Dodaj do ulubionych

Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskiego ...

16.06.05, 23:39
Czy projektantom udalo sie w koncu umiescic sciezki rowerowe w projekcie? czy
nadal uwazaja, że "rower na wydzielonej ścieżce jest dość niebezpieczny dla
przechodniów - nadjeżdża cicho i szybko, nie pozwala swobodnie spacerować" i
rowerzysci bojacy sie jechac jezdnia pomiedzy taksowkami i autobusami beda
straszyc pieszych na chodnikach, tak jakt to jest teraz na Nowym Świecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.chello.pl 17.06.05, 00:00
      Czy Ratuszowi uda się przetarg? Może znowu będzie blamaż za 300 tysięcy?
      • Gość: Zenon Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.chello.pl 17.06.05, 10:49
        Nie bedzie zadnego przetargu. To ewidentne, przedwyborcze "granie pod publiczke".
        • Gość: Nowoświatowiec Między Kopernikiem a Świętokrzyską. IP: *.chello.pl 17.06.05, 13:50
          A tak w ogóle, odcinek między pomnikiem Kopernika a Świętokrzyską to żadne
          Krakowskie Przedmieście, tylko Nowy Świat...
    • Gość: Maciek Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.aster.pl 17.06.05, 00:42
      Podejrzewam, że władze Warszawy i nasz ukochany ZDM jak zawsze będą 'wiedzieć
      lepiej' i nie brać pod uwagę ani realiów ani głosów mieszkańców.
    • Gość: Rysiek Ależ jest ścieżka rowerowa IP: *.aster.pl 17.06.05, 00:44
      Przy Wisłostradzie. A po mieście to sobie autobusami jeździć
      • sidorowszczak Krakowskie?? 17.06.05, 07:51
        "Przygotowania ciągną się, choć ratusz do nadzorowania ich za ok. 1,5 mln zł
        wynajął konsorcjum firm Atkins i Crowley Investment Development Group. - To
        tyle trwa, bo tylko co odcinka między Świętokrzyską a pomnikiem Kopernika nie
        ma problemów własnościowych - mówi rzecznik ZDM. - Remont tego fragmentu
        zacznie się przed końcem bieżącego roku, jeśli po przetargu nie będzie odwołań.
        A prawie zawsze są - przyznaje."

W takim razie W OGÓLE nie ma mowy o remoncie Krakowskiego P., tylko N. Światu,
        bo wymieniony odcinek to Nowy Świat!
        Swoją drogą, szkoda że dziennikarz nie spytał rzeczników firm Atkins i Crowley
        Investment Development Group za co biorą tyle kasy, tylko rzeczniczkę ZDM-u.

PS A już użycie słowa "przyznaje" rozbraja nieporadnością...
        • d.z Re: inni potrafią to robić znacznie lepiej 17.06.05, 07:55
          Urzędnicy warszawscy powinni pojechać na szkolenie do urzędu miejskiego w Gdyni.
          Tam "koszą" kasę unijną aż miło:

www.gdynia.pl/?co=inwestor/trasa
          • Gość: herman Re: inni potrafią to robić znacznie lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:01
            W Wawie nie chodzi o to, żeby sie czegos nauczyc z korzyscia
            dla miasta. Po co miastu kasa, ktora trzeba sensownie wydac,
            a to moze zawsze oznaczac klopoty.
            Cala machina warszawskiej administracji jest podporzadkowana
            jednemu celowi - zwyciestwu Kaczynskiego w jesiennych wyborach prezydenckich.
            Dlatego paraliz decyzyjny, niemoc w radzeniu sobie z patologiami typu -
            mafijny handel na ulicach, nielegalne plakatowanie miasta, uwiad instytucji
            miejskich, jak ZDM, itd.

• Gość: hubert Re: inni potrafią to robić znacznie lepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:20
              Co za blamaz!
              Nie dosc, ze przy tym remoncie urzednicy musza sie wspierac doradcami firmy
              zewnetrznej, za co przyjdzie zabulic nam wszystkim, to jeszcze termin remontu
              coraz bardziej sie oddala. Czy jeszcze gdzies sa te sniegi, po ktorych zejsciu
              mial sie rozpoczac remont? Chodzilo o 2006, a moze 2007? Co na to nasz
              prezydent miasta? Moze jakis komentarz? Gdzie pokora? Czy wg LEcha wszystko
              jest w porzadeczku?
              Jest wygadany jesli chodzi o parady i ich zakazywanie, ale zarzadca miasta to z
              niego zaden.
              Szkoda gadac... ZENADA!

PS. Czekam na city managera z prawdziwego zdarzenia! Czy ktos pamieta, kto
              swego czasu najlepiej wypadl w symulacji komputerowej SIM CITY? Czyzby Bujak?
              • Gość: KierowcaWarszawski Re: inni potrafią to robić znacznie lepiej IP: 66.9.51.* 17.06.05, 10:43
                > Co na to nasz prezydent miasta? Moze jakis komentarz?
                > Gdzie pokora? Czy wg LEcha wszystko jest w porzadeczku?

Jaka qwa pokora? To pojecie obce Lechowi Parada Kaczynskiemu. Jak ktos mu pisze
                ze cos spieprzyl to jest ten ktos zdrajca i przedstawiciel liberalnej lewicy,
                ktora chce mu zrobic be w wyborach
              • Gość: chlinac Re: inni potrafią to robić znacznie lepiej IP: *.stacje.agora.pl 17.06.05, 11:22
                W Sim City najlepiej wypadła ekipa Kaczyńskiego
                • Gość: P.S.J. Chyba w "SIN City" n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:33
        • tarantula01 Re: Krakowskie?? 17.06.05, 11:24
          sidorowszczak przytoczył:

> "To tyle trwa, bo tylko co odcinka między Świętokrzyską a pomnikiem Kopernika
          > nie ma problemów własnościowych - mówi rzecznik ZDM.

Niby polskimi słowami, a jednak ciężko zrozumieć. Podpowiem, może lepiej byłoby
          napisać pomiędzy??
    • Gość: derr Co ci przeszkadzają autobusy i taksówki? IP: *.sasiedzi.pl 17.06.05, 09:18
      Ruch autobusów i taksówek na Nowym Swiecie jest na tyle mały, że można naprawdę
      komfortowo jeździć na rowerze ulicą. Naprawdę nie widzę problemu. Ewentualnym
      rozwiązaniem byłoby wydzielenie pasa dla rowerów w ramach jezdni (tak jak sie to
      robi w Niemczech), natomiast tworzenie ścieżki w ramach chodnika jest bez sensu.
      • olecky mnie nie przeszkadzaja... 17.06.05, 11:08
        Odnosze wrazenie, ze to raczej kierowcom autobusow i taksowek przeszkadza gdy
        rowerzysta jedzie jezdnia.

Ruch autobusow, taksowek (a takze policji, prokuratury, dyplomatow, borowikow i
        analfabetow) na Nowym Swiecie jest na tyle duzy, ze bardzo rzadko pas z
        naprzeciwka jest wolny. W przypadku pojawienia sie na jezdni rowerzysty zmusza
        to wyzej wymienionych do jazdy z predkoscia zblizona do przepisowej, co dla
        wielu z nich jest zrodlem niebagatelnej frustracji.

pozdrawiam, olek
        • Gość: Iglo Re: mnie nie przeszkadzaja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:34
          Z moich obserwacji wynika ,że wielu rowerzystów i tak nie korzysta ze scieżek ,tylko śmiga po ulicy ,wzbudzając w tym przypadku zrozumiałą flustrację. PO co wydawać kasę ,na coś ,z czego nikt nie korzysta ,a tylko tokuje i się domaga? Zgodzę się ,scieżki powinny być budowane przy każdej inwestycji ,powinno stać się to regułą ,a jak wiadomo jak jest reguła ,to są i wyjątki ,takim moim skromnym zdaniem jest ta inwestycja. Jeśli kogoś uraziłem przepraszam..
    • Gość: Mike Pewno wybiorą MPRD IP: *.pfizer.com 17.06.05, 09:54
      MPRD pewno jak zwykle zaproponuje najniższą stawkę, oczywiście nierealną. I
      pewno jak zwykle go wybiorą bo podstawowym czynnikiem w przetargu będzie cena.
      No i będzie tak jak zwykle.
      A nawet jak go nie wybiorą to zgłosi protest (bo przecież chciał mniej niż
      konkurenci) i sprawa będzie się 2 lata ciągnąć w sądzie. Czyli jak zwylke.
    • Gość: PC Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:09
      "Przygotowania ciągną się, choć ratusz do nadzorowania ich za ok. 1,5 mln zł
      wynajął konsorcjum firm Atkins i Crowley Investment Development Group."

To po cholerę nam tabuny urzędników i pan prezydent!!! Czy urzędnicy pana
      prezydenta nie potrafią wybrać firmy, przeprowadzić przetargu? Sprawdzić w
      sądzie jak radzi sobie firma i czy nie ma przeciwko niej jakiś spraw? Wymusić
      zabazpieczenie tak by firmy nie mające pieniędzy nie startowały?

ŻENADA!!! Kaczyński chce być prezydentem Polski, a nie potrafi sobie poradzić z
      Warszawą.
    • prezu Rowerem z Kaczorem po Krakowskim Przedmieściu 17.06.05, 10:15
      Tak, uważajciebo ściezek się doczekacie. Chyba wtedy, jak kaczor kupi pedały do rowerów i polubi ten sport, hehehe.
      Kaczor robi wszystko by wygrać wybory, Warszawa na tym cierpi.
    • Gość: emlkab Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.228.99-84.rev.gaoland.net 17.06.05, 10:32
      Jezdze rowerem po Warszawie od wielu lat i naprawde nie rozumiem fanatyzmu
      niektorych rowerzystow. Jazda Nowym Swiatem - ulica- nie jest ani trudna ani
      niebezpieczna. Za to sciezki rowerowe poprowadzone wzdluz chodnikow (jak przy
      Marszalkowskiej) sa zazwyczaj zatarasowane zaparkowanymi samochodami i/lub
      zaludnione przez zblakanych pieszych. Znacznie szybciej jest poruszc sie wraz z
      samochodzmi i nawet gdy mam wybor, nieraz wole jezdnie, szczegolnie gdy ulica
      nie jest ruchliwa lub gdy jezdza tam wylacznie taksowki i autobusy!
      Po co sie awanturowac, komplikowac i tak juz opozniony projekt i mnozyc koszty?
      pozdro, emilka
      • Gość: Ted Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:41
        > samochodzmi i nawet gdy mam wybor, nieraz wole jezdnie, szczegolnie gdy ulica
        > nie jest ruchliwa lub gdy jezdza tam wylacznie taksowki i autobusy!
        > Po co sie awanturowac, komplikowac i tak juz opozniony projekt i mnozyc
        koszty?
        Ile masz lat? Ja tez jestem mlody i sciezki rowerowe nie sa mi potrzebne, ale
        juz mojej dziewczynie tak, a moja mama w zyciu by nie wyjechala na jezdnie.
        Jesli rower ma byc w Warszawie tylko dla fanow sportow ekstremalnych to OK, ale
        jesli jak w normalnych miastach UE ma byc dostepny dla kazdego to sciezki
        rowerowe sa potrzebne - fakt ze dobrze zaprojektowane, a taka w Warszawie
        trudno znalezc. Pasy rowerowe na jezdni tez sa dobre, nie wykluczalbym ich.

> Po co sie awanturowac, komplikowac i tak juz opozniony projekt i mnozyc
        koszty?
        A po co go bylo opozniac, po co bylo nie sluchac mieszkancow?

• Gość: emilkab Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.228.99-84.rev.gaoland.net 17.06.05, 12:15
          nie jestem juz taka mloda, mam 25 lat...
          z tymi "innymi miastami" to mysle ze to przesada; moze w Amsterdamie jest super,
          ale jestem teraz na 10 miesiecy w Paryzu i tu rowerem jezdzi sie fatalnie -
          tysiac razy gorzej niz w Warszawie. Owszem sa sciezki ale kompletnie zastawione
          przez zaparkowane gdzie tylko sie da samochody. Najlepsze sa akurat te "sciezki"
          ktore sa po prostu pasami dla autobusow/taksowek/rowerow, czyli wlasnie to czym
          jest z definicji Nowy Swiat i bedzie Krakowskie.
          Ale, wracajac do tematu: zgadzam sie ze przydalyby sie sciezki przy ruchliwych
          ulicach gdzie samochody rozwijaja spore predkosci, ale Nowy Swiat/Krakowskie
          taka nie jest!
          A z tymi mieszkancami, to nie bylabym taka pewna czy wiekszosc jest za sciezkami
          rowerowymi! Sama wszedzie prawie poruszam sie rowerem, ale naprawde denerwuje
          mnie takie wieczne zrzedzenie, ze rowerzysci sa dyskryminowanie, ze wszystko
          jest zle, ze Warszawa jest okropna dla rowerow. Byl kiedys nawet oburzony
          artykul w Stolecznej, ze nie mozna wprowadzac rowerow do restauracji (!). A
          tymczasem po Warszawie jezdzi sie sprawnie i wygodznie, przypiac rower mozna
          gdzie sie chce (znak drogowy, plotek) i nawet specjalnie nie kradna.
          pozdro, emilka
          ps sory ze sie tak rozpisalam ale rozkapryszenie rowerzystow troche lezy mi na
          sercu, jako ze sie z ta grupa czesciowo utozsamiam...
    • Gość: wg ja bym poprowadził Krakowskie pod ziemią IP: *.chello.pl 17.06.05, 14:24
      ... i byłoby super: cicho, spokojnie, łądna ulica zrobiłaby się spaderowym
      deptakiem. wyjazd z tunelu byłby gdzieś przed skrzyżowaniem ze Świętokrzyską.
      Ech, nierealne marzenia!...
    • Gość: ato Remont mial byc na wiosne , potem jesienia .. IP: *.chi.megapath.net 17.06.05, 16:21
      no ale skoro jest to proces dwuetapowy to wszystko jasne ...
    • Gość: Student Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:12
      Ta inwestycja to totalny blamaż ekipy Kaczyńskiego. W ogóle fakt, że ratusz
      zdecydował się wynająć prywatną spółkę do pokierowania inwestycji jest
      znamienny. Warszawie tak naprawdę nie jest bowiem potrzebny polityk, który swą
      prezydenturę wykorzystuje jako część kampanii wyborczej, tylko raczej zespół
      menedżerów, który by sprawnie miastem zarządzał. Ta inwestycja była dla obecnej
      ekipy sztandarowa, obok Muzeum Powstania, pozbycia się blaszaków z centrum,
      pałacu Bruhla i paru jeszcze innych spraw. Muzeum Powstania się udało, owszem.
      I obchody powstania też. Cała reszta nie.
      Krakowskie Przedmieście jest wizytówką Warszawy, przychodzą tu wszyscy
      zagraniczni turyści, jest tu Pałac Prezydencki, do którego przyjeżdżają
      zagraniczni dyplomaci, Uniwersytet, Akademia Sztuk Pięknych itd., a przez 15
      lat nic nie zrobiono. W związku z tym należy się zająć tą ulicą jak najszybciej.
      Jeszcze coś. Ja jestem nawet w stanie zrozumieć, że tego remontu nie dało się
      rozpocząć zaraz po zejśćiu śniegów, nawet z przyczyn obiektywnych, jak na
      przykład kwestia nieuregulowanej własności gruntów. Tylko w takim razie nie
      trzeba było obiecywać tych terminów, skoro były one nierealne. Totalny brak
      konsekwencji, po prostu ręce opadają.
      Przepraszam, że się tak rozpisuję, ale się zdenerwowałem.
      • mr_x3 Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg 18.06.05, 01:26
        kaczej ekipie nic się nie udaje - żaden przetarg (drogi, Pałac Saski, centrum
        Kopernik...).
        Co ciekawe akurat na remoncie Krakowskiego Przedmieścia kaczce powinno zalezeć -
        przecież niedługo się na ta ulicę wprowadzi -> przygłupów u nas w kraju
        dostatek, więc poparcie w wyborach będzie miał od kogo otrzymać.

Zwracam uwagę, że remont miałby zacząć się pod koniec roku. Chciałbym tu, po
        przez to forum przypomnieć urzędnikom z ratusza i ZDM, że w Polsce, w
        przeciwieństwie do Australii, pod koniec roku zaczyna się zima a nie lato.

Wyjaśnię może dalej. Zima to taka pora roku w której temperatury lubią spadać
        poniżej zera (objawia się to zamarzaniem wody), czasami pada śnieg (taka
        zamarznięta woda). Są to warunki niesprzyjające pracom drogowym.

Czyli będzie jak zwykle: w listopadzie wszystko rozpieprzą a później zaskoczy
        ich zima. Po pół roku wznowią prace - oczywiście na jedną zmianę, bo oczywiście
        wygra MPRD... Po 3-4 latach zacznie się ponowny remont...
        • szabo Re: Ratusz ogłosił przetarg na remont Krakowskieg 18.06.05, 01:56
          ja bym dodał jeszcze jedną sprawę. Kaczka nie zauwazyła, że na Krakowskim jest
          coś takiego jak uniwerek, gdzie studiuje 60 tys studentów, z czego ponad połowa
          przewija się przez okolica kampusu centralnego. Każdy normalny urzędnik zrobiłby
          wszystko, żeby główna część prac odbyŁa się w wakacje, ale oczywiście nie należy
          kaczorka podejrzewać o normalność. poza tym sam mówił, że on jest z Trójmiasta.
          Pewnie w Sopocie lepiej by mu remonty dróg wychodziły. mam nadzieję, że nasze
          przygłupie społeczeństwo wybierze tego nieudacznika na prezydenta i pozbędziemy
          się go z ratusza. W pałacu namiestnikowskim narobi mniejszych szkód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka