ŚM która dotyczy tego kto sam naprawia motocykl a kto go oddaje do
        warsztatu.
        I Jak widać zdecydowana większość dłubie przy swoich sprzętach sama, więc jakaś
        wiedza dotycząca napraw na pewno by się przydała.

Tak naprawdę klimat gazety podtrzymują jeszcze Marek Harasimiuk i Lech Potyński
        (może ktoś jeszcze i to wszystko)- których pozdrawiam.

Co do reklam to uważam, że niestety muszą być, bo przecierz gazeta z czegoś
        musi sie utrzymywać. Sęk w tym, aby nie było ich zbyt dużo. A w obecnym tempie
        ich przybywania niedługo ŚM zmieni się w jeden wielki prospekt reklamowy po
        przecinany od czasu do czasu jakimś opisem plastika.

Zresztą w tym tempie to niedługo też chyba zniknie giełda.
        Bo wydawca uzna, że są przecież na runku gazety ogłoszeniowe i szkoda marnować
        cennego miejsca na ogłoszenia w miejsce których można przecież wlepić zamiast
        zadrukowango papieru kolejną durną płytkę z kolejnym durnym filmiem który
        leciał z 10 razy w TV.

Teraz w tej "gorszej formie" gazeta przypomina mi gazety dla samochodziarzy
        których okropnie nie lubię czytać( bo są nudne jak flaki z olejem).

Sory za tą powieść, ale musiałem zrzycić to "coś" co mi od jakiegoś czasu
        leżało na wątrobie:)

Pozdrowinka dla wszystkich

arekczs@o2.pl
        GS500E
        • Gość: dzidek Re: mi tez kiedys czytalo sie lepiej IP: *.msz.gov.pl 08.11.04, 08:32
          Zgadam sie.

Ale wyciagne jeszcze jeden problem...
          Poczatkujacy motoyklisci. Przydalyby sie jakies informacje dla stawiajacych
          pierwsze kroki. Przeciez powinni poznac podstawy: terminologi, drobnych napraw
          itd. Ja jestem tego najlepszym przykladem. Prawko zrobilem w 75 r, troche
          jezdzilem WSK starszego brata a potem ???? 26 lat przerwy w motorach. Taraz
          kubiłem sobie cos do polatania i chciałbym cos przy nim zrobic ale boje się. Bo
          przez ten czas technika posunela ostro do przodu i nie chcialbym skopsać czegoś
          w mojej zabawce. ....

W ostatnim SM czytam : "ten model ma hamulce radialne!" (domyslam sie ze sa
          lepsze) ale co to jest? czym sie róznia i dlaczego sa lepsze???

Sorry za glupie pytanie ale to jest jedynie przykład watpliwosci jekie moze
          miec poczatkujacy biker.

Dzieki

Vulcan 500LTD
    • mzbyszek Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 09.11.04, 18:32
      Witam!!
      dorgi Szymonie mam jak mi sie wydaje konstruktywna rade na temat SM otóż chodzi
      mi o to że zamiast filmow o "czymś tam" mogly by sie pojawiac CD z typowo
      motocyklowym tematem. Mnie nawet cieszy dokument gdy jest o motorkach.Fajny byl
      i bardzo mi sie podobal ostatni taki cd... o niesamowitych ... tytulu
      niepamietam. :(
      PS slyszalem i widzialem zapowiedzi ze jest nowy Ghost Rider "F**k the police"
      a moze bracia Stone nakrecili jakis nowy filmik z serii "...szaleńcy"
      pozdrawiam zbyszek
      • Gość: arekczs Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 22:45
        Witam
        Popieram przedmówcę.
        Redakcja mogłaby(jeśli to możliwe?) kiedyś dorzucić płytkę z EASY RIDER
        Pozdrówka
        arekczs@o2.pl
        • jutan Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 10.11.04, 21:45
          Witajcie!
          Dobrze, że taki temat na forum pojawił się. Brawa dla Kinga.
          Już od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem napisania kilku zdań związanych
          ze Światem Motocykli. Znam to pismo od ładnych paru lat i trzeba szczerze
          przyznać,że zmieniło się na przestrzeni tych lat bardzo korzystnie począwszy od
          strony tytułowej, przez jakość zdjęć, treść artykułów, układ graficzny a
          skończywszy na objętości pisma. Praktycznie czytam wszystkie działy, każdy
          wnosi coś nowego do całej, ogólnej wiedzy związanej z motocyklizmem. Jedynie
          działy poświęcone sportowi leżą na końcu moich zainteresowań. Bywa, że ich
          nawet nie przeglądam, są bardzo drętwo i schematycznie pisane.
          Pomimo to, od kilku numerów wstecz zastanawiam się czy nadal kupować to pismo.
          Powód pierwszy, to brak tematów związanych z chopperami i całą filozofią życia
          z nimi związaną. Nawet ostatni numer to takie małe oszustwo ze strony redakcji,
          które nawiasem mówiac przechyliło czarę goryczy. Otóż, główne zdjęcie ze strony
          tytułowej ma się nijak do tematów poruszonych w srodku pisma, a to moim zdaniem
          jest przejawem lekceważenia czytelnika. Aby było ciekawiej, a może śmieszniej
          muszę napisać, że kilka informacji o tej maszynie na której jedzie zadowolony
          gość można przeczytać w konkurencyjnym piśmie Motocyklista. Ta strona ma budzić
          zainteresowanie, przyciągać czytelnika, a nie być powodem rozczarowania.
          Jeszcze raz podkreślę, to duży błąd w sztuce.
          Wygląda na to, że duża grupa ludzi, sympatyków motocyklizmu klasycznego nie
          leży w sferze zainteresowania redakcji. Po ilości tematów można sądzić , że
          głównie dla młodzieży o sportowym stylu jazdy.
          Mam wrażenie, że sport zabiera dla siebie coraz większą część pisma, a redakcja
          stawia na młodego czytelnika i jego zainteresowania, a więc przecinaki(ostatni
          numer 13 stron). Zaczynałem lekturę pisma od reportaży z podróży, tych
          bliższych i dalszych, często pisanych przez czytelników i ostatnio w tym
          temacie same białe plamy.
          Uważam, że redakcja powinna być zainteresowana szeroką opinią swoich
          czytelników. Może się mylę, ale nie przypominam sobie, aby redakcja
          przeprowadziła jakiś sondaż na temat swojego pisma.
          Powiecie, że łatwo jest krytykować i owszem szczególnie wtedy gdy pismo
          przestaje zaspakajać moje potrzeby, staje się nudne.
          Chciałbym być zaskakiwany tematami, bo jest o czym przecież pisać.
          - dział porad i uwag na temat codziennej eksploatacji i konserwacji sprzętu
          (może w porozumieniu z serwisami)
          - prezentacje i testy produktów dla moto np. kaski, ubrania, oleje, opony itd.
          - przedruki ciekawych tematów z prasy zagranicznej
          - reportaże z życia stowarzyszeń w kraju i za granicą
          - wywiady z interesującymi ludźmi ze świata motocyklizmu
          - bezpieczeństwo jazdy, analiza autentycznych zdarzeń
          - dział łączności z czytelnikami
          - reportaże z taśm produkcyjnych
          Podałem tu kilka tematów, które mogą urozmaicić pismo i nie mogę zgodzić się z
          twierdzeniem Szymona, że Swiat Motocykli nie zadowoli wszystkich, bo nie ma 40
          000 stron i nie musi ich mieć. Wystarczy tylko pamiętać, że rok ma 12 miesięcy
          i co miesiąc pismo może być dla innego czytelnika na czym redakcji powinno
          zależeć.
          Pozdrowienia Jutan
          • Gość: dzidek Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 13.11.04, 22:11
            musialem sie dopisac czytajac te powiesci.......dzidek pozdrawiam cie ....tyz mnie tak wolaja...<miedzyrzec podlaski>........co do swiata...kupuje....ocena 3+.......a plytka easy rider moglaby byc......pozdrawiam wszystkich motojezdzcow.......
          • Gość: King Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 11:31
            > Witajcie!
            > Dobrze, że taki temat na forum pojawił się. Brawa dla Kinga.
            > Już od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem napisania kilku zdań związanych
            > ze Światem Motocykli.

Witam drogi Jutanie!

Chciałbym napisać, że jest to mój własny wątek, ale niestety nie mogę.
            Generalnie na forum pojawiały się podobne posty od dłuższego czasu. Dziwiło
            mnie to, że redakcja na żaden z nich nie postanowiła odpowiedzieć (!?). A
            bardzo mnie ciekawiło jaka będzie Ich reakcja, więc postanowiłe w tytule
            napisać Do Szymona, z nadzieją, że wreszcie poznam opinię Redakcji na ten temat
            i jak widzć udało się. A efekt....... oj taki, że nawet bym nie piomyślał.

Pozdrawiam
            King
            • jutan Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 21.11.04, 08:40
              Witam!
              Kolega King, widzę, że przez skromność nie przyznaje się do autorstwa tego
              wątku, ale to i tak nie umniejsza faktu, że to jego post odświeżył ten ważny
              temat i zapoczątkował udaną dyskusję o Świecie Motocykli nawet z udziałem
              przedstawiciela redakcji. Jest szansa,że podtytuł " numer 1 wśród czasopism
              motocyklowych" będzie w większym stopniu odpowiadał prawdzie.
              Dziwi mnie widoczna też niechęć kolegów redaktorów do zajmowania stanowiska
              wobec poruszanych na forum tematów, czyżby nie zależało im na dobrej opinii,
              delikatnie mówiąc. Jedynie Szymon czasami daje nam do zrozumienia, że redakcja
              tego pisma jeszcze istnieje i chwała mu za to.
              Trzeba przyznać, że w redakcji robią kawał dobrej roboty, ale nie zaszkodzi,
              jeśli podniesiemy nasze wymagania, określimy nasze potrzeby, co pomoże
              redagować pismo, którego będziemy oczekiwać z niecierpliwością z miesiąca na
              miesiąc. Będzie mniej osób przeglądających pismo na stacjach benzynowych, a
              więcej osób kupujących i czytających od deski do deski, czego sobie, nam
              wszystkim dosiadającym stalowych rumaków i redakcji życzę.

Zimowe pozdrowienia Jutan
              • Gość: King Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 18:34
                Szczerze mówiąc to już zwątpiłem w to, że Redakcja zwraca większą uwagę na to
                co pojawia się na forum na temat "ŚM", ale mam nadzieję, że jeszcze uda się Im
                powrócić do starej formy (Ciekawe co znajdziemy w następnym numerze :))

Pozdrawiam: King
    • jarpen_etz Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 11.01.05, 16:35
      Tak czytam i czytam i co widze? Drodzy koledzy i kolezanki ktos napisal ze mu
      sie niepodoba i ze sm schodzi na psy, wtem Szymon odpisal : napisz co ci sie nie
      podoba i daj ewentualnie jakis pomysl (tak to mozna uogolnic). i tu sie pojawila
      opinia: to redakcja jest od pomyslow a nie czytelnicy (sic!!!). wezcie sie w
      koncu zdecydujcie. dla mnie sm przestal byc interesujacy na przelomie 2003/2004
      ale tylko na kilka numerow. potem bylo coraz lepiej i forma utrzymuje sie do
      dzisiaj. uwazam ze relacje Szymona z przeroznych testow maszyn sa git, byl nawet
      artykul o jakims torze na litwie- tez bylo git, l.potynski tez spox, brakuje
      listow, szkoda ze nie ma joe bar ale temat sie wyczerpal. odnosnie dodawanej
      czasami cede to przegladajac opinie innych czytelnikow nasunal mi sie wniosek:
      jeden chce easy ridera (stary film jak swiat, ale jednak kultowy) a drugi moglby
      wtem napisac ze po co tracic te kolejne 1 czy 2 zlote na cos tak glupiego (np.
      dla niektorych czytelnikow moze za takowe cos uchodzic), starego, moze
      niepotrzebnego, jak ktos jest easy riderem zainteresowany to pewnie juz go
      widzial albo ma do niego latwiejszy dostep niz przez czasopismo. Moja wizja
      plyty cede: material filmowy z testow np mt01 albo superduke (redakcja chyba ma
      taka mozliwosc?), czy ewentualnie relacja z jakiegos toru na ktorym byl ktos z
      ekipy; dla fanow napraw roznych i przeroznych mozecie zrobic filmik z montazu np
      olejarki do lancucha. taki zbior materialu na pewno zainteresowalby wieksza
      czesc czytelnikow, a co najwazniejsze redakcja na jego wdrozenie nie ponosi zbyt
      duzych nakladow. pozycje w stylu wojownicy ulicy- tak ale amerykanscy desperaci
      juz nie- dlaczego? film jest z minionej epoki, wyczyny nie budza juz podziwu,
      sam Szymon na pewno nie jest zachwycony ta pozycja co moge stwierdzic po
      przeczytaniu relacji z bielawy 2004, gdzie Nasz Redaktor napisal jak naprawde
      bylo (byla kicha) argumentujac ze "samo wheelie nie wystarczy". to fakt. lepiej
      mi sie to czytalo w sm niz w motocyklu gdzie wszystko bylo "pieknie, slicznie i
      ilicznie". bylem w bielawie 3 razy i oczekujac na numer swiata bylem w
      niepewnosci: czy relacja bedzie przecukierkowana jak w motocyklu czy moze
      prawdziwa. zaskoczony bylem pozytywnie.
      odnosnie rzekomej komercji to napisze tylko tyle ze odpowiedz mozemy znalezc w
      artykule L.Potynskiego skomercjalizowana idea (czy jakos tak). mi jest obojetne
      czy cos jest komercyjne czy nie: wazne zeby mnie krecilo, wywolywalo pozytywne
      odczucia.
      To jest moje zdanie na ten temat
      podziekowania dla tych ktorzy to dokladnie przeczytali. czekam na ewentualne opinie.
      Jarpen from Connecting Rod

p.s. byl konkurs w sm na motocykl ktorego mozliwa by bylam produkcja w Polsce :
      na czym stanelo?
      • spidi4 Re: Do Szymona (do redakcji) Co z tym "Światem Mo 13.01.05, 15:38
        Zgadzam sie z opiniami, ze sm sie zmienil. Jest inny, ale czy az tak jest
        gorszy? Tak nie uwazam, to ze zyskal nowa szate, skonczylo sie pare serii
        (ktore predzej czy pozniej i tak zawsze sie koncza) i doszlo wiecej reklam, nie
        niszczy tej gazety. Wiekszosc autorow tekstow pozostala ta sama. Gazeta
        stracila troche klimatu, bo stala sie bardziej profesjonalna (glownie w sensie
        marketingowym). Oznacza to jednak tez (mam nadzieje) wieksze fundusze na
        ewentualne teksty, czy recenzje.
        Pare pomyslow jest godnych uwagi i sie pod nimi podpisuje. Nie widze tylko tych
        zmian, bo, moze cos przeoczylem, ale od listopada nic o sciaganiu motoru z UE
        nie znalazlem.
        Chetnie bym takze przeczytal sobie o jakis drobnych naprawach, konserwacji, czy
        drobnych regulacjach jak np odpowietrzanie hamulca itp,
        technice jazdy - moze po enduro przyjdzie czas na jazde szosowa.
        Listy do redakcji to byl wazny dzial i uwazam ze moglby wrocic, tak samo jak
        wiecej ciekawych opowiesci o przygodach motocyklistow.
        CD? Zgadzam sie z przedmowca, choc nie bardzo wierze w to ze jest to pomysl
        realny, ale wasze wlasne filmiki relacjonujace, badz pokazujace jak cos wykonac
        bylyby milym dodatkiem nawet bardzo amatorskie.

Pozdrawiam i marze, ze juz niedlugo w lutowym cos znajdzie sie ciekawego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka