teclaw 26.03.06, 17:20 Chwała polskim patriotom... Pozdrawiam T. z Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warszawianka_jedna Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 26.03.06, 22:57 teclaw napisała: > Chwała polskim patriotom... > > Pozdrawiam > T. z Poznania! chwała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alamo Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:40 A jeszce lepszy był zamach na Kutscherę - ten śmieć siedzac w samochodzie dostał cąły magazynek z pm-u a jeszcze żył... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 27.03.06, 13:16 Trochę trudno porównywać odbicie więźniów z zamachem na kata Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 14:07 Akcja Pod Arsenałem była bardzo specyficzna, właściwie nie akcja ale jej cel: była chyba jedyną zbrojną akcją podziemia nie skierowaną przeciwko obiektom lub żywym siłom nieprzyjaciela ale mającą na celu ratowanie członka podziemia. Przy innych akcjach, np. w Celestynowie, zdarzało się to jakby 'przy okazji' (wybaczcie kolokwializm). Zwróćcie uwagę, że po aresztowaniu Rudego wyczyszczono skrytki, ewakuowano lub zaalarmowano wszystkich, których trzeba było; jednym słowem - nawet gdyby Rudy załamał się w śledztwie, jego zeznania nie miałyby już tak poważnych skutków jak w przypadku nie-podjęcia w/w działań. A jednak żołnierze podziemia zdecydowali się podjąć próbę odbicia go. Cześć ich pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 14:36 No i właśnie,zostawmy filmy.Po prostu pomyślmy o bohaterach i ich koleżeństwie. Oni przecież dla nas zginęli,musimy im być wdzięczni. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 31.03.06, 17:31 tom_aszek napisał: > Akcja Pod Arsenałem była bardzo specyficzna, właściwie nie akcja ale jej cel: > była chyba jedyną zbrojną akcją podziemia nie skierowaną przeciwko obiektom lub > żywym siłom nieprzyjaciela ale mającą na celu ratowanie członka podziemia. Przy > innych akcjach, np. w Celestynowie, zdarzało się to jakby 'przy okazji' > (wybaczcie kolokwializm). Kolokwializm wybaczę, reszty nie. Co Twoim zdaniem było głównym celem Celestynowa? A akcji zbrojnych dla odbicia więźniów było sporo. Z wzięciem szturmem miasteczka (Bieniakonie na WIleńszczyźnie) włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 27.03.06, 19:33 to już wiem dlaczego w TVP był film "Akcja pod Arsenałem". swoją droga to mogliby nakręcić jakiś remake tego filmu. jest tylu młodych aktorów: Zakościelny, Damięcki... Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 09:52 O nie litości! Już widzę ten film z trendi aktorami w trendi fryzurach w trendi scenografii latających w rytm teledysku Emtiwi bo przecież musi młodzież obejrzeć bez znudzenia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Remake 'Akcji...'? - eee tam... 28.03.06, 14:09 No i nie byłoby za bardzo gdzie wpleść wątku miłosnego, a bez tego jak wiadomo każdy film rozkłada się jak żaba na lodzie. Moim zdaniem 'remake' jest niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Remake 'Akcji...'? - eee tam... 29.03.06, 12:38 tom_aszek napisał: > No i nie byłoby za bardzo gdzie wpleść wątku miłosnego, a bez tego jak wiadomo > każdy film rozkłada się jak żaba na lodzie. A co Ci się zdaje, że harcerze z Szarych Szeregów mieli w żyłach sok pomarańczowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Remake 'Akcji...'? - eee tam... IP: 193.0.66.* 30.03.06, 13:39 Za wczesnie wysłało. W filmie wątek miłosny jest, w ksiązce też, nie ma problemu. ;) I jakby w tym remake'u Rudy nareszcie był Rudy, to by nie było źle... A tak na serio - chętnie bym taki remake obejrzała. Ale z jakimiś nieopatrzonymi aktorami, a nie z serialowymi amantami w rolach głównych. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 28.03.06, 21:33 anmanika napisała: > O nie litości! Już widzę ten film z trendi aktorami w trendi fryzurach w trendi > > scenografii latających w rytm teledysku Emtiwi bo przecież musi młodzież > obejrzeć bez znudzenia;-) no własnie. może młodzież chętniej by taki film oglądała. ile razy można oglądać Englerta w oficerkach? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Akcja pod Arsenałem - rocznica!! 29.03.06, 10:30 Dowolną ilość razy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Gdzie kręcili 'Akcję pod Arsenałem'? 29.03.06, 08:31 Przypomniało mi się, że nie wiem. Gdzie kręcili sceny samej akcji do tego filmu? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
morka5 Re: Gdzie kręcili 'Akcję pod Arsenałem'? 30.03.06, 14:08 O ile wiem to właśnie przy Arsenale były tylko postawione makiety domów, których już nie ma. Opowiadała mi znajoma mieszkająca wówczas na ul. Długiej, że wieczorem można było się pomylić i przychodzący do niej goście tracili orientacje, niewiedząc gdzie są :))) Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Gdzie kręcili 'Akcję pod Arsenałem'? 30.03.06, 15:22 może ktoś z Was ma zdjęcia z tego miejsca z czasu kręcenia filmu? pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś