GoĹÄ: gość portalu IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 16:23 Grochów to nie Praga. Jak ktoś myśli inaczej nie jest z Warszawy. Grochów to Grochów. Gocław to Gocław. Kropka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukos Nazwy administracyjne powinny być zmienione 12.01.13, 16:35 Praga-Północ -> Praga Praga-Południe -> Grochów Obecna Praga-Południe to nie tylko Grochów, ale Grochów to historycznuie jej wiodąca (nawet jeśli nie największa) część. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanpajonk Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... 12.01.13, 16:35 No i kogo to obchodzi, 70% Pól Mokotowskich należy do Ochoty i co z tego. Co roku z naszych podatków jakaś mądra głowa wymyśla orgie z nazwami miejsc publicznych i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 12.01.13, 18:56 Hala Mirowska nie leży w Mirowie, stacja WKD Śródmieście leży na Woli, podobnie jak WKD Ochota. Zabawnie jest z Sądami. Sąd Rejonowy dla Mokotowa leży na Woli, dla Woli leży na Bemowie, dla Ochoty w Śródmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 13:42 Dyskusja jest o dzielnicy a nie hali, parku czy stacji, kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
autor100 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 13.01.13, 01:21 Pola Mokotowskiego, łaskawy panie, jednego Pola Mokotowskiego. A swoją drogą ta liczba pojedyncza to jeden z testów na bycie (z wyboru czy urodzenia) warszawiakiem. Ponadto wydaje się, że wracamy (m.in. za sprawą świetnego nota bene systemu informacji miejskiej) do starych nazw. Wierzbno, Rakowiec, Sielce, że wymienię tylko kilka, zaczynają żyć w świadomości młodych osób i mnie to cieszy. A szczególnie, gdy niektórzy starają się podrasować siebie samych Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tubylec Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 08:01 Pewnie mu się pomyłiło Pole Mokotowskie z Polami Wilanowskimi. Ktoś, kto się zadomowił na lewym brzegu Wisły powie o sobie np. jestem z Czerniakowa, a nie z Dolnego Mokotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 13.01.13, 08:57 autor100 napisała: > Pola Mokotowskiego, łaskawy panie, jednego Pola Mokotowskiego. > > A swoją drogą ta liczba pojedyncza to jeden z testów na bycie (z wyboru czy uro > dzenia) warszawiakiem. Jestem z urodzenia warszawiakiem, ba, mokotowianinem i na Górnym Mokotowie mówi się i mówiło zawsze Pola Mokotowskie oraz Aleje Niepodległości (obie nazwy w liczbie mnogiej). Jeśli potraficie uszanować lokalną żoliborską wymowę placu Wilsona, to uszanujcie też lokalną mokotowską nazwę Pól z liczbą mnogą. HOWGH. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanpajonk Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 13.01.13, 10:30 Oczywiście, na Mokotowie nikt nie usłyszy raczej nikt tej nazwy w liczbie pojedynczej. Od Zawsze, odkąd pamiętam to były właśnie Pola Mokotowskie, a nie Pole. Przyjezdnego próżno u mnie szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bluntman Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 12:54 Pole Mokotowskie, a nie żadne pola... Przedwojenne lotnisko znajdowało się na Polu Mokotowskim. Oficjalna nazwa al. Niepodległości to Aleja Niepodległości, choć - fakt - powszechnie się nazywa tę arterię "Alejami", co nie znaczy że prawidłowo... Odpowiedz Link Zgłoś
dextromethorphan Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... 12.01.13, 16:37 Czy Wy już totalnie na głowę upadliście?! Nie ma w Warszawie większych problemów?! Kogo to obchodzi? Gdzieś mam czy Grochów to Grochów, czy Praga, czy też Powsin. Bardziej mnie interesuje ile będę za chwilę płacić za wywóz śmieci, prąd czy gaz czy komunikację miejską. O tym piszcie, a nie jakieś dyrdymały czy 100 lat temu Grochów to było miasto, czy wieś czy dzielnica i aby czy na pewno nie Mokotów. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Głupka bez korzeni i historii najłatwiej się dyma 12.01.13, 16:40 dextromethorphan napisał: > Czy Wy już totalnie na głowę upadliście?! Nie ma w Warszawie większych problemó > w?! Kogo to obchodzi? Gdzieś mam czy Grochów to Grochów, czy Praga, czy też Pow > sin. Bardziej mnie interesuje ile będę za chwilę płacić za wywóz śmieci, prąd c > zy gaz czy komunikację miejską. O tym piszcie, a nie jakieś dyrdymały czy 100 l > at temu Grochów to było miasto, czy wieś czy dzielnica i aby czy na pewno nie M > okotów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kempess głupkowi, któremu pierdoły w głowie IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.01.13, 00:07 najłatwiej się dyma, bo ma temat do gorących dyskusji z innymi głupkami, zamiast zajmować się sprawami ważnymi... urodziłem się w szpitalu na Madalinskiego, do 7r życia mieszkałem na Równej, potem na Bielanach, potem trochę za Warszawą a teraz na Gocławiu i wali mnie czy to będzie się nazywac Praga Poludnie czy Grochów. Interesuje mnie natomiast, czy w końcu zbuduja obwodnicę, metro, tramwaj itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Re: głupkowi, któremu pierdoły w głowie IP: *.bas.roche.com 15.01.13, 09:31 Dobrze napisane kempess! W tym kraju bedzie dopoki zle, dopoty dyskusje na temat przeszlosci beda przewyzszac te o przyszlosci! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: securitate to nie wchodź tu IP: *.acn.waw.pl 12.01.13, 17:22 idź sobie poczytaj rozkład jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KolecBardzoCzuby Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.centertel.pl 18.01.13, 00:46 Dla niektórych historia rodziny,poczucie tożsamości miejsca..może być tak samo ważne jak codzienne problemy i wyzwania, co wiecej..wzmacniać.Czy jest ważne tylko to co tu i w tej chwili ale na to każdy z nas musi sobie odpowiedzieć . Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 14:08 dextromethorphan napisał: > Czy Wy już totalnie na głowę upadliście?! Nie ma w Warszawie większych problemó > w?! Kogo to obchodzi? Gdzieś mam czy Grochów to Grochów, czy Praga, czy też Pow > sin. Bardziej mnie interesuje ile będę za chwilę płacić za wywóz śmieci, prąd c > zy gaz czy komunikację miejską. O tym piszcie, a nie jakieś dyrdymały czy 100 l > at temu Grochów to było miasto, czy wieś czy dzielnica i aby czy na pewno nie M > okotów. No tak jest kryzys, są bardziej dokuczliwe problemy do ogarnięcia ale wielu ludziom nie odpowiada Praga Południe jako dzielnica i jest to PRAWDZIWY PROBLEM dla wielu jej mieszkańców, który prędzej czy później trzeba rozwiązać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tia Grochów nie ma nic wspólnego z Pragą. IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 16:44 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rondo Wiatraczna Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.13, 17:03 "Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to nie Praga" - no nie jest to wielkie odkrycie, i nie wymaga też szeregu lat ani zebrań jakichś kolektywów czy innych dziwolągów, ale cieszy, że nawet lemingo-słoiki dostrzegają tę oczywistość. Tylko co dalej? Kiedy wreszcie zmienicie nam tę nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: doti Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 21:05 A ja się nie zgadzam na nazywanie Bródna - Targówkiem i co mam zrobić? Bródno jest starsze ma więcej mieszkańców, przed przyłączeniem do Warszawy było Gminą, Targówek nią nie był. i co można ? Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 14:13 Gość portalu: Rondo Wiatraczna napisał(a): > "Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to nie Praga" - no nie jest to wiel > kie odkrycie, i nie wymaga też szeregu lat ani zebrań jakichś kolektywów czy in > nych dziwolągów, ale cieszy, że nawet lemingo-słoiki dostrzegają tę oczywistość > . Tylko co dalej? Kiedy wreszcie zmienicie nam tę nazwę? A samemu nie łaska wziąć się do roboty, lepiej postać ze szmatami i piwkiem na rondku, no nie Odpowiedz Link Zgłoś
mirekmm Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 12.01.13, 17:06 Sprawa jest prosta. Jak patrzę z brzegu Wisły w stronę Azji, a to co widzę leży w granicach Warszawy - to Praga. Jak tam się wzajemnie tambylcy wyzywają, Grochów czy Kapusta to mi to lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zosia Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.13, 17:09 Zachodni Europejczyk z Sochaczewa się znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawiak Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.play-internet.pl 12.01.13, 17:49 jak niewiele potrzeba, byś poczuł się lepiej. tak łatwe samozadowolenie jest charakteryzuje ludzi o bardzo prostej budowie mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 22:47 Typowa postawa słoika... przecież w wiosce nie ma dzielnic :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawiak z babki Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.play-internet.pl 13.01.13, 10:07 w zasadzie słoik powinien świetnie rozumieć, czym jest różnorodność. W Warszawie się dyskutuje, na wsi w ruch idą sztachety - co weekend tłuką się pod remizą: "Chamowo Wielkie" kontra "Bździągwy Małe" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiesiek Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 04:00 Przy pakowaniu słoików ojce ostrzegały - Nie zapuszczaj się na Pragę jak nie musisz, nic dobrego cię tam nie spotka. A jak już musisz, to w kupie i i z grubymi kijami. I co? Racji nie mieli? Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 14:19 mirekmm napisał: > Sprawa jest prosta. Jak patrzę z brzegu Wisły w stronę Azji, a to co widzę leży > w granicach Warszawy - to Praga. Jak tam się wzajemnie tambylcy wyzywają, Groc > hów czy Kapusta to mi to lotto. Zachód w coraz większym kryzysie, europa zachodnia, usa lecą w rankingach na zbity pysk, jeszcze tubylcy z lewego brzega będą się prosić o łaski u nas PRAWOBRZEŻNYCH, HAHA Odpowiedz Link Zgłoś
mkur i dlatego pan Cezary ... 12.01.13, 17:13 ... z Ostrowi Mazowieckiej musi to odkryć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ul. Makowska Re: i dlatego pan Cezary ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.13, 17:19 i założyć kolektyw, i opisać w xiunszce Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: i dlatego pan Cezary ... 18.01.13, 14:28 Gość portalU :mkur ... z Ostrowi Mazowieckiej musi to odkryć Gość portalu: ul. Makowska napisał(a): > i założyć kolektyw, i opisać w xiunszce NARESZCIE JAKIŚ CZŁOWIEK, KTÓRY COŚ CHCE ZROBIĆ DLA WAS I DZIELNICY. Jak to dobrze, że są tu tacy lMIESZKAŃCY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klm Re: i dlatego pan Cezary ... IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 08:24 on się przynajmniej przyznaje, że jest słoikiem, a większość naszych urzędników w Dzielnicy udaje że są "warszawiakami" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wars od 4 Re: i dlatego pan Cezary ... IP: *.centertel.pl 18.01.13, 01:20 A jak długo trzeba mieszkać w W aby nie być uwazanym za "słoika " i jak wielu z nas ma tu groby swoich dziadków ? Odpowiedz Link Zgłoś
wajego Słoiki w dwóch znaczeniach 18.01.13, 08:55 1. Neutralnie, dożywotnio: osoba, która przeprowadziła się do Warszawy z zewnątrz. 2. Pejoratywnie, ale można z tego wyrosnąć: zespół pewnych cech charakteru właściwych dla ludzi wychowywanych w małych, niestety biednych, społecznościach, nieprzystosowanych do życia w aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Słoiki w dwóch znaczeniach 18.01.13, 14:38 wajego napisał: > 1. Neutralnie, dożywotnio: osoba, która przeprowadziła się do Warszawy z zewnąt > rz. > 2. Pejoratywnie, ale można z tego wyrosnąć: zespół pewnych cech charakteru właś > ciwych dla ludzi wychowywanych w małych, niestety biednych, społecznościach, ni > eprzystosowanych do życia w aglomeracji. Wszyscy przybyliśmy do tego miejsca z zewnątrz, a starzy Grochowianie czyli słoiki starszej daty(od paru pokoleń zamieszkujący to miasto) tylko piją i te szmaty na trawniku ronda Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: i dlatego pan Cezary ... 18.01.13, 14:33 Gość portalu: klm napisał(a): > on się przynajmniej przyznaje, że jest słoikiem, a większość naszych urzędników > w Dzielnicy udaje że są "warszawiakami" najgorzej, że słoiki starszej daty(od paru pokoleń zamieszkujący to miasto) tylko piją i te szmaty na trawniku ronda Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akuku Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 17:19 A ja się urodziłam na Grochowie (chociaż już tam nie mieszkam) i często o całej prawobrzeżnej Warszawie mówię Praga, bo tak jest prościej, bo taki był podział administracyjny jak byłam mała. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Witolin Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.13, 17:20 A do babci na wieś na groby we Wszystkich Świętych, jak rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alf Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 17:34 To baaardzo mało rozumiesz. Tak standardowo i małomiasteczkowo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Drevniak Praga to cz Grochów? Wielkie to pytanie! IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 17:39 Zaiste hamletowskie dylematy roztrząsa dział stołeczny GW :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kokoszanel Re: Praga to cz Grochów? Wielkie to pytanie! IP: *.84-48-216.nextgentel.com 12.01.13, 18:26 dokladnie. na kiego grzyba ta dyskusja? jestem z pragi: najpierw mieszkalam na saskiej kepie, potem na goclawiu, potem na kamionku. tata jest ze szmulowizny, potem grochowa prawa strona warszawy to praga. najpierw mowie "jade na prage", dopiero potem precyzuje. i tyle taka dyskusja w kici koci - ale nuda. nie przyjde, nie polece nikomu. przyjda jakies staruchy biurokratyczno-jatrzace. nie lepiej poczytac na glos czytac Mirona? ale niekoniecznie ubiegac sie zaraz o wprowadzenie administracyjnej nazwy Chamowo to se zmiencie Praga na Prawa, jesli to takie wazne. jesli nastapilaby zmiana, to beda koszta. a sa pilniejsze wydatki. i ciekawsze tematy. biurokraci y formalisci Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gocław Re: Praga to cz Grochów? Wielkie to pytanie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.13, 18:37 bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Praga to cz Grochów? Wielkie to pytanie! 18.01.13, 14:50 Gość portalu: kokoszanel napisał(a): > dokladnie. na kiego grzyba ta dyskusja? jestem z pragi: najpierw mieszkalam na > saskiej kepie, potem na goclawiu, potem na kamionku. tata jest ze szmulowizny, > potem grochowa prawa strona warszawy to praga. najpierw mowie "jade na prage", dopiero potem precyzuje. i tyle taka dyskusja w kici koci - ale nuda. nie przyjde, nie polece nikomu. przyjda jakies staruchy biurokratyczno-jatrzace. nie lepiej poczytac na glos czytac Miro> na? ale niekoniecznie ubiegac sie zaraz o wprowadzenie administracyjnej nazwy Chamowo> to se zmiencie Praga na Prawa, jesli to takie wazne. jesli nastapilaby zmiana, > to beda koszta. a sa pilniejsze wydatki. i ciekawsze tematy. biurokraci y forma lisci Miron to też staruch a dyskusja jest dla nas mieszkańców Grochowa a nie DLA jakichś osób z egzystezjalnym ADHD Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Praga to cz Grochów? Wielkie to pytanie! 18.01.13, 14:53 Miron to też staruch a dyskusja jest dla nas mieszkańców Grochowa a nie dla jakichś osób z egzystencjalnym ADHD Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Praga to cz Grochów? Wielkie to pytanie! 18.01.13, 14:42 Gość portalu: Drevniak napisał(a): > Zaiste hamletowskie dylematy roztrząsa dział stołeczny GW :-) Może nie dla kmiotków są te dylematy tylko dla prawdziwych mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Tak, tak, secesja 12.01.13, 18:23 Tylko kto różnym "kolektywom", nierobom i innym lewusom będzie wypłacał zasiłki? Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Tak, tak, secesja 18.01.13, 15:05 three-gun-max napisał: > Tylko kto różnym "kolektywom", nierobom i innym lewusom będzie wypłacał zasiłki > ? nieroby stoją na Wiatraku ze szmatami, a Kolektyw ściągał jakie tłumy niejednokrotnie, pamiętasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 19:48 A ja od dawna mam pewnosc, ze Praga (i Grochow) to nie Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 15:00 Gość portalu: Jacek napisał(a): > A ja od dawna mam pewnosc, ze Praga (i Grochow) to nie Warszawa. To masz chyba problemy natury intelektualnej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tirinti Ale głupek! IP: 31.178.63.* 12.01.13, 19:57 Kolo nie zauweażył, że mamy XXI wiek a Grochów jest osiedle w dzielnicy Praga Południe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: OCB? Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 22:28 Rozwijając tą myśl można dodać ,że Kabaty to nie Ursynów, Służew to nie Mokotów, Falenica, Międzylesie i Anin to nie Wawer a Stara Miłosna to nie Wesoła. Można podzielić Warszawę na tysiąc dzielnic, każdej zbudować ratusz i powołać radę dzielnicy. Zwiększy to tylko wydatki na administrację i nic więcej nie da. Każdy kto mieszka w Warszawie wie o istnieniu Grochowa czy Saskiej kępy. Praga Południe jest tylko jednostką administracyjną i niczym więcej. Nie rozumiem, po co rozbudowywać w nieskończoność administrację w imię nadania innej nazwy, która nie ma żadnego znaczenia po za administracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 15:15 Gość portalu: OCB? napisał(a): > Rozwijając tą myśl można dodać ,że Kabaty to nie Ursynów, Służew to nie Mokotów > , Falenica, Międzylesie i Anin to nie Wawer a Stara Miłosna to nie Wesoła. > Można podzielić Warszawę na tysiąc dzielnic, każdej zbudować ratusz i powołać r > adę dzielnicy. Zwiększy to tylko wydatki na administrację i nic więcej nie da. > Każdy kto mieszka w Warszawie wie o istnieniu Grochowa czy Saskiej kępy. Praga > Południe jest tylko jednostką administracyjną i niczym więcej. Nie rozumiem, po > co rozbudowywać w nieskończoność administrację w imię nadania innej nazwy, któ > ra nie ma żadnego znaczenia po za administracyjnym PRAGA POŁ. i właśnie to, ten sztuczny twór, istniejący od PRL-u, czasów zniewolenia nam, myślącym obywatelom tej dzielnicy NIE ODPOWIADA i mamy prawo do doskonalszej i prawdziwej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
poniedzielny Ja, w przeciwieństwie do Sz. Autora, jestem z Groc 12.01.13, 23:07 Ja, w przeciwieństwie do Sz. Autora, jestem z Grochowa - mieszkam tu od dziecka, w kamienicy zbudowanej przed wojną (gdy powstawała ta część dzielnicy, przy pl. Szembeka) przez mojego pradziadka. Tu mieszkał mój pradziadek, dziadek, ojciec, teraz ja. Można więc powiedzieć śmiało, że jestem Tutejszy. I to, że jestem z Grochowa, nie przeszkadza mi w uznaniu, że mieszkam na Pradze Południe (bo tak nazywa się dzielnica), Pradze (zwyczajowo ta część miasta), w Warszawie, na Mazowszu, w Polsce czy w Europie - ludzie, ogarnijcie się, to się wzajemnie nie wyklucza! Śmiech mnie bierze, gdy czytam w internecie takie zażarte polemiki stron, okopujących się coraz bardziej przy swoich racjach :) W necie to bezpieczne, bo przy komputerku, kawce i anonimowo. A gdyby, dla przykładu, zacząć kogoś przy Szembeku zacząć zamęczać wywodami, skąd jest i jak powinien swoją część miasta nazywać, to by w końcu taki budowniczy lokalnej świadomości społecznej dostał zwyczajnie fangę w mordę i by było po dyskusji :))) Pozdrawiam Wszystkich - Grochowiak z Gocławka (bo od niedawna Grochów kończy się na Szembeku i administracyjnie jestem już z Gocławka, chociaż z Grochowa itd., itp, etc...) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ul. Mlądzka Re: Ja, w przeciwieństwie do Sz. Autora, jestem z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.13, 00:50 Synu, nie pierdziel. Szembek to nie jest żadna Praga. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Ja, w przeciwieństwie do Sz. Autora, jestem z 18.01.13, 15:24 poniedzielny napisał: > Ja, w przeciwieństwie do Sz. Autora, jestem z Grochowa - mieszkam tu od dziecka > , w kamienicy zbudowanej przed wojną (gdy powstawała ta część dzielnicy, przy p > l. Szembeka) przez mojego pradziadka. Tu mieszkał mój pradziadek, dziadek, ojci > ec, teraz ja. Można więc powiedzieć śmiało, że jestem Tutejszy. > I to, że jestem z Grochowa, nie przeszkadza mi w uznaniu, że mieszkam na Pradze > Południe (bo tak nazywa się dzielnica), Pradze (zwyczajowo ta część miasta), w > Warszawie, na Mazowszu, w Polsce czy w Europie - ludzie, ogarnijcie się, to si > ę wzajemnie nie wyklucza! > Śmiech mnie bierze, gdy czytam w internecie takie zażarte polemiki stron, okopu > jących się coraz bardziej przy swoich racjach :) W necie to bezpieczne, bo przy > komputerku, kawce i anonimowo. A gdyby, dla przykładu, zacząć kogoś przy Szemb > eku zacząć zamęczać wywodami, skąd jest i jak powinien swoją część miasta nazyw > ać, to by w końcu taki budowniczy lokalnej świadomości społecznej dostał zwycza > jnie fangę w mordę i by było po dyskusji :))) > Pozdrawiam Wszystkich - Grochowiak z Gocławka (bo od niedawna Grochów kończy si > ę na Szembeku i administracyjnie jestem już z Gocławka, chociaż z Grochowa itd. > , itp, etc...) No ty to faktycznie wywodzisz się ale właśnie z Pragi (z tą fangą w mordę) a my tu o Grochowie. My tu wszyscy z Grochowa, kapujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wawrzon Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 00:59 Przed 1916 rokiem Grochów należal do gminy WAWER, więc spowrotem go przylaczyć do Wawra a odlaczyć Falenicę która nijak do Wawra nie przystaje.Saska Kępa też należala do gminy Wawer.W Wawrze też się mówilo jadę do Warszawy, jadę na Pragę, jadę na Grochów.Wawrzon obecnie z Bródna pozdrawia Grochowian i Saskokępczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 15:31 Gość portalu: wawrzon napisał(a): > Przed 1916 rokiem Grochów należal do gminy WAWER, więc spowrotem go przylaczyć > do Wawra a odlaczyć Falenicę która nijak do Wawra nie przystaje.Saska Kępa też > należala do gminy Wawer.W Wawrze też się mówilo jadę do Warszawy, jadę na Pragę > , jadę na Grochów.Wawrzon obecnie z Bródna pozdrawia Grochowian i Saskokępczykó > w. Jeszcze wcześniej były na prawym brzegu Wisły 3 jurydyki (Golędzinów, Praga i Skaryszew-Kamion) na 28 warszawskich ale to historia. Grochów bardzo się rozrósł. Wawer może mu podskoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Varshewer Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... IP: *.play-internet.pl 13.01.13, 08:18 Grochów to nie Praga. Niesamowite odkrycie, godne 9-letniego wysiłku intelektualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 13.01.13, 09:06 Jedynym sensownym rozwiązaniem jest pozbawienie administracyjnych dzielnic mylących nazw i nadanie im numerów. I wtedy będzie spokój. Będzie "mieszkam na Grochowie, w dzielnicy administracyjnej nr 14." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lewy_brzeg_rzadzi to niech sie wydziela z warszawy IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 10:42 bedzie to gigantyczna ulga dla lewobrzeznej Warszawy, szczegolnie Ursynowa ktory to regularnie finansuje mieszkania komunalne dla prasko-grochowskiej zulerni. Ze 190 mln PLN zabranych z komunikacji (99% ciec uderzy w lewy brzeg), az 150 pojdzie na wasze mieszkania komunalne. Wydzilecie sie i sami finansujcie sobie mieszkania komunlane. Alez to bedzie ulga dla reszty miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: to niech sie wydziela z warszawy 18.01.13, 15:37 Gość portalu: lewy_brzeg_rzadzi napisał(a): > bedzie to gigantyczna ulga dla lewobrzeznej Warszawy, szczegolnie Ursynowa ktor > y to regularnie finansuje mieszkania komunalne dla prasko-grochowskiej zulerni. > Ze 190 mln PLN zabranych z komunikacji (99% ciec uderzy w lewy brzeg), az 150 > pojdzie na wasze mieszkania komunalne. Wydzilecie sie i sami finansujcie sobie > mieszkania komunlane. Alez to bedzie ulga dla reszty miasta. Co za ciemnota ursynowska, skąd te dane, ja czytałam w zeszłym tygodniu, że to Urząd Pragi Poł. dysponuje mieszkaniami dla żuli ursynowskich nawet, bo tyle nazbierał jakichś pustostanów czy czegoś takiego. Niezły pr na tym megablokowisku Odpowiedz Link Zgłoś
beejay02 Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to n... 13.01.13, 12:17 "Od dziewięciu lat mieszkam w przedwojennej kamienicy koło ronda Wiatraczna i z każdym rokiem nabieram coraz większej pewności, że Grochów to nie Praga." Już widzę ten ogrom pracy intelektualnej, która przewinęła się przez zwoje mózgowe autora, w drodze do tego wiekopomnego odkrycia. A na poważnie - o tym, że Grochów to nie Praga wie średnio rozwinięte warszawskie dziecko w wieku gimnazjalnym. Praga to Targowa, Stalowa, Ząbkowska, a Grochów jest częścią jednostki administracyjnej Praga Południe. Są miasta, gdzie nikomu nie przeszkadza, że mieszka w Dwunastej czy Piętnastej Dzielnicy choć brzmi to dla mnie warszawiaka idiotycznie. Tak samo jak dla mieszkańców Falenicy czy Anina może być dużym dyskomfortem mieszkanie na terenie dzielnicy Wawer, a mieszkańcom Bródna na terenie dzielnicy Targówek. Jako mieszkaniec Saskiej Kępy zupełnie nie czuję związków z Grochowem i ewentualnej aneksji mówię twardo NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wars Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.play-internet.pl 13.01.13, 17:21 jakiej aneksji? jest jedna dzielnica i powinna się nazywać Grochów. A w ramach jednostki administracyjnej Grochów niech sobie będą osiedla ze swoimi radami osiedlowymi: Grochów (właściwy), Saska Kępa, Kamionek, Gocław itp. Każda dzielnica dzieli się na mniejsze jednostki. Chodzi, żeby ta nazwa miała jakieś historyczne odniesienie. Nikt chyba np na Bemowo nie chciałby mieszkać w dzielnicy Wola-Zachód, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wawrzon Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 19:27 Wola zachód i Praga Poludnie to nie to samo, bo Wola nigdy nie byla samodzielnym miastem a Praga byla i to dość dlugo i dlatego historyczne zaszlości pomieszaly się z terażniejszością.Jeszcze niedawno Praga Poludnie kończyla się w Falenicy i bylo w porządku o tyle, że część finasów dzielnicowych szlo na Falenicę a budowany byl Grochów.Nawet jakby Praga nie zostala polączona z Warszawą to itak Grochów zostalby dolączony do Pragi i jeszcze by się cieszyl,że jest miastem!!!!!!Także Grochowianie nie podskakujta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wars Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.13, 08:41 nie chce mi się tego komentować. stek nielogiczności. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dociekliwy Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.13, 16:54 Na pewno w tym poście miało być coś interesującego,a może nawet ważnego. Szukałem. Nie znalazłem. Wykrzykniki zasłoniły? Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 15:45 Gość portalu: wawrzon napisał(a): > Wola zachód i Praga Poludnie to nie to samo, bo Wola nigdy nie byla samodzielny > m miastem a Praga byla i to dość dlugo i dlatego historyczne zaszlości pomiesza > ly się z terażniejszością.Jeszcze niedawno Praga Poludnie kończyla się w Faleni > cy i bylo w porządku o tyle, że część finasów dzielnicowych szlo na Falenicę a > budowany byl Grochów.Nawet jakby Praga nie zostala polączona z Warszawą to itak > Grochów zostalby dolączony do Pragi i jeszcze by się cieszyl,że jest miastem!! > !!!!Także Grochowianie nie podskakujta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Praga była tylko jurydyką i to biskupią a Grochów był wsią tez biskupią ale się rozrósł i poczytaj artykuł, poszedł w inną stronę. Grochów nigdy nie będzie Pragą koleś nie podskakuj, pomyśl !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 15:49 To wracaj na Solec, tam wasze miejsce na wyspie pomiędzy obydwu brzegami i powodziiiiiiiiiiiiiienie wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to 18.01.13, 15:53 To do niejakiego beejay z Saskiej kępy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siostraanna Re: Z każdym rokiem nabieram pewności: Grochów to IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 01:01 Spora część dyskutantów nie opanowała umiejętności czytania ze zrozumieniem. Przecież ten gość nie napisał, że po dziewięciu latach mieszkania przy Wiatraku doszedł do wniosku, że Grochów to nie Praga, lecz z każdym rokiem nabiera "coraz większej pewności, że Grochów to nie Praga". Krytyka, nawet chamska, powinna być merytoryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jan Ciagle dupą do przodu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 17:44 Ciagłe rozpatrywanie przeszłości ma fatalny wpływ na teraźniejszość. Bardzo dobrze jest znać historię i wiedzieć i znćń historię miejsca z którym jesteśmy zwiazani, ale uporczywe wspominanie, a co gorsza usprawiedliwianie naszych działań historią sprawia, że jestesmy niewolnikami czasu przeszłego. Myślmy i działajmy teraz. Grochów jest nazwa historyczną ale teraz mieszkamy na pradze południe. Czy to, że kiedys była to oddzielna miejsowość może usprawiedliwić po ponad 100 latach działanie na rzecz jego wydzielenia. Mieszkajmy na Grochowie, badźmy Grochowiakami, ale myślmy o przyszłości, przede wszystkim ekonomicznej. Samodzielne małe jednostki nie sa w stanie rozwiazywać kosztownych inwestycji ! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Ciagle dupą do przodu ! 16.01.13, 19:15 Ale tu nikt nie mówi o tym, żeby dzielnicę dzielić na ileś małych "dzielniczek" (z oddzielnym zarządem dla każdej), a tylko o kwestii NAZWY dla całej, obecnie istniejącej, dzielnicy. Dzielnice administracyjne, jeśli już zupełnie nie da się, żeby swoimi granicami uwzględniały historię, to niech po prostu nazywają się "Dzielnica I", "Dzielnica XIV". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jan Re: Ciagle dupą do przodu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.13, 19:40 Popieram nazwy historyczne w jednej jednostce administracyjnej ! Odpowiedz Link Zgłoś
pattinka5 Re: Ciagle dupą do przodu ! 18.01.13, 14:02 Gość portalu: Jan napisał(a): > Popieram nazwy historyczne w jednej jednostce administracyjnej ! nadanej w PRL i bardzo nieprawdziwej historycznie, społecznie, architektonicznie, kulturowo. Nie każdemu to odpowiada. Poza tym autor pisał o referendum, wyraziłeś swą opinię, która z gruntu może nie odpowiadać poglądom większości MIESZKAŃCÓW GROCHOWA, GOCŁAWKA (poczytajcie pokreślone tabliczki na domach tej części Warszawy), Kamionka, Gocławia i Saskiej Kępy( ta to niech wraca na Solec) i się nie wywyższa. Decyduje większość mieszkańców a ponieważ Grochowian jest najwięcej więc stąd ta niemądra i zażarta dyskusja prowadzona przez przeciwników Grochowian. Odpowiedz Link Zgłoś