Dodaj do ulubionych

Jakie powinny być polskie czasopisma teatralne?!?

IP: *.com.pl / *.crowley.pl 02.11.03, 14:52
Mam pytanie do wszystkich forumowiczów: co sądzicie o polskich zasopismach
teatralnych? Co Wam się w nich podoba, a zwłaszcza co nie? I jakie być
powinny? Czy rynek polskiej prasy teatralnej odpowiada Waszym oczekiwaniom i
zapotrzebowaniu? Pytam, bo mnie ten problem (serio) nurtuje od dawna, a w
tym temacie jest chyba coraz gorzej. Niestety. Myślicie, że będzie kiedys
lepiej? Ale co należałoby zmienić? Czekam na wszystkie głosy. Pozdrawiam Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: brokatisdead Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.chello.pl 02.11.03, 16:18
      ej, chyba przesadzasz
      ja uwazam ze jest naprawde niezle

pzdr bro

p.s. niedlugo pojawi sie nowy tytul... he he he
      ;))))))))))))))))))))))))
    • axur Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln 02.11.03, 19:51
      co jakis czas miewam wrażenie, że moderator tego forum usiłuje tworzyć sztuczne
      wątki

ale może rzeczywiście ludzie mają takie problemy

przykro mi, nie odpowiemy ci na twoje pytania, bo sami nie wiemy
      • Gość: oldgrouch Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 22:33
        Tu się nie ma co śmiać. Jakos tak od dwustu lat utarł się zwyczaj w tej części
        świata, że teatrowi towarzyszy krytyka. A dzisiaj w Polsce pozostali juz tylko
        recenzenci (i to nieliczni) piszacy w gazetach codziennych. Spychani - co widać
        - w kąty, zmuszani - chyba - do przejmowania stylu popkulturowego. A teatr
        dzisiaj raczej nie należy do popkultury. Tak się jakoś porobiło. Jest
        skomplikowany, trzeba się uczyć jego rozumienia itd. A tymczasem prasa
        teatralna, profesjonalna, właściwie dogorywa. Dwa tygodnie temu zamarł "Teatr",
        "Dialog" takze ma się nie lepiej; "Scena", która powinna być miejscem dla
        dziesiątków jeszcze egzystujących teatrów amatorskich (czyli tworzonych przez
        prawdziwych miłosników) rzebrze o nedzne grosiki. Podobnie dzieje się z pismami
        w Krakowie i Wrocławiu.Kilka lat temu w Poznaniu wychodził bardzo ciekawy
        miesięcznik...Nie wiem, jak długo samym enuzjazmem można wydawać takie pisma.
        Pewnym rozwiązaniem mógłby byc internet. Ale żeby robic cos powaznego, a nie
        chwilową amatorszczyznę - takze trzeba jakichś srodków. Prywatni sponsorzy rżą
        radośnie, gdy proponuje sie im dofinansowanie podobnych działań. TO jest nisza
        - w sam raz dla studentów teatrologii. Ale także im ktos powinien pomagagać.
        Zawodowi dziennikarze raczej rzadko robia cos w pełni społecznie. Gdzieś
        zagineła cała generacja nieco starszych niz dwudziesto - trzydziestolatki
        krytyków. A oni tez pewnie cos niecoś wiedza o tym, jak wydawać porządne pisma.
        Zawsze oczywiście powstawac będa ciekawe czasami nawet efemerydy, ale czy to, co
        w nich pisze się, daje jakiś całościowy obraz teatru. To raczej "wylewy
        liryczne"pełnych energii autorów zachwycownych tym czy innym elementem teataru.
        No, to tylr tego - podejmijcie rozmowę, pliiz
        • axur Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln 04.11.03, 22:39
          żebrze pisze się przez ż na poczatku

ja widziałam próbe założenia nowego pisma teatralnego

była żałosna
          • Gość: mik Re: i jakie powinny być te czasopisma teatralne? IP: *.nwrk.east.verizon.net 07.12.03, 12:51
            a "pliiz" to od macochy?
            reszta niech bedzie ze literowki
        • Gość: brokatisdead Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.chello.pl 04.11.03, 23:03
          Gość portalu: oldgrouch napisał(a):
          A teatr
          > dzisiaj raczej nie należy do popkultury.

no i tu sie nie zgadzam

Tak się jakoś porobiło. Jest
          > skomplikowany, trzeba się uczyć jego rozumienia itd.

ale to nie znaczy ze nie jest/ni moze byc czescia popkultury przeciez

A tymczasem prasa
          > teatralna, profesjonalna, właściwie dogorywa. Dwa tygodnie temu
          zamarł "Teatr",
          > "Dialog" takze ma się nie lepiej; "Scena", która powinna być miejscem dla
          > dziesiątków jeszcze egzystujących teatrów amatorskich (czyli tworzonych przez
          > prawdziwych miłosników) rzebrze o nedzne grosiki. Podobnie dzieje się z
          pismam
          > i
          > w Krakowie i Wrocławiu.Kilka lat temu w Poznaniu wychodził bardzo ciekawy
          > miesięcznik...Nie wiem, jak długo samym enuzjazmem można wydawać takie pisma.
          i.t.d. pisze oldgrouch

ja mysle, ze az tak zle nie jest
          chociaz pewnie sie nie znam

a kasy nie ma na nic i nie ma co nad tym debatowac, ewentualnie zastanawiac
          gzdie ja zdobywac.
          i o co wlasciwie chodzi malkontentom forumowym: o to ze nie ma kasy? o to ze
          nie ma czasopism? o to ze sa, ale powinny byc inne? o to ze teatr mamy nie
          taki? bo ja nie wiem o co

pzdr

p.s. do jimki: przylaczam sie do glosu axura - żebrze pisze sie przez ż
          • luper Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln 10.11.03, 09:15
            kolorowe powinny byc.
            i zeby kronika towarzyska byla,bo ja nie wiem z kim w koncu jest cielecka i co
            na to jarzyna?
            • axur Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln 10.11.03, 23:01
              jest z chyra i gra z nim we wszystkich spektaklach i filmach

bo tak się u nas obsadza
              • Gość: Gerontofil Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 01:28
                W takim piśmie powinno być dużo o aktorkach debiutujących przed II Wojną
                Światową... Np, ostatnio czytałem bardzo intersujący esej poświęcony Danucie
                Szaflarskiej w "Teatrze". Gorąco polecam.
                • Gość: dziecko Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.icpnet.pl 13.11.03, 16:02
                  Majkel, ale z Ciebie as wywiadu - ja też ten tekst o Szaflarskiej czytałam i
                  byłam pełna podziwu dla błyskotliwości, geniuszu i fenomenalnego obrazowania
                  autora... którego zresztą mam zaszcyt znać osobiście ;-) Niebagatelnie to
                  ciekawy młodzieniec. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że człowiek ów młody
                  przeczytał niemniej doskonały wywiad pewnej młodej dziennikarki (he he he) z
                  JR. Pozdrawiam
            • axur Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln 10.11.03, 23:02
              a Jarzyna ma na to efekt obcości
        • Gość: Raisa Gorbaczow Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.icpnet.pl 11.11.03, 14:17
          Uwazam, ze Dialog spelnia kryteria, ktore postawil sobie, gdy powstawal.
          Zamieszczane w nim tresci zawieraja rzetelne informacje, autorzy dbaja o
          kulture jezyka, starannie dobieraja tematy.
          Wyraznie irytuje mnie natomiast nieaktualnosc prasy teatralnej- powoli
          przyzwyczajam sie do czytania zeszlomiesiecznych "nowinek".

Mysle, Oldgrouch, ze recenzent powinien byc krytykiem. Bezwzglednie.
          Niestety jest faktem, iz czesto za opiniowanie teatru zabieraja sie ludzie,
          ktorzy boja sie powiedziec "nie" szmirze i znanym nazwiskom, czy poprzec
          niedocenione dzielo tak zwanych "amatorow", ktorzy nie chca przyznac sie przed
          soba, ze kazda opinia jest subiektywna - i ze takie tylko glosy- determinowane
          przezyciami, doswiadczeniami konkretnej osoby (recenzenta-krytyka) sa
          faktycznie wartosciowe.

Nie ma miejsca na krytyke pod publiczke.
          Z reszta, sadze, ze sie w tym miejscu ze mna zgodzicie.

"CHWILOWEJ AMATORSZCZYZNIE" mowie zdecydowane "tak!". Z prob i pasji czesto
          rodza sie trwale i faktycznie wartosciowe (bo szczere, autentyczne) "dziela".

JESLI KTOS Z WAS, TOWARZYSZE, CHCE PODJAC DZIALANIA (BYC MOZE REWOLUCYJNE),
          POWALCZYC TROCHE Z WSZECHOBECNYM WTORNYM ZRZEDZENIEM, NIE POZOSTAWAC BIERNYM ,
          ZROZPACZONYM STANEM RZECZY MALKONTENTEM - PROSZE NAPISAC, MOZE "CHWILOWEJ
          AMATROSZCZYZNIE" (to swietne haslo! bardzo pop i bardzo trendy ;) ) UDA SIE COS
          ZMIENIC.

kontakt: p-o-l-a@wp.pl

• Gość: brokatisdead Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.chello.pl 11.11.03, 14:31
            > JESLI KTOS Z WAS, TOWARZYSZE, CHCE PODJAC DZIALANIA (BYC MOZE
            REWOLUCYJNE),
            > POWALCZYC TROCHE Z WSZECHOBECNYM WTORNYM ZRZEDZENIEM, NIE POZOSTAWAC
            BIERNYM ,
            >
            > ZROZPACZONYM STANEM RZECZY MALKONTENTEM - PROSZE NAPISAC, MOZE "CHWILOWEJ
            > AMATROSZCZYZNIE" (to swietne haslo! bardzo pop i bardzo trendy ;) ) UDA SIE
            COS
            >
            > ZMIENIC.
            >
            > kontakt: p-o-l-a@wp.pl
            >

uou, Raisa, ze tak powiem: kciuki do gory!
            :))))))))))
            • Gość: magician Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.03, 18:35
              moją ulubioną gazetą jest "Kultura", w której w dziale teatralnym pojawił się
              artykuł o mizernym sezonie 2002/2003. Nic nie wzbudziło we mnie takich emocji
              jak omowienie Sary Kane i Dei Loher pod hasłem "brutaliści".
              to jest bardzo fajna gazeta,mówię wam :)
            • raisa_gorbaczow Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln 15.11.03, 11:54
              Sypkie, święcące!
              Rozpędzony trolejbus może je urwać, ale oduśmiecham się.
    • Gość: magician Re: Jakie powinny być polskie czasopisma axur IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.03, 18:37
      wracając do obsadzania Cieleckiej z Chyrą - jaka to różnica czy są razem czy
      nie? Ważne, że na scenie niewielu mogłoby ich zastąpić. Gorzej gdyby psuli
      wszystkie spektakle, wtedy stwierdzenie "tak się u nas obsadza" byłoby bardzo
      bolesne. A tak?
    • Gość: Cinekk Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 10:38
      Ktos wyraznie przesadzil.Cena 27 zl za ostatnie dwa numery Teatru to chyba
      lekkie zdzierstwo.Zdarzylo mi sie to pierwszy raz ale nie kuplem.
    • Gość: bila Re: Jakie powinny być polskie czasopisma teatraln IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.01.04, 23:12
      A widziałaś, droga Raiso, jak ostatnio wygląda DIALOG? Jaką ma szatę
      graficzną? Jak zaczyna przemawiać do debili, którzy nie potrafią kojarzyć?
      Jakie robi błędy rzeczowe i literówki? Toż to jeden wielki horror!
    • Gość: pas tylko DIDASKALIA!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.04, 01:38
      DIDA rządzą... 'Teatr' w porównaniu z nimi to żałosne popłuczyny - zwłaszcza,
      gdy weżmie się pod uwagę ceny obu czasopism, objętość, poziom merytoryczny i
      fakt, że Teatr dostaje trzeci rok (od tego czasu śledzę te dane) z rzędu kilku-
      a nawet kilkunastokrotnie wyższą dotację od ministerstwa niż większość
      dotowanych przez nie czasopism kulturalnych.
      Uchodzi Dialog, choć szata graficzna ostatnio zadziwiła mnie potężnie. Notatnik
      Teatralny ma niezłe momenty. Ruch Teatralny przydatny bywa. A Pamiętnik
      Teatralny to ostra rupieciarnia za skandalicznie wysoką cenę...
      • axur Re: tylko DIDASKALIA!!! 05.01.04, 12:51
        to o Pamiętniku mi się podoba... Niekoniecznie się zgadzam, ale ładne
        • Gość: popas Re: tylko DIDASKALIA!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 23:44
          Dialog: Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie? Pewnie jeszcze coś by się dało.
          Na razie stary zgred zapuścił dredy i myśli, że jest cool!!!
          A szkoda. Było niegłupio.
    • Gość: Nosal Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 01:40
      Didaskalia są świetne, chwała Melpomenie i Talii, że jakoś zmartwychwstały...
      Przeglądałem niejedno zagraniczne (europejskie, dalej nie sięgam) pismo
      teatralne, i słowo daję, że Did nic nie pobije (no, niemieckie pisma też są
      ciekawe graficznie i merytorycznie :-)))
      • voytashek Re: Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... 13.04.04, 21:52
        Nie podzielam Twojego entuzjazmu.
        • Gość: paweł Re: Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 22:18
          Didaskalia są the best, ale ostatni DIALOG (nr 2-3) też jest OK.
          Zmarwtwychwstał Ruch Teatralny, szkoda, że Teatr jest do tyłu.
          • Gość: klips Re: Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 23:27
            Dla kogo OK dla tego OK. Ten komiks doprowadza mnie do szału. Infantylne
            zabawki w obrazki, a znalezc nic nie mozna. Dzieci sie popisuja komputerem.
            Zgadzam sie z "Popasem".
            • macronesia Re: Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... 14.04.04, 23:01
              A czy kiedykolwiek przeczytaliście je od deski od deski???W to bedzie mi raczej
              trudno uwierzyć...ale na tle innych czasopism są przyzwoite.
              • voytashek Re: Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... 15.04.04, 21:55
                A ja bardzo przyziemnie. Żałosne, że październikowe Didaskalia wychodzą w
                lutym, a grudniowy Teatr w kwietniu. Wiem, tak, tak, kłopoty finansowe.
                Rozumiem. Uważam tylko, że mogliby sobie dać spokój z sileniem się na
                aktualność. Lepiej raz na rok wydać sensowną publikację o tym, co wydarzyło się
                w teatrach w kraju i zagranicą niż marnować kasę na wydawanie "miesięcznika",
                który miesięcznikiem nigdy nie będzie. I zgadzam się z przedmówczynią, że nikt
                nie czyta od deski do deski, niektórych artykułów w Didaskaliach prawdopodobnie
                w ogóle nikt nie czyta, jako że większość ludzi zapoznaje się z czasopismami
                teatralnymi na stojąco w Empiku. Redakcje powinny wziąć to pod uwagę i może
                zrezygnować z niektórych tekstów "o wyższości Kalkwerku nad Wymazywaniem".
                • Gość: Nosal Re: Didaskalia najlepsze nie tylko w Polsce.... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.04, 22:27
                  Przyznaję się, nie wszystko czytam - trudno mi np. podniecić się tekstami o
                  festiwalach teatru tańca, choć i takowe mają swoich zwolenników.
                  Ale za to do wielu tekstów Didaskaliowych wracam po miesiącach i latach, czytam
                  po kilka razy. To chyba o czymś świadczy.

I wolę nie całkiem regularny dwumiesięcznik o przyzwoitej cenie i objętości,
                  niż kosztujący np. 50 złotych rocznik rozmiarów i wagi książki kucharskiej
                  mojej ciotki.
                  • macronesia Jakie powinny być czasopisma teatralne? 16.04.04, 00:27
                    Po pierwsze różnorodne- potrzebny jest zarówno "Ruch teatralny" jak
                    i "Didaskalia"- ale na Boga niech wszytsko odbedzie się w granicach rozsądku-
                    teksty krótkie a treściwe, gazety w miarę aktualne (albo decydujemy sie na
                    dobrej jakości kwartalniki- filmowcy sa zadowoleni ze swoich). Acha..i jak
                    najwięcej różnych opinii- niech ścierają się piszący- to MOJE ciche marzenia-
                    póki co- pozostanie nim chyba jeszcze na dłuuuuuuuuuugi czas!
                    • axur Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 16.04.04, 16:49
                      tak!!!

i trochę lepszego teatru, zeby było naprawde o czym pisać.
                      • voytashek Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 16.04.04, 21:37
                        Amen!
                    • Gość: brokatisdead Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? IP: *.chello.pl 17.04.04, 14:34
                      a mnei sie jednak postulat krotkich artykulow wydaje nieco glupawy, zwlaszcza w
                      granicach rozsadku
                      • axur Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 18.04.04, 13:58
                        eee
                        a nie czepiasz się ty szczegółów?
                      • voytashek Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 18.04.04, 15:58
                        No jasne, po co komu krótkie i treściwe artykuły, z których można się czegoś
                        ważnego dowiedzieć, skoro wszyscy wolą te długie i nie na temat, i jeszcze
                        najlepiej, żeby zawierały maksymalnie dużo sformułowań typu: "Właśnie teraz
                        reżyser zaczął przebudowę swojego teatru i języka, nową podróż w stronę chaosu,
                        mroku i niepewnego - bo tam spodziewa się odnaleźć prawdę o człowieku i jego
                        egzystencji" (Gruszczyński o Lupie - to akurat z "Tygodnika Powszechnego").
                        Zastanówcie się dobrze, jaki komunikat przekazuje to zdanie? Z punktu widzenia
                        teorii informacji mamy tu 95% redundancji. I to jest podstawowy grzech ludzi,
                        którzy w Polsce piszą o teatrze. Jacy autorzy, takie czasopisma.
                        • jasiek_natolin Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 18.04.04, 21:29
                          Wiesz,myślę sobie,że teraz to masz już jakąś obsesję.
                          Spróbuj wyjść z siebie choć na chwilę,to może zobaczysz w teatrze coś,co
                          przekroczy granice bezproduktywnego zaślepienia.
                          Można być przeciwnikiem jakichś zjawisk,ale Tobą kierują chyba jakieś
                          niejasne,niezwiązane z teatrem uprzedzenia.
                          Rozumiem,że nie każdemu chce się dopatrywać sensu w pisaninie Lupy.Rozumiem,że
                          można być obojętnym na jego przedstawienia.
                          Tylko,czy to oznacza,że we wszystkim,co się do niego odnosi,należy dopatrywać
                          się głupoty???
                          Przestań w końcu dopasowywać wszystko do własnej wizji świata.
                          • axur Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 18.04.04, 22:39
                            czekaj, jasiek. czy ty dokładnie przeczytałeś? a moze odopowiadasz na jakiś
                            inny post?

i błagam, nie broń Lupy. już mam dość.
                          • voytashek Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 19.04.04, 18:41
                            Życie jest czasem znacznie prostsze niż sądzisz. To, że było znowu o Lupie - to
                            czysty przypadek. Przeglądałem sobie dawne numery "Tygodnika" w poszukiwaniu
                            zupełnie innego artykułu, a tu proszę, Grucha. Że było o Lupie - widocznie los
                            tak chciał. Chodzi mi w każdym razie o Gruszczyńskiego, nie o Lupę - na ogół
                            pisze naprawdę bez sensu - wszystko jedno, czy o Lupie, Warlikowskim, Cieplaku,
                            czy kimkolwiek innym. Tyle.
                        • brokatisdead Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 18.04.04, 23:00
                          voytashek, no naprawde, nie histeryzuj
                          ja tam wole czytac duzo i tresciwie

notki mnie satysfakcjonuja w vivie. tam jest krotko i tresciwie
                          • jasiek_natolin Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 19.04.04, 22:48
                            Tak,tu muszę przyznać Ci rację.Mnie też często irytuje ton Gruszczyńskiego.
                            Może dlatego,że zbyt często wpada w jakieś bałwochwalcze uwielbienie.
                            • voytashek Re: Jakie powinny być czasopisma teatralne? 22.04.04, 17:24
                              Na ogół teksty G. pisane są z myślą przewodnią, którą można by podsumować w ten
                              sposób: "jeżeli ktoś się ze mną w czymkolwiek nie zgadza, to oznacza, że jest
                              zidiociałym zwolennikiem popkultury, albo jakiejś innej, niegodnej istnienia,
                              burżuazyjnej sztuki i niniejszym odbieramy mu prawo głosu, a Jezus takich ludzi
                              wypędził ze świątyni." Trochę przesadziłem oczywiście - tak czy owak Grucha
                              jest naprawdę nawiedzony moim zdaniem i zna tylko jeden punkt widzenia - swój.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka