Dodaj do ulubionych

Jaką kamerę HD kupić??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 10:33
Zastanawiam się nad Sony, może Canon. Firmy te specjalozują sie w tym typie
produktów. Więc warto nad nimi się zastanowić. Cena jaka chcę wydać do ok
2000zł może troche więcej. Jestem laikiem w tej dziedzienie, co polecacie?
Obserwuj wątek
    • agnieszek432 Re: Jaką kamerę HD kupić?? 14.03.10, 15:46
      Polecam zapoznanie się z tym poradnikiem odnośnie kamer:

kamery
      • Gość: ADRIAN Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 13:34
        Słaby ten poradnik. Mało informacji, większość amatorska i do tego bardziej spod
        kąta marketingowego niż użyteczności. Mimo tego pomysł na stronę fajny.
        Zgodzę się, że wybór kamery to nie jest takie hop-siup. Najistotniejsze to
        określic swoje wymagania i sumiennie przejrzeć oferty firm, albo wybranej firmy.
        W necie znajdziesz sporo treści dotyczacych wyboru kamery. Polecam przeczytanie:
        www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=50&t=5155
        www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=50&t=5154
        hdtvpolska.com/index.php?showtopic=19160
    • Gość: locoloco Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.03.10, 23:42
      www.jvc.pl/product.php?id=GZ-X900EZ&catid=100048
      • Gość: Yafud Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.12.12, 12:38
        Ja polecę takie cudo GZ-GX1 jest to potężna maszyna od JVC
    • Gość: ppp Panasonic hdc-sd20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 20:13
      jest to kamera na kartę SD, nagrywajaca w Full HD.
      • Gość: Michał Re: Panasonic hdc-sd20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 13:05
        A jaka cena tej kamery? Nowość na rynku cx116E. MA zaawansowany przetwornik
        Exmor R i trochę wbudowanej pamięci flash i możliwość nagrywania na kartach sd
        klasy 4 i wyzej. Obraz hd tego wymaga.
        • wideoaktywny Re: Panasonic hdc-sd20 11.05.10, 15:27
          Polecam przeczytać
          <a
          href="HTTP://www.wideoaktywni.pl/kamery-wideo/jaka-kamera-wybrac-kupic/6-jaka-kamera-kupic-czym-sie-kierowac-przy-wyborze-kamery.html">Polecam
          "Jak wybrać kamerę"</a>
    • pisacje Re: Jaką kamerę HD kupić?? 05.04.10, 23:37

• Gość: A Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.smrw.lodz.pl 12.05.10, 00:32
      Jak jesteś laik, nie wiesz czego chcesz i nie chce ci się zapoznać z towarem,
      który chcesz kupić (samochód też tak kupujesz ?) to kup najtańszą i jak już
      nauczysz się nią posługiwać, zainteresuj się co takiego mają inne kamery, że są
      droższe.
      • Gość: m.rycho Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.aster.pl 12.05.10, 08:30
        Popieram przedmówcę,najszybciej i najlepiej nauczyś się gdy wydasz
        własne pieniądze ,kupisz kamerę,przekonasz się , że nie spełnia
        marzeń i wtedy rzetelnie odrobisz lekcję dogłębnej analizy własnego
        kroku,bo nauka na własnych błędach jest najefektywniejsza.
        Jeżeli chodzi o kamerę to ja bym kupił na kartę i z trzema
        przetwornikami im większymi tym lepiej.
      • Gość: Mambo Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.12.12, 12:03
        Ja mam JVC Gz-gx1, spory przetwornik, niezła jakość wykonania, bardzo dobra jakość wideo. Kamerka jest fajnych wymiarów, spory ekran, ale bardzo dobrze i pewnie leży w ręku.
    • helikor Re: Jaką kamerę HD kupić?? 06.10.10, 15:23
      wejdź sobie na stronę winmar.pl, znajdź zakładkę sony lub canon i poprzeglądaj modele, które są w Twoim zasięgu cenowym ;) jeśli jakiś wpadnie Ci w oko, wpisując nazwę jego modelu w youtube.pl znajdziesz testy i przykładowe video nagrane tą kamerą - na tej podstawie możesz dokonać najlepszego wyboru ;)
    • Gość: Honorata Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 12:47
      Niech Cię tylko ręka boska broni kupić jakąkolwiek kamerę marki Toshiba. W razie problemów z jej użytkowaniem - niejasności, wątpliwości, brakiem odpowiedniego wyjaśnienia w instrukcji obsługi - zostaniesz z problemem sam na sam, bowiem Toshiba nie ma w Polsce żadnego przedstawiciela tego działu produkcji i nie można w Polsce otrzymać żadnego wsparcia technicznego w formie porady czy wyjaśnienia. Jest, co prawda, kilka serwisów, wykonujących naprawy kamer, ale żaden z nich nie udziela wyjaśnień i porad - odpowiadają, że są od napraw, a nie poradnictwa i żeby kontaktować się z przedstawicielem producenta lub sprzedawcą. Sprzedawcy zaś niefrasobliwie sprowadzają sprzęt, a potem bezrdanie rozkłądają ręce odsyłając do ... instrukcji obsługi.
      Konkretnie wygląda to tak: Lekkomyślnie kupiłam kamerę Toshiba z linii Camileo. Pierwsze rozczarowanie przyszło już w momencie kiedy uruchomiłam Windows Movie Makera i usiłowałam przechwycić obraz z kamery na dysk komputera. Okazało się, że gniazdo mini-USB w kamerze służy tylko do zrzucania plików z kamery, bo komputer widzi ją przez USB jako pamięć masową czyli dysk zewnętrzny. Żadnego sygnału video w gnieździe USB kamery nie ma. Sygnał cyfrowy można wyprowadzić z kamery tylko przez wyjście mini-HDMI, a sygnał analogowy przez wyjście AV. Nie po to jednak kupowałam kamerę HD aby pobierać z niej sygnał analogowy (który zresztą wymagałby po drodze grabera aby zapisać go na komputerze), a gniazda HDMI mój stacjonarny komputer (jak zresztą ogromna większość komputerów) nie ma.
      Drugi problem to samoczynne wyłączanie się kamery po 3 minutach nie wykonywania żadnych czynności, co wyklucza jej użycie jako kamery internetowej czy np. kamery "minitorującej" widok za oknem lub wejście do domu. W menu kamery nie ma opcji wyłączania tej upierdliwej funkcji, również w instrukcji obsługi nie ma żadnej wzmianki czy możliwe jest w ogóle (np. przez menu serwisowe) pozbycie się tej koszmarnej niedogodności. W dodatku nie ma gdzie i kogo zapytać o to, bo wsparcia technicznego w formie porad Toshiba na polskim rynku nie przewiduje.
      Kolejna "zaleta" kamery to brak możliwości zapisania w pamięci takich ustawień kamery jak: wybór sceny, balans bieli czy wyświetlanie na ekranie info, bo kamera po każdym wyłączeniu i włączeniu powraca do ustawień fabrycznych i trzeba od nowa ustawiać "warunki" filmowania czy fotografowania. Jeśli więc np. ustawimy sobie obraz czarno-biały, to po kolejnym włączeniu kamery znów będzie on kolorowy, a balans bieli, ekspozycja i zoom automatyczne. Porywające, nie ma co.
      W tej sytuacji zupełną "betką" jest chyba to, że - jak się okazało - przed jakimkolwiek jej użyciem kamera musiała pojechać najpierw do serwisu, bo fabryczny akumulator nie dał się naładować i kamerka mogła pracować tylko bezpośrednio z zasilacza, co zresztą jest przez producenta niewskazane. Jak ustaliłam z lektury karty serwisowej, wymieniono w kamerce software. Szkoda, że nie wymieniono go na takie, które pozwalałoby użytkownikowi ustawić więcej parametrów, np. wspomniane wyżej samowyłączanie czy zapisywanie ustawień.
      Przede wszystkim jednak, jak już wspomniałam na wstępie, dyskwalifikujacym kamery Toshiba jest dla mnie lekceważenie przez korporację Toshiba polskiego rynku i brak jakiegokolwiek wsparcia technicznego dla nabywców i użytkowników sprzętu video.
      • Gość: lococo Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 14:20
        Dlatego wolałem wziąć w podobnej cenie jvc gz v500.... jvc produkuje kamery już od dawna i wiedzą jak uniknąć chorób więku dziecięcego.
    • kate-90 Re: Jaką kamerę HD kupić?? 08.12.10, 19:39
      polecam serwis z aukcjami pogrosiku.eu kamera panasonic nowa poszła dzisiaj za 13 zł! warto poczekać na dobrą okazję i zaoszczędzić
    • rickky Re: Jaką kamerę HD kupić?? 09.12.10, 23:07
      Gość portalu: co wybrac napisał(a):

> Zastanawiam się nad Sony, może Canon. Firmy te specjalozują sie w tym typie
      > produktów. Więc warto nad nimi się zastanowić. Cena jaka chcę wydać do ok
      > 2000zł może troche więcej. Jestem laikiem w tej dziedzienie, co polecacie?

Moim zdaniem, nie ma w tej chwili lepszych kamer na rynku pod względem najnowszych technologii i jakości wykonania od produktów firmy Panasonic.
      To samo dotyczy również kompaktowych aparatów fotograficznych. Lumixy nie maja sobie równych. Kilka najnowszych kompaktów Panasonica potrafi również nagrywać filmy w najnowszym formacie AVCHD, i z tego co widziałem osobiście, robią to znakomicie.
      www.fotopolis.pl/index.php?n=10287
      Wszystkie inne firmy produkujące kamery spokojnie można sobie w tej chwili darować.
      • lordoftomka Re: Jaką kamerę HD kupić?? 22.01.11, 20:44
        Witam wszystkich nie chcę zakładać nowego wątku dlatego podłącze się tutaj.

Chciałbym kupić kamerę która będzie dobrze nagrywała w miejscach słabo doświetlonych, głównie w hali przy sztucznym oświetleniu i z większą liczbą klatek niż 30. Zamierzam nagrywać trening gdzie zawodnicy dużo biegają i zależy mi na wyraźnym obrazie.

Jeżeli nie macie konkretnych pomysłów na daną markę czy model to prosiłbym o podanie rzeczy na które musiałbym zwrócić uwagę. Nie muszą to być kamery z super funkcjami ale dobrze by było gdyby sprawnie przerzucałoby się materiał na komputer i umieszczało np. w sieci.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

ps. chodzi mi oczywiście o jak najtańszy sprzęt ;-)
    • Gość: zenon Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.centertel.pl 15.02.11, 16:23
      Ja mam sony. Ale jak to wiadomo, jeden lub waniliowe, drugi czekoladowe ;) Pomacaj, zobacz czy Ci w ręku leży i się zastanawiaj. W tej cenie na pewno kupisz coś sprawnego, dającego duże możliwości. Mój wybór padł na sony ze względu na łatwość obsługi, kompatybilność z różnymi programami i wygodę używania. Na www.forum.sony.pl/ możesz poczytać o wrażeniach praktykujących. Mój kolega ma Cannona i to też bardzo ciekawy sprzęt. No mówiąc krótko musisz zdecydować się na coś i zgłębiać temat. Najwięcej i tak wychodzi później w praktyce.
    • adresnieprawidlowy Re: Jaką kamerę HD kupić?? 22.02.11, 14:39
      Sony i JVC to moje propozycje jeśli chodzi o marki. Z JVC może być np. JVC GZ-HD500, Z Sonek - HDR-CX105. Jest jeszcze panasonic na którego też warto zwrócić uwagę. Obczaj model HDC-HS60 - na winmar.pl kosztuje 2100 zł. - ma kilka ciekawych bajerów, jak np Intelligent Resolution, czy redukcję szumów wiatru.
      • wilczekl Re: Jaką kamerę HD kupić?? 04.03.11, 10:52
        Mam Sony Z5 - super zadowolony - tryb 200 klatek na sekunde powala !!
      • Gość: Samael Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.xdsl.centertel.pl 23.01.13, 13:37
        Mam JVC Gz-515 i jestem z niej bardzo zadowolony, dobrze nagrywa w ciemnych pomieszczeniach, ładnie zbiera dźwięk i do tego ma bardzo fajny kształt.
    • Gość: ZIKO Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.11, 20:57
      SONY HDR-CX130
      • Gość: dimers Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.12, 15:36
        Zależy czego się szuka z fajniejszych kamerek to jeszcze możesz zobaczyć gzvx 715 wysoki model od jvc bez kosmicznej ceny.
    • Gość: starszytyp Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 11:40
      Obawiam się ,że wiele dzisiejszych kamer, mimo dobrej jakości i wykonania, ma mniej przydatnych funkcji! Dawniejsze kamery sprzed 15 czy 20 lat miały bezpośrednio w kamerze np. funkcję skanowania i wyświetlania napisów (np. bezpośrednio z wydrukowanego czarnymi literami lub napisanego przez siebie napisu - świetna sprawa) w różnych kolorach. Wprowadzenie czarne (tzw fader), rozjaśnienie, przyciemnienie. W przypadku kamer na kasety jest możliwość robienia drobnego montażu na bieżąco. Dziś wiele kamer jest na mini płytki DVD. Mama nadzieję, ze niektóre modele pozostaną jeszcze przez wiele lat na kasetki. JEst dziś wiele możliwości robienia montażu np. komputerowo, ale nie wszystkie nowinki ,które wymyśla Japonia są dla każdego dobre. Czy ktoś orientuje się ,która z będących dziś jeszcze w sprzedaży kamer SONY lub Panasonic ma funkcję skanowania napisów ( najczęściej przyciski: "Memory", "Color/Mode", "Auto") i która ma dwie możliwości obrazu ( starą 4:3 i nową 16:9)?
    • Gość: Nixon Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.fusion.3s.pl 09.07.12, 15:16
      Jeżeli ktoś zamierza kupić kamerę HD, to polecam test, który ukazał się w miesięczniku Komputer Świat.
      • Gość: Estro Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 16:01
        Zależy do 1200zł dużego wyboru nie ma, aczkolwiek idzie już coś znaleźć jeśli chodzi o kamery HD ja w zeszłym roku brałem GZ hm650 daje radę nawet przy słabszym oświetleniu.
    • Gość: Yafud Re: Jaką kamerę HD kupić?? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.11.12, 15:31
      Popatrzeć też można na JVC-gz-v515, bardzo dobrze nagrywa w ciemnych pomieszczeniach, ma ładny ostry obraz, i do tego koszt jej to 1,5 tyś. za takie pieniądze nic lepszego się nie wynajdzie.
    • technozdzich Re: Jaką kamerę HD kupić?? 12.08.13, 21:35
      Jedyny kompletny przewodnik, który nawet laik zrozumie: negatywhd.pl/Kamera-detail/jaka-kamera-jest-dla-mnie-odpowiednia-czyli-poradnik-od-podstaw/
      • lg_ok123 Re: Jaką kamerę HD kupić?? 30.08.13, 17:51
        Może warto rozważyć tą GoClever DVR Sport Gold,
        co prawda widać jakość dźwięku słaba ale obraz w miarę
        www.youtube.com/watch?v=ZXd2aa2W1NA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka