Dodaj do ulubionych

Wjazd na żółtych na skrzyżow

17.09.22, 09:32
Chodzi mi o „niestosowanie się do sygnałów świetlnych.” Chyba wszystkim się zdarza, wjazd na skrzyżowanie w momencie zmiany świateł z zielonych na żółte.(jesteś na pasach przejścia dla pieszych i zauważasz zmianę świateł) Co robić? Ostro hamować, ryzykując np. poślizg, czy jechać ryzykując, że obsługa kamery, ew. policjant zakwalifikuje to jako „niestosowanie się do sygnalizacji świetlnej” (mandat i 15 pkt karnych).
Obserwuj wątek
    • harcownik Re: Wjazd na żółtych na skrzyżow 17.09.22, 13:39
      W oczekiwaniu na odpowiedź, wypiłem, kawę, zajrzałem gdzie trzeba i oto wynik:
      § 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
      1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,
      2) sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator, chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania; sygnał ten oznacza jednocześnie, że za chwilę zapali się sygnał czerwony,
      Znalazłem również orzeczenie Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 14 czerwca 2002r. II KKN 276/2000, a to treść sentencji
      " Zapalenie się sygnału żółtego wymaga od kierowcy szybkiej decyzji, uwzględniającej prędkość pojazdu i jego odległości od skrzyżowania. Jest oczywiste, że w realiach niniejszej sprawy zatrzymanie pojazdu przed sygnalizatorem nie było fizycznie możliwe, a wymaganie gwałtownego hamowania byłoby sprzeczne z zasadami bezpieczeństwa i prowadziłoby nadto do zatrzymania pojazdu w obrębie środka skrzyżowania, a więc do sytuacji zagrażającej bezpieczeństwu ruchu pojazdów z kierunku poprzecznego. Przepis prawa nie może wymagać zachowania stwarzającego zagrożenie dla bezpieczeństwa w ruchu..."
      • oixio Re: Wjazd na żółtych na skrzyżow 25.09.22, 23:10
        Jest przepis:
        "2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
        1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom;
        2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
        "

Jak opuścisz skrzyżowanie po wjeździe za sygnał żółty?
        Na pewno zielony nie będzie nadawany.
        Tak trochę żartem, trochę serio.
      • kochamzapachfrezji Re: Wjazd na żółtych na skrzyżow 20.09.23, 17:37
        Zdarza mi się wjechać na żółtym, ale gdy nagle z zielonego zmienia się na żółte bezpośrednio tuż przed skrzyżowaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka