vampi_r 15.07.04, 17:59 Niech się tu wpisze. PS. Zapewne najwiecej wpisów będzie miał Jacek. hyhyhy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa ja 15.07.04, 18:01 w prostej linii do Ursynowa mam ... ho, ho ile kilometrów ... Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim ja przeciw 15.07.04, 18:10 co prawda sprawa mnie nie dotyczy bo ani tam nie mieszkam ani mi po drodze a na ursymowie bylem kilka razy tylko- jednak skoro mieszkancom to przeszkadza- nie budowac i tyle- w koncu wszystko dla ludzi chyba?...wiem, ze byly plany i rezerwa ale urzednicy nie dopilnowali i sytuacja jest obecnie troche inna...moze sie nie znam ale drastycznie sytuacja komunikacyjna chyba sie nie zmieni- a korki sa w kazdym duzym miescie- tez w ameryce gdzie po dwadziescia pasow maja drogi...wydaje mi sie, ze trzeba uszanowac wole mieszkancow ursynowa i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafar Re: ja przeciw IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.09.04, 06:07 brawo! ja nie wiem, ale i tak NIE... jeszcze raz brawo dla tej dziwnej mentalnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia I ja 15.07.04, 18:11 gdyz nie mieszkam i meszkac na Ursynowie nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: ja+si+yes+oui+TAK TOWARISZCZI ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 11:16 jestem całkowicie"ZA" i za wprowadzeniem sześciopasmowej autostrady w potężny wielokilometrowy tunel drogowy jak to jest powszechną praktyką w innych wielkich miastach świata czy Europy.jestem też za potężnym rozwojem systemu subway",i i highway"i na terenie całęj aglomeracji warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek --------- el matador do lozka !!! IP: *.u.mcnet.pl 11.08.04, 11:19 bo pielegniarz zapnie wszystkie 6 pasow na kazdej stronie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: jak najbardzie ZA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 18:16 mieszkam na Ursynowie i autostrada jest bardzo potrzebna, jestem ZA Odpowiedz Link Zgłoś
avant-garde i ja 15.07.04, 18:25 vampi_r napisał: > Niech się tu wpisze. > > > > > > > > > > > > > PS. Zapewne najwiecej wpisów będzie miał Jacek. hyhyhy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:02 Ja tez jestem za. Zasadniczo wolalbym miejska trase ekspresowa, ale jak nie mam wyboru, to jestem za autostrada. Mieszkam na ursynowie 700-800m od tunelu i uznaje potrzebe istnienia tej trasy dla rozwoju tej czesci miasta (poludniowej Warszawy) i, poprostu, wygody mieszkancow. Zarowno mieszkancow Ursynowa, jak i innych poludniowych dzielnic i miejscowosci podwarszawskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ----WYBUCHOWY ROZWOJ MIASTA ----------------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:58 poprzyj przekret - katastrofa blizej domu www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=story_26-6-2004_pg1_4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? IP: 62.233.175.* 16.07.04, 10:26 > Ja tez jestem za. Zasadniczo wolalbym miejska trase ekspresowa, ale jak nie > mam wyboru, to jestem za autostrada. Tak z ciekawości pytam - jaka jest twoim zdaniem różnica między autostradą i miejską trasą ekspresową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 16:18 Jesli chodzi o szczegoly to obowiazuja rozne standardy wykonawcze i eksploatacyjne. Np. Trasa ekspresowa bedzie mozna puscic autobusy miejskie, a autostrada juz nie. Itp. Natomiast jesli chodzi o ogolniki, to miejska trasa ekspresowa posiadala by objazdy poza miastem dla tranzytu i TIR'ow (w przyszlosci autostradowe). Natomiast autostrada raczej ich miec nie bedzie (moze w dosc dalekiej przyszlosci, jak autostrady beda docierac do wszystkich bylych miast wojewodzkich, lub jeszcze pozniej...). Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Ja! 15.07.04, 19:44 od kiedy zacząłem interesować się urbanistyką, a było to lat temu ...dzieści, zawsze na planach była autostrada przez Ursynów. Pamiętam z lat licealno-studenckich takie coś, jak "Atlas Historyczny Miasta Warszawy", gdzie ostatnia strona była poświęcona planom na przyszłość - a to przecież było w latach '70-tych, gdy o Ursynowie jeszcze nikomu się nie śniło, więc niech jego mieszkańcy nie mówią, że "nie wiedzieli". Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Ja! 15.07.04, 19:57 w "tamtych" czasach nawet nie istniała nazwa Ursynów ... a teraz - mieszkańcy "środka europejskiej metropolii" protestują Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Ja! 15.07.04, 20:18 Nazwa "Ursynów" istniała jak najbardziej, jeszcze od XVII wieku. Wieś to była... jeszcze parę lat temu na skraju skarpy można było zobaczyć drewniane chałupy, a ja - w końcu nie taki Matuzalem - pamiętam nawet chałupy kryte słomą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Ja! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.04, 21:09 Jestem ZA.Mieszkam ok. 500 m od Płaskowickiej. Bede miał blisko do autostrady i szybko wyjazdę z miasta. A także szybko dojadę do innych dzielnic Warszawy przy autostradzie. Nie wyobrażam sobie bym musiał jechać 30 km do Góry Kalwarii by dopiero tam wjechac na autostradę. Utwórzmy jakies forum, gdyż niewielka grupa oszołomów nas przekrzyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: a Ja nie ! 15.07.04, 22:45 po co Wam to ? po-pisać sobie można, ale to i tak jest decyzja polityczna, a nie techniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: JESTEM ZA A NAWET PRZECIW IP: *.wlan.pl 15.07.04, 23:00 Będę startował w wyborach na prezydenta. Głosujcie na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markusj Ja tez za!! IP: *.waw.pl 15.07.04, 23:37 Mozna tylko ruch TIRow puscic poza miastem, to wtedy autostrada bedzie sluzyc Warszawiakom. Przeciez juz teraz z Warszawy nie mozna ani wyjechac ani do niej wjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolicznyj Re: Ja! IP: *.acn.pl 16.07.04, 10:01 > od kiedy zacząłem interesować się urbanistyką, a było to lat temu ...dzieści, > zawsze na planach była autostrada przez Ursynów. I co z tego? > Pamiętam z lat licealno-studenckich takie coś, jak "Atlas Historyczny Miasta > Warszawy", gdzie ostatnia strona była poświęcona planom na przyszłość - a to > przecież było w latach '70-tych, gdy o Ursynowie jeszcze nikomu się nie śniło, > więc niech jego mieszkańcy nie mówią, że "nie wiedzieli". Jeszcze raz: i co z tego? Po pierwsze - w latach 1970-tych już się Ursynów "śnił" jak najbardziej, wszystkim wokół, gdyż budowy pierwszych bloków zaczęły się bodajże w roku 1973. Nikomu się natomiast wtedy zupełnie nie "śniła" autostrada, która była inwestycją niewykonalną w warunkach PRL-u, o czym Ty powinieneś wiedzieć najlepiej. Po drugie - o czy mieli "wiedzieć" ludzie, którzy dostawali w latach 70-tych, 80-tych mieszkania ze spółdzielczej kolejki, zwykle po wieloletnim oczekiwaniu? Jaki mieli wybór? Nawet gdyby wiedzieli o trasie autostrady wykreślonej na jakichś mapach, to co mieli wówczas zrobić z taka wiedzą? Zrezygnować z mieszkań z pełną świadomością, że nie dostaną innych? Chaladio, dopóki piszesz o tajnikach placów budowy i procesów inwestycyjnych (zwłaszcza na Rondo 1), to jest to bardzo ciekawe. Widać wtedy w każdym zdaniu, że jesteś w takich kwestiach bardzo kompetentny. Jednak, gdy robisz "wycieczki" w inne dziedziny, to wypisujesz - bzdury. Po prostu. Najpierw wzywasz do topienia ludzi, a teraz obwiniasz Ursynowian, nie wiadomo za co. To się chyba często zdarza wśród inżynierów - wąska specjalizacja tematyczna. Od ...dziestu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Jak to: CO Z TEGO? 16.07.04, 10:35 Skoro od trzech dekad wiadomo jest powszechnie, że autostrada pobiegnie przez Ursynów, to protestowanie przeciw jej budowie dziś jest czymś nielogicznym, a pomysł, by "podrzucić" autostradę innej dzielnicy, która nigdy tego w swoich planach nie miała jest zwyczajnym świństwem. Pisanie "i co z tego" dowodzi, że masz dziwne zrozumienie tego, co oznacza plan zagospodarowania przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ale bzdura - wstyd - 'fachowiec' IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 10:40 znajdz mi ubecki fiutku, slowo 'autostrada' w PZP - na Ursynowie po co zmyslasz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolicznyj "CO Z TEGO?" to znaczy: "co z tego?". IP: *.acn.pl 16.07.04, 11:17 Dziwne, że Ty, taki mądry, wykształcony i doświadczony, nie rozumiesz tak prostych słów. Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że dla "wzmocnienia" swojej argumentacji zaczynasz przechodzić do jawnych inwektyw ("świństwo"). Czyżbyś zamierzał dołączyć do głośnego chóru tych, co chcą zagłuszyć protest 'niepokornych' Ursynowian, obrzucając ich wyzwiskami? Coraz bardziej mnie rozczarowujesz, Chaladio. Ad rem: > Skoro od trzech dekad wiadomo jest powszechnie, że autostrada pobiegnie przez > Ursynów, to protestowanie przeciw jej budowie dziś jest czymś nielogicznym "Powszechnie wiadomo od trzech dekad"? Czyżby??? Chaladio, Ty często 'popisujesz się' na forach netowych swoim dojrzałym wiekiem, traktując go jako argument, mający udowodnić Twoją przewagę wiedzy i doświadczenia nad innymi internautami. Przyznam Ci się więc, że ja też nie mam już niestety ani 15 lat, ani 20, ani 25, ani... (dość tej wyliczanki :(, wystarczy). W każdym razie mam ich dość dużo, aby pamiętać, że od rozpoczęcia budowy Ursynowa, aż do upadku tzw. komuny, o autostradzie było cicho, a już za Jaruzelskiego - wręcz cichutenieńko. Wiem, wiem, zaraz mi powiesz, że to przecież było w planach zagospodarowania itd. Apeluję do Ciebie - pohamuj swoją arogancję, Chaladio - tzw. zwykli ludzie nie są badaczami planów zagospodarowania przestrzennego itp. dokumentów, i większość z nich nic o nich nie wie, gdy władze nie podnoszą określonych tematów związanych z takimi planami. Tak było kiedyś, tak jest teraz, i tak będzie zawsze. Sprawy planistyczne tworzone w gabinetach nie stanowią hobby przeciętnego obywatela. Budzą one jego zainteresowanie, gdy zostaną przedstawione publicznie jako zbliżające się do fazy realizacji. A ursynowska trasa została tak zaprezentowana dopiero wtedy, gdy Ursynów od dawna zamieszkiwało już ponad 100 tys. ludzi. Nawiasem mówiąc, w sytuacji gdy bloki spółdzielcze od lat 70-tych budowano tak blisko planowanej trasy, a budowa autostrady nie była realna, to ludzie mieli pełne prawo uważać, że sprawa tej drogi NIE JEST JUŻ AKTUALNA. Zwracam Ci wagę, że to nie Ursynowianie decydowali o lokalizacji domów przy planowanej trasie autostrady. Tą decyzję podjęły WŁADZE. Również to WŁADZE WCZEŚNIEJ WYTYCZYŁY NA MAPACH URSYNOWSKĄ TRASĘ AUTOSTRADY. Reasumując - aż do lat 1990-tych BARDZO WIELU URSYNOWIAN NIE WIEDZIAŁO, ŻE WZDŁUŻ PŁASKOWICKIEJ MA IŚĆ AUTOSTRADA LUB DROGA EKSPRESOWA, A WIELU Z TYCH, CO ZNAŁO PAPIEROWE PLANY TAKIEJ TRASY, MIAŁO PODSTAWY PRZYPUSZCZAĆ, ŻE URSYNOWSKA TRASA JEST JUŻ NIEAKTUALNA, SKORO ZBUDOWANO WIELKIE OSIEDLA W BEZPOŚREDNIM SĄSIEDZTWIE "PLANOWANEJ" TRASY. W związku z tym, odpowiedzialność za dziś powstałą sytuację ponoszą WŁADZE, ÓWCZESNE I OBECNE, A NIE MIESZKAŃCY URSYNOWSKICH BLOKÓW SPÓŁDZIELCZYCH, którzy - powtarzam - nie mieli zresztą żadnego wyboru, jeśli w ogóle chcieli mieszkać samodzielnie w osobnych mieszkaniach ze swoimi dziećmi, a nie np. kątem u rodziców i teściów. Twój atak na Ursynowian to klasyczny - cios poniżej pasa. > pomysł, by "podrzucić" autostradę innej dzielnicy, która nigdy tego w swoich > planach nie miała jest zwyczajnym świństwem. Której to niby DZIELNICY Ursynowianie chcą "podrzucić" autostradę? Ja osobiście popieram jej przebieg w rejonie Góry Kalwarii (podobnie jak inni znani mi, protestujący przeciwko ursynowskiej trasie Ursynowianie). Gminy w tamtych okolicach popierają autostradę u siebie, widząc w tym szansę na rozwój. Liczba mieszkańców w strefie przebiegu tamtej trasy jest o wiele mniejsza, niż na Ursynowie, Wilanowie i w Wawrze. Dlaczego uznałeś za konieczne, aby posunąć się do INSYNUACJI pod naszym adresem? Nie brzydzisz się KŁAMSTWEM? Skąd ta AGRESJA WOBEC URSYNOWIAN ze strony ludzi, którzy nie mieszkają w sąsiedztwie planowanej trasy, w żaden sposób nie ucierpią z jej powodu, a którzy w większości zapewne sami by protestowali, gdyby im ją puszczono pod oknami? To niepojęte. I bardzo nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ----------TEGO CHCECIE W WARSZAWIE ???-------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 12:08 WWW.BILD.DE Horror-Unfall am Kreuz Braunschweig Nord Lastwagen explodiert unter Brücke – Einsturzgefahr, A 2 tagelang dicht! Das war mal die Zugmaschine eines 40-Tonners. Sie brannte völlig aus Schwerer Unfall auf der Autobahn 2 bei Braunschweig: Unter einer Brücke explodierten die Diesel-Tanks eines Lastwagens. Die Polizei befürchtet, dass die Brücke einstürzt, sperrte die Autobahn 2. Jetzt herrscht auf der wichtigen Verbindung Hannover - Berlin tagelang Chaos! Der Unfall gegen 1 Uhr in der Nacht zum Freitag: Ein Lastwagenfahrer streift die niedrige Betonmauer, die an der Stelle zwei Fahrstreifen trennt. Der Sattelzug (40 Tonnen schwer) schleudert, rammt eine Lärmschutzwand, kippt um. Feuer! Die Tanks explodieren, die Ladung (Drucker-Patronen, Farbe, Metallteile) brennt. Sofort stoppen Autos, jemand zieht Fahrer (59) und Beifahrer (43) aus dem brennenden Wrack. Beide Männer überleben den Horror-Unfall mit schweren Verletzungen. Tank und Reifen brennen noch: Feuerwehrleute löschen letzte Flammen Erste Vernehmung noch im Krankenhaus. Der Fahrer behauptet, er habe den Lastwagen wegen eines technischen Defekts nicht mehr steuern können. Unfall- Ursache unklar. Hubert Schwaninger, Leiter der Autobahnpolizei Braunschweig: „Kein Alkohol.“ Die Polizei rechnet mit einem Millionen-Schaden! Flammen und Hitze haben die Brücke so schwer beschädigt, dass sie weder über- noch unterfahren werden darf. Ein Gutachter bestätigte schon in der Nacht die Einsturzgefahr. Ein Experten- Team prüft, ob der Abriss nötig wird. Polizei-Chef Schwaninger: „Dann haben wir ein Riesen-Problem. Hier kommen jeden Tag 80 000 Fahrzeuge durch.“ Verkehrs-Experten warnen: In den nächsten Tagen herrscht Chaos auf der A 2 und der Bundesstraße 4, die über die Brücke führt. Wer kann, umfährt das Autobahnkreuz Braunschweig Nord weiträumig. Tragisch: Während der Rettungsarbeiten raste ein Wohnmobil in die Absperrung fünf Kilometer vor der Unfallstelle. Der Fahrer, möglichweise übermüdet und nicht angeschnallt, war sofort tot. Schwaninger: „Das Absperr-Fahrzeug mit dem großen, blinkenden Pfeil war nicht zu übersehen.“ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: ----------TEGO CHCECIE W WARSZAWIE ???------- IP: 62.233.175.* 16.07.04, 14:47 I to ma byc twoim zdaniem argument przeciw autostradzie? Pomyśl lepiej, co by się stało, gdyby taka ciężarówka eksplodowała nie na autostradzie, lecz na zwykłej miejskiej ulicy, co w Polsce z powodu braku autostrad jest bardzo prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ----------TEGO CHCECIE W WARSZAWIE ???------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 16:02 marnowania kasy na autostrady w miescie to brak kasy na autostrady gdzie indziej kazdy taki wypadek to rozlanie sie ruchu tranzytowego na cale miasto - i brak mozliwosci skutecznej akcji ratowniczej ktoredy pojda objazdy ????? Marszalkowska ??? czy Marynarska ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Jak to: CO Z TEGO? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 16:01 Chaladio, pisałam juz sto razy, ale widac nie wierzysz w to, że przez Włochy - Ursynów - Wilanów - Wawer miała biec droga ekspresowa, stanowiąca obwodnice miasta (Trasa Niebieskich Migdałów). Pomysł połączenia jej z autostrada A-2 Lizbona - Paryż - Berlin - Moskwa ma dużo krótszą historię. A co do planów zagospodarowania przestrzennego, to - odkąd ludzie zaczeli miec jakis wpływ na planowanie (wpływ iluzoryczny, jak widac), to od tej pory trwała wojna o usuniecie autostrady z planów. Nie tylko Ursynów, wszystkie pozostałe gminy wałkowały ten temat przez lata. Efekty mizerne, planów nie ma. Co więc oznacza "plan"? Przejrzyj ty sobie plany zagospodarowania Grabiny sprzed lat piećdziesięciu: ciekawa jestem, co tam wyczytasz? I czy na pewno nie znajdziesz tam pułapki, która zniweczyć może Waszą dzisiejszą sielankę. Nawiasem mówiąc - nie ma planów, więc nie ma i osławionej rezerwy terenów pod A- 2 na Ursynowie. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek.K Że jak??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 01:10 > Pisanie "i co z tego" dowodzi, że masz dziwne zrozumienie tego, co oznacza plan > zagospodarowania przestrzennego Warszawa ma ZATWIERDZONE mpzp??? Od kiedy, że tak z ciekawości zapytam?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek KOLEK OSINOWY DLA WAMPIROW !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:04 i ich przekletych pomyslow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: KOLEK OSINOWY DLA WAMPIROW !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 09:42 po co jacek tu piszesz ?! nie przeczytałeś , że to jest temat dla osób ZA trasą ?!!!!!!!!!!!!!!!!!! tak ciężko to przeczytac i zrozumieć :? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek KOLEK OSINOWY DLA WAMPIROW !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:46 a czym sie roznie autostrada naYrsynowie od osinowaego kolka ??? i to i to sluzy do zabijania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo jestem za IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.04, 09:42 Mieszkam przy KENie. Przepraszam za autoreklamę - więcej na miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2180671.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek --- ANTY-KONCEPCJA AUTOSTARDOWA ---- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:47 przebieg przerywany zrodzila pokurcza tunelowego missgeburt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta PRZESTAŃCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 5.5R4D* / *.oracle.com 16.07.04, 09:50 Przestańcie wałkować ten temat. Przecież i tak wiadomo, że zbudują TĄ "TRASĘ" - autostradę przez Ursynów. Wystaczy zobaczyć artykuły w dzisiejszych gazetach n.p. "Życiu". "Układ Warszawski" już wykupił płatne reklamy pod przykrywką artykułów prasowych. I nawet gdyby wszyscy warszawiacy "wyszli ze z siebie" to ONI i tak zrobią swoje. I BASTA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----EFEKTY SPECJALNE W MIESCIE ------ IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:50 tego chca wampiry - wielkie buuuum - i mnostwo trupow www.spiegel.de/panorama/0,1518,308883,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----SMIERC W TUNELU - KTO JEST ZA ???----- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:53 trasa Lizbona - Wladywostok - kolo twojego domu - nie cieszysz sie ??? www.medbc.com/annals/review/vol_10/num_4/text/vol10n4p233.htm www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,581224,00.html www.baltimorechronicle.com/trainfire_aug01.html czemu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
btb Teraz już jestem za 16.07.04, 10:19 Od czasu kiedy zobaczyłem w telewizji matoła wykrzykującego "na północ to przenieść, na północ", jestem za realizacją autostrady wg pierwotnego planu. Ja się nie sprowadzałem na Bielany, jak niektórzy cwaniacy z Ursynowa, z zamiarem podnoszenia wartości swojego gruntu poprzez podważanie znanych od dawien dawna planów zagospodarowania. Spadaj, palancie, nie będziesz robił kasy moim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----Tunel im. ksieznej Diany IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 10:20 ta nazwa z pewnoscia przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom autostrady w miescie piekna, bogata, uwielbiana, jezdzila luksusowymi bezpiecznym samochodem - wprost stworzonym do szybkiej jazdy po autostradzie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: -----Tunel im. Jacka 16.07.04, 10:40 Dla uczczenia najgłosniej protestującego. Nalezy mu się!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 10:46 niech kazdy ma udzial w blasku i chwale tej niezwyklej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: -----Tunel im. Jacka -------------- 16.07.04, 10:56 niech kazdy ma udzial w blasku i chwale tej niezwyklej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 10:58 ona byla jedna wyjatkowa - jackow jest tysiace nie ma co sie rozdrabniac jest tez nierozerwalnie zwiazana z tunelem w srodku duzego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: -----Tunel im. Jacka -------------- 16.07.04, 11:05 on jest wyjatkowy - mimo,że jackow jest tysiace nie ma co sie rozdrabniac jest tez nierozerwalnie zwiazany z tunelem w srodku duzego miasta nalezy mu się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 11:16 nie jest wyjatkowy w niczym wiekszosc jackow jest przeciwko przestepstwom i marnotrastwu podobnie jak marki wojtki i jurki nie chce miec nic wspolnego z tym przekretem a ksiezna Diana w pieknym Mercedesie rozkwasila sie w tunelu w srodku miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: 62.233.175.* 16.07.04, 11:19 > a ksiezna Diana w pieknym Mercedesie rozkwasila sie w tunelu w srodku miasta Skoro ma to byc argumentt przeciw tunelowi, to walcz także o wycięcie wszystkich drzew w Polsce. W końcu na drzewie już niejeden się rozkwasił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 11:22 > Skoro ma to byc argumentt przeciw tunelowi, to walcz także o wycięcie > wszystkich drzew w Polsce. W końcu na drzewie już niejeden się rozkwasił. te drzewa spelniaja wazna funkcje ewolucyjna - eliminuja jednostki nieprzystosowane do warunkow pododnie jak slup w tunelu - chyba nie kazesz go wyciac ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.04, 11:49 Budujmy jak najwięcej tuneli! Ich słupy, podobnie jak drzewa, pełnią funkcję ewolucyjną eliminując kochające prędkość jednostki wypadkogenne. Wszystko o autostradzie pod Ursynowem i nie tylko na www.warszawa.gddkia.gov.pl/html/index.php?act=pod&idp=208&id=205 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek -----Tunel im. ksieznej Diany -------------- IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 11:57 sprawdz najpierw, czy tam maja byc slupy - czy sciana sciana nie spelni tej korzystnej i potrzebnej roli - np. wobec rozpedzonej cysterny z Pb98 ktos tez moze umiescic - zlosliwie - bariery tlumiace i wtedy klops Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? 16.07.04, 13:03 jestem za autostradą i tunelem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek tunel w poprzek ??? IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 13:15 bo niestety gddia nic nie wspomina o autostradzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolicznyj A ja jestem przeciwny. IP: *.acn.pl 16.07.04, 13:29 Nie tylko dlatego, że mieszkam na Ursynowie, choć zlekceważenie protestu przeważającej większości mieszkańców 130-tysięcznej dzielnicy-miasta (przypominam, że w gminnym sondażu z 2000 roku 79,95% zapytanych Ursynowian opowiedziało się przeciw drodze ponadlokalnej przez Ursynów!), tworzy NIEBEZPIECZNY PRECEDENS. Dziś MY zostajemy poświęceni "w imię wyższego celu", a jutro - WY... Gdy np. ulokują WAM elektrownię atomową obok osiedla albo lotnisko pod bokiem, a WASZ protest zostanie zignorowany tak samo, jak dziś - NASZ. Budowanie czegokolwiek na czyjejś niezasłużonej krzywdzie do niczego dobrego nie prowadzi... A Ursynowianie zostaną skrzywdzeni (dlaczego, wyjaśniłem w moim komentarzu do tego wątku z godz. 11:17). Tunel nie załatwia sprawy - pozostaje kwestia drgań, ogromnej ilości spalin. A w Wilanowie i Wawrze (gdzie tunele nie są planowane), także pozostałe uciążliwości, przede wszystkim hałas, no i blokada atrakcyjnych terenów budowlanych i rekreacyjnych. Protestuję także dlatego, że decyzja o ursynowskiej trasie przelotowej jest bardzo krótkowzroczna. Zarówno Ursynów, jak i Wilanów, jak i duże tereny Wawra (np. w rejonie Julianowa) to atrakcyjne tereny rozwojowe, jak już wspomniałem. Oczywiście autostrada czy też "niższej rangi" droga przelotowa w jakimś stopniu zahamuje rozwój budownictwa mieszkaniowego w swojej strefie, ale i tak za 15-20 lat okaże się, że jej trasa wchodzi bardzo głęboko w samo miasto (Piaseczno i Konstancin i Józefów, a nawet Otwock będą już wtedy w praktyce przedmieściami Warszawy). Będzie to za sobą niosło mnóstwo problemów i niedogodności dla wielkich obszarów Warszawy. I co się wtedy okaże??? Okaże się, że... trzeba budować drugą trasę autostrady, już poza miastem. Nie lepiej zrobić tak od razu, teraz? Czy tak nie będzie taniej i prościej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek rysio ochodzki by powiedzial - ty sobie rob te IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 13:38 swoje gowniane oszczednosci - a my zaplacimy pelna stawke itp itd powody dla ktorych decydenci wybiora Ursynow sa jasne i proste - dzielic sie mozna bedzie: 1. wieksza kasa (wyzszy koszt budowy - tunele, estakady, drozsze wykupy, rozbiorki, kosztowne odwodnienia, oslony dzwiekochlonne) 2. z mniejsza grupa osob 3. w ramach dobrze znajacej sie grupy inicjatywnej - tzw. uklad warszawski 4. szybko i sprawnie (tzn dzialki do wykupu przejete za grosze, reszta do oskubania w ramach specustawy) czego chciec wiecej ???? dolce vita !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.04, 13:38 A jak chcesz się poruszać na linii W-E po Warszawie dzisiejszej i przyszłej? Już teraz jest to bardzo trudne, co będzie, gdy Warszawa sięgnie od Miłosnej przez Otwock, Piaseczno i Janki do Piastowa? Na północy jest Trasa Toruńska, projektuje się Trasę Mostu Północnego od Chomiczówki do Marek, a na południu nie ma nic. Zupełnie nic pomiędzy Trasą Siekierkowską, a Górą Kalwarią! I dlatego należy jak najszybciej zbudować nie drogę szybkiego ruchu, ale nawet autostradę pod Ursynowem, a oprócz tego Most na Zaporze i most na Wiśle w ciągu drogi 721. Przy budowie autostrady obowiązują ostrzejsze przepisy związane z ochroną środowiska, niż przy drodze szybkiego ruchu, a dostępność drogi i jakość podróżowania nią jest podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek krakowskie banialuki IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 13:56 majaczysz chlopie ten kierunek jest marginalny w Miescie dominuje ruch do centrum z domu na wsi do biura w centrum - a samochod na trawniku pod biurowcem W-E to kierunek dla ruskich tirow krakowski pseudoekolog nazarty bajglami Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Jackowe banialuki 16.07.04, 14:24 Gość portalu: jacek napisał(a): > majaczysz chlopie > > ten kierunek jest marginalny > > w Miescie dominuje ruch do centrum No i właśnie dlatego Warszawie potrzebna jest obwodnica. Obecnie nie masz wyjścia - aby przejechać z Ursynowa na Bielany, czy z Pruszkowa do Otwocka, czy z Miłosnej do Ursusa, to musisz pchać się przez centrum miatsa. > > z domu na wsi do biura w centrum - a samochod na trawniku pod biurowcem I tu się generalnie mylisz - co raz więcej biurowców powstaje na obrzeżach Warszawy, bo grunt tańszy i czynsz niższy. Aby się o tym przekonac zobacz np. co dzieje się na Służewcu Przemysłowym, ile biurowców tam powstało, ile się buduje. Ale ci co mieszkaja na Bielanach, czy na Pradze aby tam dojechać, to musza jechac przez centrum. > > W-E to kierunek dla ruskich tirow Czy chcesz przez to powiedzieć, że Warszawa i warszawiacy nie potrzebują żadnych dróg w kierunku W-E? Dla ruskich tirów modernizuje się właśnie trasę nr 50. Czy tak trudno to pojąć? Pitolenie w kóło o tych ruskich tirach i trasie transkontynentalnej to zwykła demagogia. I ty sam dobrze o tym wiesz. > > krakowski pseudoekolog nazarty bajglami A ty to warszawski cwaniak co za 2 miliony PLN już nie będzie protestował. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r To jest wątek dla tych co są ZA autostradą. 16.07.04, 14:27 I jak myślałem - najwięcej wpisów ma Jacek. hyhyhy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ja mieszkam ZA autostrada - patrzac od Gory K. IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 14:39 z tego punktu widzenia jest ZA nia > I jak myślałem dobry dowcip - idzie wampir i mysli - ahahahhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek i po co tak uporczywie klamiesz ???? IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 14:37 ten ruch miescie nie uzasadnia 4 pasow w kazda strone w szczegolnosci dojazd do pracy powinien odbywac sie komunikacja miejska - zastawione chodniki i trawniki wokol biurowcow to zgroza - swiadczy o braku poszanowania kasy i niskim poziomie cywilizacyjnym budowanie autostrady dla dojazdu samochodem z Bielan na Sluzewiec A2 jest pomyslem kompletnego idioty - cofa nas w rozwoju o 20 lat >Dla ruskich tirów modernizuje się właśnie trasę nr 50. Czy tak trudno to pojąć? > Pitolenie w kóło o tych ruskich tirach i trasie transkontynentalnej to zwykła > demagogia. I ty sam dobrze o tym wiesz. daruj sobie te klamstwa ta trasa ma charakter WYLACZNIE tranzytowy - powinna prowadzic poza miastem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: i po co tak uporczywie klamiesz ???? IP: 62.233.175.* 16.07.04, 14:44 > w szczegolnosci dojazd do pracy powinien odbywac sie komunikacja miejska Masz rację, KOMUNIKACJĄ miejską. A nie pseudokomunikacją, którą mamy w Warszawie obecnie. I póki warszawska pseudokomunikacja nie zostanie zastąpiona KOMUNIKACJĄ z pradziwego zdarzenia, póty jazda samochodem będzie rozwiązaniem optymnalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek moment, moment IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 15:03 czy uwazasz ze kiedy kilka miliardow pojdzie w estakady i tunele - zostanie cos na komunikacje miejska ??? przeciez te trase - ktora ma sluzyc tranzytowi - przedstawia sie jako inwestycje warszawska zbudowanie obwodnicy - czyli trasy POZA WARSZAWA - daloby jasnosc - kasa nie mogla by byc powiazana z Warszawa wtedy mozna by bylo wyegzekwowac z budzetu centralnego nalezne pieniadze - wtedy naprawde - dla Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: moment, moment IP: 62.233.175.* 16.07.04, 15:16 Komunikacja miejska ma usprawnic ruch wewnatrz Warszawy oraz z Warszawy do przyległych miasteczek. Autostrada (i łączniki do niej) ma usprawnić opuszczenie Warszawy w celu podrózy do innych rejonów kraju. Komunikacja miejska i autostrada maja zatem w założeniu spełniać dwie różne funkcje, zatem i jedno i drugie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek moment, moment IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 15:24 troche mi sie zal ciebie zrobilo kup sobie plan Warszawy - narysuj sobie te poczwarke - wedlug planow gddia i pomysl jak ona ma ci ulatwic wyjazd z Warszawy - idac w poprzek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: moment, moment IP: 62.233.175.* 16.07.04, 15:28 To ty przestudiuj mapę, pacjencie! Ursynów - wjazd na autostradę. Wilanów, Wawer - to samo. Wola, Bielany, Żoliborz, Targówek, Białołęka - dojazd łącznikiem z Trasy Toruńskiej na autostrade. Ochota i Mokotów - też blisko. A jak rzecz się bedzie miała, gdy autostrada będzie pod Górą Kalwarią? Myśl trochę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek moment, moment IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 15:39 na razie dales przepis jak wjechac pomiedzy ruskie tiry i postac w korku razem z nimi - ewentualnie posmigac sobie po A2 - jak bedzie zakaz dla tirow z powodu upalow albo swiat to nadal nie jest wyjazd z miasta gdy A2 powstanie pod G-K wyjedziesz z miasta lacznikami - one beda tez wspieraly codzienny dojazd do pracy w centrum mysl choc troche !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolicznyj Re: moment, moment IP: *.acn.pl 17.07.04, 06:38 Zgadzam się z Twoją ocena sytuacji. Myślę, że ośmiopasmówka przez Ursynów nie będzie zasadniczo przydatna dla warszawskiego ruchu obwodowego. Ciężki ruch transportowy (TIR-owski) będzie skutecznie utrudniał i zniechęcał do wjeżdżania na tę trasę samochodami osobowymi, aby przejechać krótki dystans. Oczywiście zaraz ktoś tu powie, że na warszawskim odcinku nie będzie TIR-ów ani ruchu tranzytowego, tylko prawie wyłącznie wewnątrzwarszawski. Jeśli tak, to dlaczego GDDKiA chce przez Ursynów budować ośmiopasmówkę? Na to pytanie zwolennicy ursynowskiej trasy do tej pory nie dali odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: moment, moment IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 08:24 GDDKiA chce budować ośmiopasmówkę w późniejszym czasie. W pierwszym etapie ma to być sześciopasmówka + 2 pasy awaryjne, które po kilku lzatach mają być przekształcone w pasy wjazdów i zjazdów z autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek gddia niech nie kombinuje tylko buduje IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 09:53 pelna A2 a nie pokurcza tunelowaego za kupe zmarnowanej kasy Pelna A2 przez G-K - to szansa na rozwoj dla Polski i Mazowsza - tranzyt wschod - zachod pokurcz tunelowy to smierc dla Warszawy - komu na tym zalezy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr te twoje banialuki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.04, 23:55 to nieprawda z ta modernizacja trasy nr 50. Bedzie dalej po 1 pasie . Naprawiają ją bo tiry rozjechały ja dokładnie. I tyle.Tiry dojada do Konotopy autostradą . To pewne.A stąd wrócą się do Grójca by wjechac na trasę nr 50 ???? A mapę ty kiedy widział?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: te twoje banialuki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 08:29 Modernizacja 50 polega na przystosowaniu jej z ośności 100 kN do nośności 115 kN, właśnie dla TIRów. Oczywiście TIRy nie dojazdą do Konotopy i nie wrócą się do Grójca. Skręcą pod Sochaczewem, wjadą na 50 i dojadą do Mińska Mazowieckiego, a potem wrócą na autostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobry dowcip !!!! IP: *.u.mcnet.pl 22.07.04, 11:56 dawno sie tak dobrze nie usmialem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 15:51 Yasiu, jest całe mnóstwo dróg, które poprawiłyby komunikacje wewnatrz Warszawy, a których budowe odkłada się dziesiątkami lat, i nawet teraz. Dyskutujemy tu o autostradzie, a zapominamy, że choćby w porozumieniu Kaczora z Polem uzgodniono: drogę 17 Stycznia - przedłużenie do Cybernetyki, Poleczki - przedłużenie do Wirażowej, oraz trase N-S - polączenie lotniska z trasa A-K. I co, ani słówa o tych inwestycjach. Nie ma o nich mowy w wystapieniach władz miasta o dotacje unijne. Aha, zapomniałam o drodze Salomea-Wolica, strasznie potrzebnej jak najszybciej. Zapomniałam o drodze Nowo-Lazurowa, która miałaby stanowic łacznik między Bemowem i Bielanami a Ochotą, Włochami i Ursynowem. Dlaczego o nich nie nie mówi? Bo to sa drogi m i e j s k i e, które rzeczywiście maja poprawić komunikacje w środku miasta. No, ale na tych drogach nie zarobi sie tyle, ile na autostradzie, więc władze miasta, województwa ani państwa nigdy ich nie zrobią (albo w ostatniej kolejności). Ponadto zdecydowanie jestem przeciwna mnożeniem dróg wielopasmowych o charakterze ekspresowych na terenie miasta. Drogi te bowiem generują zwiekszony ruch, a wcale nie poprawiają komunikacji w miescie. No, może o tyle, że odciażaja inne ulice. Obecnie przez Śródmiescie jedzie sie calkiem swobodnie, za to np. na Trasie Łazienkowskiej w godzinach szczytu, a i poza szczytem też, są spore korki. Przy Trasie tej tez jest sporo domów mieszkalnych, bloki przy Marszałkowskiej, kolonia Staszica - i te osiedla zostały, niestety, przez Trase zdegradowane. Jedną z mozliwości wybudowania obwodnicy Warszawy (nie: autiostrady tranzytowej, ale właśnie obwodnicy) był korytarz przez Brwinów - Sękocin - Piaseczno - pn Konstancin. Nic nie zrobiono, by zabezpieczyć tereny pod ten korytarz (bo trzymano sie namolnie koncepcji drogi przez Ursynów). Nic dziwnego, że jest to obecnie teren intensywnie zabudowywany, osiedle za osiedlem. A jeszcze 10-15 lat temu byly tam puste pola. Czarny scenariusz: Ursynowianie, zniechęceni autostrada, wyniosa sie z miasta pod Sekocin czy Konstancin, gdzie wybudują dom za wieloletnie kredyty. Miasto straci na podatkach, bo spadnie liczba płatników podatków, więc nie dokończy autostrady przez Ursynów. Za 20 lat wzbogacone na podatkach miejscowosci wymienione wyżej wezma sie wreszcie za budowe dróg, bo ich mieszkańcy będa miec taką potrzebę. I historia przebiegu trasy - obwodnicy - wróci ponownie a rebous, tylko w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.04, 19:29 Wiem, że planuje się rozbudowę Cybernetyki - w jednym z wariantów ma tam być ruch z Włoch na Mokotów, a drugi kierunek ma pójść Marynarską (Mokotów - Włochy). Zamiast tego jest prostsze rozwiązanie - skupienie ruchu na Marynarskiej - co najmniej 3 pasy w każdą stronę, a przydały by się 4 - nie ma jednak na to rezerw terenowych po północnej stronie Marynarskiej, Sasanki, Hynka i Łopuszańskiej. Trasę N-S też można odłożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość. Jej koszt to 1,5 mld zł, a Warszawy nie stać na taki wydatek. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - na taką inwestycję można dostać fundusze unijne tylko wtedy, jeżeli jest się właścicielem 100% gruntów, na których chce się prowadzić inwestycję. To samo dotyczy Trasy Olszynki Grochowskiej, Trasy Tysiąclecia, Trasy Salomea - Janki i wielu, wielu innych inwestycji finansowanych przez miasto. Autostrada jest natomiast finansowana z budżetu centralnego, a nie z miejskiego. Zarobią na niej ci, co będą ją budować - tak samo jak mogliby zarobić na warszawskich ulicach, na które brakuje miejskich pieniędzy - i ci, którzy nie będą godzinami stać w korkach, tylko szybko przemieszczą się pomiędzy dzielnicami omijając zatłoczone ulice, a także ci, którzy zlokalizują przy zjazdach i wjazdach swój biznes (magazyny, hotele, stacje benzynowe, sklepy, centra handlowe). Czy to droga szybkiego ruchu, czy też autostrada, poziom generacji zwiększonego ruchu przez taką drogę wynosi około 10%. Jest to wartość obserwowalna w całej Europie, wątpię by u nas była znacząco większa. Z doświadczenia wiadomo, że czarne scenariusze mają sprawdzalność bliską zeru. Za 20 lat ciężko będzie odróżnić czy jest się w Piasecznie, Warszawie czy Markach, wszystko będzie tworzyć Aglomerację Warszawską i każda droga ekspresowa czy autostrada będzie ją przecinać. Niezależnie co się stanie z Ursynowem autostrada i tak będzie, bo to NIE MIASTO FINANSUJE BUDOWĘ AUTOSTRADY, tylko państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 19:57 Niestety, czarne scenariusze sprawdzaja sie nader czesto. Moze jesteś młody i jeszcze tego nie doświadczyłeś. Faktem jest, ze narasta tendencja wśród warszawiaków do wyprowadzki poza miasto, gdzie ciszej, ładniej i nie tak wiele problemów. Jest to nawet zgodne z tendencjami swiatowymi: w USA czy japonii nie mieszka sie w centrach miast. Toteż, poniewaz społeczenstwo sie bogaci, rozrastaja sie osiedla dla warszawiaków w Podkowie, Konstancinie, Grodzisku, Zabiej Woli, Józefowie i Bóg wie gdzie jeszcze (vide: planowane ogromne osiedle w Sękocinie, własnie tam, gdzie miala być podwarszawska obwodnica). W efekcie Ursynów i Pyry z czasem straca na atrakcyjnosci, zmienia sie w dzielnicę dla ubozszych, gnieżdżących sie wokół autostrady - a poza miastem zabraknie miejsca dla budowy nastepnych dróg. I wtedy autostrada pozostanie juz tylko dla tranzytu. A to jest własnie nielogiczne. Nie trzeba kierowac sie wylącznie informacjami GDDPiA. Własny rozum też się przyda. Co do skupienia ruchu na Marynarskiej: najgorszą z mozliwych rzeczy jest wlasnie "skupianie" ruchu. Przeciwnie, powinno byc wiele dróg, wiele wariantów przejazdu przez miasto, bo wtedy uniknie sie "skupiania" i tym samym zatłoczenia (nie mówiąc juz o sytuacjach awaryjnych, kiedy to z korka nie ma jak uciec). Co do finansów: miasto jako takie tez moze liczyc na środki unijne. Warszawa to ponoc najbogatsze miasto w Polsce, nie musi wylacznie "wisieć" na państwowych dotacjach. W Krakowie jakos zbudoaliscie obwodnicę, i nie poszła ona przez środek miasta. Jesli mozna w Krakowie, to czemu nie u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolicznyj Masz rację, komangane. IP: *.acn.pl 17.07.04, 06:51 Zgadzam się z całością Twojej diagnozy, także w kwestii forsowania A-2 przez Warszawę i ignorowania przez Kaczyńskiego potrzeby budowy AUTENTYCZNYCH dróg miejskich i obwodowych. Podsumowałaś sytuację bardzo celnie. Sedno sytuacji ogólnej w zakresie dróg warszawskich za kadencji obecnego prezydenta-szkodnika, wygląda właśnie tak, jak opisałaś. Także przyszłe, fatalne konsekwencje wpychania wielkiego ruchu w środek wielkich dzielnic Warszawy, opisałaś trafnie. To wielce znaczące, że w mediach nie sposób przeczytać o tym wszystkim. Nic, tylko A-2/trasa przelotowa przez Ursynów, jako panaceum na wszystko. Takie jest aktualne hasło, wbijane w głowę opinii publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 09:11 Nie wierzę w sprawdzalność czarnych scenariuszy. To pożywka dla fatalistów i szukających sensacji - patrz Fakt, Super Express, Bild, The Sun. Cieszę się, że jestem młody i zachowuję trzeźwość, sprawność i otwartość umysłu, oprócz 6 lat doświadczenia w pracy. Wyprowadzka Warszawiaków z miasta wynika z rozwoju ich miasta. Sam zauważyłeś, że jest to tendencja światowa - powstawanie małych osiedli ma związek z poszukiwaniem równowagi pomiędzy miastem, a terenami zielonymi. A blokowiska z płyty, jakim jest częściowo Ursynów i w dużej części Służew, Bródno, Chomiczówka i inne warszawskie osiedla, umrą śmiercią naturalną związaną ze śmiercią techniczną obiektów. Jakieś 50 - 60 lat po wybudowaniu po prostu zostaną rozebrane, a na ich miejsce powstaną budynki niższe i bardziej trwałe. W temacie Marynarskiej - tragedią naszych dróg jest ich wielofunkcyjność. Każda droga i ulica powinna mieć ograniczony dostęp i skupiać określony ruch. Niech więc ciąg Marynarkskiej służyć będzie ruchowi międzydzielnicowemu, a Cybernetyki pozostanie drogą zbiorczą obsługującą magazyny i biurowce. Słuszny jest postulat wielowariantowości przejazdu przez miasto, zbudujmy więc przedłużenie Beethovena do Dolnej i dalej Racławicką (skrzyżowanie z Wołoską, ze Żwirki i Wigury, z Grójecką) aż do Trasy N-S, tak jak jest to planowane od wielu lat. Warszawa oczywiście może liczyć na środki unijne, największe, bo proporcjonalne do swojego budżetu i napiszę jeszcze raz najważniejszą kwestię - dofinansowanie z UE w wysokościo 75% inwestycji można dostać tylko wtedy, jeżeli jest się właścicielem 100% gruntów pod inwestycję. A z tym Warszawa ma ogromne problemy. W Krakowie zbudowano obwodnicę autostradową, mało kto jednak wie, że poprowadzono ją skrajem Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego, przecięła ona Bielańsko - Tyniecki Park Krajobrazowy i uzdrowisko Swoszowice, a także przebiega skrajem wielkich osiedli Kurdwanów (a la Ursynów, z "szybkim tramwajem" zamiast metra), Wola Duchacka i Bieżanów. I pobiegnie skrajem Puszczy Niepołomickiej razem ze Wchodnią Obowdnicą. W Poznaniu natomiast obwodnica autostradowa przecięła obromne ujęcia wody na Warcie, przebiegła skrajem osiedli Powstańców Śląskich, Starołęki Wielkiej, Krzesin i Szczepankowa oraz skrajem miejscowości Luboń i Kleszczew. Natomiast inne obowdnice krakowskie - śródmiejska, która jest właśnie domykana Trasą Galicyjską oraz miejska, istniejąca tylko na północy (ciąg Opolska - Lublańska) i częściowo na południu (ciąg Witosa - Nowosądecka) są powoli rozbudowywane, gdyż są to bardzo koszotwne i wieloletnie inwestycje, także tunelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: A ja jestem przeciwny. 18.07.04, 13:44 W wielu punktach mamy podobne diagnozy, ale wyciągamy odmienne wnioski. 1. sam piszesz, że obwodnice Poznania i Krakowa biegna s k r a j e m róznych osiedli i miejscowości. problem w tym, że w warszawie A-2 ma przechodzić p r z e z ś r o d e k Ursynowa, Zielonego Ursynowa, wawra, Załusk, Opaczy Kolonii. Co do skraju, to idzie tylko skrajem lotniska. Najmniej powodów do obaw ma Wilanów, bo tam jeszcze nic nie zbudowano. 2. Ja nie mówie o blokowiskach, które - ma nadzieję - nie będą tak zywotne jak Stare Miasto. Mówię o dzielnicach willowych (taką miał byc Wilanów, a są Zielony Ursynów, Pyry czy Michałowice). W centrum miasta uprawia sie kapustę np. w ogródkach działkowych czy na Siekierkach, a nowe dzielnice willowe buduje sie w Grodzisku Mazowieckim, 30 km od centrum miasta. Ludzie pracujący w centrum dojeżdżają te 30 i więcej km, ale 7 km od centrum jest i rozbudowuje sie lotnisko, co rzutuje na zabudowę okolicznych 55 km2. A ci, którzy sie pospieszuli i już cos wybudowali (zamiast przepić), teraz dostana po głowie najbardziej ze względu na takie chore plany rozwojowe. 3. marynarska/Łopuszańska miała służyc ruchowi międzydzielnicowemu, ale z tego powodu skutecznie podzieliła Okecie (przecięła kilka dróg lokalnych). Jednym sie polepszył dojazd, innym znacznie pogorszył. Lokalna społecznosc zabiega o udroznienie (wybudowanie skrzyzowania ze światłami) ul. Radarowej, Jutrzenki i Działkowej, bo bez tego trasa ta dzieli dzielnice na pół. 4. najsłuszniejsze postulaty wielowariantowosci przejazdu przez miasto nie zmienią sytuacji, jesli nie uspokoi sie ruchu w mieście poprzez wyrzucenie cześci ruchu za miasto. Ten ruch to nie tylko tranzyt, ale i wielkie magazyny, hurtownie, cargo, betoniarnie, wreszcie centra handlowe. Taka powinna byc tendencja: więcej mieszkań w mieście, centra generujące ruch poza miastem, przy glównych trasach. A zaopatrzenie centrów - samochodami o mniejszym gabarycie. W ten sposób i asfalt nie będzie tak szybko niszczał, i ruch będzie mnioejszy, i korki mniejsze. Nie wyobrażasz sobie chyba, ze do Złotych tarasów będzie dojeżdżało zaopatrzenie TIR-ami z przyczepą? 5. miasto nie ma gruntów, bo miasto nie kupuje gruntów. Mając środki na różne głupstwa, powtarzające sie ekspertyzy, fasadowe imprezy i Bóg wie co jeszcze, nie tylko nie skupuje gruntów pod drogi, ale wyzbywa się działek. Za to "rezerwy terenu" ustanawia sie na gruntach prywatnych i blokuje sie je dziesiątkami lat naruszając prawa właścicieli. Czy wiesz, jakie odszkodowania przyznaje trybunał w Strasburgu za duzo krótsze blokady? Prosze bardzo, forumowicze chcą dróg, no to niech sie opodatkują na wykup gruntów. Niech właściciele sklepów opodatkuja sie na drogi dojazdowe z zaopatrzeniem dla nich, niech właściciele zakładów produkcyjnych czy hyrtowni, niech lotnisko cos da. No, ale taki podatek byłby bardzo niepopularny, toteż najbardziej oplacalne jest planowanie budowy dróg kosztem (niebogatych czesto) wlaścicieli domków i gruntów. [jest taka teoria gospodarcza, która mówi, że w każdym wypadku najbardziej opłacalnym sposobem robirenia interesów jest cos ukraść]. Czy to moralne, to zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 21:56 ad.1. A2 W Poznaniu i A4 w Krakowie przechodzą skrajem wielkich blokowisk miejskich, a na tym miasto się nie kończy. Dalej za nimi są dzielnice willi i domków jednorodzinnych. Nikt nie był przeciwko takim rozwiązaniom, bo obwodnice te zasłoniono ekranami bądź schowano w kilkumetrowych wykopach. Na Ursynowie problem chce się rozwiązać w sposób radykalny - schować wszystko w tunelu. Tak naprawdę autostrada na powierzchni Ursynowa będzie niezauważalna - wejdzie pod ziemię tuż za Geantem, a na powierzchnię wyjdzie już w Wilanowie. Na powierzchni przejdzie tylko prze Krasnowolę i Grabówek, po zachodniej stronie Puławskiej. Co do Opaczy i Załusk to wszelkie dyskusje są w tej chwili bezzasadne. Nie opublikowano jeszcze dokładnego przebiegu trasy przez tamte tereny, nie wiadomo też czy będzie ona w wykopie lub na estakadzie. Natomiast problem Wawra sprowadza się tylko do pasa pomiędzy ulicami Drozdową i Arniki. Uważam że będą one niewielkie, ponieważ trasa ma tam przejść pod torami kolejowymi, a więc w wykopie głębokości co najmniej 6 metrów. Pozostałe tereny są niezabudowane bądź zabudowane w marginalnym stopniu. ad.2. Jeżeli ktoś uprawia w centrum miasta kapustę czy pomidory to jego prywatna sprawa. Widocznie ma taką potrzebę i nie zmusisz go do zbudowania tam willi lub oddania terenu inwestorowi pod luksusowe osiedle. Z kolei ktoś inny woli wydać kilka razy mniej na zakup gruntu poza Warszawą, wybudować sobie willę w Grodzisku, Otwocku czy Piasecznie i dojeżdżać te kilkanaście czy więcej kilometrów. To są zasady wolnego rynku, ludzie decydują gdzie chcą mieszkać i jak inwestować swoje pieniądze. Jest takie przysłowie - spiesz się powoli - z moich obserwacji bardzo potrzebne niektórym ludziom. Lepiej robić 2 razy dłużej, niż zrobić szybko i spaprać. Takie inwestycje jak rozbudowa Okęcia planuje się do 50 lat wcześniej, wystarczy tylko w odpowiednim urzędzie dowiedzieć się o tym. Ten sam problem dotyczy dróg, które planowane są w perspektywie co najmniej 30 lat. ad.3. Nie można zgadzać się na stawianie świateł wszędzie, gdzie jest wyjazd z bocznej ulicy. To ten problem, który usiłowałem Ci wyjaśnić - wielofunkcyjność dróg. Docelowo ciąg Marynarska - Łopuszańska ma mieć po 3 pasy (może nawet po 4) w każdą stronę i stanowić południową część obowdnicy miejskiej klasy GP. Ma prowadzić ruch między dzielnicami, a nie między sklepem, domem, a działką kogokolwiek i sąsiada. Na Radarowej już było skrzyżowanie i raczej nic dobrego z tego nie wynikło. Rozwiązania widzę 2: - południową część okolic Radarowej obsługuje 17-go Stycznia i Krakowska (przez Tapicerską, północną część przyszła Trasa NS i Krakowska (przez Lechicką i 1-go Sierpnia) - wydłużenie estakady nad Krakowską i budowa pod nią skrzyżowania z Radarową Na Działkowej raczej nie ma sensu niczego robić, najwyżej wyremontować Równoległą i zapewnić na nią wjazd i zjazd z Łopuszańskiej (na wyrost węzeł klasy WB). Na Jutrzenki wystarczy zapewnić wjazd na Aleje Jerozolimskie po południowej stronie, po północnej cały ruch może swobodnie obsługiwać skrzyżowanie Alei Jerozolimskich z Popularną. ad.4. Tutaj chyba kpisz. O ile przenoszenie magazynów, hurtowni i betoniarni na obrzeża miasta dzieje się samoistnie, o tyle centra handlowe są nierozerwalnie związane z mieszkaniami. Chcesz zmusić wszystkich dostawców, by jeździli samochodami do 3,5 t? Najlepsze gratulacje, krótka droga do śmierci miasta z braku towarów. Nie ma żadnych problemów z asfaltem, wystarczy tylko podnieść nośność nawierzchni do 115 kN i każdy TIR może swobodnie wjechać. Tam, gdzie jest to niepożądane (Sródmieście, Stara Praga) wystarczy wprowadzić zakaz wjazdu pojazdów powyżej 3,5 t i problem z głowy. Inna sprawa to egzekwowanie tego zakazu. ad.5. Szkoda, że miasto nie myśli o wykupie gruntów. A może jednak myśli i działa w tym kierunku, tylko nie ma powszechnej świadomości tego faktu? Rezerwy terenu to coś normalnego. Tutaj będzie w przyszłości droga, tam można budować mieszkania, gdzie indziej będzie park. Jest to spory problem, ale nie aż tak tragiczny. Właściciele terenu często zachowują się jak orkiestra na Titanicu, która gra do końca, miast salwować się ucieczką. Potrzeba elastyczności z obu stron. Okopywanie się na swoich metrach i walki z całym światem to ostatnimi czasy bardzo widoczna sytuacja wśród właścicieli. Czy tędy droga? Moim zdaniem zdecydowanie nie. Ciekaw jestem ile odszkodowania powinni zażyczyć sobie kierowcy stojący każdego dnia w korkach na Marynarskiej, Rzymowskiego czy w Dolinie Służewieckiej? Ile spalają na darmo benzyny stojąc w korkach całej Warszawy? Ile spalin emitują do atmosfery tysiące samochodów, które nie mają jak dojechać do celu podróży? Pozostawiam to pod rozwagę wszystkim, którzy nie mają o tym pojęcia i tym, którzy blokują inwestycje mające na celu poprawę sytuacji. Gdybyś nie zauważył, to każdy z nas juz płaci podatki, także na wykup gruntów, budowę dróg dojazdowych i poprawę wszelkiej infrastruktury umożliwiającej komunikację. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem teorii rozwoju gospodarczego przy pomocy kradzieży, a taki system forsujesz chcąc nałożyć podatki na tych, którzy chcą dróg. Uważam, że nie tu należy szukać pieniędzy. Chcemy lepszej komunikacji zbiorowej, chcemy by więcej ludzi z niej korzystało. Rozwiązania są proste: - podwyższenie opłat za parkowanie z 2 zł/h do 3 zł/h, - uporządkowanie oznakowania na terenie Warszawy i surowe egzekwowanie istniejącego prawa drogowego, - budowa parkingów podziemnych w centrum Warszawy i systemu informacyjnego o ich zajętości, - budowa parkingów systemu P+R (Park & Ride) Nikt nie obiecuje, że będzie łatwo. Nikt nie powiedział też, że to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek yasioo rozwiazal juz wszystkie problemy !!!! IP: *.u.mcnet.pl 20.07.04, 10:37 a jeszcze nie jest magistrem strach pomyslec co bedzie potem drogi drogi setki drog - i wszystki donikad - jak pomysly yasiooa .... zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 13:20 Widać, że informacje czerpiesz z danych GDDPiA. Ja natomiast czerpie je z autopsji. M. in. sama jestem właścicielka działki w rezerwie terenu oraz domu, który ponoc w rezerwie nie byl, a teraz jest. Całe Załuski, na ktorych mieszkam, to jedna wielka rezerwa terenu (trzy planowane przebiegi autostrady). Na Okęciu blokada gruntów liczy juz sobie kilkadziesiąt lat, ale wywłaszczenia (za symbolicznym odszkodowaniem) robiono tylko za komuny. Spekulacje terenami, owszem, zdarzaja się. Nikt z właścicieli domów czy działek, czy to pod autostradą, czy to w terenie lotniska, nie może swobodnie dysponowac swoja własnoscią, której miasto bynajmniej nie wykupuje. Co najwyżej czeka, a nuz właściciel umrze bezpotomnie. Z punktu widzenia ekonomii moze to i prawidłowe, z punktu widzenia sprawiedliwości czy praw czlowieka - chyba nie bardzo. Na szczęście wzrasta świadomosć ludzi i w końcu doczekamy sie fali wyroków ze Strasburga przeciw GDDPiA czy władzom Warszawy, bo tak dłużej byc nie może! Co do kapusty w centrum miasta, toż własnie o tym piszę. Na gruntach prywatnych blisko centrum (gdzie nie ma mpzp) ustanawia sie takie czy inne zakazy, w efekcie gruntów tych nie mozna nijak zagospodarować. No to hoduje sie kapustę. Znacznie gorzej wyglądaja tereny należące do miasta czy np. do PKP, na których hoduje sie śmieci. (Najlepszy przyklad zresztą pochodzi nie z Warszawy, ale z Krakowa, mówię o dworcu Głównym). A zakazy wprowadza sie w związku z autostrada i lotniskiem. Jesli GDDPiA przekonuje cie, że to ludzie kurczowo trzymaja się działek i nie daja sie wykupić, to GDDPiA kłamie jak pies. A przy okazji spytaj się, za ile chca oni te działki kupować, bo tu, zdaje się, lezy clou problemu. W kazdym razie na Zielonym Ursynowie sa ludzie, na których domach ustanowiono rezerwę w roku 1955, czyli 50 lat temu. Przez te 50 lat dom niszczeje, a tym samym pomniejsza sie jego wartosc i kwota odszkodowania. A właściciele w nim mieszkają, bo ich nie stac na kupienie nowej działki czy budowę nowego domu (chyba że pod Grodziskiem mazowieckim, ale nie wyszystkich to interesuje. Wreszcie centra handlowe w centrum miasta. Największe w kraju centra to Arkadia i Złote tarasy (w budowie), także carrefour przy Wileńskiej, Galeria centrum, Galeria Mokotów. Czy do nich będą doprowadzone odnogi autostrady Czy towary będą dowożone TIRami do ulicach miejskich? Czy te TIRy nie będa niszczyć ulic? Nie będą blokowac ruchu? Jesli tak sądzisz, to chyba kpisz. A teraz nie dziw się protestom np. ludzi z Wilanowa przeciw cnetrum Auchan. Tam miała byc i jest dzielnica w duzej mierze willowa, małe uliczki, wąska Wilanowska, zieleń i ścieżki rowerowe. Czy nie widzisz aby kolizji Auchana z taka koncepcją dzielnicy? Dlatego to, a nie z innych powodów, ludzie wynoszą sie z warszawy pod Grodzisk, a w centrum Warszawy ubywa mieszkań luksusowych. Pozostają mieszkania tańsze, a w dalszej kolejniości przekształcą sie one na biura lub slumsy. Aha, w Poznaniu i w Krakowie obie obwodnice przechodza przez tereny stosunkowo puste, gdzie czasami po horyzont nie widać żadnego domku. W Warszawie jest inaczej, więc protesty sa i będą. Tunel dotyczy tylko bloków na Ursynowie i ma miec tylko ok. 2 km (na 20 km kolizji na terenie zabudowanym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek zaraz ten piesek bedzie domagal sie banowania IP: *.u.mcnet.pl 20.07.04, 13:25 komagane wesprze go w tym reszta pieskow na smyczy gddia i ukladu warszawskiego Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: A ja nie jestem przeciwny. 20.07.04, 14:33 Skromnie dołączę się do dyskusji... Nie wydaje mi się, by dyskusja gdzie i przez jakie osiedla i w jakim mieście, miała sens. Polska jest krajem gęsto zaludnionym i zawsze wszędzie autostrada, lotnisko, czy kolej będzie komus przeszkadzała. Najlepiej i najekologiczniej będzie jak będziemy mieszkać w jaskiniach i latać z gołymi tyłkami. A to nie tędy droga. W Europie juz dawno to zrozumieli. Rzecz nie polega na tym, by nie budować, tylko budowac tak, aby było jak najmniej uciążliwe i dla ludzi i dla środowiska. No i właśnie najmniej uciążliwe jest puszczenie drogi pod ziemię. A tu przeciwko trasom ekspresowym, czy autostradzie nie protestują mieszkańcy Bemowa, Włoch, Wawra. Protestuja ci, u których zapewnia się najlepsze warunki. A w zasadzie protestuje jedynie niewielka grupka oszołomów, których mało, ale sa głośni. Grupka oszołomów, którzy w zasadzie już sami nie wiedzą przeciwko czemu protestują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek A ja nie jestem przeciwny - i slusznie IP: *.u.mcnet.pl 20.07.04, 14:59 > Najlepiej i najekologiczniej będzie jak będziemy mieszkać w jaskiniach i > latać z gołymi tyłkami to nam zapewnia twoje pomysly i przekrety > A tu przeciwko trasom ekspresowym, czy autostradzie nie protestują mieszkańcy > Bemowa, Włoch, Wawra i po co znowu klamiesz ??? pesudoekolog vampir - wymiar ekonomiczny zostal ostatecznie skompromotowany - zaczely sie banialuki pseudekologiczne juz sam nie wiesz za czym jestes oszolomie Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Re: A ja nie jestem przeciwny. 21.07.04, 10:45 vampi_r napisał: > Skromnie dołączę się do dyskusji... > > Nie wydaje mi się, by dyskusja gdzie i przez jakie osiedla i w jakim mieście, > miała sens. > Polska jest krajem gęsto zaludnionym i zawsze wszędzie autostrada, lotnisko, > czy kolej będzie komus przeszkadzała. > Najlepiej i najekologiczniej będzie jak będziemy mieszkać w jaskiniach i latać > z gołymi tyłkami. A to nie tędy droga. > > W Europie juz dawno to zrozumieli. > Rzecz nie polega na tym, by nie budować, tylko budowac tak, aby było jak > najmniej uciążliwe i dla ludzi i dla środowiska. > > No i właśnie najmniej uciążliwe jest puszczenie drogi pod ziemię. > > A tu przeciwko trasom ekspresowym, czy autostradzie nie protestują mieszkańcy > Bemowa, Włoch, Wawra. > Protestuja ci, u których zapewnia się najlepsze warunki. > A w zasadzie protestuje jedynie niewielka grupka oszołomów, których mało, ale > sa głośni. Grupka oszołomów, którzy w zasadzie już sami nie wiedzą przeciwko > czemu protestują. Polsca wacale nie jest tak gęsto zaludniona. Warszawa jest, owszem gęsto zaludniona, choc nierównomiernie. Nieprawda, że wszyscy i wszędzie protestują przeciw inwestycjom. Protestują ci, którzy będa pokrzywdzeni. Przez autostradę będzie pokrzywdzone kilka tysięcy mieszkańców terenów, gdzie nie przewiduje sie tunelu, oraz mieszkańcy bloków obok tunelu, o ile nie zastosuje sie najnowszych (i bardzo kosztownych) rozwiązań neutralizujących spaliny. Przez lotnisko pokrzywdzonych jest sto tysiecy warszawiaków, narazonych na ponadnormatywny hałas, z perspektywą zwiększenia hałasu po rozbudowie. Nie pisz o grupce oszołomów, bo za nimi stoją tysiące tych, którzy nie maja czasu na przychodzenie na sesje ani serfowanie po forum. Dlatego nalezy zrobic referendum. Nie robi sie referendum z obawy o jego wyniki. Referendum na Ursynowie w sprawie autostrady najpierw nie zostało uznane za referendum, a potem zostało zdyskredytowane pod hasłem, że głósy mieszkańców i tak nie mają żadnego znaczenia. (80% głósujących wypowiedziało sie przeciwko przebiegowi tej drogi). We Włochach referendum nie było, ale praktycznie wszyscy mieszkańcy terenów zagrozonych autostradą i sąsiednich podpisali listy domagające sie wykreslenia jej z planów. 5000 wniosków o nierozbudowywanie lotniska (niektóre z nich to listy z wieloma podpisami) wpłynęło do wojewody. Jednoczesnie wpłynęło kilka wniosków za rozbudową. Wojewoda przychylił się do zdania mniejszości i oczywiście wydał wszystkie zgody na rozbudowę. oto przykłady, jak zdania zainteresowanych sie nie słucha, jak sie ich ignoruje i forsuje rozwiązania niepopularne. Totez ludzie mają dość i nie wierza w skuteczność działania. Tylko te tzw. "oszołomy" nie daja sie jeszcze wyrzucić poza margines i walcza do konca o sprawy przegrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 15:08 Zaczęłem się zastanawiać jak to nasi przodkowie rozwiązywali w epoce koleii żelaznych? I spojrzałem na mapę ze zdziwieniem. Trasa kolejowa wschód- zachód omija Warszawę łukiem od południa (nomen omen przez Górę Kalwarię),by w Pilawie rozgałęzić się na kierunek wschodni i pólnocno-wschodni. Oczywiście w Warszawie są też linie kolejowe,ale służą one do obsługi tylko ruchu pasażerskiego. Wegiel do Mińska,Białegostoku nie przejeżdża przez Warszawę i jej dworzec centralny. Jeśli już nasi dziadowie wiedzieli ,że nie należy przepychać transportu towarowego przez miasta to czemu ta wiedza zanikła? I skąd urodziły się takie stada idiotów jak na tych forach o autostradzie przez Ursynów?? Czemu ówcześni rosyjscy włodarze kraju, mieli szerszą wizję problemu niż taki ,polski w końcu, Kaczyński ??? Sam nie wiem co winniśmy myśleć ?. Czy to tylko nieudolny kolejny zarząd miasta , czy tez tak naprawdę nie zasługujemy na niepodległość ,bo zbyt wielu wśród nas idiotów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: A ja jestem przeciwny. IP: 62.233.175.* 16.07.04, 14:59 > Tunel nie załatwia sprawy - pozostaje kwestia drgań, > ogromnej ilości spalin. A w Wilanowie i Wawrze (gdzie tunele nie są > planowane), > także pozostałe uciążliwości, przede wszystkim hałas W porównaniu z sytuacją mieszkanćów domów przy Marszałkowskiej, Al.Jerozolimskich i Jana Pawła II to i tak luzik. Cenię sobie twoje opinie w wielu kwestiach, ale tu akurat uprawiasz tanią demagogię. > no i blokada atrakcyjnych terenów budowlanych i rekreacyjnych. Jaka blokada? Tereny te staną sie ATRAKCYJNIEJSZE poprzez swoją łatwiejszą dostepność. > Protestuję także dlatego, że decyzja o ursynowskiej trasie przelotowej jest > bardzo krótkowzroczna. Zarówno Ursynów, jak i Wilanów, jak i duże tereny > Wawra > (np. w rejonie Julianowa) to atrakcyjne tereny rozwojowe, jak już > wspomniałem. Wilanów i Wawer na razie sa nieatrakcyjne, bo cięzkjo jest tam dojechać. Ich dostępnośc i co za tym idzie atrakcyjnośc może poprawić jedynie autostrada. > Oczywiście autostrada czy też "niższej rangi" droga przelotowa w jakimś > stopniu > zahamuje rozwój budownictwa mieszkaniowego w swojej strefie Przejedź się całą Trasa Toruńską od Dw.Zachdoniego do Marek. Czy widziałeś gdzies zahamowanie budownictwa mieskzaniowego? Wręcz przeciwnie, w pobliżu trasy na Woli (Młynów) i Bialołece (na przeciwko Carrefoura Targówek) powstają nowe domy MIESZKALNE. Daruj tej demagogii, daruj... > ale i tak za 15-20 > lat okaże się, że jej trasa wchodzi bardzo głęboko w samo miasto (Piaseczno i > Konstancin i Józefów, a nawet Otwock będą już wtedy w praktyce przedmieściami > Warszawy). Dzieki autostradzie lepiej skomunikowanymi, a przez to atrakcyjniejszymi. > Będzie to za sobą niosło mnóstwo problemów i niedogodności dla wielkich > obszarów Warszawy. No tak, Marszałkowska czy Al.Jerozolimskie też powodują liczne niedogodności dla okolicnzych mieszkanców. Śmiem twierdzić, ze dużo więklszy, niż autostrada (ogromny ruch miejski, tramwaje, dziesiątki kopcących autobusów). To co, pozamieniamy je na deptaki? > I co się wtedy okaże??? Okaże się, że... trzeba budować drugą trasę > autostrady, > już poza miastem. I słusznie, jedna będzie obsługiwac komunikacyjnie Ursynów, Wilanów i Wawer, druga Piaseczno, Konstancin i Otwock. > Nie lepiej zrobić tak od razu, teraz? Nie. Powostanie bowiem duże utrudnienie dla chcących wydostać sie z miasta na autostrade. I zamiast od razu wjechac na autostradę na obrzeżach maista, będa się do niej przeciskac miejskimi zatlocoznymi ulicami, zakłócac spokój mieszkańcom tychj ulic, kopcić w korkach. I to ma być świetne rozwiazanie? > Czy tak nie będzie taniej i prościej? ... i niestety sużo gorzej. Coś za coś. > > Czy tak nie będzie taniej i prościej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek A ja jestem przeciwny.... IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 15:08 Wilanów i Wawer na razie sa nieatrakcyjne, bo cięzkjo jest tam dojechać. Ich dostępnośc i co za tym idzie atrakcyjnośc może poprawić jedynie autostrada. byles kiedys w Wilanowie ?????????? a dojazd pod sam dom zatloczona autostrada transkontynentalna to rzeczywiscie marzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: A ja jestem przeciwny.... IP: 62.233.175.* 16.07.04, 15:11 > byles kiedys w Wilanowie ?????????? Byłem. No i? Te domy, które tam stoją (niektóre naprawdę niezłe) to tylko niewielki procent tego, na co potencjalnie stać ta dzielnicę. A próbowałeś wyjechać z Wilanowa w stronę Poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jestem za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:21 Mieszkam przy Płaskowickiej i jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Jestem przy IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 15:41 > Mieszkam przy Płaskowickiej i jestem za. a moze mieszkasz za Plaskowicka i jestes PRZY ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Jestem przy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 16:22 chory jesteś ?! Chyba Ona może mieć własne zdanie!! Przynajmniej normalna jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobre - hahaha !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 16:25 raczej wyglada to na tekst wystukany przez malpke albo tchorzofretke hhahaaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: dobre - hahaha !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 16:30 ten tekst ktory ja cytuje z cala pewnoscia jest napisany przez takie zwierzatko ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobre - hahaha !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 16:36 >ten tekst ktory ja cytuje z cala pewnoscia jest napisany przez takie >zwierzatko ;D zapomniales o umieszczeniu cytatu, trollu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: dobre - hahaha !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 16:40 zaszczyt bycia trollem masz wylacznie ty :) NIKT wiecej :) milego odpisywania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dobre - hahaha !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 16:42 watpie zeby to byl zaszczt, zdziwiony trollu, ale jesli tak uwazasz no i co z tym cytatem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: dobre - hahaha !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 16:45 eee, dla ciebie to napewno jest zaszczyt (!!) :) a ja z trollami nie bede gadal :) wiec narazie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ----A moze cos takiego ?????? -------------------- IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 09:49 www.spiegel.de/panorama/0,1518,309195,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit stwosz 123 Re: ----A moze cos takiego ?????? --------------- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 00:20 In cazul schimbarii calculatorului de pe care se face accesul la sau in cazul reinstalarii/ schimbarii sistemului de operare (sau a oricaror actiuni care au ca rezultat pierderea totala a software-ului folosit pentru conectare), se va considera o noua instalare si se vor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalwaryjczyk Cwaniaki - Jacek, Piotr, Genv i Stolicznyj IP: *.visp.energis.pl 20.09.04, 19:30 Oto wybrane wasze wypowiedzi w tym wątku: ************ • fachowe wyliczenia - hahahaha !!! IP: *.u.mcnet.pl Gość: jacek 13.08.2004 13:20 odpowiedz na list wariant przez G-K - ma takze te zalete - ze stwarza mozliwosci rozwoju dla biednych obszarow Mazowsza - bedzie takze zapewnial dojazd do lotniska w Mszczonowie • vampir - TUBA PROPAGANDOWA - lewej kasy IP: *.u.mcnet.pl Gość: jacek 28.07.2004 15:29 odpowiedz na list odpowiedz cytując A2 - ciagla - w okolicach Gore Kalwarie - to szansa dla calego regionu - a nie tylko dla kombinatorow o spekulantow • autostrada przez GK vampir_owi IP: *.aster.pl / *.aster.pl Gość: piotr 13.08.2004 18:28 odpowiedz na list Pan zapewne niepamięta dyskusji sprzed lat paru. Była koncepcja,zupełnie spójna, przeprowadzenia tej autostrady wzdłuż istniejącej drogi nr 50. Pierwszymi zgłaszającymi swoje poparcie dla tej trasy były władze Góry Kalwari. Z tego co wiem (a mam tam sporo znajomych) przy pełnym poparciu miejscowych. G.K. upatrywała mozliwości rozwoju związanych z tą inwestycją. Na całym świecie tereny wzdłuz autostrady to tereny inwestycyjne. Powstają tam stacje obsługi ruchu (paliwa,noclegi,gastronomia,servisy) ale tez przedewszystkim zakłady przemysłowe. • "CO Z TEGO?" to znaczy: "co z tego?". IP: *.acn.pl Gość: stolicznyj 16.07.2004 11:17 odpowiedz na list odpowiedz cytując Której to niby DZIELNICY Ursynowianie chcą "podrzucić" autostradę? Ja osobiście popieram jej przebieg w rejonie Góry Kalwarii (podobnie jak inni znani mi, protestujący przeciwko ursynowskiej trasie Ursynowianie). Gminy w tamtych okolicach popierają autostradę u siebie, widząc w tym szansę na rozwój. • Vampi_r = TUBA PROPAGANDOWA IP: *.acn.waw.pl Gość: genv 27.07.2004 18:14 odpowiedz na list odpowiedz cytując > I to wszystko potwierdza się w naszej tu dyskusji. > Problem autostrady jest o wiele szerszy, niż wam, autostradofobom, się wydaje. > Wy mówicie tylko jedno - A2 pod G. Kalwarię i w zasadzie tyle. To podstawowe założenie - nie kroi się miast autostradami, niezależnie jak pokrętnie się je nazwie - to kardynalny błąd, ale TUBA nie jest od tego by cokolwiek rozumieć. ******************8 Teraz ja – mieszkaniec Gory Kalwarii: W DUPE se wsadźcie te dobre rady. Co wam zrobili mieszkańcy Gory Kalwarii, ze chcecie obarczyc ich takim balastem, jakim jest A2? W DUPE se wsadźcie ten rzekomy rozwój, jaki to niby zyska moje miasto!!!! O jakim wy rozwoju pierdzielicie? Przy autostradzie można cos zbudować tylko w sciśle określonych miejscach i zaraz zostanie to obstawione przez ruską mafię, która do roboty przyjmie Ukraińców i Białorusinów, a nie nas. W DUPE se wsadźcie te zakłady przemysłowe mające rzekomo powstawać w Gorze Kalwarii.Nie dość,że chcecie bez naszej zgody wybudować u nas A2, to jeszcze zatruć nas przemyslem? W DUPE se wsadźcie to rzekome poparcie mieszkańców Gory Kalwari, którzy niby czekają na tą zbawienną dla nas inwestycję. Kto wam takich głupot nagadał? Za wariantem A2 w okolicach G.Kalwarii jest tylko nieliczna grupka rządzących, którzy myślą dzięki tej inwestycji napchać swe prywatne kieszenie. Jakim prawem decydujecie za Kalwaryjczyków? Wy cwaniaki z Warszawki myslicie, że jesteście panami świata? Pierdolony Jacek, Stolicznyj, Piotr i Genv. Wy kombinatorzy i spekulanci lewej kasy Rządzących Gora Kalwarią. Miejcie odwage stanąc twarzą z Kalwaryjczykami ujawnijcie się!!! A skopiemy wam dupy za te wasze cwaniackie pomysły. Chcecie autostrady, to ją sobie weźcie pod swoje okna a nie wciskajcie jej biednym Kalwaryjczykom. Kto wam dał do tego prawo? Wasze wypowiedzi to szczyt chamstwa, cwaniactwa i warszawskiej degręgolady W DUPE se wsadźcie te wasze wypowiedzi i pseudo naukowe wytyczne. Wara od Gory Kalwarii!!!!! My se zorganizujemy referendum i zapewne 99% będzie za tym, by A2 była na Ursynowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek to oni maja jednym slowem zly dojazd ... IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 15:32 z Wilanowa do Poznania to bym jechal od razu na Gore Kalwarie do A2 tylko ze jacys idioci postanowili ze A2 ma sie konczyc w Konotopie - przeszkadzalo to komus ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekus 100% za 16.07.04, 17:40 Ja jestem w 100% za Autostrada przez Ursynow. Jest to najlepsze rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek najlepsze rozwiazanie dla idiotow IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 09:48 > Ja jestem w 100% za Autostrada przez Ursynow. Jest to najlepsze rozwiazanie. lecz sie facet - moze jeszcze sie uda, choc watpie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: najlepsze rozwiazanie dla idiotow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 11:07 Podaję linki jeszcze raz. Gdyby nie zadziałały postaram się udostępnić całość tekstów. free.ngo.pl/cmok/pl/ar4.html www.bprw.com.pl Niestety nie jestem ekspertem w dziedzinie rozwiązań wentylacyjnych. Z tego co się orientuję proponowane rozwiązania miały przypominać te, które zostały zastosowane w tunelu Wisłostrady. Mają to być wentylatory zamotowane pod sufitem bądź do ścian poza skrajnią drogi oraz w wersji "bogatszej" zbiorcza stacja zbierania i oczyszczania spalin. Na wypadek pożaru mają zostać zamontowane tzw. klapy oddymiające, niestety rozwiązania techniczne nie są mi bliżej znane. Jeżeli jest pan zainteresowany tym tematem to może strona www.schrack-seconet.com.pl/pl/media/pdf/Projektowanie/Oddym_mech.doc.pdf zawiera ciekawe dla pana wiadomości. Jeżeli chodzi o "technologię budowy gwarantująca ochronę warunków wegetacyjnych na sąsiednich terenach, w tym w Lesie Kabackim oraz uwzględniająca zminimalizowanie uciążliwości dla mieszkańców na etapie budowy", to rozumie się pod tym: - rozwiązania takie jak wały ochronne, ekrany akustyczne, częściowe przekrycia oraz tunel osłaniające tereny wokół drogi, - technologię wykonania metodą odkrywkową stropową (polega to na usunięciu warstwy gruntu do określonej głębokości, następnie wylanie stropu żelbetowego, wybranie gruntu pod nim i kontynuację robót w powstałym tunelu) lub drążenie tarczą (wiercenie tunelu tarczą w gruncie, osłonięcie stalowymi szalunkami, a następnie obudowanie go ścianami żelbetowymi) Technologia stropowa jest aktualnie stosowaną metodą przy budowie stacji metra Plac Wilsona. Chroni ona przed hałasem, gdzyż wszelkie prace wykonywane są pod przykryciem stropu, uciążliwe jest tylko samo wybieranie gruntu. Wcześniej stosowano metodę odkrywkową, która polegała na wybieraniu gruntu przy ochronie za pomocą ścian kotwionych, a następnie budowie od fundamentu. Jest to metoda uciążliwa i hałaśliwa jak każda budowa. Finansowanie w wysokości 75% wartości inwestycji polega na udzieleniu bezzwrotnej pożyczki z funduszy spójności, innymi słowy jeżeli zostaną spełnione wszystkie warunki, to fundusz spójności może partycypować w kosztach do 75% wartości inwestycji. Warunkami udzielenia takiej "darowizny" są m.in.: - złożenie w odpowiednim terminie wniosku o dofinansowanie, - przedstawienie projektu wraz z kosztorysem, - posiadanie przez inwestora minimum 25% funduszy na inwestycję, - posiadanie przez inwestota 100% terenów pod inwestycję, - zgoda na stały nadzór i odbiór przez przedstawicieli instytucji współfinansującej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolicznyj Szanowny Automobilisto IP: *.acn.pl 17.07.04, 07:19 > W porównaniu z sytuacją mieszkanćów domów przy Marszałkowskiej, > Al.Jerozolimskich i Jana Pawła II to i tak luzik [trasa przez Ursynów]. Cenię sobie twoje opinie w > wielu kwestiach, ale tu akurat uprawiasz tanią demagogię. Automobilisto - o ile mi wiadomo, Marszałkowska, Aleje i JP II nie są trasami dojazdowo/przelotowymi dla ruchu międzynarodowego, w znacznej części TIR- owskiego, prawda? Więc kto tu uprawia demagogię? I nie mów mi, proszę, że pan dyrektor Dąbrowski pragnie uszczęśliwić Ursynowian połączeniem lokalnym z Wawrem i Bemowem. Bo jeśli tak, to po cholerę ma toto mieć aż 8 pasów ruchu? > > no i blokada atrakcyjnych terenów budowlanych i rekreacyjnych. > > Jaka blokada? Tereny te staną sie ATRAKCYJNIEJSZE poprzez swoją łatwiejszą > dostepność. Miałem na myśli blokadę budownictwa mieszkaniowego. Przykład z trasą toruńska uważam za nietrafny. No i rekreacja - w tej chwili są to tereny nieskażone, nie zajęte przez zabudowę, atrakcyjne wizualnie. Już teraz przecinają te tereny atrakcyjne trasy rowerowe. Mają potencjał rekreacyjny, który trasa forsowana przez GDDKiA - zniszczy. Ja oczywiście nie przeczę, że tereny przyautostradowe zyskaja na atrakcyjności inwestycyjnej, ale będzie to dotyczyło związanej z drogą infrastruktury - stacji benzynowych, baz paliwowych, parkingów, placów manewrowych, składów, warsztatów naprawczych... Czy to takie właśnie inwesctycje są najbardziej pożądane w środku Ursynowa, Wilanowa, Wawra? > Wilanów i Wawer na razie sa nieatrakcyjne, bo cięzkjo jest tam dojechać. Ich > dostępnośc i co za tym idzie atrakcyjnośc może poprawić jedynie autostrada. Aby skomunikować te dzielnice z resztą miasta, nie jest potrzebna potężna 8- pasmówka idąca z Berlina przez Warszawę aż do Moskwy. > > > ale i tak za 15-20 > > lat okaże się, że jej trasa wchodzi bardzo głęboko w samo miasto (Piasecz > no i > > Konstancin i Józefów, a nawet Otwock będą już wtedy w praktyce przedmieśc > iami > > Warszawy). > > Dzieki autostradzie lepiej skomunikowanymi, a przez to atrakcyjniejszymi. Automobilisto - chyba sobie żartujesz. Autostrada ma lepiej skomunikować Józefów z Warszawą? Ciekaw, że w imię "oszczędności" Kaczyński zrezygnował z sześciu pasów na nowym Wale Miedzeszyńskim bezpośrednio łączącym Otwock z Warszawą, będą tylko cztery pasy (już wiadomo, że to będzie za mało). Nikt mi nie wmówi, że lepsze skomunikowanie wwym. miejscowości to jeden z celów ursynowskiej trasy. > > Będzie to za sobą niosło mnóstwo problemów i niedogodności dla wielkich > > obszarów Warszawy. > > No tak, Marszałkowska czy Al.Jerozolimskie też powodują liczne niedogodności > dla okolicnzych mieszkanców. Śmiem twierdzić, ze dużo więklszy, niż autostrada > (ogromny ruch miejski, tramwaje, dziesiątki kopcących autobusów). To co, > pozamieniamy je na deptaki? Automobilisto - i to TY oskarżasz mnie o demagogię??? Przyganiał kocioł garnkowi... Twoje powyższe stwierdzenie nawet nie zasługuje na poważną polemikę. > > I co się wtedy okaże??? Okaże się, że... trzeba budować drugą trasę > > autostrady, > > już poza miastem. > > I słusznie, jedna będzie obsługiwac komunikacyjnie Ursynów, Wilanów i Wawer, > druga Piaseczno, Konstancin i Otwock. I co? Obie będą miały po 8 pasów ruchu? Po co? > > Nie lepiej zrobić tak od razu, teraz? > > Nie. Powostanie bowiem duże utrudnienie dla chcących wydostać sie z miasta na > autostrade. I zamiast od razu wjechac na autostradę na obrzeżach maista, będa > się do niej przeciskac miejskimi zatlocoznymi ulicami, zakłócac spokój > mieszkańcom tychj ulic, kopcić w korkach. I to ma być świetne rozwiazanie? Dojazdy do trasy przez Górę Kalwarię są wykonalne, można je poprowadzić przez te 50 km przez rzadko zaludnione tereny. Są takie projekty, których władze nawet nie chcą rozważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Szanowny Automobilisto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 09:19 Na Ursynowie w rozmieniu osiedla mieszkaniowego nie powstanie ani jedna z inwestycji, o któych piszesz (stacje benzynowe, hotele, magazyny etc.). Takich inwestycji nie robi się... pod ziemią. Natomiast okolice Puławskiej i Geanta to świetne miejsce na taki rozwój. Mogłoby powstać Centrum Obsługi Ursynowa, od A do Ź wszystko w jednym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsnwnn Re: A ja jestem przeciwny. IP: *.local.pl / 217.11.143.* 20.07.04, 20:21 Jestem za autostradą, tunelem, lotniskiem, wysypiskiem śmieci, dworcem kolejowym i elektrownią atomową na Ursynowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? IP: *.chello.pl 16.07.04, 20:09 Jestem ZA sensownym rozwiązaniem komunikacyjnym- czyli autostradą w tunelu. Każdy samochód, który tam się znajdzie mniej(!) zanieczyści środowisko niż ten, który będzie stał w gigantycznym korku na powierzchi! Od ekspansji samochodów nie uciekniemy!-ani tu ani nigdzie na świecie. Pozdrawiam zwolenników tunelu czyli prawdziwych ekologów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U. Re: Jeszcze ja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 09:28 Argumenty te same co wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek argumenty idioty odbita na powielaczu IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 14:34 zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? 17.07.04, 10:08 oczywiście od zawsze ZA!!!! PS. padają tu argumenty, że autostrada była planowana od zawsze (Chaladia), każdy kto chciał o tym wiedział, każdy kto nie chce nie przyjmuje tej wiadomości do dziś i nigdy jej nie przyjmie. arg. że nie mieli wyboru (Stolicznyj) jest niestety do kitu. Ja i 40 mln innych też czujemy się na ten czy inny sposób pokrzywdzeni przez PRL. Gdzie teraz koleś pomieścisz tę autostradę? Tylko krótko pls. Twoich epistoł nie mam czasu czytać. Mam kumpla na Ursynowie, mieszka tam od 5 lat i też jest przeciw. Też nie miał wyboru? PS2. nie martwcie się autostrada będzie! Szkoda że w jakimś idiotycznym tunelu bo to wyrzucanie forsy ale niech tam. To już i tak duże i niebezpieczne ustępstwo wobec ursynowian i wszystkich innych którzy na grandę wymuszają korzystne dla nich a niezasłużone rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Kto jest ZA autostradą przez Ursynów? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.07.04, 20:57 Nie ma innej alternatywy. Mowi się, ze Gora kalwaroa zgadza się. Ale gdy tylko zostałaby wytyczona konkretna trasa to na 100 % zostanie oprotesowana. Liczne drogi dojazdowe do takiej autostrady też zostana oprotestowane. Więc poztsaje tylko przebieg trasy planowany "od zawsze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek bzdury gadasz koles IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 09:58 wykupienie tanich ziem na Mazowszu wyjdzie duuuzo taniej socjalizm tez byl palnowany od zawsze - a przedtem byl plan Pabsta - moze wrocimy do niego ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa_ga Zadziwiający brak wyobraźni....? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 10:00 ...czy też syndrom " czubka własnego nosa"?... Wydaje się, że jedno i drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek wreszcie sluszna samokrytyka jaa-gi IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 10:19 krok w dobra strone - troche malo - ale dobre i to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Zadziwiający brak wyobraźni....? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 11:26 Jestem za.Warszawa przez nieudolne rządy Kaczyńskiego przestaje być atrakcyjnym celem dla zagranicznych inwestycji.Dla rozwoju miasta ten olbrzymi tunel pod Ursynowem jest konieczny,chodzi o usprawnienie ruchu wokół lotniska i jeszcze lepsze skomunikowanie lewobrzeżnej części miasta z częścią praską,inwestycje drogowe w Warszawie a właściwie ich zupełny brak są hamulcem w szybkim rozwoju miasta.Spójrzcie na rozmach w budowie wielopoziomowych węzłów ,estakad,koniczyn,autostrad miejskich i wielokilometrowych tuneli drogowych w Hiszpanii i w Portugalii,najbiedniejszych członkach Unii.Tam nikt przeciw szybkiemu rozwojowi nie protestuje.Ludzie tam cieszą się,że poprawią się warunki poruszania się po mieście zaś nowe ciągi komunikacyjne ściągną nowe inwestycje budowlane i nieruchomościowe czy pośrednio przez udrożnienie układu komunikacyjnego całego miasta - inwestycje przemysłowe.Postawa Warszawiaków przeraża i szokuje,ciekawe w jakich kołtuńskich rodzinach się wychowali i co wpłynęło na ich wrodzoną niechęć do jakiegokolwiek postępu-wychodzi ich wiejskie pochodzenie.80% ludności Ursynowa to potomkowie małorolnych mazowieckich prymitywnych chłopów stąd taki podły,typowy dla chłopskiego, sposób rozumowania.Syndrom myślenia typowy dla miejskich "pseudonuworiszy"- dla mieszkańców żyjących do tej pory bez żadnych perspektyw na wsi, którzy dzięki socjalizmowi przenieśli się do wielkiego miasta, -zakodowane w nich jest genetycznie jeszcze owo wspomnienie mordobić i awantur do upadłego w walących się brudnych oborach i chlewach, których jedyną atrakcją bydlęcego życia były walki na kosy i siekiery o chłopskie zagony i miedze.To samo ma miejsce na chamskim Ursynowie.O interesach Warszawy prymitywny ursynowski chłop nie myśli chodzi mu tylko o jego zagon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek el maipulator szrzy spustoszenie IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 11:36 >Jestem za.Warszawa przez nieudolne rządy Kaczyńskiego przestaje być >atrakcyjnym celem dla zagranicznych inwestycji nawet al-Kaida nie moze wcelowac ... Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz 101 - jestem ZA 19.07.04, 10:08 Tylko dlatego, ze nie ma ani jednej jezdni w Warszawie o podwyzszonym limicie predkosci, ograniczonych skrzyzowaniach swietlnych, ktora pozwalaby przejechac z jednego konca miasta na drugi w dowolnej konfiguracji - polnoc-poludnie, polnoc-wschod, poludnie-zachod itp itd. Moje za jest wynikiem troski o miasto. Stojacy w korku samochod zanieczyszcza bardziej niz jadacy przez 15 minut od granicy miasta do granicy. Za moje "za" nalezy podziekowac wszystkim urbanistom od 50 lat, wszystkim architektom, wszystkim policjantom z radarami na obwodnicach, wszystkim skarbnikom tego miasta, wszystkim prezydentom, sekretarzom i innym mieszkancom Ursynowa z drzewem genealogicznym w poprzednim pokoleniu zaczynajacym sie w Rzeszowie, Lublinie, Ostrolece, Bialymstoku, Zamosciu itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek warzyw - nawet manipulowac nie potrafisz IP: *.u.mcnet.pl 21.07.04, 09:42 twoje tezy sa cieniutkie jak wyroby firmy polsilver w kazdym razie gratulacje za odwage - wypowiadania sie mimo tak ograniczonej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Nie manipuluje, pisze prawde w przeciwienstwie do 21.07.04, 10:31 ciebie. Moze ty masz to gdzies, ale to nie jest normalne by bez korkow w niedziele pokonywac odleglosc ca. 20 km np z Marysina Wawerskiego do Pomnika Lotnika w ciagu 1 godziny. Oczywiscie przepisowo. Jesli chcesz powiedziec, ze podane przez mnie informacje nie sa poparte zadnym doswiadczeniem, zadna wiedza - napisz jak to wyglada wg ciebie i napisz jakimi drogami powinien poruszac sie mieszkaniec Wawra by tej odleglosci 20 km NIE pokonywac w 1 godzine? Nie ma zadnej alternatywy dla samochodu. Prosze - wykaz sie swoja nie manipulowana wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a kiedy napisalem nieprawde ???? IP: *.u.mcnet.pl 21.07.04, 10:52 >20 km np z Marysina Wawerskiego do Pomnika Lotnika w ciagu 1 godziny i twoim marzeniem jest jezdzenie przez Ursynow ???? taniej byloby rozdac te 4 miliardy potencjalnym marzycielom - ilu ich jest ??? i przy okazji walka o to by ruskie tiry rozjezdzaly Warszawe - w zasadzie uniemozliwiajac realizacje twojego marzenia - z wyjatkiem swiat i dni upalnych na to trudno cos poradzic > Nie ma zadnej alternatywy dla samochodu ciekawe czemu ??? pokonanie 20 km sprawna komunikacja miejska nie powinno zabierac wiecej niz 30 minut - a za 4 miliardy plus nieprzewidziane koszty plus koszty eksplotacji - to akurat mozna ZREWOLUCJONIZOWAC komunikacje miejska w Warszawie twoj problem polega na tym - ze albo sam manipulujesz - albo dales sie zmanipulowac - i podajesz tezy i dowody - ktore nie maja nic wspolnego z ta inwestycja podajesz zestaw czasem ogolnie slusznych (postulat wygonego poruszania sie ), czasem watpliwych argumentow (brak aletrnatywy dl asamochodu) - bez ciagu logicznego i jakiegokolwiek zwiazku z ta akurat inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Caly czas piszesz nieprawde 21.07.04, 11:08 Gość portalu: jacek napisał(a): > i twoim marzeniem jest jezdzenie przez Ursynow ???? taniej byloby rozdac te 4 > miliardy potencjalnym marzycielom - ilu ich jest ??? To byl tylko jednostkowy przyklad. Mysle, ze przez Ursynow bedzie szybciej. > i przy okazji walka o to by ruskie tiry rozjezdzaly Warszawe - w zasadzie > uniemozliwiajac realizacje twojego marzenia - z wyjatkiem swiat i dni upalnych > > na to trudno cos poradzic Widzisz - przyjmujesz kompletnie bzdurna teze, ze z uwagi na autostrade nagle bedzie zalew ruskich tirow. Ja uwazam, ze jesli z Wawra na Ochote wybiore sie Trasa Lazienkowska, to WRESZCIE nie bede musial tkwic w kilometrowych korkach ruskich tirow, ciezarowek i cystern ktore obecnie jezdza Trasa Lazienkowska (przynjamniej Ostrobramska) Jesli nie widzisz tych ruskich tirow dzis, wreszcie bedziesz mogl zobaczyc ile ich jezdzilo przez centrum stojac przy wjezdzie do tunelu drogi ekspresowej przez Ursynow. > twoj problem polega na tym - ze albo sam manipulujesz - albo dales sie > zmanipulowac - i podajesz tezy i dowody - ktore nie maja nic wspolnego z ta > inwestycja > > podajesz zestaw czasem ogolnie slusznych (postulat wygonego poruszania sie ), > czasem watpliwych argumentow (brak aletrnatywy dl asamochodu) - bez ciagu > logicznego i jakiegokolwiek zwiazku z ta akurat inwestycja Wszystko ma zwiazek i ciag logiczny z ta inwestycja. Ty podajesz zalew ruskich tirow - ja ci mowie, ze te tiry juz tu sa. I tylko dzieki sprawnej przeprawie dla nich, cale miasto oczysci sie z ich smrodu. Manipulujesz tym, ze tych tirow nie ma. Straszysz zalewem czegos co JUZ jest w Warszawie - jestes niewiarygodny niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nie mozna caly czas pisac nieprawdy IP: *.u.mcnet.pl 21.07.04, 11:26 nawet ty cos przez pomylke napiszesz prawdziwego > To byl tylko jednostkowy przyklad. Mysle, ze przez Ursynow bedzie szybciej. a potrafisz tego dowiesc ??? twoje myslenie ze zdanie a jest prawdziwe jest slabym dowodem - jesli w ogole >Jesli nie widzisz tych ruskich tirow dzis, wreszciebedziesz mogl zobaczyc ile >ich jezdzilo przez centrum stojac przy wjezdzie do tunelu drogi ekspresowej >przez Ursynow. sto razy pisalem ze ruskie tiry blokuja warszawe juz teraz (a ty mi wmawiasz ze ich widze naucz sie facet czytac ) - a bedzie jeszcze gorzej po wybudowaniu nieciaglej autostrady i rosnacym handlu wschod - zachod tranzyt musi OMIJAC Warszawe szerokim lukiem tych ruskich tirow nie widzi gddkia - twoj sojusznik - moze najpierw uzgdnijcie wersje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ------PIEKLO NA AUTOSTRADZIE ------------------- IP: *.u.mcnet.pl 19.07.04, 10:32 warzyw tez lubi byc pieczony ??? tego chcecie w Warszawie ??? 66.34.95.89/SITO_english/Pag/PagNotizieInterno.htm Odpowiedz Link Zgłoś
genv Referendum - 80% PRZECIW 21.07.04, 00:09 Jakiś czas temu na te temat odbylo się referendum z miażdżącym wynikiem 80% PRZECIW. Czy Szanowny Jacek Nie uznaje WYROKOW DEMOKRACJI????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Nie było referendum 21.07.04, 03:08 Referendum może dopiero być. Tylko wtedy cała Warszawa będzie się w tej sprawie wypowiadać. Na szczęście dla nas i dla Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek nie bylo komunizmu - jaa-ga dopiero zbuduje IP: *.u.mcnet.pl 21.07.04, 09:40 w tym przypadku mamy do czynienia ze zbiegiem - wazne referendum plus polskie prawo plus zasady gospodarnosci - wykluczajacym wyrzucanie pieniedzy w bloto i narazenia zycia i zdrowia mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
genv U nas na Ursynowie już dawno było. 21.07.04, 11:11 I w dalszym ciągu jego wyniki są ważne. Taka wola Narodu. Nie należy o tym zapominać. To demokratyczny wyrok, choć nie wszystkim się może podobać. Żadnej gazenie nie zależalo na tym by to nagłaśniać. Tak samo szanowni redaktorzy milczeli kilka dni temu, jak Radni Ursynowa uchwalili ostatnia swą decyzje - PRZECIWKO TRASIE - nie było głosów przeciwnych woli mieszkańców Ursynowa. Taka jest prawda, której szanowni redaktorzy nie dostrzegli mimo, że byli obecni na posiedzeniu Rady. Widać z tego, że nie mamy do czynienia z dziennikarstwem prawdziwym tylko dworskim. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: U nas na Ursynowie już dawno było. 21.07.04, 11:54 genv napisał: > I w dalszym ciągu jego wyniki są ważne. Taka wola Narodu. Nie należy o tym > zapominać. To demokratyczny wyrok, choć nie wszystkim się może podobać. Żadnej > gazenie nie zależalo na tym by to nagłaśniać. To ja proponuje referendum wśród mieszkańców Al. Krakowskiej i Al. Niepodległości, czy zamknąc te ulice. Referendum w sprawie autostrady to sprawa ogólnowarszawsaka i robienie go tylko wśród grupki wytypowanych ludzi to zwykła manipulacja. Referendum tez aby było wiążące, musi odbyć się wg jakichś demokratycznych zasad. Nie może sobie ktoś nagle zrobic sam z siebie referendym i np. poinformowac o nim tylko pewnej grupy ludzi. Zależy też jak zada się pytanie. Ja jestem za takim pytaniem: Czy wolisz wzdłóż Płaskowickiej autostradę w tunelu, czy droge ekspresową lokalnej obwodnicy warszawskiej po wierzchu.? Ciekawe jaki byłby wynik? Nawet gdyby referendum zrobic jedynie wśród mieszkańców Płaskowickiej. Takie pytanie byłoby najlepsze, bo własnie taki wybór maja mieszkancy Ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek wreszcie dobry pomysl !!!! IP: *.u.mcnet.pl 21.07.04, 12:07 >To ja proponuje referendum wśród mieszkańców Al. Krakowskiej i Al. >Niepodległości, czy zamknąc te ulice. oczywiscie - wiekszosc bedzie za zakazem wjazdu tirow i ciezarowek w zlym stanie konskwencja bedzie A2 poza Warszawa dla tranzytu - a nie pokurcz tunelowy Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: wreszcie dobry pomysl !!!! 21.07.04, 18:08 Gość portalu: jacek napisał(a): > >To ja proponuje referendum wśród mieszkańców Al. Krakowskiej i Al. > >Niepodległości, czy zamknąc te ulice. > > oczywiscie - wiekszosc bedzie za zakazem wjazdu tirow i ciezarowek w zlym > stanie > W zasadzie nie czytuję twoich postów, ale w ten wlazłem zupełnie pomyłkowo. A jak już wlazłem, to muszę coś sprostować, bo widzę, że waść lekka niewiedzą tu się wykazuje: W Al. Niepodległości nie kursują TIR-y, ani ciężarówki (nawet w dobrym stanie). Co najwyżej nyski dowożące towar do sklepów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek wreszcie dobry pomysl !!!! IP: *.u.mcnet.pl 22.07.04, 09:14 typowy chwyt wampira - ponizej pasa dlaczego teraz odnosisz sie tylko do al. Niepodleglosci ??? przedtem pisales tez o innych !!!! tfu !!! z okazji TWOJEGO swieta zycze ci niespelnienia wszystkich marzen i zamierzen - niech skoncza jak prl - w rynsztoku historii Odpowiedz Link Zgłoś
genv Wykazuje Pan całkowity brak wiedzy 21.07.04, 12:31 > To ja proponuje referendum wśród mieszkańców Al. Krakowskiej i Al. > Niepodległości, czy zamknąc te ulice. > Niech je Pan zorganizuje :-) > Referendum w sprawie autostrady to sprawa ogólnowarszawsaka i robienie go tylko > > wśród grupki wytypowanych ludzi to zwykła manipulacja. > Referendum tez aby było wiążące, musi odbyć się wg jakichś demokratycznych > zasad. Nie może sobie ktoś nagle zrobic sam z siebie referendym i np. > poinformowac o nim tylko pewnej grupy ludzi. > Zależy też jak zada się pytanie. > Ma Pan całkowitą racje, udowadniając, że nie ma Pan najmniejszego pojęcia o historii działań społecznych związanych z trasą. Referendum na życzenie społeczności Ursynowa (wymagana ustawowo liczba podpisów znacznie przekroczona) zostało przeprowadzone przez Władze Terytorialne Ursynowa zgodnie z wymogami de