Dodaj do ulubionych

WOLNA JAZDA

01.10.02, 15:32
Jestem kierowcą typowym,czyli czasem szybko czasem wolniej. Jednak jest
rzecz, która irytuje mnie w sposób strasliwy, czyli ludzie którzy
przemieszczają się z prędkością max 40-50 na godzinę bez względu na warunki.
Miałem taką sytuację. Katowicka.Prawym pasem jedzie Omega,w niej
małżeństwo,50 na szafie. Migam raz ,drugi trzci i nic. Wreszcie klakson a
potem mijanka z prawej. Zaraz potem zjechałem na stację gdzie miałem
przyjemność spotkać się z ww małżenstwem. Gdy zorientowli się, że ja to ja od
razu zostałem wyzwany od smarkaczy, i nieumiejących jeździć idiotów. Mam więc
prośbę o jakąś akcję pod hasłem " wolna jazda też szkodzi". Pomijam tu
sytuacje, kiedy trzeba wyprzedzać takich pacjentów.co o tym sądzicie
PS Post trochę chaotyczny,ale mam małe urwanie głowy. PRZEPRASZAM I LICZĘ NA
WYROZUMIAŁOŚĆ.
Obserwuj wątek
    • Gość: igła jazda rozsądna IP: 62.233.130.* 01.10.02, 16:28
      powinno sie przede wszystkim myślec jak się siedzi za kółkiem
      w pewnych warunkach zbyt wolna jazda utrudnia ruch
      pech kiedy ktos ma taki wóz, że szybciej nie może
      brak myślenia, albo chamstwo kiedy nie ulatwia nam wyprzedzania, np nie chce
      zjechać
      niestety różnie to bywa
      • darksmile Re: jazda rozsądna 01.10.02, 17:00
        Ja rozumiem że nie każdy ma szybki samochód. Ale wydaje mi się, że wsród
        naszych kierowców-zawalidróg pojawiają się dwa sposoby myślenia.
        1. Jadący 20 letnim maluchem myśli-A CO BĘDĘ PUSZCZAŁ CH... W AUDI
        2 Jadący wolno Mesiem nówka sztuka myśłi- Mam taką furę i NIKT<NIKT MNIE NIE MA
        PRAWA WYPRZEDZAĆ... TAK myślę.
        Natomiast raz w życiu,w polsce, zdarzyła mi się sytuacja, że kierowca
        ciężarówki zatrzymał się zjechał na pobocze i póścił sznur samochodów jadących
        za nim. Byłem w szoku.
        • Gość: igła Re: jazda rozsądna IP: 62.233.130.* 01.10.02, 20:17
          darksmile napisał:

> 1. Jadący 20 letnim maluchem myśli-A CO BĘDĘ PUSZCZAŁ CH... W AUDI
          > 2 Jadący wolno Mesiem nówka sztuka myśłi- Mam taką furę i NIKT<NIKT MNIE NIE
          > MA
          > PRAWA WYPRZEDZAĆ... TAK myślę.

punkt 3.wogóle nie myśli
    • Gość: jureek Re: WOLNA JAZDA IP: 62.8.156.* 02.10.02, 09:17
      A czy przypadkiem nie jest tak, że w Warszawie na terenie całego miasta obowiązuje prędkość maksymalna 50 km/h? Gdyby jechali wyraźnie poniżej tej prędkości mógłbym może zrozumieć Twoją irytację. Ale oni jechali 40-50 km/h. Więc co? Ktoś ma łamać przepisy, żeby Ciebie nie zirytować?
      Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy. Piszesz, że jechali prawym pasem, a Ty minąłeś ich z prawej strony. Jak? Po poboczu?
      Jura
      • jaceq Re: WOLNA JAZDA 09.10.02, 17:39
        Gość portalu: jureek napisał(a):

> A czy przypadkiem nie jest tak, że w Warszawie na terenie całego miasta obowiąz
        > uje prędkość maksymalna 50 km/h?

Nie w całej. W gminie centrum. I są znaki "podwyższające, nawet do 80.
        Ponadto koleś napisał wyraźnie, że ma na myśli trasę katowicką.

> Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy. Piszesz, że jechali prawym pasem,

Myślę, że się przeliterował. Nie ma prawa mieć najmniejszych pretensji do jadących PRAWYM pasem
        nawet 2 km/h. A lewym?- myślę, że bym ich po prostu wyprzedził prawym, bez klaksonów itp.
        Natomiast incydent ze stacji benz., jaki opisał, to sądzę, że ta para zapamiętałaby sobie na całe lata,
        gdyby na mnie trafili.
    • mut Re: WOLNA JAZDA 03.10.02, 10:40
      Jestem również kierowcą typowym i bardziej denerwuja mnie kretyni, którzy za
      wszelką cenę MUSZĄ wszystkich wyprzedzić. Spychają na pobocze pchając się na
      trzeciego, trąbią, mrugają światłami - jak im się spieszy niech latają
      samolotami, nie można przecież nikogo zmuszać żeby jechał tak szybko jak nam
      się podoba - to wolny kraj a jazda 50km/h to nie przestępstwo - szczególnie w
      miastach.
      Poza tym masz chyba drobny problem ze znajomością przepisów
      1. w warszawie max prędkość to 50km/h - to ty łamałeś przepisy nie on
      2. na terenie zabudowanym jeśli są dwa pasy to można wyprzedzać po prawej - po
      co trąbić i mrugać na kogoś skoro można tego nie robić - zresztą nadużywanie
      klaksonu i nieuzasadnione mruganie światłami to też wykroczenie
      • Gość: igła Re: WOLNA JAZDA IP: 62.233.130.* 03.10.02, 10:45
        wszystko w porządku jeśli jest ograniczenie
        i też denerwują mnie tacy co im sie strasznie spieszy
        często bywa tak że takiemu sie "spieszy" wyprzedza cie zajeżdza ci droge
        zwalnia bo chce właśnie skręcić

ale mi na kursie instruktor nawet mówił dlaczego jedziesz 45 przeciez jest
        ograniczenie do 50
        zbyt wolna jazda, nieuzasadniona utrudnia ruch /za to mozna oblac egzamin na
        prawko/
        • qrakki999 Re: WOLNA JAZDA 03.10.02, 15:56
          Igla napisala/napisal ze
          "albo chamstwo kiedy nie ulatwia nam wyprzedzania, np nie chce
          zjechać"

niezgodze sie - nie zawsze mozna - nie zawsze wszystko widac - a pobocze to
          pobocze - tam nawet ludzie z wozkami spaceruja!!!

Ostatnio meczyl mnie taki na tzw obwodnicy Modlina - nie dosc ze kręto to
          ciemno i co z tego ze szerokie pobocze - czemu ja mam ryzykowac swoje i czyjes
          zycie zeby debil mogl lamac przepisy???? Ale musial sie pokazywac raz w lewym
          lusterku raz w prawym - i siedzi na dupie - niech sam ryzykuje i wyprzedza!

Zgodze sie za to ze czasami szlag moze trafic bo ktos blokuje bez sensu!

pzdr.
          Q

• Gość: igła Re: WOLNA JAZDA IP: 62.233.130.* 04.10.02, 11:32
            >Zgodze sie za to ze czasami szlag moze trafic bo ktos blokuje bez sensu!

tylko o taki przypadek mi chodziło, więc chyba sie zgadzamy
            • qrakki999 Re: WOLNA JAZDA 11.10.02, 11:54
              Jak tak to tak:)))

pzdr.
              Q
      • darksmile Re: WOLNA JAZDA 04.10.02, 10:01
        Ja akurat mieszkam poza wawą (milanowek) i tam można jezdzic troszke szybciej.
        A pozatym jest taki przepis który mówi, rze należy jeździć przy prawej krawędzi
        jezdni. A TAK NA MARGINESIE TO CIEKAWE KTÓRY Z WAS JEZDZI PO WAWIE 50 NA
        GODZINE>
        • zwisek Re: WOLNA JAZDA 05.10.02, 18:48
          darksmile napisał:

> ... rze...

hahahahaha
          • Gość: czyzunia Re: WOLNA JAZDA IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.10.02, 21:40
            wyobraz sobie ze ja jezdze po w-wie wg. przepisow. a wiesz dlaczego?
            kiedys zrobilem probe z pragi[targowa ] na aleje krakowska zrobilem probe:
            1. darlem ile fabryka dala- 10 min.
            2. jechalem wg przepisow- 10 min.
            stary kierowca powie zawsze- droga cie zatrzyma. pa.pa
          • Gość: czyzunia Re: WOLNA JAZDA IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.10.02, 21:40
            wyobraz sobie ze ja jezdze po w-wie wg. przepisow. a wiesz dlaczego?
            kiedys zrobilem probe z pragi[targowa ] na aleje krakowska zrobilem probe:
            1. darlem ile fabryka dala- 10 min.
            2. jechalem wg przepisow- 10 min.
            stary kierowca powie zawsze- droga cie zatrzyma. pa.pa
            • Gość: igła Re: WOLNA JAZDA IP: 62.233.130.* 08.10.02, 22:09
              Gość portalu: czyzunia napisał(a):

> kiedys zrobilem probe z pragi[targowa ] na aleje krakowska zrobilem probe:
              > 1. darlem ile fabryka dala- 10 min.
              > 2. jechalem wg przepisow- 10 min.
              > stary kierowca powie zawsze- droga cie zatrzyma. pa.pa

to też racja
              • lxlxl Re: WOLNA JAZDA 09.10.02, 09:56

Pare lat temu jedna z niemieckich gazet motryzacyjnych przeprowadzila test.
                Dwa mercedesy mialy przejechac ponad 700 km z polnocy na poludnie Niemiec.
                Pierwszy z nich wyposazony byl w najslabszy silnik diesla o ile sie nie myle
                v.max okolo 170 km/h + krowie przy tej wadze przyspieszenie. Drug byl
                tzw. "pelny wypas", najmocniejstzy benzyniak v.max elektronicznie zablokowana
                przy 250 km/h, przyspieszenie nie ustepujace najszybszym samochodom sportowym.
                Jechac mialy oczywiscie zgodnie z przepisami ale jak wiecie wiekszosc odcinkow
                autostrad w Niemczech nie ma ograniczenia szybkosci - raj dla mocnego
                benzyniaka, mozna by myslec.

Roznica czasow wynosila - o ile sobie dobrze przypominam - okolo.... 10 minut
                na korzysc benzyniaka. Wynik nie byl zadowalajacy. Argumentowano, ze test
                przeprowadzono w dzien roboczy przy zbyt duzym ruchu, ktory hamowal zwlaszcza
                benzyniaka.

Test powtorzono w niedziele, przy stosunkowo pustych autostradach. Roznica tym
                razem wynoslia zaledwie okolo ....8 minut. Benzyniak mogl co prawda na
                dluzszych odcikach jechac w okolicach 250 km/h ale diesel rowniez mogl utrzymac
                dluzej stala szybkosc 170 km/h i... zyskal dodytkowe minuty bo w
                przeciwienstwie do pozerajacego przy takich szybkosciach paliwo benzyniaka nie
                musial zatrzymywac sie, zeby tankowac....

• Gość: młody Re: WOLNA JAZDA IP: *.pl 11.10.02, 10:45
                  lxlxl napisała:

> dluzej stala szybkosc 170 km/h i... zyskal dodytkowe minuty bo w
                  > przeciwienstwie do pozerajacego przy takich szybkosciach paliwo benzyniaka
                  nie
                  > musial zatrzymywac sie, zeby tankowac....
                  >

powiedzmy że ten diesel miał średnią około 140 a w Polsce średnia 80 jest już
                  dobra :)
                  a przy tak znacznej różnicy po przebytym odcinku 700km różnica nie będzie
                  wynosić 10 min

pozdrawiam
                  • qrakki999 Re: WOLNA JAZDA 17.10.02, 09:36
                    Ale i benzyniak nie bedzie miał średniej 200 km/h! tylko 83:))))
                    pzdr.
                    Q
                    • Gość: bereciasz Re: WOLNA JAZDA IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 03:12
                      W usa, (jaki to dziwny kraj) panuje moda na CRUSING. Jest to wlasnie taka
                      odmiana jazdy - 50. stad np pojazd chrysler pt crusier. wygoda w srodku. trzeba
                      czerpac sama radosc z jazdy. ja tez to ciezko pojmuje, ale po ciezkim dniu
                      pracy czasem.... :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka