Dodaj do ulubionych

Akcja pod Arsenałem - rocznica!!

26.03.06, 17:20
Chwała polskim patriotom...

Pozdrawiam
T. z Poznania!
Obserwuj wątek
    • warszawianka_jedna Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 26.03.06, 22:57
      teclaw napisała:

> Chwała polskim patriotom...
      >
      > Pozdrawiam
      > T. z Poznania!

chwała!
      • Gość: Alamo Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:40
        A jeszce lepszy był zamach na Kutscherę - ten śmieć siedzac w samochodzie
        dostał cąły magazynek z pm-u a jeszcze żył...
        • jhbsk Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 27.03.06, 13:16
          Trochę trudno porównywać odbicie więźniów z zamachem na kata Warszawy.
          • tom_aszek Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 14:07
            Akcja Pod Arsenałem była bardzo specyficzna, właściwie nie akcja ale jej cel:
            była chyba jedyną zbrojną akcją podziemia nie skierowaną przeciwko obiektom lub
            żywym siłom nieprzyjaciela ale mającą na celu ratowanie członka podziemia. Przy
            innych akcjach, np. w Celestynowie, zdarzało się to jakby 'przy okazji'
            (wybaczcie kolokwializm).
            Zwróćcie uwagę, że po aresztowaniu Rudego wyczyszczono skrytki, ewakuowano lub
            zaalarmowano wszystkich, których trzeba było; jednym słowem - nawet gdyby Rudy
            załamał się w śledztwie, jego zeznania nie miałyby już tak poważnych skutków jak
            w przypadku nie-podjęcia w/w działań. A jednak żołnierze podziemia zdecydowali
            się podjąć próbę odbicia go.

Cześć ich pamięci!
            • andrzej.sawa Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 14:36
              No i właśnie,zostawmy filmy.Po prostu pomyślmy o bohaterach i ich koleżeństwie.
              Oni przecież dla nas zginęli,musimy im być wdzięczni.
            • a_weasley Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 31.03.06, 17:31
              tom_aszek napisał:

> Akcja Pod Arsenałem była bardzo specyficzna, właściwie nie akcja ale jej cel:
              > była chyba jedyną zbrojną akcją podziemia nie skierowaną przeciwko obiektom lub
              > żywym siłom nieprzyjaciela ale mającą na celu ratowanie członka podziemia. Przy
              > innych akcjach, np. w Celestynowie, zdarzało się to jakby 'przy okazji'
              > (wybaczcie kolokwializm).

Kolokwializm wybaczę, reszty nie. Co Twoim zdaniem było głównym celem Celestynowa?
              A akcji zbrojnych dla odbicia więźniów było sporo. Z wzięciem szturmem
              miasteczka (Bieniakonie na WIleńszczyźnie) włącznie.
    • margala Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 27.03.06, 19:33
      to już wiem dlaczego w TVP był film "Akcja pod Arsenałem".
      swoją droga to mogliby nakręcić jakiś remake tego filmu.
      jest tylu młodych aktorów: Zakościelny, Damięcki...
      • anmanika Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 09:52
        O nie litości! Już widzę ten film z trendi aktorami w trendi fryzurach w trendi
        scenografii latających w rytm teledysku Emtiwi bo przecież musi młodzież
        obejrzeć bez znudzenia;-)
        • tom_aszek Remake 'Akcji...'? - eee tam... 28.03.06, 14:09
          No i nie byłoby za bardzo gdzie wpleść wątku miłosnego, a bez tego jak wiadomo
          każdy film rozkłada się jak żaba na lodzie.

Moim zdaniem 'remake' jest niepotrzebny.
          • a_weasley Re: Remake 'Akcji...'? - eee tam... 29.03.06, 12:38
            tom_aszek napisał:

> No i nie byłoby za bardzo gdzie wpleść wątku miłosnego, a bez tego jak wiadomo
            > każdy film rozkłada się jak żaba na lodzie.

A co Ci się zdaje, że harcerze z Szarych Szeregów mieli w żyłach sok pomarańczowy?
          • Gość: Aga Re: Remake 'Akcji...'? - eee tam... IP: 193.0.66.* 30.03.06, 13:37
            • Gość: Aga Re: Remake 'Akcji...'? - eee tam... IP: 193.0.66.* 30.03.06, 13:39
              Za wczesnie wysłało. W filmie wątek miłosny jest, w ksiązce też, nie ma
              problemu. ;) I jakby w tym remake'u Rudy nareszcie był Rudy, to by nie było
              źle...
              A tak na serio - chętnie bym taki remake obejrzała. Ale z jakimiś
              nieopatrzonymi aktorami, a nie z serialowymi amantami w rolach głównych.
        • margala Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 21:33
          anmanika napisała:

> O nie litości! Już widzę ten film z trendi aktorami w trendi fryzurach w trendi
          >
          > scenografii latających w rytm teledysku Emtiwi bo przecież musi młodzież
          > obejrzeć bez znudzenia;-)

no własnie. może młodzież chętniej by taki film oglądała. ile razy można oglądać
          Englerta w oficerkach?
          • anmanika Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 29.03.06, 10:30
            Dowolną ilość razy :)))
      • tom_aszek Gdzie kręcili 'Akcję pod Arsenałem'? 29.03.06, 08:31
        Przypomniało mi się, że nie wiem.
        Gdzie kręcili sceny samej akcji do tego filmu? Wie ktoś?
        • morka5 Re: Gdzie kręcili 'Akcję pod Arsenałem'? 30.03.06, 14:08
          O ile wiem to właśnie przy Arsenale były tylko postawione makiety domów,
          których już nie ma. Opowiadała mi znajoma mieszkająca wówczas na ul. Długiej,
          że wieczorem można było się pomylić i przychodzący do niej goście tracili
          orientacje, niewiedząc gdzie są :)))
          • margala Re: Gdzie kręcili 'Akcję pod Arsenałem'? 30.03.06, 15:22
            może ktoś z Was ma zdjęcia z tego miejsca z czasu kręcenia filmu?
            pozdrawiaM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka