GoĹÄ: TRW IP: 213.17.240.* 23.11.04, 16:44 Czy ktoś może mi podać, co jeszcze, poza "Patty Diphusa" wyreżyserował Grzegorz Jarzyna pod pseudonimem Marta Ogrodzińska. Potrzebuję tych informacji do pracy magisterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Es jarzyna p[rzesadza z tymi pseudonimami IP: *.stacje.agora.pl 23.11.04, 16:58 Wiedziałem, ze Patty Diphusa jest jego. Mnie się tylko nie podoba, że powazne sztuki rezyseruje jako Jarzyna, a takie ocierajace się o perwersję pod pseudonimem. Ogrodzińska,, bo ogród, a w ogrodzie jarzyny. Ta Patty nie jest zła, powinien przyznać się do właściwego nazwiska. Ogrodzińska to się nie zapamiętuje, wszytskie nazwiska na ska, ski się trudniej zapamiętuje, to dowiedzione przez naukowców. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szarak Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 18:44 Ulejesz tę swoją magisterkę, jeśli napiszesz takie brednie. Ogrodzińska to Ogrodzińska, a Jarzyna to Jarzyna. "Patty Diphusa" to był dyplom reżyserski Marty - studentki WR AT w Warszawie. Zrobiła to pod opieką Holoubka i pierwszy pokaz odbył się w Teatrze Ateneum. Pomyśl sobie: Jarzyna pod opieką artystyczną Holoubka wystawia swój spektakl na Jaracza. Nadal wszystko pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: star Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 22:30 a ja czytałam wywiad z Ewą Kasprzyk odtwórczynią głownej 9jedynej) roli i ona powiedziała, że premiera odbyła się w Warszawskim klubie Le Madame ponieważ żaden teatr nie chciał zaryzykowac i dołożyć tego przedstawienia do swojego repertuaru. Jak widac dyrekcja TR w końcu się zdecydował - i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tereska Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 00:27 Szarak, mylisz się. Studenci raczej grają w Rozmaitościach w projekcie Teren warszawa, ale grają a nie reżyserują. Reżyseruje zawsze dorosły reżyser. Dziś w jedynce radiowej, w 4 Porach Roku mówiono wyraźnie, że to Grzegorz Jarzyna. Nie sądzę, że gdyby jakaś prawdziwa Ogrodzińska coś wyreżyserowała, to teatr Rozmaitości by to przyjął. Tam przyjmują rzeczy wybitne. Już kiedy Ewa Kasprzyk (śledzę wszystko z nią, jestem fanką) w tv3 mówiła z rok temu, że spektakl prawdopodobnie wyreżyseruje Monika Powalisz, młoda reżyser, to było widać, że to ściema i że coś się będzie mącić dla reklamy. Nikt mi nie wmówi, że istnieje rezyser Powalisz. Poza tym przekonałam się, że Ewa Ksprzyk często lubi prowokować, zmyślając różne rzeczy i kiedy twierdzi, że reżyserowala niejaka Magda Ogrodzieńska, to na 100 proc. nie jest to prawda. Brawo, panie Grzegorzu! Patty is the best... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szarak Re: Ogrodzińska jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 04:35 No kochani, błagam Was... Czy Jerzy Grzegorzewski to też kswya Grzegorza Jarzyny?! Jarzyna podobno tylko tak "prowokacyjnie" używa tego anagramu kiedy reżyseruje w Narodowym. No ludzie... Prowokacje prowokacjami, ale są chyba jakieś granice... Co to znaczy, Teresko: "jakaś prawdziwa Ogrodzińska..."?! Znam Martę Ogrodzińską, reżyser teatralną ze świeżo upieczonym dyplomem. W ubiegły poniedziałek wystawiła w TR próbę czytaną tekstu "we are camera", obecnie pracuje nad filmem wg własnego scenariusza pt.: "POMYŁKA", a w ubiegłym sezonie była asystentką Willa Pomerantza przy "KOPCIUCHU" w Narodowym no i miała swoją fenomenalną PATTY z Ewą Kasprzyk. Jeszcze raz powtórzę: "PATTY DIPHUSA" to jest dyplom Marty. Opiekę artystyczną sprawował nad tym Gustaw Holoubek. Pierwszy pokaz odbył się w Teatrze ATENEUM pod koniec ubiegłego sezonu. Potem były przedstawienia w La Madame, a teraz jest ten spektakl grany w TR. Jeżeli będą jeszcze jakieś wątpliwości, fanom (i fanatykom) G. Jarzyny podam nr telefonu do Marty Ogrodzińskiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Ogrodzińska jako Ogrodzińska 24.11.04, 07:50 Tylko że ci fanatycy,słysząc w słuchawce kobiecy głos,i tak będą święcie przekonani,że to Jarzyna...Nie znasz tego cudownego oślego uporu każdego fanatyka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ---> Re: Ogrodzińska jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 07:54 Ale jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: + Re: Ogrodzińska jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 07:56 Naprawdę??? Odpowiedz Link Zgłoś
axur co za bzdury 24.11.04, 09:24 albo z was znawcy teatru jak z koziej dupy zapalniczka albo prowokatorzy na miarę Romana Giertycha Istnieje taki reżyser jak Monika Powalisz, absolwentka reżyserii w warszawskiej AT. Istnieje taki reżyser jak Marta Ogrodzińska, absolwentka rezyserii w warszawskiej AT. Spektakl "Patty Diphusa" jest poczęści jej dziełem - piszę "po części", bo z relacji oficjalnych rozumiem, że Rimigiusz Grzela, autor adaptacji i Ewa Kasprzyk, autorka, również intesywnie pracowali nad całością przedstawienia. To bardzo możliwe, że pierwszy pokaz "Patty..." był w Ateneum, ponieważ Ateneum patronuje warszawskiej reżyserii i wiele przedstawień warsztatowych i dyplomów tam się ostanio odbywa (Sebastian Chondrokostas, Andrzej Bartnikowski, Tadeusz Gogolewski). Czy tu naprawde wszyscy wierzą w geniusz Grzegorza Jarzyny i nieomylność Polskiego Radia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: brokatisdead Re: co za bzdury IP: *.chello.pl 24.11.04, 09:39 axur balgam to sa te rezyser juz niech Ci bedzie ze nie rezyserki to sa kobiety!! i sie mozesz smiac, ale to jest bardzo wazne a poza tym tak wesze tu dzieci ojcow zalozycielow i zastraszanych koni takiego absurdu to se tu nie spodziewalam pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gardentzky Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 21:16 Jeśli Ci się zdaje,że Ci się wydaje, to jak Ci wydaje, co Ci się w końcu zdaje? Popracowałbym na Twoim miejscu nad tą łamigłówką. Na razie w jednym masz rację: wydaje Ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ~ina Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:45 Grzegorz na pewno bardzo sie ucieszy, ze tak nagle stał sie kobietą:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 25.11.04, 17:51 No wreszcie. Wyznawcy spisku poddali się. Ale co z tą pracą magisterską? Napisać Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: terra Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 18:39 jeśli już, to: napisać Ci... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szustoff Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: 212.180.161.* 25.11.04, 21:52 kopernik tez byla lesbijka! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: powaga no ładnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.04, 00:56 Niech ktoś w końcu potraktuje sprawę poważnie. Bo dla mnie jeśli w Czterech Porach Roku, w wiadomościach TVP3 i jeszcze u Oliviera Janiaka mówią, że Grzegorz Jarzyna wyreżyserował Almodovara jako Marta Ogrodzińska, to chyba nie ma tu jaj i wszystko prawda. Rozumiem, że ktoś, kto twierdzi, że Ogrodzińska istnieje naprawdę, chce żeby ta pani ulała swoją pracę magisterską. Ktoś wcześniej miał rację pytając, czy Powalisz też istnieje. Ludzie, przestańcie sobie robić jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szarak bardzo nieładnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.04, 03:45 Tracę już siły do tego nonsensownego sporu. Zwariować się nie dam. W środę spotykam się z Martą (jeszcze się jej dokładnie przyjrzę) i chyba oszczędzę jej wrażeń na temat tego wątku. Wiem ile wysiłku kosztowała obie panie praca nad "PATTY...". Był okres, że nie miały z Ewą Kasprzyk gdzie próbować. Ktoś użyczył im jakiejś piwnicy, gdzie pracowały w koszmarnych warunkach. Obie były zdeterminowane. Udało się. Spektakl jest przecież fantastyczny, a tu czytam: "Brawo, panie Grzegorzu". Bo Janiak tak powiedział? Olivier Janiak ?!?! Bo ktoś lubi prowokacje? Bo inteligent jakiś rozszyfrował, że 'w ogrodzie rosną jarzny'? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: bardzo nieładnie 26.11.04, 08:38 No i proszę - Janiak staje się teatralnym autorytetem. Może Marta Ogrodzińska powinna zwołać konferencję prasową???Żeby przekonać niedowiarków trzeba na nią sćiągnąć także Jarzynę. Odpowiedz Link Zgłoś
axur Re: bardzo nieładnie 26.11.04, 10:40 szaraczku, twój wysiłek jest zbyteczny w telewizji powiedzieli, nasze radio też podało, nikt ci nie uwierzy. Ba, nikt by nie uwierzył, gdyby zwołano konferencję z Martą O. i Grzegorzem J. Uznanoby, ze Marta została stworzona na potrzeby zdarzenia. Czy już mówiłam, że kocham teatr? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bustaw Re: bardzo nieładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:15 "Twój Styl" - numer grudniowy, s. 61-62, przyjemny reportaż o genezie "Patty Diphusa" z całostronnicowym zdjęciem Ewy Kasprzyk i Marty Ogrodzińskiej. Jesli to jest dobrze ucharakteryzowany Grzegorz Jarzyna /o którym zresztą w reportażu wspomniano/ to ja mogę być Marilyn Monroe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Ci jak Tobie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:47 Słusznie! Lub jeszcze lepiej: "napisać ją Tobie?" Szacunek dla puryzmu językowego... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koleżka Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: 195.205.31.* 26.11.04, 11:26 proponuje przeczytać wywiad z Martą w ostanim Twoim Stylu - jest też zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klara Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.lublin.mm.pl 26.11.04, 11:50 O tym spektaklu mowilo sie od wielu meisiecy - ze powstaje, ale ze nie ma miejsca do grania. Przez chwile pokazywany byl tez w Gdansku, potem Kasprzyk objechala jeszcze kilka miejsc, jak mowila w jednym z wywiadow - na jeden ze spektakli trafil Jarzyna i zaproponowal, zeby goscinnie grala u niego w Teatrze. I dokladnie - obei panie i histroie spektaklu mozna zobaczyc/wyczytac w Twoim Stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stylowa Twoj styl to przeciez byl pic IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.04, 12:45 Ale właśnie to, co było w Twoim Stylu to jest prowokacja. Wiem o tym, bo mówiła mi koleżanka, że miesięcznik robi materiał uczniowie i mistrzowie. I ta koleżanka wpadła na pomysł żeby poprosić Ewę K. by znalazła kogoś, kto usprawiedliwi pseudonim Jarzyny. Tak słyszałam. Już mam mętlik w głowie, ale też oglądałam Janiaka, który mówił, że Jarzyna reżyserował Almodovara. No to kto ma w końcu rację. Gdyby Marta O. istniała naprawdę, sprostowałaby to wszystko! Widziałam też w agencji prasowej zdjęcie uśmiechniętego Jarzyny po premierze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pas Re: Twoj styl to przeciez byl pic IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.04, 23:47 opada wszystko, gdy ktoś ma tego rodzaju wątple... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Catanea Re: Twoj styl to przeciez byl pic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 12:17 kurde jakie to wszystko popier... Ja też zanm Martę, parę razy opowiadała mi o trudnościach jakie napotykała w pracy nad PATTY. Nieźle sie załanie jak to przeczyta... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Twoj styl to przeciez byl pic 27.11.04, 14:43 Dlaczego ma się załamywać? Czym ?Ja na jej miejscu pękałbym ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuzyn Re: Twoj styl to przeciez byl pic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 20:54 Załamie? Toż u progu kariery zafundowano Jej za bezdurno takie publicity, że hej! Odpowiedz Link Zgłoś
axur Re: Twoj styl to przeciez byl pic 27.11.04, 22:01 A może to ona sama?... A może spisek wszech-rozmaitościowy?... Ten wątek służy mi jako anegdota do rozbawiania towarzystwa. Cudo. Poddaję się i nic nie prostuję, nic nie objaśniam. Skoro Olivier Janiak powiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tereska Nie, to nie ona, to ja. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 00:44 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Re: Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:43 Tu znajdują się informacje who is who, polecam: pattydiphusa.ewakasprzyk.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
star_77 Re: Jarzyna jako Ogrodzińska 01.12.04, 10:21 I tak najzagorzalsi zwolennicy teorii spiskowej nie dadzą się przekonać, bo przecież Olivier Janiak powiedział Dzięki za fajny link Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aldona Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.future-net.pl 01.12.04, 14:26 No i co, chyba koniec dyskusji moi mili - są wszystkie informacje na stronie, są zdjęcia a więc wszystko jasne! Marta Ogrodzińska istnieje, jest płci żeńskiej, reżyserowała i chyba na tym koniec! I po co ta cała dyskusja - bo pan Janiak powiedział? A kto to jest pan Janiak, he...he...he...! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kazdy Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: 213.17.240.* 01.12.04, 15:15 Jestem święcie przekonany, że te wszystkie zdjęcie, informacje na stronie Kasprzyk, tekst w Twoim Stylu to prowokacja na wielką skalę - właśnie na taką prowokację, by wszystkich zrobić w konia, stać tak wielkich artystów jak Grzegorz Jarzyna. Wszyscy daliście się nabrać przez Rozmaitości? Gratuluję. Przecież ta cała akcja to pi-ar na miarę Almodovara. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: brokatisdead Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.chello.pl 01.12.04, 17:04 właśnie na taką > prowokację, by wszystkich zrobić w konia, stać tak wielkich artystów jak > Grzegorz Jarzyna. Wszyscy daliście się nabrać przez Rozmaitości? ziew ale powitac janiaka tu na tym forum bylo przesmiesznie jednokowoz wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pas Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 02:06 byłaby to może akcja na miarę almodovara gdyby reżyserką uczyniono lolę lou, a nie real woman. i tak mamy tylko rozdymanie dziurawego balona przez znudzonych/zwiedzionych forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: al Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.wan.pol.pl 02.12.04, 18:14 No w każdym razie widziałem, że PATTY w następnym tygodniu znowu w TR... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: D.C. Przecież wiadomo powszechnie, że Ogrodzińska to IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 22:58 laska Jarzyny. Od 2 lat są ze sobą. Jest ładna, ma talent. I to chyba naturalne, że ludzie myślą, że on jej pomaga, choć tak wcale może nie być. Widziałam ich kilka razy. W klubie Maska u Milowicza, raz tańczyli, raz siedzili cichutko w kąciku. Raz byli w Somie na Foksal w więksyzm towarzystwie i tyle. Nawet się rozmawialiśmy przez chwilę, bo pracuję w wydawnictwie, które ma wydać pamiętniki Jarzyny i moja szefowa zaciągnęła mnie na chwilę do ich stolika. Ta pani Marta bardzo miła, tylko spłoszona trochę. Bardzo przyjemna para. Spytałam, czy w książce może znaleźć się ich wspólne zdjęcie. Ale zaprotestowali. I tyle, żadna nowość, że taka pogłoska mogła powstać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Re: Re: Przecież wiadomo powszechnie, że Ogrodzińska IP: *.net 13.12.04, 19:15 Ciekawe czy oni o tym wiedzą... bo mogliby się zdziwić! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zgubiona Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 23:19 Też sobie przypominam, że ich widziałam razem najpierw w Klubie Paprotka na tyłach Teatru Wielkiego, kiedyś w Klubokawiarni, a ostatnio w Le Madame. Tylko nie wiedziałam, że ta laska to Ogrodzińska. Ale kto w końcu wyreżyserował Patty, bo się pogubiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Oburzona Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.04, 20:42 Ja nie robię im koło dupy, tylko koło popularności się toczy Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszszcz Re: Jarzyna jako Ogrodzińska 04.12.04, 20:51 Pani Marto Droga, proszę nie zapomnieć o tym epizodzie, kiedy będzie Pani znaną cenioną 60-letnią reżyser. Proszę sobie wydrukować te posty, bo Gazeta je za rok schowa i trzymać do przyszłej ksiązki biograficznej. Byłem na Patty - bardzo dobra. Gratuluję, pozdrawiam, Mariusz Szcz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iniemagłupsi Re: Jarzyna jako Ogrodzińska IP: *.chello.pl 06.12.04, 00:27 A ja znam sie z ogrodzinska tzn. nie - z jarzyną oczywiście, a raczej z jego laską... ehm mialem na mysli ... kurde już sam nie wiem. uwielbiam to forum. czlowiek moze sobie spokojnie pieprzyc totalne glupoty. dziekuje ze mnie ośmelacie swoimi tekstami niektorzy niestrudzeni forumowicze od plotek skandali i tych spisków.kocham teatr. Odpowiedz Link Zgłoś