Dodaj do ulubionych

Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU!

03.03.06, 17:28
Wedle nieoficjalnych informacji, prawdopodobnie minister Dorn uchyli
rozporządzenie wojewody mazowieckiego (wówczas jeszcze był nim Leszek
Mizieliński) o ustanowieniu obszaru ograniczonego użytkowania wokol lotniska
Warszawa Okęcie. Przyczyna uchylenia: wady prawne wyżej wymienionego
rozporządzenia.
Co zatem z rozbudowującym się terminalem 2?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek przyda sie na basen dla dzielnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 17:50
      na razie nie ma zadnego - nawet w budowie
      • Gość: dorn a w min gospodarki jeszcze ciekawsze kwiatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:32
        Z tego co mi wiadomo (a wiem z pewnych źródeł) ministerstwa wstrzymały
        wszystkie awanse niepolitycznych i zerwały wszelkie negocjacje ze związkami
        zawodowymi. Roszady dyrektorów, zamiast zwolnienia niekompetentnych osób.
        Szczególnie wyróżnia się na tym polu dyrektor generalna Ministerstwa
        Gospodarki - Mirosława Boryczka (skarbniczka dobra ale na zarządzaniu zna się
        jak świnia na gwiazdach...nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie...
        dyrektora), zerwała rozmowy ze związkami i planuje zwalniać po 20 osób
        miesięcznie, unikając konieczności zgody związków. Czy to jest solidarne
        państwo? Rozumiem, że ma być mniej urzedników i OK, tylko czemu wywala się tych
        co mają coś do roboty a nie osoby zatrudniane "po znajomości" i emerytów
        zatrudnionych na pół etatu, którzy zanim wypiją kawę to już mija czas ich pracy.
        Dlaczego nowy rząd zatrudnia na dyrektora generalnego tak ważnego urzędu,
        kobietę bez żadnych kompetencji, która jest "zawodowym dyrektorem", tylko, że
        nigdzie się nie sprawdziła ("terenowy resort" już nawet zaliczyła)...
        Czemu ludzie zostają po godzinach a nie płaci się im nadgodzin,
        na dodatek mogą zapomnieć o awansie, bo pani dyrektor ma zamiar za wszelką cenę
        obniżyć koszty. Miało być normalnie a dzięki jednej osobie cały urząd wali się.
        Nic nie funkcjonuje, nikt nic nie wie, nie można się niczego dowiedzieć. Patrzę
        na to od zewnątrz, ale takiego bur)&*^%^$& jeszcze nie widziałem. Tak jak
        dotychczas udawało się tam cokolwiek załatwić,
        to teraz jest sajgon.
        To wszytsko nie jest normalne.
        Zajmuje się restrukturyzacjami, ale gdybym coś takiego zrobił w prywatnej
        firmie, to by mnie po tygodniu zarząd zwolnił. Tutaj kobieta jest nie do
        ruszenia... Każdy potrafi przyjść i rozpierniczyć wszystko, ale może by tak
        plan jakiś zrobić na początek, przeliczyć siły na zamiary, uświadomić załogę o
        konieczności zmian i ich skutkach, wprowadzić przejrzyste zasady, procedury,
        harmonogram... Matko!
        Zadzwońcie do mnie jeśli potrzebujecie pomocy! Za darmo z miłą chęcią powiem
        jak się do tego zabrać, ale nie rozpieprzajcie wszystkiego jak leci, tylko po
        to żeby coś robić...
    • Gość: mimikra Gdyby głupota umiała fruwać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.03.06, 17:56
      stworzylibyście niezłą parę latawców
      nad waszym ukochanym Okęciem.
      Oddacie głosy na pisuary, naobiecują, a potem będzie co ma być -
      Okęcie i Terminal2
      • komagane Re: Gdyby , własnie, gdyby umiała 03.03.06, 18:09
        to by już dawno odfrunęła z Okęcia.
        A tymczasem prawdopodobnie Dorn rozporządzenie o OOU uchyli, niezaleznie od
        tego, co napisze sie w GW i na forum. Oddanie terminala odwlecze sie, bałagan
        na Okęciu stanie sie elementem stałym pejzażu Warszawy.
        I po co to było? Komu to było potrzebne? Bo na pewno nie pasażerom, ani
        mieszkańcom, ani miastu.
        Gdyby głupota odfrunęła sobie... Ech, niedoscigłe marzenia.
        • Gość: Marcin Re: Gdyby , własnie, gdyby umiała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 19:57
          Dorn, Dornem a miasto już pokazało niedawno, że z pieniaczami potrafi sobie
          radzić. I po 15 latach oporu Gmurki wreszcie zostały wzięte za twarz i niedługo
          ten problem zniknie. W tym nowym klimacie szybko też się da uspokoić rozrabiaczy
          spod Okęcia. Nikt się nie obłowi na wydumanych odszkodowaniach, choć wielu
          planowało.
          • Gość: Marcin.Kempski Re: Gdyby , własnie, gdyby umiała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:21
            Zastanów się, chłopie, co ty piszesz? Jakie wydumane odszkodowania, jacy
            rozrabiacze? Nie pochwalam zaskarżania obszaru, wolałbym dostać odszkodowanie
            za mój rodzinny dom, który znalazł się w strefie. Złożyłem wnioski poprzednim
            razem, otrzymałem odmowę od PPL, nie zdążyłem jej zaskarżyc do sądu, bo NSA
            uchyliło rozporządzenie. Z mojej ulicy osiem osób wystąpiło o odszkodowanie,
            wszystkim PPL odmówiło.
            Żeby zaskarżyc taka odmowę do sądu, będę musiał wyłożyć kaucję w wysokości 8%
            wartości domu, kiklkadziesiąt tysięcy. Będę musiał sprzedać kawalerkę i
            przeprowadzic sie do domu rodziców, żeby założyć sprawę przeciwko PPL. A potem
            czekac na wyrok miesiące, a może lata. A jesli PPL sie odwoła i domu nie wykupi?

To nie jest prosta sprawa, wydębić od PPL odszkodowanie. Czasami sobie mysle,
            że i tak lotnisko uzna mnie za pieniacza i odszkodowania nie da. W takiej
            sytuacji chyba racje mają ci ludzie, którzy walczą z obszarem i usiłują obalić
            rozporządzenie w sądzie. PPL w ogóle nie liczy się z pojedynczym człowiekiem i
            nie chce płacić, nawet gdy wszystkie dokumenty mam w porządku. Po kiego grzyba
            mi taki obszar, z którego nie ma żadnej kożyści, a tylko zakazy i kłopoty.

Brawo, Dorn. Mam nadzieje, że PiS poradzi sobie z tą kliką z PPL.

Pozdrowienia

Marcin Kempski, dawny obszar Z-1
            • Gość: psik badź dobrej mysli IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 16:13
              w końcu Dorn to -
              PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ
          • Gość: jacek jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:11
            gomulkowszczyna w natarciu
            • Gość: Marcin Re: jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:22
              Panie Kępski - podziękuj pan koleżkom jackowi i komagane. Jak nie wiesz co to za
              jedni, to poszukaj pan sobie, a się dowiesz. Chyba już pan nie zobaczysz żadnych
              pieniędzy za swój dom. A odszkodowanie już było tak blisko. I tu żaden Dorn już
              nic nie pomoże.
              • Gość: Marcin.Kempski Re: jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:47
                Panie Marcinie, jak to odszkodowanie było blisko? Przecież właśnie Panu
                napisałem, że mi odmówiono jego wypłaty, odesłano do sądu, a tam dowiedziałem
                się, że na same wpisy sądowe (bez wynagrodzenia adwokata i rzeczoznawcy) mam
                wyłożyć sumę, która przekracza moje mozliwości finansowe.

Niech Dorn uchyli to rozporządzenie i niech je poprawią tak, żeby PPL nie
                odsyłało nas do sądu, tylko wypłaciło odszkodowanie bez cudowania. A jak nie
                Dorn, to niech je uchyli sąd. Za długo PPL robi nas w jajo.
                • komagane Prosze o kontakt na priva 04.03.06, 15:07
                  Panie Marcinie, w kwestii odszkodowań prosze uprzejmie o kontakt na adres:
                  komagane@gazeta.pl. Pozdrawiam
                  • Gość: Marcin Re: Prosze o kontakt na priva IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:00
                    Teraz to już musztarda po obiedzie. Trzeba było myśleć wcześniej.
                    • Gość: jacek myslenie bolszewickie - to rzeczywiscie przezytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 18:19
                      tylko po co sie tym chwalisz ???
                      • Gość: Marcin Re: myslenie bolszewickie - to rzeczywiscie przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 12:11
                        Pisz co chcesz. Ale i tak to nie zmieni prostego faktu, że przez
                        nieodpowiedzialne akcje prowadzące do uchylenia OOU, tysiące ludzi zostały
                        pozbawione należnych im pieniędzy. Dobrze dla ciebie że mieszkasz tak daleko od
                        lotniska, że nie będziesz musiał spojrzeć im w twarz.
                        • komagane Mylisz się 05.03.06, 12:46
                          Mylisz się, Marcinie. Ja bez wątpienia mieszkam na terenie oou, na terenie
                          obecnej strefy M, a w odszkodowanie nie wierzę. Nie wierzę, bo do tej pory nikt
                          odszkodowania nie dostał, mimo że oou istniało prawie dwa lata. Teraz też
                          istnieje od 30 września, 5 miesięcy, a odszkodowań nie ma.

Istnieje (pierwszy w Polsce) obszar ograniczonego uzytkowania wokoł lotniska
                          Krzesiny pod Poznaniem. Utworzony został 1 stycznia 2004 r. Właściciel lotniska
                          (wojsko) odmówiło negocjacji na temat odszkodowań. 1000 spraw zgłoszono do
                          sądu, kilkaset wyroków już zapadło. Korzystnych dla mieszkańców.

Od wszystkich wyroków właściciel lotniska złozył odwołanie.

Czy odwoła się równiez od wyroku drugiej instancji, na który ludzie oczekują?

Z tego wniosek: prędzej wnioskodawcy powymierają, niż zobaczą chociaż grosz.
                        • Gość: jacek jedyna nieopowiedziana akcja to rozbudowa lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 13:36
                          szkoda, ze zaslepiony swoim bolszewizmem nie dostrzegles kilkudzieciu spotkan
                          wladz ppl z mieszkancami - gdzie oprocz kilku klakierow (czesc z nich zreszta
                          zmienila zdanie) - wszyscy wyrazali sprzeciw nie tylko rozbudowie - ale i
                          eksploatacji lotniska na poziomie przekraczajacym dopuszczalna liczbe 3 mio
                          paxow

ja nie znalazlem sie w OOU - mimo tego ze od maja do pazdziernika - od 22 do 7
                          rano przelatuja nad moim domem samoloty na wysokosci ok 100 metrow (to sa dane
                          ppl)- noc w noc - a przynajmniej przez miesiac - przeloty trwaja i w dzien i w
                          nocy. Ciekaw jestem jak spojrzalbys w twarz ludziom - ktorzy przez pol roku
                          chodza stale zmeczeni i niewyspani - nikt oczywiscie nie prowadzi statystyk
                          dotyczacych przedwczesnych zgonow - ja znam kilka - w tym takze u moich
                          sasiadow

swiadczy to o tym, ze nie tylko mieszkancom OOU naleza sie odszkodowania

a nawet dla mieszkancow OOU nie ma pieniedzy
              • Gość: jacek jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:00
                1. zdecyduj sie czy w koncu odszkodowania sie naleza czy nie - tu jestes jak
                choragiewka

2. biorac pod uwage wielkosc OOU - i liczbe obiektow (szkoly, szpitale, domy
                komunalne, dumy prywatne) -wielkosc odszkodowan przekracza wielokrotnie majatek
                ppl

3. od oszkodowania placi sie PIT - a wiec za dom 200 m kw i dzialke 1000 m kw -
                bedzie mozna kupic - gora - 120 m kw/ na dzialce 600 m kw
                • Gość: Marcin Re: jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:56
                  Odszkodowania były bardzo blisko dla tych osób, którym się należały z racji OOU.
                  Te uprawnione osoby mogły się odwoływać od niekorzystnych decyzji. Teraz,
                  wskutek działań rozrabiaczy znalazły się w tak fatalnej decyzji jak pan Marcin z
                  postu powyżej. No ale, to już nic nie obchodzi wichrzycieli, którym nie należą
                  się i ngdy nie będą się należały żadne odszkodowania. Takie osoby jak pan Marcin
                  to tylko pionki w ich grze.
                  • Gość: jacek jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 18:16
                    z racji OOU odszkodowania to kilkanascie miliardow PLN

odwolywanie sie od niekorzystnych decyzji - to sprawa w sadzie - 8 pct
                    wpisowego + adwokat + koszt wyceny

od zasadzonej kwoty (po kilku latach) - do 40 pct podatku

a normy halasu przekroczone sa rowniez poza OOU

lotnisko w srodku miasta - to przezytek
                    • Gość: Marcin Re: jezyk bolszewika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 12:05
                      Odszkodowanie przysługiwało mieszkańcom OOU. Teraz, wskutek, działania grupy
                      rozrabiaczy w dużej mierze spoza OOU, już nie dostaną żadnych odszkodowań. To
                      jest bardzo smutne jak ci ludzie zostali wykorzystani w różnych gierkach. Tak
                      jak pan Marcin stracili ostatnią nadzieję na godne odszkodowanie. No cóż, może
                      następnym razem będą mądrzejsi i nie będą ufać wichrzycielom, działającym w
                      swoim własnym interesie.

• Gość: jacek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 13:39
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: jacek nowy nick - ile juz ich miales IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:21
                        a cenzor dzis ostro tnie
        • pam_pa_ram_pam Łojezu, jakie to by było piękne! 05.03.06, 14:26
          komagane napisała:

> to by już dawno odfrunęła z Okęcia.

A tak przy okazji - od czasu rozpoczęcia budowy odfruwałem z Okęcia już ze
          dwadzieścia razy. Wcale nie takie trudne, choć ważę blisko 80 kG, czyli zapewne
          więcej, niż Szanowna Pani. Koszty, przy obecnych cenach blietów lotniczych też
          nie są jakieś porażające.
    • dorsai68 Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! 04.03.06, 22:37
      Pani komagane,
      minister (nawet Dorn) nie może uchylić przepisu prawa miejscowego. Zgodnie z Art.41 ustawy o administracji rzadowej w województwie (Dz.U. nr 91/98 poz. 577) uchylić takie rozporządzenie może jedynie Prezes Rady Ministrów.
      • komagane Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! 05.03.06, 12:24
        Oczywiście, uchylić rozporządzenie może premier, na wniosek ministra spraw
        wewnętrznych, po rozpoznaniu sprawy przez ministra środowiska.

Rzecz w tym, że są podstawy prawne do uchylenia rozporządzenia. Nie dlatego, że
        komagane, czy pan Dorn, czy ktokolwiek nie lubi latać czy też nie lubi PPL.
        Nawet wrodzona skłonnosc do pieniactwanie wystarczy.

Do Marcina:
        Rozporządzenie może byc uchylone z powodu ISTOTNYCH WAD PRAWNYCH.
        Rozporządzenie z wadami prawnymi, nawet gdyby weszło w życie, nie skutkowałoby
        przyznaniem prawa do odszkodowań.

Rzoporządzenie o ustanowieniu obszaru ograniczonego użytkowania z wadami
        prawnymi wydał 30 września 2005 r. Urząd Wojewody Mazowieckiego (dyr. Wydziału
        Ochrony Środowiska Stępniewska oraz były wojewoda Mizieliński) na wniosek
        dyrekcji PPL (wówczas dyr.Lesiecki).

A teraz pytanie na inteligencję: panie Marcinie, to kto w takim razie
        odpowiedzialny jest za ewentualne uchylenie rozporządzenia o oou i za to, że
        luidziom nie wypłacono odszkodowań? Hę?
        • Gość: Marcin Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 14:21
          Ewentualnie minister, ewentualnie premier, ewentualnie prezydent moze
          ewentualnie uchylić rozporządzenie. Ten sam rząd ewentualnie też zbuduje 3
          miliony mieszkań i ewentualnie zrobi jeszcze parę innych rzeczy. A może,
          ewentualnie nie.
          A faktycznie osoby które były uprawnione do odszkodowań na podstawie OOU,
          wskutek działań grupki rozrabiaczy, zostały pozbawione tych pieniędzy. To smutny
          fakt.
          • Gość: komagane Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 14:40
            Ksiądz swoje, chłop swoje!

Gdyby na miejscu Dorma był minister z PO czy minister z SLD,czy nawet minister
            Marcin, też musiałby uchylić rozporządzenie Z POWODU ISTOTNYCH WAD PRAWNYCH.

A jesliby nie uchylił, to uchyliłby je sąd administracyjny.

Polityka polityką, a prawo powinno byc przestrzegane, przez ministra, dyrektora
            PPL, wojewodę, komagane i Marcina z GW też.

Dotarło?
            • dorsai68 Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! 05.03.06, 15:01
              Pani komagne znów mija się z prawdą.
              Po pierwsze:
              Prezes RM nie uchyla z automatu na wniosek ministwa SWiA, lecz rozstrzyga spór pomiędzy ministrem a wojewodą (art. 12 ustawy o administracji rządowej w województwie)
              Po drugie:
              Najpierw PRM musi ustalić czy rozporządzenie jest niezgodne z ustawami lub aktami wydanymi w celu ich wykonania, niezgodne z polityką rządu lub narusza zasady rzetelności i gospodarności (jak mówią przepisy ustawy)
              Po trzecie:
              Sąd zająłby się takim rozporządzeniem tylko w przypadku gdyby wpłynęła do tego sądu skarga. Wynika to wprost z art.44 ustawy.

Pani komagne, poczekajmy aż premier podejmie decyzję. Nagona Pani rzeczywistość pisząc:
              > Gdyby na miejscu Dorma był minister z PO czy minister z SLD,czy nawet minister
              > Marcin, też musiałby uchylić rozporządzenie Z POWODU ISTOTNYCH WAD PRAWNYCH.
              bo to JEDYNIE Pani subiektywna opinia.
              • Gość: jacek jak dotad NSA przyznawal racje Komagane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:13
                mimo ze to byla jej subiektywna decyzja

a Marcin - to nowe wcielenei dorze znanych - glos z zalusek, spoza oou,
                przyjaceile lesieckiego, pasazera, pordornika - rozne nicki ten sam poziom
                manipulacji
              • Gość: komagane Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:27
                Panie Dorsai68

Zanim zarzuci mi Pan, że mijam sie z prawdą, uprzejmie prosze o zapoznanie się
                z sytuacją, tj. wnioskiem Dorna o kontrolę rozporządzenia i wynikami kontroli
                rozporządzenia. Tak sie składa, że (nieoficjalnie) wiem cos na ten temat i tą
                wiedzą próbowałam się z Panem m. in. podzielić.

Sąd WSA, owszem, zajmie się rozporządzeniem, jesli do sądu wpłynie skarga. Czy
                Pan cos wie na ten temat? Czy to tylko przypuszczenia? No więc informuję Pana
                uprzejmie, że do sądu wpłynęła skarga na owe istotne wady prawne. Byc moze
                jednak sąd sie nią nie zajmie, jesliby premier rozporządzenie uchylił. Zawsze
                to kompromitacja dla rządu, wydawanie aktów prawa miejscowego nie nadających
                się do obrony przed sądem. Tego nie chciałam pisać, ale sam mnuie Pan zmusił.

W jedym ma Pan rację: poczekajmy, co zrobi premier. Mam nadzieje, ze premier
                zropbi to, co należy.
                • dorsai68 Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! 05.03.06, 16:36
                  Gość portalu: komagane napisał(a):

> Panie Dorsai68
                  >
                  > Zanim zarzuci mi Pan, że mijam sie z prawdą, uprzejmie prosze o zapoznanie się
                  > z sytuacją, tj. wnioskiem Dorna o kontrolę rozporządzenia i wynikami kontroli
                  > rozporządzenia. Tak sie składa, że (nieoficjalnie) wiem cos na ten temat i tą
                  > wiedzą próbowałam się z Panem m. in. podzielić.

Bardzo mi miło, że tak chętnie dzieli się Pani wieściami z MSWiA. Niemniej, nie podzieliła się Pani wiedzą nt. wyników kontroli a jedynie własnym przeświadczeniem, że (cytuję) "Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU!".
                  No ba...
                  Informuję, że Premier ZAWSZE MOŻE uchylić rozporządzenie wojewody. Wcale nie musi szukać w nim błędów. Wystarczy, że uzna je za niezgodne z polityka rządu.

> Sąd WSA, owszem, zajmie się rozporządzeniem, jesli do sądu wpłynie skarga. Czy
                  > Pan cos wie na ten temat? Czy to tylko przypuszczenia? No więc informuję Pana
                  > uprzejmie, że do sądu wpłynęła skarga na owe istotne wady prawne. Byc moze
                  > jednak sąd sie nią nie zajmie, jesliby premier rozporządzenie uchylił. Zawsze
                  > to kompromitacja dla rządu, wydawanie aktów prawa miejscowego nie nadających
                  > się do obrony przed sądem. Tego nie chciałam pisać, ale sam mnuie Pan zmusił.

I znów to przeświadczenie graniczące z pewnością, że rozp. o OOU zostanie uchylone. Znów żadnych konkretów.

> W jedym ma Pan rację: poczekajmy, co zrobi premier. Mam nadzieje, ze premier
                  > zropbi to, co należy.
                  Czyli uchyli rozporzadzenie o ustanowieniu OOU bo "sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie".
                  • Gość: komagane Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:33
                    Panie Dorsai68

Dokument, który widziałam nieoficjalnie, informował o negatywnych wynikach
                    kontroli (co napisałam) i o tym, że kontrola odbyła się na wniosek ministra (co
                    napisałam). Na podstawie wyników kontroli może byc wydana decyzja (co
                    napisałam). Ale nie musi. Wówczas jednak wadami prawnymi rozporządzenia o oou
                    zajmie się sąd, do którego wpłynęła skarga (co napisałam). Nie będę publicznie
                    cytowac dokumentów, które znam nieoficjalnie, to chyba oczywiste.

I tylko tyle.

Że premier może uchylic każdą decyzję, zawiesić każdy organ władzy, na nawet
                    wprowadzić stan wyjątkowy, wiemy wszyscy, którzyśmy swoje lata przeżyli. O tym,
                    że do przestrzegania prawa zobowiązani sa wszyscy obywatele, włącznie z
                    premierem, chyba nie musze Pana przekonywać ani powoływać sie na stosowne
                    zapisy kodeksowe.
                    A czy premier rozporządzenie uchyli albo czy sąd to uczyni, o tym przekonamy
                    się niebawem. Wyniki w/w kontroli wskazują na to, że podstawy do uchylenia są.

> > W jedym ma Pan rację: poczekajmy, co zrobi premier. Mam nadzieje, ze prem
                    > ier
                    > > zropbi to, co należy.
                    > Czyli uchyli rozporzadzenie o ustanowieniu OOU bo "sąd sądem, a
                    sprawiedliwość
                    > musi być po naszej stronie".

Tego to już zupełnie nie rozumiem. Czyżby stwierdzenie o "sprawiedliwości po
                    naszej stronie" odnosiło się do naruszania prawa przez PPL, czy przez wojewodę?
                    Bo chyba nie przez ministra? A sąd, czyżby był przez kogoś zmuszany do
                    wydawania takich, a nie innych wyroków?
                    Jesli Pan uważa, że to ja mam taki hipnotyczny wpływ na władze wykonawcze i
                    sądownicze, to chyba mnie Pan przecenia.
                    • Gość: Marcin Re: Min. Dorn może uchylić decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:44
                      Kontrole, ewentualne uchylenia rozporządzeń, skargi, procesy, unieważnianie
                      obszaru, blokady, warcholstwo i rozróby. I tak to się to toczy już przez wiele lat.
                      A ludzie którzy czekali na odszkodowania z OOU, już stracili ostatnią nadzieję
                      na swoje pieniądze, które były już tak blisko. Ale, widać nie wszystkim się
                      podobało, to że uprawnieni (tj mieszkający w OOU) ludzie by je dostali i sprawa
                      by się rozwiązała. To nie było w smak pewnym osobom.
                      • Gość: jacek Marcin - katarynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:42
                        znana juz z wielu poprzednich wersji
                        • Gość: Marcin Re: Marcin - katarynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 23:15
                          Rzeczywiście nic się nie zmienia od lat.

Wy ciągle protestujecie a ludzie tracą im należne odszkodowania. Kiedy
                          uprawnieni mieszkańcy OOU byli już blisko wypłat, kolejny protest sterowany
                          spoza OOU zniweczył ich oczekiwania i pogrążył ich w beznadziejnej sytuacji.

Nie zaszkodzi wskazać na takie fakty.

Jeszcze jest i będzie wiele innych inwestycji w Warszawie gdzie każdy będzie się
                          musiał zastanowić nad podobną sytuacją i wyciągnąć swoje wnioski.
                          Oby własciwe.
                          • Gość: komagane Manipulują bez ustanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 23:26
                            Oj, Marcin, Marcin, nic do ciebie nie trafia, tylko powtarzasz bezmyslnie swoje
                            jak papuga.

Wychodziłam do teatru, rzucam przed wyjściem okiem w komputer: marcin powtarza
                            swoje.
                            Wróciłam późnym wieczorem, rzucam okiem na ekram: Marcin wciąż swoje.

Przyjmij wreszcie do wiadomości, tępa mózgownico, że sprzeciw wobec oou bierze
                            sie jak najbardziej z "wnętrza" oou. Sterowana z zewnatrz to może byc wasza
                            gazeta, ale nie mieszkańcy poszkodowanych przez oou dzielnic Warszawy.
                            Przyjmij wreszcie do wiadomosci, że sprzeciw jest zasadny, co przyznają kolejne
                            władze oraz sądy.
                            Przyjmij również do wiadomosci, że nie wszystko, co wymysliły przedsiębiorstwa
                            (np. PPL) czy urzędnicy (np. wojewoda) musi być słuszne. Nie uczyli was,
                            żurnalistów, krytycyzmu? A może to krytycyzm wybiórczy?
                            • Gość: Marcin Re: Manipulują bez ustanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 07:49
                              Niestety, odszkodowania dla mieszkańców OOU przepadły. A już były tak blisko.
                              Ale, to że sprawa byłaby załatwiona nie podobało się pewnym grupkom. Więc
                              nieustannie protestują od kilku lat, dla samego protestu. Mieszkańcom OOU,
                              którzy czekają na swoje pieniądze, nic od tego nie przybyło, a wręcz przeciwnie
                              - utracili nadzieję na odszkodowania. Taka jest smutna rzeczywistość.
                              • Gość: jacek marcin - podroznik, pasazer - kolejne wcielenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 08:08
                                kataryny z ppl
                                • Gość: Marcin Re: marcin - podroznik, pasazer - kolejne wcielen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 08:16
                                  A pieniędzy dla mieszkańców OOU jak nie było, tak nie ma. Już mieli otrzymać
                                  odszkodowania, ale grupka stale protestujących pozbawiła ich należnych
                                  pieniędzy. Teraz już przepadły ostatnie nadzieje na godziwe pieniądze.
                                  • Gość: jacek przyjaciel lesieckiego, glos z zalusek, spoza oou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 14:37
                                    teraz marcin

coraz to nowe nicki - te same klamstwa
                                    • Gość: Marcin Re: przyjaciel lesieckiego, glos z zalusek, spoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:23
                                      Ty kolego za to działasz jako jacek spoza OOU od wielu lat.
                                      I przez te wszystkie lata twojego działania, mieszkańcy OOU konsekwentnie nie
                                      dostali należnych im pieniędzy z odszkodowań na podstawie OOU.
                                      Teraz, wskutek warcholstwa i pieniactwa przepadła już ich ostatnia szansa na
                                      godziwe odszkodowania. To bardzo smutny fakt.
                                      • Gość: jacek >>> czemu uzywasz roznych nickow ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:14
                                        obniza to wiarygodnosc twoich - jakze szlachetnych (ahhahahaahahhahahahhaha) -
                                        dzialan dla dobra wspolnego (hahahahahahahahhahahhahahhaha)

• Gość: Marcin Re: >>> czemu uzywasz roznych nickow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:31
                                          Skupiasz się kolego na jakiś drugorzędnych sprawach. A wskutek działań grupki
                                          pieniaczy i warchołów prowadzących nieustanne protesty, ludzie mieszkający w OOU
                                          stracili szanse na należne im odszkodowania. Nie wiem czy jeszcze możesz patrzeć
                                          rano w lustro. Tysiące tych ludzi straciło ostatnią szansę na godziwe życie.
                                          • Gość: jacek >>> czemu uzywasz roznych nickow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:47
                                            a nie mogles zostac przy jakims swoim poprzednim nicku ??

glos zalusek, przyjaciel lesieckiego (az sie lezka w oku kreci), spoza oou,
                                            podroznik, pasazer (pamietasz jak termianl rosl jak na drozdzach - tylko
                                            opadl ???)

tyle pracy - a wiarygodnosc radia ma ucho
                                            • komagane Rozporządzenioe już uchylone! 07.03.06, 09:10
                                              Ostatecznie rozporządzenie wojewody o ustanowieniu oou nr 93 (znowelizowane
                                              rozpoprządzeniem nr 175) z 30 września (30 grudnia) 2005. uchylił wojewoda
                                              mazowiecki. Akt [prawny uchylający rozporządzenie został już podpisany i
                                              opublikowany będzie w najbliższym Dziennniku Urzędowym Województwa
                                              Mazowieckiego. Po 14 dniach od publikacji wejdzie w życie.
                                              • Gość: jacek no to bedzie basen na Okeciu !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 10:12
                                                terminal urosl jak na drozdzach - i mozna go bedzie wykorzystac dla rozwoju
                                                Warszawy - na basen
                                                • Gość: Marcin Re: no to bedzie basen na Okeciu !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:24
                                                  To czarny dzień dla mieszkańców OOU. Przepadła ich ostatnia szansa na
                                                  odszkodowania. Teraz mogą tylko podziękować pieniaczom i warchołom - w dużej
                                                  mierze spoza OOU.
                                                  • Gość: jacek wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 08:48
                                                    takie odszkodowania wyplacano - no w 1991 w odniesieniu do ok. 140 rodzin

czesc z nich zostala przesiedlona - tylk co z tego - skoro nadal znajduja sie w
                                                    strefie halasu

OOU tworzono nie dla odszkodowan - tylko z dla pozwolenia budowlanego
                                                  • Gość: Marcin Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 18:58
                                                    Przedtem płakałeś bo nie chcesz otworzyć sprawy sądowej o odszkodowanie, bo
                                                    koszty sądowe, bo to, bo tamto. Twoją sprawę i tak byś przegrał bo mieszkasz
                                                    daleko od lotniska. Ale setki rodzin mogło uniknąć otwierania takich spraw i
                                                    otrzymać odszkodowania na podstawie OOU z wielką nadzieją sukcesu. Teraz ich
                                                    szansa, wskutek działalności pieniaczy, całkowicie przepadła. Będą dalej żyć w
                                                    trudnych warunkach, bez nadziei na lepsze jutro. To bardzo smutne gdzie ich
                                                    doprowadziła działalność małej grupki, której los tych ludzi jest zupełnie obojętny.
                                                  • Gość: jacek wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 22:31
                                                    w wiekszosci duzych miast w Europie - gdzie funkckjonuja lotniska -
                                                    odszkodowania wyplacane sa bez spraw sadowych - a deczyje o rozbudowie itp -
                                                    podejmowane sa po konsultacjach spolecznych

• Gość: komagane Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 23:49
                                                    Nie kłam, Marcinie.
                                                    Na razie ponad 1200 osób złożyło wnioski o odszkodowanie. Wszystkie wnioski
                                                    zostały rozpatrzone odmownie przez PPL, za wyjątkiem pięciu (p i ę c i u)
                                                    rozpatrzonych pozytywnie. Czyżbyś był jednym z pięciu szczęśliwców?

Aha, rozumiem, tym pięciu beneficjentom przyznano odszkodowanie, ale PPL nie
                                                    zdążył dokonac wypłaty. Nie zdazył, bo akurat sąd uchylił oou. Pozostałym 1195
                                                    osobom pozostała tylko kosztowna droga sądowa.

Nie zdązono też wykupić nieruchomości gościa, który zgodził sie wzamian za
                                                    pozytywne załatwienie sprawy zapłacić kilkanaście procent odstępnego.

Nawiasem mówiąc, w Poznaniu, gdzie oou się uprawomocniło wokół lotniska
                                                    Krzesiny, równiez właściciel lotniska ociąga sie z odszkodowaniami. Szereg osób
                                                    wygrało już odszkodowanie w sądzie, ale właściciel lotniska sie odwołał od tych
                                                    wyroków.

Gruszki na wierzbie wciskasz nam, Marcinie. Guszki na wierzbie, a to dziś owoce
                                                    niemodne.
                                                  • Gość: Marcin Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 07:52
                                                    Co kogo obchodzi Poznan? Może wy i tam działacie, ale mnie obchodzi Warszawa. A
                                                    w Warszawie odszkodowania z tytułu OOU przepadły. Skończyła się nadzieja na
                                                    otrzymanie godziwego odszkodowania. Niech się procesują ci co mieszkają daleko
                                                    od lotniska, poza OOU. Mieszkańcy OOU oczekiwali odszkodowań z tytułu OOU. Te
                                                    pieniądze zostały nam odebrane wskutek pieniactwa małej grupki. Nie w smak im
                                                    było to że mieszkańcy OOU dostaną odszkodowania.
                                                  • Gość: komagane Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:26
                                                    Nie kłam, Marcinie!
                                                    Nikt niczego nie zamierzał wypłacać, co udowodniłam w poprzednim poście. Dane
                                                    zaś pochodzą z ust pana Szawłowskiego, dyrektora do spraw oou, z zeznań
                                                    złozonych przed sądem, z czego mozna wnieśc, że są wiarygodne.
                                                    Składanie fałszywych zeznań przed sądem jest karalne. Tylko na forum GW mozna
                                                    wypisywać kłamstwa bez żadnej konsekwencji. Do czasu.
                                                  • Gość: Marcin Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 22:12
                                                    Odszkodowania miały byc przyznawane. Miano już wypłacać pieniądze. Ale teraz
                                                    wszystkie odszkodowania z powodu OOU przepadły, wskutek działań grupki ludzi,
                                                    ktorym los mieszkańców OOU, ktorzy mieli otrzymać odszkodowania, jest obojętny.
                                                    To bardzo smutne jak ci ludzi zostali potraktowani. OOU był ich wielką szansą na
                                                    otrzymanie godziwych odszkodowań, ale grupka protestujących, ktorym nie w smak
                                                    było rozwiązanie korzystne dla ludzi, spowodowała zniesienie OOU. Przepadła
                                                    nadzieja na odszkodowania.
                                                  • Gość: komagane Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 23:05
                                                    Nie kłam, Marcinie!
                                                    Jesli tylko powstanie oou, w s z y s c y właściciele nieruchomosci nabęda prawa
                                                    do wykupu nieruchomości lub odszkodowania za utratę ich wartosci. Wszyscy,nie
                                                    tylko kumple pracowników PPL, nie tylko ci, co zdecyduja się zapłacić łapówkę.

Bez oou nie mozna oddać w użytkowanie terminala 2, dziennikarze GW dobrze o tym
                                                    wiedzą.

Manewry kliki osiadłej w portach lotniczych zmierzały do tego, by obszar
                                                    uchwalic, zakazy wprowadzic, a odszkodowań nie dać. Ten numer juz nie
                                                    przejdzie. Żadne Marcinowe kłamstwa nie pomoga PPL wymigac się od odszkodowań.
                                                    Jesli nie chca płacić, to są sami sobie winni. Trzeba było w biznesplanie
                                                    uwzględnić koniecznośc wypłaty.

Na lotnisku Heathrow pod Londynem w cenie każdego biletu zawarta jest kwota
                                                    bodaj 0,20 funta na koszta odszkodowań w stosunku do okolicznych włascicieli
                                                    nieruchomości. Przemnóż to przez liczbę pasażerów i zobaczysz, jakie to sa
                                                    kwoty roczne. Przemnóż to ptrzez liczbe pasażerów na Okęciu i zobacz, ile
                                                    będzie trzeba wydac na te cele. A na pewno będzie trzeba wydać więcej niż 0,20
                                                    funta (ok. złotówki) na pasażera, bo pasażerów jest mniej niż na Heathrow. Może
                                                    będzie to kwota 5 zł, może 6 zł, nie wiem. Nie wiem, bo wnioskodawcy utworzenia
                                                    oou nie raczyli policzyć kosztów.
                                                  • Gość: Marcin Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 07:45
                                                    No właśnie. Odszkodowania zaczęły być przyznawane pierwszym wnioskodawcom,
                                                    pierwsze pieniądze już miały być wypłacane na podstawie OOU. Ten rozpoczęty
                                                    proces został przerwany przez uchylenie OOU wskutek działań grupki
                                                    protestujących, którym nie w smak było to że ludzie zaczęli dostawać pieniądze.
                                                    Teraz nie ma OOU i wszelkie odszkodowania związane z OOU już przepadły. Ludzie
                                                    stracili nadzieję i muszą dalej żyć w uciążliwych warunkach. Ale jak ktoś
                                                    mieszka poza OOU to go to nic nie obchodzi.
                                                  • Gość: komagane Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:42
                                                    Mądrej głowie dość dwie słowie.
                                                    Tępej głowie lata wyjaśnień nie pomogą.

Chyba że przyjmie sie taktykę Marcina, na szczęście nie zawsze skuteczną:
                                                    kłamstwo powtarzane po sto razy stanie się prawdą. Otóż: nie stanie się prawdą!
                                                  • Gość: Marcin Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 09:31
                                                    Fakty są oczywiste. Pierwsze odszkodowania z tytułu OOU zostały przyznane, a
                                                    pieniądze wypłacane. Teraz szansa na godziwe odszkodowania przepadła, ponieważ
                                                    grupka pieniaczy doprowadziła do zniesienia OOU i wypłacanie pieniędzy zostało
                                                    przerwane, bo już nie ma tytułu do wypłaty. Nie ma już odszkodowań, bo tym
                                                    protestującym nie w smak było to że ludzie z OOU dostaną pieniądze i sprawa
                                                    będzie rozwiązana. Ale, co to ich obchodzi w jak ciężkiej sytuacji znaleźli się
                                                    teraz mieszkańcy byłego OOU.
                                                  • Gość: komagane Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 12:34
                                                    Ależ jasne, jasne. Pięć osób, znajomych pana X czy Y z PPL dostało
                                                    odszkodowanie (?), resztę odesłano do sądów. Może minister Ziobro sprawdzi, kto
                                                    dostał odszkodowanie i dlaczego, a komu odmówiono i odesłano do sądu i dlaczego.

Dziękuję, marcinie, za dobrą radę. Rzeczywiście, czas rozliczyć tych złodziei i
                                                    łapowników z PPL, którzy najpierw nie wypłacali odszkodowań innym osobom niż
                                                    sami swoi kolesie , a teraz usiłują wmówić wszystkim, że winni są a)
                                                    protestujący, b)mieszkańcy, bo po co sie tam wybudowali, c) ekolodzy, d) rąbek
                                                    u spódnicy.
                                                  • Gość: Marcin Re: wyplata odszkodowan jest mozliwa bez OOU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:59
                                                    Minister już nikomu nie pomoże. Odszkodowania dla mieszkańców OOU były
                                                    przyznawane i pieniądze zaczęły być wypłacane. Każdy mieszkaniec OOU miał
                                                    podstawę do otrzymania godziwych pieniędzy. To się nie spodobało grupce
                                                    pieniaczy, którzy nie chcieli zakończenia sprawy po myśli mieszkańców OOU. Więc
                                                    wskutek swojego warcholstwa doprowadzili do uchylenia OOU, co spowodowało że
                                                    teraz już nikt nie dostanie odszkodowania z tytułu OOU. Jak siebie nazywają w
                                                    danym sezonie : ekologami, sąsiadami, społecznikami, stowarzyszonymi, zielonymi,
                                                    członkami PSLu to nie ma znaczenia, to tylko etykietki które zmieniają jak
                                                    rękawiczki. To co ważne to że oni już i tak skazali tysiące ludzi na poniewierkę
                                                    i utratę nadziei na godziwe odszkodowania dla swojej uciechy.
                                                  • Gość: jacek Marcinowi zostaly przyznane wyplacone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 12:36
                                                    za wierszowki

trzeba teraz zazadac zwrotu kasy od Marcina - niech zwroci co do grosza
                                                    otrzymane srerbniki - za pisanie klamstw i pomowien - pod wszsytkimi nickami, z
                                                    ktorych korzystal

• Gość: Marcin Re: Marcinowi zostaly przyznane wyplacone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 13:43
                                                    Tysiące ludzi mieszkających w OOU straciły szanse na godziwe odszkodowania
                                                    wskutek działania grupki pieniaczy - w wielu wypadkach sterowanych spoza OOU.
                                                    Pierwsze doszkodowania były już przyznane na podstawie OOU, a pieniądze wypłacane.
                                                    To wszystko teraz przepadło, bo nie było w smak kilku działaczom, którzy z
                                                    protestowania uczynili sobie sposób na życie - jak ten kolega powyżej.
                                                    Tysiące ludzi straciło nadzieję na normalne życie, bo ci działacze za nic mają
                                                    ich trudną sytuacje. OOU został uchylony wskutek działań tych pieniaczy, a
                                                    ludzie wciąż nie mają nic i muszą znosić uciążliwości. Dodatkowo ich nadzieje na
                                                    poprawę sytuacji zostaly pogrzebane przez uchylenie OOU. I to są smutne fakty i
                                                    efekty działalności protestowiczów.
    • Gość: jacek Min. Dorn może uchylil decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 14:41
      prawda jest taka - albo uczciwe OOU i bankructwo ppl

albo oszukanie mieszkancow - poprzez zabranie ich prawa do godziwego zycia

nowe lotnisko poza Warszawa - to koniecznosc juz dzis
      • Gość: jacek Min. Dorn uchylil decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 14:44
        i slusznie

dosyc przekretow sld - przy wymownym milczeniu obecnego prezydenta
        • Gość: Marcin Re: Min. Dorn uchylil decyzję o OOU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:13
          Na razie OOU został właśnie uchylony. I to właśnie w chwili kiedy pierwsze
          odszkodowania dla mieszkańców zostały przyznane a pieniądze wypłacane.
          W tej chwili nadzieja na godziwe odszkodowania dla tysięcy mieszkańców OOU
          została pogrzebana, jeżeli nie na zawsze, to na długie lata. Teraz trzeba będzie
          znosić wszelkie uciążliwości związane z lotniskiem bez żadnej nadziei na
          odszkodowania.
          Ale, jak widać grupie protestujących, w dużej mierze spoza OOU, nie chodziło o
          dobro mieszkańców. Biedni ludzie mieszkający w OOU to tylko pionki w grze tych
          działaczy, nawóz dla ich manifestów politycznych.
          • Gość: jacek juz wiadomo, ze Marcin jest pionkiem w grze !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 22:34
            mimo, ze mieszka poza OOU i nie dba o dobro mieszkancow - tylko o wlasna kase

nie ma co do niego zadnej nadziei - mimo licznych manifestow politycznych
            • Gość: Marcin Re: juz wiadomo, ze Marcin jest pionkiem w grze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 19:19
              Żadne głupawe wpisy nie zmienią faktu, że wskutek działalności grupki pieniaczy,
              ktorzy doprowadzili do uchylenia OOU, tysiące mieszkańców OOU straciło ostatnią
              nadzieję na godziwe odszkodowania.
              A te odszkodowania były już tak blisko - pierwsze zostały już przyznane a
              pieniądze wypłacane. Teraz to wszytko przepadło. Wskutek warcholstwa grupki
              działaczy, w wielu przypadkach spoza OOU, tysiące ludzi będzie cierpieć
              poniewierkę. Ich życie było po prostu zabawką w rękach tych działaczy. To smutne
              jak mieszkańcy OOU zostali wykorzystani i po uchyleniu OOU zostali z niczym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka