Dodaj do ulubionych

DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda?

08.10.04, 11:31
Mam problem z obróbką filmów zgranych z kamery cyfrowej:
Po pierwsze – po przechwyceniu materiału z kamerki (Sony DCR-TRV14E) przy
oglądaniu na komputerze znikają data i godzina (przy przegrywaniu materiału
na VHS tego problemu nie ma) – jak temu zaradzić? Kasetkę mam z pamięcią
(chyba 4M).
Po drugie – moja metoda robienia DivX-ów z materiału DV jest strasznie żmudna
a efekt nie do końca zadowalający. Robię to za pomocą VirtualDubMod. Materiał
zrzucam za pomocą UleadVideoStudio 6.0SE (wersja ograniczona). Plik DV-AVI
type 1 przerabiam na type 2 za pomocą jakiegoś darmowego programiku do
konwersji typu 1 na 2 (bo takiego typu żąda VDM) i z tym plikiem DV-AVI type
2 wchodzę do VDM. Z pliku DV-AVI wyjściowego (type 1) wyciągam dźwięk w
formacie .wav za pomocą UVS (gdyż VDM wyrzuca komunikat, że nie może odczytać
dźwięku z DV-AVI type 2) i dodaję do stream list. No i to kompresuję do DivX-
a – efekt wizualny jest właściwie zadowalający ale dźwięk jest słaby – tak
jakby metaliczny z lekkim pogłosem. Znacie może prostszą i lepszą metodę
obróbki materiału DV do DixX (Xvid) – bez zakupu drogiego oprogramowania? Z
góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.ipt.aol.com 08.10.04, 13:41
      przez fire wire nie uda ci sie przegrac daty i godziny, czyli timecode-u.
      Dlaczego sciagasz jako type1 ??? Masz kamere w systemie NTSC ???
      Jewsli nie, to powinno byc od razu type2.
      Reste zrobi darmowy program VirtuaDub - od razu przekonwertujesz obraz i
      dzwiek.

PS. A tak wogole to po co archiwizujesz na cd ??? To tylko strata jakosci!
      Kasetki miniDV kupisz juz za 15 zl. zastanow sie czy nie warto. pozdrawiam
      • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 08.10.04, 14:22
        Gość portalu: dfg napisał(a):

> przez fire wire nie uda ci sie przegrac daty i godziny, czyli timecode-u.
        Czyli jakie Widzisz rozwiązanie co by jednak ta data i godzina się pojawiła -
        jest to w ogóle możliwe przy obróbce cyfrowej - na razie wygląda paradoksalnie
        że powrót do analogu (zrzut na VHS) jest w tym przypadku lepszy?
        > Dlaczego sciagasz jako type1 ??? Masz kamere w systemie NTSC ???
        > Jewsli nie, to powinno byc od razu type2.
        Może coś pomyliłem (type 1 z type 2 - może jest odwrotnie) ale na pewno mam
        taki komunikat przy próbie otwarcia mojego pliku DV AVI - cytuję: "AVI- Type-1
        DV file selected -VirtualDub cannot extract audio from this type of interleaved
        stream." Czyli sam plik otwiera ale to moje kombinowanie z dźwiękiem zaczęło
        się właśnie od tego komunikatu - być może coś przekombinowałem jednak VDM coś
        takiego mi wywala. Wydaje mi się, że ściągam właśnie typ 1 - ale jak zrzucam z
        kamery to zaznaczam format PAL DV (a nie NTSC) - nie mam wpływu na to czy to
        będzie type 1 czy type 2.

> PS. A tak wogole to po co archiwizujesz na cd ??? To tylko strata jakosci!
        > Kasetki miniDV kupisz juz za 15 zl. zastanow sie czy nie warto. pozdrawiam

Archiwizuję na CD bo taka płytka jednak kosztuje ok. 2-3 zł a nie 15. Wiem, że
        to strata jakości ale też wydaje mi się, że płytka jest trwalszym nośnikiem niż
        kasetka i zajmuje mniej miejsca - coś za coś. Pozdrawiam
        • jaki71 Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 10.10.04, 18:17
          Wracajac do daty i godziny a takze danych o przyslonie i migawce to te dane
          przechodza przez FireWire. Dane te istnieja w strumieniu DV. A ze program w
          PC'cie nie jest w stanie ich wyswietlic to juz inna historia. Dowod? Zgraj po
          iLinku (FireWire) material z kasety do kompa - najlepiej z kilkoma datami albo
          przynajmniej godzinami. Przemontoj sekwencje tak zeby zamienic sceny pozniejsze
          z wczesniejszymi i nastepnie zgraj na kasete jako miniDV. Z tym ostatnim mozesz
          miec problem bo 14 nie ma DV in. I odtwarzajac z kamery wlaczajac date na
          monitorze. Bedzie ona poprawna tj. data i godzina nakrecenia a nie zgrania z
          kompa.
          Ja tez nie widze sensu trzymania materialu jako Divix czy jakis inne g... Sa to
          dla mnie formaty jesli to cos mozna tak nazwac wogole pomijane. JA
          przemontowuje material i zgrywam go na miniDV ale coraz czesciej zdaza mi sie
          kopiowac to na DVD. 1 godzina materialu na plytke 3,7GB. Powod trwalosc plytki
          w porownaniu z kaseta.
          A o przerabianiu miniDV na Divix sie nie wypowiem bo to dla mnie swietokradztwo.

JAki
          • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 11.10.04, 08:54
            jaki71 napisał:

>(...)Ja przemontowuje material i zgrywam go na miniDV ale coraz czesciej zdaza
            mi sie kopiowac to na DVD. 1 godzina materialu na plytke 3,7GB. Powod trwalosc
            plytki w porownaniu z kaseta.

W jaki sposób 1 godzina AVI-DV mieści Ci się na płytce DVD? Ja zgrywając
            materiał na kompa zaobserwowałem, że u mnie 20 min. to ok. 4 GB z kawałkiem.
            Właśnie to powoduje, że decydowałem się na kompresję do DivX bo: godzina z DV
            (bez kompresji) to chyba 3 płytki DVD (4.7GB). Najtańsza płytka DVD to pewnie
            ok. 6-7 zł co w sumie daje ok. 20 zł żeby zgrać 1 godzinę na płytki. Kasetka
            kosztuje (najtańsza 15 zł)więc wychodzi nawet taniej no ale ta trwałość.
            Zresztą nie mam wypalarki DVD tylko CD. No ale co z tą objętością pliku DV?
            Pozdrawiam.
            • jaki71 Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 11.10.04, 10:37
              Dobrze piszesz. Pojemnosc DVD to 4,7GB sie palec...
              1h DV to okolo 14GB. Ja po zmontowaniu zgrywam na DVD - mam dostep do
              stacjonernej nagrywarki. I ustawin tryb 1 czyli 1h materialu na 1 plytke.
              Jak do tej pory mam kolo 30 kaset z nagraniami - generalnie cora. I kilka
              filmikow wstepnie zmontowanych po kilkanascie minut. To wyszlo nieceale dwie
              plytki.

JAki
              • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 11.10.04, 13:45
                jaki71 napisał:

> Dobrze piszesz. Pojemnosc DVD to 4,7GB sie palec...
                > 1h DV to okolo 14GB. Ja po zmontowaniu zgrywam na DVD - mam dostep do
                > stacjonernej nagrywarki. I ustawin tryb 1 czyli 1h materialu na 1 plytke.

Czyli jednak jak rozumiem Stosujesz jakąś kompresję w tej nagrywarce (jaką?)
                no bo to oznacza chyba ten tryb 1godz/1płytka?
                • jaki71 Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 11.10.04, 19:09
                  Jest to kompresja MPEG-2. W instrukcji napisano tylko numer trybu 1 i
                  oznaczenie HQ. Podano takze czas 1h na plytce 4,7GB. Bedzie to bitrate gdzies
                  miedzy 6Mb/s a 8Mb/s. Kompresja dosc czesto spotykana przy masteringu plyt DVD,
                  zas nieosiagalna przez platformy cyfrowe.
                  Ze zgrubnych wyliczen wycodzi niby ~10,4Mb/s (Megabity/sekunde) ale jakos w to
                  nie wierze. Dochodzi jeszcze to ze nagrywarki "potrafia" nagrac tylko dzwiek
                  stereo co nie przeszkadza przy materialach z amatorskiej kamerki MiniDV.
                  Mam nadzieje ze troche na raty ale juz sie wyjasnilo.

JAki
                  • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 15.10.04, 09:16
                    Tak trochę się wyjaśniło. Znalazłem programik darmowy Scenalyzer który dzieli
                    materiał i dodaje do poszczególnych scen tzw. data&hour stamps - ale tylko
                    niestety do nazw stworzonych "podplików". Nie jest to jeszcze to o co mi chodzi
                    (żeby data pojawiała się na ekranie) ale to dowód że te dane są zapisane i
                    przesłane w strumieniu AVI - nadal nie wiem jak się do nich dobrać (czy to w
                    ogóle jest możliwe). Jeśli chodzi o kompresję to pobawiłem się Pinnacle Studio
                    8 i tam jest możliwość kompresji do mpeg-2 (ustawione na sztywno 6 MB/s) i
                    wtedy mi wychodzi 1 godzina=ok 2.7 GB czyli przy takiej kompresji na mojej
                    nagrywarce na jednej płytce 700MB mogę zmieścić ok. 15 minut filmu o b. dobrej
                    jakości DVD i właściwie taka forma archiwizacji mi odpowiada gdyż moje filmiki
                    nie trwają długo (nagrywam rosnącą pociechę). No tylko te daty - na razie
                    pozostaje mi przy montażu sztucznie dodawać napis z datą - chyba że ktoś ma
                    jakąś inną metodę na to. Pozdrawiam.
                    • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:34
                      Witam ponownie! Nie wiem, czemu upierasz sie, zeby czesc ekranu byla zaslonieta
                      przez napisy, ale... o gustach sie nie dyskutuje. O to, jak zapisac na plycie
                      date i godzine zapytaj na forum www.filmowiec.pl
                      Dla mnie jedyna alternatywa dla DV jest archiwizowanie na DVD (z kompresja
                      mpeg2 z bitratem ok. 9 Mbit/sek.
                      Kosztowalo by to mniej niz Ci sie wydaje: nagrywarke kupisz juz za 300-320 zl.
                      a plytki za 3zl.
                      Pomysl jeszcze raz o archiwizowaniu na miniDV. Wbrew pozorom plytki sa mniej
                      trwale.
                      • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 18.10.04, 09:37
                        Witam. Z tymi napisami to się upieram z powodów, o których pisałem - filmuję
                        rosnące dziecko i po latach chciałbym wiedzieć kiedy film został nakręcony -
                        najprościej jeśli datę widać w narożniku ekranu a nie szukać jej gdzieś np. w
                        nazwie zarchiwizowanego filmiku. Ta zasłonięta część filmiku nie byłaby tak
                        duża a moje filmy to nie jest jakaś produkcja artystyczna ;). Wielkie dzięki za
                        linka - spróbuję. Od czasu założenia przeze mnie wątku troszkę się posunąłem w
                        próbach. Okazało się, że mam w domu możliwość w domu (Pinnacle Studio 8.3 SE)
                        kompresji do mpeg-2. Tak jak pisałem jakość jest zadowalająca - oczywiście
                        kosztem objętości pliku w porównaniu do DivX lub Xvid. Mam tylko pytanie -
                        próby na mpeg-2 przeprowadzałem z bitratem 6Mbit/s - gdyż taka wartość była
                        przypisana do kompresji nazywanej w PS - "DVD compatible". Nie wiem co to
                        dokładnie oznacza - czy tylko z takim bitratem działają odtwarzacze stacjonarne
                        DVD a z innym nie będą działać? Program daje możliwość ustawienia "custom"
                        parametrów kompresji (np. na proponowane przez Ciebie 8Mbit/s) - z pewnością
                        dało by to poprawę jakości. Ale dlaczego akurat 8Mbit/s - skąd ta wielkość -
                        dalczego nie np. 7 lub 9. Jak do niej Doszedłeś? A propos archiwizowania na DVD
                        to mam teraz taką możliwość u brata. Z ceną płytek to rzeczywiście
                        przesadziłem - jeśli kosztują 3 zł to wychodzi znacznie taniej niż kasetka
                        (żeby nagrać 1 godz filmu w DV)-potrzeba 3 szt. Być może że źle oceniam
                        trwałość kaset DV (to chyba przez "porównanie" z VHS ;)) ale jest jeszcze jeden
                        argument za płytką - nie potrzeba do jej odtwarzania kamery - tylko komputer
                        (lub odtwarzacz DVD)- w wielu przypadkach jest to wygodniejsze. No i teraz
                        jeszcze przypomniałem sobie, że moja kamerka nie ma wejścia DV-in. Po montażu
                        nie mogę filmu wrzucić z powrotem na kasetkę :(. Gdybym miał tą wiedzę co teraz
                        to bym może przy zakupie dołożył kilka stówek i miałbym teraz większe pole
                        manewru. Ach ten wąż w kieszeni :). Pozdrawiam.
                        • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:34
                          O trwalosci płyt DVD i CD poczytaj tu:
                          www.filmowiec.pl/html/forum3/view.php?site=filmowiec2&bn=filmowiec2_montazwideo&key=1065829777&pattern=nośnika

Teraz o bitracie: 9,5 Mbit/sekundę, to maksymalny strumień danych, który
                          odtworzy typowy player DVD. Na płytę mieści się wówczas ok. 1h materiału a
                          jakość jest idealna.
                          Możesz też ustawić w programie VBR zamiast CBR, czyli zmienny bitrate. Program
                          w locie będzie zmieniał bitrate, gostosowując do kompewsowanego materiału.

Jeszcze raz postaram się cię przekonać: zapomnij o DiVx-ie! Ta kompresja
                          powstała do transmisji internetowych, a nie do odtwarzania na telewizorze (nie
                          ma np. przeplotu).

Pozdrawiam!

• griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 25.10.04, 11:54
                            Przekonałeś mnie do archiwizacji na DVD.

> Jeszcze raz postaram się cię przekonać: zapomnij o DiVx-ie! Ta kompresja
                            > powstała do transmisji internetowych, a nie do odtwarzania na telewizorze
                            (nie
                            > ma np. przeplotu).
                            Jeśli się dobrze orientuję to można kompresować do DivX-a nie usuwając
                            przeplotu - ale właśnie o przeplocie jeszcze mało wiem. Rozumiem że Ty
                            archiwizując na DVD materiał z DV nie usuwasz przeplotu obecnego po zgraniu DV
                            na kompa. Jeśli dobrze rozumiem (popraw mnie jeśli się mylę) - odtwarzanie
                            materiału z przeplotem na komputerze powoduje że materiał jest mniej "ostry"
                            niż oglądając go na telewizorze. Czy decyzja o usuwaniu przeplotu przy obróbce
                            materiału DV jest związana z tym na jakim urządzeniu zamierzam odtwarzać film -
                            jednym słowem - jeśli na TV -> usuwać, jeśli na monitorze -> nie usuwać?
                            Pozdrawiam.
                            • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:01
                              jeśli na TV -> usuwać, jeśli na monitorze -> nie usuwać?

Odwrotnie.
                              Więcej o przeplocie tutaj:
                              www.filmowiec.pl/html/forum3/view.php?site=filmowiec2&bn=filmowiec2_montazwideo&key=1011010499&pattern=przeplot
                              • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 25.10.04, 16:06
                                Aaaa - oczywiście to miało być odwrotnie :). Czyli tak jak myślałem. Dzięki.
                                Jeszcze jedno pytanie jeśli można - czy archiwizując na DVD każdorazowo
                                sprawdzasz efekt przerobienia na DVD (mpeg-2)czy masz jakiś gotowy
                                szablon "przeróbkowy"- bitrate, filtry itd i każdorazowo go używasz? Czy jest
                                sens i jakieś proste w obsłudze narzędzie do takiej korekcji? Pozdrawiam.
                                • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 19:38
                                  Nie potrzeba filtrów. Jeśli schrzaniłem nagranie, to nie pomogą żadne magiczne
                                  sztuczki (np. wyostrzanie)
                                  A co do bitrate'u , to czysta płytka kosztuje 3,50zł. To niewiele, więc nie
                                  upycham na nią ile wlezie. Wybieram maksymalny bitrate, czyli 9,5 Mbit/sekundę.
                                  Używam Ulead Media Studio Pro do montażu i (jeśli trzeba) konwertowania do mpeg2
                                  Pozdrawiam!
                                  • jaki71 Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 27.10.04, 09:26

> Używam Ulead Media Studio Pro do montażu i (jeśli trzeba) konwertowania do
                                    mpeg
                                    > 2
                                    > Pozdrawiam!

To masz niesamowita sile zaparcia. Ja uzywam tego "cuda" tylko do konwertowania
                                    na MPEG-1 jak chce szwagierce wyslac 30sekundowy filmik z moja pociecha prze
                                    poczte. Nie mam nerwow do tego wynalazku.

JAki
                                    • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:52
                                      Może masz źle zoptymalizowany system.
                                      Wg. mnie Media Studio jest o wiele przyjemniejsze w obsłudze niż Adobe
                                      Premiere, a nawet Avid.
                                      • jaki71 Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 28.10.04, 09:06
                                        Napisze tak. Nie jestem montarzysta ale w pracy mam dosc czesty kontakt z
                                        Avidami. Wczesniej z montarzami liniowymi. Filozofia prcy z avidem (zaraz po
                                        starcie bez zbednej personalizacji) najbardziej mi odpowiada i przypomina prace
                                        na montarzach liniowych. Dlatego w domu tez tego uzywam. A ze nie mam zbyt duzo
                                        wolnego czasu to nie chce mi sie uczyc inego programu, ktory mi sie w pracy nie
                                        przyda.
                                        • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:57
                                          Avid tworzy (i słusznie) bardzo zamknięte systemy. Tak jest latwiej przy
                                          budowie takich systemów jak np. w tvn24 (podająca>komputer>serwer emisyjny).
                                          Do domu też pewnie wybrał bym Avida ExpressDV, gdyby nie cena...
                                          • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 29.10.04, 08:57
                                            Czytam o tym Avidzie jakby to była bajka o "żelaznym wilku" - wybaczcie ale
                                            pierwszy raz o nim słyszę i w ogóle nie wiem o czym piszecie - coż to za cudo
                                            ten AVID? Podpisano - Ciemna Masa Tytoidalna :)
                                            • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 10:51
                                              www.avid.com
                                              Avidy są w każdej szanującej się telewizji. Dla montażystów telewizyjnych Adobe
                                              Premiere i Ulead to bajki o żelaznym wilku, bo liczy się tylko Avid.

Jak chcesz spróbować, to ściągnij Avid Free DV. To nie żaden trial, tylko
                                              doskonały, zupełnie darmowy program.
                                              • griszah Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 03.11.04, 09:44

> www.avid.com
                                                > Avidy są w każdej szanującej się telewizji. Dla montażystów telewizyjnych
                                                Adobe
                                                >
                                                > Premiere i Ulead to bajki o żelaznym wilku, bo liczy się tylko Avid.
                                                >
                                                > Jak chcesz spróbować, to ściągnij Avid Free DV. To nie żaden trial, tylko
                                                > doskonały, zupełnie darmowy program.

Ściągnąłem sobie ten program ale spojrzałem na jego wymagania sprzętowe -
                                                minimum 1 GB (zalecane 1.5) - a ja mam 256MB :(. Podejrzewam , że nawet nie
                                                zechce mi ruszyć. A na czym w praktyce polega ta przewaga Avidów nad Adobe itp?
                                                Większa precyzja montażu, bardziej zaawansowane funkcje, efekty? Po co w takim
                                                razie ludzie bulą grubą kasę na Adobe, Ulead, Pinnacle jak jest darmowy Avid?
                                                Pozdrawiam.
                                                • Gość: dfg Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda IP: *.ipt.aol.com 03.11.04, 22:38
                                                  avid free DV jest ograniczony w stosunku do ExpressDV i innnych avidow (ma np.
                                                  tylko 2 sciezki)

a co do wymagan, to nie boj sie, ruszy. u mnie dzialal IDEALNIE nawet na moim
                                                  poprzednim komputerze z duronem 1GHz i pamiecia 2x 64MB
    • kluszczyn Re: DV ---> DivX (Xvid) - jakaś szybka metoda 24.01.05, 20:49
      Cześć,
      swój problem z datą możesz rozwiązać używając pluginu "DVInfo" do Avisynth'a w
      wersji > 2.5. Dodatek potrafi wyswietlac date i czas w wybranym miejscu na
      ekranie. Po szczegóły odsyłam do dokumentacji AviSynth (www.avisynth.org).

VDM prawdopodobnie nie otwiera plików zrzuconych z DV ze względu na brak kodeka
      DV w systemie (to nic, ze zgrany plik jest ostwarzany przez np. Windows Media
      Player - VDM domyślnie nie używa DirectShow do otwierania plików - stąd ten
      problem). Mialem ten sam kłopot - po instalacji kodeka wszystko jest OK. Kodek
      pobierzesz ze strony divx.howto.pl/modules.php?name=Downloads

Pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka