Dodaj do ulubionych

dobre kino domowe do 2000 zł

16.01.05, 10:43
Mój tata napalił się na kupienie kina domowego. Niestety ani on ani ja nie
znamy się na tych różnych parametrach, a wybór jest dość duży. Zatem zwracam
się z prośbą do tych co się na tym trochę znają, aby mi doradzili jakie
najlepiej kupić kino domowe do 2000 zł, no ewentualnie do 2500 zł (jeśliby ta
różnica w cenie znacznie podwyższała jakość sprzętu). Albo ewentualnie
doradzcie mi na co trzeba zwracać uwagę, jakie parametry są istotne. Z gory
dziękuję za pomoc.
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: renn Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:57
      Droga Agnieszko cos takiego nie istnieje. "Dobre kino domowe" kosztuje
      znacznie, znacznie wiecej. Szkoda pieniedzy na tandetne namiastki.
      • agmargor Re: dobre kino domowe do 2000 zł 18.01.05, 08:24
        skoro tak, to bede starła się odwieść swojego tatę od zamierzeń zakupu takiego
        sprzętu i zachęcić go do przeznaczenia tej forsy na coś bardziej pożytecznego.
        A ponadto zauważyłam, że po podpięciu wieży do telewizora też się uzyskuje
        całkiem ciekawe efekty.
    • Gość: renn Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:46
      Oczywiscie na upartego mozna. Tylko rozczarowanie przychodzi zbyt szybko.
      • Gość: azm2 Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.05, 14:35
        można wybrzydzać. Ale na tej zasadzie to powinieneś jeździć tylko Rolls-Roycem
        albo Ferrari, pierścionek dla dziewczyny to tylko platyna z brylantem, kwiat -
        tylko storczyk, telewizor - tylko Bang Olufsen albo Loewe, itd. :-)
        • Gość: Gosc Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.net 19.01.05, 10:39
          Majac jakies 3000 mozna juz cos w miare sensownego zlozyc niestety nie u nas a
          w Niemczech.
    • Gość: renn Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 12:17
      Nie no ludzie za 2000 sie po prostu nie da. Nawet bez
      kabli.DVD+wzmacniacz+kolumienki (oczywiscie nie plastikowe) basowiec kupujemy za
      trzy miesiace kiedy slychac ,ze go brak... no nie da sie. Po prostu sie nie da.
    • docent1969 Re: dobre kino domowe do 2000 zł 22.01.05, 03:20
      skoro nie znacie sie za bardzo na sprzecie to kupcie jakieś RATATU najlepiej
      polskie dvd mante ktory czyta wszystko czytaj WSZYSTKO do tego 5 glosnikow
      creative wzmachol i masz dobre kino i 1000 zyla na impre w kieszeni .NARKA baw się!!
    • docent1969 Re: dobre kino domowe do 2000 zł 22.01.05, 03:24
      skoro nie znacie sie za bardzo na sprzecie to kupcie jakieś RATATU najlepiej
      polskie dvd mante ktory czyta wszystko czytaj WSZYSTKO do tego 5 glosnikow
      creative wzmachol i masz dobre kino i 1000 zyla na impre w kieszeni .NARKA baw
      się!! i nie słuchaj idiotów bo to starczy do pokoju .
    • Gość: Mietek Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: 80.240.172.* 22.01.05, 09:34
      Ludzie zastanówcie się co wy piszecie że nie można kupić kina domopwego do 2000
      ja naprzykład mam kino domowe Philipsa kupiłem je za 1800 dostałem 10 filmów
      gratis.Czyta wszystko dvd, filmy z gazet, nagrywane na kompie. I powiedzcie mi
      jeszcze jedno Po Co wywalać w okolicach 10000 na cały sprzęt jak mieszkacie w
      bloku i nawet nie przetestujecie 10% możliwości swojego sprzętu bo sąsiedzi
      nawet w środku dnia policje na was naślą za zakłucanie spokoju. Znajomy kupił
      jakiś full wypas Pioneera wywalił chyba ponad 2000 na amplituner do tego jakieś
      dvd za 1000 jeszcze chyba bedzie kupował głośniki bo w amplitunerze ma 7+1 i mu
      głośników troche zabrakło. I co z tego jak mieszka w bloku i jeszcze nigdy
      nawet nie dał połowy mocy. Chwalicie się tylko przed znajomymi bo Polacy tak
      już mają tylko potrafią się chwalić przed innymi. Ja mam to co mam na więcej
      mnie niestać niestety nie jestem dzieckiem lekarza ani innego prokuratora sam
      na wszystko zarabiam i mi to wystarcza mieszkam na poddaszu w domku
      jednorodzinnym i jak zrobie na pół miocy to nadole od basów nie da się
      wytrzymać bo aż w żołódku je się odczuwa.
      To wszystko co mam do powiedzenia
      • kruszynka301 Re: dobre kino domowe do 2000 zł 22.01.05, 10:41
        Mietku, obawiam się, że jak posłuchasz u kogoś nawet średniej jakości kina domowego, zmienisz zdanie.
        Co prawda mieszkamy na poddaszu, w kamienicy rodzinnej, ale możemy sobie pozwolić na włączanie basów i pełne wykorzystywanie sprzętu (mąż uwielbia filmy wojenne), bo...... cała rodzinka z niższych pięter przychodzi na oglądanie, właśnie za względu na efekty dźwiękowe;).
        • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 22.01.05, 13:00
          calkowicie zgadzam sie z rennem. lepiej za te pieniadze kupic przyzwoite koluny
          stereo i dobrze ustawic. Zadnych japonskich glosnikow !!! Nigdy !!!

Z dala od takich firm produkujacych kolumny, jak Eltax, Jamo, Koda, Wharferdale
          i kilka innych.

Z czasow mojej pracy pamietam taka historie: Sony sprzedawalo kompletna wieze:
          szafka, w srodku aplituner, magnetofon i zmieniarka, pod spodem zintegrowany z
          szafka :) subwoofer (jedno wielkie g... jak i cala reszta), do tego 5 glosnikow.
          Przyszedl facet i mowi mi ze kupil to w innym sklepie, zaplacil 5 tysiecy i nie
          wie co z tym zrobic, bo jak to uslyszal w domu to sie prawie z zalu rozplakal
          (doslownie). Oto jak dzialaja takie firmu i wiekszosc ludzi ktorzy sprzet
          popularny sprzedaja.

• spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 22.01.05, 13:07
            poza tym czesc (wieksza) spoleczenstwa nie ma wymagan w zyciu w ogole, nie
            mowiac juz o sprzecie audio-video. Ograniczaja sie do stwierdzen "czysto gra" ,
            "dibry bas" i "duza moc", ktor sa tak puste jak przestrzen miedzy Marsem a
            Ziemia. To samo towarzystwo zarzuca tym, ktorzy wymagania (dobrze pojete) maja.
            Zarzuty sa tego typu: "zwykly czlowiek i tak tego nie uslyszy" , "na co mi to" ,
            czy "chcialbys jezdzic Rolls-Roycem". To nic innego jak dowod ignoarancji bo
            zupelnie nie o to chodzi. Sensem tego wszystkiego jest te wspomniane 5 tysiecy
            wydac tak, zeby miec z tego satysfakcje, a nie slepo kupowac wiez, ktora jest
            duza, ma subwoofer, szafke, 5 glosnikow i jeszcze spodoba sie zonie.

Pisze przesmiewczo i sarkastycznie, ale tego czlowieka to autentycznie bylo mi
            wtedy zal, bo ten "zwykly czlowiek" ktory ponoc pewnych rzeczy nigdy nie
            powinien uslyszec, uslyszal je z latwoscia. Szkoda, ze nie byly one dzwiekami
            jakiegokolwiek wyrafinowania...
            • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 22.01.05, 13:14
              Wspomniane 5 tysiecy tyczy sie Pana z wiez oczywiscie. Ja ysle, ze minimum na
              domowe kino (dvd, amplituner + 2 kolumny, bo po co wiecej ???) to ok 4 tys zl.

Ddzwiek w salach kinowych, nawiasem mowiac, to tez zwykle nieporozumienie:
              mnostwo huku i sztucznie brzmiacych efektow. Ktoz chcialby i kogozby bylo stac
              na kupywanie kilkudziesieciu naprawde dobrych glosnikow do kinowej sali? Jak
              naprawde dobrze naglosnic taka przestrzen? Nie da sie, no moze panelami NXT, ale
              o tych akurat daaawno nie slyszalem, choc mialy byc rewelacyjne do podobnych
              zastosowan.
              • pacio Re: dobre kino domowe do 2000 zł 23.01.05, 23:35
                ludzie pewnie pisza o "komputerowym" kinie creativa za 1.5 kzł. widziałem taki
                wynalazek w sklpie z kompami, niestety nie słyszałem więc wrażeń nie opisze
                • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 24.01.05, 09:30
                  pacio napisał:

> ludzie pewnie pisza o "komputerowym" kinie creativa za 1.5 kzł. widziałem taki
                  > wynalazek w sklpie z kompami, niestety nie słyszałem więc wrażeń nie opisze

Ja gotow bym byl postawic 2000 zlotych, na to, ze opisalbym Twoje wrazenia dosc
                  precyzyjnie ;).
                  • pacio Re: dobre kino domowe do 2000 zł 24.01.05, 23:45
                    Ja gotow bym byl postawic 2000 zlotych, na to, ze opisalbym Twoje wrazenia dosc
                    > precyzyjnie ;).

zwróciłem uwagę na wykonanie skrzynek w technologi mdf, co rzadko się zdaża w
                    tej kategorii, reszte opisałeś
                    • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 27.01.05, 16:45
                      pacio napisał:

>
                      > zwróciłem uwagę na wykonanie skrzynek w technologi mdf, co rzadko się zdaża w
                      > tej kategorii, reszte opisałeś

Ty opisalbys moje tak samo :).

Pozdrawiam
            • Gość: elw Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: 195.94.201.* 27.01.05, 15:00
              zwyklego czlowieka nie stac na wydanie 5000 na super snobistyczny sprzet.
              zeby dobrze wykorzystac sprzet za taka kwote nalezaloby miec odpowiednio
              przygotowany pokoj telewizyjny, a i tak wiekszosc z was nie odczuje roznicy
          • Gość: Mimikra O co Ci właściwie biega? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 19:20
            Czy Ty słuchałeś kiedykolwiek wymienionych przez siebie kolumn? Albo o nich
            chociaż czytałeś? Eltaxy np. z serii "Liberty" 3+ i 5+ uzyskały w testach
            czasopisma "What hi fi?" 5 gwiazek na 5 możliwych. Podobnie było z różnymi
            kolumnami innych wymienionych przez Ciebie firm. Po za tym Eltax i Jamo to są
            firmy duńskie, Koda chińska, a Wharfedale angielska. Firmy te produkują szeroką
            gamę kolumn w różnych przedziałach cenowych (oprócz Kody) i są od lat szanowane
            na rynku. Można napisać zawsze coś w stylu - z dala o samochodów niemieckich i
            francuskich, ale to będzie bez sensu.
      • Gość: ELW Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: 195.94.201.* 27.01.05, 14:56
        dokladnie tak... musi byc wypasione i audiofilskie... a nie wazne, ze i tak co
        drugi polglowek nie rozrozni dzwieku z panasonica za 2000 od maranta za 15000

pozdr
        • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 27.01.05, 16:43
          5000zl jest w tym przypadku tak dalekie od snobizmu, jak dzinsy Odra od Calvina
          Kleina.

Inna sprawa, ze w przypadku kina domowego faktycznie wiele osob nie odczuje roznicy.

jednak w przypadku zakupu dobrych glosnikow i nawet nieduzej adaptacji
          pomieszczenia roznica bedzie odczuwalna dla wiekszosci laikow.
          • Gość: xxx A mnie wystarczy dźwięk z TV "stereo" byle film IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 19:06
            był ciekawy.
          • kolorka2 Re: dobre kino domowe do 2000 zł 28.01.05, 20:29
            Wydaje mi się że Mietek mimo wszystko poruszyl dość wazny temat - po co komu
            kino domowe za 30 tysięcy w kamienicy czy bloku?

Ja akurat sąsiadów nie zaproszę, a pokój "do telewizji" mam niewielki - jakies
            15 m kw. Doradzilibyscie coś w takich okolicznościach? Mam jakies 8-10 tys do
            wydania, bez telewizora (myslałam o plazmie 29 cali - nada się?). Mam też dvd
            panasonica, prosze sie nie śmiac, chodzi z głosnikami od wieży i jest git :D Ale
            chciałabym jednak więcej przestrzeni w dźwieku, macie jakieś pomysły,
            polecilibyście coś konkretnego?

I jeszcze jedno pytanie - chyba spiral_architect odradzał japońskie głośniki.
            Moge wiedzieć czemu? Wydawało mi się że np Koda to bardzo dobra firma, skąd ta
            zła opinia?
            Pozdrawiam
            • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 29.01.05, 10:32
              "Koncern Gold Sky jest właścicielem dwóch marek - Koda i Goky. Jego siedziba
              mieści się w USA. Produkuje tanie kolumny."

"tanie kolumny" wyjasnia chyba wszystko

"Kody grają podobnie do podłogowych Eltaxów. Też nie krzykliwie, ale wyraźnie,
              czysto i efektownie."

Autor recenzji mial w zamiarze komplement. Sluchalem trzech serri Eltaxow i moge
              powiedziec o nich niewiele dobrego; dla mnie raczej nie graja ani wyraznie, ani
              czysto (co za autokompromitacja przy pisaniu recenzji; kros moze zatem zarzucic
              dlaczego sie na nia powoluje, ale nie czynie tego bezpodstawnie) ani efektownie.
              Ale z drugiej strony kiedysmy wybrali sie z kolega muzykiem na audio show,
              natrafilismy na naprawde drogi i snobistyczny sprzet: Gryphon, Wadia + Dynaudio.
              Krzychu posluchal chwile, zrobil niewyraznia mine (a wtedy rozpoczynal swoja
              przygode z urzadzeniami audio) i powiedzial cos w rodzaju "to w ogole nie gra".
              I mial duzo racji.

Podkreslam raz jeszcze: sztuka jest wydanie swoich pieniadzy. Oznacza to troche
              godzin spedzonych na poszukiwanich i sluchaniu, ale warto bo te 8-10 tysiacy
              mozna po prostu sprzeniewierzyc.

Kiedys grzegorz Swiniarski pisal o czterech filarach dobrego dzwieku

1. Pokoj
              2. Kolumny
              3. Ustawienie kolumn
              4. Jakosc nagrania/plyty

Twoj pokoj jest chyba troche za maly na kino domowe. +/- 8 tys = naprawde niezle
              do takiego pokoju glosniki. Tlko czy waro zwazywszy na to, co napisal przedmowca
              , ze wystarcza mu telewizor i dobry film. Zgadzam sie z nim i podpisuje pod
              jego zdaniem obiema rekami. Gdybym mial 8 tysiecy do wydania kupilbym jakies
              polskie kolumny stereo, Nikona 75+2 obiektywy, dobry rower i poszedlbym na kurs
              NLP :).
              • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 29.01.05, 10:41
                A na ogromna wiekszosc japonskich glosnikow spuszczam zaslone milosierdzia.
                Posluchaj i ocen sama.
              • kolorka2 Re: dobre kino domowe do 2000 zł 29.01.05, 11:37
                Rower mam, aparat mam, a rozwijam się edukacyjnie w troche innym kierunku :)
                Dziękuje za rady, wiem że faktycznie pokój mały i nie mam zamiaru szaleć, ani
                tym bardziej wydawać pieniędzy na byle co, byle wydać. Boje sie troche tylko
                takiej sytuacji, jak chyba również Ty opisałeś powyżej - że w sklepie sprzęt
                będzie chodzić miodowo, a w domu... No ale - zakup planuje za jakiś czas, więc
                mam kilka miesięcy żeby się rozejrzeć. POzdrawiam i dzięki raz jeszcze
                • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 29.01.05, 13:29
                  kolorka2 napisała:

> Rower mam, aparat mam, a rozwijam się edukacyjnie w troche innym kierunku :)
                  > Dziękuje za rady, wiem że faktycznie pokój mały i nie mam zamiaru szaleć, ani
                  > tym bardziej wydawać pieniędzy na byle co, byle wydać. Boje sie troche tylko
                  > takiej sytuacji, jak chyba również Ty opisałeś powyżej - że w sklepie sprzęt
                  > będzie chodzić miodowo, a w domu... No ale - zakup planuje za jakiś czas, więc
                  > mam kilka miesięcy żeby się rozejrzeć. POzdrawiam i dzięki raz jeszcze

Kilka slow jeszce:

1. Naciskaj bys mogla odsluchac tego w swoim pokoju. Z takim budzetem jestes
                  niebagatelnym klientem.

2. Kup w dobrym sklepie specjalistycznym - zadnych Media markt

3. A jesli nie w sklepie to np. tutaj:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40023281
                  jesli ma to byc jednak kino, to znajdziesz reszte do kompletu tej brytyjskirj,
                  renomowanej firmy.

Polecam 1. zakupy na Allegro
                  2. wziecie pod uwage olskich producentow kolumn: Esa, Minima Audio, Qba
                  i kliku innych

W kwestiiach technicznych pytaj ing.elec na tym forum. Rzadko spotyka sie
                  trakich fachowcow jak on.

Radze zajrzec tez na forum podane niegdys przez soso, a ponowione dzis przeze mnie.
                  • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 29.01.05, 14:08
                    Swietna okazja - moga sluzyc w wiekszym pokoju jako tyl, zas w mniejszym nawet
                    jako przod kina. Sluchalem 2 dni w swoim pokoju i potega dzwieku i dynamika byly
                    duzo ponadprzecietne. Reszta dzwieku tez na baaardzo wysokim jak za te cene
                    poziomie:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40597356
                    Z innych rzeczy wystawianych na Allegro (z tego co widze teraz) warte polecenia
                    firmy to:

B & W - najpopularniejsi chyba, obok KEF, brytyjczycy w Polsce

Chario

Sonus Faber

Monitor Audio

O, wlasnie teraz widze znakomite, bryryjskie monitory. To juz klasa wyzsza
                    srednia, wlasciwie nizszy high end - na pewno w Polsce, choc to chyba najnizszy
                    model Pro Ac. Swietna cena, o ile Qba ze standami sa wysmienita okazja to te juz
                    w ogole wymiataja:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40556744
                    dalej:

Tannoy - szkocka legenda, choc wlasiciwie na aukcjach tylko tansze modele

Elac jedna z lepszych niemieckich firm - z tych popularnych.

Mission - uznana firma, choc wlasciwie produkty ze sredniego przedzialu cenowego.

Jacques Mahul Lab (znakomita firma):

www.allegro.pl/show_item.php?item=40319588

Nie znam Avance - mocno sie w Polsce promowali swego czasu, a moze i wciaz promuja.

JBL jest rzcza dyskusyjna. Chyba wciaz obok Infinity najwiekszy producent
                    glosnikow na swiecie (from USA of course :) ), slyszalem rozne opinie.

A to juz naprawde cos:

www.allegro.pl/show_item.php?item=39831445
                    to rowniez - niemiecki geniusz manferd Z.; nie spodziewalem sie ze kiedykolwiek
                    zobacze cos jego na Allegro :). prywatnie, kiedys w przyszlosci, zamierzam kupic
                    wlawsnie jego kolumny:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40437855
                    Oczywiscie wziac pod uwage nalezy rzecz nastepujaca: nie ma ludzi/firm ktorzy
                    wszystko czego dotkna zamieniaja w zloto. jednak zdobycie renomy i uznania
                    wymaga lat i wsrod podanych firm (maly procencik wszystkich naprawde dopbrych
                    firm) produkujacych glosniki mozna z pewnoscia znalezc duzo wiecej dobrych niz
                    nieudanych konstrukcji.

Wyczerpujac temat Allegro polecam jeszce przyjrzenie sie:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40743385

www.allegro.pl/show_item.php?item=39764994 (made in Poland)

www.allegro.pl/show_item.php?item=40012278 (choc osobiscie nie przepadam
                    za Dunczykami)

czy tez:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40526548

Kilka uwag na koniec; oczywiscie nie wszystkie te kolumny pasuja do malych
                    pokojow, nie wszystkie wszystkim beda pasowac brzmieniowo, oczywiscie nie bede
                    klamal,ze wszsytkie je mialem okazje sl;uchac. Niniejszy post jest bardziej
                    "swiatopogladowy" niz zmuszajacy do czegos. mam nadzieje, ze wielu osobom pomoze
                    w dokonaniu wyboru, a przynajmniej w zmianie tego co do tej pory w tym temacie
                    slyszaly.

Oby to nasze uszy i potrzeby decydoaly a nie sugestie sprzedawcow, czy tez
                    znajomych.

• spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 29.01.05, 14:17
                      PS. Co do Dunczykow mialem na mysli tylko firme dali. Wielu wtajemniczonych
                      uznaje anie za glosnikowe krolestwo Europy !!!

A podana przeze mnia aucja Tablette ma niestety cene minimalna :(

Wlasciwie ze wszsytkich tych firm mozna obecnie skompletowac Home Cinema, robi
                      takie zestawy teraz wlasciwie 99% producentow.
    • Gość: Jacek Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.abhsia.telus.net 29.01.05, 18:52
      Polecam kolumny Paradigm, slyszale ze sa w Polsce
      • pacio Re: dobre kino domowe do 2000 zł 30.01.05, 11:55
        nawet do kina się nadają
        • Gość: Jacek Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.abhsia.telus.net 30.01.05, 17:53
          Paradigm ma wiele modeli. W moim odczuciu Reference graja o wiele lepiej od B&W
          i tym podobnych.
          Pzdr
          • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 30.01.05, 19:45
            Ok. Z tym ze to Twoje odczucie. nie kwestionuje go bo bylo by to bez sensu,
            jednak wybor pojawia sie wtedy gdy mamy trzy lub wiecej mozliwosci i wlasnie z
            takiego zalozenia wyszedlem piszac moje wczesniejsze posty. Poza tym zwrot "B&W
            i tym podobnych" jest co najmniej enigmatyczny. B&W to inna filozofia brzmienia
            i materialy glosnikow (niech beda tylko te dwa) niz np. KEF, Mission, MA czy
            Celestion, zeby szukac tylko wsrod ich najwiekszych brytyjskich konkurentow.
            • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 30.01.05, 21:01
              A gdyby ktos chcial poczuc choc troche magicznego swiata audio to polecam:

www.hifi.pl/recenzje/kolumny/zollerimagination.php
            • Gość: Jacek Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.abhsia.telus.net 31.01.05, 01:29
              Zgadzam sie z toba, troche chyba przesadzilem, niezbyt madra odpowiedz (moja)
              na niezbyt madre stwierdzenie Pacio.
              Mission to chyba inna klasa (wg mnie nizsza), Celestion - dawno ich nie
              slyszalem, podobno to nie to co dawniej. Nigdzie chyba opinie nie sa tak
              podzielone jak w sprawie kolumn. Trzeba po prostu ich posluchac.
              Byc moze jestem uprzedzony do brytyjskiego sprzetu, uwazam ze czesto placimy za
              tzw. 'marke'. Dla mnie wlasnie synonimem b. dobrego sprzetu byla firma
              Paradigm, oczywiscie dzisiaj jest juz za duza, produkcja wzrosla ogromnie
              (porownujac 15 lat temu np.) i ceny rowniez.
              Pzdr
              • pacio Re: dobre kino domowe do 2000 zł 31.01.05, 22:21
                O gustach sie nie dyskutuje, znam człowieka który za opisane wyżej zollery da
                się pokroić na kawałki (wcześniej odsłuchując), inny ominie szerokim łukiem
                powołując sie na rewolucje dot. budowy kolumn głośnikowych jakie głosił herr
                Manfred Zoller, nie słysząc ani taktu muzyki z nich płynacej, dla niego to jest
                klapa.

Narobiło się sprzętu co niemiara, a pisma zamiast pomagac wprowadzaja
                zamieszanie, wyjatek stanowi gdański magazyn hifi nie mylic z hifi i muzyka. Jak
                cos napisza boki mozna zrywać.

Paradigma Reference 20 (tak sie chyba ten monitorek nazywał) słyszałem kilka lat
                temu i byłem pod wrażeniem dzwieku za tak niską cene. Nie był to mój dzwięk,
                lecz obiektywnie stwierdzam ze za mniej jak 2 kzł. trzymało sie całości.
                Teraz widze że kosztują ponad 3 kzł. i ten zakup na dzisiejsze czasy jest raczej
                chybiony.

Do kina domowego odkryłem całkiem fajna zabawkę, głaośniki zastosowane to
                elektra 906, tylko jeszcze ich nie słyszałem :(

www.focal.tm.fr/gb/home/in-wall/images.htm
          • Gość: Kornik Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:02
            Też mogę polecić Paradigmy. Moje kino domowe chodzi na serii Studio (przód 6.0,
            centralny CC, tylne ADP). Tylko,że żeby wykorzystać ich mozliwości trzeba
            dobrego wzmacniacza. U mnie chodzą na razie na Sony STR-DE 845 i nie brzmi to
            najgorzej, ale jak je podłączyłem na próbę do mojej wieży stereo
            (przedwzmacniacz Parasound P/HP-850 + 2 końcówki mocy Monarchy Audio SE100) to
            dopiero pokazały co potrafią. Tylko, że wtedy cena zestawu idzie gwałtownie w
            górę:-(
    • Gość: Voice of Reason Re: dobre kino domowe do 2000 zł IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 20:05
      Droga Agnieszko,

Jakkolwiek kolegom popisującym się powyżej znajomością tematu przywiecają zapewne jak najlepsze intencje, to jednak trzeba zauwazyć, że - przynajmniej niektórzy - pogalopowali na swoim koniku nieco za daleko.

Odwołując się do motoryzacyjnych analogii: na Twoje pytanie o przyzwoite "toczydełko" do miasta twierdzą, że nic gorszego od samochodu klasy C (np. Golfa czy Megane) z mocnym silnikiem i - jak to się dresiarsko określa - "full opcją" się nie nadaje do jazdy. Jest to oczywisty nonsens, bo w gęstym ruchu w mieście lepiej sprawdzi się np. Hyundai Getz - średnio urodziwy, ale niezawodny i relatywnie niedrogi. I jakkolwiek znacznie gorszy od wspomnianego Golfa, to wciąż jednak dużo atrakcyjniejszy, jako środek lokomocji, od pojazdów komunikacji miejskiej czy własnych nóg.

W przypadku tzw. kina domowego rzecz ma się podobnie. Niektórzy koledzy na fali audio- i wideofilskiego entuzjazmu nie raczą zauważyć, że nawet względnie niedrogie zintegrowane zestawy home cinema są znacznie ciekawszym źródłem dźwięku niż sam telewizor z podłączonym doń odtwarzaczem dvd. Oczywiście kompaktowy zestaw kina domowego nie będzie mógł się równać jakością dźwięku i (niekiedy) obrazu z kompletami złożonymi z separowanego dvd, amplitunera i zestawu kolumn w łącznej cenie rzędu 5 i więcej tysięcy złotych. Niemniej jednak z punktu widzenia osoby, która po prostu chce uzyskać efektu dźwiękowe pozwalające na większe zaangażowanie w oglądane widowisko filmowe, niż jest to możliwe w przypadku głośników w telewizorze czy zwykłej wieżyczce stereo, takie zintegrowane komplety mają dużo do zaoferowania. I jeżeli ktoś ma do wydania na kino domowe 2,5kzł zaś "dorzucenie" kolejnych 2-3 tysięcy nie wchodzi w grę w przewidywalnej przyszłości, to lepiej chyba jednak będzie jak kupi sobie taki właśnie jednopudełkowy komplet.

Nawiązując poniekąd do przytoczonych powyżej fotograficznych dygresji - jednemu do szczęścia wystarczy "małpka", którą będzie pstrykać fotki ku uciesze rodziny, innego zaś uszczęśliwi dopiero Canon Eos 1V z jasną optyką z serii L.

Wracając do meritum. Można z dość dużą dozą pewności przyjąć, że niemal wszystkie markowe zestawy kina domowego z tego pułapu cenowego oferują co najmniej akceptowalną jakość obrazu i dźwięku. Stąd też wybór można oprzeć np. na analizie funkcji - np. jeśli Twój Rodzic chciałby mieć możliwość pooglądania nie tylko filmów dvd ale także "komputerowych" divx, to automatycznie zawęzi obszar poszukiwań, etc. Najlepiej byłoby osobiście odsłuchać i obejrzeć wybrany zestaw, ale nawet bez tego niewiele chyba ryzykujesz, bo - jak się domyślam - Twój Tato zdeklarowanym audiofilem nie jest i ewentualne mniejsze czy większe odstępstwa od neutralności przekazu będą dla Niego jak najbardziej do strawienia.

Jeśli już potrzebujesz bardziej konkretnych informacji - proszę bardzo. Pochodzą z testów z magazynu "Audio" (11/2004) - w nawiasie ocena i bardzo krótkie podsumowanie testu jakości dźwięku i obrazu). Kolejność alfabetyczna:
      1. JVC TH-S5 (2300,00 - Przechodzi od ostrości wysokich tonów do ciepła rozbudowanego basu. W stereo zbyt jaskrawo, ale w kinie efektownie i bardzo przestrzennie)
      2. Koda AV-6330/DVD-360A/AM930 (2300,00 - W 5.1 brzmienie wywazone, stonowane, ale mało wyraziste. W stereo lepsza dynamika i kontrola basu. Przestrzenność dobra w każdej konfiguracji. Kolory pastelowe, biel świetlista, czarny blady)
      3. Pioneer DCS-323 (2500,00 - W kinie i stereo dźwięk mało precyzyjny, ale akceptowalny. Świetny obraz: znakomite kolory, łącznie z czernią i bielą)
      4. Samsung HT-DS460 (2400,00 - Mocne dźwięki średnicy, akuratna góra, głęboki, ale rozmyty bas. Dobra przestrzenność. Obraz o łagodnych, przyciemnionych barwach i dobrej gamie szarości).
      Nie twierdzę, że redakcja "Audio" jest jakąś lokalną wyrocznią w zakresie "sprzętu grającego", niemniej bardziej ufałbym ich testom, niż opiniom niektórych hałaśliwych entuzjastów o trudnej do zweryfikowania wiarygodności.

Mam nadzieję, że powyższy post pomógł Ci choć trochę.

Pozdrawiam

VoR
      • spiral_architect Re: dobre kino domowe do 2000 zł 01.02.05, 09:30
        Gość portalu: Voice of Reason napisał(a):

> Droga Agnieszko,
        >
        > Jakkolwiek kolegom popisującym się powyżej znajomością tematu przywiecają zapew
        > ne jak najlepsze intencje, to jednak trzeba zauwazyć, że - przynajmniej niektór
        > zy - pogalopowali na swoim koniku nieco za daleko.
        >

W odpowiedzi na ta jakze czytelna aluzje, napisze, ze byla ku temu okazja, bo w
        miedzyczasie pojawila sie kwota wyzsza :). To raz.

Dwa, przyswiecala mi idea, ze a nuz zajrzy tu przynajmniej jeden czlowiek zyjacy
        w swiecie Sony Techniksow i Tonsili, ktory jednak gdzies tam w glebi ducha
        czuje, ze nie jest to wcale nic arcyfantastycznego, ale nic poza tym w temacie
        nie wie - jako ten Pan Satori z "czlowieka z Wysokiego Zamku", nieswiadom
        prawdziwej natury rzeczywistosci. Ja tez wlasciwie dzieki komus takiemu poznalem
        caly, o ilez szlachetniejszy audio-swiat.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka