ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 12.04.15, 21:52 Trzeba ograniczyć liczbę drzew rosnących przy drodze - wnioskuje Najwyższa Izba Kontroli. Powód? Zbyt wielu ludzi na nich ginie. Trzeba ograniczyć liczbę dróg i mostów - wnioskuje ocala. Powód? Zbyt wielu ludzi na nich ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 10:11 Zupelnie nie moge pojac o co cala afera. W majestacie prawa buduje sie na srodku drogi wysepki, czesto z betonowych kraweznikow, ktorych oznakowanie z czasem ewaporuje, a wobec niebywalej dbalosci o drogi, nie pojawia sie az do momentu, gdy ktos przez niedostosowanie zrobi sobie krzywde. W majestacie prawa poglebia sie rowy odwadniajace, robiac z nich glebokie wawozy, umacniajac je betonem oraz wykonujac betonowe przepusty dla jakze licznych, bo to krajowka, zjazdow na posesje. W majestacie prawa pobocza naszych drog usiane sa tysiacami znakow, z ktorych bardzo wiele jest zbednych, a dla np. motocyklisty zabojczych. W majestacie prawa linie na drogach miast pomagac, przeszkadzaja - coraz czesciej bowiem maszyna od linii przerywanych sie zacina i maluuuuuuuje po horyzont; a potem wjezdzamy na teren dzialania innego kacyka od drog i przerywana prowadzi prosciutko na czolowe itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 10:28 Także w Europie w majestacie prawa robi się wymienione przez ciebie rzeczy i jakoś kierowcy nie giną w większej liczbie w tych wąwozach, motocykliści nie wieszają się na znakach i nie rozbijają się o wysepki. Ba, kierowcy tam nawet nie spadają w przepaść pomimo, że jest ona odgrodzona od krętej drogi tylko kamieniami. Jak oni to robią? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 10:32 > Także w Europie w majestacie prawa robi się wymienione przez ciebie rzeczy i ja > koś kierowcy nie giną w większej liczbie w tych wąwozach, motocykliści nie wies > zają się na znakach i nie rozbijają się o wysepki. A drog i ich oznakowania nie kontroluje sie latami niezaleznie od obciazenia ruchem. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 10:57 edek40 napisał: > A drog i ich oznakowania nie kontroluje sie latami niezaleznie od obciazenia ru > chem. Czy ta droga wygląda na kiedykolwiek skontrolowaną? www.google.pl/maps/@42.836849,10.436631,3a,75y,173.42h,55.89t/data=!3m4!1e1!3m2!1sRu1AjycsPSQRgqKRbxSD2A!2e0 Linia ciągła w ogóle jest niewidoczna bo ja pomalowano pewnie w latach 70-tych i zapomniano. Uprzedzam, że ta droga przenosi spory ruch turystyczny bo to jedyna droga do przepięknego Cavo Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:05 > Czy ta droga wygląda na kiedykolwiek skontrolowaną? Co to wspolnego ma z droga o wielkim natezeniu ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:12 edek40 napisał: > > Czy ta droga wygląda na kiedykolwiek skontrolowaną? > > Co to wspolnego ma z droga o wielkim natezeniu ruchu? A co ma mieć wspólnego? To jedyna droga do miasta turystycznego o baaardzo trudnym położeniu bez barier, z domostwami na wprost a jednak nikt tam nikomu na podwórko nie wjeżdża i nikt w przepaść nie spada a uwielbiana przez motocyklistów trasa nie sprawia im problemów mimo miliona drzew wystających niemal na jezdnię. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:16 > A co ma mieć wspólnego? Juz wiem. Jest asfaltowa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:18 edek40 napisał: > > A co ma mieć wspólnego? > > Juz wiem. Jest asfaltowa!!!! Napisałeś czy te drogi niezależnie od natężenia ruchu sie kontroluje. Zatem wklejam przypadkowa droge która kontroli nie widziała niezależnie od natężenia ruchu. To droga turystyczna którą odwiedza miliony ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:21 > Napisałeś czy te drogi niezależnie od natężenia ruchu sie kontroluje. Zatem wkl > ejam przypadkowa droge która kontroli nie widziała niezależnie od natężenia ruc > hu. To droga turystyczna którą odwiedza miliony ludzi. Wycofuje sie. To dokladnie taka sama szosa. Moze asfalt troszke jasniejszy, ale charakter dokladnie taki sam, jak dowolnej krajowki. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:24 edek40 napisał: > Wycofuje sie. To dokladnie taka sama szosa. Moze asfalt troszke jasniejszy, ale > charakter dokladnie taki sam, jak dowolnej krajowki. A drog i ich oznakowania nie kontroluje sie latami niezaleznie od obciazenia ruchem. A więc jak widzisz nie, nie kontroluje się. I to bez względu na obciążenie ruchem. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:07 I GDZIE MASZ TE WYSEPKI ? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 10:59 A zjazd z góry na tej drodze kończy się w .... czyimś domu www.google.pl/maps/@42.856444,10.430514,3a,75y,267.27h,74.54t/data=!3m4!1e1!3m2!1sa_p2roYBhgnLoH5ek0l3sQ!2e0 Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:02 To przejście w ścianę też chyba poddawane jest zmasowanej kontroli co kwartał. www.google.pl/maps/@42.858161,10.423722,3a,75y,317.35h,67.46t/data=!3m4!1e1!3m2!1sdkBQLEUahLyl0L5TI1rlvg!2e0 A to wszystko na odcinku kilkuset metrów jednej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:07 > To przejście w ścianę też chyba poddawane jest zmasowanej kontroli co kwartał. Mozesz pokazac cokolwiek na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:13 edek40 napisał: > > To przejście w ścianę też chyba poddawane jest zmasowanej kontroli co kwa > rtał. > > Mozesz pokazac cokolwiek na temat? To jest na temat. Nikt tej drogi nie kontroluje ( o tym pisałeś) a nawet jeśli to nie wyciąga z tej kontroli wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:16 > To jest na temat. Nikt tej drogi nie kontroluje ( o tym pisałeś) a nawet jeśli > to nie wyciąga z tej kontroli wniosków. A u mnie drzewa rosna jak chca. Nikt ich nie kontroluje. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:19 edek40 napisał: > > To jest na temat. Nikt tej drogi nie kontroluje ( o tym pisałeś) a nawet > jeśli > > to nie wyciąga z tej kontroli wniosków. > > A u mnie drzewa rosna jak chca. Nikt ich nie kontroluje. U nas się o te drzewa kierowcy zabijają a tam nie. Jak do tego dochodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:22 > U nas się o te drzewa kierowcy zabijają a tam nie. Pokaz mi dane, swiadczace o tym, ze wokol ruchliwych szos drzewa rosna w odleglosci 1 m i nikt sie o nie nie zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:27 edek40 napisał: > > U nas się o te drzewa kierowcy zabijają a tam nie. > > Pokaz mi dane, swiadczace o tym, ze wokol ruchliwych szos drzewa rosna w odlegl > osci 1 m i nikt sie o nie nie zabija. A co ma ruchliwość szosy do zabijania się o drzewa? I na których szosach w Polsce, tak niekorzystnie w górach położonych, z przepaściami z jednej strony a z drugiej drzewami tylu ginie co u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:30 > A co ma ruchliwość szosy do zabijania się o drzewa? Hm...? No tak, co ma ruchliwosc szosy do czegokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:33 edek40 napisał: > > A co ma ruchliwość szosy do zabijania się o drzewa? > > Hm...? > > No tak, co ma ruchliwosc szosy do czegokolwiek? Na pewno ruchliwość szosy nie ma związku z rozbijaniem się o drzewa. Może mieć związek z ilością pojazdów przypadających na drzewo ale nie na samo atakowanie samochodów przez drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:35 > Na pewno ruchliwość szosy nie ma związku z rozbijaniem się o drzewa. Może mieć > związek z ilością pojazdów przypadających na drzewo ale nie na samo atakowanie > samochodów przez drzewa. Alez oczywiscie. Ruchliwosc szosy, jej obciazenie ruchem tonazowym i takie tam nie ma (w Polsce) wplywu na cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:40 edek40 napisał: > Alez oczywiscie. Ruchliwosc szosy, jej obciazenie ruchem tonazowym i takie tam > nie ma (w Polsce) wplywu na cokolwiek. No ładnie. Z drogi krajowej niekontrolowanej pod względem znaków i jakości niezależnie od obciążenia ruchem wolno i łagodnie przeszliśmy na szosy o dużym natężeniu ruchu, aż wylądowaliśmy na drogach tranzytowych. Po drodze minęliśmy wysepki betonowe i wąwozy 3 metrowej głębokości. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:44 > No ładnie. Z drogi krajowej niekontrolowanej pod względem znaków i jakości n > iezależnie od obciążenia ruchem wolno i łagodnie przeszliśmy na szosy o du > żym natężeniu ruchu, aż wylądowaliśmy na drogach tranzytowych. Po drodze minęli > śmy wysepki betonowe i wąwozy 3 metrowej głębokości. Ale trzeba przyznac. Nasi kierowcy nie zjezdzaja z pobliskiej autostrady, aby przejechac sie nadmorskim bulwarem. Ale to zapewne z tego powodu, ze nie ma zadnej autostrady wzdluz Baltyku. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:47 edek40 napisał: > Ale trzeba przyznac. Nasi kierowcy nie zjezdzaja z pobliskiej autostrady, aby p > rzejechac sie nadmorskim bulwarem. > > Ale to zapewne z tego powodu, ze nie ma zadnej autostrady wzdluz Baltyku. Bulwary nad Morzem Śródziemnym są znacznie bardziej zatłoczone od naszych bałtyckich. To żaden argument. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:49 > Bulwary nad Morzem Śródziemnym są znacznie bardziej zatłoczone od naszych bałty > ckich. To żaden argument. Wiem, wiem. Bo caly ruch z autostrady na nie zjezdza. I pedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:50 edek40 napisał: > > Bulwary nad Morzem Śródziemnym są znacznie bardziej zatłoczone od naszych > bałty > > ckich. To żaden argument. > > Wiem, wiem. Bo caly ruch z autostrady na nie zjezdza. I pedzi. Nie znam powodu dla którego drogi wzdłuż wybrzeży włoskich czy hiszpańskich sa bardziej zatłoczone od naszej np "6" Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:59 > Nie znam powodu dla którego drogi wzdłuż wybrzeży włoskich czy hiszpańskich sa > bardziej zatłoczone od naszej np "6" Moze chodzi o zmeczenie jazda autostrada? Moze chodzi o nabijanie godzin, aby postoj wypadl w Barcelonie, a nie zaraz za Pirenejami? MOze kierowcy nie lubia swoich domow i wydluzaja podroze ile sie da? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:09 Taki poliglota-obieżyświat powinien wiedzieć dlaczego. Może dlatego, że nie każdemu uśmiecha się szybka jazda autostradą poprzedzona i zakończona kilkugodzinnym postojem po bilecik czy zapłatę. W lato korki na autostradach północ-południe mają w sumie po 800km czyli tak z Warszawy do Monachium Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:13 > Taki poliglota-obieżyświat powinien wiedzieć dlaczego. Może dlatego, że nie każ > demu uśmiecha się szybka jazda autostradą poprzedzona i zakończona kilkugodzinn > ym postojem po bilecik czy zapłatę. W lato korki na autostradach północ-południ > e mają w sumie po 800km czyli tak z Warszawy do Monachium Tak. Bodaj nieodzalowany habudzik, ktorego schede kultywujesz, zaryzykowal kiedys, ze ludzie nie korzystaja z autostrad, bo sa na nich korki. Na pytanie skad sie te korki biora, skoro ludzie z nich nie korzystaja nie odpowiedzial... Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:22 edek40 napisał: > Tak. Bodaj nieodzalowany habudzik, ktorego schede kultywujesz, zaryzykowal kied > ys, ze ludzie nie korzystaja z autostrad, bo sa na nich korki. Na pytanie skad > sie te korki biora, skoro ludzie z nich nie korzystaja nie odpowiedzial... No to wierutna głupota albo niezrozumienie. Korzystają, korzystają ale wielu nie korzysta właśnie z powodu korków. Zakorkowana jest i autostrada Wenecja - Bolonia jak i droga 309 biegnąca równolegle nie jest pozbawiona natężenia ruchu. Ja wybieram zwykle 309 bo jednak wolniej się jedzie, ale widoki ładniejsze i nie czekam 3 h na zapłatę za bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:25 > No to wierutna głupota albo niezrozumienie. Korzystają, korzystają ale wielu ni > e korzysta właśnie z powodu korków. I jest ich wiekszosc? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:27 edek40 napisał: > > No to wierutna głupota albo niezrozumienie. Korzystają, korzystają ale wi > elu ni > > e korzysta właśnie z powodu korków. > > I jest ich wiekszosc? A skąd mi to wiedzieć? Ja tylko mówię, że autostrady są zapchane i równo biegnące drogi także. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:43 > A skąd mi to wiedzieć? Ja tylko mówię, że autostrady są zapchane i równo biegną > ce drogi także. Te na szerokosc jednego auta? I to one biora na siebie ciezar zablokowanej autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:59 edek40 napisał: > > A skąd mi to wiedzieć? Ja tylko mówię, że autostrady są zapchane i równo > biegną > > ce drogi także. > > Te na szerokosc jednego auta? Nie wiem za jaką ją uznasz ale to ta. www.google.pl/maps/@45.385446,12.139408,3a,75y,186.77h,68.8t/data=!3m4!1e1!3m2!1spblPuybq0TTJQ9TU8t935g!2e0 I to one biora na siebie ciezar zablokowanej auto > strady? Tak. To jest droga alternatywna dla tych co nie chcą, nie mogą skorzystać z autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:06 > Nie wiem za jaką ją uznasz ale to ta. Po co ta bariera po prawej? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:08 edek40 napisał: > > Nie wiem za jaką ją uznasz ale to ta. > > Po co ta bariera po prawej? Żeby do kanału nie wpaść. To obszar ścisłe chroniony - przed kierowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:11 > Żeby do kanału nie wpaść. To obszar ścisłe chroniony - przed kierowcami. Drzewa tez sa chronione. Buduja tam bariery? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:18 edek40 napisał: > > Żeby do kanału nie wpaść. To obszar ścisłe chroniony - przed kierowcami. > > Drzewa tez sa chronione. Buduja tam bariery? Nie, nie budują barier wszędzie. Po prostu kierowcy tam jeżdżą ostrożniej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:30 > Nie, nie budują barier wszędzie. Po prostu kierowcy tam jeżdżą ostrożniej. To po jaki grzyb ta przy kanale? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:31 edek40 napisał: > > Nie, nie budują barier wszędzie. Po prostu kierowcy tam jeżdżą ostrożniej > . > > To po jaki grzyb ta przy kanale? Żeby do niego nie wpaść. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:32 > Żeby do niego nie wpaść. Ale jak maja wpasc, skoro nie zahaczaja o drzewa. Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:39 edek40 napisał: > > Żeby do niego nie wpaść. > > Ale jak maja wpasc, skoro nie zahaczaja o drzewa. Nigdy. A kto powiedział, że nigdy? Wpadają i na drzewa a le nie w takiej ilości jak u nas. Włoski NIK nie proponuje wycinki drzew bo włoscy kierowcy na nie wpadają. Wpadają ale nie tak jak my. Zresztą po lewej sa drzewa i jest wąwóz i tam nie ma bariery przez całą drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:40 I ZALEZNE JEST TO WYLACZNIE OD KIEROWCOW, A JUZ NAPEWNO NIE OD NATEZENIA RUCHU... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:44 > A kto powiedział, że nigdy? Wpadają i na drzewa a le nie w takiej ilości jak u > nas. To na 100% zalezy wylacznie od kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:46 edek40 napisał: > > A kto powiedział, że nigdy? Wpadają i na drzewa a le nie w takiej ilości > jak u > > nas. > > To na 100% zalezy wylacznie od kierowcow. Hmmm w 99% . Chyba , że ich drzewa są inteligentniejsze i az tak się na kierowców nie rzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 14:27 > Hmmm w 99% . Po co zatem buduja/budowali nowoczesna siec drogowa (z barierami wzdluz kanalu)? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 19:13 edek40 napisał: > > Hmmm w 99% . > > Po co zatem buduja/budowali nowoczesna siec drogowa (z barierami wzdluz kanalu) > ? Ich sieć nie jest właściwie budowana od dawna, tylko remontowana. Mało się tam buduje nowej sieci. Bariery są wzdłuż kanału ale po drugiej stronie już nie. U nas też są bariery. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 10:37 > Ich sieć nie jest właściwie budowana od dawna, tylko remontowana. Mało się tam > buduje nowej sieci. Biedaczki. Ale im dobre drogi nie sa potrzebne. Im, w odroznieniu od Polakow, wystarczylaby siec drog rzymskich i tylko niecne knowania mafii, ktora pasla sie na kontraktach, zaowocowalo wybudowaniem tych niepotrzebnych rzeczy. Z barierami. Niepotrzebnymi. > Bariery są wzdłuż kanału ale po drugiej stronie już nie. U > nas też są bariery. U nas, jak donosisz, kierowcy az sie trzesa (poza waleniem w pieszych) do wyjazdu w krajobraz. Zrozumiale jest wiec, ze wladza widzac problem buduje balustrady. Ale tam, gdzie nikomu sie to nie zdarza... Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 12:01 A możesz ty pokazać niepotrzebne bariery u nas i potrzebne tam? Ja ci udowodnie, że tam jest milion razy więcej nie chronionych miejsc bardzo niebezpiecznych niż u nas. Prawdę mówiąc to nawet w Polsce wkurza zbyt duża liczba barier które nie mają przed czym chronić bo za nimi nic złego stać się nie może np płaska jak stół łąka. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 12:02 > A możesz ty pokazać niepotrzebne bariery u nas i potrzebne tam? Ja ci udowodnie > , że tam jest milion razy więcej nie chronionych miejsc bardzo niebezpiecznych > niż u nas. Prawdę mówiąc to nawet w Polsce wkurza zbyt duża liczba barier które > nie mają przed czym chronić bo za nimi nic złego stać się nie może np płaska j > ak stół łąka. Wedlug Twoich rewelacji z miejsc, w ktorych nigdy nie bylem, bo nie jestem poliglota, wychodzi, ze bariery potrzebne sa wylacznie polskim kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 15:06 edek40 napisał: > > A możesz ty pokazać niepotrzebne bariery u nas i potrzebne tam? Ja ci udo > wodnie > > , że tam jest milion razy więcej nie chronionych miejsc bardzo niebezpiec > znych > > niż u nas. Prawdę mówiąc to nawet w Polsce wkurza zbyt duża liczba barier > które > > nie mają przed czym chronić bo za nimi nic złego stać się nie może np pła > ska j > > ak stół łąka. > Wedlug Twoich rewelacji z miejsc, w ktorych nigdy nie bylem, bo nie jestem poli > glota, wychodzi, ze bariery potrzebne sa wylacznie polskim kierowcom. Z łaski swojej nie kłam i odpowiadaj na pytanie lub napisz, że nie znasz odpowiedzi. Nigdy bowiem nie napisałem wyłącznie . To dodałeś sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 10:02 > Z łaski swojej nie kłam i odpowiadaj na pytanie lub napisz, że nie znasz odpowi > edzi. Nigdy bowiem nie napisałem wyłącznie . To dodałeś sobie sam. Oczywiscie. Skoro bowiem nie wjezdzaja w drzewa... Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 11:38 edek40 napisał: > > Z łaski swojej nie kłam i odpowiadaj na pytanie lub napisz, że nie znasz > odpowi > > edzi. Nigdy bowiem nie napisałem wyłącznie . To dodałeś sobie sam. > > Oczywiscie. Skoro bowiem nie wjezdzaja w drzewa... Kto nie wjeżdża w drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:54 Oczywiście to żart że nie znam powodu dla którego drogi wzdłuż MŚ sa bardziej zatłoczone od naszej via baltica. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:04 A jak dawno myślisz był kontrolowany ten piknik na przejściu dla pieszych???? www.google.pl/maps/@42.859503,10.42154,3a,75y,294.8h,77.57t/data=!3m4!1e1!3m2!1s0NWHKVtt6DxYDxziZdKeyg!2e0 Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 14:14 Nie ma żadnej afery. Przeczytaj ten artykuł. Krwiożercze drzewa atakują. Zresztą jak czytam twoją wypowiedź to nie tylko drzewa. Nawet znaki drogowe są zabójcze i powinny zniknąć. Z ciekawości jak będą wtedy informować o przebiegu pierwszeństwa? Bo o innych rzeczach nawet nie wspominam bo są przecież zbędne Odpowiedz Link Zgłoś
dogberry Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:20 Propaganda przemawia słowami kolegi Ocala i podobnych, a NIK mówi zupełnie co innego. Gdyby iść za głosem propagandy (i Ocali) to niepotrzebne są poduszki powietrzne w autach, strefy zgniotu, ABS-y i inne wynalazki, wystarczy jechać powolutku. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:22 dogberry napisał: > Propaganda przemawia słowami kolegi Ocala i podobnych, a NIK mówi zupełnie co i > nnego. To niech NIK wyjaśni dlaczego tylko polskie drzewa zabijają polskich kierowców? Włoskie, francuskie czy hiszpańskie się na kierowców nie rzucają i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:12 NIK MA WYJASNIAC TWOJE UROJENIA ? TO ON SIE PSYCHIATRIA TEZ ZAJMUJE ? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:23 > Propaganda przemawia słowami kolegi Ocala i podobnych, a NIK mówi zupełnie co i > nnego. Gdyby iść za głosem propagandy (i Ocali) to niepotrzebne są poduszki pow > ietrzne w autach, strefy zgniotu, ABS-y i inne wynalazki, wystarczy jechać powo > lutku. Zgadza sie. Nawet asfalt nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 11:46 dogberry napisał: Gdyby iść za głosem propagandy (i Ocali) to niepotrzebne są poduszki pow > ietrzne w autach, strefy zgniotu, ABS-y i inne wynalazki, wystarczy jechać powo > lutku. Gdyby iść za głosem ocali i propagandy należałoby jechać tak, jak jeżdżą Włosi, Hiszpanie czy Francuzi na drodze przy której rosną drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:15 > Gdyby iść za głosem ocali i propagandy należałoby jechać tak, jak jeżdżą Włosi, > Hiszpanie czy Francuzi na drodze przy której rosną drzewa. Po co zatem wloscy, hiszpanscy czy francuscy konstruktorzy montuja wszystkie te urzadzenia, do ktorych uzycia/zastosowania w ogole sie nie odniosles? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:23 edek40 napisał: > > Gdyby iść za głosem ocali i propagandy należałoby jechać tak, jak jeżdżą > Włosi, > > Hiszpanie czy Francuzi na drodze przy której rosną drzewa. > > Po co zatem wloscy, hiszpanscy czy francuscy konstruktorzy montuja wszystkie te > urzadzenia, do ktorych uzycia/zastosowania w ogole sie nie odniosles? Bo wypadki się zdarzają i zdarzać będą. Tam rzadziej mimo cięższych warunków i tak samo zawziętych na kierowców drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:26 ocala napisał(a): > edek40 napisał: > > > > Gdyby iść za głosem ocali i propagandy należałoby jechać tak, jak j > eżdżą > > Włosi, > > > Hiszpanie czy Francuzi na drodze przy której rosną drzewa. > > > > Po co zatem wloscy, hiszpanscy czy francuscy konstruktorzy montuja wszyst > kie te > > urzadzenia, do ktorych uzycia/zastosowania w ogole sie nie odniosles? > > Bo wypadki się zdarzają i zdarzać będą. Pomijając oczywiście marketing. Bezpieczeństwo dobrze sie sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:45 > Pomijając oczywiście marketing. Bezpieczeństwo dobrze sie sprzedaje. I proste na niego recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:01 edek40 napisał: > > Pomijając oczywiście marketing. Bezpieczeństwo dobrze sie sprzedaje. > > I proste na niego recepty. Tak. Jazda jak tamci jeżdżą, że im 3 metrowe rowy nie straszne, że im wysepki nie straszne i, że drzewa im pod koła się nie rzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:07 > Tak. Jazda jak tamci jeżdżą, że im 3 metrowe rowy nie straszne, że im wysepki n > ie straszne i, że drzewa im pod koła się nie rzucają. Bo zawsze jada powolutku. Ile mniej wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:09 edek40 napisał: > > Tak. Jazda jak tamci jeżdżą, że im 3 metrowe rowy nie straszne, że im wys > epki n > > ie straszne i, że drzewa im pod koła się nie rzucają. > > Bo zawsze jada powolutku. Ile mniej wiecej? Na tyle by drzewa ich nie zaskakiwały i by do 3 wąwozu nie wpaść. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:11 > Na tyle by drzewa ich nie zaskakiwały i by do 3 wąwozu nie wpaść. Ile? 90 km/h, 20 km/h, 5 km/h? Konkretnie ile? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:20 edek40 napisał: > > Na tyle by drzewa ich nie zaskakiwały i by do 3 wąwozu nie wpaść. > > Ile? 90 km/h, 20 km/h, 5 km/h? Konkretnie ile? Już ci pisałem. Dla każdego inna będzie to prędkość. Nie mam dla ciebie konkretnie recepty. forum.gazeta.pl/forum/w,510,157174212,157256354,Re_Nalezy_tylko_karac.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:28 > Już ci pisałem. Dla każdego inna będzie to prędkość. Nie mam dla ciebie konkret > nie recepty. A powinies. Skoro bowiem drogi jednopasmowe, obciazone ruchem, nie maja nalezytego oznakowania, nalezy przyjac jakies srodki zaradcze i to niezalezne od tego, ze znakolog zgubil znak o zakrecie, zaniku asfaltu czy wysepce zaraz za nieoznakowanym zakretem. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:30 edek40 napisał: > A powinies. Skoro bowiem drogi jednopasmowe, obciazone ruchem, nie maja nalezyt > ego oznakowania, nalezy przyjac jakies srodki zaradcze i to niezalezne od tego, > ze znakolog zgubil znak o zakrecie, zaniku asfaltu czy wysepce zaraz za nieozn > akowanym zakretem. Widzisz, we Włoszech prawie wcale nie oznacza się zakrętów i jakoś Włosi z nich czwórkami nie wypadają. Jak oni to robią? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:45 > Widzisz, we Włoszech prawie wcale nie oznacza się zakrętów i jakoś Włosi z nich > czwórkami nie wypadają. Jak oni to robią? Rozumiem. Ja widzialem. Ale, co oczywiste, z samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:47 edek40 napisał: > > Widzisz, we Włoszech prawie wcale nie oznacza się zakrętów i jakoś Włosi > z nich > > czwórkami nie wypadają. Jak oni to robią? > > Rozumiem. > > Ja widzialem. Ale, co oczywiste, z samolotu. Co niby widziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 14:28 > Co niby widziałeś? Oznakowane zakrety. Z samolotu. Ale nic nie zrozumialem, bo nie jestem poliglota. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 19:15 edek40 napisał: > > Co niby widziałeś? > > Oznakowane zakrety. > > Z samolotu. > > Ale nic nie zrozumialem, bo nie jestem poliglota. Czy znowu ma ci pokazać zdjęcia miliona bardzo niebezpiecznych zakrętów nad przepaścią odgrodzoną tylko kamieniami lub lichą barierką przed którymi brak znaków? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 10:37 > Czy znowu ma ci pokazać zdjęcia miliona bardzo niebezpiecznych zakrętów nad prz > epaścią odgrodzoną tylko kamieniami lub lichą barierką przed którymi brak znakó > w? Oczywiscie. Uwielbiam takie widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 12:06 edek40 napisał: > > Czy znowu ma ci pokazać zdjęcia miliona bardzo niebezpiecznych zakrętów n > ad prz > > epaścią odgrodzoną tylko kamieniami lub lichą barierką przed którymi brak > znakó > > w? > > Oczywiscie. Uwielbiam takie widoki. Hehehe, masz to jak w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 12:44 > Bo wypadki się zdarzają i zdarzać będą. To nie wystarczy powolutku? Przeciez poza samochodami, kraje zachodu maja niepotrzebna, bo zablokowana, siec autostrad i drog ekspresowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:02 edek40 napisał: > > Bo wypadki się zdarzają i zdarzać będą. > > To nie wystarczy powolutku? > > Przeciez poza samochodami, kraje zachodu maja niepotrzebna, bo zablokowana, sie > c autostrad i drog ekspresowych. Samspadzisz teraz? I jedno jest potrzebne i drugie. I autostrady i drogi krajowe lecz tam drzewa i wąwozy nie stanowią tak wielkiego problemu jak dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:08 > Samspadzisz teraz? I jedno jest potrzebne i drugie. I autostrady i drogi krajow > e lecz tam drzewa i wąwozy nie stanowią tak wielkiego problemu jak dla nas. Ale nie zauwazasz tego, ze piszesz o omijaniu autostrad, zapominajac o tym, ze w Polsce jest jeszcze bardzo duzo miejsc, ktorych autostrada nie da sie ominac. Ze wszystkimi konsekwencjami tego faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:10 edek40 napisał: > > Samspadzisz teraz? I jedno jest potrzebne i drugie. I autostrady i drogi > krajow > > e lecz tam drzewa i wąwozy nie stanowią tak wielkiego problemu jak dla na > s. > > Ale nie zauwazasz tego, ze piszesz o omijaniu autostrad, zapominajac o tym, ze > w Polsce jest jeszcze bardzo duzo miejsc, ktorych autostrada nie da sie ominac. > Ze wszystkimi konsekwencjami tego faktu. We Włoszech także. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:23 > We Włoszech także. Odpowiedz godna nagrody Radia Erewan (jesli taka jest). Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:25 edek40 napisał: > > We Włoszech także. > > Odpowiedz godna nagrody Radia Erewan (jesli taka jest). No bo tak jest. We Włoszech także nie da się wszystkiego ominąć i też sporo brakuje alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:31 > No bo tak jest. We Włoszech także nie da się wszystkiego ominąć i też sporo bra > kuje alternatyw. We Wloszech sa miejsca gdzie nie ma autostrad, a w Polsce sa miejsca gdzie sa. Czyli DOKLADNIE tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:41 edek40 napisał: > > No bo tak jest. We Włoszech także nie da się wszystkiego ominąć i też spo > ro bra > > kuje alternatyw. > > We Wloszech sa miejsca gdzie nie ma autostrad, a w Polsce sa miejsca gdzie sa. > Czyli DOKLADNIE tak samo. W Wloszech też jest sporo miejsc gdzie nie ma autostrad a by sie przydały. Ciężko przejechać autostradą z wybrzeża Adriatyku nad morze tyrreńskie Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:46 > W Wloszech też jest sporo miejsc gdzie nie ma autostrad a by sie przydały. Cięż > ko przejechać autostradą z wybrzeża Adriatyku nad morze tyrreńskie A ruch tam, panie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 13:48 edek40 napisał: > > W Wloszech też jest sporo miejsc gdzie nie ma autostrad a by sie przydały > . Cięż > > ko przejechać autostradą z wybrzeża Adriatyku nad morze tyrreńskie > > A ruch tam, panie!!! Nooo, połowa Włochów mieszka nad Adriatykiem a druga nad Tyrreńskim Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 14:29 > Nooo, połowa Włochów mieszka nad Adriatykiem a druga nad Tyrreńskim Co ile godzin/dni/tygodni/lat zamieniaja sie miejscami? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 13.04.15, 19:17 edek40 napisał: > > Nooo, połowa Włochów mieszka nad Adriatykiem a druga nad Tyrreńskim > > Co ile godzin/dni/tygodni/lat zamieniaja sie miejscami? A co ile robią to Polacy? Polowa Polaków mieszka w części północnej naszego kraju a druga połowa mieszka w południowej. Co ile więc robią to Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 10:39 > A co ile robią to Polacy? Polowa Polaków mieszka w części północnej naszego kra > ju a druga połowa mieszka w południowej. Co ile więc robią to Polacy? O ile moja wiedza geograficzna nie jest zbyt skapa, wychodzi mi na to, ze na wschodzie mamy wielkie kraje, a na zachodzie bogate kraje. Polacy zatem nie musza nawet zbyt mocno sie poruszac, aby ruch i tak byl. Jakie nacje zamieszkuja Adriatyk i Morze Tyrrenskie, ze generuja tak potezny ruch? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 12:15 edek40 napisał: > O ile moja wiedza geograficzna nie jest zbyt skapa, wychodzi mi na to, ze na ws > chodzie mamy wielkie kraje, a na zachodzie bogate kraje. I co w związku z powyższym? Polacy zatem nie musza > nawet zbyt mocno sie poruszac, aby ruch i tak byl. No właśnie. Nie zbyt mocno się Polacy poruszają a mimo to giną > Jakie nacje zamieszkuja Adriatyk i Morze Tyrrenskie, ze generuja tak potezny ru > ch? Generują taki sam ruch co nasza nacja w PL z tym, że tam rocznie tylu porusza się turystów ilu w Polsce mieszka naszych obywateli i pech chciał, że najważniejsze dla turystów miejsca leżą na obu brzegach. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 12:34 > Generują taki sam ruch co nasza nacja w PL z tym, że tam rocznie tylu porusza s > ię turystów ilu w Polsce mieszka naszych obywateli i pech chciał, że najważniej > sze dla turystów miejsca leżą na obu brzegach. I jezdza od brzegu do brzegu? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 14.04.15, 15:18 edek40 napisał: > > Generują taki sam ruch co nasza nacja w PL z tym, że tam rocznie tylu por > usza s > > ię turystów ilu w Polsce mieszka naszych obywateli i pech chciał, że najw > ażniej > > sze dla turystów miejsca leżą na obu brzegach. > > I jezdza od brzegu do brzegu? W tym właśnie problem, że nie bo nie bardzo jest po czym. Jeżdżą naokoło. Spójrz na oferty wycieczek. . Żadna nie prowadzi najkrótsza droga od miasta do miasta na obu brzegach. Nie znajdziesz wycieczki Rzym - SG Rotondo -Neapol. Zawsze jest to konfiguracja R - N - SGR lub odwrotnie. U nas tez Warszawa - Wrocław najlepiej przez A4. No chyba ze lubisz jechać najdłuższą rynną w PL czyli 8ką. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 10:02 > W tym właśnie problem, że nie bo nie bardzo jest po czym. Jeżdżą naokoło. Jaki maja cel? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 11:41 edek40 napisał: > > W tym właśnie problem, że nie bo nie bardzo jest po czym. Jeżdżą naokoło. > > Jaki maja cel? A jaki ma cel Polak jadący z Gdańska do Krakowa? Taki sam jaki ma cel Włoch jadąc z Pescary do Neapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 11:44 > A jaki ma cel Polak jadący z Gdańska do Krakowa? Taki sam jaki ma cel Włoch jad > ąc z Pescary do Neapolu. A gdzie ta porzadna szosa z Krakowa do Gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 12:17 edek40 napisał: > > A jaki ma cel Polak jadący z Gdańska do Krakowa? Taki sam jaki ma cel Wło > ch jad > > ąc z Pescary do Neapolu. > > A gdzie ta porzadna szosa z Krakowa do Gdanska? A gdzie ta porządna szosa z Pescary do Neapolu? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 12:50 > A gdzie ta porządna szosa z Pescary do Neapolu? To nawet nie polowa dystansu. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 12:51 edek40 napisał: > > A gdzie ta porządna szosa z Pescary do Neapolu? > > To nawet nie polowa dystansu. Ale co nawet nie polowa dystansu??? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 14:46 > Ale co nawet nie polowa dystansu??? Im dalszy dystans, tym negatywny wplyw "trudnej" drogi wiekszy. Mozna jeszcze do tego dorzucic fakt, ze Polacy to jedna z najbardziej zapracowanych nacji w Europie, a co za tym idzie przemeczeni i zestresowani. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 15.04.15, 21:03 edek40 napisał: > > Ale co nawet nie polowa dystansu??? > > Im dalszy dystans, tym negatywny wplyw "trudnej" drogi wiekszy. Porównajmy zatem drogę Gdańsk - Kraków z drogą Pescara - Livorno albo Piza. A więc: gdzie ta dobra szosa z Livorno do Pescary??? Ta sama odległość co Gdańsk Kraków. > Mozna jeszcze do tego dorzucic fakt, ze Polacy to jedna z najbardziej zapracowa > nych nacji w Europie, a co za tym idzie przemeczeni i zestresowani. Porównujemy drogi a nie usprawiedliwiamy kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 16.04.15, 10:13 > Porównajmy zatem drogę Gdańsk - Kraków z drogą Pescara - Livorno albo Piza. A w > ięc: gdzie ta dobra szosa z Livorno do Pescary??? Ta sama odległość co Gdańsk K > raków. Ale po co. Usilnie starasz sie znalezc destynacje z gorszymi polaczeniami. > Porównujemy drogi a nie usprawiedliwiamy kierowców. Mozna nawet porownac Szweda wypadajacego z szosy na lodowisku z Etiopczykiem, ktoremu to sie nigdy nie zdarza. Do porownania bierze sie czlowieka i szose. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 16.04.15, 21:21 edek40 napisał: > > Porównajmy zatem drogę Gdańsk - Kraków z drogą Pescara - Livorno albo Piz > a. A w > > ięc: gdzie ta dobra szosa z Livorno do Pescary??? Ta sama odległość co Gd > ańsk K > > raków. > > Ale po co. Jak to po co? Po to by sprostać twoim wymaganiom. Bo albo dystans nie ten, albo przepracowanie Polaków większe itd. itp. >Usilnie starasz sie znalezc destynacje z gorszymi polaczeniami. Wcale się nie muszę siłować. Połączenia z obydwoma brzegami we Włoszech są gorsze lub równe, polskim połączeniom północ - południe. > > > Porównujemy drogi a nie usprawiedliwiamy kierowców. > > Mozna nawet porownac Szweda wypadajacego z szosy na lodowisku z Etiopczykiem, k > toremu to sie nigdy nie zdarza. Do porownania bierze sie czlowieka i szose. Kon > iec. I właśnie jest to porównanie człowiek - szosa. Przejazd z Gdańska do Krakowa w porównaniu z przejazdem z Pescary do Livorno. Tak jak pytałeś : gdzie ta porządna szosa z Gdańska do Krakowa tak ja pytam: gdzie ta porządna szosa z Pescary do Neapolu ?Po weryfikacji twoich żądań co do dystansu pytam: Gdzie ta porządna szosa z Livorno do Pescary???????? I tu i tam porządnej szosy brak - ale wypadki są u nas statystycznie większej ilości niż tam. Ot dziwoląg taki. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 09:52 > Jak to po co? Po to by sprostać twoim wymaganiom. Bo albo dystans nie ten, albo > przepracowanie Polaków większe itd. itp. Porownales CALA siec drogowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 10:39 edek40 napisał: > > Jak to po co? Po to by sprostać twoim wymaganiom. Bo albo dystans nie ten > , albo > > przepracowanie Polaków większe itd. itp. > > Porownales CALA siec drogowa? Nie bo sie nie da i ty też nie dasz rady. Porównałem dwie destynacje o zbliżonej odległości i o zbliżonym statusie. Dwa dość ważne miasta dla Włochów i dwa dość ważne miasta dla Polaków. Zapytałeś gdzie jest ta porządna szosa z Gdańska do Krakowa. Odpowiedziałem, że gorsza szosą jest szosa Neapol Pescara czy Livorno Pescara lub Ankona - Piza. Zacząłeś coś chrzanić o wpływie dłuższej drogi na jej uciążliwość więc pokazałem drogę o tej samej niemal długości. Na to ty z braku pomysłów coś zacząłeś bredzić o przepracowaniu Polaków (obrona kierowców ich zmęczeniem) zupełnie pomijając fakt, że jazda z Gdańska do Krakowa odbywa się po płaskim prostym terenie nie wymagającym takiego skupienia jak jazda po górskich serpentynach przez ciasne miasteczka gdzie nawet otwarcie "storów" może być niebezpieczne dla kierowcy i otwierającego je. No to potem sobie wymyśliłeś, że szukam złych dróg. Nie, nie szukam ponieważ niemal każda droga z nad Adriatyku nad Tyrreńskie jest cięższa i bardziej niebezpieczna niż nasza z północy na południe. Położenie Włoch jest takie, że rozkład populacji największy jest właśnie po obu stronach włoskiego buda zostawiając środek zamieszkały jak nasze Bieszczady. Ci ludzie muszą się przemieszczać z jednego brzegu na drugi tak samo jak my Polacy z północy na południe i na odwrót. My jednak mały łatwiej i bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 10:49 > Nie bo sie nie da i ty też nie dasz rady. Porównałem dwie destynacje o zbliżone > j odległości i o zbliżonym statusie. Czyli jednak porownujemy slizgajacego sie Szweda z nieslizgajacym sie Etiopczykiem. Prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 10:53 edek40 napisał: > > Nie bo sie nie da i ty też nie dasz rady. Porównałem dwie destynacje o zb > liżone > > j odległości i o zbliżonym statusie. > > Czyli jednak porownujemy slizgajacego sie Szweda z nieslizgajacym sie Etiopczyk > iem. > > Prosze bardzo. A co ma Szwed i Etiopczyk do tego? I Polak i Włoch musi swoja trasę pokonać. Polak ma łatwiej i bezpieczniej a częściej ginie. Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 11:21 A ginie czesciej? Na podobnej drodze oczywiscie. Bo tak sie dziwnie sklada ze drogi bezjolizyjne sa bezpieczne. zapoznaj sie z raportem. Gdzie ci sami kierowcy powoduja ze jednojezdniowa droga jest niebezpieczna. A S czy A jest bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 11:36 samspade napisał: > A ginie czesciej? Na podobnej drodze oczywiscie Tak, giną nasi częściej i to na drogach lepszych niż włoskie bo przynajmniej biegnących po płaskim terenie bez serpentyn, bez przepaści i znacznie szerszych niż włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:24 ocala napisał(a): > Tak, giną nasi częściej i to na drogach lepszych niż włoskie bo przynajmniej bi > egnących po płaskim terenie bez serpentyn, bez przepaści i znacznie szerszych n > iż włoskie. Czemu więc nasze bezpieczne drogi uznane są za bezpieczne. Skąd masz dane że na S czy A ginie w Polsce więcej osób niż we Włoszech? Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:28 samspade napisał: > ocala napisał(a): > > > Tak, giną nasi częściej i to na drogach lepszych niż włoskie bo przynajmn > iej bi > > egnących po płaskim terenie bez serpentyn, bez przepaści i znacznie szers > zych n > > iż włoskie. > > Czemu więc nasze bezpieczne drogi uznane są za bezpieczne. Skąd masz dane że na > S czy A ginie w Polsce więcej osób niż we Włoszech? Ale ja wcale nie piszę o drogach A czy S. Ja piszę, że z Neapolu do Pescary nie wiedzie autostrada tylko droga krajowa, o wielu zakrętach bez oznakowania, bez barierek z prawdziwego zdarzenia, przez wioski oraz nad przepaściami lecz na niej nie ginie tylku Włochów ilu ginie Polaków na prostej drodze z Gdańska do Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:36 Skąd masz dane ile osób ginie w Polsce na drodze Gdańsk Kraków? Bierzesz pod uwagę że na tej drodze niemała część I czemu porównujesz akurat takie trasy? Przecież droga Gdańsk Kraków jest jakieś 2 razy dłuższa. i jedzie się nią jakieś 3 godziny dłużej. Dziwaczne porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:58 samspade napisał: > Skąd masz dane ile osób ginie w Polsce na drodze Gdańsk Kraków? Bierzesz pod uw > agę że na tej drodze niemała część > I czemu porównujesz akurat takie trasy? Przecież droga Gdańsk Kraków jest jakie > ś 2 razy dłuższa. i jedzie się nią jakieś 3 godziny dłużej. > Dziwaczne porównanie. Livorno Pescara? I tu i tu jedzie się ok 6 h tyleż samo kilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 13:07 ocala napisał(a): > Livorno Pescara? I tu i tu jedzie się ok 6 h tyleż samo kilometrów. I tu i tu jedzie się Autostradami. We Włoszech godzinę krócej. Bo we Włoszech Więcej po autostradach. Praktycznie cały czas Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 13:15 samspade napisał: > I tu i tu jedzie się Autostradami. We Włoszech godzinę krócej. Bo we Włoszech W > ięcej po autostradach. Praktycznie cały czas Ale, żeby pojechać autostradą do Pescary musisz jechać na około. Pierwsze 100km praktycznie w przeciwnym kierunku. Pescara od Livorno jest oddalona w linii prostej o ok. 300 ale jadąc A musisz zrobić niemal 600km/h Jak nie chcesz nabić kilometrów i spalić zbiornik paliwa to musisz jechać serpentynami nad przepaścią bez barierek. U nas nie ma tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 13:20 ocala napisał(a): > Ale, żeby pojechać autostradą do Pescary musisz jechać na około. Tak jakieś 80 km. Rzeczywiście cały bak paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 22:02 samspade napisał: > ocala napisał(a): > > > > Ale, żeby pojechać autostradą do Pescary musisz jechać na około. > > Tak jakieś 80 km. Rzeczywiście cały bak paliwa. O czym ty dzieciaku piszesz? Z Livorno do Pescary jest ok 300km w linii prostej. Autostradą to jest ok. 600km. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 23:17 Jaka jest odleglosc autostrada a jaka innymi drogami? Bo odleglosc w linii prostej to mozesz sobie podawac kiedy masz leciec helikopterem. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 23:51 samspade napisał: > Jaka jest odleglosc autostrada a jaka innymi drogami? > Bo odleglosc w linii prostej to mozesz sobie podawac kiedy masz leciec helikopt > erem. Odległość autostrada to 600km, odległość innymi drogami to ok 300km. To tak jakbyś z Warszawy do Poznania musiał jechać przez Olsztyn. Podoba się? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Około ocali 18.04.15, 11:30 ocala napisał(a): > Odległość autostrada to 600km, odległość innymi drogami to ok 300km. Odległość w linii prostej to około 340 km. Autostradą 540 km i czas jazdy 5 godz z małym haczykiem lub 5,5 godz i 490 km A + inne drogi Odległość drogami bezpłatnymi 480 km i 6,5 godz jazdy. I tyle w kwestii prawdomówności ocali. A nosek mu rośnie i rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: Około ocali 18.04.15, 19:30 samspade napisał: > ocala napisał(a): > > > Odległość autostrada to 600km, odległość innymi drogami to ok 300km. > > Odległość w linii prostej to około 340 km. > Autostradą 540 km i czas jazdy 5 godz z małym haczykiem Dotąd się zgadzało. Haczyk zależy od natężenia ruchu i dość ściśle pokrywa się z haczykiem w Polsce Gdańsk Kraków. lub 5,5 godz i 490 km A > + inne drogi > Odległość drogami bezpłatnymi 480 km i 6,5 godz jazdy. > I tyle w kwestii prawdomówności ocali. A nosek mu rośnie i rośnie A tu już kombinujesz. Nie bezpłatnymi szukaj tylko najkrótszą możliwą. Od razu wyskoczy 350 km i cały dzień jazdy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Nie kompromituj się już więcej. 20.04.15, 08:53 Już wystarczy. Po raz kolejny popisałeś się "wiedzą". Nie wiem po raz który. Tak sam przez nikogo nieprzymuszany robisz z siebie głąba. Twoja sprawa. Ja w każdym razie zakończyłem rozmowę z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: Nie kompromituj się już więcej. 20.04.15, 10:37 Niczym się nie kompromituję. Nie potrafisz nawet policzyć drogi albo liczyć tak liczysz by dobrze wyszło. Wg googla wychodzi np droga z Neapolu do Bari (220km w linii prostej zdaje się) niemal 5h (w niedziele) poza autostradami i drogami płatnym. U nas podobny odcinek z Warszawy do Słupni koło Konina (218km w linii) zabiera niecałe 3.5h. Również w niedziele liczone. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 11:53 > A co ma Szwed i Etiopczyk do tego? Etiopczyk ginie o wiele rzadziej w poslizgu na lodzie, niz Szwed. Jak na wyrywki, to na wyrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 11:55 edek40 napisał: > > A co ma Szwed i Etiopczyk do tego? > > Etiopczyk ginie o wiele rzadziej w poslizgu na lodzie, niz Szwed. Stosując tę analogię czemu u nas na prostej drodze częściej ginie Polak niż na krętej, górskiej serpentynie z przepaściami ginie Włoch Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:05 > Stosując tę analogię czemu u nas na prostej drodze częściej ginie Polak niż na > krętej, górskiej serpentynie z przepaściami ginie Włoch Tak. To wszystko tlumaczy - stosujac te analogie... Sam przyznajesz, ze Twoje porownania sa wyrywkowe i generalnie do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:21 edek40 napisał: > Tak. To wszystko tlumaczy - stosujac te analogie... > > Sam przyznajesz, ze Twoje porownania sa wyrywkowe i generalnie do bani. Nie, nie są do bani. 80% dróg we Włoszech z powodu ich położenia to drogi kręte, wąskie, nad przepaściami, nieosłonięte barierkami z prawdziwego zdarzenia. www.google.pl/maps/@43.798117,7.734932,3a,90y,239.53h,56.18t/data=!3m4!1e1!3m2!1shV3FDxs7wATi99B5QvpjJA!2e0 na których ginie znacznie mniej ludzi niz w Polsce która generalnie nie ma problemów z górami. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:31 > Nie, nie są do bani. 80% dróg we Włoszech z powodu ich położenia to drogi kręte > , wąskie, nad przepaściami, nieosłonięte barierkami z prawdziwego zdarzenia. No i co? Jaki udzial w sieci drogowej maja drogi z prawdziwego zdarzenie w Polsce i Wloszech? > na których ginie znacznie mniej ludzi niz w Polsce która generalnie nie ma prob > lemów z górami. Pochwal sie danymi, a nie domniemaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:35 edek40 napisał: > > Nie, nie są do bani. 80% dróg we Włoszech z powodu ich położenia to drogi > kręte > > , wąskie, nad przepaściami, nieosłonięte barierkami z prawdziwego zdarzen > ia. > > No i co? > > Jaki udzial w sieci drogowej maja drogi z prawdziwego zdarzenie w Polsce i Wlos > zech? 80% dróg włoskich to kręte wąskie i niebezpieczne drogi wyżynne lub górzyste. Nie są prawidłowo ani oznakowane, ani nie są prawidłowo zabezpieczone. Ile takich niebezpiecznych z samego założenia dróg jest w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 13:04 > 80% dróg włoskich to kręte wąskie i niebezpieczne drogi wyżynne lub górzyste. N > ie są prawidłowo ani oznakowane, ani nie są prawidłowo zabezpieczone. Ile takic > h niebezpiecznych z samego założenia dróg jest w Polsce? Nie o to pytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 13:10 edek40 napisał: > > 80% dróg włoskich to kręte wąskie i niebezpieczne drogi wyżynne lub górzy > ste. N > > ie są prawidłowo ani oznakowane, ani nie są prawidłowo zabezpieczone. Ile > takic > > h niebezpiecznych z samego założenia dróg jest w Polsce? > > Nie o to pytalem. A ja tak ci odpowiedziałem. 80 % dróg włoskich to drogi z samej definicji bardziej niebezpieczne od naszych położonych w 80% na płaskim terenie bez przepaści, bez serpentyn. Tam we Włoszech powinno być zatem o wiele więcej wypadków, zwłaszcza typu wypadnięcie z ciasnego zakrętu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 13:24 > A ja tak ci odpowiedziałem. 80 % dróg włoskich to drogi z samej definicji bardz > iej niebezpieczne od naszych położonych w 80% na płaskim terenie bez przepaści, > bez serpentyn. Tam we Włoszech powinno być zatem o wiele więcej wypadków, zwła > szcza typu wypadnięcie z ciasnego zakrętu. Pleciesz Odpowiedz Link Zgłoś
ocala Re: NIK znowu pod prąd propagandy 17.04.15, 12:43 Już sam fakt istnienia drogi o zakrętach 180 st , nad przepaścią 30 metrową z barierkami chroniącymi samochody kończącymi się na wysokości pół łydki jest kuriozalnym. Tak wyglądaj większość dróg we Włoszech. A do tego np trolejbus na drodze krajowej o silnym natężeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Przy okazji pod prąd rozsądkowi. 13.04.15, 14:32 A TEN TWOJ ROZSADEK MOWI CI, ZE SKORO SIE NA NICH ZABIJAJA, TO TRZEBA ICH SADZIC WIECEJ.. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Przy okazji pod prąd rozsądkowi. 13.04.15, 14:35 To niech nie wjeżdżają w te drzewa. Niech trzymają się czarnego. Odpowiedz Link Zgłoś