Dodaj do ulubionych

zakup enduro. prosba o rade

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:04
nie mam duzych doswiadczen z motorami ale planujemy z kolegami wycieczki w
rozne strony swiata i oni juz maja enduro wiec musze cos kupic. mam
propozycje transalpa 600 ccm (okolo) ale rocznik chyba 88 za ok 8000 zl.
zastanawiam sie czy nie kupic na raty nowszego za ok 15000 (chocby sa w
allegro) albo cos innego. niektorzy mowia ze wiek motoru nie ma takiego
znaczenia jak auto, ale boje sie jechac np do maroka kilkunastoletnia
maszyna. A import np z niemiec? ile kosztuje rejestracja motoru, czy to ma
sens? wiem ze maja bardzo zadbane motory. a moze inny model? mysle ze
powinien byc ok 500 ccm>? poprosze o ciekawe rady i komentarze! chcialem w
miare szybko cos kupic! nadalekie przygody!
Obserwuj wątek
    • speedy1000 Re: zakup enduro. prosba o rade 04.11.04, 14:33
      Witam,
      Transalp fajny motocykl, jednak nie powiem Ci nic o nim, poprostu nie mam z nim
      doswiadczen.
      Sklanialbym sie jednak na zakup mlodszego sprzeta, mowisz o wyjazdach do
      Maroka, to kawal drogi wiec moze warto troche dolozyc lub kupc na kredyt. Aha a
      to link do stronki zw z oplatami za import moto z zagranicy :

www.riders.pl/node.php?id=4822&cid=15063

POZDR
      • Gość: grzegorz961 Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 14:17
        jeszcze pytanie - co sadzicie o Hondzie Africa Twins 650 ale z malym
        przebiegiem (naprawde udokumentoiwanym) 25 000 km, za 8000 zl. To rocznik 89.
        wydaje mi sie atrakcyjny, ale nie wiem czy sie nie rozypie ze starosci:)
        chcialem pojezdzic 2 lata i odsprzedac. to o ile sie zorientowalem zawsze byly
        dobre motory? nie chce tego katowac, ale wyjechac spokojnie np do finlandii i
        norwegii. prosze o rade!
    • hun660 Re: zakup enduro. prosba o rade 04.11.04, 15:54
      Raczej coś nowszego. W motocyklu najważniejszy jest przebieg, ale jak gumy sie
      starzeja to zaczynaja cieknąć, szczególnie w trudniejszych warunkach. Jak
      chcesz jeździć w "ciepłe kraje" to szukaj motocykla chłodzonego cieczą. Jak
      dalekie trasy to najlepsza Africa lub SuperTenere ale trudno kupić używany w
      dobrym stanie. Pozdr.
      • Gość: grzegorz961 Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:05
        a co to za motory Afrika i Supertenere? no i gdzie najlepiej szukac motoru tego
        typu?
      • szymon.dziawer Re: zakup enduro. prosba o rade 04.11.04, 16:08
        > W motocyklu najważniejszy jest przebieg (...)

Napisał hun660 i kontynuuje swoje rewelacje:

> Jak
        > chcesz jeździć w "ciepłe kraje" to szukaj motocykla chłodzonego cieczą.

Oooooooo! A to już baaardzo ciekawe??? A dlaczego? Motocykle chłodzone
        powietrzem robione były tylko na Syberię????

Nie, żebym był złośliwy, ale pomyśl najpierw, zanim coś napiszesz...
        • Gość: grzegorz961 Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 17:13
          no a jakie sa twoje rady? chetnie poslucham........
          • hun660 Re: zakup enduro. prosba o rade 05.11.04, 08:13
            no to czekamy.
        • hun660 Re: zakup enduro. prosba o rade 05.11.04, 08:13
          Wystarczy poczytać w ŚM relacje ludzi którzy jeżdzili do Afryki, że czasami
          chłodzenie powietrzem nie dawało rady. Co do przebiegu to mam na względzie
          motocykl nie zdemolowany w wypadku i w którym były dokonywane planowo czynności
          serwisowe- wtedy praktycznie przebieg ma znaczenie.

Nie żebym był złośliwy itd...
          • szymon.dziawer Re: zakup enduro. prosba o rade 05.11.04, 11:09
            > Wystarczy poczytać w ŚM relacje ludzi którzy jeżdzili do Afryki, że czasami
            > chłodzenie powietrzem nie dawało rady.

Co nie zmienia faktu, że nikomu nie spotkałem się z przypadkiem, aby motocykl
            chłodzony powietrzem uszkodził się z powodu przegrzania (przy NORMALNYM
            użytkowaniu - patrz - nie trzymaniu go na "odcince" przez 20 minut).
            wielokrotnie zaś widziałem już rozerwany z przegrzania układ chłodzenia cieczą.
            Poza tym uważam, że przy wyborze motocykla do wypraw w dzikie rejony świata
            warto jest wybrać sprzęt, który można naprawić przy pomocy przysłowiowego
            młotka i śrubokręta i z którym miejscowy kowal, który naprawiał czasem Łady
            niemiałby problemu.
            W zależności od stosunku dróg bdb jakości, do tych podrzędnych i bezdroży,
            należałoby dostosować motocykl.
            Gdybym dość często zamierzał zjeżdżać z drogi i zapuszczać sie tam, gdzie
            diabeł mówi dobranoc, wybrałbym Yamahę TTR 600E + kufry aluminiowe Hepco
            Becker'a.
            Szymon
            • hun660 Re: zakup enduro. prosba o rade 05.11.04, 12:10
              Argumenty jak najbardziej na miejscu, wybór modelu należy pozostawić nabywcy.

• szymon.dziawer Re: zakup enduro. prosba o rade 05.11.04, 12:25
                > wybór modelu należy pozostawić nabywcy.

Oczywiście! Dlatego nie napisałem KUP KONIECZNIE Yamahę TTR 600E + kufry
                aluminiowe Hepco Becker'a, tylko, że ja wybrałbym takie moto do
                SuperHardCorowej jazdy w nieznane.
                ;)
                Pozdrawiam
                Szymon
                • kelpi80 moze yamaha xtz tenere? 08.11.04, 21:50
                  Witam, a co sadzicie o zwyklej tenere xtz 660? jest lzejsza- wydaje mi sie, ze
                  podola i dluzszym trasom i jezdzie w trudniejeszych warunkach. I w sumie chyba
                  nie rozni sie sporo od popularnej yamahy xt660, takze mysle ze problemu z
                  czesciami/naprawa nie powinno byc. Mozna kupic nawet z drugiej polowy lat 90 za
                  przyzwoita cene (8-12 tys.). Poza tym produkowali ja do 99 roku (porownujac tu
                  z modelem suzuki dr650 rse-obudowana, ktora przestali produkowac zdaje sie w
                  96r.)
                  • hun660 Re: moze yamaha xtz tenere? 09.11.04, 08:14
                    Ja mam taki motocykl z 1997r. Sprzęt super do wypraw turystycznych na wszystkie
                    drogi i nie tylko. Prosty w obsłudze i ew. naprawach, jeden gaźnik, jeden
                    cylinder itd. Chłodzony cieczą więc bez problemu znosi jazdę w upały jak musisz
                    jechać powoli, żeby coś odszukać w terenie. Niedużo ich w Polsce, teraz
                    zauważyłem trochę sprowadzonych. Porównując z XT600: mocniejszy silnik 50 KM (
                    5 zawoów), wyższy moment obrotowy, w miarę duża owiewka z 2 reflektorami i
                    błotnik przedni nad kołem, co dobre podczas jazdy w deszcz. Mój ma komplet 3
                    kufrów H-B i gmole. Pozdr.
              • Gość: grzegorz961 Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 12:27
                dzieki za ciekawe uwagi. wpadl mi w rece jeszcze motor Suzuki DR enduro 650. To
                jednocylindrowy motor, 91 r . dosc tani. ktos zna ta maszyne? i co to za model
                afrika? Yamaha?
                • hun660 Re: zakup enduro. prosba o rade 05.11.04, 13:46
                  Najprościej byłoby obejrzeć katalog Motocykle Świata sprzed kilku lat. Dział
                  enduro jest dosyć spory, zobaczyłbyś różne modele róznych firm.
                  Honda XRV 750 Africa Twin to duże enduro z silnikiem V2 60KM, Yamaha XTZ 750
                  SuperTenere to także duży motocykl z silnikiem R2 o mocy 70KM. Do każdego są
                  kufry, gmole. Dobre na trasę, na drogi szutrowe i polne. W terenie raczej
                  trudno bo to ciężkie maszyny. Pozdr.
                  • grzegorz961 Re: zakup enduro. prosba o rade 09.11.04, 12:10
                    jeszcze pytanie. decyduje sie chyba na afrika Twin 650. jest wprawdzie dosc
                    wiekowy ale ma papiery wszystkie, z ktorych wynika ze sprowadzony byl w 2002 i
                    przejechal TYLKO 25 000 km. Uwazam ze jesli to prawda to warto dac 8 tys. a jak
                    wy myslicie>?nie wiem jak go transportowac, bo kawal drogi. jest ktos moze z
                    Rzeszowa?
                    • hun660 Re: zakup enduro. prosba o rade 09.11.04, 14:36
                      Co do zakupu to Ty się decydujesz. Papiery papierami a motor obejrzeć
                      b.dokładnie trzeba, tym bardziej jak wiekowy. Jak masz kolegów na motorach to
                      jedź z jednym najbardziej obytym na jednym motocyklu a wrócicie na dwóch.
                      • Gość: olokedzior@o2.pl Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.in-addr.btopenworld.com 17.11.04, 17:13
                        W marcu kupilem Honde NX 650 Dominator (7000zl - 1994, przebieg 32000). I bylem
                        wtedy zupelnie zielony na ten temat (teraz tez zreszta jestem), tez jeden
                        cylinder, chlodzony powietrzem - konstrukcja bardzo prosta. W europie jest dosc
                        znany, ale tak naprawde najwieksza kariere zrobil w Australii (jest tam prawie
                        kultowy). Trudno wiec go podejrzewac o jakies ulomnosci w goretszym klimacie.
                        Przejechalem nim z Polski do Wielkiej Brytanii bez zadnych problemow. Choc
                        faktem jest ze jak jezdze latem po miescie w goracy dzien to strzalka temp
                        skacze niepokojaco do gory. Jest z pewnoscia wart wziecia pod uwage.
                    • Gość: Maciek Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 20.11.04, 12:40
                      jezeli to honda africa twin 650 to znaczy ze musial zostac wyprodukowany przez
                      1990 rokiem - model RD 03 , po 1990 produkowano juz RD 04 z silnikiem 750.
                      wychodzi wiec na to ze zastanawiasz sie nad kupnem 15 letniego motocykla.
                      jezeli ktos usiluje Ci wmowic ze tym motorem zrobiono dotychczas 25.000 km to
                      mozna tylko rechotac. absolutnie w to NIE WIERZ. przypomina mi to opowiastki
                      handlarzy samochodow ktorzy na gieldzie wmawiaja ze samochod jest sproadzony z
                      niemiec a w niemczech jezdzil nim stary dziadek tylko do kosciola a faktycznie
                      auto bylo po crash - tescie. Africa Twin to napewno swietny motocykl, ale
                      sprawdz sobie np. ile kosztuje do niego regler (regulator napiecia) ktory lubi
                      szlag trafiac dosyc czesto. i jeszcze praktyczna rada co do kupna motorku - z
                      doswiadczenia wiem ze nie mam sensu jechac wiecej niz 150 km ogladac motor bo
                      tylko narazisz sie na koszty. kiedys ze slaska jechalem do Warszawy ogladac
                      honde "poprostu igla, idealna!" ktora okazala sie ostatnia padlina. pozdrawiam,
                      Maciek
    • Gość: Maciek Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 20.11.04, 12:22
      czesc, jezeli chcesz jezdzic na dalekie trasy, nie zawsze asfaltem, polecam
      zdecydowanie ymahe xtz supertenere. dlaczego..? odpowiadam: to motocykl klasy
      hondy africa twin a jednak sporo tanszy. silnik ma mocny jak cholera, odejscie
      prawie jak motor sportowy. spisuje sie rownie dobrze na szutrowkach jak i na
      autostradach. bezawaryjny. wygodny. mam porownanie bo kumple jezdza na innych
      endurasach jak Transalp, czy xtz 660 tenere. to tez dobre motocykle ale do
      dalekiej turystyki lepiej miec wiekszy silnik. jedyna wada xtz 750 to moim
      zdaniem jego rozmiary. jezeli nie masz conajmniej 185 cm wzrostu - bedzie dla
      Ciebie za wysoki. pozdrawiam, Maciek
    • Gość: TT600R Re: zakup enduro. prosba o rade IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.11.04, 01:04
      Grzesiu, kup sobie Yamahe TT600R i nie musisz sie o nic martwic na trasie,
      potrzebujesz tylko spraye do lancucha. Nie wbijaj sie w zadne
      Transalpy, "Afryki" czy inne ciezkie turystyczne wynalazki. Na Maroko polecam
      wiekszy bak, np Acerbis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka