Dodaj do ulubionych

Warszawiacy co polecacie -restauracje stare miasto

09.05.06, 13:02
Witam serdecznie,
i mala prosba. Nie znam W-wy a tym bardziej restauracji na Starym Miescie a
mam jutro na kolacje zabrac tam gosci. Czy mozecie mi polecic dobra
restauracje/knajpe gdzie mozna dobrze zjesc ? ( Chetnie polska kuchnia -
goscie to obcokrajowcy). Znalazlem recenzje restauracji
serwisy.gazeta.pl/cjg/0,33251,875478.html
ale niestety nie wiem ktore sa na starym miescie. dziekuje za pomoc.

literka_m
Obserwuj wątek
    • Gość: vortex Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:40
      Niestety Starowka jest jedna wielka pralnia jezeli chodzi o restauracje.
      Z obecnych tam moge polecic (w miare) Freta-portet (na Freta na Nowym miescie) -
      ale to kuchnia raczej francuzujaca, a z polskiej to Pod Kogutem (prawie
      naprzeciwko, pomiedzy rynkiem NMiasta a Swietojerska). Goloneczka palce lizac.
      Reszta to budy do kitu i bez polotu. Cos ostatnio otworzyli w lochach na
      Miodowej, jeszcze nie bylem. Podobno OK. Jest Kompania Piwna (klimat czesko-
      bawarski w miare polskim jadlospisem), czysto schludnie i sprawnie - ale w tej
      chwili to fabryka. Ale na wieksze spedy OK
      • Gość: zoltek Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.ip.fastwebnet.it 10.05.06, 13:59
        Kompania Piwna - zdecydowanie NIE, dwa razy zabralem znajomych z zagranicy - i
        wiecej tego nie zrobie - to totalna fabryka, najedzenie moze i nie czeka sie za
        dlugo, ale wszystko co dostalismy bylo albo letnie albo wrecz ZIMNE wewnatrz
        (glownie miesa z grill, itp). NIE POLECAM
      • Gość: Smakosz Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.igf.edu.pl / *.igf.edu.pl 10.05.06, 15:21
        Zgadzam sie. "Pod Kogutem" (ul. Freta przy Rynku Nowomiejskim) jest wysmienita i
        stosunkowo niedroga. Zawsze zabieram tam gosci z zagranicy. Jesli chodzi o inne
        rejony, to przy hotelu MDM na Placu Konstytucji sa obok siebie dwie znakomite
        restauracje z polskim jedzeniem: "Chlopskie Jadlo" i "U Szwejka". Smacznego.
    • yavorius Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 09.05.06, 14:02
      A chińska kuchnia może być? Boczna 3, Bliss (koło Rynku Mariensztackiego).
      • Gość: gizmo Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:16
        Tu jest lista restauracji:
        www.stare-miasto.com/czlonkowie.html
        Za kompletność nie odpowiadam.
        • Gość: literka_m Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:58
          dziekuje Wam
    • Gość: dede Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: 217.11.129.* 09.05.06, 17:47
      Zawsze dobrą kuchnię miał Bazyliszek. Polecam również Kamienne schodki. Kaczka
      (luzowana + czerwone wino. Gesslerowa bardzo dobra ale straszliwie droga. Nie
      wiem skąd goście, ale klimacik i dobre jedzenie również Pod Samsonem.
      Miłego wieczoru.
      • Gość: vortex Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:44
        dede - Bazyliszek to zatrzymal sie w PRLu, Gesslerowa podaje mocce z Mokate, a
        kaczka w Kamiennych Schodkach to byla dobra ale na samym poczatku 40 lat temu.
        Teraz jest sucha jak wior. Kazden jeden wyszynk na Rynku jest do bani pod
        wzgledem kulinarnem. Piwna, Szeroki Dunaj i Rynek nie istnieja na mapie
        kulinarnej stolicy.
        • Gość: dede Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: 217.11.129.* 10.05.06, 10:32
          Naprawdę??!! No, przecież taka stara nie jestem. 40 lat temu to kaszka itd. Na
          kaczce byłam, no, jakiś rok temu i była niezła, choć ja tak ogólnie niekaczkowa.
          Toś mnie zmartwił/a. A ja wciąż wierzyłam w Bazyliszka. Dziękuję za sprostowanie
          Pozdrawiam
        • Gość: ed Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.chello.pl 10.05.06, 10:33
          Potwierdzam! Kaczka w Kamiennych Schodkach okropna. Byłem jakiś czas temu,
          liczyłem na smaki podobne jak w czasach PRL i bardzo sie zawiodłem. Niestety
          kaczka to tam była dobra, tylko że ze 30 lat temu.
    • Gość: warszawianka jedna Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:46
      Ja gorąco polecam Jazz Bistro Gwiazdeczka na Piwnej:

www.jazzbistro.pl/lokale_piwna.htm
      Nie jest to typowa kuchnia polska ale żurek i pierogi są a karta długa i na
      pewno każdy coś dla siebie znajdzie. Bardzo sympatyczna atmosfera i z pewnośćią
      gościom się spodoba - sama knajpa zajmuje zaaranżowane stare brukowe podwórko,
      teraz przykryte szklanym dachem.

To jedno z moich uubionych miejsc.
      • Gość: warszawianka jedna Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:51
        O, Gwiazdeczka na swojej stronie ma też szczegółowe menu z cenami:
        www.jazzbistro.pl/menu.php?id=4
        • Gość: vortex Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:09
          nie bylem tamze od czasu remontu. Kiedys chodzilo sie na ciacho. Sprobuje.
          • Gość: dede Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: 217.11.129.* 10.05.06, 14:09
            a ja do Gwiazdeczki nie pójdę! To była kultowa k a w i a r n i a mojej
            wczesnej młodości. Co za klimaty ! A bistro? To juz nie to!
          • Gość: dede Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: 217.11.129.* 10.05.06, 14:11
            A ja do Gwiazdeczki-bistra nie pójdę! To była (przed remontem) kultowa
            kawiarnia mojej wczesnej młodości. Ach, te klimaty ... A bistro, to juz nie to
    • Gość: Tutejszy Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.aster.pl 10.05.06, 14:34
      Oczywiscie najbardziej znane i spektakularne to Fukier na Rynku Starego Miasta
      i Caryca kolo Zamku krolewskiego. W obu przypadkach piekny wystroj i b. dobra
      kuchnia polska.
      Ja osobiscie wole lokale poza starowką - maja ciekawszy wystroj, lepsza i
      oryginalniejsza kuchnie. Np bardzo polecam Ginger na Nowym Swiecie - jadlem tam
      wysmienite poledwiczki wieprzowe z puree fasolowym - palce lizac. Ale lokal
      jest nowoczesny z muzyka w stylu smooth jazz.
      • Gość: warszawianka jedna Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:57
        Pisząc "Caryca koła Zamku Królewskiego" masz na myśli pewnie Tsarinę - bardzo
        dobrą (i drogą!) restaurację, od ponad roku juz zamkniętą...

W Fukierze byłam kilka miesięcy temu i niestety - zdecydowanie wymaga remontu a
        wystrój odświerzenia (świeczki w butelkach po winie nie prezentują się
        staosownie w lokalu tej klasy cenowej jak sądzę)! Ale jedzenie smaczne.

Nadal jednak obstaję przy Gwiazdeczce - oczywiście, że to już nie to samo co
        kiedyś bo i pomysł na knajpę zupełnie inny. Niemniej zdecydowanie warta
        odwiedzenia nawet przez dawnych bywalców :-)
        • Gość: vortex Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:06
          chyba nie o te carine sie tutaj rozchodzi. Tamta byla na Jezuickiej vis a vis
          kina. Stala za nia Gesslerowa. Bylo dobrze, po rosyjsku i drogo. Ta nowa jest
          na winklu PLacu Zamkowego i Swietojanskiej, wyglada na rosyjska i droga. Ale
          nie jadlem i menu nawet nie ogladalem.
    • spacey1 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 10.05.06, 19:43
      Może hardcorowo, Wojtkowice Stare 6, knajpa w podziemiach bodajże Bazyliszka.
      Przaśna polska kuchnia, wystrój wnętrz wspaniały, jak w wiejskiej chałupie,
      można siedzieć prawie w kuchni i oglądać jak gotują. Byłam, polecam.
      • Gość: ryszard Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.193.166.194.arpa.as1901.net 11.05.06, 00:14
        kompania piwna na podwalu jest ok ,pracuje obok i jestem tam 2-3 razy w
        mies.Zawsze bylo dobrze jedyny minus to notorycznie zajenty telefon i brak
        wolnych miejsc.
    • Gość: nanka Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 16:32
      zapiecka Ci polece jako rodowita warszawianka. czasem wpadam tam na pierożki i "ploty" ze znajomymi albo nawet z rodziną. miejsce się do tego najade jak żadne inne ;)
      • 1-buc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 19.07.13, 20:44
        Zapiecek nadaj esie "na ploty". Ale jako miejsce do jedzenia się nie nadaje. O tym świadczy ilość SPAMU
    • blan_ka1 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 22.01.15, 14:30
      Właśnie stworzyliśmy grupę zakupową lokalny rolnik u nas w barze restauracyjnym Karmnik, można zamawiać zdrową, ekologiczną żywność, może się Państwo zainteresują. Jest to fajna inicjatywa, dla osób, które interesują się zdrowym odżywianiem. Zachęcamy do zamawiania u nas produktów.
      Jesteśmy pionierami na Starym Mieście i chcielibyśmy by jak najwięcej osób się o tym dowiedziało z okolicy.
      Sprawdźcie tutaj:
      lokalnyrolnik.pl/karmnik_
      • 1-buc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 22.01.15, 16:42
        Poprawnie po polsku sklecić trzech zdań u was kto nie ma? "...przy użyciu tonów kosmetyków..." Koordynator Joanna Zawanowska nie koordynowała tego co pisze ze słownikiem poprawnej polszczyzny, czy wam to rolnik pisał?
    • mateuszmatkowiak Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 04.12.17, 08:58
      Bardzo dobra i do tego orientalna restauracja mieści się przy Pańskiej 85. Mają tam dużo nowości, o których nawet nie słyszałem będąc w innych orientalnych restauracjach. Koniecznie spróbuj kaczki, jej smak zniewala
      • 1-buc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 04.12.17, 12:20
        Ulica pańska to Stare miasto spamerze?
    • midori001 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 09.02.18, 16:33
      Papu na Mokotowie to polecane restauracje w warszawie . Jadłam tam cielęcinę i polecam :D Warto się przejechać kawałek na taki obiad :) Tutaj masz link do strony z dokładnym adresem restauracjapapu.pl/
    • Gość: Paulina11 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.02.18, 09:28
      Na takie spotkanie oczywiście musi być coś sprawdzonego. Z własnego doświadczenia mogę polecić Restaurację na Różanej. Jest idealna na przyjęcia w rodzinnym, lub przyjacielskim gronie czy spotkania biznesowe. Akademia to mój faworyt.
    • martuskaa966 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 19.02.18, 19:26
      Jeżeli goście to obcokrajowcy to polska kuchnia na pewno im się spodoba i posmakuje, ale idźcie koniecznie na kolację do Restauracji Klimczok. Szczerze, to w Warszawie chyba nie ma innego miejsca gdzie można byłyby tak dobrze zjeść jak tam, porcje są w sam raz, jedzenie zawsze jest świeże i pięknie podane. Obsługa jest bardzo miła i miejsce ma swój klimat.
    • magdabala90 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 09.03.18, 11:34
      Porcje bardziej niż zadowalające masz w Tokyo Sushi. Samą zupą idzie się tam najeść za kilka złotych, już nie wspominając o sushi :) No i ładnie podają, doprawione elegancko, nie ma gumowatości i nic się nie rozpada. Na życzenie wiem, że uczą jeść pałeczkami. Cierpliwa obsługa zdecydowanie ;)
      • 1-buc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 09.03.18, 15:04
        Ja prdl... co za spam! magdabala90- napisałaś kiedyś coś innego poza spamem tej knajpy?
    • Gość: Restauracja Wawa Najlepsza Restauracja w Warszawie IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.03.18, 12:10
      Jeśli szukasz miejsca wyjątkowego, gdzie zjesz wyśmienity tradycyjny obiad, poznasz polskie smaki i spędzisz niezapomniany czas w gronie bliskich – Akademia jest tym, czego szukasz. Codziennie cała nasza ekipa dokłada starań, aby każdy Gość wychodził z naszej restauracji zadowolony i usatysfakcjonowany. Zależy nam na tym, aby wizyta w Akademii była czymś więcej niż tylko posiłkiem, aby stała się doświadczeniem pamiętanym przez długi czas. Wiemy, że każdy element ma znaczenie, od eleganckiego wystroju po nienaganną obsługę oraz oczywiście pyszne jedzenie. Zapraszamy! restauracjaakademia.pl/
    • Gość: Angelika Biała Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 20.03.18, 09:32
      Restauracja Akademia sprawdza się w moim przypadku nie tylko jako miejsce na spotkania biznesowe ale również wspólne obiady z rodziną, czy pogaduchy z przyjaciółką. Zawsze zamawiam szarlotkę na ciepło z lodami. Warto odwiedzić te miejsce.
    • Gość: Paulina Kopytko Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 28.03.18, 09:21
      Mogę polecić świetny Bar Bubbles w centrum miasta. Skusiłam się na kopytka, bo słyszałam i czytałam wiele pozytywnych opinii i przyznam, że to najlepsze kopytka jakie jadłam. Rewelacyjnie łączą się z sosem truflowym. Bar jak najbardziej na plus, z pewnością tam wrócę. Polecam!
    • Gość: Paulina P Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.18, 10:41
      Mam swoją ulubioną restaurację w Warszawie - Akademia. Mogłabym jeść tam codziennie jednak mój tryb pracy nie pozwala mi na to. Za to w weekend jestem tam obowiązkowo, nawet rezerwuję swój ulubiony stolik. Jako danie główne zawsze zamawiam coś innego, więc ciężko mi wybrać coś najlepszego. Dosłownie wszystko co do tej pory zamówiłam było obłędne i znikało w bardzo szybkim tempie z talerza. Za to deser mam swój ulubiony i za każdym razem ten sam, oczywiście mowa o szarlotce na ciepło z lodami. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!
    • Gość: katarzynawalc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.18, 15:18
      Jako rodowita Warszawianka najbardziej w moim sercu goszczą restauracje Włoskie. Moją ulubioną od jakiegoś czasu jest ,, Oliwa i Papryka". Mogłabym jeść tam codziennie. Spoko okazje, dobre makarony, pizze - super !
    • 1-buc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 14.07.18, 23:10
      Tobie się już mylą nicki i fora, na których spamujesz tę brudną knajpę bez gości.
    • 1-buc Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 18.07.18, 22:07
      Trzeba być niezłym kretynem, żeby pomylić dzielnice.
    • reskaa Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 20.07.18, 09:25
      Ja z dzieciakami byłam w restauracji Klimczok na obiedzie. Obsługa była bardzo miła, nasze dzieciaki dostały nawet po lizaku i małym baloniku co było bardzo miłe z ich strony.
    • Gość: Zuzanna5 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: *.internetia.net.pl 23.07.18, 09:22
      Koniecznie odwiedź sobie restaurację instalacje art bistro w zamku ujazdowskim. mają tam świetne jedzenie, miłą obsługę i sympatyczny klimat.
    • reskaa Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m 30.07.18, 09:00
      Jak byłam w Warszawie to bardzo zasmakowało mi jedzenie w restauracji Afrykasy :) Podają tam kuchnię etiopską, coś odmiennego wśród wszystkich pizzerii czy kebabów na mieście :D
    • Gość: goniag5 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: 178.62.8.* 03.09.18, 11:21
      Na Krakowskim Przedmieściu mogę polecić restaurację Literatka, bardziej elegancka ale z pysznym, domowy jedzeniem - supier pierogi i rosół np ;) a do tego świetna lokalizacja bo z widokiem na Zamek Królewski i kościól Św. Anny
      • Gość: izabell11 Re: Warszawiacy co polecacie -restauracje stare m IP: 192.241.181.* 10.04.19, 10:51
        świetna restauracja z wyśmienitą kuchnią polską, również polecam :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka