GoĹÄ: Pibrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 21:55 Szukam motocykla idealnego tzn. takiego ktory bedzie przede wszystkim wygodny, zwinny, mocny, elastyczny i niezawodny. Moze cos zaproponujecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 23:44 XX to wedlug mnie motocykl sportowy, nadgarstki bola i pozycja mocno pochylona a PanEuropean to typowy turystyk z kolei i ciezko sie nim poruszac w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
aylen Re: Motocykl idealny 17.08.07, 00:22 Dobrze ze napisalec "moim zdaniem" .... Jezdzilem na XX 2 sezony, najdluzsza podroz to w 8 dni na Sycylie i z powrotem (na sam koniec Sycylii). Powiem Ci tylko tyle - mylisz sie i to bardzo :-) Szczerze mowiac Twoje pytanie bylo troche naiwne.... Jakiej odpowiedzi oczekiwales? Przeciez kazdy z nas potrzebuje innego sprzetu ... maly, duzy, cross, street, sport, turysta, nowy, uzywany, zabytek itp Na drugi raz zastanow sie trocha zanim zadasz pytanie ... Napisz cos w stylu - mam X/Y wzrostu/wagi, chce uzywac motocykla do ... , nie znam sie na mechanice - co radzicie ...? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtexc Re: Motocykl idealny IP: *.globalconnect.pl 17.08.07, 00:47 nie ma motocykla idealnego...!! zjechalem juz w swoim zyciu pare moto i dopiero teraz wsiadlem na taki ktory mi sie wydaje idealny ale wiem ze wielu osobom on nie pasuje bo kazdy ma swoje preferencje, przeznaczenie motocykla i zakres miedzy praktycznoscia a sprawianiem sobie przyjemnosci, ogolnie temat rzeka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 01:59 Glownie jezdze po miescie wiec musi byc zwinny ale tez wygodny, mam 185cm i 94 kg, obecnie jezdze na Z750 ale po 100 kilometrach zaczynaja mnie juz plecy bolec i nadgarstki tez juz wymiekaja :/ sprzet powinien miec odejscie wiec tak ze 100 konikow powinno byc pod siedzeniem. Moze cos takiego: Cbr 1000 z siedzeniem i kierownica od Goldwinga ;] Odpowiedz Link Zgłoś
aylen Re: Motocykl idealny 17.08.07, 16:43 no widzisz ... i od razu temat sie rozwinal ... :-) Dla mnie tak jak napisalem XX byl idealem. Byc moze pozycja rzeczywiscie troche bardziej sportowa ale jak nie chcesz sie scigac to mozna wrzucic szybe turystyczna. Ja mam 191 i szyba MRA byla ciut za krotka - struga szla prosto w ryjek. XX ma tez jeszce jedna ceche ktorej brakuje pozostalym - niezawodnosc i trzymanie wartosci. Na prawde trudno znalezc tan ieg XXa ktory nie bylby bity. Poprostu jak wsiadziesz to trudno Ci sie z nim rozstac. Ja n p sprzedalem bo siurniety mnie meczyl a poza tym wymyslilem sobie ze chce cos bardziej sportowego (ale nie hardcore dla pigmejow). XX doskonale sprawowal sie tak w miescie jak i w trasie. Szeroka wygodna kanapa, liczne sposoby montazu bagazu, cisza i elastycznosc. Wyobraz sobie ze w trasie o ktorej pisalem (Sycylia) praktycznie nie wzial oleju ... Serwisujesz tyle co na przegladach... Jak juz bardzo bys sie upieral to sa akcesoryjne wyzsze kierownice ale to troszke smiesznie zaczyna wygladac. Co do spokojniejszych motocykli to bardzo dobre recenzje zbiera Vstrom 650 ... i o tym mozesz pomyslec... Nie powoiem Ci nic na jego temat bo nie jezdzilem ale slyszalem same pochwaly... Dobry do miasta i w trase, w teren chyba tylko z wygladu ale na lake mozesz wjechac ... pOOzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Simon Re: Motocykl idealny IP: *.era.pl 17.08.07, 08:58 Z różnych opisów wynika, że mógłby to być Fazer 600... ale sam nie jeździłem... dla mnie idealny byłby mój trampek gdyby miał trochę więcej mocy, lepsze hamulce i większy bak :))).. dlatego zamierzam sie przymierzyć do R1200GS.... a może do Fazera???... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 11:44 ktm adventure 950 , wąski, wysoki, wygodny, ma kopyto na Kamczatke dojedzie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:29 No KTM moze bylby dobry ale gdzies czytalem ze lubi szarpac na niskich obrotach ? Dodam ze ja nie mam dupki jak Valentino Rossi i po godzinie jazdy na moim Z750 mam uczucie jakbym siedzial na poreczy od schodow ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dingo Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:45 TDM 900 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siekiera77 Re: Motocykl idealny IP: *.aster.pl 17.08.07, 13:05 powiem krótko i pewnie was zaskocze ;-) ...Hayabusa :-D www.bikepics.com/pictures/429740/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 14:14 w ktmie masz ten plus że jak cię zacznie dupa boleć to na stojąco możesz spokojnie jechać, wbrew pozorom taka jazda jest bardzo wygodna i dla kręgosłupa jest lżej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: r1200c Re: po godzinie jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 17:09 Ostatnio przejechalem sie (400KM) k1200r, p olecam pod kazdym wzgledem, powiem raz jeszcze: KAZDYM! A jesli golas nie odpowiada to wersja z owiewka RS, albo kredensowata GT. A btw to mam 190/95. Pozdrowienia j Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pablo-Se Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 23:31 Miałem honde NTV650 Deauvill i może nie jest to sprzęt zbyt szybki ale jak na warunki miejskie ma wystarczające osiągi. Wykazuje się dużą wytrzymałością i niezawodnością. Często jest uznawany jako motocykl wszechstronny do jazdy na co dzień i na wypady te krótsze i te większe. Parokrotnie miałem okazje sprawdzić go w dalekich trasach i w ruchu miejskim i przeważają te dobre odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: f liv Re: Motocykl idealny IP: 195.164.254.* 17.08.07, 15:08 Polecam Yamaha XJ900 Diversion. Spęłni chyba wszystkie twoje oczekiwania. Może odczujesz po pewnym czasie mały niedobór mocy, ale to kwestia gustu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 18:50 XJ900 wydaje sie dobry ale juz troszke przestarzaly, TDM to naprawde dobra propozycja choc 86 KM to troszke malo(?), Hayabusa ekhem..., BMW byc moze jest dobre ale napewno nie pod wzgledem ceny ;] A jak wyglada sprawa w TDM odnosnie reakcji na zmiany obciążeń silnika ? bo ponoc sa dosc silne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fazer600 Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 22:36 Hej! No nie wiem czy Fazer a zwlaszcza Fazer600 to motocykl zaslugujacy na miano idealnego... moze nowsza wersja (Fazer S2?) ma poprawione to i owo ale wierz mi ze jest wiele ciekawszych i fajniejszych motocykli... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 00:34 Deauville szczegolnie ta nowa jest atrakcyjnym motocyklem ale z tymi kuframi jest troche szeroka,szkoda ze nie mozna ich zdemontowac, pozatym troszke brakuje jej jednak mocy. Z wymienionych motocykli najbardziej mi sie podobaly TDM 900 i KTM Adventure 950. Moze ktos o nich cos wiecej powiedziec ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 01:14 ktm bo : winkle i poślizgi nie straszne, zabiera dużo paliwa, jest od cholery akcesoriów, wybór opon masz między typowymi kostkami a oponami szosowymi. No i jak zachce ci się w góry jechać to wycieczka nie musi obejmować wyłącznie szarej wstęgi pl.youtube.com/watch?v=jW-T1uy0wr8&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 01:16 Ale czy KTM-em mozna lawirowac w korku bez wiekszych problemow i czy przy niskich obrotach jego silnik nie szarpie ? No i te siedzenie wydaje sie dosc waskie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szuli Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 18:21 Temat dyskusji wydaje się nierozwiązywalny ale... bardzo życiowy. Sam jeszcze kilka dni temu głęboko się zastanawiałem nad wyborem motocykla. Chciałem mieć motocykl do wszystkiego - do "ganiania" po mieście, wypadu w góry a czasem "wystrzelenia spod świateł". Miałem różne pomysły ale w końcu zostały mi dwa typy: Yamaha FJR 1300 i Suzuki Bandit 1200SA. Yamaha jest super - jeździłem nią w ten weekend (kolega pożyczył) - ale niestety do miasta się nie nadaje - za duża. No i ta cena... No i w ten sposób pozostał na placu boju Bandzior - fajny wygląd, dobre osiągi, wygodny (można pojechać na urlop) no i przystępna cena. Jedyny minus - nadaje się do jazdy praktycznie tylko po asfalcie. I już byłem prawie zdecydowany gdy w weekend kumpel wyciągnął mnie na dni otwarte Triumpha - poszedłem tam bez przekonania. Najpierw dali mi Daytone 675 - motocykl nadający się praktycznie tylko do sportu (przy moim wzroście - 185cm - nadgarstki wysiadły mi po 10km) a potem wsiadłem na nowego Tigera 1050 i...doznałem olśnienia. To było to! Niby duże enduro ale z ukłonem w kierunku fun bike'ów. Stosunkowo niska masa 198kg, rewelacyjne prowadzenie sie (to moja subiektywna opinia), wygodna pozycja za kierownicą... jednak największe wrażenie zrobił na mnie silnik. Trzycylindorowa jednostka o pojemności 1050 to poprostu arcydzieło. Jak na "enduro" to ten motocykl poprostu wymiata: 0-100km: 3,4s 0-200km: 12s vmax: 220km/h BMW R1200GS, Varadero 1000, KTM 990 Adv czy V-Strom 1000 o takich wynikach mogą tylko pomarzyć. No ale ja jadę i śnię dalej: moment obrotowy w tym silniku jest praktycznie stały w całym zakresie obrotów!!! od 2000 do 9500obr/min cały czas krzywa momentu przebiega w zakresie 90-100Nm!!! Efekt jest taki że czujesz się jak wystrzelonym z katapulty. Moc jest oddawana równo cały czas - poprostu cały czas czujesz fantastyczne przyspieszenie! Jednocześnie do opanowania tej niemałej mocy (115KM) nie potrzeba wielkich umiejętności - Tigera prowadzi sie dziecinnie prosto.Tego się nie da opisać - to trzeba przeżyć; kto ma w pobliżu salon Triumpha niech żąda jazdy testowej. Naprawdę warto. Także moim zdaniem jeśli ktoś szuka motocykla idealnego (czyli tak naprawdę maksymalnie uniwersalnego) to lepszego chyba nie ma. Sorki że się tak rozpisałem ale w ten weekend naprawdę się zakochałem a kochliwy raczej nie jestem :) Na koniec do tej beczki miodu - łyżka dziegdziu - Tigera trzeba kupić nowego...to co opisuję dotyczy tylko modelu 1050 który z poprzednim Tigerem 995 ma oprócz nazwy niewiele wspólnego. Cena...44000...dużo, ale jest światełko nadzieji: w USA Tiger kosztuje 9500USD.Planujemy z kumplem na wiosnę sprowadzić 2 sztuki - z cłem i transportem powinniśmy się zamknąć w cenie Bandita (34000) a to już zaczyna być cena interesująca. No nic - narazie składam kasę. Ciekawskim polecam porównanie Tigera z innymi motocyklami oraz jego obszerny test w Motocyklu 06/2007 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pibrac Re: Motocykl idealny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 00:56 Witam, mnie tez sie nowy Tiger podoba, czytalem o nim recenzje w motocyklu jak porownywali go z bmw,ktm,suzuki... Tylko kurde gdyby jeszcze mial kardan... Zwrocilem tez uwage na bmw r1200r tylko te 48000 ;[ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Motocykl idealny IP: *.kim.pl 29.08.07, 11:44 Do miasta i niedalekie trasy łączone z bezdrozami tylko enduro VStorm lub XT. Odpowiedz Link Zgłoś
motofil Re: Motocykl idealny 08.09.07, 00:48 Gość portalu: Pibrac napisał(a): > Szukam motocykla idealnego tzn. takiego ktory bedzie przede wszystkim wygodny, > zwinny, mocny, elastyczny i niezawodny. > > Moze cos zaproponujecie ? B6? :) Odpowiedz Link Zgłoś