mmarcinn 06.02.05, 16:46 Co sądzicie o tanich kaskach czy da sie od biedy w nich jezdzic? MAriuszek poruszyl w innym wątki Tigera. Czy cos podobnego w cenie okolo 100zl nadaje sie do czegos czy zbierac i kupic cos kolo 500zl Nolan czy cus. Poradzcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragon600 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 06.02.05, 16:53 Jak zależy Ci na tym żeby mieć głowę w całosci to odpuść sobie kask za 100 zł. W tym wypadku obowiązuje zasada im droższy tym lepszy. 500 zł to minimalna cena - zależy jeszcze czy chcesz integrala czy kask otwarty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr.X Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.tczew.net.pl 06.02.05, 16:56 Pewnie zaraz 1000000 osob Ci powie ze masz zbierac na kask za 1000zl (dla niektorych do renty). Spokojnie w takim kasku mozesz jezdzic (ja nigdy nie dbam o kask i ubranie). Te kaski posiadaja atest i spokojnie mozna w nich jezdzic, no chyba ze jezdzisz "Hayka", albo R1 wtedy to bym sie zastanawial nad pozadnym kaskiem...... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 06.02.05, 16:59 Pewnie, że spokojnie mozna w nich jeździć, ale lepiej już nimi w nic nie uderzać bo rozłupują się jak orzeszki... Odpowiedz Link Zgłoś
serta Tani kask co sądzicie? (Tiger) 07.02.05, 07:29 Gość portalu: Mr.X napisał(a): Pewnie zaraz 1000000 osob Ci powie ze masz zbierac na kask za 1000zl (dla niektorych do renty). Spokojnie w takim kasku mozesz jezdzic (ja nigdy nie dbam o kask i ubranie). Te kaski posiadaja atest i spokojnie mozna w nich jezdzic, no chyba ze jezdzisz "Hayka", albo R1 wtedy to bym sie zastanawial nad pozadnym kaskiem...... jezuuu,Mr.X,czy Ty zawsze musisz na tych forach takie "MADROSCI" wypisywac? widac,ze nie dbasz o kask - inaczej bys nie mial z glowa tak mocno nie tak ... coraz bardziej sie obawiam o Twoja mature ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baku Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 19:50 Nawiazujac do wypowiedzi zalecajacej "nie przywiazywania uwagi do ciuchów na motor" to jest podstawą ze na zdrowiu i życiu, sie nieoszczedza, a zdecydowaniwe dobry kask chroni to co wewnątrz wiec jesli niemasz tam nic to smialo jezdzij w lupince. Pozdrawiam Baku Odpowiedz Link Zgłoś
okrutny_mariuszek Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 19.02.05, 14:41 Drogi Baku, jeśli masz olej w głowie to będziesz bezpiecznie jeździł w samych slipkach i klapkach, jak masz pusto w makówce to nic Cie nie uratuje... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
mr_x Twoja głowa, twój wybór... 06.02.05, 16:59 kwestia na ile wyceniasz swoje zdrowie i jak bardzo ci na nim zależy, do tego dochodzi jakość wykończenia i komfort jazdy >> XL600V Wrocław << >>Zawsze zalogowany< Odpowiedz Link Zgłoś
abc9 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 06.02.05, 17:01 Możesz w ramach oszczędności nie kupowć nowego, ale wiadomo, że lepiej mieć kask, który ułożył się do twojej głowy. Ja kupiłam na Łódzkim motobazarze nowy porządny kask za połowę ceny (sprawdzałam z cennikiem "sklepowym"),a mój kolega nowego nolana - za 200zł więc sądzę, że jeśli masz możliwość udać się na taką imprezę po kask , to warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 17:02 1. Na bezpieczeństwie się nie oszczędza. 2. Osiągi motocykla nie mają nic wspólnego z wymogami co do kasku. 3. Miałem do czynienia z kaskiem za 75PLN (otwarty, z atestem) i żyję. 4. Kaski marki MAX (~250PLN) są wystarczające. 5. Ja zacząłem od kombinezonu i kasku, kosztowały prawie połowę ceny motocykla. 6. Całe dzieciństwo jeździłem w tigerze na motorynce, dalej go mam, ale tylko na pamiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr.X Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.tczew.net.pl 06.02.05, 17:12 Moze nich gosc najpierw napisze jakie ma moto, bo moim zdaniem duzo od tego zalezy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mj.p39 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 07.02.05, 20:19 Chyba jedynie to, czy ma być offroadowy, integralny, czy jet... Odpowiedz Link Zgłoś
motofil 2 przysłowia 06.02.05, 18:05 "Chciwy dwa razy traci" "Kto tanio kupuje, ten potem żałuje" Sam kiedyś jeździłem w wynalazku marki Bella (nie mylić z Bell!), po części wynikało to z mojej... niefrasobliwości(?), ale przy dzisiejszej dostępności kasków renomowanych producentów nie miałbym wątpliwości, jaką skorupę kupić. Na szczęście na rynku jest pod dostatkiem kasków w przedziale cenowym 400-800 zł i nie trzeba od razu porywać się na Araia za 2500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekk1000 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.wroclaw.mm.pl 06.02.05, 18:11 Kiedyś z kumplem kupiliśmy taki kask (TIGER - 75 zł) tylko po to - aby go rozwalić!! Dlatego odradzam zakup takiego chłamu - w kontakcie z asfaltem niemal nic nie daje /kruszy się i wgniata jak skorupka jajka/!! Poprostu odpuść sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszm88 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 06.02.05, 18:28 Jeżdżę w kasku za 60 zł od sześciu lat i jak dotąd nie narzekam. Rozmiar jest dobrany w miare dobrze, więc nie lata na głowie ( jedynie gdy się jedzie ponad 100 zaczyna go trochę podwiewać ). Nie jest to chyba Tiger, bo jest to kask otwarty, bez szybki. Przeżył już 5 motocykli, kilka upadków z wysokości metra ( upadek z kierownicy itp. ) i jak narazi jest spoko. Teraz chcę go zmienić, ponieważ jeżdżę szybszym motocyklem i poprostu przy wyższych prędkościach przeszkadza brak szyby. Gdyby nie to zapewne jeździłbym w nim jeszcze troche. Oczywiste jest, że nie można porównywać kasku za 60 zł z kaskem za 600 zł. Wszystko zależy od grubości portfela. Pozdrawiam! mateuszm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: 195.117.245.* 06.02.05, 18:51 A ja powiem tak moim pierwszym kaskiem tez był tiger jezdziłem w nim rometem, wsk, SHL, MZ i pochodnymi. Jak na te motocykle to kask całkiem niezły, ale jak jest tu mowa o nie motorowery ani zadne wsk-i tylko np. hondy cbr, czy jak ktoś powiedział Hayabusy, a chociaz innymi nie tylko japońcami, ale typowymi "szlifierkami" no to BARDZO ODRADZAM. Lepiej wydac tą kase, ale mieć chociarz jakąś ochronę i komfort. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamij Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: 194.242.62.* 09.04.21, 12:37 I przecież tak ma być, kaski, a już szczególnie te tanie są jednorazowe, pochłaniają energię uderzenia, rozlatują się i tyle, kupujesz następny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariuszek Re: IP: *.krzeszow.sdi.tpnet.pl 06.02.05, 19:15 kask byle był! nie jesteśmy małymi dziećmi, które na złość dziadkowi odmrażają sobie tyłki i wiemy w co sie pakujemy zakladając kask typu Tiger. Świadomie zakładam taki kask i wiem, że jeżeli nie będe miał szczęścia to nawet Arai mi nie pomoże. Oprócz tego, że Tiger jest tanim kaskiem (he he - dwie zalety!), to jest lekki. Jeśliby wybrać się w Tigerze w dalszą drogę, należałoby zabrać ze sobą taśmę izolacyjną i za jej pomocą uszczelnić szybkę - wtedy mniej "gwiżdże" i podróż nie jest taka uciążliwa. Czy jeździć w Tiegerze? Moim zdaniem tak. Jeśli wiemy, ze to co na głowie nie jest wykonane w technichnologii kosmicznej, może będziemy jeździli ostrożniej (w moim przypadku nie działa). Widziałem też kaski typu mini orzeszek - chyba nowa moda, która przywędrowała z USA. Kaski te są tak małe że nie spełniają wogóle funkcji ochronnej, a jedynie nieźle wyglądają i co.... są lepsze od Tigera? W moim przypadku Tiger uratował mi łepek. Przy tym co mi sie zdarzyło, gdybym jechał w cięższym kasku to bewnie by mi urwało głowę, a w najlepszym wypadku skręciłbym kark - pamiętam dokładnie jak mnie sponiewierało i pamiętam siniak obejmujący niemal cały tułów... Na Tigera nie powiem złego słowa. To dobre kaski za rozsądną cenę. Nie oznacza to, że nie będę jeździł w Cabergu. Będę, ponieważ w dalsze trasy nie wymaga oklejania tasmą ;-D by był bardziej szczelny oraz pozwala mi wygodnie jeździć w okularach. a tak ogólnie to nie ma się co bać! trzeba jeździć i czerpać z tego przyjemnośc (ja lubię też jeździć bez kasku na motocyklu i bez pasów samochodem - zdaję sobie sprawez konsekwencji, ale co z tego! ride is fun! i tak ma zostac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekk1000 Re: IP: *.wroclaw.mm.pl 06.02.05, 19:25 Gość portalu: Mariuszek napisał(a): > Na Tigera nie powiem złego słowa. To dobre kaski > za rozsądną cenę. Nie wiem czy traktować to jako żart, czy może jako coś innego! Ale wiem jedno - Tiger nie jest dobrym kaskiem - jest kompletnym dnem! Odpowiedz Link Zgłoś
mmarcinn Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 07.02.05, 07:18 Na razie mam MZ wiec predkosci okolo 100km/h Ale odpukac "przygody" zdarzaja sie i przy mniejszych predkosciach. Widze ze zdania sa podzielone. Ja na razie dysponuje porzyczonym tanim kaskiem ale raczej kupie cos jak nolan "integralny" Ciekawe jak tani kaski dostaja atesty cos muszaw ytrzymac skoro podpisuje sie pod nimi nasza kochana UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Div Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 07:43 Witam. Ja kupiłem kaski NITRO otwarte jestem zadowolony,dobrze leżą i są wykonane też ok,ale jeśli faktycznie idzie kupić Nolana za 200zł to faktycznie się rozejzyj,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszm88 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 07.02.05, 10:47 Div ile dałeś za otwarty kask Nitro? Ja teraz chcę właśnie kupić jakiegoś Jeta i nie wiem jakiego ( coś do 300 zł ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inhalt Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.am.gdynia.pl 08.02.05, 14:03 Mozna kupić rozsadny kask np Nolan za 200 - 250 zł. CZesem trzeba poszukać, czasem iść nie do ajdroższego sklepu i to jesienią lub jest jeszcze czas nawet teraz. Moim zdaniem nie tylko cena i marka mówią coś o bezpieczeństwie, jakie daje kask, ale również jego ciężar. Niestety zbyt lekki kask nie wróży niczego dobrego. Nie twierdze, że należy mieć kaski stalowe po 20 kg, ale lekka wydmuszka częściej rozleci się przy upadku na asfalt. Widziałem już sprzęty, które uginały się pod mocniejszym naciśnięciem palca! Chyba nie wierzycie w takie kaski? Inhalt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.icpnet.pl 07.02.05, 11:36 Przestańcie już pisać głupoty. Jeśli ktoś jeździ MZ-tką to po kiego grzyba ma wydawać tyle kasy na kask!Kiedyś luksusem był kask Match a standartem "orzeszek" i gogle "carrera". Po co chłopakowi do sprzętu z poprzedniej epoki najnowszy AGV czy SUOMI o SHOI nawet nie wspomne. Cieszmy sie że w ogóle będzie w kasku jeździł! Do prędkości 120km/h to mógłby smigać w okularkach p/słonecznych. Taka jest prawda. Kask to nie tylko ochrona przed obrazeniami, to w zasadzie polepszenie komfortu i wygody prowadzenia a co za tym idzie bezpieczeństwa. Niech mi nikt nie wciska,ze jak wyjebie się na R1 jadąc 250km/h to ten Shoi mi uratuje zycie. Bo to bzdura a mózg podczas uderzenia sie rozpadnie w czaszce.Ale długo by tu pisać. Niektórzy nawet nie rozumieją że kaski rozpadając się odbiera energię uderzenia, działając podobnie do stref zgniotu w autach. MOTOCYKLIŚCI!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uksy Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 07.02.05, 13:38 Wydaje mi sie ze mimo wszystko zalezy to od sprzętu jakim dyskonujesz, kaski Tiger sa spoko jak na swoją cene i już, nie kupisz lepszego za taka kase i tyle :) Ja osobiscie jeżdze w otwrtym Airohu i nie narzekam mam turystyczny sprzecik i jak na jego osiagi w pelni mi starcza, przekalkuluj sobie predkosci i swoj styl jazdy i zdecyduj. Pozdrówka dla wariatów z Pruszkowa =:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daras Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:56 Skoro kogoś stać na motocykl za 40 tys. zł czemu ma oszczędzać na kasku za nawet 500 zł ,z drugiej strony jak ktos ma np. MZ to niech kupi kask na jaki go stać przeciez to jego zdrowie i życie... piszecie ze im lepszy motocykl tym drozszy kask przeciez jadac motocyklem 250 km/h spadając na głowe nic nie uratuje wam życia... na MZ przy 100 km/h można miec nieszczęśliwy wypadek i sie zabic... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 07.02.05, 16:28 nie przeczytałem wszystkiego... ja kupiłem kask bez marki za 130pln półotwarty jakieś świstki przy nim były ale nawet nie czytałem:P jestem zadowolony.....dla kogoś który śmiga sprzętami które nie rozwijają zawrotnych prędkości czy nie mają przyspieszenia jak f-16 nie ma sensu kupować kasku za 500złotych takie jest moje zdanie oczywiście można mówić że kask powinien byc pożądny przy każdym motocyklu nie zależnie od osiągów ale ja się z tym nie zgdzam:P jak ktos nei ma szczęścia to i na motorynce w aralu dyńkę sobie rozwali.... jak się dobrze jeździ i ma się szczęście nie powinno się nic dziać:P a mam jeszcze w domu caberga ale nie pasuje do mojego sprzęta...:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reggie Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:37 Poszukaj lepszego kasku na allegro,albo jakims motobazarze. Ja kupiłam uvexa za niecałe 200 zł,od razu inny komfort jazdy.Nic nie świszczy,trzyma się pieknie.Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkjhgfd Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 07.02.05, 18:59 dokładnie, na allegro mozna dorwac kask za 200 zł, nawet za 150 kupisz porzadna uzywke. ja smigałem w tornado, zaczął pekac w okolicy mocowania szyby po obu stronach po 2 latach uzytkowania, wykonany on jest chyba ze zwykłej żywicy a normy to to spełna takie, ze tylko na rowerze pojezdzic można ;) kumple miał tigera, , spadł mu z kierownicy i wgniutł sie jak skorupka od jajka. lepiej za 100 zl kupic starego, uzywanego nolana niz nówke tigera Odpowiedz Link Zgłoś
bullson Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 08.02.05, 09:22 Pamietaj, ze sprzet jakim jezdzisz nie ma znaczenia. Zawsze musisz miec dobry kask. Ja wczesniej jezdzilm na MZ, ale kask mialem drozszy niz motocykl o to dzieki niemu moge tu jeszcze klikac. Nie oszczedzaj na kasku, bo głowa jest najwazniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
donlesio Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 08.02.05, 09:35 Zgadzam się z tym. Przy 80kmh jak się dostanie w głowę asfaltem, to tez potrafi krzywdę zrobić. Cena idzie w parze z jakością i technologią wykonania. Ponieważ, jeżeli kask spadnie na ziemię już (według producentów) nadaje się do wymiany, to przy zakupie używanego już możemy mieć małą minę. Po upadku w kasku występują mikropęknięcia, które osłabiają działanie ochronne. Oprócz tego wilgoć i promienie słoneczne także osłabiaja skorupę z biegiem czasu niejako "od wewnątrz". Odpowiedz Link Zgłoś
reggie85 Male pytanko apropos kasków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.02.05, 09:40 Tak apropos kasków,chciaabym swój przeds ezonem wyczyscic od wewnątrz,niestety w moim uvexie nie wyjmuje sie ten srodek(nie wiem jak to fachowo nazwać) czym i jak go wyczyścić???? Odpowiedz Link Zgłoś
donlesio Re: Male pytanko apropos kasków!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.02.05, 09:43 Są na rynku spraye do tapicerek kasków. Ja kupiłem w Louisie najtańszy, trochę kask wewnątrz się wyczyścił, ale na kolana mnie to nie rzuciło, a poza tym pianka b. szybko stawała się cieczą i wsiąkała w kask. Musiałem go potem przez tydzień suszyć. Moze ktoś ma doświadczenie z innymi "piankami"? Odpowiedz Link Zgłoś
bullson Re: Male pytanko apropos kasków!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.02.05, 11:11 W moim tz sie nie wyjmuje, ale obszedłem ten problem-jezdze zawsze w kominiarce- nie brudzie sie wtedy wnetrze kasku a jedynie kominiarka, poza tym wyzszy komfort.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan99 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:54 Kiedyś miałem kask TIger miał jakieś debline naklejki niby kiczowate płomienie. Zdarłem je ale potem kask spadł mi z biórka i sie pękł. Nawet rowerowe są twardsze. .... Odpowiedz Link Zgłoś
kollector Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 08.02.05, 13:59 ja z każdego kasku zdzieram naklejki nienawidzę naklejek! nawet z moto chciałem zdzierać, ale kraksa mnie powstrzymała, jak pomaluję grata, to ŻADNYCH NAKLEJEK! Odpowiedz Link Zgłoś
cien1100 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 08.02.05, 15:54 A na jakie malowanie w końcu się zdecydowałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shadow600 Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:08 witam, widze ze bywalcy tego forum sa obyci w temacie kasków, dlatego jesli mozecie to dodajcie coś na temat kasków OSBE (czy są oki, czy tez chłam),mam nadzieje ze kolega który zaczoł wątek nie wkórzy sie o to, z góry dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
wronaw Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 09.02.05, 21:31 nie polecam wogole tigerow ani nic w tym rodzaju.nazbieraj sobie wiecej kasy i bedziesz mial porzadny kask na lata... pozdrowienia WRO-na Odpowiedz Link Zgłoś
mmarcinn Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 10.02.05, 07:30 a co sie mam wkurzac. kazda opinia dobra. Póżniej tylko trzeba wybrać coś dla siebie. i w droge. jak pomyśle ze w kwietniu ma byc 25 st to pewniejuz w marcu bedzie sie dalo jezdzic!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker masz tani leb - kup tani kask IP: *.ny325.east.verizon.net 14.02.05, 06:22 tak mawiaja w stanach. mialem nolana n100+. pewnie wiele zalezy od ksztaltu glowy i dlatego nolan mi nie pasowal; po 30 min na glowie bolaly mnie kosci jarzmowe i ciemie. teraz ciesze sie shoei x-11. ideal. nolan wyglada jak darmowy kask przy shoei; sama szyba wyglada jak tanie pleksi. wiem, ze to nie na temat, bo x-11 - w stanach przynajmniej - to 600$. ale wiadomo, za co sie placi. polecam kazdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kollector Re: 14.02.05, 18:29 zobaczcie ten kask: moto.allegro.pl/show_item.php?item=42274237 i powiedzcie czy jest lepszy czy gorszy od Tigera. Odpowiedz Link Zgłoś
dietrich2 Re: 14.02.05, 23:39 Super, siedząc na sraczu na pewno poczujesz sie bezpieczny szczęśliwy posiadaczu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kollector Re: 14.02.05, 23:58 Afroamerykanie po NY poruszają sie niemal tylko i wyłacznie w takich orzeszkach do tego ino okularku zakładają co by robale im nie wyłupiły patrzałek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 23:58 jeżdzę w tigerze i jeszcze żyję.ale moja prędkość max to 80km/h więc ten mi wystarcza.jest tani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrmoto Re: Tani kask co sądzicie? (Tiger) 26.02.05, 15:25 Co do tego jaki jest test na certyfikat bezpieczeństwa, to o ile mi się zdaje zrzuca się go chyba z metra na kowadło :) Tak przeczytałem w jakimś "Superbikeu". Według mnie łątwo się domyślić, że Tiger to zwykła kupa. Przecież szybka do markowego kasku jest droższa ! I nie ważne czy się jedzie 200 km/h czy 100, bo upadek przy obu prędkościach skończy się prędzej kalectwem niż stłuczonym tyłkiem. Wniosek z tego taki, że lepiej kupić coś markowego. Teraz już nawet za okołop 300 złotych PZDR ------------------------------------------------------- Suzuki GT 80 L Ogar 205 Streetfighter :) Odpowiedz Link Zgłoś