Dodaj do ulubionych

Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom?

23.07.09, 09:38
Dom przy Nowym Świecie 15 to socrealistyczny budynek projektu
Zygmunta Stępińskiego. Jeszcze tuż po wojnie stała tam okazała
kamienica secesyjna, której początki sięgały lat 20. XIX w.

– Dopiero potem została rozszabrowana i zniszczona. W roku 1947
zostały z niej tylko piwnice – mówi jeden ze spadkobierców
właścicieli nieruchomości Maciej Speidel, od kilkudziesięciu lat
przebywający w USA (drugim właścicielem działki była od początku XX
w. rodzina Rzyckich).
www.zw.com.pl/artykul/1,385150_Nowy_Swiat_15_do_zwrotu_.html
Obserwuj wątek
    • Gość: idealista Re: Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:17

własność prywatna - świętość
      • sibeliuss Re: Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom? 29.07.09, 09:40
        Własnością jest grunt, a nie wzniesiony po 1945 roku budynek i o tym
        też należy pamiętać.
        • rio_bravo_39 Re: Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom? 29.07.09, 09:56
          Czyli co? EMPiK powinien właścicielom płacić np. roczne "gruntowe", czy zapłacić
          odszkodowania z grunt i "nielegalną" budowę? Jak to jest: jak mi ktoś na mojej
          działce dom postawi to jakie mam prawa po tylu latach? Wywalić go mogę i zburzyć
          chałupę, czy żądać odszkodowania, ale tracę prawo do działki? Kurcze, namieszało
          się z tymi zwrotami własności, strach się bać o własny dom, czy nie zostanie
          zabrany.
          • sibeliuss Re: Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom? 29.07.09, 10:10
            Jestem takim spadkobiercą i logiczne jest, że skoro na gruncie po
            kamienicy stoi obiekt zbudowany po jej zniszczeniu w wyniku działań
            wojennych (kamienica dziadków przetrwała wojnę jako całkowita ruina
            i została w 1948 roku rozebrana) to ja nie otrzymuję w ramach zwotu
            tego budynku tylko reparację finansową lub jeśli jest taka
            możliwość - grunt zamienny o wartości placu, który zajmował przed
            1945 r. zniszczony budynek.
          • jan-w Re: Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom? 29.07.09, 18:52
            Nie ma powodu bać się o własny dom. Gorzej jeżeli jest się użytkownikiem domu
            zrabowanego przez komunistów prawowitemu właścicielowi, albo kupiło się się go
            od pasera. Zwykle kupno od pasera traktuje się jako przestępstwo i można za to
            zostać ukaranym. Niestety w przypadku aktów notarialnych nabycia nieruchomości
            sytuacja wygląda inaczej. Nabywca nie musi się niczego obawiać, a poszkodowany
            może tylko dochodzić odszkodowania od złodzieja lub jego następcy (rządu, miasta
            itp).
            • Gość: fanpanajurka Re: Budynek Empik do zwrotu spadkobiercom? IP: 89.108.244.* 30.07.09, 00:48
              większego złodziejstwa, paserstwa i hucpy niż po 89' dzieje Polski nie notowały.

Coście sku...syny
              Uczynili z tą krainą?!

kazik
    • Gość: Moko Dlaczego aż tyle zwrotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 19:29
      Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego za HGW jest aż tyle podejrzanych
      zwrotów kamienic rzekomym spadkobiercom rzekomych właściciel, którzy się nagle
      ujawnili, jak filip z konopi???

Waltzowie są rzekomymi spadkobiercami rzekomych właścicieli kilku przedwojennych
      kamienic w mieście. Nieuzasadnione uproszczenie procedur zwrotów (z pominięciem
      badania istotnych dowodów) nie przez przypadek nabrało teraz tempa.

Własność własnością ALE... Trzeba zdać sobie sprawę, że ktoś te domy odbudował
      po wojnie i bynajmniej nie z pieniędzy rzekomych właścicieli... Nie jestem
      przeciwnikiem zwrotów - w końcu RP jest ponoć państwem prawa. Ale w
      cywilizowanym państwie stosuje się rekompensaty. Powinny być one oczywiście
      pomniejszone o koszty odbudowy. Przecież wszystko da się dokładnie policzyć -
      vide dokumentacja Biura Odbudowy Stolicy. Poza tym każdą sprawę trzeba bardzo
      wnikliwie zbadać i nie stosować żadnych uproszczeń.

Niedługo popadniemy w paranoję zwrotów i aby dotrzeć do osiedlowego
      "spożywczaka" będziemy musieli przechodzić przez kilka chceckpointów opłacając
      myto za przejście przez prywatny teren...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka