dokumentationdervertreibung 10.04.05, 22:11 Ich bin hier neu. Ich mache Vieh auf viele Phoren :) Wer wird uebersetzen mein Nick? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmin-cynober Re: Guten Tag!!! 11.04.05, 00:39 Wartest du darauf, dass man dich vertreibt ? Da hättest du ein neues Stoff zu dokumentieren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: Guten Tag!!! IP: *.jjs.pl 11.04.05, 00:51 wenn schon, dann den neuen Stoff (Maskulinum) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniak Re: Guten Tag!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.05, 11:32 Deutsche Sprache ,schwere Sprache .... "Ich bin hier neu. Ich mache Vieh auf viele Phoren :)" Noch nie was von Satzbildung gehört ? Ich bin neu hier Phoren ???? Foren wäre richtig "Wer wird uebersetzen mein Nick?" und schon wieder Satzbildung Wer wird mein Nick übersetzen ? Dein Nick übersetzen ? nichts leichter als das : "irgendein bekiffter Volltrottel, der es garnicht verdient hier namentlich erwähnt zu werden." Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus tja 12.04.05, 19:36 Deutsche Sprache kann nur schwierig sein. Ist sie allerdings auch. Schwer beduete: vom großem Gewicht. polonismus: schwer: ciezki i jednoczensie trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Ist sie allerdings auch eben ;)))) 12.04.05, 19:40 stimmt hundertprozentig! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus das ist sie, meine liebe T. 12.04.05, 19:42 Ich freue mich, dass wir einer Meinung sind. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: tja IP: *.jjs.pl 12.04.05, 19:43 Ten zwrot jest prawidłowy a der Vorwurf ist unberechtigt. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus hm 12.04.05, 19:52 ja znam tylko powiedzenie : Dt Srpache, schwierige Sprache, bo jak mowie schwere sprache, to mi Niemcy mowia, ze Sprache moze byc tylko schwierig Ale wlasnie zajrzalam do Dudena, Tak, moja kochana (yyyyy) Tiggeirific i w zasadzie mozna sie spierac. Zapytam mojego osobistego native speakara, jak wychynie z kuchi. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus kochana T.! 12.04.05, 19:56 Postaraj przestac widziec swiac tylko Twoimi kategoriami. to Ci ulatwi zycie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: kochana T.! 12.04.05, 22:49 Moze i nie masz, masz za to stare dowcipy ( odwaze sie i uzyje tego trudnego dla ciebie slowa). ile mozna sluchac o za ktorkim lancuchu? A skad wiesz, jakie mam zycie? Psychoanaliza amatorska nie opuszcza? kolejna jednostka chobowa na wieki Twoja , droga T. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: kochana T.! 12.04.05, 23:37 > masz za to stare dowcipy stare, ale jare :) > ile mozna sluchac o za ktorkim lancuchu? skąd ja mam wiedzieć, Ty mi powiedz :) > A skad wiesz, jakie mam zycie? Psychoanaliza amatorska nie opuszcza? czy ja coś o Tobie powiedziałam (teraz to już się pilnuję i tak łatwo mnie nie zdybiesz ;) > na wieki Twoja , droga T. chyba nie zamierzasz mnie straszyć po śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific schwer vs. schwierig 12.04.05, 19:51 man musste nicht sehr lange auf eine neue linguistische Theorie warten... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: schwer vs. schwierig 12.04.05, 19:53 Hast du die schon vornhanden, meine liebe T.? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: schwer vs. schwierig 12.04.05, 19:57 neee, ich hab nur die alten bewährten zur Hand :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniak Re: schwer vs. schwierig IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 20:06 "ggigus napisała: > Hast du die schon vornhanden, meine liebe T.?" ------------------------------------------------- Kein Mensch hat "etwas vorhanden" - Es kann nur "etwas vorhanen sein" - oder nicht vorhanen sein. (deutsches Sprachowac machowac doch schwer idzie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: schwer vs. schwierig IP: *.jjs.pl 12.04.05, 20:12 Sie hat vorhanden mit parat verwechselt. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus richtig, mein Fehler 12.04.05, 22:50 aber du hast schwer mit schwierig verwechselt. Duden und mein persönlicher native-speaker (im realen leben arbeitet er als Lektor in einem Verlag) bestätigen das. Grüße Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: richtig, mein Fehler IP: *.jjs.pl 12.04.05, 22:58 Denkst du wirklich, daß ich auf diesen Bluff hereinfalle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: dass ist richtig IP: *.jjs.pl 12.04.05, 23:26 Zadałaś mi trochę trudu bo duden stał na półce w innym pokoju. Ale OK proszę bardzo: wydanie z 1989 roku Mannheim Leipzig Wien Zürich schwer punkt 2.b) einen hohen Schwierigkeitsgrad aufweisend; schwierig, nicht leicht zu bewältigen Jetzt sehe ich mich dazu gezwungen, mich auf die Seite Terrifics zu schlagen, was ich äußerst ungerne tue. ;-)Sie ist nämlich früher auf mich zugesprungen und ich habe mich von den Wunden von ihren Krallen noch nicht erholt :-) Wenn du solche falschen Aussagen in der Zukunft vermeiden willst, lern mit google umzugehen. Das ist halb so aufwendig und doppelt so gut wie Wörterbücher. www.google.de/advanced_search?hl=de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich was ist google? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 12.04.05, 23:34 Kto to bierze jako wyrocznie jezykowa? No nie, prosze Panstwa nie robmy sobie jaj. Umgangssprache ok, aber sonst? Ist doch geil oder super? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: was ist google? IP: *.jjs.pl 12.04.05, 23:45 Noch nie hatten es die Herausbgeber so SCHWER wie jetzt, mit der Wirklichkeit (technischer Fortschritt) Schritt zu halten. Wer die Möglichkeiten verkennt, die das Internet in dieser Hinsicht bietet, schießt sich ein Eigentor. Ich kann es mir nicht leisten, alle zwei Jahre ein neues Wörterbuch zu kaufen. A tej makulatury mam dwa pełne regały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: was ist google? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.04.05, 00:02 Ich verstehe Deine Probleme. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: dass ist richtig 12.04.05, 23:41 trzeba się było nie trudzić, argument o lektorze jest wystarczająco powalający ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: straubing Re: tja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:49 aber natuerlich sagt man in deutschland auch schwer im sinne von schwierig! deshalb heisst der spruch ja auch richtig: deutsche sprache schwere sprache, das ist schon voellig ok so!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Straubing, kotku 16.04.05, 03:03 nie w kazdym kontekscie mozna jedno slowo na drugie zamienic. Nie po niemiecku, bo po polsku owszem mozna. Jak bede miala wiecej czasu, wydam z siebie post na ww interesujacy temat. A Ty kochany(a??) popytaj sie w miescie, gdzie odbywa sie drugi na swiecie najwiekszy festyn (bylam, bylam) rodowitych straubiczanow, czy w tym konteskcie nie byloby lepiej schwierig. I zdziwisz sie. To powiedzenie pochodzi niewatpliwie z czelusci polskeigo umyslu, wlasnie dlatego, ze umysl niemiecki w tym kontekscie zastosowalby slowo schwierig. Jeden rzut oka do slownika i przypatrzenie sie podanym kontekstom do slow schwer i schwierig wystarczy. To zabawne swoaj droga, ze do blednego powiedzenia przylgnela etykietka, ze drecza nim Niemcy cudzoziemcow. A Niemcy, kiedy ten wykwit polskiego umyslu uslysza, poprawiaja dyskretnie schwer na schwierig. Ja znam inne powiedzenia, znajomi Turcy mowili, ze cudzoziemcy serwuja sobie "Kauf dir eine Tüte Deutsch!" Ale o tych dwu slowach , mozliwych polonizmach to sie jeszcze rozpisze, jak bede miala czas i swiezszy umysl niz teraz. i to by bylo na tyle pozdr pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: Guten Tag!!! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 12.04.05, 19:43 Das war ein Fehler. Man sollte Dich ab- statt vertreiben! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludek Re: Guten Tag!!! IP: *.adsl.hansenet.de 13.04.05, 00:28 oj ludzie ludziska nauczcie czytac sie miedzy wierszami ! jesli cfaniak pisze do " berufsvertriebenen oszoloma" ---Deutsche Sprache ,schwere Sprache --to uzywa wlasnie popularnego zwrotu uzywanego ptzez Niemcow SIC ! w stosunku do "Auslanderöw" ,tak jak "Du verstehen mich Du???" ta drobna aluzja ,wlasnie ma zwrocic uwage na "pochodzenie i intencje" tegoz ""pismaka ""probujacego raczkowac w swojej nowej "muttersprache" na roznych forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludek Re: Guten Tag!!! IP: *.adsl.hansenet.de 13.04.05, 00:31 googel bestätigt es Deutsche Sprache schwere Sprache Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: Guten Tag!!! IP: *.jjs.pl 13.04.05, 00:45 zamierzam być teraz k***sko nudny: wpisz w erweiterte Suche w Google w polu mit allen Wörtern całą frazę Sprache ist schwer ALBO schwere Sprache Pojawia się na wielu serwerach (miarodajne są te z extension .de/.at/.ch)w różnych całkiem poważnych kontekstach. Jest to prawidłowa forma. Kto nie wierzy internetowi niech sięgnie do Duden 2 Stilwörterbuch i sprawdzi pod schwer punkt 4c (tak jest w wydaniu z roku 1988). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludek Re: Guten Tag!!! IP: *.adsl.hansenet.de 13.04.05, 00:53 co nie zmiena faktu ze ta "Floskeln" jest uzywana nagminnie przez Niemcow w stosunku do "innowiercow" w celu udowodnienia"wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca" co daje sie w Intencji i meritum postu cfaniaka wyczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: Guten Tag!!! IP: *.jjs.pl 13.04.05, 00:55 ale nie to było przedmiotem sporu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniak Re: czy cfaniak IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.05, 09:36 cfaniak potwierdza notabene .co to sie porobilo na tym forum? GOLONO STRZYZONO i tak w kolko ! a mialo byc : nie karmic trolla ! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: czy cfaniak 14.04.05, 11:43 :)))) a kto nakarmił? no kto? ((((((((; Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus to jest jedno z tzw. przyslow 13.04.05, 11:15 niemieckich, o jakich Niemcy nie slyszeli, podobnie jak popularne "langsam, lansgsam ,aber sicher". Znnane doskonale w Polsce, ale nieznane w kraju swojego rzekomego pochodzenia. A teraz wracajac do ad remu: "Dt. Sprache schwere Sprache" jest bledem stylistycznym, bo jesli powiedziec Niemcowi: Dt Sprache, schwere Sprache, poprawi Cie na schwierig. Mnie sie to zawsze zdarzalo. Blad w przyslowiu (rzekomo niemieckim, ktore rozbawia Niemcow) bierze sie wg mnie stad, ze zostalo ono - przylowie- wymyslone przez Polaka/Polke. ale zrobilo kariere. Problem polega na tym, ze schwer i schwierig pokrywaja sie czesciowo znaczeniowo i sa przypadki, kiedy znacza to samo trudny, ciezki po polsku. ALe drugi problem, ktorego nie moglo zrozumiec wielu dyskutnatow to to, ze Sprache moze byc tylko schwierig w tym kontekscie. Wiem ,ze argument o moim mezu-lektorze jest dla Tiggerific ( o matko, mam nadzieje, ze dobrze napisalam), ale on mi uparcie z tym moim polonistycznym bledem waczyl. Bo wszystko bierze sie stad, ze po polsku trudny i ciezki sa czesto wymienne. Po niemiecku natomiast nie. powtarzam - nie w tym kontekscie, bo sa konteksty, gdzie schwe i schwierig sa wymienne. Ale ten don nie nalezy. Podobnie moge opowiedziec o roznicy miedzy Fragment i Auszug (dla polskiego oka i ucha jej nie ma), bekannt i berühmt i dlaczego nie zawsze mozna pisac makabre Berichte. nawet jesli po polsku tak mozna. Polnonizmy sa podstepne, zgadzam sie, ale sa. Argument wyszukiwarki google jest do bani, bo wystarczy wrzucic slowo poszlem i jest ono w googlach, co nie znaczy, ze jest prawidlowe. Nawet jesli Fa i inni zaczna tak mowic. dziekuje za uwage i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Was ist ein Sprichwort? 13.04.05, 11:42 1. langsam, langsam... - nie jest przysłowiem, tylko cytatem z filmu, gdzie mu tam do przysłowia. 2. to, czy powiesz schwere Sprache czy schwierige Sprache, zależy od tego, co masz na myśli, jeśli uważasz, że niemiecki jest skomplikowany, wybierz schwierig, jeśli jest dla Ciebie koszmarem i kulą u nogi i wkładasz wiele wysiłku nauczenie się go, wybierz schwer - wybór bardzo dobrze podkreśla różnicę w nastawieniu mówiącego. 3. jak to jest, że bez zastrzeżeń przyjmujesz poprawki przypadkowych Niemców, którzy Ci zwracają uwagę, a do googla nie masz zaufania - wiarygodność jakby ta sama :) 3a. z google'a trzeba umieć korzystać - do tego służy wyszukiwanie zaawansowanie. Oczywistym jest, że podpierając się wyszukiwarką google nie szukamy potwierdzenia dla głupot językowych w rodzaju 'poszłem'. 4. > Podobnie moge opowiedziec o roznicy miedzy Fragment i Auszug (dla polskiego oka i ucha jej nie ma) Propozycja kusząca, ale chyba podziękuję. BTW, w przypadku Fragment i Auszug mówisz, mam nadzieję, o swoich uszach i oczach? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: Was ist ein Sprichwort? 13.04.05, 11:48 1.Langsam... jest cytatem ktory urosl do miana przyslowia. znam wielu Polakow i Polek, ktore w to wierza, ze tak mowia Niemcy. Droga od cytatu do przyslowia krotka jest. 2.Co do googla i przypadkowych Niemcow - skad wiesz, ze jedni sa przypadowi? Ale ze nie mam ochoty na klotnie z osoba o tak slabych pointach i dowcipach, jak Twoje, wiec laskawie ignoruje. A google nie jest i niedy nie bedzie wyrocznia jezykowa. 3. Fragment to po niemiecku czesc calosci fragmentarycznej, jesli np. ktos napsial tak powiesc ,a potem umarl. Auszug - wyciag po polsku to czesc calosci. Tyle ze po polsku mozna powiedziec fragment Pana Tadeusza. a po niem. ein Fragment von "Pan Tadeusz" juz nie. Niestety. To jest naprawde malo wazny bld, podobnie jak schwer i schwierig, ale blad. A raczej slodki polonizm. caluski, moja kochana Tiggerific Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Was ist ein Sprichwort? 13.04.05, 11:55 >A google nie jest i niedy nie bedzie wyrocznia jezykowa. nikt tego nie twierdził, ale oczywiście rozumiem, że wyrocznią może być tylko lektor w wydawnictwie. >Fragment to po niemiecku czesc calosci fragmentarycznej, jesli np. ktos napsial tak powiesc ,a potem umarl. Auszug - wyciag po polsku to czesc calosci. Tyle ze po polsku mozna powiedziec fragment Pana Tadeusza. a po niem. ein Fragment von "Pan Tadeusz" juz nie. Niestety. nie wiem, jak dla reszty, ale dla mnie jest to cytat dnia, jakby ktoś coś zrozumiał, czekam na interpretacje. Gggiguś, powinnaś pisać definicje, marnujesz się tutaj :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus no to sprawdz, 13.04.05, 11:56 Kocie, a potem sie wypisuj. caluski, Tygrysku Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus kociaku, sprawdz SOBIE 13.04.05, 12:06 roznice miedzy slowami Fragmean a Auszug po niemiecku, nim zaczniesz ryczec (czy co tam robia yyy tiggerifiki - moze w tym wypadku byloby stylistycznie lepiej z ck, jak mysliz? nie jestem pewna) w naturze caluski Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: kociaku, sprawdz SOBIE 13.04.05, 12:11 po co mam sprawdzać, Ty mi to lepiej wytłumaczysz :) no to jak to było? że fragment to część całości fragmentarycznej, a Auszug to część całości całościowej? ;))))) gggiguś, jak na dwa fakultety, za dużo wtrącasz yyyyy (naprawdę nie wypada!) możesz pisać z ck, jeśli tak Ci się bardziej podoba, mi tam ganz egal. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: kociaku, sprawdz SOBIE 13.04.05, 12:20 Nie, skarbie, ale ze wolno do tiggerificow (tak jest yy ladniej?) dociera, napisze Ci jeszcze raz. Gdzie po polsku mozna napisac fragment (o obojetnei czy chodzi o calosc, czy o pozostale fragmenty), po niemiecku slowo Fragment ma inne znaczenie. Bo oznacza ono fragmentaryczne resztki. A priori fragmentaryczne. Jako filolog niemiecki powinnas przynajmniej raz slyszes o kims, kto takie resztki po sobie pozostawil. Auszugi Frament a polskie fragment to przyklad per analogiam do schwer/schwirig i ciezki/trudny. Przypominam tym, co maja klopty z zajawka. Jak bede w domu, pdam Ci, (tak, tak) definicje z Dudena. Bos zbyt leniwmy kotem, aby don zajrzec.Ale za to jakze slodkim kotem. I za kare nie spelnie prosby i pozostane przy c. Estetyka ponad wszytko, kochana T. Ja wiem, ze Twoj nick z ck bardziej pasuje do preferowanego przez Ciebie paraetoryczengo, ciezkiego dowcipu, ale coz, to nie jest moje poczucie humoru. A czy yyy wypada wtracac, czy nie? Ja tam nie wiem. Moze i masz, yyy racje? caluski PS: Dwoch fakutletow jeszcze nie mam, wiec do czasu zdobycia dyplomu sobie pouzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ups, pardon 13.04.05, 12:22 schwierig Musisz miec w sobie cos niebezpiecznego, kocie, ze robie takie bledy. Wybacz i tradycyjnie caluski Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: kociaku, sprawdz SOBIE 13.04.05, 12:37 Czuję się oszukana ;))), ostatnio powiedziałaś, że jesteś podwójny magister! teraz już wiem skąd to yyyy... Dudena mam przed nosem, ale sama wiesz że definicje swoją drogą, a uzus swoją. Tyle razy widziałam Fragmente w sensie Auszuege - Fragmente eines Lexikons, Fragmente der Korrespondenz, Faust-Fragmente, że tym razem jestem skłonna pójść za uzusem, a nie za definicją. > I za kare nie spelnie prosby i pozostane przy c. Estetyka ponad wszytko, > kochana T. Ja wiem, ze Twoj nick z ck bardziej pasuje do preferowanego przez > Ciebie paraetoryczengo, ciezkiego dowcipu, ale coz, to nie jest moje poczucie > humoru. :))))) Za jaką karę? O nic Cię nie prosiłam :)))) Powiedziałam, że mi wszystko jedno. Dowcip paraetoryczny? Czekam, aż dojdziesz do pararetorycznego i paraeterycznego - ach jak trudno we właściwy klawisz trafić... Piłaś coś od rana? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nadinterpretacja 13.04.05, 12:59 Nigdy nie pisalam, ze mam dwa dyplomy. Albo Cie zawodzi pamiec, albo mnie z kims mylisz. Co do mylenia slow Fragment/Auszug, native speaker niem. tego bledu nie zrobi. A dopoki opierasz swoja wiedze na tym, ze gdzies tam kiedys cos takiego widzialas (w googlach na pewno jest Fragment jako Auszug, jak i slowo poszlem), nie spostrzezesz wlasnego bledu. Ale nie przejmuj sie, po to jest forum, aby sobie pomagac. I to nie jest jakis straszny blad, nie panikuj, kociaku. To blad z gatunku bledow polonistycznych. Zwiazek z lektorem niemieckim( nie musi byc od razu malzenstwo!) jest najlepszym antidotum na takie problemy, jak widac. A literowki po,kotku, zeby sie z Toba podraznic. 100% skutecznosci, jak widac. caluski, caluski , caluski Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nadinterpretacja 13.04.05, 13:47 > Nigdy nie pisalam, ze mam dwa dyplomy. racja, ale od grudnia i od dyskusji o tym, skąd się wzięło słowo Niemiec, używasz argumentu, że jako 'prawie podwójny filolog' wiesz lepiej :))). >Zwiazek z lektorem niemieckim( nie musi byc od razu malzenstwo!) jest najlepszym antidotum na takie problemy So fühlt sich wahre Liebe an! ;)))) >I to nie jest jakis straszny blad, nie panikuj, kociaku Kto by tam panikował z powodu swoich potknięć? Nie sądź innych wg siebie :) >A literowki po,kotku, zeby sie z Toba podraznic. 100% skutecznosci, jak widac mnie to wcale nie drażni, ggiguś, próżny Twój trud :) > caluski, caluski , caluski lepiej zachowaj dla lektora :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich dajcie znac, jak sie zlapiecie za kudly! :-))))))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.04.05, 13:54 Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie ma powodow do obaw 13.04.05, 14:01 Jak widac powyzej,w pelni panuje nad sytuacja i zamiast dawnych, agresywnych w wymowie postow T., mamy do czynienia teraz z milym kotkiem. Nie bez powodu mialam w dziecinstwie ksywe kocia mama, z uwagi na moje otwarte i zyczliwe podejscie do kotow. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific nie mam kudłów 13.04.05, 14:02 tygrysa w życiu nie widziałeś czy co? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: nadinterpretacja 13.04.05, 13:58 Ale prawie podwojny filolog, to jednak nie to samo, co podwojny filolog ( tu ponuje przywolac przed oczy Kota dyskusje o roznicy miedzy Auszug a Fragment. To jeszcze do niedawna dla niektorych osob to bylo to samo). Nie panikuje z powodu swoich bledow, chcialam Cie tylko uspokoic i ukoic. Co do caluskow - starczy mi ich, nie ma obaw. A jesli Cie moje literowki nie draznia, kocie, czemu tak na nie intensywnie reagujesz? Klopoty z koncentracja, czy z logika? caluski, caluski PS. Tak sie zlozylo, ze sprawdzilam pare linkow ze slowem Fragment i Lexikon czy Korrespondenz. I albo byly to przypadkowe zbitki slowne, albo chodzilo o rzeczywiscie fragmenty (w znacz. niemieckim)zachowanej korespondencji. Rada na przyszlosc(oprocz zwiazku z lektorem, moze jednak sprobujesz? dokladnie sprawdzaj, co sie pod linkami kryje. Nawetjesli sa to linki w googlach. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nadinterpretacja 13.04.05, 14:06 > PS. Tak sie zlozylo, ze sprawdzilam pare linkow ze slowem Fragment i Lexikon czy Korrespondenz. ja nie szukałam tego w google'u, nie ośmieliłabym się wiedząc, jaką żywisz awersję do tego źródła informacji :). Zapamiętuję po prostu różne ciekawostki z tego, co czyta(ła)m. Nigdzie też nie mówię, że są to dla mnie jakieś autorytety czy wyrocznie, po prostu uzus :), nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ale powtarzam 13.04.05, 14:12 Uzus byc moze,(moze podasz jakis niegooglowy przyklad?),ale nie taki pochodzacy osoby z jezykiem ojczystym niemieckim. Moze powinnas miec nieco bardziej krytyczne podejscie do ciekawostek, ktore zapamietujesz? Zwazywszy na poczatkowy osli(zaden tygrysi)upor,z jakim odrzucalas roznice miedzy Auszug a Fragment, jest to wrecz zalecane. caluski, lagodne kocie (z e jak mietus) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific dobra 13.04.05, 14:34 wygrzebałam tu coś: Fragmente einer Reise - wg Ciebie szczątki relacji z wyprawy, której nie opisano w całości, czy wyjątki z całości? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus kto to napisal? 13.04.05, 14:40 skad to sie wzielo? O co chodzi? Jak juz cos podajesz, to porzadnie Bo sa tez Fragmente einer Korrespondenz,jak wspomnialam. filologicznie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific to jest tytuł filmu :) 13.04.05, 14:50 weź całość w cudzysłów i znajdziesz :) nie chodzi o to, kto napisał czy zagrał, tylko jak zinterpretujesz taki tytuł a skoro jesteśmy przy bibliotekach: www.bibl.hff-potsdam.de/neuerw/neu0604.pdf ctr+F: fragmente Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus (sorek, za wczesnie wyslalam!) 14.04.05, 23:37 Im Sommer 2002 sind sie zwei lange Monate gemeinsam durch ihr Geburtsland gereist, sie haben ihre Strecke auf einer Karte aufgemalt und sie ROUTE 181 genannt. Diese virtuelle Linie markiert die Grenzen der UN-Resolution 181 vom 29. November 1947, nach der Palästina in zwei Staaten geteilt werden sollte. Auf ihrer ausgiebigen Reise hatten sie nur willkürliche Begegnungen. Es wurden im Vorfeld weder Treffen vereinbart, noch Persönlichkeiten oder „offizielle“ Gesprächspartner kontaktiert. A z ta biblioteka troche nie kapuje, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: (sorek, za wczesnie wyslalam!) 15.04.05, 09:55 Biblioteka: tytuł filmu odnalazł mi się w zbiorach jakiejś biblioteki (nic ważnego :) Fragmente einer Reise - niezależnie od organizacji wyprawy, tytuł chyba nie oznacza fragmentów w sensie szczątków, tylko fragmenty w sensie wycinków/wyjątków całości. A co o tym tytule myśli lektor :)? I czy dopuszcza użycie Fragmente w sensie Auszuege? Gruß und Kuss (aber ein einziger und nur ausnahmsweise ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: (sorek, za wczesnie wyslalam!) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.04.05, 10:07 Ihr werdet Euch noch die Augen auskratzen :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a dlaczego tak myslisz? 16.04.05, 02:41 ja nie mam takiego wrazenia... teraz juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: (sorek, za wczesnie wyslalam!) 16.04.05, 02:40 Hm, a w kontekscie trudynch stos. palestynkso- izraleskich i w konteskcie tego, ze podrozujacy przeprowadzili wiele rozmow i odbyli wiele nie polaczonych ze soba spotkan, to wg mnie ma to sens. Fragmente einer Reise- wiele elementow w podrozy do pojednania pal- izraleskiego, ktore jest fragmentaryczne, bo go nie ma i nie ma widokow nan itp, itd, und ich auch als Ausnahme - weder Kussi, noch Bussi, pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: (sorek, za wczesnie wyslalam!) 16.04.05, 20:03 ale zakładając, że nie znasz kontekstu, idziesz po prostu do kina i wiesz tylko, jaki jest tytuł - interpretujesz go jako fragmenty-pozostałości czy fragmenty całości? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ojej, Ty zadajesz pytania!! 16.04.05, 22:59 jako Polka jestem czujna i przypominam sobie znaczenie slowa fragment po pol. i po niem i sobie mysle, ze tu chodzi o fragmenty - pozostalosci, bo tytul po niemieckiu. A Ty co myslisz? ha, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific takie jest pytanie, 17.04.05, 00:44 czy fragmenty można rozszerzyć znaczeniowo (w niem.) na fragmenty całości. ja akurat myślę, że fragmeny podróży w sensie wycinki są OK. A lektor co myśli? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: takie jest pytanie, 18.04.05, 13:01 Tak, lektor sie z Toba zgadza. Wycinki chaotyczne, nieuporzadkowane i przypadkowe calosci. Zapytalam sie z ciekawosci Lektora, czy tytul jest zly ( w sensie niepoprwany po niemiecku), ale mi odparowal, ze nie ma zlych tytulow. Ale przypomne mu to zdanie, jak mnie bedzie dreczyl tytulem jakiejs ksiazki na niemiecki, bo Lektor pelni tez fukncje spoleczna Tlumacza. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific nie doczytałam :)))) mea maxima culpa 13.04.05, 14:13 > Nie panikuje z powodu swoich bledow, chcialam Cie tylko uspokoic i ukoic. Uderz w stóóóóół... :) > A jesli Cie moje literowki nie draznia, kocie, czemu tak na nie intensywnie reagujesz? Klopoty z koncentracja, czy z logika Ani ani :))))) Brak wyobraźni, ggiguś :) Niektóre po prostu mnie rozśmieszają - nic na to nie poradzę. Ale nie wszystkie, więc nie poprawiaj każdego schwirig na schwierig. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jakie sie z Ciebie mile zwierzatko zrobilo! 13.04.05, 14:22 Lagodna, bez agresywnych ton odpowiedz. Za szybko czy to jakis cud? Jestem zachwyvona moja raca nad Toba i Twoim problemem, lagodny, domowy Kocie. Twoja poprawa(i postawa) zapiera mi dech w piersiach. caluski Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: jakie sie z Ciebie mile zwierzatko zrobilo! 13.04.05, 14:32 no i tu chyba najlepiej widać, że moja agresja/chamstwo, o których tak często wspominasz, są urojeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: jakie sie z Ciebie mile zwierzatko zrobilo! 13.04.05, 14:38 Teraz nie jestes chamska. To fakt i duzy postep. Gratulacje. Szczerze piszac, obiecalam sobie,ze nie dam sie sprowokowac. I sie udalo. Ale kiedys bylo inaczej.Chetnie posluze cytatem. Ale wlasciwie po co? Sama pamietasz (powinnas) pamietac swoje teksty, nieprawdaz? pozdr PS: Jak sadzisz, kiedy nas poprosza o dalsza wymiane postow droga pryw., aby nie zasmiecac forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich tylko nie prywatna droga! To jest ciekawe! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.04.05, 15:21 Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus co do googla 13.04.05, 12:04 nan powolywal sie Fa, jako na wyrocznie. bo w Googlach jest schwere Sprache, to znaczy, ze tak jest dobrze. Zreszta google jako wyrocznia, bo tam tez tak jest, pojawia sie czesto. Stad zawsze proponuje wrzucic slowo poszlem do googli. Tez jest. A lektor moze byc wyrocznia (plus slownik), no bo zgadnij, Kociatko pregowane, czym sie zajmuje lektor? I jeszcze jest tlumaczem, kto wie, moze sie natkniesz (albo juz natknelas) na lektorowane badz tlumaczone przez ksiazki? nieustajace caluski PS. Naprawde nigdy nie slyszalas o tym, ze pozostawionych fragmentach chyichs utworow? Nie musi to byc wcale powiesc, moze byc np. symfonia. Albo repotaz. Naprawde, nigdy?? Cale zycie mozna sie dziwic, ba! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: co do googla 13.04.05, 12:14 rozumiem, że lektora nie ma w domu, to zapytaj o te fragmenty, jak wróci, dobrze? A może Ty nie możesz znaleźć Fragmente po niem., bo szukasz z Panem Tadeuszem? ;)))) w takim razie wybierz jakieś dzieło niemieckie, taki Faust np. czy co tam przerabiałaś w szkole (wyższej) :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Tiggerfutter 13.04.05, 12:50 (oki,szczerze wyznam, ze sie na krotko wyrwalam z pracy, a ze pracuje w bibliotece, mam dostep do slownikow, stad moja szybkosc). Duden. Das große Wörterbuch der deutschen Sprache in zehn Bänden ( jak dokladnie, to na calego) Auszug 3 b) ausgewählte (wichtige) Stelle aus etw., bes. aus einem Schriftwerk: Der zweite Genossebegann einen A. aus einem Buchvorzulesen(Leonhard, Revolution, 194) (z przyczyn techn. nie podajewsz. znaczen) Fragment a)Bruchstück b)etw. Unvolldendetes; nicht fertig gestelltes Kunstwerk: Jeder bessere Dramatiker pfletgt der Nachwelt einige -e zuhinterlassen (Mostar, Liebe, 35; dieses Drama ist F.geblieben podobna analogia stylistyczna, jak ta miedzy fragmentem(wyciagiem) a slowami Fragment/Asuzug po polsku istnieje miedzy schwer/ schwieriga a trudny/ciezki. Jak sama widzisz, owlektor, ktory uparcie zwalaczal moje bledy przy slowach Fragment i Ausug, m i a l racje. Lektor jeden! Ale mam nadzieje, ze pow. definicje pozwola Ci w przyszlosci na unikniecie bledow stylistycznych. Po to tu jestesmy, zeby sobie pomagac, moj kotku! caluski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: co do googla IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.05, 17:07 Lieber Tiger, Lass den Hund doch den Mond anbellen! (das ist zwar selten und umgangsprachlich aber ich pfeife darauf) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: Guten Tag!!! IP: *.jjs.pl 13.04.05, 01:05 Hätte es nicht heißen sollen: "Man hätte Dich abtreiben sollen"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludek Re: Guten Tag!!! IP: *.adsl.hansenet.de 13.04.05, 01:13 Präservativ Defekt ? nowa odmiana czasu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa... Re: Guten Tag!!! IP: *.jjs.pl 13.04.05, 01:22 ich muß zugeben: das ist ein guter Witz und nicht SCHWER zu verstehen ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus co nie? 16.04.05, 23:00 Lepszy niz sprawdzcie mi cwiczenie/list/ogloszenie/podanie/tluamczenie, albo jak jest po niem. to czy tamto. pozdrawiam serdecznie, bo Cie dawno na forum niemieckim nie widzialam !! Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: co nie? 17.04.05, 09:11 ggigus napisała: > Lepszy niz sprawdzcie mi cwiczenie/list/ogloszenie/podanie/tluamczenie, albo > jak jest po niem. to czy tamto. >Na pewno! :-) > > pozdrawiam serdecznie, bo Cie dawno na forum niemieckim nie widzialam > !! To pewnie dlategoś taka serdeczna, bo mnie dawno nie widziałaś ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus do abelone 18.04.05, 12:57 Hehe,wiosenny napad czulosci. Jak burza, szybko mija...;-) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś