Dodaj do ulubionych

ranking spektakli teatralnych

11.07.02, 00:55
proponuję opowiedzenie o swych ulubionych spektaklach obejrzanych w polskich
teatrach w ciągu, powiedzmy, ostatnich dwóch sezonów. może uda się wybrać
najlepsze polskie przedstawienie 2001 r. ?
nad swym faworytem osobiscie musze pomysleć jeszcze, bo sporo tego, co podobalo
mi sie w warszawskich teatrach...................
amen
pan laga
Obserwuj wątek
    • frene Re: ranking spektakli teatralnych 11.07.02, 03:54
      Ja też muszę pomyśleć...
      • Gość: Wroclawianin Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.15, 00:04
        Najlepszy spektakl to Statek Szaleńców z Teatru Arka w reżyserii Renaty Jasińskiej . Pozdrawiam.
        • Gość: Marek. Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.15, 00:07
          Polecam Statek Szaleńców z Teatru Arka Wrocław. Teatralny przysmak. Dziś o takie spektakle trudno. Robi się komercje.A oni zrobili piękny , kantorowskie przedstawienie.Naprawde dobry teatr.
          • Gość: Ania. Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.15, 00:11
            Statek Szaleńców wrocławskiego teatru Arka, w którym grają dyplomowani aktorzy i niepełnosprawni aktorzy. Bardzo ciekawe przedstawienie. Duże brawa dla twórców.
    • Gość: Sawa Re: ranking spektakli teatralnych IP: 157.25.128.* 11.07.02, 07:41
      Dzien dobry, no więc podaję swoje typy:
      Amadeus - Studio,
      Płatonow, Dramatyczny,
      Swirdygajłow - Powszechny
      Biesy - Powszechny
      Kolajca dla głupca - Ateneum
      ...wszystkie spektakle w Teatrze Scena Prezentacje
      Maria Callas - Powszechny
      To tak na szybko przyszło mi do głowy
      Pozdrawiam
      Sawa
    • Gość: Jarosz Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.vogel.pl 11.07.02, 12:21
      Moje typy:

Współczesny, Wrocław: "Historia Jakuba", "Hotel pod Aniołem"
      Współczesny, Wrocław; Polski, Poznań; Rozmaitości, Warszawa: "Oczyszczeni"
      Polski, Wrocław: "Wiśniowy sad", "Przypadek Klary"
      Polski, Poznań: "Noc Helvera", "Dziady drezdeńskie", "Córki King Konga" "Książę
      Niezłomny", "Entartete Kunst"
      Polski, Poznań; Współczesny, Szczecin: "Pasożyty"
      Dramatyczny, Warszawa: "Wymazywanie"
      Rozmaitości, Warszawa: "Uroczystość", "Bachantki"
      Narodowy, Warszawa: "Na czworakach"
      T. im. J. Kochanowskiego, Opole: "Niewinni", "Sytuacje rodzinne"
      Biuro Podróży, Poznań: "Rękopis Alfonsa van Worden"

Zastanawiający jest brak na tej liście spektakli krakowskich, ale specjalnie nie
      było czego wyróżniać. Łódzkich zaś nie ma, bo mi się do Łodzi nie udawało
      ostatnimi czasy wybrać.

Pozdrawiam :-)))
      • Gość: pszczola Re: ranking spektakli teatralnych IP: 80.72.34.* 16.07.02, 14:48
        Co do krakowskich to Rajski ogrodek.

A w Lodzi, chyba Beztelenowce.

W warszawskich chyba nie mam faworytow, chociaz rzeczywiscie Oczyszczeni sa dla
        mnie rewelacja. Chociaz bylam na probie czytanej Armagedon na grbie i jakby to
        bylo wystawiane ostawilabym na pierwszym miejscu.

pozdruffka
      • Gość: MoleR Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.bci.net.pl 05.09.02, 10:39
        Dwa najciekawsze spektakle? Myślę, ze wybrałbym coś z repertuaru Tatru
        Rozmaitości (Uległem modzie...:-))) )
        Bez wątpienia najbliższa mojej estetyce była Uroczystość robiona przez
        Grzegorza J. Lubię takie widowiska, dużo w tym brudu, ale zawsze jakaś nadzieja
        na małą czystke...no i rewelacyjna obsada z Peszkiem i Chyrą na czele...
        POnadto, to kultowy już w tej chwili Bzik Tropikalny...jako młodzieńczy
        fascynat Witkacego nie mogłem sobie odmówić obejrzenia tego spektaklu...
        Jak w poprzednim widowisku ważna obsada...tutaj mistrzostwo, w moim
        przekonaniu, robi Czarek K. :-)

To są dwa moje ulubione spektakle, ale chciałem powiedzieć jeszcze o innym
        przedtawieniu, które dalekie jest od mojej wizji teatru, ale niewątpliwie szuka
        ta dała mi po głowie...:-))) Mówię o Oczyszczonych Sary Kane (reż .
        Warlikowski). Wydawało mi się, ze widziałem już wiele w teatrze, ale
        Oczyszczeni porafili mnie bulwersować...Niezidentyfikowane Szczatki ...to
        pestka...:-)))
      • Gość: mgc Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.03, 19:40
        "WYMAZYWANIE" - Krystiana Lupy

"HISTORIA JAKUBA" - Piotra Cieplaka

"WIŚNIOWY SAD" - Pawła Miśkiewicza

"OCZYSZCZENI" - Krzysztofa WArlikowskiego

magician
      • Gość: klaudia Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.centertel.pl 21.06.14, 23:48
        Jak dla mnie to na pierwszym miejscu od lat jest Operetka Gombrowicza, ale ta wystawiana w IMCE.
        • mensukcesu44 Re: ranking spektakli teatralnych 27.04.15, 02:55
          To ja zaproponuję spektakl przy, którym współpracuję "Mężczyzna Sukcesu" , no dobra nie będzie to może wydarzenie największe 2o15,no ale może akurat kogoś zainteresuję www.facebook.com/MenSukcesu
      • Gość: modliszka Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.centertel.pl 25.06.14, 22:47
        Ten ranking trzeba troszkę zaktualizować. Dla mnie na pierwszym miejscu powinny być Dzienniki Gombrowicza grane w Imce, a tuż za nimi Operetka.
    • Gość: Yennefer28 Re: ranking spektakli teatralnych IP: 62.29.137.* 11.07.02, 12:39
      Cześć
      A ja wytypuje moje ulubione sztuki z krakowskich scen ;-)
      "Stosunki na szczycie" - Bagatela
      "Wieczór kawalerski" - Scena pod Ratuszem
      "Mayday" - Bagatela
      tyle, że te sztuki są już pare sezonów na scenach teatrów, ale zawsze chętni do
      nich wracam.
      "Czarownice z Salem" - Teatr Słowackiego
      i prawie wszystkie sztuki grane w teatrze STU jak np: "Scenariusz dla trzech
      aktorów", "Czekając na Godota" ...

Pozdrowienia ;-)
    • luteczek123 Re: ranking spektakli teatralnych 11.07.02, 16:06
      Prosze bardzo :)

Rozmaitosci, W-wa - "Uroczystosc"
      Wspolczesny, W-wa - "Bambini Di Praga", "Imie"
      Polski, W-wa - "Don Juan"
      Powszechny, W-wa - "Krol Lear"
      Teatr im. Osterwy, Lublin - "Dziady"

i tak z innej beczki:

Roma, W-wa - "Grease" :)))

W tym sezonie niestety rzadko odwiedzalem przybytki Melpomeny, ale te spektakle
      najbardziej zapadly mi w pamiec.

Pozdrawiam,
      Luteczek
      • Gość: Devojce Re: ranking spektakli teatralnych IP: 2.3.STABLE* / 10.10.82.* 11.07.02, 18:45
        A oto moje typy

Wspolczesny, W-wa - "Bambini Di Praga"
        Polski, W-wa - "Don Juan"
        Powszechny, W-wa - "Krol Lear"
        "Scenariusz dla trzech aktorow", "Kwartet dla czterech aktorow" i "Opis obyczajow" oczywisice STU ale
        widzialam w Buffo w Warszawie.

> i tak z innej beczki:
        > Roma, W-wa - "Grease" :)))

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        POdpisuje sie obiema rekami i nogami.

POzdrawiam
    • Gość: eve Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.pl 12.07.02, 11:10
      Oto spektakle przeze mnie wyróżnione:
      "Sen nocy letniej"-Teatr Muzyczny Gdynia;
      "Uroczystość"-Rozmaitości W-wa;
      "Król Lear"-Powszechny W-wa;
      "Lunatycy"-Stary Kraków;
      "Wyrok śmierci na konia Faraona"-Konsekwentny W-wa.

Pozdrawiam:-)
      • Gość: Devojce Re: ranking spektakli teatralnych IP: 2.3.STABLE* / 10.10.83.* 12.07.02, 18:34
        > "Wyrok śmierci na konia Faraona"-Konsekwentny W-wa.

Zgadzam sie. Dodalabym jeszcze "Zaliczenie. Lekcja" tez w wykonaniu KOnsekwentnych. "Sztuka" tez.
        I jeszcze "Szelmostwa Skapena" i "Po naszemu" MOntowni.

Pozdrawiam
      • malapola Re: ranking spektakli teatralnych 25.07.02, 13:24
        Na "Snie Nocy Letniej" bylam 2 razy. "A co zle to ja naprawie" Puk. I naprawil.
        Dal mi energie do zycia na wiele nastepnych tygodni.
    • Gość: alergik "Testament psa" w Rozmaitościach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 12:33
      - to w ostatnich sezonach (premiera byla duzo wczesniej) chyba najlepsza sztuka
      w Polsce. Wyraźnie chcę podkreślic, ze chodzi o sztukę, a nie zreczną adaptację
      znakomitej literatury (vide wszystkie przeróbki Dostojewskiego). Wartka,
      zaskakująca, z zabawnie przemyconym morałem i - co najważniejsze :
      POZYTYWNA !!! , w odróżnieniu od gniotów Sary Kane, którymi egzaltowało się
      ostatnio pół Polski. W moim odczuciu - jedyna sztuka ostatnich 10 lat, która
      nieźle się broni w swych środkach wyrazu w zderzeniu z walcem kinematografii.
      2 - zupełnie na świeżo - Testosteron w wyk. Teatru Montownia z W-wy.

Zadziwia mnie natomiast uznanie, jakim się cieszą Bambini di Praga w Waszych
      postach. Moim zdaniem sztuka była wielką klapą, głównie zepsutą przez pewnego
      aktora komediowego. Melancholii w tym za grosz. Znam Pragę i odwołanie do
      praskich klimatów było też nieźle naciągane (mimo, że zespół podkreślał odbycie
      podróży motywacyjnej do miasta wieszcza Hrabala).
      • Gość: Beata Re: 'Testament psa' w Rozmaitościach IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 02.09.02, 16:38
        Podpisuje sie obiema rekami. Mieszkam w wawie od ponad 5 lat, chodze do teatru
        dosyc czesto i przyznam sie, ze lepszej sztuki niz "Testament psa" jeszcze nie
        widzialam. Po prostu rewelacja!!! Czekam az znowu wroci na afisz w
        Rozmaitosciach. Z checia wybiore sie na nia raz jeszcze.
    • kwieto Re: ranking spektakli teatralnych 14.07.02, 18:43
      Oj bedzie z ostatniego roku sama Montownia :")

"Transatlantyk" w Collegium Nobilium (W-wa)
      "Szelmostwa Skapena w Powszechnym (W-wa)
      "Po naszemu" w Collegium Nobilium (W-wa)
    • Gość: panderka Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 22:58
      CZWARTA SIOSTRA w Powszechnym
      KROL LEAR w Powszechnym
      OCZYSZCZENI w Rozmaitosciach
      UROCZYSTOSC w Rozmaitosciach
      SHIRLEY VALENTINE w Powszechnym
      wszystko w Warszawie
    • Gość: Anka Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:41
      Moje typy

Łoże w Prezentacjach
      Złoty Staw w Powszechnym
      Żaby w Narodowym
      Sen Nocy Letniej w Narodowym
      Shirley Valantine w Powszechnym
      • Gość: Marek Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:46
        Nozyczki w Powszechnym w Lodzi
        Miss Sajgon w Operetce w Warszawie
        Fame w Kochanowskim w Radomiu
        Slady w Chorzowie

To sa moje typy na przestrzeni ostatnich 10 lat
        • Gość: EWA Re: ranking spektakli teatralnych IP: 212.76.37.* 09.02.03, 13:10
          2 razy musical???kto Ci tak zapadl w pamięć??!!

> Nozyczki w Powszechnym w Lodzi
          > Miss Sajgon w Operetce w Warszawie
          > Fame w Kochanowskim w Radomiu
          > Slady w Chorzowie
          >
          > To sa moje typy na przestrzeni ostatnich 10 lat
    • pawlusia00 Re: ranking spektakli teatralnych 17.07.02, 08:54
      widziałam niesamowicie dobrą sztukę w Poznaniu na Malcie 2002.Rez. Lech Raczak
      Tytuł,,Łatwe umieranie" Tekst niezwykle aktualny dotyczy rozrachunku z
      pokoleniem lat 80-tych i 90-tych,epoki solidarności i przede wszystkim
      kondycji polskiej sztuki. Poświęcony malarzowi/nieżyjącemu już/ Piotrowiczowi.
      Jego teksty i wypowiedzi o tym co się stało po ,,rewolucji
      solidarnościowej" co się z stało z przyjaźniami z tamtych lat i jaka jest
      sytuacja polskiego twórcy. Napisane z emocją najwyższej wody. pełne
      bluźnierstw,szczerości do bólu, ale opis i tak nie oddaje wrażenia . Są też
      momenty wzruszjące i poetyckie. Aktorzy grają świetnie w zupełności
      dorównując warszawskim gwiazdom. Musicie to zobaczyć jeśli traficie w
      stolicy na ten tytuł. W czasie festiwalu widzieli to ludzie z branży wiec moze
      to pokażą w Warszawie albo na którymś festiwalu. Serdecznie im tego
      życzę ....FANKA
      • Gość: cd Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.centrala.kbsa / 168.156.208.* 01.10.02, 15:23
        pawlusia00 napisała:

> widziałam niesamowicie dobrą sztukę w Poznaniu na Malcie 2002.Rez. Lech
        Raczak
        > Tytuł,,Łatwe umieranie" Tekst niezwykle aktualny dotyczy rozrachunku z
        > pokoleniem lat 80-tych i 90-tych,epoki solidarności i przede wszystkim
        > kondycji polskiej sztuki. Poświęcony malarzowi/nieżyjącemu już/
        Piotrowiczowi.
        >
        > Jego teksty i wypowiedzi o tym co się stało po ,,rewolucji
        > solidarnościowej" co się z stało z przyjaźniami z tamtych lat i jaka jest
        > sytuacja polskiego twórcy. Napisane z emocją najwyższej wody. pełne
        > bluźnierstw,szczerości do bólu, ale opis i tak nie oddaje wrażenia . Są też
        > momenty wzruszjące i poetyckie. Aktorzy grają świetnie w zupełności
        > dorównując warszawskim gwiazdom. Musicie to zobaczyć jeśli traficie w
        > stolicy na ten tytuł. W czasie festiwalu widzieli to ludzie z branży wiec
        moze
        > to pokażą w Warszawie albo na którymś festiwalu. Serdecznie im tego
        > życzę ....FANKA
        >
    • Gość: komodor Re: ranking spektakli teatralnych IP: 213.25.179.* 21.07.02, 11:10
      Bezapelacyjnie: Hamlet, Kraków, Teatr STU.
      Absolutna rewelacja dla mnie.
      Warszawa - przereklamowana.
    • Gość: GORYL Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 16:11
      TROCHĘ Z INNEJ BECZKI!!!ZAAPRASZAM WSZYSTKICH DO BYDGOSZCZY NA FESTIWAL
      PRAPREMIER NA PRZEŁOMIE WRZEŚNIA/PAŻDZIERNIKA.JEDENAŚCIE NAJLEPSZYCH
      (POWIEDZMY...)SPEKTAKLI:JARZYNY,GLIŃSKIEJ,FIEDORA,AUGUSTYNOWICZ,ZAPASIEWICZA I
      INNYCH.POLECAM GORĄCO
    • malapola Re: ranking spektakli teatralnych 25.07.02, 13:41
      Mieszkam w Olsztynie i kocham Musicale. A oto spektakle godne polecenia.
      Moj ulubiony Teatr Muzyczny w Gdyni.
      "Hair" Na scenie dzieje sie tak wiele, ze bylam 2 razy. Zakochalam sie w tym
      spektaklu. Cezary Studniak w roli Bergera :) to co mnie uderzylo to
      autentycznosc spektaklu.
      "Queen" Spektakl z piosenkami zespolu. Najbardziej podobaly mi sie: "We will
      rock you" oraz "Bohemian Rhapsody".
      "Sen Nocy Letniej" 3 godziny dobrej muzyki. Spektakl autorski. Czy ktos moze
      wie cos na temat plyty ze spektaklu? Janusz Radek w roli Puka:)))))
      "Jesus Christ Super Star" Dla mnie duzy ladunek emocjonalny.

Roma:
      "Grease" i "Miss Sajgon"
      • Gość: Sawa Re: ranking spektakli teatralnych IP: 157.25.128.* 25.07.02, 13:47
        malapola napisał(a):

> Mieszkam w Olsztynie i kocham Musicale. A oto spektakle godne polecenia.
        > Moj ulubiony Teatr Muzyczny w Gdyni.
        > "Hair" Na scenie dzieje sie tak wiele, ze bylam 2 razy. Zakochalam sie w tym
        > spektaklu. Cezary Studniak w roli Bergera :) to co mnie uderzylo to
        > autentycznosc spektaklu.
        > "Queen" Spektakl z piosenkami zespolu. Najbardziej podobaly mi sie: "We will
        > rock you" oraz "Bohemian Rhapsody".
        > "Sen Nocy Letniej" 3 godziny dobrej muzyki. Spektakl autorski. Czy ktos moze
        > wie cos na temat plyty ze spektaklu? Janusz Radek w roli Puka:)))))
        > "Jesus Christ Super Star" Dla mnie duzy ladunek emocjonalny.
        >
        > Roma:
        > "Grease" i "Miss Sajgon"

A ja nie mieszkam w Olsxztynie, ale udało mi się w ubiegłym tyogodniu owiedzić
        to miasto. Byłam w nim po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie po raz ostatni.
        Udało mi się odwiedzić Teatr im. Jaracza. Widziałam doskonałą sztukę pt. Sylwia
        w znakomitej obsadzie. Bardzo dobre aktorstwo!!! Szkoda, ze aktorzy spoza
        Warszawy są bezimienni. Są doskonali, ale niestety znani tylko nielicznej
        grupie. Jest to bardzo niewdzięczny zawód. Ile to zależy od szczęścia? Gdyby
        ktoś ich zaangażował do filmu - już znaleźli by się w innej - lepszej sytuacji.
        Pozdrawiam Olsztyn
        Sawa
        • Gość: windyga@poczta.gaz Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.miasto.gdynia.pl / 192.9.201.* 25.07.02, 15:55
          Jestem gdynianką, cieszę się więc, że Sawie podoba się to, co robi nasz teatr
          Muzyczny.
          Ale ja chcę Was zachęcić do obejrzenia spektakli Teatru Miesjkiego im.
          Gombrowicza w Gdyni, który jako jedyny w Polsce:
          - nie przerywa pracy w sezonie letnim - wręcz przeciwnie ostro gra
          - od siedmiu szeonów gra na plaży (sic!), w Orłowie na tzw. Scenie Letniej
          W tym roku w repertuarze sa trzy sztuki: "Aniol zstąpil do Babilonu "
          Durrenmata (premiera sprzed dwoch lat), "Mewa" - Czechowa (sprzed roku), no i
          hiciorek tegoroczny - "Niepodziewany koniec lata" na podstawie kilku wiczorów
          Kabaretu Starszych Panów.
          Nie wyobrażacie sobie, jak sie bałam konfronatcji oryginału z nowymi pomyslami
          reżysera Waldemara Śmigasiewicza i aktorów Miejskiego. I co ? I jestem dumna,
          że jestem gdynianka . Ha. Jest cudnie
          Kabaret, tak jak ten "wasowsko-przyborowy" ma wdzięk, jest poetycki i
          baaaaaardzo zabawny.Tanie dranie, wdówka, jesienna dziewczyna,Kuszelas,
          Truciciel, Kryminalista, Spory i Nieduży, Ślusarz?Sierżant Lipowy sa po prostu
          BOSCY!!!
          Doprawdy, starajcie sie zobaczyć.
          A jesli nie uda się Wam trafić do Gdyni przed 18 sierpnia, kiedy to sezon
          teatralny na plaży sie zakończy, to za bardzo nie rozpaczajcie - w siedzibie
          przy ul. Bema w Gdyni - też będzie zimą co oglądać (m.in. tenże kabaret).
          Pozdrawiam
          • Gość: cinekk Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 28.07.02, 15:57
            RAJ MILOSNY -Teatr im.C.K.Norwida w Jeleniej Gorze.Nikt tego nie widzial ,pewnie niebawem zejdzie z afisza.A
            szkoda bo znakomite.Wysmakowane,dowcipne,dla inteligentnych.Byly trzy spektakle-po wszystkich publicznosc na
            stojaco.Niestety spektakl skazany na zaglade.
    • Gość: ankh Re: ranking spektakli teatralnych IP: 2.4.STABLE* / 192.168.10.* 24.08.02, 00:10
      Proponuję - jako, że jestem zakochana w Białostockim Teatrze Lalek -
      spektakle "Płaszcz", "Krótki kurs piosenki aktorskiej", "Krótki kurs wychowania
      seksulanego". Porządnie zagrane, wartka akcja, nie sposób się nudzic. Grane w
      Białymstoku, ale można zobaczyc też w Warszawie (głównie w Teatrze Małym).
      Pozdrawiam
    • jk13 Re: ranking spektakli teatralnych 02.09.02, 03:35
      Myślę, że "Po latach o tej samej porze" z warszawskiego Kwadratu. Świetnie i
      dość brawurowo wyreżyserowana i zagrana.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Joanna Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.mofnet.gov.pl 02.09.02, 16:03
      Ja głosuję na zakopiański teatr im S. I. Witkiewicza, mój typ to "Czarownice z
      Salem" Artura Millera, wspaniale przedstawienie z niesamowitą muzyką. Zła
      wiadomośc - spektakl grany był tylko do po%
      • pan_laga Re: ranking spektakli teatralnych 02.09.02, 21:43

Witajcie ludzie,
        bardzo, bardzo dużo rzeczy widziałem w ostatnich paru sezonach, ale jedynie w w-
        wie. trudno było mi sie zdecydować, co wybrać. więc może parę rzeczy, które z
        różnych względów utkwiły mi w pamięci /kolejność przypadkowa/:

1/`rewizor` gogola zrobiony przez k. zaleskiego w ateneum. świetny k. gosztyła
        jako horodniczy, naprawdę dobra ewa wiśniewska - zona horodniczego, i
        wspaniały, przewspaniały młody facet, którego pierwszy raz na oczy widziałem -
        adam woronowicz jako chlestakow. występuje w ateneum gościnnie i nie wiem skąd
        go zaleski wziął /jesli kto wie, powiedzcie proszę/
        ale w tej roli był, wg mnie, nieomal doskonały. idźcie go zobaczyć - nie
        będziecie żałować. wyprawia on tam nieprawdopodobne rzeczy - dopracowany każdy
        ruch, grymas, sposób wypowiadania kwestii, a wszystko gra ze sobą, jakby się
        ten adaśko z tym narodził.

2 /`tama `conora mcphersona wyreżyserowana przez a.lipiec-wróblewską w teatrze
        studio. krzychu majchrzak !!! i raz jeszcze krzychu !!!!!!! i, a co mi tam,
        jeszcze raz krzychu, krzychu, krzychu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. wszyscy pzostali
        aktorzy - ostaszewska, klynstra, bajor ale piotr, bednarz - też bez zarzutu. i
        klimacik cudowny. bylem tam. bylem tam po prostu w tej knajpie z nimi, a nie w
        teatrze. tylko piwa mi nie dali. ale może to moja wina - była samoobsługa -
        pewno trzeba mi było samemu podejść do baru..................................

3/``bambini di praga` bohumila hrabala zrobione przez a.glińską dla teatru
        współczesnego - za piotrasa adamczyka jako tolka uhde /nie spodziewałem się po
        nim takiej gry/ i za całoksztalt : za mój śmiech /a trudno się daję rozbawić/,
        za klimat i ruch sceniczny zwłaszcza /t.borkowski i a.kozłowska/

4/`kwartet` ronalda harwooda wyreżyserowany przez z.zapasiewicza we
        współczesnym - za wspaniałą, dojrzałą, staranną grę klasyków sztuki aktorskiej:
        komorowską, kucównę, zapasiewicza, michałowskiego. dobra, stara, uczciwa szkoła
        i kunszt.

5/`czwarta siostra` głowackiego jacha zrobiona przez w.kowalskiego w
        powszechnym - za to, ze to dobra sztuka jest, za reżyserię, i role, zwłaszcza
        e.olszówki /zdolna to bestia - w `trzech wersjach` w komedii też mi się bardzo
        podobała/ / oraz e.kępińskiej i samego kowalskiego reżysera, krzycha
        stroińskiego, machalicy piotra oraz za...............................efekty
        specjalne.

6/`szaleństwo` marguerite duras w reżyserii romualda szejda pokazany na scenie
        prezentacje - za to, ze maja komorowska miała okazje pokazać, ze bywa też inna,
        niż u zanussiego.

7/`odchodził męzczyzna od kobiety`siemiona złotnikowa w reżyserii t.zygadło w
        ateneum - seniuk, seniuk, seniuk !!!!!!!!!!!!!! świetna.

8/ `po deszczu` sergi belbela w reżyserii a.glińskiej i k. zaleskiego - za
        reżyserię - świetna gra wszystkich aktorów zwlaszcza olgi sawickiej, e.
        olszówki, k. stroińskiego, r.królikowskiego.

9/`zielona gęś` galczyńskiego w reż. j. kiliana i  `grube ryby` michala
        bałuckiego w reż. jana bratkowskiego - oba przedstawienia za ciepło i mozność
        spotkania na scenie i na widowni starego, dobrego towarzystwa m.in :
        kwiatkowskiej, horawianki, gołasa, michnikowskiego, ordona i , nieodżalowanej
        dziś już pamięci, Ś.P. Bogdana Baera, który zmarł parę dni temu. a na widowni -
        kraftówna, szykulska - też z `towarzystwa`.

10/`bzik tropikalny` witkiewicza zrobiony z dwóch jego utworów - `mister
        prince`a` i `nowego wyzwolenia` opracowanych i wyrezyserowanych przez jarzynę w
        rozmaitościach - za wariactwo toatalne, scenografię i kosinskiego, ktory
        wyprawia cuda ze swym dlugim ciałem. i ostaszewską hipnotyzującą.

11/`koniec początku` seana o`caseya zrobione przez k. langa we współczesnym -
        za czysty śmiech i doskonałość duetu kowalewski-stelmaszyk oraz za piosenkę
        /układ józefowicza/

wspomniec też bym chciał o `libertynie` w ateneum, a to tylko z powodu agaty
        buzek, ktorej co niektórzy czepiają się wyłącznie dlatego, ze jej tata polityk.
        po raz pierwszy widziałem ją  na secnie w tej właśnie sztuce - jest bardzo
        dobrze zapowiadającą sie aktorką. widząc ją, uwierzylem, ze wajda dokonał
        wlaściwego wyboru obsadzając agatę b. w zemscie w roli klary.

no to
        amen
        pan laga
        • wi4nia Mrożek we Współczesnym 03.09.02, 19:25
          mi osobiście najbardziej podobał się Mrożek we Współczesnym we Wrocławiu
          polecam też już kultowe "ballady morderców" w k2 [Wrocek też] i może na koniec
          obchodu "przypadek klary" w Polskim [Wrocław}
    • castanea "Fredro dla dorosłych wg męża i żony" 03.09.02, 19:56
      Ten spektakl można zobaczyć w Teatrze Nowym w Poznaniu i jest poprostu nie do
      opisania. Godna uwagi jest tu rola Mariusza Sabiniewicza.Zapraszam do Teatru
      Nowego.
      • Gość: czatowniczka Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: *.bojanowo.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 17:09
        castanea napisała:

> Ten spektakl można zobaczyć w Teatrze Nowym w Poznaniu i jest poprostu nie do
        > opisania. Godna uwagi jest tu rola Mariusza Sabiniewicza.Zapraszam do Teatru
        > Nowego.

Popieram , Sabiniewicz........"Fredro dla dorosłych" Teatr Nowy w
        Poznaniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: fahd Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: 217.219.72.* 08.03.03, 14:30
          wyciągnięcie
          • Gość: ff Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: 202.88.239.* 08.03.03, 14:43
            Gość portalu: fahd napisał(a):

> wyciągnięcie
            • Gość: ff Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: *.arcnxx10.adsl-dhcp.tele.dk 08.03.03, 14:53
              Gość portalu: ff napisał(a):

> Gość portalu: fahd napisał(a):
              >
              > > wyciągnięcie
          • Gość: gfg Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: 218.26.207.* 08.03.03, 14:48
            fg
            • Gość: sss Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: 217.144.0.* 08.03.03, 15:14
              Gość portalu: gfg napisał(a):

• Gość: re Re: 'Fredro dla dorosłych wg męża i żony' IP: *.kcsnet.main-link.net 08.03.03, 15:17
                rr
    • Gość: kanarek Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 23:16
      1. spektaktle warszawskich Rozmaitosci sa juz wymienione, ale nie moge nie
      dodac Magnetyzmu Serc. Dla mnie lepszego i od Tropikalnego Bzika, i od
      Testamentu, a to ze wzgledu na wyobraznie Mistrza. Milcząca scena sniadania
      przebija sztuczki teczniczne z Testamentu.
      2. Popieram Montownie w calej rozciaglosci, zwlaszcza Szelmostwa Skapena.
      3. Zdumiewa mnie brak na waszej liscie lublinskiej Ferdydurke, fenomenalnej
      inscenizacji prozy, porownywalnej dla mnie jedynie z Opisem Obyczajow STU.
      Oba spektakle przechodza wg mnie do historii teatru naszego, i to nie tylko
      w perspektywie ostatnich 3 lat. (Klasa Opisu potwierdza się zreszta i na tym
      wątku). Panie Lago, bylo sie nie lenic i zobaczyc ich w lipcu w Collegium....
      4. Kwartet we Wspolczesnym jest b. dobrym rzemioslem, ale tej iskierki brak.

Pozdrawiam wszystkich, i dzieki za parę postów skłaniających do następnych
      wieczorów w teatrze.
      • Gość: MoleR Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.bci.net.pl 05.09.02, 17:48
        Gość portalu: kanarek napisał(a):

> 1. spektaktle warszawskich Rozmaitosci sa juz wymienione, ale nie moge nie
        > dodac Magnetyzmu Serc. Dla mnie lepszego i od Tropikalnego Bzika, i od
        > Testamentu, a to ze wzgledu na wyobraznie Mistrza. Milcząca scena sniadania
        > przebija sztuczki teczniczne z Testamentu.

Zapomniałem o Magnetyźmie...faktycznie cudeńko...myślę, że Mistrz Fredro by to
        zaakceptował...:-))) Rozmaitości, moim zdaniem, całkiem udanie wystawiło
        również Myszkina i oczywiście świetny Kosiński a obok niego Cielecka...taka
        piękna, jak u Dostojewskiego. Co do Testamentu, to uważam, że była to
        najsłabsza rzecz jaką miałem okazję w Rozmaitości zobaczyć...ale to jest tylko
        moje subiektywne zdanie...

> 2. Popieram Montownie w calej rozciaglosci, zwlaszcza Szelmostwa Skapena.
        > 3. Zdumiewa mnie brak na waszej liscie lublinskiej Ferdydurke, fenomenalnej
        > inscenizacji prozy, porownywalnej dla mnie jedynie z Opisem Obyczajow STU.
        > Oba spektakle przechodza wg mnie do historii teatru naszego, i to nie tylko
        > w perspektywie ostatnich 3 lat. (Klasa Opisu potwierdza się zreszta i na tym
        > wątku). Panie Lago, bylo sie nie lenic i zobaczyc ich w lipcu w Collegium....

Kolega też jest wielbicielem Gombra? Do tej pory otrząsnąć się nie mogę...:-)))
        Wpadłem w taką Formę, że ciągle mam problemy z wydostaniem się z niej, nawet
        pracę magisterską z Dzienników pisałem...:-))) Może to trochę nie na temat, bo
        raczej na forum o filmie się nadaje, ale wspomnę tylko, że Kolski rozpoczął
        zdjęcia do Pornografii, a od tego moja przygoda z W.G. się rozpoczęła, więc
        jakiś sentymencik...:-)))

> 4. Kwartet we Wspolczesnym jest b. dobrym rzemioslem, ale tej iskierki brak.
        >
        > Pozdrawiam wszystkich, i dzieki za parę postów skłaniających do następnych
        > wieczorów w teatrze.

Pozdrówka serdeczne
        • Gość: bosa Re: ranking spektakli teatralnych IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 05.09.02, 18:15
          "Kwartet" we Współczesnym powiadacie... To ciekawe, bo
          mi ta sztuka wydała się wyjątkowo nieudaną. Momentami
          żenującą nawet. Komizm jest, a i owszem, ale dla mnie
          to jakiś nierozpoznawalny rodzaj.
          A a pro pos komizmu to polecam "Testament" w Buffo.
          Montownia jest wspaniała. Dialogi... brać papier,
          długopis i notować! Tak barwne, prześmieszne i
          błyskotliwe wiązanki nie często można usłyszeć. Polecam.
    • Gość: ja "Run for your wife" w Wybżerzu!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 17:39
      super odstresowuje, nie mogłam przestac sie smiac!!!!!!!
    • Gość: LEGIA14/88 Re:spektakl IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 07.09.02, 15:01
      Przepraszam,ale ja chcę obejrzeć "Kubusia fatalistę"! Czy to jeszcze grają?
    • Gość: . Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 08.09.02, 21:54
      .
      • Gość: xxx Re: ranking spektakli teatralnych IP: 217.197.165.* 09.09.02, 12:41
        xxx
        • Gość: Niech Re: ranking spektakli teatralnych IP: 217.197.165.* 09.09.02, 12:50
          Przepraszam za te iksy. Wpadlem na forum "najciekawsze", tam jeszcze kilka dni
          temu nie mozna sie bylo dopisywac do watkow, chcialem sprobowac, jak jest teraz
          no i widac efekt. No ale skoro juz nabroilem, to napisze, ze ostatnim
          spektaklem, ktory widzialem byli Wielebni w Starym w Krakowie, sztuka srednia,
          pisana na jakis zagraniczny konkurs, bardzo pedagogiczna (dobra dla wycieczek
          szkolnych), aktorzy kiepscy (smieszna tylko Polony). Generalnie - odradzam.
    • Gość: nadja Re: ranking spektakli teatralnych IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.09.02, 15:00

"Psychosis 4:48"... Jarzyny!
      nie rozumiem uwielbienia dla "Oczyszczonych"...
      a z innych klimatow-
      "In flagranti" w Syrenie - swietny, cudowny Krzysztof Tyniec.!
      Dla niego zreszta warto zobaczyc tez "Kolacje dla glupca" w Ateneum.
      W "In flagranti" podobal mi sie tez Piotr Polk i Adrianna Biedrzynska-
      reszta ujdzie w tlumie...

pzdr
      n.

• noico Re: ranking spektakli teatralnych 21.09.02, 19:01
      Mała Steinberg i Testosteron
      Kaleka z Inishman i Sytuacje Rodzinne, ale oba spektakle - wrocławski teatr
      współczesny (rewelacyjny Radek Kaim, w obu)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka