dotinka77 30.06.08, 13:05 my właśnie wczoraj kupiliśy nocniczek i zaczynamy oswajanie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzia.79 Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 13:44 sadzanie na nocnik i jednoczesne komunikowanie przez dziecko o swoich potrzebach ma sens dopiero kolo 18mies. wczesniej jest to lapanie siku w locie ))) zastanawiam sie nad kupnem (Ola ma prawie rok) bo zazwyczaj robi kupke rano Odpowiedz Link
dotinka77 Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 13:58 wiem, że narazie to tylko zabawa i właściwie to nic z tego nie ma ale niech się przynajmniej oswaja z obecnością tego przedmiotu Odpowiedz Link
melka133 Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 14:17 nie mam, nawet się nad tym nie zastanawiałam Odpowiedz Link
0.mamamartynki Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 20:29 My zaczęliśmy "używać" nocnik jak Martynka skończyła roczek. Ponieważ wcześniej miała problemy z kupką, potrafiła nie robić cztery dni, to moja mama dała taki pomysł i się sprawdził. Robi kupkę do nocnika prawie codziennie (chociaż dalej ma zaparcia nie wiem dlaczego) ale przynamniej ta kupka nie zalega kilka dni. Tak na marginesie to pozycja na nocniczku jest o wiele wygodniejsza do robienia kupki niż stojąca czy siedząca. Martynka oczywiście jeszcze nie woła ale zdarzyło jej się kilka razy pokazać że zaczyna robić. Dodam, że nigdy nie sadzałam jej na siłę bo z tego co słyszałam nie wszystkie dzieci aprobują nocniczek. Ale się rozpisałam) Odpowiedz Link
katenowak Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 20:48 u nas nocniczek już długo gdzieś w domu sie kurzy ale mało prób sadzania było ani ja nie mam do tego serca ani nie widzę póki co szansy na świadome siusianie wiec odpuszczam chociaż wiem że powinnam sie zacząć przykładać do tego ) Odpowiedz Link
jasiek-2007 Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 20:57 no własnie dziś Jas zrobil pierwsze siusiu do nocniczka nocnik mamy juz od miesiąca i czasami go sadzałam ale nie chcial siedzieć wiem nie zmuszałam bo on z tych co w miejscu nie posiedzą ale dziś przed kąpielą udało się siedział trochę zabawialam i zrobil siusiu Odpowiedz Link
o-lcia Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 21:20 A wlasnie wczoraj romawialam z mezem na temat kupna malej nocnika.I chyba juz jej kupimy. A jaki polecacie grajacy typu np.foczka,czy zwykly okragly.A moze cos tego typu www.allegro.pl/item385334493_boon_nocnik_treningowy_olinek_wys_gratis.html www.allegro.pl/item385685731_fisher_price_muzyczny_nocnik_odglosy_k6072_wys_12h.html Odpowiedz Link
dotinka77 Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 30.06.08, 21:24 my kupiliśmy taki zwykły grający, też oglądałam te nocniki na allegro ale w koncu doszliśmy do wniosku, że nie ma sensu tyle pieniędzy na nocnik wykładać a i tak nie wiadomo czy przypasuje małemu więc pozostaliśmy przy takiej zwykłej grającej foczce Odpowiedz Link
o-lcia Re:A jest roznica... 30.06.08, 21:34 ...jakas jak sie kupuje nocnik tzn. ze jest dla dziewczynki i dla chlopca? Odpowiedz Link
evezu Re:A jest roznica... 04.07.08, 07:52 my nocnik mamy jeszcze po starszej, dla Pauliny użyty raz jak nie mogła kupki zrobić, też wydawało mi się, że pozycja nocnikowa będzie lepsza przy wypróżnianiu się, ale Paulina spanikowala i nic z tego nie wyszło; tak więc nie sadzamy Odpowiedz Link
jasiek-2007 Re:A jest roznica... 04.07.08, 12:09 dla chłopców chyba powinno być wyższy z przodu aby pisiorek nie uciekał Odpowiedz Link
migi-79 Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 04.07.08, 15:16 Ja próbowałam parę razy ale nigdy nie udało się zrobić siusiu,teraz jakoś zaniedbałam,ciągły brak czasu.Poza tym jak ostatnio chciałam kupić nowy nocniczek taki podobny do dorosłej toalety,to panie w sklepie powiedziały że za wcześnie na nauki,bo dziecko nie powie że ma potrzebę że warto próbować dopiero jak dziecko bedzie miało 2 latka.Sama nie wiem co robić,czy już zaczynać edukację korzystania z nocniczka czy czekać?.Narazie nocnik służy Julce do zabawy) Odpowiedz Link
andziaburza Re: "nocnikujecie" już dzieciaki? 04.07.08, 17:30 Ada jest dzieciaczkiem żłobkowym i tam oswajają dzieciaczki z nocniczkem ok.11miesiąca.Na początku dla oswojenia sadzają dzieciaczki 2xdziennie na 5-10minut.My chcemy zacząć w sierpniu podczas urlopu,Ada będzie wtedy miała prawie roczek.Zobaczymy co z tego wyniknie Odpowiedz Link