Dodaj do ulubionych

Jak należy ubierać się do teatru?

IP: *.acn.waw.pl 01.08.05, 00:12
Jakie panują w tej kwestii zwyczaje? Słyszałem, że zbyt swobodny ubiór może
obrażać niektórych aktorów, szczególnie tych starszych. Przyznam się, że
trochę się boję. Garnituru ani nawet koszuli z kołnierzykiem nie noszę i nie
zamierzam. Trochę mnie to wszystko denerwuje, bo w końcu nie chodzi o
szmatki, które się ma na sobie, ale o to, żeby sztukę obejrzeć. Sam już nie
wiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuzanna Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.future-net.pl 01.08.05, 15:50
      Kiedyś na tym forum był już taki wątek i jak zawsze jedni byli za strojem
      codziennym a drudzy trochę odświętnym i jak łatwo przewidzieć dyskusja
      skończyła się ogólną kłótnią! Chyba nie warto zaczynać jej od nowa!
      • axur Re: Jak należy ubierać się do teatru? 04.08.05, 10:27
        zawsze powtarzam, że według mnie to są bardzo kiepskie zabiegi admina tego forum
    • Gość: NEOspasmin Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.aster.pl 01.08.05, 21:05
      ubierz sie cieplo...
      • bguslawko_1 Re: Jak należy ubierać się do teatru? 14.05.22, 03:38
        😉
    • Gość: melaine Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:37
      kiedys byłam ze znajomymi w teatrze w Londynie; stwierdziłyśmy, że należy
      ubrać się w miarę przyzwoicie, pomimo całodniowego zwiedzania - jakaś
      sukienusia i koszula; a tam... teatr piękny przed spektaklem, a po - gorzej niż
      u nas w kinach po seansie dla podstawówki; to był istny burdel, w trakcie
      trwania przedstawienia również jedzono i pito...
      byłam naprawdę w szoku

postuluje za elegancją, tak mało przecież mamy jej na co dzień
      • Gość: kkk Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.umcs.lublin.pl 03.08.05, 17:30
        w garsonke
      • Gość: 020219mgab Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 08.08.05, 14:21
        Do melaine. A kto mieszka w Londynie ? Widać na ulicach. To czego oczekiwać w
        teatrze ?
    • Gość: Jota Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.chello.pl 04.08.05, 12:03
      Jeśli wiesz, jak się zachować, wiesz również, jak się ubrać. Czy wejdziesz do
      kościoła w kostiumie kąpielowym? Między strojem wieczorowym a podartym i
      brudnym dżinsem jest jeszcze kilka wariantów pośrednich.
      • Gość: seba Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.acn.waw.pl 04.08.05, 12:18
        Cóż, nie pochodzę ze szlachetnego rodu, nie nazywam się np. Jarzyna. Jako
        biedne robotnicze dziecko, które z domu nie wyniosło światowego obycia, proszę
        po prostu o radę...
        • Gość: zacichana Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.mm.msk.pl 05.08.05, 18:19
          hej...skoro pochodzisz z robotniczej rodziny, to moze zapytaj rodziców. W
          czasach ich młodości organizowano przecież wycieczki zakładowe do teatrów,
          muzeów i kin.Będą wiedzieli..pozdrawiam.
      • cham_i_prostak Re: Jak należy ubierać się do teatru? 04.08.05, 20:06
        Jolu, dlaczego obrażasz autora wątku sugerując, że chodzi on do kościoła? Naucz
        się troszke kultury! Musisz wszak wiedzieć, że w Polsce są jeszcze normalni
        ludzie.
    • hubert_0lsztyn Re: Jak należy ubierać się do teatru? 04.08.05, 16:51
      Wiesz ci ci powiem do teatru powinno chodzic sie ubranym na galowo. Ale każy ma
      prawop ubrać się jak chce tylko jest jedno ale jak bedzie ubrany luzacko tak
      jak chodzi na codzien czy po podworku to bedzie swadczylo o nim. Mam dla ciebie
      propozycje zapros jakas przyjaciolke i na ktorej ci zalezy i wtedy bedziesz
      wiedzial jak sie ubierac.
    • Gość: daria Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:54
      to żenujące, że nie wiesz jak się ubrać do teatru
      ile ty masz lat?!
      • Gość: arra Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:42
        Zależy jaki to teatr. Inaczej ubierzesz się do Teatru Wielkiego, a inaczej do
        Teatru Rampa. W Teatrze Witkacego w Zakopanem np. jest na porządku dziennym, że
        są ludzie z plecakami w butach trekkingowych, którzy właśnie zeszli ze szlaku i
        panie w czarnych kreacjach, a także cała reszta w strojach...no powiedzmy
        "starannych sportowych".
    • Gość: upiór_ opery A kysz, prześmiewcy, zaraz wam spuszczę żyrandol IP: 83.238.41.* 04.08.05, 18:51
      Ten chłopak jest głodny kultury. Teatr Telewizji, który mógł sobie oglądać w
      ulubionym T-shircie mu praktycznie skasowali, pyta grzecznie o radę - a tu co?
      Sami bywalcy, co nie widzą różnicy między kulturą a garniturą. Przepłoszycie
      tylko chłopaka i do multipleksu pójdzie, i kto wam będzie teatry z biletów
      utrzymywał w gospodarce rynkowej?

A Ty się, Seba, nie przejmuj nadmiernie - przejmuj się w miarę. nie musisz się
      pakować w gajerek i dusić krawatem - ubierz się fajnie i z pomysłem - np ciemne
      spodnie i bardzo dobra gatunkowo koszula bez kolnierzyka a la Kaczmarek od
      Oscara. A do teatru idź koniecznie, idź - garniturek od bierzmowania naprawdę
      nie jest obowiązkowy.
      • Gość: seba Re: A kysz, prześmiewcy, zaraz wam spuszczę żyran IP: *.acn.waw.pl 04.08.05, 19:37
        Rzeczywiście, moje pieniądze mogę zanieść np. do kina, ale jednocześnie zdaję
        sobie sprawę, że finansowane przez podatnika teatry doskonale się beze mnie
        obejdą. Teatrolodzy również. Za kulturalne rady naturalnie dziękuję - zawsze
        miło jest poczytać post nie przepojony jadem.
    • Gość: ktosia Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.vx.pl / *.vx.pl 04.08.05, 21:49
      ej no nie przesadzajmy.. gajerek? sukienka... po co... aktor ma się skupiac na
      sztuce i swojej grze a nie na ubraniach widzów.. zresztą za wiele to oni nie
      widzą.
      Trudno powiedziec,ze kazdy moze isc do teatru w tym co chodzi codziennie, gdyz
      np. glany, obcisłe czarne dzinsy i rozciągnieta koszulka z jakims paskudztwem
      jest raczej nie do przyjęcia.. ale myslę, ze dla faceta dzisny i jakis
      sweterek czy koszula -taka inna od "garniturowych" będą ok.

a dziewczyny? tak samo.. dzinsy lub ciemne spodnie, jakas stonowana bluzeczka
      czy sweterek.. pólbuciki..
      bez przesady... nie odstawiajmy się..
    • ardzuna Re: Jak należy ubierać się do teatru? 05.08.05, 12:16
      Aktorzy się specjalnie strojowi widzów nie przyglądają. Idź ubrany elegancko,
      ale jak na co dzień i nie strój się jak od wielkiego dzwonu. I jeszcze jedna
      rada, nie związana ze strojem - jeśli będziesz miał miejsce w środku rzędu,
      nigdy nie przechodź do niego odwrócony tyłem do siedzących. Zawsze przodem.
      Powodzenia :)
    • Gość: sławek ODPOWIEDNIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 15:00
      Moim zdaniem do teatru, opery czy do filharmonii należy się ubierać
      ODPOWIEDNIO. Znaczy to tylko tyle /i az tyle/, że ubiór nie powinien obrażac
      innych i nie przeszkadzać im w przezywaniu SZTUKI.
      Ubiór elegancki świadczy też o szacunku dla tych przybytków. Tak bardzo
      zanikają dobre zwyczaje, zastępowane przez "popkorn w kinie", że powinnismy
      moim zdaniem dbać o te resztki dobrego smaku...
    • Gość: PD-Rasta Nago IP: *.crowley.pl 05.08.05, 16:44
      Moja mama mówi, że kobiety, idąc do teatru, powinny ubrać się ładnie, a
      mężczyźni - dobrze. Nie wiem do końca, co to znaczy, ale nie chodzę z mamą do
      teatru, więc się tym nie martwię.

Ja mam zwyczaj wbijać się w zielony rozciągnięty sweter i szare spodnie. Jako
      że najczęściej chodzę do teatru z kimś jeszcze poza sobą, liczę na tę drugą
      osobę (moja przyjaciółka Dagna zawsze wygląda olśniewająco, dlatego ja już nie
      muszę).

Jestem przy tym tak piękny, że właściwie mógłbym przyjść nago i nikogo by to
      nie uraziło - wręcz przeciwnie.

A tak na serio: lubię osoby, które w teatrze się nie wyróżniają. I właśnie na
      nie zwracam uwagę.
    • Gość: Obeznany Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:34
      Przede wszystkim dres musi być czysty i dobrany kolorem do adidasów.
      Najlepiej to adidas, ale nike od biedy też ujdzie.
      • Gość: arra Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:44
        ...a pałkę bejsbolową należy zostawić w szatni;))
    • jotemka Re: Jak należy ubierać się do teatru? 05.08.05, 19:19
      Szybko :)
    • ii5 Re: Jak należy ubierać się do teatru? 05.08.05, 19:59
      różnie z tym bywa. Ja zazwyczaj ubieram spodnie ciemne i jakąs bluzke jasniejszą
      sweterek zakiet albo cos podobnego. zadnego wydziwiania. Jak ide na Stuhra to
      wiaodmo ze kreacja lepsza itd td ;]Mój chłopak osttanio był w garniturze, z tym
      ze zamiast koszuli i krwata mial czarną bluzke z długimi rękawami taką
      przylegającą do ciała, wygladał bardzo fajnie i nie przesadnie. Ale widziałąm
      tez takich w powyciaganej koszuli flanelowej, którzy dobijali do pierwszych
      rzędow ;]. A. i słyszałam ze jeden był w krótkich spodniach- to już ewidentny
      brak wyczucia.
      • Gość: terry Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.aster.pl 07.08.05, 23:42
        ii5 napisała:

>>> Ja zazwyczaj ubieram spodnie ciemne....

Ubrać można choinkę, a spodnie załozyć, ewentualnie ubrać się W spodnie. Jak
        już tak chodzisz do teatru, to może postaraj się przejąć od aktorów trochę
        reguł poprawnego używania naszego pięknego polskiego języka, co?
    • marekrafal Re: Jak należy ubierać się do teatru? 05.08.05, 21:02
      i nie zapomnij przed wejsciem na widownie wylaczyc komorki. Komorki dzwoniace
      podczas spektaklu to jest zaraza naszego stulecia!!!
    • wrotka9 Re: Jak należy ubierać się do teatru? 05.08.05, 21:40
      hmm.....ja okresliłabym to jako.....elegancką prostotę...tzn...np jeans +
      koszula w porzo....może nie kazdy fason ale oki....poza tym to tez
      zalezy od spektaklu na który idziesz i od teatru do którego się
      wybierasz a także od dnia tygodnia...ja w teatrze bywam chyba dosyc
      często jak na polskie statystyki ; ) i zauważyłam ze w weekend ludzie
      ubieraja się bardziej elegancko jeśli przedstawienie jest w
      tygodniu....wtedy wszyscy zdają sie być bardziej "swobodni" i na luzie .
      Pozdrawiam : )))
      • Gość: wakacyjna Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.arcor-ip.net 06.08.05, 12:03
        A jak autor watku rozwiazywal dotychczas ten problem? A moze nie chodzil do
        teatru? A moze pojawial sie w niestosownym stroju. Ciekawa jestem - ot tak.
        • Gość: seba Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 13:13
          Kilka lat temu chadzałem do tatrów w tygodniu - w dżinsach i codziennych
          koszulach (cottonfield itp.), ale któregoś dnia natrafiłem w prasie (a może w
          telewizji) na wypowiedź Andrzeja Łapickiego, że jestem łachudrą i generalnie
          kalam święte miejsca. Od tego czasu do teatrów programowo nie chadzam. Ostatnio
          naszła mnie chęć, żeby, mimo sezonu ogórkowego, gdzieś się wybrać i dlatego
          założyłem ten wątek.
          • Gość: wakacyjna Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.arcor-ip.net 06.08.05, 18:35
            Aha? Wiesz co - ja bym sie na taka wypowiedz wypiela. Do dzinsow i koszuli -
            najlepiej bialej sportowej - (zaden krawat) cotton, a nawet typu t-szirt z
            klasa jakas fajna marynarka.Tak chodzi moj znajomy uwazany za dobrze ubranego
            faceta. Jesli w teatrze jest super gala - to zwykle na biletach jest uwaga -
            stroje wieczorowe.
            Naprawde nie widze problemu. No moze odradzilabym sadalki, obuwie treningowe i
            japonki.
    • Gość: serio Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.eltronik.net.pl 06.08.05, 19:03
      niezapomnij się ubrać
    • Gość: kubissimo Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.chello.pl 06.08.05, 19:41
      "garnituru i koszuli z kolnierzykiem nie nosze i nie zamierzam"
      masz 17 lat? takie programowe zarzekanie sie, ze 'nie zamierzam' na kilometr
      pachnie jakims licealnym buntem :)
      • Gość: Dorota Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.vf.shawcable.net 06.08.05, 22:38
        Zaloz cos co wedlug Ciebie jest elegantsze, w czym chodzisz na jakies
        wazniejsze uroczystosci.
        Pozdrawiam.
        Dorota
    • Gość: loozaq Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.acn.waw.pl 07.08.05, 12:46
      Myślę, że niewyświechtane jeansy, czarne półbuty i jakaś koszula, niekoniecznie
      biała, ostatecznie elegancki T-shirt będą jak najbardziej na miejscu. Każdy ma
      swój styl, a garniaki pozostawmy sztywniackim urzędnikom i emerytom.
    • sekret_admin Re: Jak należy ubierać się do teatru? 09.08.05, 09:04
      jeśli krawat Cię "dusi" załóż ciemny, jednokolorowy sweterek bawełniany (nie
      góralski) albo ciemną koszulę bez krawata z odpiętym jednym guzikiem i spodnie
      na "kancik", pantofle. to wystarczy.
    • Gość: se Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:58
      se se se
    • Gość: kmicic Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.autocom.pl 11.08.05, 20:54
      Uwielbiam Teatr. Ale bynajmniej nie uważam się za żadnego znawcę. Chadzam na
      spektakle tak często, jak tylko mogę (2-3 razy na miesiąc). Zawsze staram się
      wyglądać schludnie (wyprasowana koszula, dżinsy) ale bez przesady.
      W garniturze chodziłem do teatru w podstawówce. Teraz wolę bardziej na luzie.
      Może jak będę w wieku średnim będę paradował w pełnej gali.
    • Gość: kolander Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:54
      W teatrze byłem ostatnio dwukrotnie, raz w Narodowym, a raz w Teatrze na Woli.
      Powiem Ci,że czarne dzinsy i śliczna, szykowna jaskrawo zólta koszula od YSL
      kupiona w lupeksie sprawdziła się znakomicie.Przyznaje,że do wnetrz Narodowego
      najlepiej pasuje elegancki garnitur(pewnie do Wielkiego też),ale w całej
      reszcie myślę,że schludne, wyprasowane spodnie, i wyjsciowa koszula bedą
      strojem najlepszym.A poza tym jak moja mama mawiała, jak sie nie wiesz jak
      ubrać ubierz się Ładnie.Bedę to pamiętać przez całe życie od kiedy na przyjęcie
      do ambasady na I-roku studiów w Warszawie wybrałem się w wytartych dzinsach
      Lee, porwanych na spodzie Adidasach i przybrudzonej bluzie Levis`a
      • jan_telecki Re: Jak należy ubierać się do teatru? 27.01.06, 16:26
        ales kolander wydobyl prehistoryczny wątek.

z ubiorem w teatrze trzeba uwazac, kiedys poszedlem do powszechnego w T-shircie
        z napisem "Janda Jest lepsza" - gdy Szczepkowska to zobaczyła, przerwała
        przedstawienie, zeszła ze sceny i wyprosiła mnie z teatru (trzeba przyznac
        zrobiła to tak grzecznie jakby cwiczyła to na probach). Gdy natomiast poszedłem
        do teatru Polonia w koszulce z napisem 'I TAK CI SIE NIE UDA' Janda widząc to
        przerwała swoj monodram i powiedziała: "ja wiem kto pana przyslal...
        szczepkowska!" i grala dalej, a w przerwie dotalem od niej karnet na wszystkie
        przedstawienia w jej teatrze...
        • Gość: elka58 Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.01.06, 02:26
          Niezly z ciebie intrygant, kol. janie telecki.
    • Gość: Takojako Re: Jak należy ubierać się do teatru? IP: *.dab.02.net 17.10.19, 08:22
      Ja ostatnio byłem w tatrze w Londynie. Tutaj zwyczaje ubiorów są zupełnie inne niż w Polsce soboniak.com/teatr-w-londynie-jak-sie-ubrac-wrazenia-z-wizyty/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka