hanni 08.12.09, 13:47 wysokiej smiertelnosci na drogach w Polsce: "Ryzyko bycia ofiarą śmiertelną na drogach w Polsce jest czterokrotnie większe niż w Niemczech i Wielkiej Brytanii, [/b]a na autostradach - aż sześciokrotnie.[/b]" link Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jureek Re: czyli nie budować autostrad... 08.12.09, 13:49 ... i będzie bezpieczniej? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 14:13 jureek napisał: > ... i będzie bezpieczniej? Nie wiem skad wytrzasnalem cos tak glupiego. Mala wskazowka: Przytoczony artykul demonstruje - moim zdaniem - raczej wymownie bajke o tym, jak o wysokiej smiertelnosci w Polsce decyduje jakosc drog a nie "umiejetnosci" "najlepszych kierocow Europy". Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 14:20 hanni napisał: > jureek napisał: > > > ... i będzie bezpieczniej? > > Nie wiem skad wytrzasnalem cos tak glupiego. Skoro Twoim zdaniem budowa autostrad nie poprawi bezpieczeństwa, to po co je budować? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 14:22 jureek napisał: > Skoro Twoim zdaniem budowa autostrad nie poprawi bezpieczeństwa, > to po co je budować? Polemizowanie z produktami twojej wlasnej fantazji staje sie juz twoja obsesja. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 14:50 hanni napisał: > Polemizowanie z produktami twojej wlasnej fantazji staje sie juz twoja obsesja. Mimo prób z Twojej strony, żeby sprowadzić dyskusję do osobistych przytyków, postaram się pozostać merytoryczny. Jeżeli w temacie określasz jako bajki tezy o tym, że autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo, to rozumiem to tak, że nie zgadzasz się z tą tezą. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 14:58 jureek napisał: > Mimo prób z Twojej strony, żeby sprowadzić dyskusję do osobistych > przytyków, Jakich znow "osobistych przytykow"? Moze mi wyjasnisz, dlaczego mialbym polemizowac z tezami, ktore sobie wymysliles i ktorych autorstwo przypisujesz mojej osobie? > Jeżeli w temacie określasz jako bajki tezy o tym, że autostrady > poprawiłyby bezpieczeństwo, to rozumiem to tak, Gdzie napisalem cokolwiek o tym, ze nie powinno budowac sie autostrad "i bedzie bezpieczniej"? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 15:09 Spytam wprost. Uważasz, że autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo, czy nie? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 15:18 jureek napisał: > Uważasz, że autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo, czy nie? Oczywiscie, ze by poprawily ale nie w takim stopniu jak na Zachodzie bo jak widac po przytoczonej wypowiedzi polscy kierowcy zabijaja sie znacznie czesciej niezeleznie od rodzaju drog. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 15:31 hanni napisał: > jureek napisał: > > > Uważasz, że autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo, czy nie? > > Oczywiscie, ze by poprawily No to bajki, czy nie bajki? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 15:36 jureek napisał: > No to bajki, czy nie bajki? Jakie bajki? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 16:21 hanni napisał: > jureek napisał: > > > No to bajki, czy nie bajki? > > Jakie bajki? Bajki jak to autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 16:30 jureek napisał: > Bajki jak to autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo. A coz mi do twoich bajek? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 16:43 hanni napisał: > jureek napisał: > > > Bajki jak to autostrady poprawiłyby bezpieczeństwo. > > A coz mi do twoich bajek? Pamiętasz jeszcze, jak zatytułowałeś wątek? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 17:06 jureek napisał: > >hanni napisał: > > A coz mi do twoich bajek? > > Pamiętasz jeszcze, jak zatytułowałeś wątek? Pamietam. Pamietam tez, co "grosskotzig" napisales kilka dni temu, cytuje: "Mnie przynajmniej tak wschodnioeuropejsko wychowano, że niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie". Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 17:10 Sorry, ale nie wciągniesz mnie w personalne przepychanki. Pozostanę przy meritum. Czy uważasz, że teza o poprawie bezpieczeństwa dzięki autostradom to bajka? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 17:17 jureek napisał: > Sorry, ale nie wciągniesz mnie w personalne przepychanki. Przeciez nawet tego nie probuje. > Pozostanę przy meritum. Czy uważasz, że teza o poprawie > bezpieczeństwa dzięki autostradom to bajka? Ta teza nie jest ani moja ani nie dotyczy meritum. Dlatego nie wciągniesz mnie w takie jalowe dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 17:35 hanni napisał: > Ta teza nie jest ani moja ani nie dotyczy meritum. Owszem, jest to Twoja teza. Postawiłeś ją w tytule wątku przez Ciebie założonego. Tak trudno przyznać, że to jednak nie bajka? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 18:13 jureek napisał: > Owszem, jest to Twoja teza. Postawiłeś ją w tytule wątku przez > Ciebie założonego. No to w takim razie czytamy rozne fora. Ja w moim temacie widze "teze", ze autostrady nie "rozwiazalaby problemu wysokiej (znacznie wyzszej niz na zachodzie) smiertelnosci" na drogach. I "[b] rozwiazanie problemu wysokiej smiertelnosci[b] to cos zupelnie innego niz tylko "poprawa bezpieczenstwa"". > Tak trudno przyznać, że to jednak nie bajka? Owszem. "Teza", ktorej autorstwo usilujesz mi wcisnac wcale nie nie pochodzi ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 18:32 hanni napisał: > jureek napisał: > > > Owszem, jest to Twoja teza. Postawiłeś ją w tytule wątku przez > > Ciebie założonego. > > No to w takim razie czytamy rozne fora. > Ja w moim temacie widze "teze", ze autostrady nie "rozwiazalaby problemu > wysokiej (znacznie wyzszej niz na zachodzie) smiertelnosci" na drogach. > I "[b] rozwiazanie problemu wysokiej smiertelnosci[b] to cos zupelnie innego > niz tylko "poprawa bezpieczenstwa"". Jak już taki dokładny jesteś, to napisz, że tego w nawiasie "znacznie wyzszej niz na zachodzie" nie było w Twoim poście otwierającym wątek, lecz dodałeś to dopiero teraz. Czy poprawa bezpieczeństwa nie przekłada się na "rozwiązanie problemu wysokiej śmiertelności"? Czy jedno z drugim nie ma związku? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 18:46 jureek napisał: > Jak już taki dokładny jesteś, to napisz, że tego w nawiasie > "znacznie wyzszej niz na zachodzie" nie było w Twoim poście > otwierającym wątek, lecz dodałeś to dopiero teraz. A jakiz inny punkt odniesienia jeszcze mamy, krytykujac sytuacje w Polsce? Ciagle popelniam blad zakladajac, ze ludzie rozumieja, co czytaja: "Ryzyko bycia ofiarą śmiertelną na drogach w Polsce jest czterokrotnie większe niż w Niemczech i Wielkiej Brytanii" > Czy poprawa bezpieczeństwa nie przekłada się na "rozwiązanie > problemu wysokiej śmiertelności"? Nie. Poprawa bezpieczenstwa bylby przykladowo spadek smiertelnosci o 3%. Nie byloby to rownoznaczne z "rozwiazaniem problemu wysokiej smiertlenosci" na drogach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 18:56 hanni napisał: > A jakiz inny punkt odniesienia jeszcze mamy, krytykujac sytuacje w Polsce? No tak, zapomniałem, że sensem Twojej twórczości tutaj jest ciągłe porównywanie się z zachodnim punktem odniesienia i wykazywanie, jakimi to dzikusami jesteśmy. Ja nie odczuwam takiej potrzeby porównywania się z innymi i dowartościowywania się w ten sposób. Mi wystarczy jako punkt odniesienia stan obecny i dlatego popieram wszelkie działania mające na celu poprawę sytuacji (w tym budowę autostrad i ekspresówek) i nie nazywam takich działań bajkami. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 19:06 jureek napisał: > Ja nie odczuwam takiej potrzeby porównywania się z innymi i > dowartościowywania się w ten sposób. O rety, rety! I wiesz tez, ze nie jest grzecznie odpowiadac pytaniem na pytanie. Bo tak cie wychowano. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 19:09 hanni napisał: > O rety, rety! Widzę, że targają Tobą emocje. Spokojnie, to tylko forum. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 19:14 jureek napisał: > Widzę, że targają Tobą emocje. Jakos juz sie przyzwyczailem do tego, ze widzisz rzeczy, ktorych nikt poza toba nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 19:19 hanni napisał: > Jakos juz sie przyzwyczailem do tego, ze widzisz rzeczy, ktorych nikt poza toba > nie widzi. Zdradzisz mi, w jaki sposób tak szybko sprawdziłeś, że nikt poza mną nie widział Twoich emocji wyrażonych wołaniem "rety, rety" i jeszcze dodatkowo zaakcentowanych wykrzyknikiem? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 19:28 jureek napisał: > Zdradzisz mi, w jaki sposób tak szybko sprawdziłeś, że nikt poza > mną nie widział Twoich emocji wyrażonych wołaniem "rety, rety" i > jeszcze dodatkowo zaakcentowanych wykrzyknikiem? Widzisz tu jeszcze kogos, kto bylby na tyle "bescheuert", zeby moje rozbawienie twoim wyznaniem "Ja nie odczuwam takiej potrzeby porównywania się z innymi i dowartościowywania się w ten sposób." odebral jako "targanie emocjami"? Boze, ale z ciebie nudziarz.... i heuchler. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Skad taki karkolomny wniosek? 11.12.09, 13:17 hanni napisał: > Widzisz tu jeszcze kogos, kto bylby na tyle "bescheuert", zeby moje rozbawienie > twoim wyznaniem "Ja nie odczuwam takiej potrzeby porównywania się z innymi i > dowartościowywania się w ten sposób." odebral jako "targanie emocjami"? Nie, nie widzę, żeby ktoś coś takiego napisał. I to ma być dowód na to, że nikt tak nie uważa? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Skad taki karkolomny wniosek? 08.12.09, 14:26 jureek napisał: > Skoro Twoim zdaniem budowa autostrad nie poprawi bezpieczeństwa, to po co je > budować? > Jura No co Ty, lekcji nie odrobiłeś? Oj, nie czytasz dokładnie fachowych analiz... Przecież hanni wykazał już, że im więcej dobrych dróg tym chętniej ludzie nimi jeżdżą, ergo - tym większy ruchi tym więcej ofiar. Nic nie budować i zniszczyć to, co już jest a będzie jak w Szwajcarii.:D Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 13:52 Przydalaby sie informacja jaka byla proba statystyczna. Tzn znamy wynik ilorazu wypadki/ilosc samochodow, ale nie znamy dzielnej i dzielnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:30 Myslę że żeby badanie było fair to w każdym badanym kraju zasada jest identyczna. Jaka by nie była . Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:34 habudzik napisał: > Myslę że żeby badanie było fair to w każdym badanym kraju zasada jest > identyczna. Jaka by nie była . Ale Polakow mogl ktos zrobic w konia. Nie wiesz jak to jest? Gdyby na przyklad okazalo sie, ze ilosc samochodow albo wypadkow byla gdzies wieksza albo mniejsza to tlumaczyloby to, dlaczego jest tak krzywdzacy i tendencyjny wynik ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 10.12.09, 00:27 Polacy nie są tchórzami. Nie boją się zaglądać śmierci w oczy. W przeciwieństwie do niektórych... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 11.12.09, 13:21 belkot_belkot_belkot napisał: > Polacy nie są tchórzami. > Nie boją się zaglądać śmierci w oczy. > W przeciwieństwie do niektórych... Ale pojechałeś po bandzie. Jak już ktoś koniecznie chce pokazać, jaki to jest odważny, to niech robi to na własne ryzyko, a nie naraża innych. Dość mam takich "odważnych bohaterów", z powodu których muszę ostro hamować lub uciekać na pobocze, bo "odważny bohater" zdecydował się na wyprzedzanie na pałę przed zakrętem albo wzniesieniem. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 12.12.09, 12:35 jureek napisał: > Ale pojechałeś po bandzie. Jak już ktoś koniecznie chce pokazać, jaki to jest > odważny, to niech robi to na własne ryzyko, a nie naraża innych. Dość mam takic > h > "odważnych bohaterów", z powodu których muszę ostro hamować lub uciekać na > pobocze, bo "odważny bohater" zdecydował się na wyprzedzanie na pałę przed > zakrętem albo wzniesieniem. To chyba była lekka prowokacja :) Skoro tytuł wątku jest głupi to i wpisy adekwatne. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Bajki? 08.12.09, 13:53 Widzę, że ścierwojadm świńska grypa się znudziła i zwęszyły kolejny "ciekawy temat": mapę niebezpiecznych dróg w Polsce. Czy towarzyszka zauważyła, że na wymienionej mapce autostrada A4 jest zaznaczona nie na czarno, tylko na żółto i brązowo - co oznacza "małe ryzyko" i "średnie ryzyko"? Zapewne nie, bo to stoi w sprzeczności z założoną przez towarzyszkę tezą. Wiadomo: "jeśli fakty przeczą rzeczywistości - tym gorzej dla faktów".:D Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki? 08.12.09, 14:28 kozak-na-koniu napisał: > Czy towarzyszka zauważyła, że na wymienionej mapce autostrada A4 > jest zaznaczona nie na czarno, tylko na żółto i brązowo - co > oznacza "małe ryzyko" i "średnie ryzyko"? A czy szczeciniasta przedstawicielka parzystokoptnych zauwazyla, ze te "zolte i brazowe, co oznacza "małe ryzyko" i "średnie ryzyko"" to ciagle 6-krotnie wyzsze ryzyko niz na autostradach Niemiec i Wielkiej Brytanii? Nie zauwazyla bo wymagloby skojarzenia dwoch wypowiedzi ato juz o wiele zbyt duzo jak na kogos, kto ma dawac tylko mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Bajki? 08.12.09, 14:37 hanni napisał: > A czy szczeciniasta przedstawicielka parzystokoptnych zauwazyla, ze te "zolte i > brazowe, co oznacza "małe ryzyko" i "średnie ryzyko"" to ciagle 6- krotnie wyzsz > e > ryzyko niz na autostradach Niemiec i Wielkiej Brytanii? Czy psychiczny mógłby podać jakieś wiarygodne źródło danych na poparcie tej bzdury? Po co, motłochowi mają wystarczyć haniowe "prawdy objawione". No tak... > Nie zauwazyla bo wymagloby skojarzenia dwoch wypowiedzi ato juz o wiele zbyt > duzo jak na kogos, kto ma dawac tylko mleko. Niech psychiczny się nie pulta, tylko wklei linki do tych wypowiedzi. I niech już się nie wypowiada w sprawach, na których zna się jak koza na pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki? 08.12.09, 14:44 kozak-na-koniu napisał: > Czy psychiczny mógłby podać jakieś wiarygodne źródło danych na > poparcie tej bzdury? Ty parzystkopytny wiesz w ogole gdzie jestes i jak sie tu znalazles? I co tu w ogole robisz? Klikniecie na link to tez dla ciebie za duzo, co? Nie wie nawet o co chodzi ale tyle ma do opowiadania... Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat "Policja ma jednak wątpliwości co do rzetelności r 08.12.09, 17:43 aportu" To tez z twojego linka. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju A ja wkleje linki! A co? 08.12.09, 14:48 Otoz w kraju naszego aderwsarza, mimo jednej z najgestszych sieci autostrad na swiecie, mimo jazdy 33 km/h poza nimi tak rozowo nie jest. DROGI GLOWNE AUTOSTRADY Dlaczego nie jest rozowo? Bo o ile na autostradach jest super, to na drogach, na ktorych jakoby nikt nie przekracza predkosci i w ogole jezdzi sie 33 km/h, miejscami ryzyko jest zaskakujaco duze. To sa zapewne miejsca, do ktorych jezdza Polacy. No bo przeciez nie moze byc tak, ze Szwajcarzy, tak jak Polacy w swoich "czarnych punktach", umawiaja sie na to, ze na jakichs odcinkach drog poniosa sliczna smierc :-P Ciekawe jak to jest... Nie przekraczaja predkosci, a jednak gina. Drogi nie maja wplywu na bezpieczenstwo, a jednak gina. To co? Promieniowanie ultrafiolkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Fajnie ze zadales sobie trud wklejenia. 08.12.09, 14:53 Gdybys zadal sobie jeszcze trud zrozumienia, byloby jeszcze lepiej. To czarne, brazowe i zolte to (mimo podobienstwa kolorow) ciagle kilka krotnie mniejsza wypadkowosc niz w Polsce. emes-nju napisał: > Ciekawe jak to jest... Nie przekraczaja predkosci, Nie powinienes na domiar zlego wierzyc we wszystko, co ci opowiada koza. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Fajnie ze zadales sobie trud wklejenia. 08.12.09, 15:05 hanni napisał: > Gdybys zadal sobie jeszcze trud zrozumienia, byloby jeszcze lepiej. > > To czarne, brazowe i zolte to (mimo podobienstwa kolorow) ciagle kilka krotnie > mniejsza wypadkowosc niz w Polsce. Dowody, towarzyszko, dowody! Czarno na białym i z wiarygodnych źródeł. Do wiarygodnych źródeł nie zaliczam Waszej radosnej tfurczości. > Nie powinienes na domiar zlego wierzyc we wszystko, co ci opowiada koza. Ależ, haniu! To chyba wyraźnie widać, że mało kto tu traktuje poważnie haniowohabudzikowe wypociny...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Fajnie ze zadales sobie trud wklejenia. 08.12.09, 15:08 > To czarne, brazowe i zolte to (mimo podobienstwa kolorow) ciagle kilka krotnie > mniejsza wypadkowosc niz w Polsce. Czyli w przydzielaniu kolorow stosowano inne kryteria? To cale to malowanie mozna o skraj d..py potluc. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:14 W Szwajcarii albo Francji tez znajdziesz gosci nawalonych od rana do wieczora. Roznica miedzy nami bedzie polegac na tym, ze ja ciagle bede wiedzial, ze krajem w ktorym konsumuje sie astronomiczne ilosci wodki z tragicznymi skutkami dla spoleczenstwa jest np. Rosja. Dla ciebie i emciaka bedzie to dowod, ze nawyki spozywania alkoholu i tego skutki spoleczne sa takie same we Francji i Szwajcarii jak w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:17 Towarzyszko, nie piszemy o spożyciu mocnych trunków na głowę ludności ani o wypadkowości brutto na drogach całej Polski w porównaniu z wypadkowością na wybranych drogach Szwajcarii. Proszę wrócić do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:35 Dziękuję towarzyszko za wielce merytoryczną odpowiedź. No, to się nazywa bolszaja kultura... Prosto z Grazu.:D Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:19 Czyli dane sa obiektywne. Czarny oznacza taka sama ilosc zabitych? Jesli tak, to wyniki Szwajcarii sa porazajace. Oni zabijaja sie na calkiem sporej ilosci drog dokladnie tak samo, jak Polacy, ale Polacy jezdza choc o 70 km/h szybciej. Znaczy o wiele lepiej. Rozumiem, ze gdyby Szwajcarzy aczeli jezdzic jak Polacy, to zabrakloby skali? Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:27 edek40 napisał: > Jesli tak, to wyniki Szwajcarii sa porazajace. Rzeczywiscie! Smiertelnosc jest jeszcze nizsza niz w Niemczech a juz tam zabija sie 4 razy mniej ludzi! > Oni zabijaja sie na calkiem sporej ilosci drog dokladnie tak samo, > jak Polacy, Malo tego! Znajdziesz nawet Szwajcarow pijacych wodke tak ostro jak najgorsi alkoholicy w Rosji! Porazajace, co sie w tej Szwajcarii robi, co? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:37 > Rzeczywiscie! Smiertelnosc jest jeszcze nizsza niz w Niemczech a juz tam zabija > sie 4 razy mniej ludzi! Ale Niemcy choc potrafia na gaz naciskac. A Szwajcarzy 30 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:38 edek40 napisał: > Ale Niemcy choc potrafia na gaz naciskac. A Szwajcarzy 30 km/h... Jak jestes wyznawca kozy, to juz twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:46 > Jak jestes wyznawca kozy, to juz twoj problem. Traktuje to jak komplement. Jest to jedna z osob, ktore sytuacje na naszych drogach widza w sporo szerszym aspekcie niz tylko durnym klepaniu o predkosci, nie negujac jednosczesnie wplywu tego parametru na bezpieczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:53 edek40 napisał: > > Jak jestes wyznawca kozy, to juz twoj problem. > > Traktuje to jak komplement. Jest to jedna z osob, ktore sytuacje na naszych > drogach widza w sporo szerszym aspekcie. I jeszcze jaki autorytet w kwestiach ruchu drogowego w Szwajcarii albo Niemczech! Wierzysz mu slepo. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 15:58 Buuuuuu! Hania mnie nie lubi...:D Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 16:04 > Buuuuuu! Hania mnie nie lubi...:D On lubi tylko habudzika. Wole wiec, aby mnie rowniez nie lubil :) Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 16:26 edek40 napisał: > > Buuuuuu! Hania mnie nie lubi...:D > > On lubi tylko habudzika. Wole wiec, aby mnie rowniez nie lubil :) A ja mam to w (...). Nadal jednak nie wiem jak to sie dzieje, ze w tej nieludzko jakoby zdyscyplinowanej Szwajcarii jest tak zaskakujaco duzo "czarnych" i "czerwonych" drog. "Udowodniono" juz tu (nasz Ubermensch tez bral w tym udzial), ze drogi nie maja wplywu na bezpieczenstwo. Nasz adwersarz z uporem maniaka "udowadnia" nam tez, ze tylko kierowcy, poprzez przestrzeganie przepisow (!), odpowiadaja praktycznie w 100% za bezpieczenstwo. Ten sam czlowiek wbija nam, polskim chamom i mordercom (inna sprawa jest to, ze skoro uwaza nas za gorszych, debili, chamow, mordercow, to jak moze sie spodziewac, ze nas do czegos przekona - jestesmy przeciez na to za glupi :-P ) do lbow, ze Szwajcarzy jezdza jak baranki. No to skad te "czarne" i "czerwone" drogi w Szwajcarii...? Tak zle maja dobrane ograniczenia predkosci, ze te baranki, po baraniu przestrzegajac tego, co na znakach, koncza swoje baranie zywoty w przecudnych alpejskich okolicznosciach przyrody? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 16:33 emes-nju napisał: > Nadal jednak nie wiem jak to sie dzieje, ze w tej nieludzko jakoby > zdyscyplinowanej Szwajcarii jest tak zaskakujaco duzo "czarnych" i > "czerwonych" drog. Ty sie lepiej zastanow czemu wierzysz bredniom, ktore rozpowiada koza. Wtedy moze tez bedzie ci latwiej znalezcz wytlumaczenie, czemu mimo "tak zaskakujaco duzo "czarnych" i "czerwonych" drog" smiertlenosc w Szwajcarii jest kilka razy nizsza niz w Polsce i nalezy do najnizszych na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 16:36 Myślusz, Haniu że Twoje brednie są lepsze?:D Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 16:39 > Ty sie lepiej zastanow czemu wierzysz bredniom, ktore rozpowiada koza. Wtedy > moze tez bedzie ci latwiej znalezcz wytlumaczenie, czemu mimo "tak zaskakujaco > duzo "czarnych" i "czerwonych" drog" smiertlenosc w Szwajcarii jest kilka razy > nizsza niz w Polsce i nalezy do najnizszych na swiecie. Wszyscy zachodzimy tylko w glowe, jak to mozliwe, ze w Szwajcarii w ogole wystepuja czerwone i czarne drogi. Nie mowimy o ilosci zabitych, tylko o konfrontacji Twoich slow z faktem istnienia i, to wcale nie tak malego, kolorow czarnego i czerwonego na mapie Szwajcarii. Jest ich istotnie duuuuuzo mniej niz w Polsce. Ale sa, choc z Twoich opowiesci nasuwa sie tylko jeden, zielono-zolty, wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 17:02 edek40 napisał: > Wszyscy zachodzimy tylko w glowe, jak to mozliwe, ze w Szwajcarii > w ogole wystepuja czerwone i czarne drogi. I czemu mnie to nie dziwi, ze znow zachodzicie "w glowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Wytlumacze to prosciej: 08.12.09, 17:08 hanni napisał: > I czemu mnie to nie dziwi, ze znow zachodzicie "w glowe"? Nie wiemy, Haniu. Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sama. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: A ja wkleje linki! A co? 08.12.09, 14:56 > a wplywu na bezpieczenstwo, a jednak gina. To co? Promieniowanie ultrafiolkowe? Raczej szarotkowe... Albo serowe... Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 13:55 Czy zmierzasz do tego, zeby UE odebrala nam prawa jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 13:59 Nie. On znów zmierza do tego, by udowodnić że w Grazu nie ma autostrad, za to są strefy 30km/godz., bo przy hamowaniu z powyżej 30km/godz. wydziela się energia oraz maleje obraz na siatkówce oka, przez co ten co jechał 30km/godz. zatrzyma się na odcinku krótszymod tego, co jechał 180km/godz. i dlatego w Warszawie ginie tak dużo pieszych a w Berlinie tak mało.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:34 edek40 napisał: > Czy zmierzasz do tego, zeby UE odebrala nam prawa jazdy? No , większości by się przydało i na ponowne szkolenie za granicą + wizyta u psychologa + 10 lat karceru w postaci mieszkania np w Norwegii i codzienna jazda na maxymalnie 4 biegu , nie wiecej jak 70km/h z południa Norwegii na północ i z powrotem . Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:39 Przygłupowi habudzikowi to by się przydało jak najbardziej. Trzeba być kompletnym debilem, by się rozbijać 120/godz. po osiedlowych alejkachi jeszcze się tym chwalić.:D Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:40 > No , większości by się przydało i na ponowne szkolenie za granicą + wizyta u > psychologa + 10 lat karceru w postaci mieszkania np w Norwegii i codzienna jazda > na maxymalnie 4 biegu , nie wiecej jak 70km/h z południa Norwegii na północ i z > powrotem . Pojdz do slusarza, to zrobi Ci blokade na skrzynie biegow i przestaniesz smigac 160 km/h po Warszawie, a i srednie na szosie spadna z deklarowanych 60-70 km/h, a nawet wiecej. Czyli zaczniesz jezdzis choc troche podobnie do mnie, co moze nawet zaowocowac tym, ze na widok zagubionej panienki nie wjedziesz jej jak ciucmok w tyl. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:42 to Ty chyba nie wiesz jak się w Stanach uczy i zdaje egzamin na prawo jazdy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:00 > to Ty chyba nie wiesz jak się w Stanach uczy i zdaje egzamin na prawo jazdy ;-) Jak w Tytusie, Romku i A'Tomku. "Czy chcesz, z wlasnej i nieprzymuszonej woli, szpanowoc przed innymi faktem posiadania samochodu". Albo jakos podobnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:07 marecki-34 napisał: > to Ty chyba nie wiesz jak się w Stanach uczy i zdaje egzamin na prawo jazdy ;-) Wiem , to farsa . Problem polega na tym że oni tam oprócz PJ maja mózgi . Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:22 > Wiem , to farsa . Problem polega na tym że oni tam oprócz PJ maja mózgi . Oczywiscie. Dlatego w instrukcji mojego chevy stoi jak byk, ze cruise control, to nie jest autopilot. Chodzi bowiem o to, abym po wlaczeniu tego ustrojstwa dalej trzymal kierownice, a nie poszedl bzykac zony na tylnej kanapie. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:31 Myślę, że mógłbyś spróbować bo ostatnio jakaś kobitka wygrała w sądzie bo jej nie uprzedzili, że tak nie wolno ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:01 no .. udowodniles, ze tam autostrady sa jeszcze bardziej bezpieczne w stosunku do zwyklych drog. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:09 tiges_wiz napisał: > no .. udowodniles, ze tam autostrady sa jeszcze bardziej > bezpieczne w stosunku do zwyklych drog. Ach, naprawde myslisz, ze ja to "udowodnilem"? Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:20 hanni napisał: > Ach, naprawde myslisz, ze ja to "udowodnilem"? Rzeczywiście, towarzyszko, udowodnili to specjaliści. Na wzmiankowanych przez Was oraz Waszych kolesi po fachu krętych, wąskich, zatłoczonych drogach trup kładzie się częściej, jak na zupełnie podobnych ale mniej zatłoczonych drogach w okolicach Łomży, Zambrowa i Białegostoku. Tamteczęściej są zaznaczane na żółto a nawet na sielono, Ciekawe dlaczego? Może dlatego, że tam wszyscy jeżdżą jak w Swajcarii - czyli najwyżej 33km/godz. i jak w Szwajcarii zupełnie nie ma tam autostrad?:D eurorap2009.s3.amazonaws.com/RRM%20PO%20CZ%20SK%20SNAPSHOT%202009_EC.PDF Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:41 Wrecz przeciwnie. W tamtych rejonach da sie plynnie bardzo szybko jechac. Zagrozenia to tylko wyprzedzajacy zza wzgorza i zwierzatka. No i na Lomzynskiej trasie to oczywiscie TRAKTORY :) Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:07 Myślisz, że na Zachodzie nie mają traktorów??? One wyskakują zza winkla nawetna berlińskim ringu i nikt na nie nie trąbi, bo wszyscyjeżdżą najwyżej 33km/godz. - taka kultura!:D Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 17:17 No jakos tego nie widze. Traktor 30 kmh a oni 33 kmh. Masakra jakas. To wyprzedzanie jak TIR TIRa przez pare kilometrow. Ale na to chyba mamy juz inny watek (aczkolwiek przy polskich predkosciach rzedu 87 kmh) ? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:15 hanni jest specjalistą od wyrwania z kontekstu jednego zdania i powtarzania go w kółko. Mnie na przykład interesują 2 kwestie z tego artykułu: "W 95 procentach przyczyną wypadków jest błąd człowieka." a potem "Dziurawe, wąskie i nierówne drogi, jak wynika z opracowania, są przyczyną około 35 proc. wypadków. W 10 proc. zawinił stan techniczny pojazdów. Zdarzało się, że wypadki miały kilka przyczyn." I druga: "Policja ma jednak wątpliwości co do rzetelności raportu. - Nie wiem, z jakich danych korzystali autorzy, bo z naszych informacji wynika, że na Dolnym Śląsku maleje liczba wypadków i ofiar śmiertelnych - mówi Paweł Petrykowski z dolnośląskiej policji." Ale pewnie się czepiam bo pirat drogowy jestem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:24 marecki-34 napisał: > hanni jest specjalistą od wyrwania z kontekstu jednego zdania No to masz teraz wreszcie szanse, zeby bezwzglednie zdemaskowac "kontekst" z ktorego to zostalo to "wyrwane". Sam jestem ciekaw, co to zmieni w sensie tej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:01 hanni napisał: > Sam jestem ciekaw, co to zmieni w sensie tej wypowiedzi? Sensu Twojej wypowiedzi to na pewno nie zmieni ;-) Artykuł jest płaski, nie daje żadnych cyfr do porównania, powtarza tylko tezę o "zabójcach na polskich drogach". Nawet drogówka ma wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:06 marecki-34 napisał: > hanni napisał: > > > Sam jestem ciekaw, co to zmieni w sensie tej wypowiedzi? > > Sensu Twojej wypowiedzi to na pewno nie zmieni ;-) > > Artykuł jest płaski, nie daje żadnych cyfr do porównania, powtarza tylko tezę o > "zabójcach na polskich drogach". Nawet drogówka ma wątpliwości. Ale ten artykuł mówi o całęj Europie nie tylko o Polsce . Wszedzie w Europie badania zostały zrobione w ten sam sposób . Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:19 marecki-34 napisał: > Artykuł jest płaski, nie daje żadnych cyfr do porównania, Owszem daje, nawet wiecej, wyniki tych porownan. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:44 Jeszcze nie znalazłem europejskich statystyk pojazdokilometrów, żeby sprawdzić czy na pewno Polska jest na ostatnim miejscu w Europie pod względem ilości zabitych w wypadkach na ilość pojazdokilometrów. Ze statystyk ilości zabitych na milion mieszkańców wynika, że nawet w takiej Grecji w 2006 roku zabijali się częściej niż w Polsce. Najświeższe wspólne dla całej Europy dane ze strony niemieckiego Urzędu Statystycznego, miałeś rację strona ADAC i destatis.de to kopalnia wiedzy, szkoda, że tak mało danych cytujesz, z pośpiechu zapewne ;-) - robię postępy w nauce niemieckiego ;-) A najwięcej wypadków było na Litwie. Szkoda, że Szwajcaria jest tam niesklasyfikowana ;-) Wybacz ale nie wierzę na słowo dziennikarzom goniącym za "trupem i sensacją". Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:50 marecki-34 napisał: > Jeszcze nie znalazłem europejskich statystyk pojazdokilometrów, żeby sprawdzić > czy na pewno Polska jest na ostatnim miejscu w Europie pod względem ilości > zabitych w wypadkach na ilość pojazdokilometrów. Jest na przed-przedostatnim. Wegry i Lotwa maja troche wiecej zabitych (26,6) i (26,3) niz Polska (25,5). Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 16:00 Tobie też nie wierzę na słowo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 16:21 marecki-34 napisał: > Tobie też nie wierzę na słowo ;-) No to juz twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 16:54 hanni napisał: > No to juz twoj problem. > Wiem, że to nie wpłynie na Twoje samopoczucie wyższości względem części użytkowników tego forum ;-P Mój problem jest taki, że będę musiał przekopać się przez dane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 17:07 marecki-34 napisał: > Mój problem jest taki, że będę musiał przekopać się przez dane. Tak sie juz ma, gdy sie innym po prostu nie ufa. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 17:46 hanni napisał: > Tak sie juz ma, gdy sie innym po prostu nie ufa. Mnie to nie martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 18:14 marecki-34 napisał: > Mnie to nie martwi. "Nie martwi" cie ale skarzysz sie, ze masz "problem". Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 18:28 hanni napisał: > "Nie martwi" cie ale skarzysz sie, ze masz "problem". Nie martwi mnie to, że Ci nie ufam a problem mam z częścią materiału po niemiecku ale nie jest to problem nie do rozwiązania ;-P Bądź uprzejmy i nie mieszaj moich wypowiedzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 18:32 marecki-34 napisał: > Nie martwi mnie to, że Ci nie ufam a problem mam z częścią > materiału po niemiecku. No to nie pozostaje mi nic innego jak sie cieszyc, ze ten problem cie nie martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 18:51 hanni napisał: > marecki-34 napisał: > No to nie pozostaje mi nic innego jak sie cieszyc, ze ten problem cie nie martw > i. Właśnie taki jest Twój problem, że czytasz i nie rozumiesz co przeczytałeś. Patrzysz i widzisz to co chcesz widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 19:08 marecki-34 napisał: > Właśnie taki jest Twój problem, że czytasz i nie rozumiesz co przeczytałeś. No to jeszcze bardziej mnie cieszy, ze mam tez jakis problem, ktory i ty masz juz od dawna. Cieszysz sie tez? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 11:12 Cieszy Cię chyba poczucie przynależności do grupy ;-) Szukaj gdzie indziej, ja nie mam wspólnych z Tobą problemów ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 14:41 marecki-34 napisał: > hanni jest specjalistą od wyrwania z kontekstu jednego zdania i powtarzania go > w > kółko. > Mnie na przykład interesują 2 kwestie z tego artykułu: > "W 95 procentach przyczyną wypadków jest błąd człowieka." a potem "Dziurawe, > wąskie i nierówne drogi, jak wynika z opracowania, są przyczyną około 35 proc. > wypadków. W 10 proc. zawinił stan techniczny pojazdów. Zdarzało się, że wypadki > miały kilka przyczyn." Inne kwestie typu : Szwed czy Holender jeżdżący po polskiej drodze zrobi mniej wypadków już Cię nie interesują , prawada ? Za to jak Polak do Anglii wybył to nagle Anglikom podskoczyła liczba wypadków . To też Cie nie interesuje . > I druga: > "Policja ma jednak wątpliwości co do rzetelności raportu. - Nie wiem, z jakich > danych korzystali autorzy, bo z naszych informacji wynika, że na Dolnym Śląsku > maleje liczba wypadków i ofiar śmiertelnych - mówi Paweł Petrykowski z > dolnośląskiej policji." > > Ale pewnie się czepiam bo pirat drogowy jestem ;-) Wg policji liczba maleje bo ona maleje ale w dalszym ciągu jest to x razy więcej niż w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:07 habudzik napisał: > > Mnie na przykład interesują 2 kwestie z tego artykułu: > > "W 95 procentach przyczyną wypadków jest błąd człowieka." a potem "Dziura > we, > > wąskie i nierówne drogi, jak wynika z opracowania, są przyczyną około 35 > proc. > > wypadków. W 10 proc. zawinił stan techniczny pojazdów. Zdarzało się, że w > ypadki > > miały kilka przyczyn." > > Inne kwestie typu : Szwed czy Holender jeżdżący po polskiej drodze zrobi mniej > wypadków już Cię nie interesują , prawada ? Za to jak Polak do Anglii wybył to > nagle Anglikom podskoczyła liczba wypadków . To też Cie nie interesuje . O tych innych kwestiach cytowany przez hanniego artykuł nie traktuje. habudzik napisał: > Wg policji liczba maleje bo ona maleje ale w dalszym ciągu jest to x razy więce > j > niż w Europie. Nikt z obecnych na Forum tego nie kwestionuje. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:15 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > > Mnie na przykład interesują 2 kwestie z tego artykułu: > > > "W 95 procentach przyczyną wypadków jest błąd człowieka." a potem " > Dziura > > we, > > > wąskie i nierówne drogi, jak wynika z opracowania, są przyczyną oko > ło 35 > > proc. > > > wypadków. W 10 proc. zawinił stan techniczny pojazdów. Zdarzało się > , że w > > ypadki > > > miały kilka przyczyn." > > > > Inne kwestie typu : Szwed czy Holender jeżdżący po polskiej drodze zrobi > mniej > > wypadków już Cię nie interesują , prawada ? Za to jak Polak do Anglii wy > był to > > nagle Anglikom podskoczyła liczba wypadków . To też Cie nie interesuje . > > O tych innych kwestiach cytowany przez hanniego artykuł nie traktuje. No jak to nie : "Stan techniczny polskich dróg oczywiście pozostawia wiele do życzenia. Jednak gdyby po naszych drogach jeździli np. Szwedzi czy Holendrzy, nie byłoby tylu czarnych odcinków" > habudzik napisał: > > > Wg policji liczba maleje bo ona maleje ale w dalszym ciągu jest to x razy > więce > > j > > niż w Europie. > > Nikt z obecnych na Forum tego nie kwestionuje. To po co poruszasz skoro nikt nie kwestionuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:25 > No jak to nie : "Stan techniczny polskich dróg oczywiście pozostawia wiele do > życzenia. Jednak gdyby po naszych drogach jeździli np. Szwedzi czy Holendrzy, > nie byłoby tylu czarnych odcinków" Zwaz, ze nie ma ani slowa o Niemcach czy Szwajcarach. Ciekawe czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 08:57 Bo jakby napisaliNiemcy czy Szwajcarzy to Polacy na forum tłumaczyli by że nie ma Włochów i Hiszpanów. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 08.12.09, 15:58 habudzik napisał: Inne kwestie typu : Szwed czy Holender jeżdżący po polskiej drodze > zrobi > > mniej > > > wypadków już Cię nie interesują , prawada ? Za to jak Polak do Ang > lii wy > > był to > > > nagle Anglikom podskoczyła liczba wypadków . To też Cie nie interes > uje . > > > > O tych innych kwestiach cytowany przez hanniego artykuł nie traktuje. > > No jak to nie : "Stan techniczny polskich dróg oczywiście pozostawia wiele d > o > życzenia. Jednak gdyby po naszych drogach jeździli np. Szwedzi czy Holendrzy, > nie byłoby tylu czarnych odcinków" Ja to o Anglii miałem na myśli ;-P > > > > habudzik napisał: > > > > > Wg policji liczba maleje bo ona maleje ale w dalszym ciągu jest to > x razy > > więce > > > j > > > niż w Europie. > > > > Nikt z obecnych na Forum tego nie kwestionuje. > > To po co poruszasz skoro nikt nie kwestionuje ? Bo hanni sprowadza odpowiedzialność za ilość wypadków w Polsce praktycznie wyłącznie do przekraczania prędkości i charakteru polskich kierowców. Jest przy tym niekulturalny i zarozumiały, manipuluje informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 09:00 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > Inne kwestie typu : Szwed czy Holender jeżdżący po polskiej drodze > > zrobi > > > mniej > > > > wypadków już Cię nie interesują , prawada ? Za to jak Polak > do Ang > > lii wy > > > był to > > > > nagle Anglikom podskoczyła liczba wypadków . To też Cie nie i > nteres > > uje . > > > > > > O tych innych kwestiach cytowany przez hanniego artykuł nie traktuj > e. > > > > No jak to nie : "Stan techniczny polskich dróg oczywiście pozostawia w > iele d > > o > > życzenia. Jednak gdyby po naszych drogach jeździli np. Szwedzi czy Holend > rzy, > > nie byłoby tylu czarnych odcinków" > > Ja to o Anglii miałem na myśli ;-P Nie sądze skoro napisałeś w liczbie mnogiej o "tych innychkwestiach" > > > habudzik napisał: > > > > > > > Wg policji liczba maleje bo ona maleje ale w dalszym ciągu je > st to > > x razy > > > więce > > > > j > > > > niż w Europie. > > > > > > Nikt z obecnych na Forum tego nie kwestionuje. > > > > To po co poruszasz skoro nikt nie kwestionuje ? > > Bo hanni sprowadza odpowiedzialność za ilość wypadków w Polsce praktycznie > wyłącznie do przekraczania prędkości i charakteru polskich kierowców. No i dobrze robi bo to jest najistotniejsza rzecz w wypadkach . Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 11:16 habudzik napisał: > Nie sądze skoro napisałeś w liczbie mnogiej o "tych innychkwestiach" Ty oczywiście wiesz lepiej ;-P habudzik napisał: > No i dobrze robi bo to jest najistotniejsza rzecz w wypadkach . > Ty popatrz a ja się do formy (brak kultury, zarozumiałość) czepiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 11:49 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > Nie sądze skoro napisałeś w liczbie mnogiej o "tych innychkwestiach" > > Ty oczywiście wiesz lepiej ;-P No niestety. Tych innych kwestii było dwie a ty napisałes w liczbie mnogej wiec dotyczyło to wszystkich . > habudzik napisał: > > > No i dobrze robi bo to jest najistotniejsza rzecz w wypadkach . > > > > Ty popatrz a ja się do formy (brak kultury, zarozumiałość) czepiam ;-) No to podwazaj formę a nie zawartość . Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 12:02 habudzik napisał: > > Ty oczywiście wiesz lepiej ;-P > > No niestety. Tych innych kwestii było dwie a ty napisałes w liczbie > mnogej wiec dotyczyło to wszystkich . A Ty robisz literówki, że użyję argumentu na tym samym poziomie. habudzik napisał: > > > > > No i dobrze robi bo to jest najistotniejsza rzecz w wypadkach . > > > > > > > Ty popatrz a ja się do formy (brak kultury, zarozumiałość) > czepiam ;-) > > No to podwazaj formę a nie zawartość . Ponieważ Ty i hanni bezdyskusyjnie twierdzicie, że prędkość "to jest najistotniejsza rzecz w wypadkach", nie reagujecie na argumenty merytoryczne tylko w kółko powtarzacie jedno i to samo, hanni używa chamskich osobistych argumentów, wielokrotnie obraża kierowców w Polsce to również krytykuje takie zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 12:06 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > > Ty oczywiście wiesz lepiej ;-P > > > > No niestety. Tych innych kwestii było dwie a ty napisałes w liczbie > > mnogej wiec dotyczyło to wszystkich . > > A Ty robisz literówki, że użyję argumentu na tym samym poziomie. Literówka to bład formalny . Ty popełniłeś bład merytoryczny. > habudzik napisał: > > > > > > > No i dobrze robi bo to jest najistotniejsza rzecz w wypadkach > . > > > > > > > > > > Ty popatrz a ja się do formy (brak kultury, zarozumiałość) > > czepiam ;-) > > > > No to podwazaj formę a nie zawartość . > > Ponieważ Ty i hanni bezdyskusyjnie twierdzicie, że prędkość "to jest > najistotniejsza rzecz w wypadkach", nie reagujecie na argumenty merytoryczne > tylko w kółko powtarzacie jedno i to samo, A jakie są to te argumenty merytoryczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 12:39 habudzik napisał: > Literówka to bład formalny . Ty popełniłeś bład merytoryczny. Co to znaczy "bład"? hehe ;-) > A jakie są to te argumenty merytoryczne ? Im dłużej dyskutuję z Tobą czy z hannim tym bardziej się przekonuję, że takich argumentów nie ma i być nie może bo wy obaj macie rację i już. Poczytaj sobie ze zrozumieniem ten wątek chociażby bo mi się nie kolejny raz powtarzać tego samego, nie dam się wciągnąć w kolejną bezsensowną pyskówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 13:07 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > > Literówka to bład formalny . Ty popełniłeś bład merytoryczny. > > Co to znaczy "bład"? hehe ;-) To zależy . Taki jak Twój to bład rzeczowy , mój formalny . > > A jakie są to te argumenty merytoryczne ? > > Im dłużej dyskutuję z Tobą czy z hannim tym bardziej się przekonuję, że takich > argumentów nie ma No nie moge sie odnieść do argumetów ktorych nie podałeś . Ja podałem swoje . Najistotniejszą przyczyną wypadkow jest predkość . Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 16:05 habudzik napisał: > To zależy . Taki jak Twój to bład rzeczowy , mój formalny . Nadal nie rozumiem co to jest "bład" czy to rzeczowy czy to formalny :-( habudzik napisał: > No nie moge sie odnieść do argumetów ktorych nie podałeś . Ja > podałem swoje . Najistotniejszą przyczyną wypadkow jest predkość . > No nie mów, że nie rozumiesz moich poglądów w kwestii przyczyn wypadków w Polsce, które wyrażałem wielokrotnie na tym forum argumentując je między innymi wieloma danymi statystycznymi. Tak na marginesie, "Najistotniejszą przyczyną wypadkow jest predkość" to stwierdzenie nie argument. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 16:08 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > > > To zależy . Taki jak Twój to bład rzeczowy , mój formalny . > > Nadal nie rozumiem co to jest "bład" czy to rzeczowy czy to formalny :-( No to już Ci nie pomogę . > habudzik napisał: > > > No nie moge sie odnieść do argumetów ktorych nie podałeś . Ja > > podałem swoje . Najistotniejszą przyczyną wypadkow jest predkość . > > > No nie mów, że nie rozumiesz moich poglądów w kwestii przyczyn wypadków w > Polsce, które wyrażałem wielokrotnie na tym forum argumentując je między innymi > wieloma danymi statystycznymi. I jeśli dane statystyczne mowiły o tym że prędkość jest najistotniejsza to sie z tym zgadzam i wiecej nie piszę . > Tak na marginesie, "Najistotniejszą przyczyną wypadkow jest predkość" to > stwierdzenie nie argument. Nie . To jest argument ale nie mój . Jak go tylko cytuję . Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 16:22 habudzik napisał: > No to już Ci nie pomogę . Czyżbyś używał słów, których nie rozumiesz? > > habudzik napisał: > > > > I jeśli dane statystyczne mowiły o tym że prędkość jest > najistotniejsza to sie z tym zgadzam i wiecej nie piszę . Jakbyś się zgodził i więcej nie pisał to by Ci nikt głowy nie zawracał ;-) habudzik napisał: > Nie . To jest argument ale nie mój . Jak go tylko cytuję . Autor tego stwierdzenia a nie argumentu będę uparty wie, że go cytujesz, postawiłeś mu za to piwo? Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 16:25 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > No to już Ci nie pomogę . > > Czyżbyś używał słów, których nie rozumiesz? Nie . Ja je rozumiem . To Ty pytałeś mnie a nie ja Ciebie . > > > habudzik napisał: > > > > > > > > I jeśli dane statystyczne mowiły o tym że prędkość jest > > najistotniejsza to sie z tym zgadzam i wiecej nie piszę . > > Jakbyś się zgodził i więcej nie pisał to by Ci nikt głowy nie zawracał ;-) To czemu zawraca . > habudzik napisał: > > > Nie . To jest argument ale nie mój . Jak go tylko cytuję . > > Autor tego stwierdzenia a nie argumentu będę uparty wie, że go cytujesz, > postawiłeś mu za to piwo? Autor tego argumentu nie wiem czy wie czy nie wie . Nieistotne to dla mnie jest . Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 16:38 habudzik napisał: > > > No to już Ci nie pomogę . > Nie . Ja je rozumiem . To Ty pytałeś mnie a nie ja Ciebie . No bądź człowiekiem i pomóż bo ja nie rozumiem słowa "bład" habudzik napisał: > To czemu zawraca . Na moje oko to w kółko cytujesz i cytujesz o tej najważniejszej przyczynie wypadków to i głowę Ci zawracają ;-) habudzik napisał: > Autor tego argumentu nie wiem czy wie czy nie wie . Nieistotne to > dla mnie jest . A fuj, dobry obyczaj wymaga wskazać autora, którego się cytuje a Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych pomoże określić czy powinieneś mu za to płacić czy tez nie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 17:53 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > > > No to już Ci nie pomogę . > > > Nie . Ja je rozumiem . To Ty pytałeś mnie a nie ja Ciebie . > > > No bądź człowiekiem i pomóż bo ja nie rozumiem słowa "bład" Przed chwila pytaełś czy uzywam słów których nieznam . Teraz okazuje się że chcesz bym podpowiadał ..... > habudzik napisał: > > > To czemu zawraca . > > Na moje oko to w kółko cytujesz i cytujesz o tej najważniejszej przyczynie > wypadków to i głowę Ci zawracają ;-) Tak . Ona jest najwazniejsz i dlatego o niej piszę . Są też inne ale na tyle mało znacżace że nie cytuje . PÓki co . > habudzik napisał: > > > Autor tego argumentu nie wiem czy wie czy nie wie . Nieistotne to > > dla mnie jest . > > A fuj, dobry obyczaj wymaga wskazać autora, którego się cytuje a Ustawa o prawi > e > autorskim i prawach pokrewnych pomoże określić czy powinieneś mu za to płacić > czy tez nie ;-) Jesli argument jest ogólnie dostępny , znany , opublikowany ???? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 18:06 habudzik napisał: No to już Ci nie pomogę . > > > > > Nie . Ja je rozumiem . To Ty pytałeś mnie a nie ja Ciebie . > > > > > > No bądź człowiekiem i pomóż bo ja nie rozumiem słowa "bład" > > > Przed chwila pytaełś czy uzywam słów których nieznam . Teraz okazuje > się że chcesz bym podpowiadał ..... No pewnie, że chcę, żebyś mi pomógł, przecież to Ty używasz słowa "bład", którego znaczenie rozumiesz (przez moment podejrzewałem, że nie rozumiesz ale mnie przekonałeś) a ja nie rozumiem. habudzik napisał: > > > > > To czemu zawraca . > > > > Na moje oko to w kółko cytujesz i cytujesz o tej najważniejszej > przyczynie > > wypadków to i głowę Ci zawracają ;-) > > > Tak . Ona jest najwazniejsz i dlatego o niej piszę . Są też inne ale > na tyle mało znacżace że nie cytuje . PÓki co . Czekaj, czekaj bo znowu czegoś nie rozumiem. Teraz mówisz, że piszesz o prędkości a parę postów wyżej pisałeś, że "I jeśli dane statystyczne mowiły o tym że prędkość jest najistotniejsza to sie z tym zgadzam i wiecej nie piszę ." To nie piszesz czy piszesz w końcu? habudzik napisał: > > > > > Autor tego argumentu nie wiem czy wie czy nie wie . Nieistotne > to > > > dla mnie jest . > > > > A fuj, dobry obyczaj wymaga wskazać autora, którego się cytuje a > Ustawa o prawi > > e > > autorskim i prawach pokrewnych pomoże określić czy powinieneś mu > za to płacić > > czy tez nie ;-) > > Jesli argument jest ogólnie dostępny , znany , opublikowany ???? Moim zdaniem co najmniej należy wskazać autora. Tu sugeruję swój brak wiedzy bo nie wiem kto powiedział "prędkość jest najistotniejszą przyczyna wypadków" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 09.12.09, 22:54 marecki-34 napisał: > > Przed chwila pytaełś czy uzywam słów których nieznam . Teraz okazuje > > się że chcesz bym podpowiadał ..... > > No pewnie, że chcę, żebyś mi pomógł, przecież to Ty używasz słowa "bład", > którego znaczenie rozumiesz (przez moment podejrzewałem, że nie rozumiesz ale > mnie przekonałeś) a ja nie rozumiem. A jak ja Ci mogę pomóc jeśli nie rozumiesz slowa bład ? > habudzik napisał: > > > > > > > To czemu zawraca . > > > > > > Na moje oko to w kółko cytujesz i cytujesz o tej najważniejszej > > przyczynie > > > wypadków to i głowę Ci zawracają ;-) > > > > > > Tak . Ona jest najwazniejsz i dlatego o niej piszę . Są też inne ale > > na tyle mało znacżace że nie cytuje . PÓki co . > > Czekaj, czekaj bo znowu czegoś nie rozumiem. Teraz mówisz, że piszesz o > prędkości a parę postów wyżej pisałeś, że "I jeśli dane statystyczne mowiły o > tym że prędkość jest > najistotniejsza to sie z tym zgadzam i wiecej nie piszę ." > > To nie piszesz czy piszesz w końcu? Jeśli dane statystyczne mówiły to się z nimi zgadzam .... > habudzik napisał: > > > > > > > Autor tego argumentu nie wiem czy wie czy nie wie . Nieistotn > e > > to > > > > dla mnie jest . > > > > > > A fuj, dobry obyczaj wymaga wskazać autora, którego się cytuje a > > Ustawa o prawi > > > e > > > autorskim i prawach pokrewnych pomoże określić czy powinieneś mu > > za to płacić > > > czy tez nie ;-) > > > > Jesli argument jest ogólnie dostępny , znany , opublikowany ???? > > Moim zdaniem co najmniej należy wskazać autora. Tu sugeruję swój brak wiedzy bo > nie wiem kto powiedział "prędkość jest najistotniejszą przyczyna wypadków" ;-) Ja też nie jestem święty i też nie znam dokładnie , słowo w słowo . Czy to zmienia coś diametralnie? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 10.12.09, 17:09 habudzik napisał: > A jak ja Ci mogę pomóc jeśli nie rozumiesz slowa bład ? Po prostu powiedzieć co oznacza słowo "bład". habudzik napisał: Jeśli dane statystyczne mówiły to się z nimi zgadzam .... Że się zgadzasz to już wiem ale czy piszesz o tym wielokrotnie czy nie piszesz to nie wiem niestety ;-) To znaczy wiem, że wielokrotnie piszesz ale mówisz, że się zgadzasz i nie piszesz. Pogubiłem się już w tym :-( habudzik napisał: > Ja też nie jestem święty i też nie znam dokładnie , słowo w słowo . Czy to > zmienia coś diametralnie? Zmienić nie zmieni ale jak miło zabrzmi dla ucha, że nie pamiętasz kogo cytujesz. Lepiej się poczuję jak się dowiem, że na forum jest jeszcze jedna osoba, która też czegoś nie pamięta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 11.12.09, 10:21 marecki-34 napisał: > habudzik napisał: > > > A jak ja Ci mogę pomóc jeśli nie rozumiesz slowa bład ? > > Po prostu powiedzieć co oznacza słowo "bład". I co jeszcze? Powiedziec co oznacza slowo "doniczka"? Moze zdrowiej byloby dac sobie spokoj z dyskutowaniem, jesli nie rozumie sie elementarnych pojec? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 11.12.09, 12:13 hanni napisał: > I co jeszcze? Powiedziec co oznacza slowo "doniczka"? > > Moze zdrowiej byloby dac sobie spokoj z dyskutowaniem, jesli nie rozumie sie > elementarnych pojec? Z twoich postów ma wynikać, że jesteś takim kulturalnym człowiekiem u tu sobie szydzisz ze mnie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 11.12.09, 12:59 marecki-34 napisał: > Z twoich postów ma wynikać, że jesteś takim kulturalnym człowiekiem u tu sobie > szydzisz ze mnie :-( Po pierwsze wcale nie jestem kulturalny, po drugie to przede wszystkim dobra rada. Jesli ktos nie wie co znacza slowa "blad" albo "doniczka" powinien sobie dla wlasnego zdrowia odpuscic wszelkie dyskusje z doroslymi ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 16.12.09, 09:23 hanni napisał: Po pierwsze wcale nie jestem kulturalny, A kiedy ja Ci to sugerowałem to się obrażałeś. Jak to jest z tą Twoja kulturą? ;-) hanni napisał: po drugie to przede wszystkim dobra > rada. Jesli ktos nie wie co znacza slowa "blad" albo "doniczka" Mi "blad" kojarzy się z rosyjskim wulgaryzmem :-D ale z niczym nie mogę skojarzyć słowa "bład", którego używa habudzik. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 20.12.09, 20:35 marecki-34 napisał: > A kiedy ja Ci to sugerowałem to się obrażałeś. Gdzie i kiedy dokladnie? > Mi "blad" kojarzy się z rosyjskim wulgaryzmem :-D To juz twoj problem. > ale z niczym nie mogę skojarzyć słowa "bład", którego używa habudzik. Dlatego wlasnie pisze, ze zdrowiej bylby dac sobie spokoj z dyskutowaniem, jesli nie rozumie sie elementarnych pojec. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 21.12.09, 10:02 hanni napisał: Dlatego wlasnie pisze, ze zdrowiej bylby dac sobie spokoj z dyskutowaniem, jesl > i > nie rozumie sie elementarnych pojec. Zapytajmy więc habudzika bo to on używa tego "podejrzanego" słowa "bład" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 21.12.09, 13:20 marecki-34 napisał: > Zapytajmy więc habudzika bo to on używa tego "podejrzanego" słowa "bład" ;-) Okreslenie "blad" wcale nie jest "podejrzane" tylko jak najbardziej oczywiste i to nawet dla dzieci w wieku przedszkolnym. Jesli chcesz, zeby wytlumaczyl ci go habudzik, to nikt ci tego nie broni. :) Ale moze generalnie byloby zdrowiej dac sobie spokoj z prowadzeniem dyskusji, jesli nie rozumie sie pojec zrozumialych nawet dla przedszklakow? Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 10.12.09, 11:06 marecki-34 napisał: > hanni używa chamskich osobistych argumentów, Nie uzywaj wobec mnie chamskich osobistych argumentow to i nie uslyszysz takich ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 10.12.09, 17:11 hanni napisał: Nie uzywaj wobec mnie chamskich osobistych argumentow to i nie uslyszysz takich > ode mnie. Przykro mi ale to nie ja używam chamskich argumentów. Nazwanie kogoś zarozumiałym nie jest ani osobiste ani chamskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 10.12.09, 17:40 marecki-34 napisał: > Przykro mi ale to nie ja używam chamskich argumentów. Jesli tak, to nie musisz sie ich obawiac z mojej strony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 10.12.09, 22:28 hanni napisał: > Jesli tak, to nie musisz sie ich obawiac z mojej strony :-) > Razi mnie to po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: Bajki czyli jak to autostrady rozwiazalyby pr 11.12.09, 10:05 marecki-34 napisał: > Razi mnie to po prostu. To twoj problem, jesli razi cie cos, czego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz takie przykladowe dane :P 08.12.09, 15:30 zeby pasowaly do twojej teorii. pewnie nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia. ale popatrzmy: 1. normalne drogi Polska - 4000 tam - 1000 2. autostrady Polska - 6 tam - 1 ha! mamy normalne drogi 4x niebezpieczniejsze i autostrady 6x panie matematyk .. ilu ludzi potrzeba zeby prawdopodobienstwo, ze dwoje beda mieli urodziny w jednym dniu bylo wieksze 0d 50%? co sie stanie z poziomem wody jak wyrzucisz kamien z lodki do wody? Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: takie przykladowe dane :P 08.12.09, 15:47 Sprobuj "matematyku" od siedmiu bolesci dla odmiany z akimi danymi: > 1. normalne drogi > Polska - 4000 zabitych / miliard km > tam - 1000 zabitych / miliard km > > 2. autostrady > Polska - 6 zabitych / miliard km > tam - 1 zabitych / miliard km > ha! mamy normalne drogi 4x niebezpieczniejsze i autostrady 6x Ha! mamy kierowcow, ktorzy na drogach zabijaja sie 4 razy czesciej i na autostradach 6 razy czesciej niz "tam". Nie wiem, czemu ciagle zakladam, ze rozmawiam z ludzmi w miare inteligentnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: takie przykladowe dane :P 08.12.09, 15:55 > Nie wiem, czemu ciagle zakladam, ze rozmawiam z ludzmi w miare inteligentnymi? zaloz lepiej ze to inni dostosowuja sie do twojego poziomu abys zrozumial. 1 i 6 przy takiej próbce jest w granicy blegu statystycznego i uznaje sie to za "tyle samo" choc mozna ladnie powiedziec ze jest 6x wiecej. mo mistrzu. ile osob potrzeba? choc to pierwsze zdanie zrob. pokaz ze matematyka i srednie nie sa ci obce. Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: takie przykladowe dane :P 08.12.09, 16:04 tiges_wiz napisał: > zaloz lepiej ze to inni dostosowuja sie do twojego poziomu abys zrozumial. Zakladam co najwyzej dobre checi ale brak mozliwosci, co widac po powyzszym. > 1 i 6 przy takiej próbce jest w granicy blegu statystycznego W twoim (pozbawionym sensu) "przykladzie", owszem. Dlatego tez podalem przyklad adekwatny do ilustrowania tego typu zagadnien. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: takie przykladowe dane :P 08.12.09, 16:09 ten przyklad jest blizszy rzeczywistosci niz ci sie wydaje. wiesz ile w polsce zginelo osob ba autostradach? no i co z tymi urodzinami? bylbym zlosliwy to bym ci pokazal przyklad na to ze mozna miec w pierwszym polroczu lepsza srednia niz druga druzyna krykieta, w drugim tez, a mimo wszystko przegrac w tabeli :> Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Re: takie przykladowe dane :P 08.12.09, 16:20 tiges_wiz napisał: > ten przyklad jest blizszy rzeczywistosci niz ci sie wydaje. Jasne, 6 zabitych "tu" i 1 zabity "tam". Bliskie to "rzeczywistosci", nie wiadomo tylko jakiej. > wiesz ile w polsce zginelo osob ba autostradach? Jeszcze ciekawsze byloby pytanie, w stosunku do ilu przejechanych pojazdokilometrow. > bylbym zlosliwy to bym ci pokazal przyklad na to ze mozna miec w pierwszym > polroczu lepsza srednia niz druga druzyna krykieta, w drugim tez, a mimo > wszystko przegrac w tabeli No to badz zlosliwy i pokaz babci. Ucieszy sie. Odpowiedz Link Zgłoś