Dodaj do ulubionych

Schab po warszawsku

16.04.09, 10:41
Przepis na 6 porcji

Przygotowanie: 30 minut

Składniki: 60 dag upieczonego schabu, 6 jajek na twardo, cebula, 5
łyżek majonezu, 4 łyżki jogurtu, łyżka chrzanu, szklanka bulionu
warzywnego, łyżeczka żelatyny, 2 łyżki szczypiorku, sól, pieprz

Do dekoracji: plasterki ugotowanej marchwi, szczypior, natka
pietruszki

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać posiekane jajka, startą i
sparzoną na sicie cebulę i szczypiorek. Doprawić chrzanem, solą i
pieprzem. Schab pokroić na 12 plastrów. 6 plastrów posmarować
farszem, przykryć pozostałymi plastrami i docisnąć. Ułożyć na
półmisku. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę, ostudzić i
posmarować schab. Udekorować i schłodzić.

Porcja: ok. 420 kcal
/z "Pani Domu"/
Obserwuj wątek
    • Gość: x ntf nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 10:53
    • mikolaj.stawrogin Śledzie po warszawsku 16.04.09, 16:36
      * 500 g filetów śledziowych
      * 500 ml mleka
      * sok z cytryny
      * 150 ml śmietany
      * 50 g tartego chrzanu
      * 50 g rodzynek
      * łyżka natki
      * żółtko jajka ugotowanego na twardo
      * cukier
      * sól
      * pieprz

      Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, osączyć, osuszyć, skropić sokiem z
      cytryny. Śmietanę wymieszać z chrzanem, opłukanymi rodzynkami, natką oraz
      przetartym przez sitko żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
      Śledzie ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem śmietanowym.

      Porcja: 299 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 8 porcji

      (przepis podobno autorstwa K. Strasburgera)
    • Gość: xxx Re: Schab po warszawsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 17:08
      Buraki po warszawsku.
      1. Przyjeżdża się z prowincji...
      • sibeliuss Re: Schab po warszawsku 16.04.09, 17:10
        Gość portalu: xxx napisał(a):

        > Buraki po warszawsku.
        > 1. Przyjeżdża się z prowincji...

        Żart? Żałosny.
      • dickers xxx wymiata! rulezz! 17.04.09, 12:27
        lol zajebisty przepis na buraka!!!
    • Gość: Ania Re: Schab po warszawsku IP: *.aster.pl 16.04.09, 21:13
      Prawdziwe przysmaki warszawskie to były "pyzy, flaki z pulpetamy,
      schaboszczaki".

      "Pyzy! Pyzy! Prosto z garka!
      Te gorące! Te na skwarkach!
      Dyche porcja! Cały słoik!
      Lizać palce, ludzie moi!"
      • konto_ehehehe Re: Schab po warszawsku 16.04.09, 21:22
        człowiek głodny to i pomarancza opie... na surowo
        • Gość: Ania Re: Schab po warszawsku IP: *.aster.pl 16.04.09, 21:38
          Z pomarańczą zgoda. Skoro na surowo, to wezmę tę sugestię pod uwagę.
          Nie będę gotować.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka