Gość: maja IP: *.aster.pl 14.03.06, 00:12 Nawet wazeliny nie potrzebują... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmmm Miliony na Świątynię Opatrzności IP: *.acn.waw.pl 14.03.06, 00:15 mnam nadzieję, że już w najbliższych wyborach samorządowych ta banda złodzieji grosza publicznego zostanie za to rozliczona. Lamią prawo, okradają w ten sposób podatników. Ja jako podatnik nie życzę sobie, żeby pieniadze z moich podatków szły na wspieranie chorych pomysłów faceta w sukience (Glemp i spółka). Kościół coraz pewniej i bez krępacji wyciąga ręce w s tronę pieniędzy podatników. a sStruzik niech nie gada głupot o długach przodków, mysli dziad jeden że mu to pomoże w przyszłych wyborach.. oby nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tum Razi was IP: *.centertel.pl 14.03.06, 06:45 Tradycja was razi, a 20 milionów jak zawsze przeliczacie na kromki chleba. Może by tak więcej szacunku dla JP II!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Razi was IP: *.chello.pl 14.03.06, 07:28 A co tu ma JP2 do rzeczy? Tylko tyle, że jest w nazwie instytutu. To Ty jesteś przwrażliwiony na punkcie JP2. Gdzie tylko pojawi się jego imię, bedziesz krzyczał w niebogłosy, że kalają papieża. Ten instytut w bezczelny sposób wyłudza publiczne pieniądze na budowę kolejnej megaświątyni. Nie dość było w Licheniu? Teraz doją Warszawę. Pazerność kleru nie zna granic. Kasakasakasakasakasakasakasakasakasakasakasakasakasa Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam [...] 14.03.06, 09:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Brakuje IP: 195.68.64.* 14.03.06, 09:54 Tylu ludzi potrzebuje pomocy na mazowszu. Brakuje zlobkow, szkoly sa w fatalnym stanie. Wygladaja jak rudery. Szpitale sa przepelnione. Nie ma pieniedzy na leczenie. A oni wydaja pieniadze podatnikow na jakies tam swiatynie. Przeciez az noz w kieszeni sie otwiera !!! Chyba juz nie wytrzymam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra 14.03.06, 10:18 Przesadzasz.Na Mazowszu władze już się uporały z problemami socjalnymi.Nie ma ubogich,chorych,potrzebujących pomocy,szpitale pękają od nadmiaru funduszy (wszak to tam lekarze jeszcze nie strajkowali).Teraz czas na potrzeby ducha.Oczywiście ducha w czarnej sukience. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 [...] 14.03.06, 10:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra 14.03.06, 11:57 wlodwoz napisał: > Przesadzasz.Na Mazowszu władze już się uporały z problemami socjalnymi.Nie ma > ubogich,chorych,potrzebujących pomocy,szpitale pękają od nadmiaru funduszy > (wszak to tam lekarze jeszcze nie strajkowali).Teraz czas na potrzeby > ducha.Oczywiście ducha w czarnej sukience. Skoro tak im dobrze, to niech zmniejszą budżet Mazowsza i dadzą te pieniądze regionom, które bardziej ich potrzebują - oni przynajmniej nie wywalą ich na monument katolickiej pychy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Rydzykowi gul skacze... IP: *.petrus.com.pl 14.03.06, 12:01 Jej, ja z Torunia jestem i muszę stwierdzić, że tak jak Was na Mazowszu, to nawet Rydzyk nie roluje. Jemu wpłacają Ci, co chcą, a na Mazowszu wszyscy :P. Swoją drogą musi się wkurzać, że jemu tak nie dają, ale wszystko przed nim... Hańba! Niezła zachęta do uczestniczenia w wyborach, co? Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Spoko..padre bokiem dostanie i sie nie pochwali 14.03.06, 12:04 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Jej, ja z Torunia jestem i muszę stwierdzić, że tak jak Was na Mazowszu, to > nawet Rydzyk nie roluje. Jemu wpłacają Ci, co chcą, a na Mazowszu wszyscy :P. > Swoją drogą musi się wkurzać, że jemu tak nie dają, ale wszystko przed nim... > > Hańba! > > Niezła zachęta do uczestniczenia w wyborach, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankop zamiast na teatr żydowski popieram niech Bałamuth IP: *.chello.pl 14.03.06, 12:17 dofinansuje teatr z kasy za dom papieża w wadowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 oddzielic kosciol od panstwa, dac ludziom prawo IP: *.nycmny.east.verizon.net 14.03.06, 15:07 oddzielic kosciol od panstwa, dac ludziom prawo decydowania na jakie stowarzyszenie wyzszej uzytecznosci chce aby przeznaczane byly jego podatki, placenie pensji, ubezpieczen spolecznych, kosztow leczenia i emerytur dla ksiezy jest absurdem, jesli dolozy sie do tego zwolnienie z podatkow i praktyczna bezkarnosc finansowa i podatkowa kosciola to przypomina to sredniowiecze, panstwo zbiera od nas podatki a nastepnie redystrybuuje je do Kosciola, dofinansowanie miejsc kultow i wierzen religijnych powinno odbywac sie wylacznie z kieszeni tych ktorzy chca za to placic swoimi moherowymi pieniedzmi, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerycho to jest sredniowiecze, gusla i zabony rzadza IP: *.nycmny.east.verizon.net 14.03.06, 15:26 panstwo jest agentem kosciola katolickiego do zbierania obowiazkowej daniny czy sie komus podoba czy nie, w kazdym cywilizowanym panstwie obywtael ma szanse zdecydowac na co ida jego podatki, wtakich Niemczech wyplenia sie w rubryce na jaki kosciol lub stowarzyszenie wyzszej uzytecznosci chce sie placic, w Szwajcarii zaden wydatek z lokalnego budzetu samorzadowego nie moze zostac dokonany bez akceptacji mieszkancow, czy jest to szkola, droga, czy hala sportowa wszyscy wiedza ile ich pieniedzy bedzie na to przeznaczone, jaki jest budet co to zmieni w ich zyciu, dlaczego trzeba dokonac takiej inwestycji i dopiero wtedy dokonuja decyzji czy tego chca, zyjemy w sredniowieczu i zachowujemy sie jak ciemny lud nie potrafiacy zaprotestowac przeciwko traktowaniu nas obywateli jako poddanych kosciola katolickiego im. ajatollacha rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
zuitka Re: Rydzykowi gul skacze... 14.03.06, 14:34 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Hańba! > > Niezła zachęta do uczestniczenia w wyborach, co? No pewnie, lepiej w domu zostac, niech znowu wybiora "pis", a potem sie bedziemy po forach uzalac. Na "pis" nas po prostu nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Rydzykowi gul skacze... IP: *.petrus.com.pl 14.03.06, 14:36 Chyba "opatrznie" mnie zrozumiałaś, chodziło mi o to, że ja będę przed lokalem wyborczym zaraz jak otworzą i będę głosował na kogoś, kto nie chce moich pieniędzy. O ile tacy będą na liście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek Re: Rydzykowi gul skacze... IP: *.core.lanet.net.pl 14.03.06, 15:31 No i z tym może byc problem, bo przypomnijmy, jak choczo niedawno PO dawała pieniądze katolickim uczelniom. Ale generalnie się zgadzam. Coś trzeba zrobić. Ludzie po wyższych studiach zarabiają po 800 złotych, ale coraz szerszym strumieniem płacimy na Kościół. Żenada. Trzeba coś z tym kaczyzmem wreszcie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
tandil Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra 14.03.06, 10:47 Ech, mi też się otwiera. Szkoda nawet komentarza. Ale czy nie ma sposobu, żeby taką decyzję prawnie podważyć i zablokować jej wykonanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasziel Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:11 Niestety, nie w Polsce :( . Wyobrażasz sobie co by było, gdyby taka skarga jakimś cudem trafiłaby do sądu? Cały kler rzymskokatolicki zacząłby krzyczeć jakie to są prześladowania katolików w Polsce. Mam tylko nadzieję, że następna władza już nie będzie tak klerykalna - w innym wybpadku uciekam za granicę do Anglii, czy Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Pazerność Kleru i Głupota Rządzących Nie Ma końca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:34 przy tych wszystkich Giertychach, Wierzejskich, Lepperach i wielu innych ślepo nawiedzonych wiarołomców udających znawców nauk Chrystusa i Papieża! To skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wymię Ojca eR :)) Gdzie pan Struzik załatwia sobie pochówek?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:37 Czy ma to być ta Światynia czy może Powązki Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Życzą panu zdrowia o naiwny nawiedzony Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hh Jedną ręką dają na kościół drugą wyciągają IP: *.toya.net.pl 14.03.06, 13:26 po datki z budżetu na metro.Warszawa ma za dużo kasy? Od kiedy Sruzik zrobił się taki świętojebliwy?Tylu jest potrzebujących do lekarza specjalisty z dzieckiem w Warszawie trzeba czekać 3 miesiące w Warszawie a gdzie indzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra IP: *.bannet.com.pl 14.03.06, 14:17 Więcej szacunku dla dobrej idei. Jestem też za tą budową i cieszę się że tylu ludzi są tą świątynią zainteresowanych..Jak kolego nie wytrzymujesz,to póść, będzie Ci lzej, i z większą odpowiedzialnością będziesz pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra 14.03.06, 15:04 > Więcej szacunku dla dobrej idei. Jestem też za tą budową i cieszę się że > tylu ludzi są tą świątynią zainteresowanych..Jak kolego nie > wytrzymujesz,to póść, będzie Ci lzej, i z większą odpowiedzialnością > będziesz pisał. Sama sobie pość, bezczelna szmato. I buduj sobie świątynie za własne pieniądze, a nie cudze. Wara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Tylu ludzi potrzebuje pomocy na Mazowszu. Bra IP: *.bannet.com.pl 14.03.06, 14:17 Więcej szacunku dla dobrej idei. Jestem też za tą budową i cieszę się że tylu ludzi są tą świątynią zainteresowanych..Jak kolego nie wytrzymujesz,to póść, będzie Ci lzej, i z większą odpowiedzialnością będziesz pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazowszanka Święta prawda: pazerność kleru jest już ohydna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:48 W polsce jest 95% wiernych katolików więc niech każdy z nich da tylko złotówkę a bedą mieli 30 milionów na te cudaczną budowlę. Ja się nie zgadzam aby z moich brać chociaż grosik! Ja wierzę w Boga, Chrystusa a nawet w Jana Pawła - nie wierzę za to klerowi!!! Pan Struzik musi mieć w tym jakiś ukryty interes że tak łatwo wydaje nie swoje pieniądze gdy bieda i prawdziwa kultura aż piszczą w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel1977 Re: Święta prawda: pazerność kleru jest już ohydn 14.03.06, 14:12 Jest dokładnie tak jak mówisz. Od siebie dodam, że kiedyś już ktoś budował Wieżę Babel i jak to się skończyło? Bóg się wkurzył i poplątał ludziom języki. Później temat Mojżesza i świętych tablic - po raz drugi Bóg się wkurzył kiedy ludzie stworzyli sobie bożka (modlenie się do figurek świętych... warto się nad tym zastanowić). Następnie zdaje się, że to Paweł Apostoł tłumaczył Grekom, że Bóg nie mieszka w świątyniach bo jest wszędzie. Minęło 2000 lat a ludzie nic się nie zmienili. Muzeum... hmm... a może by tak w każdym szpitalu stworzyc takie muzeum, wtedy byłby sposób na poprawienie funkcjonowania służby zdrowia, a pacjenci mogliby zwiedzać coś, co by było w tym muzeum, ot tak, dla ducha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Święta prawda: pazerność kleru jest już ohydn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:43 W polsce jest 95% wiernych katolików więc niech każdy z nich da tylko złotówkę > a bedą mieli 30 milionów na te cudaczną budowlę. Ja się nie zgadzam aby z moich > brać chociaż grosik! Ja wierzę w Boga, Chrystusa a nawet w Jana Pawła - nie wi > erzę za to klerowi!!! Pan Struzik musi mieć w tym jakiś ukryty interes że tak ł > atwo wydaje nie swoje pieniądze gdy bieda i prawdziwa kultura aż piszczą w Pols > ce. W takim razie niech służbę zdrowia finansują chorzy, kina i teatry amatorzy tych rozrywek, nie mówiąc o stadionach. I precz z bezpłatną nauka, którą finansują katolicy (95 proc. społeczeństwa). Moje dzieci juz skończyły edukację, więc mogę mieć to w głębokim poważaniu. Aha - nie jeżdżę koleją, więc koleje też nie powinny być dotowane z moich podatków. No i moge wskazać drogi, po których jeżdżę. Inne mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_123 Re: Święta prawda: pazerność kleru jest już ohydn 15.03.06, 14:26 > W takim razie niech służbę zdrowia finansują chorzy,< ależ finansuje KAŻDY ZATRUDNIONY (obowiązkowe składki), chętnie bym się z tego "przywileju" wypisała - lekarza opłacam sama lub mój zakład pracy > kina i teatry amatorzy tych rozrywek, nie mówiąc o stadionach.< kwestia dyskusyjna- bilety i tak są tak drogie, że wielu ludzi nie stać na kupno, będzie większa rzesza tych których "nie stać" >I precz z bezpłatną nauka, którą finansują katolicy (95 proc. społeczeństwa). Moje dzieci juz skończyły edukację, więc mogę mieć to w głębokim poważaniu.< ale korzystałeś z "bezpłatnej" nauki i twoje dzieci też- bądź konsekwentny >Aha - nie jeżdżę koleją, więc koleje też nie powinny być dotowane z moich podatków. No i moge wskazać drogi, po których jeżdżę. Inne mnie nie interesują.< innych nie interesują drogi którymi jeździsz, mają inne trasy, czyli na danym obszarze wszyscy korzystają z dróg z taką samą częstotliwością 1,swoje potrzeby duchowe realizuję w moim lokalnym kościele, na który daję datki 2,co z zapewnieniem bezpieczeństwa- też jest zbędna? zgadzam się, że gdyby zmniejszyć podatki i przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze na lokalne potrzeby mieszkańców nie byłoby to z niekorzyścią dla tych mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura1 Re: Razi was IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.06, 14:01 Czarni nawet kraść nie muszą; inni to zrobią za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Re: Razi was 14.03.06, 15:06 > Czarni nawet kraść nie muszą; inni to zrobią za nich. A potem jeszcze przybiegają i wdzięczą się, merdając ogonkiem... łatwo się buduje za cudze. Kiedy powiemy tym złodziejom dość ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Razi was IP: *.chello.pl 14.03.06, 07:28 A moze bys swa tradycje kultywowal za wlasne pieniadze i nie siegal do mojej kieszeni zlodziejaszku kieszonkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y,M TradycyjniE koścół rzymnsko katolicki łupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:40 państwo polskie ( a teraz samorządy) a jak jesteś taki hojny to sam podsyp im grosza a nie ciesz się że muszą dawać ci co nie chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bond Re: TradycyjniE koścół rzymnsko katolicki łupi IP: *.netcologne.de 14.03.06, 10:04 Oj lupi,lupi!!!!,ale to bogate Panstwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 Taa - może jeszcze niech sejmik ulokuje sobie 14.03.06, 10:06 w Swiatyni siedzibę swojego oddziału albo jakiś urząd. Albo tytułem wnajmu sali na przyszłe uroczyste obrady wpłaci zaliczkę jekieś 10 mln ( wynajem na 100 lat). Jak P Struzik czuje się wykonawcą testamnetów części szlachty z czasów Konstytucji 3 maja to niech płaci - ze swoich. I każdy który się czuje spadkobiercą tych ideałów i zobowiązń tez zapłąci. Ja też. Ale nie życzę sobie by takie ... głupki wydawały czyniły darowiznę z moich pieniędzy. Oni mają gospodarować nimi z nie rozdawać. Jak zechcę to wesprę i przynajmniej odliczę to sobie od podatku (jak będę miał od czego). mam nadzieję że za te ewidentne obchodzenie prawa P Struzikiem zajmie się kiedyś Prokurator. A może ten P boi się prok i w ten sposób próbuje sobie zaskarbić względy obdarowanych a każdy przyszły atak na siebie skwituje - to polityczna wendeta za wsparcie szlachetnego celu. Panie Struzik, PSL winno Pana wywalić z partii. Już widzę ten wyścig różnej masci samorządowcó którzy w ramach kampaniii wyborczej zaczną pod publiczkę wyrzucać naszą kasę w ... A zaczął Sejm. To ma być poszanowanie dla zasady grosza publuicznego? W sytuacji dziury w budżecie? Odpowiedz Link Zgłoś
pisanka6 Razi ! taki jak ty! 14.03.06, 09:46 O JPII, mozemy pamietac i modlic sie bez dawania tej kasy!!!! JPII, wolalby zapewne aby w Polsce ludzie mieli np. dostep do porzadnej sluzby zdrowia! 20 baniek z Mazowsza, 20 baniek z sejmu, na pewno mialyby wieksze znaczenie w np. w sluzbie zdrowia. A apropos kromek chleba !! to za te pieniadze mozna nakarmic wielu bezdomnych lub osieroconych dzieci!! Tragiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzosik Re: Razi ! taki jak ty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:18 Dla Struzika, Sejmu i pisuaru nie ważne są głodne dzieci, bezdomni i mizerność służby zdrowia: dla nich brakuje kasy bo przecież jest duża dziura budżetowa!!! Ale dla szczególnych przypadków dziura budżetowa jest jednak zwykłym bzdetem!;) W sprawie dostępu do kasy są równi i równiejsi - kredo samopisu!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bleble110 Re: Razi was 14.03.06, 10:26 Gość portalu: tum napisał(a): > ... Może by tak więcej szacunku dla > JP II!? Właśnie, omijając prawo okazujemy najwyższy szacunek ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2kotunia1 Re: Razi was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:43 a kto to jest?,czy On by sobie zyczył skazać na głód i nędzę bliżej nie określoną liczbę swych owieczek, czy też wolałbym budowę szopy dla baranów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Razi was IP: *.e-wro.net.pl 14.03.06, 10:45 ten twój wojtyła mnie tyle obchodzi co zesłoroczny śnieg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Razi was IP: *.cyfrowypolsat.pl / *.polsat.net.pl 14.03.06, 12:02 Myślisz że dla JPII istotne było czy powstanie świątynia opaczności i jakiś instystut jego imienia? Sądzę że wolał by aby te pieniądze trafiły do ptrzebujących... a tych mały całą masę. Poza tym jakim prawem moje podatki mają iść na kolejny kościół?? Nie jestem katoliczką... zasponsorujecie moją świątynię? Odpowiedz Link Zgłoś
kardynal_pacelli1 Re: Razi was 14.03.06, 13:15 mirek napisał(a): > ten twój wojtyła mnie tyle obchodzi co zesłoroczny śnieg Ojciec święty palił skrety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Razi was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:14 może faktycznie szkoda, że został Papieżem. Może byś wtedy przez następne 50 lat nie musiał wypisywać tutaj głupot. A tak... komunizm się skończył. Szkoda. Wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Razi was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:58 Szacunku do JPII nauczył nas niejaki Glemp, sukienkowy przywódca, który gdy w kraju odbywało się teatrum żałobne po śmierci papieża bawił (i bawił się) w Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Razi was IP: *.aster.pl 14.03.06, 10:59 A nie myślisz, że Jan Paweł II wolałby aby te pieniądze przeznaczyć na pomoc ubogim czy chorym zamiast budować gigantyczny budynek? Ja myślę, że to by było bardziej w duchu jego nauki. Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby wolał gmaszysko zamiast uratowania zdrowia czy życia całkiem sporej liczbie osób, bo za 20 mln. na pewno można by to zrobić. Widać, że ludzie niewiele pojęli z jego nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolter Re: Razi was IP: *.versanet.de 14.03.06, 11:01 napewno wolalby gmaszysko bo zgodnie z ich naukami nie cialo sie liczy a duch wiec co go chory interesuje wazne zeby byl duchowo sprawny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U.... Re: Razi was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 13:10 Ciemnogród. Jan Paweł II pozwalał na budowanie sobie pomników za życia. Już na ziemi był bezkrytyczny. Stawiał się na równi z Bogiem i tego nie mogę Mu darować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaniDora Re: Razi was IP: *.1441-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.03.06, 11:36 A może tak więcej szacunku dla zwyczajnych ludzi i ich ciężko zarobionych pieniędzy, którymi władza tak lekko szafuje? Nie samym Papieżem człowiek żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Razi was IP: *.msstudio.com.pl 14.03.06, 12:23 buuuuu, to sam sie zrzuc cwaniaku na kolejny rozbuchany pomysl naszego kleru, podobno zyjemy w panstwie swieckim a nie wyznaniowym, ja osobiscie mam w glebokim powazaniu czy ta swiatynia zostanie wybudowana czy nie ale nie zycze sobie by byla finansowana ze srodkow publicznych. Kler zaslania sie dla odmiany JPII - kto wiec jest przeciw temu projektowi to pewnie zyd, pedofil albo conajmniej zly obywatel nie majacy dosc szacunku dla tak wielkiej ideii. Odpowiedz Link Zgłoś
ponuractwo Re: Razi was 14.03.06, 12:26 Nie musisz uczyć mnie szacunku. To raczej odwoływanie się do BAŁWOCHWALSTWA. Zresztą, tak wiarę pojmuje chyba duża część polskich Katolików. Powiedzonko:"modli sie pod figurą, a diabła ma za skórą" też polskie. Tacy to my jesteśmy wierni Bogu i dekalogowi. Czasem myślę, że tu nie ma miejsca na BOGA, a jest tylko dla kościoła. Jego urzędnicy też często zdają się o Bogu zapominać.Wiedzą lepiej niż ON. Ferują wyroki bez odrobiny pokory i refleksji, że juz o wiedzy nie wspomnę. Obserwuję to od lat. I wiem jedno, ja wierzę w Boga(choć czasem sama nie wiem) lecz z całą pewnościa nie wierzę w kosciół. A On zbyt czesto ostatnimi laty porusza się na krawędzi. I mam wrażenie, że się pogubił nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spot Re: Razi was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:50 A co ma wspólnego szacunek dla JPII z finansowaniem koscioła? Przecież to TYLKO człowiek ! Zdaje sie, że ktoś pomylił bóstwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariasz77 Re: Razi was 14.03.06, 13:08 Nie powołujcie się na JPII. On się w grobie przewraca. Był przyzwoitym i wielkim człowiekiem. A naprawdę wielcy ludzie nie dbają o swoje pomniki. Tylko miernoty myślą, że im wyższy kościół wybudują, tym będą bliżej Boga. Jestem przeciwna wydawaniu pieniędzy biednego narodu na następne kościoły. Zobaczcie wokół, co się dzieje. Komuna bardziej dbała o zachowanie kultury polskiej niż ci obecni podobno dobrzy polacy w wolnym kraju. Rozejrzyjcie się wokoło, gdzie są dotowane przez państwo zespoły ludowe, które pielęgnowały naszą kulturę, gdzie ogniska dla młodzieży, gdzie troska o zdolne, a biedne dzieci i młodzież. Serce się kroi, gdy człowiek na to patrzy. Pan Strózik to malutki człowieczek. Ginie kultura polska, i to wcale nie jest przesada. Przestańcie bez przerwy się kłócić. Zacznijcie działać dla dobra kraju. Bo następne pokolenia was przeklną. I żaden zbudowany kościół wam nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Razi was IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.06, 13:25 > Tradycja was razi, to rzuć 200 mln z kieszeni na budowę domu buddy - starszej tradycji niż jakiś tam Jeszu. kontent ?? NIE MAM ZAMIARU FINANSOWAC ŻADNYCH PORONIONYCH ZACHCIANEK - TAK BUDDYSTÓW JAK I KLERU. ten uczynek powinien być rozliczony KARNIE !!!bo to ukryta spłata długu za finansowanie możliwości otrzymania stołków. A gdzie jest fiskus ?? lecz w państwie "prawa i sprawiedliwości inaczej" - to raczej niemozliwe aby sprawiedliwości stało się zadość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddysta Re: Razi was IP: *.bsk.vectranet.pl 14.03.06, 14:20 Osrodki i swiatynie budowalismy i budujemy za swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot_z_cheshire Re: Razi was IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 13:51 Matko jedyna, wszyscy święci...Ludzie głodują, dzieci w szkołach z głodu mdleją...A Ci pieniadze na światynię... Na dobrobyt się pracuje (mam na myśli też tutaj inwestycje, wspieranie przedsiębiorczości itp-to są cele, na które można by te pieniądze obrócić)a nie wymadla go...Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Razi was 14.03.06, 14:09 Ot, kolejny pajac, co czytać nie umie. Na Instytut JP II pójdzie ledwie milion, resztę zaś przeznaczy się na profanację miejsca spoczynku ks. Twardowskiego ku uciesze Głąba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piss_on_pis Ty chyba jednak nie myślisz-co ma piernik do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:09 wiatraka? Co ma bałwochwalczy pomnik pychy do potrzebujących? Do szkół? Do szpitali? O czym ty bredzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ylemai Razi nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:15 zrobię wszystko, by nie zapłacić zatem ani grosza z podatków dla IV RP. Sprzeciw obywatelski: wszystko na szarym i czarnym rynku kupować. Wykazywać same straty w PIT. Nie czuję szacunku dla JPII, był kiepskim filozofem, i jeszcze gorszym aktorem. Nie jestem katolikiem, i nie chcę by państwo utrzymywało jakiekolwiek religie z naszych podatków. Te 20mln złotych bardziej by się przydało na oddłużenie szpitali, sprzęt dla straży pożarnej, podwyżkę pensji dla pielęgniarek. gdyby 20 tysięcy pielęgniarek dostało dodatkowo rocznie po tysiąc złotych - może dla was forumowicze to niewiele, ale dla tych biednych, umęczonych kobiet byłaby to wielka pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas JPII nie wymaga więcej szacunku niż każdy z nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:04 Korzystają z efektu medialnego z ubiegłego roku na wyciągnięcie kasy, a że klimat sprzyja, dobry politycznie, więc rączka lekka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maras Re: Razi was IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.06, 15:14 JPII? Co to takiego? II WS, MIG29,B72 , ul.Owocowa 12G, WSRP, IIRP....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ząbki forever Re: Razi was IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:22 razi, owszem. bo miasto zakorkowane, bo nie ma obwodnicy, bo budowa metra się ślimaczy. i można by jeszcze więcej wymieniać pilnych potrzeb. nie masz miejsc kultu ? świątyń dostatek, jest gdzie się modlić. a ja chcę normalnie do pracy dojechać, do qrwy nędzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Miliony na Świątynię Opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:14 Nie mam ochoty dawać na świątynię.Tyle kościołów stoi pustych, wybudowanych w ostatnich latach za nasze pieniądze.Nie zgadzam się ,aby ktoś dysponował moimi pieniędzmi(podatkami)niezgodnie z moją wolą.Szkoły,szpitale,pomoc biednym tak kościoły nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka [...] IP: *.elsat.net.pl 14.03.06, 10:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
5krzysztoflucjan Re: Miliony na Świątynię Opatrzności 14.03.06, 10:55 GOSCIU HMMM a ruszyles tylek na wybory? Zaprosiles zone,sympatie,znajomych czy sasiadow do urny?jesli zaniedbalismy tego to mamy demokracje,musimy poddac sie woli wiekszosci i pamietac o tych zagraniach podczas nastepnych wyborow.Pozdrawiam wszystkich podobnie myslacych zyczac im milych snow o wielkosci moheru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frankyy Skandal! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:01 a Kościół kat. przejmie to na własność i Watykan będzie decydował co z tym zrobić podobnie jak w sprawie budynku Romy na Nowogrodzkiej. 5 kolumna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Precz ze stadionami i teatrami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:39 Ja częściej bywam w kościele niż na stadionie czy w teatrze. Protestuję przeciwko dotowaniu darmozjadów z etykietkami "artyści" albo lobby pseuosportowego, gdzie chodzi tylko o wypchanie kasy nielicznym i rozrywki dla kiboli! Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Miliony na Świątynię Niewiadomoczego 14.03.06, 00:22 Ile dostała Warszawska Opera Kameralna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Miliony na Świątynię Niewiadomoczego IP: *.ceramika.agh.edu.pl 14.03.06, 09:58 Jaki odsetek warszawiaków planuje oglądać Operę Kameralną od środka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: met Re: Miliony na Świątynię Niewiadomoczego IP: *.chopin.edu.pl 14.03.06, 10:07 Zdziwiłbyś się, jak wielu ludzi chce oglądać Warszawską operę kameralną od środka. Wielu warszawiaków potrzebuje kultury, potrzebuje jej tez miasto, aby sie wypromować. A poza tym, ja tez uważam, że to skandal wydawanie pieniędzy na Świątynię OPACZNOŚCI (zmiana nie jest literówką:) Bożej. Kościół z Chrystusowego to się już dawno zmienił na CHYTRUSOWEGO. Jest wiele pilniejszych potrzeb niż Świątynia (i to nie tylko Opera Kameralna:). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radny zBożej Łaski Re: Miliony na Świątynię Opatrzności IP: *.elarnet.pl / 193.238.180.* 14.03.06, 00:48 Naginam śmiało prawo Naginam śmiało prawo Naginam śmiało prawo... Nie lękajcie się! Za sto lat dogonimy Madagaskar. Alleluja i do przodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gecko Re: Miliony na Świątynię Opatrzności IP: *.aster.pl 14.03.06, 02:01 To wygląda na jakiś desant kosmitów. Atak na media, atak na banki, sabotaż budżetu, sabotaż budżetu miasta... Uciekajmy na wieś, tam i tak na nich głosowali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piss_on_pis Banda złodziei tyle. Niech ze swoich diet dają. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:11 Od publicznych pieniędzy im wara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odsunac czarnych ludzie co sie dzieje z tym krajem? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 14.03.06, 03:04 pieniadze podatnikow na budowe kosciolow? czy ten bezczelny biskup mial w ogole pozwolenie na uczestniczenie w obradach wladz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: ludzie co sie dzieje z tym krajem? IP: *.centertel.pl 14.03.06, 06:50 Oczywiście, ze mówgł brać udzial w obradach szkoda, że na obrady nie przyszedł zdrowy rozsądek Może by sie pan Pawłowski opanował. Przecież to jest jego prywatna wojna z samorządem OD LAT!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tum Re: Następni złodzieje publicznego grosza IP: *.centertel.pl 14.03.06, 06:53 Myślę, że za parę lat zagraniczni turyści zwrócą nam część tego publicznego grosza I pozostanie tylko szacunek dla JP II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Następni złodzieje publicznego grosza IP: *.chello.pl 14.03.06, 10:04 Doprawdy sadzisz, ze w Warszawie nie mam niczego ciekawszego do obejrzenia i zwiedzenia niz ten horror architektoniczny? Chyba ze w bedekerach powstana dzialy "kurioza,potworki, wynaturzenia, twory nieobliczalnej natury i homo sapiens sapiens". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Następni złodzieje publicznego grosza IP: *.aster.pl 14.03.06, 10:14 Wydaje ci się,że to wybita architektura? Mylisz się ledwie przeciętna i dla turysty zupelnie nieciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaczek Re: Następni złodzieje publicznego grosza IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 14.03.06, 12:10 A tak szkoda, ze wybitny pod kazdym wzgledem projekt Budzynskiego, ktory zreszta zwyciezyl w konkursie (tylko ksiadz dobrodziej z Wilanowa nie zgodzil sie go realizowac), nie jest realizowany ..., tylko przecietny pseudoklasycyzm ... Nieciekawy architektonicznie ... Ten projekt autorstwa Budzynskiego bez wachania wsparlbym finansowo. A tak, to niech sie "bujaja" ... A na marginesie dodam, ze mnie nie dziwi, ze w taki sposob "zdobywaja" fundusze na budowe. Nie od wczoraj wiem, ze w naszym wspanaialym kraju katolicyzm i wiara sa tylko na pokaz ... No ale jest nadzieja, ze Narodowy Instytut Wychowania, ktory PiS zamierza powolac, zmieni to .... TYLKO W CO ...??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Następni złodzieje publicznego grosza 14.03.06, 12:13 Gość portalu: prostaczek napisał(a): > A tak szkoda, ze wybitny pod kazdym wzgledem projekt Budzynskiego, ktory zreszt > a > zwyciezyl w konkursie (tylko ksiadz dobrodziej z Wilanowa nie zgodzil sie go > realizowac), nie jest realizowany ..., tylko przecietny pseudoklasycyzm ... > Nieciekawy architektonicznie ... > > Ten projekt autorstwa Budzynskiego bez wachania wsparlbym finansowo. Ja bym nie wsparł ale naprawdę był zajebisty...robił wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becik Re: Następni złodzieje publicznego grosza IP: 83.168.123.* 14.03.06, 12:13 A może tych wszyskich w czrnych ubiorach wysłać na budowę niech popracują,a to tylko porosły im brzuchy i pogardla - do roboty a nie się obijać.Polokowali się w szkołach,w wojsku dostali generałów ,kapelani wszędzie są i biorą pieniądze.Mój ojciec przeszedł cały szlak bojowy w czasie wojny i tylko był sierżantem a tu Głódż generałem - za co a no lepsze wynagrodzenie.A teraz jeszcze wyciągają pieniądze z budżetu a biedota rośnie,kłopoty w szpitalach.Ujazdowski też wydaje pieniądze ale nie własne tak samo ten wielki Struzik co to jest do cholery my musimy charać a oni tylko doją.Popatrzcie ile bezrobotnych w kościele w czarnych sukienkach a każdy wieka fura,komóra i piękne plebanie to jest życie.A te palanty z LPR,PIS i PSLu lgną do nich żaden się nie sprzeciwi.Tak trzmać a beda nas zje bo czrnych napewno nie , majątek im rośnie na każdym osiedlu po 2 kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal razi was IP: *.centertel.pl 14.03.06, 07:01 A Sagrada Familia, a Bazylika św. Piotra, a Koloseum???? Zbudowano za darmo? Pamięć i Tożsamość!!! A 20 mln - zawsze można przeliczyć na ziarenka żyżu dla biednych... Tylko co z szacunkiem dla JP II? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: razi was IP: *.chello.pl 14.03.06, 07:32 JP2 możesz przypiąć teraz do każdego interesu, co będzie gwarancją jego nietykalności, bo tacy jak Ty będą go dogmatycznie bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elm_r. Re: razi was IP: *.acn.waw.pl 14.03.06, 08:39 > A 20 mln - zawsze można przeliczyć na ziarenka żyżu dla biednych... a na ile mozna przeliczyc osob wpisy jednej i tej samej osoby? rozmnozyli sie ci entuzjasci w tym .centertel.pl , czy to po prostu jedna ofiara z trzema nickami? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dbm Re: razi was IP: *.centertel.pl 14.03.06, 09:32 bo pewnie w domenie centertel.pl pracuje tylko 1 osoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezjerzy Re: razi was IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:38 > bo pewnie w domenie centertel.pl pracuje tylko 1 osoba na tym forum najwyrazniej, chyba ze z firmy oddelegowano cale Centrum Obslugi Swiatyni Opatrznosci Bozej ..drogi pocieszny klonie. skoro jest tak jak piszesz,moze wobec tego administrator sieci powinien sie zainteresowac w jaki sposob wypelniaja czas pracy cale rzesze pracownikow firmy? przeciez jakze zaangazowani tutaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoho Re: razi was IP: 212.185.43.* 14.03.06, 09:48 normal = debil!!! Może postawmy z szacunku kaplice na całym terytorium Polski??? Cuerva co za debil!!! Katolicki ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bond Re: razi was IP: *.netcologne.de 14.03.06, 10:09 Tyle biednych,glodnych dzieci,kto o nie sie martwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: razi was IP: *.interserwer.pl 14.03.06, 10:18 Sagrada Famili jest budowana WYLACZNIE z datkow wiernych. Dlatego trwa to tak dlugo. Wyciaganie przez Kosciol reki po publiczne pieniadze jest kompletnym zaprzeczeniem jego misji. Taki Kosciol nie ma nic wspolnego z nauczaniem Chrystusa i jestem przekonany, ze On sam stanalby zazenowany w takiej sytuacji. JPII rowniez... Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Nie porownuj potwora jakim jest swiatynia pozal 14.03.06, 14:01 sie boze opatrznosci do bazyliki sw. piotra czy koloseum! Faktem natomiast jest ze swiatynie jak i w/w budowlne wybudowano z okradania i wykorzystywania ludzi na rzecz wladzy tu akurat czarnych zlodzieji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piano Zbulwersowani? IP: *.centertel.pl 14.03.06, 07:05 Przecież paniec i tozsamość nie jest przeliczalna. A 20 mln, to niewiele, jak na taką budowę. Więcej kosztuje co roku Sagrada Familia, czy Luvr Hipokryci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Zbulwersowani? IP: *.chello.pl 14.03.06, 07:35 biedny mały kler, który nie ma innych źródeł finansowania jak samorząd terytorialny. Niepłacenie podatków nie starcza, trzeba wciąż i na nowo wyciągać pozłącaną łapę z jedwabnej kieszeni po więcej, po jeszcze. Pecunia non olet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Zbulwersowani? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.06, 10:01 Żeby była całkowita jasność: Sagrada Familia powstała z prywatnych pieniędzy fundacji założonej i prowadzonej przez pana Josepa Ma. Bocabella i Verdaguer. Później sam Gaudi finansował budowę z własnej kieszeni. Może dlatego kościół do tej pory nie został ukończony? A teraz kosztuje, dlatego że jest dziedzictwe KULTUROWYM całego świata. Zaś jeśli chodzi o Luvr, to trzeba powiedzieć że argument jest trafiony; przecież gdyby 20 mln dostało Muzeum Narodowe, to trzeba by przyklasnąć świętym samorządowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zbulwersowani? IP: *.aster.pl 14.03.06, 10:52 Ktoregos dnia ogladalem w TV jak panie Blaszczyk i Walter namawialy do wysylania SMS-ow aby zebrac fundusze na budowe szpitala dla dzieci w spiaczce pourazowej (bo okazuje sie ze w Polsce takiej instytucji nie ma). Prowadzaca zapytala ile bedzie kosztowc to przedsiewziecie - padla odpowiedz, ze ok 5 mln zlotych. Zaraz po tym wywiadzie byly informacje, w ktorych pierwsza wiadomoscia byla mianowicie ta, ze sejm przekazal 20 mln zlotych na budowe tej slynnej na calym juz swiecie swiatyni w Wilanowie. Teraz kolejne pieniadze sa przekazywane na to miejsce zlotu moherowych beretow. A dzieci niech zdychaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Re: Zbulwersowani? - ?! 14.03.06, 15:21 > Przecież paniec i tozsamość nie jest przeliczalna. > A 20 mln, to niewiele, jak na taką budowę. > Więcej kosztuje co roku Sagrada Familia, czy Luvr > Hipokryci... Czyś Ty człowieku na głowę upadł? Byłeś choć raz w Luwrze? To jedno z najwspanialszych muzeów na świecie, perła kultury, tożsamości europejskiej i wielka atrakcja turystyczna de facto spokojnie zarabiająca na siebie. Wielki pierdzielnik w Wilanowie nigdy nie będzie takim must-see jak Luwr. Nigdy też nie będzie miał takiego wpływu na tożsamość jakiejkolwiek kultury czy narodu. Żyjemy w XXI wieku, to se nevrati. Gdyby chociaż ta architektura była jakaś wymyślna czy zwyczajnie piękna. A to kloc będzie, z atrakcjami turystycznymi typu grób ks. Jana Twardowskiego (po żałosnej decyzji o pochówku). Za te pieniądze, jeśli ktoś chce stawiać coś, z czego Polacy mieliby być dumni, możnaby zbudować nowy nowoczesny Pałac Kultury i Nauki II, Centrum Nauki Kopernik, jakieś wspaniałe ogrody, infrastrukturę uniwersytecką, sportową czy choćby prozaiczne metro czy most dla tych wszystkich biedaków mieszkających w Białołęce. Pieniądze można wydawać na miliony sposobów. Zarobić trudniej. Dlatego z cudzym należy się liczyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f.y.m Re: Zbulwersowani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:23 jak możesz porónywać Luvr do betonowej "piramidy" jaką wystawia sobie Glęp za pieniądze podatnika pomysl czasem - to naprawdę nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjawa Re: Miliony na Świątynię Opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 07:23 skandal!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano a na dziury w drogach IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 14.03.06, 07:41 ile da miasto na koszmarne ulice??? Odpowiedz Link Zgłoś
frutto Re: Miliony na Świątynię Opatrzności 14.03.06, 08:26 To nie na Instytut idą pieniądze, ale na POMNIK GLEMPA!! Robi on wszystko aby jeszcze za życia coś po nim pozostało, a więc buduje świątynię. To skandal!! Kto jak kto, ale on nie zasłużył na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak a może papież zmarwychwstanie? 14.03.06, 08:34 Sięgając do Biblii mielibyśmy problem "biznesmenów" w świątyni a nie ma już Jana Pawła II, który jednak ulegał "bizantyjskim" obyczajom - z patronowaniem szkołom, sklepom i skrzyżowaniom Nie ma Księdza Tischnera, Księdza Twardowskiego jest ojciec Rydzyk i biskupi Duś, Głódź (ale ssanie kasy!) - Nie wnikaliśmy w szczegóły - odparł Jędrzej Dmowski (LPR), szef sejmikowej komisji kultury. Przewodniczący sejmiku Piotr Fogler (PO) spojrzał na biskupa Dusia i oznajmił: - Nie czas na zadawanie takich pytań, choćby z szacunku dla naszych dostojnych gości. - biskup Duś nie krył satysfakcji... Jedno piętro prezydenckie, drugie sejmowe, trzecie senackie, czwarte sejmikowe - jak się da "łyknąć" parę jeszcze instytucji bedzie piętro telewizycjne, bankowe, ochrony środowiska (przecież Nasz Papierz - to nie mój błąd - podlegać powinien ochronie jak zabytki i pomniki przyrody, nawet jesli by nie chciał) Naciąganie prawa przez parlament i sejmik mazowiecki, by dać "bakszysz" budowniczym ołtarza - świątyni, by Warszawa ścigała się z Licheniem, Łagiewnikami, Niepokalanowem, Jasną Górą etc jest wedle mnie obraźliwe dla Karola Wojtyły, którego szanowałem Choć biskupy Duś, Głódź itd nie będą się brzydzić Czy to prawda, iż Pruszków z Wołominem negocjuje z Ziobrem i Wassermanem "wziątka" na Świątynię Opatrzności, za mniejsze wyroki? A może jakiś sejmik, senat da kolejne 100 milionów na "masoński" kawałek świątyni - ostatecznie miała być Światynią Opatrzności, lecz nie Bożej. Tak "żydokomuna" trzeciego maja roku pamietnego uchwaliła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paternoster Re: a może papież zmarwychwstanie? IP: *.pl / *.pronets.pl 14.03.06, 12:25 Był sobie kiedyś niedobry BIERUT i zgodnie ze swym nazwiskiem, weszystko Polakom ZABIERAŁ (bierut, bierut). Nastały czasy człowieka imieniem GŁÓŹ - i ten postanowił wszystkich w Polsce tak skutecznie głodzić, by ich icały ten kraj ZAGŁODZIĆ. ... ... ... A jednak historia się powtarza - jak ww. przykłady to ilustrują - tylko w innym kostiumie (czy pamiętacie, kto to kiedyś przypominał?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawełek Żeby ta Świątynia choć ładna była... :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:46 To by było mniej żal tej kasy. A tu taki grzmot w szczerym polu... I biedny ksiądz Twardowski, który chciał spoczywać w cieniu drzew na Powązkach, a trafił na wieczny odpoczynek do betonowej niewykończonej krypty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Nie rozumiem . Jedna złotówka co niedziela od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:49 wierzących w całej Polsce,czyli około 20 000 000 osób i w miesiąc kościół ma 80 000 000 zł . Kiedyś był artykuł w jakiejś gazecie ,że kościół prowadzi rozległe interesy i ma mnóstwo pieniędzy ,a tu im nie starcza na świątynkę ? Ciekawe czy hołota polska rozumie ,że żeby dać komuś to trzeba zabrać innym ? Socjalizm i komunizm to najgorszy systetem jaki wymyślono . W tym kraju nie było kapitalizmu ,bo nadal mamy socjalizm ,oligarchię i ciemnogród . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Nie rozumiem . Jedna złotówka co niedziela od IP: *.ceramika.agh.edu.pl 14.03.06, 10:05 Jakbyś tak jeszcze uwzględnił odsetek odwiedzających kościół w niedzielę, ilość osób dorzucających się na tacę (co piąty?), składaną kwotę (2 złocisze?) i fakt, że utrzymanie kościoła gdzie odbywa się składka też kosztuje, to kwota niknie w oczach. Może po prostu następnym razem zagłosujesz na innych samorządowców? (Jeśli Cię przegłosują - cóż, widocznie wyborcy / podatnicy tego właśnie chcą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Nie rozumiem . Jedna złotówka co niedziela od IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.06, 10:05 Idealista, albo do kościoła nie chodzisz?... Wystarczy spojrzeć jak praktykujący składają się na tacę na mszy... Tak samo jak dokładją sie do funkcjownowania państwa. ZERO. Chociaż prawdą jest że gdyby każdy wierny dołożył się jedną złotówką, to nie było by problemu... Tylko jak to potem sprawdzić, gdzie te pieniądze poszły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a ile dadzą na metro? IP: 217.153.180.* 14.03.06, 09:01 i na łatanie dziur w drogach. Sk.... le Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek kolejny zloty cielec 14.03.06, 09:31 jak zwykle czarna mafia = masa forsy na jakies bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M swiątynię próżności glempiej będziemy mieli zamias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:36 t obwodnicy czy szkół. Tyle ma zasłóg koścół rzymsko katolicku dla Polski Odpowiedz Link Zgłoś
betsy12 Re: swiątynię próżności glempiej będziemy mieli z 14.03.06, 09:39 czarni nie maja zadnego umiaru w braniu, ciekawe co daja z siebie Polsce i kosciolowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yui Duś, Duś, Duś.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.06, 09:37 ...ale wyDuś! O koooorva, gdzie mi przyszło żyć! Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff Mam nadzieję, że zdążą. 14.03.06, 09:37 Tylko modlitwa nam pozostanie. Jak się PiS z przystawkami weźmie za NBP. Boże ratuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary25 [...] IP: *.siemens.ch 14.03.06, 09:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaKaDe Re: Miliony na Świątynię Opatrzności IP: 213.17.164.* 14.03.06, 09:37 To jest dla mnie zupełnie nie do pojęcia. Jestem w 100% pewien,że JP2 wolałby, żeby ludzie znali Jego encykliki, słuchali, co miał do powiedzenia i zgodnie z jego wskazówkami żyli na co dzień.Niestety - katolicyzm polski ma charakter tradycjonalistyczno-obrządkowy przez co ociera się prawie o zabobon ("jak nie pójde do kościoła w niedzielę, to Pan Bóg mnie pokarze i w środę złamię nogę").To nie ma nic wspólnego z prawdziwą wiarą, to jest bluźniercze odmierzanie Boga miarą własnej próżności i zadęcia. Wszak piramidy i temu podobne stawiano możnowładcom i dygnitarzom. Traktowanie Pana Boga jak wysokiego urzędnika, któremu w ten sposób ktoś się chce przypodobać - to totalne nieporozumienie. No ale tak to właśnie jest, kiedy się nie zna i nie rozumie ducha ewangelii a świat przesłaniaja ludziom dolary, eura i stanowiska, na których ma się do nich nieskrępowany dostęp. Boże - widzisz i nie grzmisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Anina, z Anina z tego Kościół będzie miał kłopoty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:41 i to duże ale co można teraz zrobić? Tak samo jak rządy Bp Głodzia i budowa bez umiaru nowych świątyń, bez jakiegokolwiek zasięgnięcia opinii u - jak by nie patrzeć - inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś