Dodaj do ulubionych

zarządca nieruchomości - kogo polecacie?

28.06.12, 10:10
Mamy problem, ponieważ pilnie musimy znaleźć zarządcę. Ze starym kończy się nam umowa i chcemy go zmienić, bo nie do końca jesteśmy z niego zadowoleni.
Rozważamy podjęcie współpracy z Gestorem, ale nie chcemy się sparzyć. Jeśli ktoś coś wie na ich temat, byłabym bardzo wdzięczna.
I jeszcze jedno pytanie, na jak długi okres podpisujecie umowę z zarządcą?
Obserwuj wątek
    • Gość: folo Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 78.129.196.* 02.07.12, 13:29
      Z tego co ja się orientuję to Gestora polecają ludzie, zerknij sobie na ich stronę. Poza tym działają już trochę na rynku, więc na zarządzaniu się dobrze znają.
      • Gość: MP Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.centertel.pl 02.07.12, 16:40
        Gestor to taki McDonald. Tanio i kiepsko. Zarządzali wspólnotą, w której mieszkam przez rok i podziękowaliśmy. Mamy teraz administratora prowadzącego jednoosobową działalność gospodarczą i nie ma porównania - przede wszystkim indywidualne podejście i zmysł gospodarza.
        • Gość: Padolo Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.static.hostnoc.net 12.07.12, 13:32
          Do McDonalda chodzę z dziećmi i tak kiepsko nie jest. Odnośnie Gestora to u nas jest ok, nie narzekamy. Wiadomo czasami coś ludziom nie pasuje, ale chyba się jeszcze taki nie narodził co by wszystkim dogodził.
      • Gość: mieszkanka Re: zarządca IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 13:50
        ale nie robi tego za darmo!
      • Gość: marzena Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.30.90.37.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.07.15, 12:39
        U mnie zarzadza firma tech-bud i jestem bardzo zadowolona.
    • 42slawek Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 13.07.12, 13:06
      gestora nie znam. moge tylko polecic agzamek.pl i zarzadca.waw.pl - jedna w mojej wspolnocie, druga u znajomego. zarzadca.waw.pl nastawiona jest chyba glownie na rejony na zachod od wwy - pruszkow, brwinow itd. kolega nie narzeka, administruja juz ponad rok. pierwsza firma - agzamek administruje w oparciu o aplikacje internetowa - wszystko mozesz podejrzec dokumenty, faktury, ksiegowosc. zajrzyj na strony i zapytaj o oferte.
      • Gość: lokator Wilanów Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.14, 22:33
        To już nasz trzeci administrator (zarządca artur fadrowski)i muszę Wam powiedzieć, że jesteśmy z nim od ponad dwóch lat i jest na prawdę w porządku. ,,Molochy'' typu luxdom etc. odradzam, nowe wspólnoty traktują jako kolejna cyferka w ilości, w ogóle nie przekłada się to na jakość. Wobec ogromu wspólnot, jakie mają, nie interesują się indywidualanie klientem. Tymczasem u fadrowskiego mamy świetnego, profesjonalnego administratora, który ogarnia wszystkie sprawy. A co najważniejsze, pierwsza firma, która jest uczciwa, przynajmniej tak się wydaje. Średnia firma pod względem wielkości - kompleksowa obsługa (prawna, księgowa, kartoteka właściciela online) za rozsądną cenę
        • wojlencz Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 12.02.21, 11:44
          Też korzystamy z usług tej firmy i chwalimy sobie
    • Gość: jedynak Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 10:36
      a słyszeliscie o patronacie? moze nie jest idealna firma, ale do najgorszych nie nalezy.
      • Gość: Wilanów Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.12, 10:17
        Nasza wspólnota korzysta z usług firmy athome. Generalnie jesteśmy zadowoleni. Administratorka jest kompetentna i zawsze można liczyć na szybkie załatwienie problemów.
        • Gość: xxx Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 15:34
          At home? CHojnacka-Wiewiorowska? Tych to na pewno nie polecam.
          • Gość: Paweł Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 195.20.110.* 04.03.15, 15:10
            Zgadzam się. Ta Pani jest doskonałą antyreklama AT HOME. Chamstwo i cwaniactwo to niestety główne narzędzia tej Pani "zarządcy". Klasyki z jej działania to informowanie członków wspólnoty o długach innych członków, które de facto nie istnieją, po to by konfliktować i jak najdłużej utrzymywać władzę we wspólnocie.
            • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.play-internet.pl 06.03.15, 09:03
              Nieznajomość prawa szkodzi. To wiadomo. Wielu członków wspólnoty nie ma pojęcia czego może i powinno wymagać od "zarządcy" i jaka jest odpowiedzialność "zarządu" który podpisał umowę z firmą usługową A to trzeba wiedzieć.
    • Gość: Maniek100 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.13, 13:35
      Ja mogę polecić Lux-Dom. Od ponad roku się nami zajmują. Pełna profesjonałka. Gość który się nami opiekuje ma dużą wiedzę w zakresie w którym musi się poruszać. Wychodzi z inicjatywą często (co rzadko się zdarza), ma dobre podejście do mieszkańców. Zdecydowanie dobry zarządca.
      • melancho_lia Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 28.05.13, 14:47
        Lux-dom- u nas baardzo duże zastrzeżenia co do jakości obsługi, porządku w księgowości oraz znajomości prawa i zwyczajnych chęci do załatwienia banalnych spraw. Ale moze kiepski człowiek nam się trafił akurat...
        • ukasz702 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 14.07.13, 19:29
          A no bywa tak czasem, że współpraca źle się układa z konkretną osobą. Mieliśmy kiedyś u nas babkę która motała się trochę w swych obowiązkach, ale po zgłoszeniu tego władzom firmy raz dwa ją zastąpiono. I teraz jest wszystko ok. Akurat nie chodzi o lux dom, ale z tego co wiem to solidna firma więc może warto po prostu zgłosić sprawę.
      • tarapaci Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 12.04.16, 18:47
        W mojej wspólnocie Lux-Dom narzucony przez developera działał w jego interesie zamiast w interesie mieszkańców nawet po zawiązaniu wspólnoty mieszkaniowej. Zmieniliśmy zarządcę na Atrium, jakość obsługi i podejście do klienta znacznie lepsze. Kto w ogóle pisze "profesjonałka"? Słaba reklama.
    • Gość: sart Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.13, 21:23
      Kombinatorskie kobitki robiące dobra minę do złej gry. Cenią się bardzo a na niczym się nie znają i są bardzo drogie. Współpracuja z zaprzyjaźnionymi firmami i wszędzie w komplecie wystepuja. NIejasne rozliczenia z mieszkańcami, ciagle podwyżki, chamstwo w stosunku do mieszkancow którzy osmielaja się pytac i dopytywać dlaczego tak a nie inaczej. Stanowczo odradzam i ostrzegam.
      • Gość: Mattiej Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 13:49
        Witam, czy mogłabym się dowiedzieć czegoś więcej na ich temat, nie ukrywam że właśnie mam z nim do czynienia.

będę wdzięczna za informacje.
        • ada500 Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy 18.09.13, 17:09
          Też byłabym zainteresowana tą firmą i opinią osób, których nieruchomości są przez nich administrowane. Będę wdzoęczna za wszelkie informacje.
          • Gość: Mania Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.13, 08:51
            Ja osobiście jestem zadowolona z działalności Altiplano i szczerze mogę ich polecić. Zajmują się naszą Wspólnotą od początku. Nie wiem o co chodzi z niejasnymi rozliczeniami, wszystko widoczne jest na wydrukach, a czego ktoś nie rozumie to zawsze wytłumaczą, wystarczy zadzwonić. Z chamstwem z ich strony również się nigdy nie spotkałam. A jak ktoś chce się do czegoś przyczepić to u każdego Zarządcy znajdzie minus. takie jest moje zdanie.
            • Gość: uciskany lokator Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.14, 09:18
              Radzę odprawić altiplano. Pozbyć się ich. Malwersacja goni malwersację; skandal goni skandal. Radosna twórczość księgowa, oszustwa, kłamstwa i zaprzeczanie dowodom. Koszmar!
              • Gość: Ludź Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: 194.181.88.* 28.03.14, 10:32
                Sprawdz Waszą umowę z tą firmą. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym RP za treść umowy odpowiedzialne są osoby, które w Waqszym imieniu ją podpisały. Zwróć uwagę na zakres obowiazków "zarządcy" i odpowiedzialność. Jełśi ie ma zapytaj tych, którzy podpisali dlaczego
            • Gość: lokator Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: 212.160.172.* 09.09.14, 11:10
              zapomniała się pani podpisać "prezes altiplano" u nas też na forum tak jedna pani chwaliła Altiplano, później okazało się, że to pracownik Altiplano, więc do tego firma fałszywa jak żadna.
              • Gość: dtm48 Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: 194.181.88.* 10.09.14, 08:52
                Pracownicy wielu firm śledzą na bieżąco wpisy na forum. Jak tylko napisałem negatywną opinię o Biurze Obsługi Rynku Nieruchomości Słabików w Warszawie m.in przy ul Kopińskiej i Lwowskiej natychmiast któryś z pracowników w niewybredny sposób mi odpowiedział. Wysypał się używając skrótu mał znanego na zewnątrz.
            • Gość: andrew Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.20, 11:05
              Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszego klubu, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu ''Tęcza''. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie, to wilki! To mówiłem ja - Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy. Niech żyje nam prezes sto lat! To jeszcze ja ? Jarząbek Wacław, bo w zeszłym tygodniu nie mówiłem, bo byłem chory. Mam zwolnienie. Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes naszego klubu. Niech żyje nam! To śpiewałem ja - Jarząbek.
          • Gość: zeus Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: 212.160.172.* 15.11.13, 12:52
            lepiej trzymajcie się z daleka, nasza nieruchomość niszczeje, Panie maja nas gdzieś, okłamują, jak wytykamy im to i chcemy wyjaśnień kończy się stwierdzeniem "to wszystko w temacie" była już nawet wzywana policja jak Pani prezes podarła dokument wspólnoty, sąsiedzi już założyli sprawy w sądzie o złe rozliczanie, ukrywanie umów itp. Wierz mi, jeśli bardzo dobrze nie wnikniesz w ich działalność to z zewnątrz zobaczysz, że wszystko jest pięknie i ok, bo przecież pani prezes ma firmę PRową więc potrafi mydlić oczy. inna kwestia i ilość wspólnot z których wylecieli, ja dotarłem już do 3 ale ponoć jest więcej sąsiad mówił o 4.
          • Gość: mieszkankaa32 Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: 212.160.215.* 24.04.20, 15:35
            Nie mam zastrzeżeń do ich pracy, wywiązują się z tego co powinni robić. Jeśli coś się do nich zgłasza nie olewaja problemu że tak kolokwialnie to ujmę tylko starają się pomóc, naprawić. Tylko nie zawsze to od ręki jest załatwiane wiadomo.. Osiedle jest zadbane, czyste, jest zielono
      • Gość: varsovinn Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.108.154.66.wlantech.pl 04.10.13, 11:01
        Z Altiplano 100% racji, administratorzy maja mieszkańców w głębokim poważaniu, zgłaszane usterki nie są usuwane w ogóle będą lub wielokrotnych interwencjach. Jeżeli jest taka możliwość to trzeba omijać ich szerokim łukiem.
        • Gość: a Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.14, 12:39
          To samo jest z firmą Witwach, tragedia i niekompetencja
        • Gość: Marzenkaa Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.30.48.121.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.04.20, 15:37
          Faktycznie usterki były usuwane po trochę dłuższym czasie ale były. Wiadomo że każdy się denerwuje i stresuje takim rzeczami ale tez nie ma co przesadzać. Kiedyś mieszkałam na takim osiedlu że w życiu nie widziałam administratora.. A ci jednak się inetresowali.. Rozumiem że każdy by chciał żeby administrator był dostępny każdego 24 na dobę 7 dni w tygodniu.. Ale tak się po prostu nie da.
          • Gość: andrew Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.20, 11:11
            Słabo pani trolluje jak na prezesa. Brakuje podpisu: Marzena Przepiórkowska
          • Gość: andrew Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.20, 11:28
            Typowe zakończenie każdego zdania przez administratora "...ale były". Poleżały, poczekały i jak się same zrobiły...to się naprawiły. Niech się Pani już nie ośmiesza tymi wpisami. Zostaną w internecie i nareszcie dostanie Pani na to co się należy razem z bandą nierobów i chamów zatrudnianych w Altiplano: począwszy od legendarnego Romka Cabaja - ten to mył mistrz nad mistrze, za co się złapał to wszystko spaprał.
      • Gość: aaaa Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: 92.60.134.* 27.08.14, 09:23
        POTWIERDZAM. ALTIPLANO TRAGEDIA. Chamstwo, ciągłe podwyżki, zero jasnej informacji, łaska że w ogóle cokolwiek odpowiedzą lub odpiszą. Z rozmów ze znajomymi wynika ze chyba nikt na gorszą firmę nie trafił...
      • lokatorlazurowad Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy 23.03.15, 22:32
        Potwierdzam skandaliczną współpracę z firmą Altiplano sp. z o.o. - dyskusję na naszym forum Ronson - Lazurowa, temat Ocena pracy-Altiplano sp. z o.o. i Zarządu można poczytać tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,27750,156781245,156781245,Ocena_pracy_Altiplano_sp_z_o_o_i_Zarzadu.html?t=1427146195710
        • Gość: Anna Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.dynamic-ww-05.vectranet.pl 13.06.17, 07:56
          Ostrzegam, nie dajcie się związać współpraca z tą pseudofirmą. To co wyprawia ta firma na moim osiedlu to jeden wielki wałek, ciągle podwyżki bez powodów, jakieś bezsensowne remonty, wymiany, ceny mediów (woda)wyższe niż w sąsiednich budynkach, przy tym brak kompetencji, chamstwo pracownic. Mam nadzieję, że odpowiednie organy wkrótce zajmą się działalnością tej pseudofirmy.
      • tarapaci Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy 12.04.16, 18:54
        Muszę niestety potwierdzić. Traktowanie klienta (czyli pracodawcy!) jak natrętnego petenta, powtarzanie w kółko tych samych frazesów i ignorowanie maili z konkretnymi pytaniami. Miałem wcześniej do czynienia z czterema zarządcami i nigdy nie trafiłem na taki dramat jak Altiplano.
      • lazurowa_185_forum_mieszkancow Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy 27.05.20, 10:55
        Zapraszamy na forum Lazurowa 185 dotyczące m. in. firmy ALTIPLANO Sp. z o.o. z Warszawy:
        facebook: www.facebook.com/Lazurowa185
        blog: lazurowa185forum.blogspot.com/
        • Gość: mieszkaniec osiedl Re: Uwaga na Altiplano z Warszawy IP: *.jmdi.pl 19.12.20, 12:45
          Altiplano z wielkim hukiem wyleciało z osiedla segmentów na Oliwskiej, zbudowanego przez Prk 7 Nieruchomości. Deweloper (sam nie intersujący się już usterkami po sprzedaży ostatniego z domów) na siłę wpisał zarządzanie przez tą "firmę" do aktów notarialnych. Trochę trwało, zanim mieszkańcy się zmobilizowali i wypowiedzieli umowę, ale udało się ! Altiplano przez 3 lata zarządzania nie dostarczyło żadnego rozliczenia. Osoby sprzątającej osiedle tygodniami mieszkańcy nie widzieli na osiedlu. Przy zmianie operatora odbierającego śmieci altana osiedlowa tonęła w odpadach. Tylko interwencje mieszkańców u operatora pomogły, administrator nie kiwnęła palcem. To tylko kilka przykładów. Pani administrator nie odpowiadała na maile oraz nie realizowała postanowień, do jakich zobowiązywała się na spotkaniach z właścicielami domów. Nie polecam, szkoda nerwów !
    • ukrytytalent najlepszy to za darmo czyli 27.05.13, 14:33
      czyli na wzór jednej spółdzielni na starym Żoliborzu
      a mianowicie: cały zarząd z prezesem na czele i rada nadzorcza pracują za darmo, a są nimi sami lokatorzy = właściciele danej spółdzielni istniejącej od 1928r
      oni to najlepiej rozporządzają funduszami , tak by nie przepłacać zbędnej administracji , która w naszym kraju jest większa niż ludzi do pracy....
    • Gość: Użytkownik Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 212.180.212.* 12.06.13, 13:28
      Satnowczo odradzam zlecanie zarządzania niruchomością firmie Grupa Zarządzania Nieruchomościami w Warszawie ul Zawiszy. Niekompetentni i aroganccy
      • Gość: skryba Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.tktelekom.pl 17.06.13, 08:34
        Stanowczo odradzam AD UNI DOM. Brak kompetencji, lenistwo, naciaganie wspólnoty na wydatki. Arogancja i kombinatorstwo.
    • easyrent24 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 14.07.13, 22:47
      www.easyrent24.pl/
    • Gość: kajeczka Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 18:34
      oo! jak już się na jakiegoś zdecydujecie to polecam poruszyć temat ogrzewania. Bo nasz zarządca zupełnie olał tą kwestię i mamy zimne kaloryfery. A podobno teraz jest super opcja, żeby włączyć je wcześniej. Mam małe dziecko i takie zimno w domu mnie przeraża. Dlatego radzę zwrócić na to szczególną uwagę. My teraz staramy się przekonać go do tego by skorzystał z opcji "pogodynki"- czyli automatyczne dostosowanie temperatury w domu do tej panującej na zewnątrz ;) zobaczymy czy się uda!
      • 2marta366 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 24.09.13, 21:39
        Taka opcja byłaby najlepsza ;) Czytałam ostatnio o tej pogodynce i szczerze mówiąc bardzo podoba mi się sposób jej działania. W szczególności, że dzieki niej nawet wiosną mogą grzać jeśli by tylko spadła temperatura. Takie rozwiązanie powinno być zastowsowane w każdej spółdzielni!
        • czarek_sz Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 15.11.13, 12:59
          Osoba która założyła wątek wygląda na uczciwą i że tak powiem z obywatelską troską za wspólne mienie. Niech zapoda Pani swoją kandydaturę na zarządcę ? kto wie czy sąsiedzi Pani nie wybiorą.
    • fotoach.pl Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 03.03.14, 14:43
      ostatnio zmienialiśmy adm/zarządce z ANSAWA (totalne dno) na Słoneczny Dom.
      Po roku mogę powiedzieć że jest ok.
      • Gość: Warszawiak Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.14, 17:46
        Słoneczny Dom - to nazwa zarządcy, serio ? Sory za złośliwosc, ale brzmi troche jak nazwa domu opieki dla seniorów :P
        ja jestem w swojej dzielnicy sporym aktywistą, zalezy mi na dobrym funkcjonowaniu wspólnoty, naprawianiu usterek itd, dlatego - mimo, że mam niewiele czasu wolnego - robie co mogę - razem z zarządcą (Status) staramy sie w miare mozliwosci poprawiac jakosc wyglądu tego osiedla, zarządca zgłasza deweloperowi usterki, jesli sie pojawią. Jeszcze nie zdarzyło sie, żeby zgłoszony problem nie został naprawiony, moim zdaniem to wlasnie swiadczy o profesjonalizmie, bo nie kazdy zarządca żyje z deweloperem pokojowo.
        • fotoach.pl Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 11.03.14, 10:55
          Słoneczny dom, tak się nazywa firma - może trochę banalnie ale podejście do klienta (Zarządu) mają ok, naprawdę szacuneczek. Nie dziwię się że mają wspólnot na tarchominie od groma.
    • dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 11.03.14, 10:18
      Stanowczo nie polecam firmy Biuro Obsługi Rynku Nieruchomości Jerzy i Wiesława Słabik S.C
      Siedziba między innymi Warszawa ul. Kopińska 32 Są niekompetentni i aroganccy. Żyją nadal w epoce kiedy Administracja Budynków Komunalnych była "władzą" Niw wywiązują się ze swoich podstawowych obowiązków z należytą starannością.
      • wirgiliusz53 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 26.03.14, 20:20
        dtm48 napisał(a):

> Stanowczo nie polecam firmy Biuro Obsługi Rynku Nieruchomości Jerzy i Wiesława
        > Słabik S.C
        > Siedziba między innymi Warszawa ul. Kopińska 32 Są niekompetentni i aroganccy.
        > Żyją nadal w epoce kiedy Administracja Budynków Komunalnych była "władzą" Niw w
        > ywiązują się ze swoich podstawowych obowiązków z należytą starannością.

dobrze wiedzieć, niestety takich zarządców jest sporo, na szczęście nie wszyscy tak robią :P
        ja o Statusie slyszałem, że sporo sie tam zmienia, tzn że pewne sprawy zostały z lokatorami wyjaśnione i naprawione, sam działam w jednej ze wspolnot i widze, ze czasem wina wcale nie leży po stronie zarządcy budynku, więc trzeba naprawde wyciągnąć średnią i ze złych i dobrych opinii.
        • mikors Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 01.04.14, 17:18
          dobrze wiedzieć, niestety takich zarządców jest sporo, na szczęście nie wszyscy
          > tak robią :P
          > ja o Statusie slyszałem, że sporo sie tam zmienia, tzn że pewne sprawy zostały
          > z lokatorami wyjaśnione i naprawione, sam działam w jednej ze wspolnot i widze
          > , ze czasem wina wcale nie leży po stronie zarządcy budynku, więc trzeba napraw
          > de wyciągnąć średnią i ze złych i dobrych opinii.

u nas akurat ze Statusem nigdy nie było co wyjaśniać, bo wybraliśmy gfo jakiś rok temu - od rtamtej pory mamy spokój, nie musimy walczyć z tym zarządcą, jak to sie działo w przypadku jego poprzednika.
          • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 02.04.14, 10:00
            Jedo to statut inne to umowa z "zarządcą" Musi być określony zakres obowiazków i to bardzo dokładnie. Inaczaej jak będziecie rozliczali administratora? Należy żądać dokłądnego wyliczenia kosztów. Napisanie "Koszty zarządzania i administropwania" nic nie znaczy. Realne koszty to księgowość w zależności od wielkości budynku od 100 do 800 złotych miesięcznie, a reszta w zalezności od zakresu wykonywanych na rzecz wspólnoty czynności. Jak tego nie macie określone to nie rozliczycie firmy i będzie sobie z was robiła kpiny
    • Gość: Erwink Re: zarządca nieruchomości - wynik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 16:39
      Pio-menagment polecam ich statystyki i opinie, pomagają przy takim wyborze.
    • ukasz702 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 27.04.14, 14:30
      Ja polecam Lux-Dom. Profesjonalni administratorzy, duże doświadczenie, jak pojawili się u nas to od razu było widać ze znają się na rzeczy. Załatwili sprawy sporne z deweloperem, uporządkowali księgowość. Fakt, ze trochę kosztują ale jak chce sie mieć porządek na osiedlu to nie ma co żałować środków.
      • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 28.04.14, 10:40
        Również odradzam Grupę Zarządzania Nieruchomościami z Warszawy ul Zawiszy. Wyrzuciliśmy ich z hukiem około 2 lat temu i do dzisiaj nie możemy po nich wyprostować. Wprawdzie Biuro Obsługi Rynku Nieruchomości państwa Słabik, na które trafiliśmy jest nie lepsze. Na corocznym zebraniu Pani Słabik nie potrafiła odpowiedzieć na żadne pytanie i wykręcała się od konkretów.
        • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 31.07.14, 08:57
          Szanowni Czytelnicy,
          Z wypowiedzi pani Słabik w trakcie zebrania wynika, ze na terenie Warszawy istnieje tzw zmowa cenowa "zarządców". Jest to wysoce prawdopodobne bo większość "zarzadców" wywodzi się ze struktur zarządzania mieniem komunalnym i znają się między sobą. Taki proceder jest zakazany. Czy zetknęliście się Państwo z podobną informacją?
    • Gość: annadenka Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.play-internet.pl 25.11.14, 13:24
      Aktualnie we wspólnocie korzystamy z tych usług:
      www.e-zarzadca.net/
      I jesteśmy zadowoleni. Przede wszystkim odpowiada mi stały kontakt z administratorem. Nie trzeba oczekiwać na dyżur tak jak w przeszłości.
      Ceny również bardzo korzystne.
      • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 26.11.14, 09:03
        A jeśli wolno spytać ile płacicie? O ile się zorientowalem na terenie Warszawy istnieje coś takiego ajka zmowa cenowa "zarządców" co otwartym tekstem oświadczyłą na zebraniu pani Słabik z Biura Obsługi Rynku Nieruchomości siedziba na Kopińskiej i Lwowskiej w Warszawie.
        • tpi0 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 27.11.14, 16:48
          Proszę w to nie wierzyć. W Warszawie jest zbyt duża konkurencja a ceny są ustalane na podstawie wybranego zakresu obowiązków i stawek z podobnych budynków w okolicy.
          • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 28.11.14, 08:48
            Pomimo konkurencji stawki "za administrowane" są prawie identyczne, a ogromna większość "zarządców" to osoby wywodzące się z zarządów budynków komunalnych, które zrobiły sobie ciepłe posadki na bazie wylobbowanej ustawy. Ustawa nie okreśła żadnych obowiazkó "zarządcy"
            • tpi0 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 28.11.14, 09:42
              To może wyjdź od drugiej strony? Określ zakres obowiązków administratora i sam zaproponuj stawkę. Myślę że znajdziesz takiego, z którym się dogadasz.
              • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 01.12.14, 08:50
                I właśnie o to chodzi. Nalezy okreś ile czasu "zarządca" poświęca na pracę w konkretnym budynku. usytalić stawkę godzinową i zakres obowiazkó, a także zakres i sposób odpowiedzialnośći (tego ostatniego "zarządcy" unikają jak ognia) i negocjować stawkę indywidualnie w zależności od wielkości nieruchomości.
                • tpi0 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 02.12.14, 11:56
                  I ustawić rejestrator czasu pracy - niech podbija jak zajmuje się konkretna wspólnotą ;) Według mnie to powinien być cennik zadaniowy - robię to i to, co kosztuje tyle i tyle.
                  • Gość: dtm Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 02.12.14, 12:41
                    Niestety to są wszystko osobnicy wywodzący się ze starych struktur ZBK i ABK. Traktują swoich pracodawcó-zleceniodawcó jak dawniej petentów. Zmiany w psychice tych ludzi wymagają czasu. Z drugiej strony właściciele lokali nie rozumieją że to są instytucje usługowe i uważają, ze jak jakaś pańcia wrzeszczy to ma prawo i rację. I tu zmiany wymagają czasu. Ludzie muszą zrozumieć że zajmowanie się sprawami wspólnymi to ich obowiązek i powierzenie komuś prowadzenai tych spraw niczego nie rozwiązuję. Ustawa o Własności lokali też jest bublem i nie nakłada na "zarządcę" żadnych obowiązków dając mu prawa.
    • apsara2000 Re: zarządca wśród mieszkańców 02.12.14, 15:01
      szukajcie wśród swoich sąsiadów = mieszkańców oni zarządzą najlepiej a nie trzeba płacić obcym ludziom
      • Gość: dtm48 Re: zarządca wśród mieszkańców IP: 194.181.88.* 03.12.14, 08:59
        Masz 100% racji. Zawód został zderegulowany i nie trzeba mieć licencji na "bycie" zarządcą. Ludzie nie chcą brać na siebie odpowiedzialnośći. Przez wieki wpajano im, że nic od nich nie zależy, że wszytsko załatwi jakaś mityczna siła wyższa.Na wszystkich szczeblach. Jak pracowłaem w Rumunii, wynajmowałem mieszkanie i zarządzaniem 4 blokami po 120 mieszkań zajmował się jeden człowiek. Miał notes i długopis. Wszystko grało jak w zegarku. Miał numery telefonów do kilku firm typu hydraulik, elektryk i dawał radę. Pracowłem w Kazachstanie tam zarządcą, administratorem i konserwatorem w wielkim blokowisku na kilkaset lokali był jeden człowiek i też wszytsko grało. W Polsce są chmary zarządców, administratorów, konserwatorów etc i nic się nie da. Pora wyciągnąć wnioski i popędzić te zgraje biorących pieniądze z naszych kieszeni i nic nie robiących za nic nie ponoszących odpowiedzialnośći.
        • Gość: wojciech Re: zarządca wśród mieszkańców IP: *.icpnet.pl 21.01.15, 12:16
          U nas podobnie. Chyba już większość najbardziej znanych administratorów rządziło naszymi osiedlem. W chwili obecnej prowadzimy rozmowy z wspomnianym już Progresline. Ich oferta wydaję się być najlepsza i słyszy się o nich dobre opinie. Zobaczymy co z tego wyniknie.
      • Gość: dtm48 Re: zarządca wśród mieszkańców IP: 194.181.88.* 22.01.15, 08:58
        Nadal twierdzę, ze najważniejsze jest dobre sporządzenie umowy i ustalenie praw i obowiązków stron. "Zarządcy wmawiają naiwnym, ze mają "typwą umowę" i żadnej innej nie podpiszą. No to trzeba poszukać innego zarządcy. Jest ich sporo na rynku do wyboru
    • pispisia Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 03.12.14, 13:28
      Zachwalać Zarządce będą sami zarządcy, większość Wspólnot jest niezadowolona z zarządzających, bo drogo biorą i mało robią.
      • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 04.12.14, 10:47
        To wina ustawodawcy, który wydał ustawę o własności lokali etc bez określenia jakichkolwiek obowiazków i odpowiedzialności "zarzadcy". Uważam, że to twór własnie spadów z ABK-ów i ZBK-ów. Chcieli sobie zapewnić ciepłe posadki. A kolejne to wadliwie podpisywane umowy wspólnot z zarządcami, które dalej nie określają co mają dostawać za swoje pieniądze. Mało kto wie, ze osoby podpisujące taką umowę w imieniu wspólnoty są odpowiedzialne materialnie za to efekty tego co podpisały. Prawnik przed kosztuje znacznie mniej niż po. Zapraszam na stronę opiniowanie-kontraktow.pl Taka umowa z "zarządcą" to właśnie kontrakt określający prawa i obowiązki stron.
        • piotrderkacz Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 09.03.15, 15:15
          Okresowo warto kontrolować zarządcę wspólnoty mieszkaniowej. Z jednej strony kontrola może wychwycić nieprawidłowości, z drugiej zmobilizować zarządcę do lepszej pracy, a mieszkańcom pozwolić spać spokojnie bo będą pewni, że zarządca został sprawdzony z zewnątrz. Taka kontrola może przybrać formę audytu wspólnoty mieszkaniowej. W razie potrzeby służę pomocą. adminion.pl/audyt-wspolnoty-mieszkaniowej/
          • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 13.03.15, 08:50
            Na przykład Biuro Obsługi Rynku Nieruchomości niejskich Słabików broni się jak moze przed kontrolą właścicieli narzucając "umawianie się" z osobami podającymi się za upełnomocnionych administratorów. Od lat nie chce pokazać pełnomocnictawa osoby "wyznaczonej na administratora" chociaż jest to spóka jawna i nie wiadomo czy taka osoba ma prawo reprezentować firmę na zewnątrz bez pełnomocnictwa
            • sierra_leone3 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 20.03.15, 23:23
              Nie bardzo rozumiem narzekanie na prywatne firmy zarządzające. Przecież taka firma ciągle podpada, dokonuje malwersacji, jest za droga lub za leniwa, to wspólnota wypowiada jej umowę i cześć! Konkurencja w tej branży jest duża, więc firmom raczej zależy na utrzymaniu kontraktu, a mogą to zrobić, wywiązując się ze zobowiązań wynikających z umowy. Ja do niedawna mieszkałam w małym mieście, gdzie większość osiedli zostało wybudowanych "za starych czasów" i zarządza nimi największa w mieście spółdzielnia mieszkaniowa. Tam to jest dopiero wolna amerykanka - zgłaszać usterki można w nieskończoność, bałagan na osiedlu, czynsz rośnie, a spółdzielni odwołać się nie da! I dotąd aż się nie przeprowadziłam do Warszawy, myślałam, że to norma, że wszędzie tak jest, trzeba przełknąć i nie zwracać uwagi. Tu mieszkam na nowoczesnym, zamkniętym osiedlu, którym zarządza prywatna firma (z tego co wiem to Status Nieruchomości Mieszkaniowe) i jest porządek. Czysto na klatkach, porządek na tablicy ogłoszeń, a gdy miałam pytanie odnoście pewnej płatności, zadzwoniłam do ich księgowej i od ręki dostałam odpowiedź. Wiem przynajmniej, za co płacę, bo w przypadku spółdzielni mieszkaniowej to miałam wrażenie, że czas się zatrzymał ćwierć wieku temu.
              • sierra_leone3 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 20.03.15, 23:25
                Nie bardzo rozumiem narzekanie na prywatne firmy zarządzające. Przecież taka firma ciągle podpada, dokonuje malwersacji, jest za droga lub za leniwa, to wspólnota wypowiada jej umowę i cześć! Konkurencja w tej branży jest duża, więc firmom raczej zależy na utrzymaniu kontraktu, a mogą to zrobić, wywiązując się ze zobowiązań wynikających z umowy. Ja do niedawna mieszkałam w małym mieście, gdzie większość osiedli zostało wybudowanych "za starych czasów" i zarządza nimi największa w mieście spółdzielnia mieszkaniowa. Tam to jest dopiero wolna amerykanka - zgłaszać usterki można w nieskończoność, bałagan na osiedlu, czynsz rośnie, a spółdzielni odwołać się nie da! I dotąd aż się nie przeprowadziłam do Warszawy, myślałam, że to norma, że wszędzie tak jest, trzeba przełknąć i nie zwracać uwagi. Tu mieszkam na nowoczesnym, zamkniętym osiedlu, którym zarządza prywatna firma (Status Nieruchomości Mieszkaniowe) i jest porządek. Czysto na klatkach, porządek na tablicy ogłoszeń, a gdy miałam pytanie odnoście pewnej płatności, zadzwoniłam do ich księgowej i od ręki dostałam odpowiedź. Wiem przynajmniej, za co płacę, bo w przypadku spółdzielni mieszkaniowej to miałam wrażenie, że czas się zatrzymał ćwierć wieku temu.
    • antonimac Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 24.05.15, 19:58
      Pewnie już znaleźliście, ale może innym się przyda. U nas jest Lux dom i bardzo sobie chwalimy ich. Panie które zarządzają naszym osiedlem dają radę. Widać że znają się na swojej pracy. Wszystkie sprawy załatwiane są praktycznie od ręki.
    • pani-tasiemiec Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 07.07.15, 12:45
      Jeżeli miałabym polecić rzetelnego zarządcę nieruchomościami, to byłaby to firma Modus. Mają spore doświadczenie i zapewniają kompleksową obsługę techniczną, finansową i prawną. Tu przesyłam namiary na nich modus24.pl
      • Gość: janka Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.15, 10:40
        no to są cechy każdego porządnego zarządcy. Ale niestety odkąd znieśli potrzebę licencji to trzeba uważać, bo rynek się strasznie popsuł. U nas na szczeście zarządza licencjonowany zarządca Domena z Gliwice, który zna się na rzeczy, ale ile jest takich wspólnot, które nie mają takiego szczęścia
        • Gość: dtm 48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 28.07.15, 08:46
          Nie podzielam Twojego zdania. Najważniejszą rzeczą w stosunkach pomiędzy zleceniodawcą-wspólnotą i zleceniobiorcą-zarządcą jest dobrze sporządzona umowa określająca zakres praw i obowiązkó obydwu stron. Niestety "zarządcy" biorą wspólnoty na tzw "typową umowę" jaką podpisują ze swoimi ofiarami, która dokładnie okreśła obowiązki właścicieli i nic nie mówi o obowiązkach "zarządcy". Taką umowę można streścić w kilku słowach wy nam płaćta, a my wam nie bójta się. Powodzenia
          • agaklimek Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 18.08.15, 13:52
            Jasne, to wszystko o czym piszecie jest ważne. Ale jak dla mnie kluczowy jest dobry kontakt z zarządcą, żeby nie trzeba było czekać nieskończenie na wszelkie decyzje i odpowiedzi. Taką przyjazną firmą zarządzającą jest Modus z Warszawy. Od wielu lat mam okazję z nimi współpracować i wszystko działa jak należy. Nawet sami wyszli z inicjatywą modernizacji bloku. Bardzo się nam to podobało.
            • 1-buc Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 18.08.15, 23:49
              Dziś znów spamujesz
            • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 46.45.111.* 19.08.15, 08:36
              A ja nadal uważam, że podstawą do stosunków z "zarządca" jest doby kontrakt określający jego obowiązki. Jak inaczej chcecie egzekwować to za co płacicie i dawać absolutorium?
    • aster159 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 17.09.15, 10:31
      Przez nasze osiedle przewinęło się już sporo zarządców. Zawsze były z nimi same problemy. Brali tylko kasę, a tak naprawdę na osiedlu nie robili kompletnie nic. Od 3 miesięcy nasze osiedle przeszło pod rządy firmy Progresline i już widać poprawę. Powoli nasze osiedle jest odświeżane i coraz milej się na nim przebywa.
      • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 18.09.15, 08:49
        Nie znma tej firmy. Szkoda, że nie wymieniłeś firm, z którymi były trudności. Generalnie problem polega na złych umowach podpisanych z "zarządcą". Na ogól taki "zarządca" chce wmówić "typową" umowę jaką podpisuje ze wszystkimi. Umowa nie określa jego obowiązków albo określa w sposób niewystarczający i trudno coś konkretnego wymagać. Ja stanowczo nie polecam Grupy Zarządzania Nier4uchomościami z siedzibą (ostatnia znana) Warszawa ul Zawiszy ani Biura Obrotu Rynku Nieruchomości Słabików z siedzibami w Warszawie przy ul Lwowskiej i Kopińskiej.
        • sylwia19788 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 29.12.15, 16:25
          Progresline działa również na terenie Warszawy od jakiegoś czasu więc serdecznie zapraszamy
      • Gość: Ania 78 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 83.142.123.* 28.11.15, 03:35
        Jeśli jeden zarządca się nie sprawdzi, to trzeba wziąć innego. Można tych, którzy mają licencję zawodową znaleźć w centralnym rejestrze zarządców nieruchomości na stronce Krajowej Izby Gospodarki Nieruchomościami kign.pl Skoro mają licencje tej izby, to powinni mieć jakieś pojęcie o administrowanie
    • karaluszek35 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 01.12.15, 15:21
      Zanim kupiłem mieszkanie obadałem kilka i wybrałem z perspektywy czasy mysle bardzo dobrze.
      zawiszanieruchomosci.pl
      przede wszystkim przestawiali mi tylko oferty, ktore spelnialy moje oczekiwania, nie wciskali starych ruder, ktorych nikt nie chce kupic. Bardzo dobrze dostosowali pode mnie ofertę, załatwili praktycznie wszystkie formalności, a jak wydajesz tyle kasy na mieszkanie w Warszawie to ich prowizja to właściwie nic - polecam!
    • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 02.12.15, 08:43
      Trudno napisać kogo polecam bo nie wszytskich znam. Wiem że stanowczo odradzam GZN w Warszawie i Biuro Obsługi Rynku Nieruchomości niejakich Słabików. Obydwie firmy wiedzą tylko że mają brać kasę i zamawiać jak najdroższe usługi. BORN zamiast powiesić kłódkę za powiedzmy z przyspawaniem uchwytów 200 PLN założył siłownik z parę tysięcy. Wiadomo prowizja od paru tysięcy więkasza niż od 200 złotych. Panoszy się i działa we własnym interesie. Nadal uważam, ż ebardzo ważna jest umowa jaką się podpisze z zarządcą i zakres jego obowiązków dobrze opisany
      • sylwia19788 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 29.12.15, 16:25
        polecam Progresline
    • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 194.181.88.* 09.12.15, 08:46
      Dokładnie jest to kwestia indywidualna. Wszystko zależy od dobrze sporządzonej umowy z "zarządcą". Trafiają się niestety relikty miniolnej epoki wywodzący się z administracji budynków komunalnych jak np BORN imć Słabikó, którym się wydaje że są władzą i usiłują rządzić właścicielami bo im się wydaje ze są władzą i moigą bezkarnie szastać powierzonymi środkami. Nie bezinteresownie zapewne sekundują im urzędnicy z urzędó gmin. Wtedy są problemy
    • gizmoludek Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 14.12.15, 15:37
      Oby tylko nie firmę Admus. Jak się okazało powszechna opinia o tym, że "dostają" osiedla od deweloperów okazała się całkiem prawdziwa...
      • Gość: dtm48 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: 91.238.85.* 15.12.15, 08:49
        Takich jest więcej. Niektórzy dostają w zarząd budynki od adminisracji podległych urzędom gminy. Dostają też lokale na siedziby. Wątpię żeby ten proceder był uprawiany bezinteresownie
        • gizmoludek Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 21.12.15, 11:19
          Oczywiście że tu korzyści odnoszą obie strony. Szkoda tylko ze mieszkańcy są gdzieś pomijani po drodze. Dostają odgórną firmę i nie mają możliwości wybrać innej (tańszej, lepszej, bardziej profesjonalnej etc)
      • sylwia19788 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 29.12.15, 16:26
        Polecam Progresline
      • Gość: kamil Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.173.14.120.tesatnet.pl 05.01.16, 14:04
        Jeżeli chodzi o uczciwych zarządców do warto sprawdzić Gestora, u nas w Łodzi mają sporo nieruchomości, którymi zarządzają i z tego, co wiem to w Warszawie również. Znam ich, bo u nas we wspólnocie mamy gestora i jest ok, nie narzekam.
      • Gość: zibi Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.17, 22:21
        Czyżbyś gizmoludku uprawiał czarny PR? jakimś dziwnym trafem za twoim nickiem brak jest adresu ip. A co do Admusa to chyba jedna z solidniejszych firm.
        • kazimierz303 Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? 23.08.17, 21:21
          Chyba najsolidniejszych dla dewelopera który ich wstawia na osiedle celem uniknięcia usuwania usterek, ściągania długów które narobił deweloper wobec wspólnoty itp.
          Nie poleciłbym tych oszustów największemu wrogowi.
    • Gość: Wiktor Re: zarządca nieruchomości - kogo polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.15, 19:22
      Czy to pytanie jest jeszcze w ogóle aktualne ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka