Dodaj do ulubionych

Incydent podczas obchodów Powstania Warszawskiego

02.08.12, 09:16
Na chwilę przed uroczystościami prezes Związku Powstańców Warszawskich Zbigniew Ścibor-Rylski zaapelował, aby w tym roku podczas obchodów pod pomnikiem Gloria Victis nie doszło do żadnego incydentu - poinformował portal gazeta.pl. Zgromadzeni nie dostosowali się jednak do próśb.
wiadomosci.onet.pl/kraj/incydent-podczas-obchodow-powstania-warszawskiego-,1,5206107,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 02.08.12, 19:34
      sibeliuss napisał:

> Na chwilę przed uroczystościami prezes Związku Powstańców Warszawskich Zbigniew
      > Ścibor-Rylski zaapelował, aby w tym roku podczas obchodów pod pomnikiem Gloria
      > Victis nie doszło do żadnego incydentu - poinformował portal gazeta.pl. Zgroma
      > dzeni nie dostosowali się jednak do próśb.
      > wiadomosci.onet.pl/kraj/incydent-podczas-obchodow-powstania-warszawskiego-,1,5206107,wiadomosc.html

To jest pislamska dzicz.

S.
      • anasz Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 04.08.12, 14:07

snajper55 napisał:

> sibeliuss napisał:
        >
        > > Na chwilę przed uroczystościami prezes Związku Powstańców Warszawskich Zb
        > igniew
        > > Ścibor-Rylski zaapelował, aby w tym roku podczas obchodów pod pomnikiem
        > Gloria
        > > Victis nie doszło do żadnego incydentu - poinformował portal gazeta.pl.
        > Zgroma
        > > dzeni nie dostosowali się jednak do próśb.
        > > wiadomosci.onet.pl/kraj/incydent-podczas-obchodow-powstania-warszawskiego-,1,5206107,wiadomosc.html
        >
        > To jest pislamska dzicz.
        >
        > S.

gdy czytam taki tekst myśle : co by zrobił w takiej sytuacji Łukaszenka?
        • fedorczyk4 Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 04.08.12, 16:28
          anasz napisała:

> gdy czytam taki tekst myśle : co by zrobił w takiej sytuacji Łukaszenka?
          >

Szczerze mnie zaciekawiłaś. Czy mogłabyś uściślić? To znaczy znaleźć odniesienie w historii białoruskiej do Powstania Warszawskiego, a potem pociagnąć tę myśl? Nie żebym chciała Cię obrazić tylko naprawdę nie rozumiem Twojego wpisu.
    • beejay02 Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 02.08.12, 21:41
      Jako syn powstańca zupełnie nie rozumiem tego zachowania akurat w tym czasie i w tym miejscu. I to bez względu na sympatie polityczne czy osobiste.
      Ale z drugiej strony pan generał ma krótką pamięć (co w tym wieku może być zrozumiałe i wybaczalne), bowiem trzy lata temu w podobnym okresie wystosował razem z grupą wysokich dostojników kombatanckich sławne pismo: " Powstańcy Warszawscy apelują o odpolitycznienie uroczystości 1 sierpnia na Powązkach. Chcą przywrócić jej spontaniczny charakter. "Nie będzie polityków - nie będzie okrzyków ani barier, które zakłócają spokój tego miejsca" - napisali w liście do organizatorów
      List wczoraj rano trafił do Komitetu Organizacyjnego Obchodów 65. Rocznicy Wybuchu Powstania Warszawskiego w stołecznym ratuszu. Podpisało go ponad 40 osób. Wśród nich są prezesi głównych organizacji zrzeszających powstańców: gen. Zbigniew Ścibor-Rylski (prezes Związku Powstańców Warszawskich), Stanisław Krakowski (prezes Okręgu Warszawa Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej) i prof. Wojciech Wolski (przewodniczący Stowarzyszenia Szarych Szeregów)". Reszta artykułu dostępna na płatnych stronach GW.
      Jak widać dla pana generała są równi i równiejsi dostojnicy państwowi. Dzisiaj politycy mu już nie przeszkadzają.
      • billy.the.kid Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 07:57
        jako0ś w latach mateńki-komuny nie było tych problemów. ludzie szli na cmentarz, zapalali lampki/znicze/ świeczki,zatrzymywali się przy grobach, kto chciał-pomodlił się za dusze.
        dopiery teraz, gdy wielcy tego swiata chcą wygrywać jakieś punkciki dla siebie, przyszło tro zło.
        i bez względu na to czy byli to kaczory, antki policmajstry, kwachy, bufetowe czy tuski.kacxzoró jeszcze mogę zrozumieć- wszak ojciec ich był w powstaniu. ale ta cała reszta???????????
        ustawowo zabronić politykom udziału w tych obchodach- i kłopot z głowy.
        • sibeliuss Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 08:08
          Nie ważne kto w tym uczestniczy - taki buczący debil w imię swoich idei nie ma szacunku do nikogo i niczego. Ważne jest tu i teraz. Wszyscy mają słyszeć, że on tak "protestuje", szkoda że nie zabuczy podczas rodzinnego pogrzebu, bo przyszedł nielubiany wujek.
          • 4o Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 11:38
            Ty zaś masz szacunek do 5 kolumny, będąc potomkiem zrzutu sowieckiego.
            • apodemus Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 12:27
              4o napisał:

> Ty zaś masz szacunek do 5 kolumny, będąc potomkiem zrzutu sowieckiego.

Twoja wypowiedź jednoznacznie potwierdza słuszność słów Twojego przedmówcy. Ale pewnie i tak tego nie zrozumiesz.
          • billy.the.kid Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 17:01
            widząc obłudne buźki polytyków, którzy przybyli tam nie z potrzeby oddania pokłonu pokległym, a dla paru puncików wyborczych-też by se miał chęć zabuczeć.
            • andrzej.sawa Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 18:01
              A wiesz dziecko co to jest kindersztuba,czyli dobre wychowanie?
        • tomjani Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 13:40
          billy.the.kid napisał:

> jeszcze mogę zrozumieć- wszak ojciec ich był w powstaniu.

A jak nie ojciec w Powstaniu - to przynajmniej dziadek w Wehrmachcie?
        • snajper55 Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 03.08.12, 20:19
          billy.the.kid napisał:

> ustawowo zabronić politykom udziału w tych obchodach- i kłopot z głowy.

Każdy ma prawo przyjść na cmentarz i oddać hołd tym czy innym zmarłym. Dzicz nie ma prawa nikomu w tym przeszkadzać i wyprawiać na cmentarzu wołających o pomstę do nieba scen.

S.
          • billy.the.kid Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 04.08.12, 08:11
            rożśmieszyłeś mnie hasłem ze polytycy przychodzą tam oddać HOŁD CZY CÓŚ.
            • fedorczyk4 Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 04.08.12, 09:33
              Dopiero byłby wrzask gdyby władze i politycy nie uczestniczyli w obchodach!!!! Natomiast jest duża różnica pomiędzy uczestniczeniem i obecnością a bezczelnym zawłaszczaniem i zachowaniem godnym bydła nierogatego.
            • snajper55 Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 04.08.12, 10:05
              billy.the.kid napisał:

> rożśmieszyłeś mnie hasłem ze polytycy przychodzą tam oddać HOŁD CZY CÓŚ.

Nie napisałem "politycy", napisałem "każdy", czyli także politycy, kowale, mordercy, księża, kobiety, Hiszpanie czy ślepi.
              A ci, którzy innym przeszkadzają to robić to zdegenerowana dzicz.

S.
              • ritzy Re: Incydent podczas obchodów Powstania Warszawsk 04.08.12, 13:03
                Ale pisales "kazdy" w odpowiedzi na post krytykujacy lanserska obecnosc politykow.

Ja nie wiem skad sie wzielo przekonanie, ze cmentarz mozna wykorzystywac jako platforme do nabijania sobie slupkow popularnosci sondazowej. Ludzie bucza w akcie sprzeciwu wobec obecnosci politykow, ktorzy swa dzialalnoscia bynajmniej nie pokazuja, ze bliska im jest idea i tradycja powstania oraz los jeszcze zyjacych jego uczestnikow.

Uwazam, za duzo obrzydliwsze z moralnego punktu widzenia od buczenia przeciw lanserom, jest wlasnie fakt ostentacyjnego pokazywania sie na grobach przez ludzi, ktorzy na codzien sprawe (szeroko rozumiana) i tych, ktorzy za nia polegli nie cenia.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka