Dodaj do ulubionych

Europejskie Dni Dziedzictwa

18.09.10, 22:45
Niestety, informacja o tym imprezach organizowanych pod tym hasłem nie jest tak rozpowszechniona, jak by należało.
Najwięcej można znaleźć na stronie: www.edd2010.pl - z tym, że tam też nie ma przejrzystego kalendarium. Można dość łatwo znaleźć np. imprezy w Warszawie, ale nie w układzie chronologicznym. Nie da się łatwo sprawdzić, co się będzie działo w miejscowościach podwarszawskich...
W każdym razie w Warszawie najwięcej imprez jest jutro - 19 września:
- bezpłatny wstęp i różne imprezy w muzeach: gazownictwa, drukarstwa, farmacji, archeologicznym, wojska polskiego, kolejnictwa, Pragi, etnograficznym, niepodległości i literatury,
- zwiedzanie zakładów Norblina (godz. 14, 15, 16 i 17-ta)
- zwiedzanie Wytwórni Wódek Koneser (godz. 10 i 12-ta).

Równocześnie odbywają się Dni Transportu Publicznego, z imprezą w muzeum kolejnictwa i na dworcu Zachodnim.

I jeszcze jedna impreza, którą pozwolę sobie zareklamować szerzej, bo sam jestem w nią trochę zamieszany - cytuję:

Urząd Dzielnicy Bemowo oraz Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków zapraszają na rodzinny piknik edukacyjny „Jak dawniej bywało”, który odbędzie się 19 września 2010 roku w Forcie Bema.
Zaproszenie skierowane jest do dzieci i młodzieży w wieku od 5 do 18 lat oraz do ich rodziców.
Start imprezy o godzinie 13:00. Przewidywany koniec o 17:00.

Celem pikniku jest popularyzacja wśród dzieci i młodzieży naszej historii oraz ukazanie mieszkańcom Warszawy wyjątkowości terenu Fortu Bema. W programie:
- stoiska tematyczne tj. archeologiczne, konserwatorskie oraz „Wehikuł czasu” – rekonstrukcje historyczne.
- stanowiska warsztatowe tj. jubilersko – tkackie, malarstwa i rzeźby oraz stanowisko z ceramiką.
- Koncert muzyki dawnej w wykonaniu Zespołu RADNYNA
- Gra miejska ( z nagrodami) Tajemnice Twierdzy Warszawa, start godz. 14.00 zakończenie 16.00.
- Stoisko promocyjne Urzędu Marszałkowskiego

Współorganizatorem pikniku jest Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zbytków.
Patronat medialny Radio Dla Ciebie i TVP Warszawa.

Impreza miała być w innym terminie i trochę innym kształcie, no ale wyszło jak wyszło...
Dodam, że atrakcją dla starszych niż te 15 lat może być spotkanie z wojewódzkim konserwatorem zabytków. Więc jakby ktoś miał jakieś pytania, postulaty, uwagi do pracy urzędu i polityki konserwatorskiej...
Dla chętnych przewidziano zwiedzanie fortu i okolic - które może ewoluować w zależności od oczekiwań uczestników. Będzie coś dla młodszych, ale potem może nastąpić część specjalistyczna - może bardziej historyczna, może pod kątem sposobu współczesnego zagospodarowywania fortów...
Obserwuj wątek
    • hrabia_piotr Re: Europejskie Dni Dziedzictwa 29.09.10, 18:33
      Bardzo dziękuję za informację. Wybrałem się do Konesera i Norblina - ze strony EDD bym się o tym nie dowiedział, bo tam (jak co roku) straszny bałagan informacyjny.
      Fotorelacje z Konesera i z Norblina.
      • s.fug Re: Europejskie Dni Dziedzictwa 29.09.10, 23:34
        Cieszę się, że mój wpis komuś się przysłużył.
        Mi także, bo mogłem obejrzeć zdjęcia :)
        Bałem się, że w Norblinie jest gorzej - że wycięto biegnące górą szyny transportowe, które w połączeniu z szynami kolejki są interesującym świadectwem ewolucji w systemie transportu przemysłowego, ale dla niektórych nie są elementem zabytkowego założenia...
        A tu widzę - przynajmniej część została. Tylko czy wszystko? Nie było widać śladów po "wycinkach"? No i doszły mnie słuchy, że sporo się działo wewnątrz hal - łącznie z cięciem suwnic na kawałki, zeby je przewieźć... do konserwacji!

Co do Konesera - przejeżdżałem obok w sobotę i remont budynku nieopodal bramy raczej nie jest konserwatorski...
        Jeśli dobrze zaobserwowałem, nie było więźby, stolarki okiennej i chyba było widać na wskroś. A o ile pamiętam, tam był w środku oryginalny wystrój... I, cholera, nie zrobiłem tam żadnego zdjęcia!

• s.fug sesja o halach targowych 01.10.10, 23:35
          ...i znów konia z rzędem temu, kto znalazł w sieci konkretne informacje o tej imprezie, organizowanej przez warszawski TOnZ w ramach EDD:

"Hale targowe, domy handlowe i bazary - dziedzictwo kultury materialnej Warszawy"

2.10.2010 (sobota) - sesja/panel dyskusyjny z udziałem E. Nekandy-Trepki, prof. M. Omilanowskiej, A. Sołtana i M. Kielmana, godz. 10.00, Pałacyk Szustra, ul. Morskie Oko 2

3.10.2010 (niedziela) - wycieczka: Hala Kopińska (10.00), Hale Mirowskie (11.30), Domy Towarowe Centrum, Dom Handlowy Smyk i Dom Braci Jabłkowskich (14.30), Bazar Różyckiego (17.15)
          • hrabia_piotr Re: sesja o halach targowych 02.10.10, 11:49
            Co do Norblina: Nie widziałem takich śladów, ale też nie wszędzie nas wpuszczono. Właściwie tylko na podwórko, do dużej hali po lewej i niedużej po prawej.

Co do Konesera: Więźbę dachową cięto przy nas podczas trwania wycieczki. Tam też zresztą prawie nigdzie nie weszliśmy - nie widziałem "na żywo" maszyn czy jakichś zbiorników, których zdjęcia znalazłem w internecie. Za to wlazłem na piętro "brzydkiej peerelowskiej" hali, na parterze której jest filia Muzeum Motoryzacji z Otrębusów.

s.fug napisał:

> ...i znów konia z rzędem temu, kto znalazł w sieci konkretne informacje o tej i
            > mprezie, organizowanej przez warszawski TOnZ w ramach EDD:

Tak, znalazłem tylko informację, ŻE coś takiego się odbędzie, ale bez informacji GDZIE i O KTÓREJ :) Pisałem mejla do mazowieckiej koordynator EDD i odpowiedziała mi, że to organziuje TOnZ i niech sprawdzę na stronie TOnZ-u (tam oczywiście ani śladu), a jak tylko TOnZ ich poinformuje o szczegółach, to oni umieszczą to na swojej stronie. Oczywiście do teraz nic tam się nie pojawiło.

Dochodzę do wniosku, że oni po prostu nie chcą gości na organizowanych przez siebie wydarzeniach...
            • s.fug Re: sesja o halach targowych 02.10.10, 22:11
              Aż tak to nie...
              Byłem na dzisiejszej dyskusji - w sumie było koło 12 osób...
              Organizatorzy zapewniali, że rozesłali meile na wszystkie posiadane adresy (mają sprawdzić, czemu do mnie nie doszło...) i dali informację do mediów. Podobno ukazało się w ŻW i Rzepie (akurat nie czytałem), ale w Stołku już nie. Czy to wina redakcji, czy organizatorzy czegoś nie dopilnowali, to ja już nie wiem. Podobnie jak tego, czemu nie została zaktualizowana informacja na stronie EDD (za nią odpowiada chyba KOBiDZ, nie koordynator na Mazowsze), nie wrzucono informacji na różne fora i serwisy...
              Z tego co mi się obiło o uszy, to impreza była "partyzancka", bo nie dostała żadnej dotacji - trzeba było zrezygnować z planowanej sesji naukowo-popularyzatorskiej, wydania broszury, wynajęcia autokaru... To oczywiście wszystkiego nie tłumaczy.

Jutrzejsza wycieczka jest aktualna. Jest to objazd po wymienionych obiektach kolejno, z przemieszczeniami chyba komunikacją miejską. Zapewniono mnie, że godziny rozpoczęcia przy kolejnych obiektach - a przynajmniej przy drugim - będą przestrzegane. Do Mirowskiej do środka nie wpuszczą, ale chyba warto się przejść (ja chyba zacznę od hali Mirowskiej). Liczę, że nie tylko posłucha się o historii i architekturze, ale będzie można porozmawiać o przyszłości tych obiektów (parę ciekawych informacji wypłynęło na dzisiejszym spotkaniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka