Dodaj do ulubionych

Pierogi leniwe w Niemczech....

19.04.07, 08:17
......komu sie udaly??
Tez szukam juz od dawna odpowiedniego sera, bo z Speisequark mi nie wyszly:(

Czy sa tutaj jakies doswiadczone kucharki/kucharze ?
.....ktorzy mi pomoga rozwiazac ten problem... ?

Ich danke im Voraus :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: netka Re: Pierogi leniwe w Niemczech.... IP: *.pools.arcor-ip.net 19.04.07, 09:04
      przylaczam sie do prosby, ale bardzo prosze lopatologicznie)))
      • bettina75 Re: Pierogi leniwe w Niemczech.... 19.04.07, 09:16
        Ja, ein gutes Kochrezept dazu wäre auch nötig:))
    • mazur39 zapytaj "niemców" na forum kuchnia: 19.04.07, 10:32
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77
      • bettina75 Re: zapytaj "niemców" na forum kuchnia: 19.04.07, 10:36
        Mazurze, nie wiedzialam ze tam tez Niemcy siedza:)
      • ggigus Schichtkäse!! 19.04.07, 11:08

        • Gość: netka Re: Schichtkäse!! IP: *.pools.arcor-ip.net 19.04.07, 11:26
          ggigus, to juz mowilas, podaj dokladna recepte! to znaczy , mialo byc bez
          jajek...co dalej? I jaka w koncu ta maka ma byc? I jak dlugo gotowac?
          • ggigus mieszasz ser i ziemniaki gotujesz, a ciasto 19.04.07, 11:31
            na pierogi ruskie jest bez jajka, ale to inna bajka
          • ggigus Andechser Schichtkäse np. 19.04.07, 11:31

        • Gość: loonie jesli juz IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.07, 11:26
          to ricotta - moj syn jest specjalista od leniwych - nawet dobrze z tego serka
          wychodza
          • Gość: netka loonie))))) IP: *.pools.arcor-ip.net 19.04.07, 11:29
            to zadzwon do syna i wypytaj dokladnie, prosze ))))) najlepiej na 4 bardzo glodne
            paszcze )))). Jak komputer?
            • Gość: loonie hej netka :)) IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.07, 11:42
              z komputerem to naprawde dziwna i niesamowita historia - musze jakiego
              egzorcyste zamowic. Do syna zadzwonie jak wroci z zajec, ok?
              • Gość: absolutnie O.K ))) Re: hej netka :)) IP: *.pools.arcor-ip.net 19.04.07, 11:44
                egzorcyste, to dobre ))). Jak juz ttakiego znajdziesz, daj znac, mnie wariuje
                aparat fotograficzny )))
                • sandemann a moze Netka 19.04.07, 11:52
                  chcesz przepis z "Kuchni polskiej"? Podaj mi, prosze Twoj mail, to Ci go wysle :))
                  • bettina75 Re: a moze Netka 19.04.07, 11:55
                    sandemann napisał:

                    > chcesz przepis z "Kuchni polskiej"? Podaj mi, prosze Twoj mail, to Ci go wysle
                    > :))

                    Jezeli ten przepis jest wyprobowany, czy moglbys mnie tez przeslac?
                    • sandemann Re: a moze Netka 19.04.07, 12:04
                      zara bedzie :))
                      • wiesniara2 Re: a moze sandemann 19.04.07, 12:05
                        dzieki ogromne! Zlecenie zostalo wyslane.
                      • bettina75 Re: a moze Netka 19.04.07, 12:46
                        U mnie jeszcze nie ma przepisu w skrzynce....:((((
                        • sandemann Bettina, nie ma ?? 19.04.07, 13:22
                          w folderze wyslane o 12:35, cus dziwnego, napisz, czy doszedl :)
                          • bettina75 Re: Bettina, nie ma ?? 19.04.07, 13:46
                            Nie moge sie polaczyc z serverem czy cos takiego;((
                            ...jak dojdzie odpisze Ci priv, okay?
                      • info-tw Re: a moze Netka 20.04.07, 20:11
                        To ja poprosze tez.
    • Gość: netka Re: Pierogi leniwe u netki IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.07, 19:50
      byly dzisiaj. Uzylam Schichtkäse i chce szanownych tutejszych poinformowac, ze
      pierwsza partia rozplynela sie w wodzie pozostawiajac po sobie tylko
      kartoflano - serowa zawiesine.
      Sluchajcie loonie`go i nie uzywajcie Schichtkäse!
      GGigus, do raportu !
      • sandemann Ej Netka 20.04.07, 20:44
        Ggigus na pewno tez z Schichtkäse potrafi ;)
        • Gość: netka Re:loonie)))))) IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.07, 20:48
          dlatego wlasnie wzywam do raportu, zeby wytlumaczyla po ludzku, jak to
          posklejac)))))
          na moj gust powinny byc wasserabweisend, albo cus )
          • Gość: loonie Re:loonie)))))) IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.07, 21:36
            moze ptasim mleczkiem ?
            • Gość: netka jesli Tobie juz IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.07, 21:41
              tak wesolutko, to poprosze o wesola bajeczke )))
              dzis Twoja kolej.
              • gruene_fee Re: jesli Tobie juz 20.04.07, 22:40
                mam nadzieje,ze jaja nie pozalowalas... ;) Mnie tam wychodza i ze zwyklego
                twarozku homo, ale ja prosta dziolcha jezdem
                • bettina75 Re: jesli Tobie juz 20.04.07, 23:08
                  Z homo mi nie wyszly:( .....
                  W kuchni doradzono mi zrobic z ricotty, no i wyszly:))

                  hmmmm.....ale te polskie.... byly jednak lepsze:))
        • info-tw Re: do sandemann 21.04.07, 20:28
          Bardzo dziekuje. Przepis dostalam.
      • ggigus pierogi leniwe:a maka, najlepiej kukurydziana, 21.04.07, 01:25
        duzo, zeby skleila?
        mozesz uzyc jajka, byle ze znaczkiem 0
        jesli nie znasz przespisu na pierogi leniwe, netka, napisz, bo jesli ktos pyta o
        rodzaj sera, to nie pyta o przepis jako taki
        zrobilas pierogi z riccoty, ze wiesz, jak to dziala?

        seria pytan, wied netka do raportu
        • ggigus i jeszcze wazne sa ziemniaki, jak sie ma dosw., to 21.04.07, 01:36
          sie wie, ze jedne ziemniaki potrzebuja mniej, a jedne wiecej maki, zeby ciasto
          sie kleilo
          takie rzeczy, jak odpowiednie ciasto, o ktorym sie wie, ze sie nie ropplynie w
          gotowaniu, to kwestia doswiadczenia, nie tylko w sieci pierogarni pwenej
          metropolii, bo oni maja ruskie
          kurcze, w wiki jest napisane, ze schichtkäse ma okolo 10% tluszczu, a nie
          pamietam, ile ma ricotta
          ale gotowanie, netka, to rzecz jak najbardziej zmienna
          • gruene_fee Re: i jeszcze wazne sa ziemniaki, jak sie ma dosw 21.04.07, 01:43
            z maka kukurydziana to juz nie leniwe; a do ziemniakow co za problem dodac maki
            ziemniaczanej, tylko po co skoro jajo ma wlasnie posluzyc za klej??? Kopytka
            bez jaj tez sie kupy nie trzymaja i basta!!
            • ggigus kopytka sie bez jajka trzymaja, ale pytanie dotycz 21.04.07, 01:44
              ylo pierowgo leniwych

              a dlaczego z kukurydziana maka to juz nie leniwe?
              • ggigus moj hit: kopytka z liscmi czosnku niedzwiedziego 21.04.07, 01:47
                ziemniaki i liscie cz. n. zmiksowac, dodac pozostale skladniki, uformowac i ew.
                podsmazyc
                ale lekko, bo cz. n. nie lubi smazenia
                pycha
              • gruene_fee Re: kopytka sie bez jajka trzymaja, ale pytanie d 21.04.07, 01:52
                tez sie zdziwilam, ze o ziemniakach piszesz przy leniwych
                www.deutsch-polnische-freundschaft.de/leniwe.html
                przepis prosty jak drut, idziesz do "Ruska", kupujesz ser i dalej jak w
                przepisie, zadna rikota czy inna podroba nie zastapi TWAROGU,

                a maka kukurydziana dla mnie po prostu nie istnieje ;)), tuczy jak cho...a i
                uczula na dodatek, ale innym jesc nie bronie, smacznego
                • ggigus nieporozumienie lokalne, dla mnie leniwe to 21.04.07, 03:00
                  pierogi z sera i ziemniakow, wiec ja sie niczemu nie dziwie, leniwe to farsz z
                  ruskich- stąd nazwa leniwe, jak twierdzi moja mama
                  pierogow z sera tylko nie znam
                  i bez jajek sie chyba nie da w tej wersji
                  mnie kukurydziana nie uczula, a czy tuczy nie wiem, bo az tyle jej nie stosuje
                  tak wlasnie patrzylam na forum kuchnia i pierogi leniwe jedne sa z ziemniakami,
                  a reszta bez
                  jazda, bo dla mnie i dla otoczenia - stołówka w szkole itepe - leniwe to były
                  ziemniaki i ser
                  ale my na Sląsku dolnym to element napływowy:))
                  to lokalne nazewnictwo, jak z zurkiem czy z pięknym slowem źgoc
                  i ser w rosyjskim sklepie jest pycha! i jeszcze są takie milutki cukierki z
                  mielonymi orzechami, o wiele lepsze niż michałki

                  pozdrowka
                  • Gość: netka )))) IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.07, 14:02
                    GGigus, dzieki za zaciemnienie )))))))). Przy nastepnych bede do Ciebie
                    wskakiwac mailem oki? w razie problemow oczywiscie . Albo napisz od razu, gdzie
                    szukac tej rodzinnej sieci pierogarni w Berlinie .
                    • ja.nusz Re: )))) 21.04.07, 14:05
                      W Berlinie to znajdziesz raczej sieć Dönerbuden.
                      • sandemann Re: )))) 21.04.07, 14:52
                        w przepisie ggigulka brak mi jeszcze gumy arabskiej
                        • sandemann netka !!! 21.04.07, 14:54
                          sorry za bajke, a wlasciwie jej brak, schon wieder verpennt :((
                        • ggigus sandeman, co cie upowaznia do takiego tonu? 21.04.07, 15:04
                          jesli wordzone chamstwo, to rozumiem problem, jest tu wiele osob z takimi
                          sklonnosciami na forum
                          dla ciebie kotku jestem ggigus i postaraj sie to zapamietac
                          wysil sie, chlopie
                          post twoj zglaszam do abuse
                          • tiggerific Re: sandeman, co cie upowaznia do takiego tonu? 22.04.07, 01:45
                            ale za gumę zgłaszasz
                            czy za arabską?
                            bo pierwsze podpada pod sexual harassment
                            a drugie chyba pod rasizm???

                            ja nie mogę normalnie, zejś można :))))))))
                            • ggigus mozna, mozna, nawet trzeba :)) 22.04.07, 13:14

                    • ggigus to nie Berlin, to polska metropolia 21.04.07, 15:03
                      na privie podam
                      jak chcesz przepis, a masz mala wprawe w gotowaniu, to napisz, bo sorry ze bede
                      gadac jak madra sowa z kuchni, ale czasme czlowiek leci skrotem, jak mysli, ze
                      ze ktos wie, ze sam ser nie wystarczy na pierogi, wg mnie nie wystarczy:))i jaka
                      maka najlepiej pozwala uformowac mase pierogowa
                      a te z czosnkiem niedz. sa pycha, kopyta z czochem
                      o, to tez moja wskazowka: do farszu do ruskich mozesz dodac pare lisci czosnku i
                      pare utartych zabkow czonsku
                      piekny smak i kolor
                      • sandemann ojej 21.04.07, 15:08
                        a to sobie narobilem, przepraszam ggigus, wysile sie i zapamietam, to bylo
                        przedostatni raz :)
                        • Gość: netka guma IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.07, 17:18
                          a wiesz, loonie, ze pilam na Florydzie sok pomaranczowy zaprawiony olejem
                          bawelnianym i guma arabska?
                          Bedziesz przy okazji w Berlinie, to poczestuje Cie pierogami, zgadnij czym
                          skleje))).
                          • ja.nusz Re: guma 21.04.07, 17:46
                            To była taka guma?

                            muzeumhumoru.onet.pl/_z/guma_arabska.jpg
                            • Gość: netka Re: guma IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.07, 17:55
                              moglo byc, ja.nusz, powiedzialabym, ze taki wlasnie lekki posmaczek toto
                              mialo)))))))
                              • Gość: hej netka Re: guma IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.07, 20:17
                                siok dla mnie, czemu pani gg. tak sie ta guma przejela i jakies "wordzone
                                chamstwo" (co to jest ?)mnie imputuje i post do abuse buuuuuu :((. Skadinad
                                guma arabska jest czesto uzywana w przemysle spozywczym jako emulgator,
                                stabilizator i zageszczacz, jak tylko zobaczysz na produkcie spozywczym E 414 -
                                greif zu !
                                • Gość: netka Ggigus !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 21.04.07, 20:34
                                  ta guma arabska to byl przytyk do mnie, Ggigus, nie do Ciebie. Tak jak i
                                  poprzednia propozycja sklejenia ciasta ptasim mleczkiem. Naprawde przykro mi, ze
                                  tak to odebralas, nieszczesliwie sie po prostu kolejnosc postow zlozyla.
                                  I bardzo dziekuje za zaproszenie na priv, napewno w tym tygodniu skorzystam ))).
                                  A z ta nieszczesna gigulka, ja tez sie o maly wlos nie pomylilam, po prostu z
                                  bezmyslnosci; podejrzewam, ze to samo przytrafilo sie looniemu. Jaki tam z niego
                                  cham, GGigus, to zloto samo ))))). Mam nadzieje, ze on sam odczyta to jako
                                  komplement)))))))))).
                  • tiggerific Re: nieporozumienie lokalne, dla mnie leniwe to 22.04.07, 01:43
                    ggigus, no jak babcię kocham,
                    pierogi to są z mąki chyba, nie?
                    a nadzienie z ziemniaków z serem
                    i one się wtedy ruskie nazywają
                    do jasnej ciasnej
                    a nie leniwe.

                    Ty nie jesteś element napływowy, tylko zwykły element
                    i przestań mydlić michałkami
                    no :)
                    • ggigus hm jak sie aluzji nie rozumie, moj drogi tiggeri 22.04.07, 13:09
                      ficku, to nie trzeba koniecznie na ten temat pisac.
                      a ze aluzji tej nie mozesz, niestety, zrozumiec, coz ja na to poradze?
                      (gdybys ja rozumiala, zaniepokoilabym sie nieco)
                      za to jak widac wypowiadac sie musisz, ale to juz taka istota forum.

                      pierogi leniwe nie sa sensu stricto pierogami.
                      no i co z tego??

                      michalkami nie mydle, jem je chetnie, ale mi sie wlasnie skonczyly.
                      ale moze jutro pojade do Venlo, tam maja polski sklep.
                      PS: zeby nie bylo, ze jestem odrynarna, jak mi to pisalas w jednym poscie.
                      nie, po prostu uprawiam taka sama zabawe z nickami, jaka i ty uprawialas swego
                      czasu.
                      • tiggerific Re: scooby doo, i co z tego wynika? 23.04.07, 08:43
                        kłólik.

                        o czym Ty w ogóle piszesz do mnie?
                        żadne leniwe nie mają w sobie ziemniaków i nie ma o czym mówić.
                        podobno w jakiejś pierogarni uczestniczysz duchowo czy coś takiego?
                        jakim więc cudem nie odróżniasz leniwych od ruskich a krupczatki od mąki
                        ziemniaczanej?
                        w takim przypadku powody przejścia na trawę są oczywiście jasne, mniej
                        zamieszania ze składnikami, prawda? :)
                        • bettina75 Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemczech? 23.04.07, 09:12
                          Droga Tiggerlie, wymienilas te make...wlasnie tej maki mi potrzeba do biszkoptu:))
                          Zastepuja ja maka pszenna & Mondamin i jakos wychodzi, ale wlasciwie w przepisie
                          polskim mialam kropczatke....mozesz mi w tym pomoc?
                          • ggigus kup make z najw. przemialu, w De to chyba 550 23.04.07, 12:37
                            albo 505 :))
                            te, gdzie na opakowaniu pisza, ze do tortow i ciast
                            maka pszenna jest oki, ale wazny przemial, a mondamin to tylko substancje wiazace
                          • tiggerific Re: Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemc 23.04.07, 20:24
                            jak będziesz słuchać ggigusa, to ziemniaczaną kupisz, hehe

                            tu był fantastyczny wątek na temat odpowiedników krupczatki w Niemczech,
                            polecam na długi zimowy wieczór ;)))

                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=57518281&a=57518281
                            • bettina75 Re: Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemc 23.04.07, 21:58
                              Juz przelecialam:)
                              Dobre:) nawet o burakach bylo:)

                              Ziemniaczana znam na pamiec i dotyk...bo czasem kluski robie, takie z ziemniakow
                              gotowanych, jajka i maki ziemniaczanej....tylko juz sama nie wiem, czy to
                              slaskie czy polskie kluchy sa...??? ...moze ktos wie?
                              • gruene_fee Re: Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemc 23.04.07, 23:30
                                Ani to kluski slaskie ani polskie :D,
                                Te Twoje, Betty, to jakas hybryda ;))
                                • bettina75 Re: Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemc 24.04.07, 07:30
                                  gruene_fee napisała:

                                  > Ani to kluski slaskie ani polskie :D,
                                  > Te Twoje, Betty, to jakas hybryda ;))
                                  >
                                  >
                                  Wiedzialam, ze cos tu nie pasuje:DDD
                              • tiggerific Re: Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemc 23.04.07, 23:49
                                śląskie :), można z samą ziemniaczaną lub mieszanką ziemniaczanej i pszennej.
                                wgłębienie mają?
                                • gruene_fee Re: Krupczatka......... znacie odpowiedni w Niemc 24.04.07, 00:02
                                  wtedy juz nie sa slaskie a hybryda slaskich z kopytkami ;)
                                  • tiggerific Re: obstawiam jeszcze ze 200 wpisów na ten 24.04.07, 00:35
                                    fascynujący temat :)
                                    kopytka są bez mąki ziemniaczanej, system przeskanował śląskie, hybrydy nie
                                    stwierdzono


                                    Kluski śląskie ściągnięte z kafeteria.pl - nie chce mi się przepisywać z kuchni
                                    polskiej:

                                    Składniki:
                                    ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól

                                    Jak przyrządzić?
                                    Ugotować ziemniaki, przecisnąć dwa razy przez praskę, ubić w misce, wyjąć 1/4
                                    część, w to miejsce wsypać na równo mąki ziemniaczanej, dołożyć wyjęta część.
                                    Zagnieść. Ja toczę wałek, kroję na równe kawałki, formuję kulki, a potem w
                                    każdej robię wgłębienie np. okragłą rączką noża (jak stempelki). Gotować w
                                    osolonej wodzie.

                                    Jak podawać?
                                    z karkówką w sosie, z sosem pieczarkowym, z gulaszem

                                    Uwagi:
                                    Nie dodaję jaja. Takie są miękkie i puszyste
                                    • bettina75 Re: obstawiam jeszcze ze 200 wpisów na ten 24.04.07, 07:28
                                      Genau!! so mache ich meine, nur Ei gebe ich dazu.....aber ich hab` schon auch
                                      ohne gemacht.....als mir ein Ei zu Hause fehlte......und die Nachbarin weg war:))
                                      Also doch... schlesische:))...Ab jetzt, mache ich ohne:)))

                                      Danke Tiggerlie:)))
                                    • ggigus na razie sama dzielnie sie wpisujesz, tiggeri 24.04.07, 16:11
                                      ficku maczno-kuchenny
                                      • ja.nusz Re:Jezuuuuuuuuuuuuuuu!!! 24.04.07, 17:14
                                        Napiszę najdelikatniej jak potrafię:

                                        Z tobą ggigus to je istna droga przez mąkę.
                                      • tiggerific Re: i co z tego, porozmawiać sobie nie można? 24.04.07, 22:55
                                        nie zazdraszczaj ggigus, tylko ucz się o pierogach czy tam kluskach :)
                            • ggigus alez moj kochany i ciagle nieomylny tiggeri 24.04.07, 16:10
                              ficku,
                              nazywam od lat blednie krupczatke (i to sie kazdemu, nawet tak nieomylnemu
                              tiggerifickowi jak ty zdarza, uzywac blednie slow i pojec), w koncu to nie jest
                              forum kuchnia, moj kochany tiggerificku.

                              Jedem Tierchen sein Pläsierchen... -jedyne, co moge napisac

                              no i widze, ze ci stara obsejsa wraca, skoro z pamieci recytujest moje pomylki.
                              biednas ty ze swoimi obsesjami
                        • ggigus jesli nie wiesz, o czym ja pisze, po co odpowiadas 23.04.07, 12:35
                          z???
                          nie, nie uczestnicze w pierogarni, ale to zybt skomplikowane, aby ci wyjasniac
                          szczegoly, a krupczatke myle od zawsze
                          tak samo jak ty mylisz Fragment i Auszug
                          • tiggerific Re: a ty po co mi odpowiadasz, skoro mi nie 23.04.07, 13:37
                            odpowiadasz?
                            no cóż, powoli zacznij się przyzwyczać do tego, że na pewne pytania odpowiedzi
                            nie dostaniesz nigdy.

                            smacznych pierogów z ziemniaczkami, krupczatką, wegetrawą i zasmażką
                            :)
    • tiggerific Re: a wogle to ja protestuję 22.04.07, 01:54
      przeciwko nazywaniu tego czegoś pierogami, pierogi mają nadzienie, a to są
      zwykłe kluchy
      i basta
      :)
      • ja.nusz Re:Tak jest, kluchy! 22.04.07, 07:23
        Czekałem aż ktoś tupnie i doczekałem się.

        I żeby mi tu nie było, że się podlizuje:)
      • mazur39 protestować to Ty możesz, ale prawda jest taka, 22.04.07, 10:57
        że to, co nazywamy pierogami leniwymi, to są właśnie zwykłe kluchy, tylko
        składniki na prawdziwe pierogi są zmieszane razem. Prostsze w wykonaniu, dla
        leniwych, stąd ta nazwa. A ruskie to porządne, z nadzieniem, jak przystoi. ;-)
        • ggigus ano, ano, prosta prawda dociera do ludu prostego n 22.04.07, 13:13
          ajtrudniej
          ale ciekawe, ze tutaj jest spora frakcja pierogowcow leniwych, dla ktorych
          ciasto sklada sie z sera i ziemniakow
          • ja.nusz Re: ano, ano, prosta prawda 22.04.07, 18:54
            Ta prosta prawda polega na tym, że w przepisach na leniwe nigdzie nie ma
            ziemniaków w składnikach.
            Bliżej zaprzyjaźnieni z pałacem prezydenckim i kancelarią premiera są na pewno
            odmiennego zdania.
            Regionalnie dodają czosnek niedźwiedzi a może nawet niedźwiedzi stolec.
            • Gość: netka ja.nusz IP: *.pools.arcor-ip.net 22.04.07, 19:00
              wiesz co? Halt die Klappe. Ales wymyslil. Ty to wszystko musisz obrzydzic.
              • ja.nusz Re: ja.nusz 22.04.07, 19:06
                Jak się taka na te kartofle uparła, to trzeba ją trochę utemperować.

                I nie mów do mnie halt die Klappe. Mam tu zdeklarowanego wroga i będę go
                zwalczał - obiecuję, że jednak tylko w przypadkach wychylania się ze swoim
                małpim uporem.

                Z Tobą nie zamierzam walczyć, bo gadasz do rzeczy.
            • ggigus na forum kuchnia tutaj sa pierogi leniwe i sa 23.04.07, 00:19
              przepisy z ziemniakami
              ja nie znam i nigdy nie slyszalam o leniwych bez ziemniakow
              a co do czosnku niedzwiedziego - kucharzu doskonaly i osesjonisto -chodzilo o
              kopytka
              racz zauwazyc roznice, nim sie rozpiszesz
              • ja.nusz Re: na forum kuchnia tutaj sa pierogi leniwe i sa 23.04.07, 01:04
                zagoogluj "leniwe" (jeżeli umiesz) i policz ile przepisów z pyrami znajdziesz.

                Jestem zbyt leniwy, żeby się dalej rospisywać na ten trywialny temat - a i tak
                jak grochem o ścianę.

                żegnam ozięble.
                • ggigus oj, januszu, ja.nauszu 23.04.07, 01:08
                  daruj soie osesyjne uwagi o tym, co umiem, a czego nie
                  ad personam to oznaka slabosci dyskutanta
                  jest jakas czesc przepisow na leniwe z ziemniakami, nie wiem, jaka to czesc
                  bo ja tutaj po raz 1. w zyciu przeczytalam o leniwych tylko z sera
                  widzisz ja.nuszu, kuchnia polska nie jest monolitem, ale twoja osesja nie
                  pozwala ci zrozumiec wielu rzeczy
                  ale ciesze sie, ze widzisz roznice miedzy kopytkami a leniwymi
                  to jak na ciebie olbrzymi postep
                • mazur39 przestańcie się kłócić, mam Kuchnię Polską 23.04.07, 07:17
                  z 1982. Przeżyła e- i imigrację, niektóre porady rozśmieszają, ale cóż, tak
                  żyliśmy i wyrośliśmy na "porządnych" ludzi.
                  Służę przepisami. ;-)
                  • Gość: netka mazurze IP: *.pools.arcor-ip.net 23.04.07, 08:50
                    no to rozstrzygnij, z ziemniakami, czy bez ? i przede wszystkim, z guma arabska
                    czy pasta paper mache .
                    Jeszcze nie spisz? )))
                    • bettina75 Re: mazurze 23.04.07, 09:13
                      On juz spi:)
                    • sandemann ale sie porobilo 23.04.07, 09:22
                      widze, ze pasonujaca dyskusja nie gasnie. Przepisy, ktore Tobie Netka wyslalem,
                      sa zywcem wziete z Kuchni Polskiej - wersja z pyrami i bez, Pani Monatowa podaje
                      identyczny przepis w wersji bezpyrowej. I to by bylo na tyle.
                      P.S. Netka, zdjecia dostalas ?
                      • bettina75 Re: ale sie porobilo 23.04.07, 09:24
                        Ja Tobie tez dziekuje za przepis:))
                        • sandemann Re: ale sie porobilo 23.04.07, 09:29
                          smacznego, mnie jakos ochota na pierogi we wszelkiej posztaci odeszla :)
                          • bettina75 Re: ale sie porobilo 23.04.07, 09:32
                            najedlismy sie nimi juz wirtualnie....:)
                            • ggigus a ja nabralam wyjatkowej ochoty na leniwe, 23.04.07, 12:43
                              ale musze odlozyc wykonanie
                          • Gość: netka loonie IP: *.pools.arcor-ip.net 23.04.07, 09:33
                            a kiedy ostatnio na poczte zajrzales? ))))
                            • sandemann Re: loonie 23.04.07, 09:36
                              dzis, cos przegapilem ? zaraz zobacze
                              • sandemann ale ze mnie 23.04.07, 09:40
                                palant, przepraszam :)
                                • Gość: netka Re: ale ze mnie IP: *.pools.arcor-ip.net 23.04.07, 09:43
                                  do moze zajrzyj ponownie ))). Teraz.
                  • ggigus ja sie nie kloce, to ja.nusz i jego osesja nie mo 23.04.07, 12:39
                    ga zniesc moich postow, roznic lokalnych kuchni polskiej i tego, ze pierogi
                    leniwe to nie dla wszystkich to samo
    • bettina75 Re: Pierogi leniwe w Niemczech.... 22.04.07, 10:45
      Ach du meine Güte, was habt ihr aus meiner pierogi leniwe gemacht???????????

      Mir ist schon das Appetit danach.... nach so viel Gequatsche vergangen:))
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka