Dodaj do ulubionych

Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:56
Kazać zdrobić zdjęcie rentgenowskie,przepsac zastrzyk,żrodek nassenny,coś
przeciw gorączce,płyn do pikania gardła,przestrzegać ścislej diety,nadurzywać
leków!
Obserwuj wątek
    • Gość: Facet Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.06, 13:59
      Przepisz to najpierw poprawnie!
    • Gość: nauczyciel Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:23
      Uczniowie winni odrabiać samodzielnie zadania domowe.
      A słownik masz od czego?
    • malina862 Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 26.04.06, 19:53
      Ha,ha!Skąd ja znam tego typu zwroty?Zbliża się maturka ustna z
      niemieckiego..........?:)
      Proszę,tłumaczę:
      -Kazać zrobić zdjęcie rentgenowskie-eine Rontgenaufnahme machen lassen.
      _Przepisać zastrzyk-eine Injektion verschreiben.
      -płyn do płukania gardła(jeżeli o to Ci chodziło:)-das Gurgelwasser
      -środek nassenny-das Schlafmittel
      -Coś przeciw gorączce-etwas gegen Fieber
      -Przetrzegać scisłej diety-strenge Diat halten( w wyrazie Diat jest umlałt
      nad "a",nie wiem jak zrobić na klawiarurze:)
      Pozdrawiam!
      • Gość: jecki Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.06, 20:01
        "kazac zrobic" to raczej anordnen, nie "machen lassen"

j.
        • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 21:36
          Niemiecki to taki język,że można jedną rzecz powiedzieć na 100 różnych
          sposobów.I Twój zwrot i koleżanki jet dobry.
          • Gość: jecki nie truj, niunia ! IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.06, 21:41
            Ty chcesz mi tlumaczyc, co jest dobre??? :-)

j.
          • tiggerific Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 27.04.06, 08:51
            tyle że to wcale nie będzie to samo:
            ICH habe mir eine Röntgenaufnahme machen lassen
            DER ARZT hat mir eine R. angeordnet

ponieważ zdjęć r. raczej nie robi się na życzenie, wariant z anordnen jest
            bardziej sensowny.

Der Arzt hat mir eine R. machen lassen byłoby co najmniej dziwne.
            • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:01
              Ta?To ciekawe dlaczego w repetytorium tematyczno-leksykalnym jest właśnie zwrot
              machen lassen i ja też go znam!
              Proszę sprawdzić "panie wszystko wiedzący "DEUTSCH REPETYTORIM TEMATYCZNO-
              LEKSYKALNE CZĘŚĆ 1 STRONA 64.A nie się tu mądrować ba takto możemy się tu
              kłócić przez lata.Zajrzyj do repetytorium!
              • tiggerific Re: stanowczo spuść z tonu, studętko 27.04.06, 10:19
                nikt nie mówi, że nie ma zwrotu machen lassen
                machen lassen możesz sobie Kleid u sznajdera albo neue Titten u
                szynhajstchirurga

a zdjęcia rentgenowskiego akurat nie.

a Repetytorium jako źródło wiedzy uczniowsko/studętej możesz sobie wsadzić.
                • Gość: ich11 studętkę to tylko przez dętkę! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 27.04.06, 13:58
                  Französisch może być ohne.
                • Gość: studentka Re: stanowczo spuść z tonu, studętko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:14
                  Dokładnie taki zwrot jest w repetytorium "-Kazać zrobić zdjęcie rentgenowskie-
                  eine Rontgenaufnahme machen lassen"Identyczny!!!A takie ksiązki nie pisane sa
                  przez przypadkowych ludzi ale przez germanistów z wieloletnim
                  doświadczeniem!!!!!!!Ale przepraszam........wy jesteście mądrzejsi..
                  • Gość: jecki w tym punkcie masz absolutna racje: IP: *.pools.arcor-ip.net 27.04.06, 17:19
                    jestesmy zdecydowanie madrzejsi !
                    Pojdz za rada Tigeri i wsadz sobie te ksiazzki sonstwo (Hauptache tief genug)-
                    inaczej bede cie musial p r z e a n a l y z o w a c...

j.
                    • Gość: ps twoja upierdliwa przemadrzaloscia zaczynasz IP: *.pools.arcor-ip.net 27.04.06, 17:26
                      dorownywac niejakiej gigusi, ktora rowniez jest w posiadaniu nieprzebranej
                      wprost ilosci slownikow. czego jej brak, to znajomosc jezyka.

j.
                      • Gość: studentka Re: twoja upierdliwa przemadrzaloscia zaczynasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:50
                        Sorry a wy się z ksiązek nie uczyliśe?Słowników w domu nie macie?A rozumie
                        macie niemiecki we krwi..........W ksiązkach bzdury piszą?Tak..........? Chyba
                        każdy germanista uczył się najpierw z takich ksiazek.
                        To repatytorium pisane jest przez egzaminatorów!I raczej jest to nie możliwe by
                        były w nim błędy.Polecaja je nauczyciele!Nie będę wdawać się w dyskusje
                        zapytajcie się nauczyciela.Bo ja się dziś specjalnie o to pytałam bo mnie to
                        zaintrygowało.
                        • Gość: jecki widzisz, mialem kiedeys pewnego madrego IP: *.pools.arcor-ip.net 27.04.06, 17:57
                          lektora jez. niemieckiego, na ktorego lektorat z przyczyn oczywistych nie
                          musialem chodzic (wpisywal mi tylko ocene - dyskretnie pomine, jaka). Po
                          ukazaniu sie ktoregos kolejnego "wielkiego" slownika niemiecko-polskiego (2
                          niebieskie tomy) powiedzial mi: "Wiesz ten slownik jest naprawde wielki - jesli
                          chodzi o ilosc bledow i idiotyzmow. Kartkowalem go wczoraj ze trzy godziny i juz
                          mam ok. siedemdziesiat bykow"...

Nie chce wykluczac, ze powyzsza powiastka (prawdziwa) nakloni Cie jednak do
                          myslenia...

j.
                  • tiggerific Re: stanowczo spuść z tonu, studętko 27.04.06, 17:58
                    a co mnie to obchodzi?
                    germanista też człowiek i na dodatek Polak. jak już se wsadzisz swoje święte
                    repetytorium, to będziesz je miała tam, gdzie miałby je każdy Niemiec, gdyby
                    wiedział, że coś takiego istnieje.
                    • Gość: studentka Re: stanowczo spuść z tonu, studętko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:06
                      Autorytetem jest dla mnie nie repetytorium ale nauczyciel-
                      germanista,któryspedził w niemczech 10 lat.I skoro on tak mówi i poleca tą
                      ksiązke to nie mam najmniejszej watpliwości że ja mam rację.Pyatałam się
                      człowieka który pracuje z młodzierzą 20 lat,uczy niemieckiego na uniwerku i
                      sorry ale wy nie jestescie dla mnie w tej chwili autorytetami.
                      • tiggerific Re: kóp se suofnik 27.04.06, 18:34
                        ortograficzny najsampszud, a potem pogadamy.
                        jakoś przeboleję, że głąb nie uważa mnie za autorytet.
                    • Gość: studentka Re: stanowczo spuść z tonu, studętko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:12
                      A kto ma być dla mnie autorytetem jak nie książka i nauczyciel?Jakiś
                      Przemądrzały koleś z forum?
                      • tiggerific Re: stanowczo spuść z tonu, studętko 27.04.06, 18:36
                        nie, kitek, helbig/buscha, Duden, literatura, prasa +zasada ograniczonego
                        zaufania.
                • Gość: studentka Re: stanowczo spuść z tonu, studętko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:15
                  Spytaj swojego nauczyciela bo tak to się nie przekonasz!
                • Gość: studentka Re: stanowczo spuść z tonu, studętko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:55
                  Zwrot "nadurzywać leków"nie został przetłumaczony i nikt już tego nie zrobił bo
                  najłatwiej wam krytykować i się mądrzyć.No pochwalcie się koledzy zwwrot ten
                  zostawiam dla was.
                  • Gość: jecki Medikamente missbrauchen - w czym problem ? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.04.06, 17:58
                    j.
                  • Gość: ich11 einmalig: Überdosierung, sonst abhängig oder IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 27.04.06, 18:42
                    jak mój młodszy Kolega określił: Mißbrauch
      • Gość: Pippi Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:30
        malina862 napisała:

> -eine Rontgenaufnahme

oder Roentgen ...

> jest umlałt ...

oder umlaut ...

MfG.
        Ihre Pippi.
      • kokolores Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 26.04.06, 21:22
        i jeszcze ....

malina862 napisała:
        > -płyn do płukania gardła(jeżeli o to Ci chodziło:)-das Gurgelwasser
        raczej Gurgellösung

> -Coś przeciw gorączce-etwas gegen Fieber
        moze raczej - ein Mittel gegen Fierber

:o)
        Koko
        • kokolores literowka - Fieber n/t 26.04.06, 21:23

• Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 21:40

> -Coś przeciw gorączce-etwas gegen Fieber
          moze raczej - ein Mittel gegen Fierber

I znów to samo.MOże być i tak i tak.
          • kokolores Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 26.04.06, 21:51
            Czy wszystko tlumaczysz doslownie ?

Koko
        • annajustyna No co Ty???? 26.04.06, 21:48
          Przeciez kazdy wie, ze Lugola! Wciaz czuje ten smak...
        • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 00:22
          jeszcze jedno płyn do płkania gardła to jest das Gurgelwasse lub
          Gurgellösung !!!
          Proponuje zajrzeć do słownika!!!Obie formy są poprawne
          • ich11 ja, wg słowników ok, ja myślę Salzwasser 27.04.06, 00:45
          • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:52
            Wpisz ten wyraz "das Gurgelwasse" w gogle.Zobaczysz że wyskoczy Cie niemiecka
            strona z tym wyrazem jako płynem do płukania gardła.Ja nie mówie że wy nie
            macie racji bo wasze słówka i zwroty też są poprawne ale te które
            skrytykowaliście równioeż nie są złe!
            • Gość: facet Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.06, 18:04
              www.google.de/search?hl=de&q=%22das+Gurgelwasse%22&btnG=Suche&meta=lr%3Dlang_de
              • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:07
                wpisz gurgelwasseR
              • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:08
                putzen.de Gurgelwasser selbst hergestellt Haushalt tipps waschen ...Tipps &
                Tricks » Gurgelwasser selbst hergestellt. Gurgelwasser selbst hergestellt Wenn
                der Hals gerötet ist, machen Sie sich Ihr Gurgelwasser selbst. ...
                www.putzen.de/ tipps-tricks-artikel-571-Gurgelwasser-selbst-hergestellt.html -
                23k - Im Cache - Ähnliche Seiten

dict.cc Wörterbuch :: Gurgelwasser :: Englisch-Deutsch-ÜbersetzungDeutsch-
                Englisch-Übersetzung für Gurgelwasser im Online-Wörterbuch dict.cc
                (Englischwörterbuch).
                www.dict.cc/deutsch-englisch/Gurgelwasser.html - 9k - Im Cache - Ähnliche
                Seiten

Gurgelwasser - Flüssigkeit - 245 ML bei dooyoo.deGurgelwasser - Flüssigkeit -
                245 ML Testberichte, günstige Shops und Preisvergleich bei dooyoo.de.
                www.dooyoo.de/zahn-mundpflege/ gurgelwasser-fluessigkeit-245-ml/ - 65k - Im
                Cache - Ähnliche Seiten

Preisvergleich zu Gurgelwasser - Flüssigkeit - 245 ML bei
                dooyoo.deGurgelwasser - Flüssigkeit - 245 ML Preis und Preisvergleich bei
                dooyoo.de.
                www.dooyoo.de/zahn-mundpflege/ gurgelwasser-fluessigkeit-245-ml/Preise/ - 66k -
                Im Cache - Ähnliche Seiten

Gurgelwasser 490 mlOnline-Shp für Gesundheitspflege mit den Kräften der Natur.
                www.kausan.de/sonnenmoorserie/ kraeuterauszuege/022e9e962b0ea0120.html - 16k -
                Im Cache - Ähnliche Seiten

Gurgelwasser bei ZahnfleischblutenGurgelwasser bei Zahnfleischbluten,
                Ätherische Öle, Ätheriches Öl, Zimt.
                www.aetherische-oele.net/krankheiten/ GurgelwasserbeiZahnfleischbluten.htm -
                22k - Im Cache - Ähnliche Seiten

Gurgelwasser bei HalsentzündungenGurgelwasser bei Halsentzündungen, Ätherische
                Öle, Ätheriches Öl, Bergamotte.
                www.aetherische-oele.net/krankheiten/ GurgelwasserbeiHalsentzuendungen.htm -
                8k - Im Cache - Ähnliche Seiten
                [ Weitere Ergebnisse von www.aetherische-oele.net ]

www.kraeuterprodukte.at: GurgelwasserVorsicht bei der Anwendung: Gurgelwasser
                hinterläßt Flecken auf Bekleidung u.ä.! ... Gurgelwasser ohne Alkohol aus
                Kamille, Käsepappel, Blutwurz, ...
                www.kraeuterprodukte.at/index.php?id=36 - 12k - Im Cache - Ähnliche Seiten

Retterspitz spezial Mund- und Gurgelwasser günstig online bestellen.Retterspitz
                spezial Mund- und Gurgelwasser online bestellen. Ihre große Versandapotheke.
                Rabatt bis zu 50%!
                www.shop-apotheke.com/angebote/40712.html - 45k - Im Cache - Ähnliche Seiten

Gurgelwasser
                • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:09
                  O to są wyniki mojego wyszukiwania.Proponuje zapytać się najlepiej tłumacza bo
                  ta dyskusja nie ma sensu.Ja mam rację!
              • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:11

Literke R dodaj na końcu kolego!Wtedy oczki cie się otworzą mądralo!
              • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:17
                Z kim ja dyskutuje!Nawet przepisać nie potrafią.........
                • Gość: Facet Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.06, 18:25
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=40878141&a=40953167
                  Gość portalu: studentka napisał(a):

> Z kim ja dyskutuje!Nawet przepisać nie potrafią.........

Ja czy TY?
                  • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:40
                    A ja myslałam że jak pan jest taki wszystkowiedzacy to wyłapie moja literówke i
                    wpisze poprawnie ale cóż przeceniłam pana:)
                    CO nie zmienia faktu że ja mam rację
        • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:23
          Coś jeszcze.Wyjaśnij mi madralo czym sie rózni:Coś przeciw gorączce-etwas
          gegen Fieber od ein Mittel gegen Fierber?Pierwsze to coś przecw gorączce(o to
          prosił uczeń)a drugie to jakiś środek przeciw goraczce.

• kokolores Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 27.04.06, 18:40
            Wlasciwie to powinnam cie olac ,bo nie wiem dlaczego tytulujesz mnie "madralo"
            a, ja napewno sie nie wymadrzam.
            Brak ci kultury i tyle.
            Przetlumaczylam jak potrafilam ,bo mi sie wydaje ,ze "ein Mittel gegen Fieber"
            jest poprawnie, nie przetlumaczylam DOSLOWNIE ,tylko sens.
            • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:42
              Przetułmaczyłes dobrze.Ja jedynie sprostowałam ze wszyscy macie racje to wy
              zaczeliście bawić sie w krytyke i się mądrować
          • tiggerific Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 27.04.06, 18:42
            "coś przeciw gorączce" to może być zimny okład na czółko dajmy na to,
            a po "środek przeciwgorączkowy" zapraszamy do apteki.
            • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:43
              Co niezmienia faktu że oba te zwroty są w niemczech urzywane
            • Gość: studentka Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:44
              Od 5 lat wszystkie przedmioty na studiach mam w jezyku niemieckim,polskiego w
              szkole prawie nie urzywam.Nie wmawiaj mi wiec ze nie mam racji
              • Gość: jecki no, widac, ze nie u r z y w a s z... IP: *.pools.arcor-ip.net 27.04.06, 19:16
                j.
              • tiggerific Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? 27.04.06, 19:32
                no widzę, że nie używasz, mózg odłogiem leży, a oczyska bielmem zaszły.
                po co w takim razie czepiasz się polskiego repetytorium i polskich słowników,
                robaczku?
                • Gość: STUDENTKA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 19:45
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: STUDENTKA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 19:48
                    • Gość: facet Re: Wytułmaczcie mi te słówka i zwroty? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.06, 20:00
                      Czy myslisz ,ze jak wrzeszczysz to masz wiecej racji ,dziecinko?

• Gość: STUDENTKA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 20:11
                        • tiggerific Re: uuuu, no to 27.04.06, 20:24
                          będziesz jeszcze bardziej wkurzona, jak Ci admin siepnie te kapitaliki do
                          kosza :)
                          masz rację i odwal się wreszcie, bo nudzisz.
                        • Gość: facet Masz ,masz krzywe nogi jak .................. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.06, 20:47
                          Gość portalu: STUDENTKA napisał(a):
                          > CZY WRZESZCZE CZY NIE I TAK MAM RACJE
                  • tiggerific Re: nadurzywasz 27.04.06, 20:09
                    jakichś medykamentów?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka