Dodaj do ulubionych

Odległość projektora od ekranu a jego wielkość

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 01:24
Obserwuj wątek
    • Gość: prosamel Niechcący dałem wyślij :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 01:27
      Mam pokój w którym odległość pomiędzy ekranem a projektorem wynosilaby 3 metry.
      W jakich przedziałach moge uzyskać szerokość obrazu bo chciałbym zorientować
      sie w cenach odpowiedniego ekranu?
      • ing.elec RTFM 11.02.06, 09:25
        Gość portalu: prosamel napisał(a):

> W jakich przedziałach moge uzyskać szerokość obrazu bo chciałbym zorientować
        > sie w cenach odpowiedniego ekranu?

Ogniskowe i zakresy zoomu w projektorach sa dosc rozne.

Jako perwsze musisz wybrac wchodzace pod uwage projektory. A pozniej w danych
        technicznych na stronach producentow sprawdzic, jaka jest szerokosc obrazu przy
        danym odstepie i czy pozycja obrazu wzgledem osi projektora pasuje do
        planowanego sposobu montazu i czy jest obecny mechaniczny przesuw obrazu (lens
        shift). Elektronicznej korektury trapezu nie nalezy uzywac, bo wiaze sie ze
        strata jakosci obrazu.

Niektore projektory daja w okolicy osi (lub plaszczyzny montazu) nie dolna
        krawedz obrazu (jak sie nalezy), lecz srodek obrazu. Co znacznie utrudnia
        sensowne ustawienie.

Pozdr.

I.
        • Gość: ff Re: RTFM IP: 82.160.190.* 12.02.06, 00:00
          ja w Benq MP610 mam z 3m obraz po przekątnej w trybie 16:9 ok 180cm, a w trybie
          4:3 ok. 220 cm (max zoom)
    • Gość: Maniacbeamer Re: Odległość projektora od ekranu a jego wielkoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:11
      krok pierwszy:
      określenie przedziału cenowego
      krok drugi:
      wybór technologii czyli LCD czy DLP
      krok trzeci:
      wybór konkretnego modelu
      krok czwarty:
      na stronie www.projectorcentral.com znajdziesz kalkulator projekcji
      • Gość: ff Re: Odległość projektora od ekranu a jego wielkoś IP: 82.160.190.* 12.02.06, 15:24
        jak nie chce kasy duzo wydawac, niech kupi tego benqa za 2700 brutto (do
        prezentacji i filmow ok.) 2000ansi, bardzo cichy 25db, dlp, 4000 godz.lampa w
        eco - oryginalna "tylko" 1100zł - tanszych w firmowych projektorach nie
        znalazłem. Oglądam na nim głównie filmy z laptopa i jest super, a zastanawiałem
        sie nad plazmą i LCD i dopiero teraz widzę jakiego byka bym strzelił. Troche
        ryzykowałem z zakupem bo nie wiedziałem jak w domu to działa ale teraz
        wszystkim powiem: "jak do filmow to tylko projektor".
        chociaz w laptopie mam tv na pcmcia takze i tv czasem puszczę na ścianę.
        pzdr
        • ing.elec Maluch tez jest super 12.02.06, 15:57
          Gość portalu: ff napisał(a):

> jak nie chce kasy duzo wydawac, niech kupi tego benqa za 2700 brutto (do
          > prezentacji i filmow ok.) 2000ansi, bardzo cichy 25db, dlp, 4000 godz.lampa w
          > eco - oryginalna "tylko" 1100zł - tanszych w firmowych projektorach nie
          > znalazłem. Oglądam na nim głównie filmy z laptopa i jest super,

Jak sie przesiadziesz z roweru do Malucha, to tez jest super.

A na powaznie to ogladanie filmow na brutalnie jasnym projektorze prezentacyjnym
          z natywnym 4:3 i 800x600 punktow to zupelna pomylka.

> ryzykowałem z zakupem bo nie wiedziałem jak w domu to działa ale teraz
          > wszystkim powiem: "jak do filmow to tylko projektor".

Jak do filmow to tylko porzadny projektor.

Pozdr.

I.
          • Gość: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 12.02.06, 20:21
            mylisz sie mocno. jasnosc ta w zupełnie nawet zaciemnionym pomieszczeniu nie
            jest wcale duza, a w trybie eco jest mniejsza, a i ustawienia jasnosci w menu
            projektora mam na 50%. Gdyby nie chodziło mi o oszczednosc lampy to smiało
            oglądałbym na full ustawieniach. Tez myslałem przed zakupem, ze za jasny. Teraz
            moge smiało powiedziec "kupujcie jak najjasniejsze, bo i tak w dół zawsze mozna
            przyciemnic". kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w
            jakosci filmu nie warto za 1024x768 dopłacac 1000zł (benq MP620 za 3700zł).
            pzdr
            • Gość: prosamel Re: Maluch tez jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:54
              > kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w
              > jakosci filmu nie warto za 1024x768 dopłacac 1000zł (benq MP620 za 3700zł).
              > pzdr

Naprawde jej nie widać? Zastanawiałem się właśnie czy jest widoczna różnica
              pomiedzy obrazem 800x640 a 1024x768 puszczanym z 3 metrów w kompletnie
              zaciemnionym pomieszczeniu.
              • ing.elec Re: Maluch tez jest super 12.02.06, 21:42

> > kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w
                > > jakosci filmu nie warto za 1024x768 dopłacac 1000zł (benq MP620 za 3700zł
                > ).
                > > pzdr
                >
                > Naprawde jej nie widać? Zastanawiałem się właśnie czy jest widoczna różnica
                > pomiedzy obrazem 800x640 a 1024x768 puszczanym z 3 metrów w kompletnie
                > zaciemnionym pomieszczeniu.

Przesiadziesz sie z Malucha na dwucylindrowe Seicento ;-)

Format 4:3 dla filmow z DVD (99 % przypadkow w 16:9) to pomylka. Tracisz
                rozdzielczosc pionowa i masz szare paski nad i pod obrazem. I siatke na muchy na
                obrazie.

Jak chcesz widziec roznice, to pusc 1280x786. Rozdzielczosci ponizej tego to
                polsrodki. Ponizej klasy Golfa nie ma co zaczynac.

Pozdr.

I.
                • Gość: prosamel Re: Maluch tez jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 22:29
                  > Jak chcesz widziec roznice, to pusc 1280x786. Rozdzielczosci ponizej tego to
                  > polsrodki. Ponizej klasy Golfa nie ma co zaczynac.

Czyli jezeli nie stac mnie na 1280 to objetne czy wezme 1024 czy 800?
                  Jak waznym parametrem jest kontrast?
                  • Gość: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 13.02.06, 17:49
                    weź 800x600 i będziesz zadowolony. na oglądanie z 3m to wystarczy w zupełnosci.
                    kolega pros... chyba widział jakies modele sprzed 10 lat że pisze o sicie na
                    ekranie. Modele 1280x786 nie są jeszcze warte tej kasy, chyba ze ktos jest
                    politykiem i ma jej za duzo:)
                    • Gość: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 13.02.06, 17:52
                      czarny pas na dole (bo mozna dowolnie przesuwac obraz z laptopa np
                      bestplayerem) jest akurat przydatny na umieszczenie na nim napisów
                    • Gość: jackk3 Re: Maluch tez jest super IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 16:13
                      To jest b. zla rada. Nie wiem ale 800x600 to jest stanowczo za malo! Roznica
                      jest b. duza.
                      • Gość: jackk3 Re: Maluch tez jest super IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 16:20
                        Acha i jeszcze jedno. Obecnie beda wchodzic(wchodza?)projektory 1080P co
                        oznacza ze te z nizszej polki beda gwaltownie taniec. Warto dodac pare stowek i
                        kupic cos co nie jest 'przestarzale' w momencie zakupu.
                      • Gość: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 14.02.06, 17:59
                        jak nie wiesz, to nie pisz
                        pzdr
                        • Gość: jackk3 Re: Maluch tez jest super IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 21:47
                          To do mnie bylo? Moze objasnisz o co chodzi.
            • ing.elec Moze wizyta u optyka? 14.02.06, 21:56

> moge smiało powiedziec "kupujcie jak najjasniejsze, bo i tak w dół zawsze
              > mozna
              > przyciemnic".

W przypadku projektora do filmow w zaciemnionym pomieszczeniu zalecenie
              maksymalnej jasnosci jest pozbawione sensu.

> kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w
              > jakosci filmu

W takim razie potrzebujesz nowe okulary.

Pozdr.

I.
              • Gość: ff Re: Moze wizyta u optyka? IP: 82.160.190.* 15.02.06, 10:04
                a moze wizyta u psychloga? skoro piszę, ze 2000ansi nie jest wcale dużą
                jasnością, to piszę chyba dlatego, że sprawdziłem to empirycznie a nie ble,
                ble ,ble...
                pzdr
      • Gość: prosamel To co sądzicie o takim wyborze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:15
        SANYO PLV Z3?
        • ing.elec Bardzo dobry 14.02.06, 07:55

> SANYO PLV Z3?

Do spolki z aktualnym Panasonikiem serii PT-AE (a od tegoz znacznie tanszy)
          bardzo dobry wybor.

W sklepach internetowych mozna go dostac juz od niecalego 1000 Euro.

Bardzo gruntowny test (po niemiecku) wraz z tabelka rozmiarow projekcji:
          www.cine4home.de/tests/projektoren/SanyoPLVZ3/Z3Test.htm
          Pozdr.

I.
        • Gość: ff Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: 82.160.190.* 14.02.06, 18:02
          a cena lampy do niego? , która (lampa) ma na dodatek 3mies. gwarancji, chyba ze
          sie ma zamiar ogladac 1 film na tydzien:)
          pzdr
          • Gość: jackk3 Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 21:49
            Wiekszosc dobrych sklepow za pewna doplata przedluza znacznie gwarancje, ktora
            pokrywa takze wymiane lampy (nawet do 3 lat).
            • Gość: ff Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: 82.160.190.* 15.02.06, 10:07
              3 lata?!!! wiekszej bzdury w zyciu nie słyszałem, chyba za opłatą kilku tysięcy
              zł.
              - pokaż mi taki sklep!
              pzdr
              • Gość: jackk3 Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: *.ptr.terago.ca 15.02.06, 15:53
                Mialem na mysli 'wiekszosc' krajow (niekoniecznie Polske). U mnie mozesz
                dokupic taka gwarancje za kilkaset Can$ co pokrywa praktycznie koszt nowej
                lampy i 'wszystkie' mozliwe awarie, a nawet przypadki uszkodzenia pilota, itd.
                (np. przez dzieci). Myslalem ze za oceanem jest podobnie...
                Pzdr
                • Gość: ff Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: 82.160.190.* 15.02.06, 17:30
                  niestety w Polsce nie tylko pod tym względem dalej jest "komuna". W handlu 70%
                  firm działa na zasadzie kupuj i spadaj. Gwarancja niby jest ale (krótka - lampy)
                  jak jakis wyniknie problem to często rzecznik konsumentów ma robote ...
                  pzdr
          • ing.elec Nie rozumiem problemu 14.02.06, 21:53

> a cena lampy do niego? , która (lampa) ma na dodatek 3mies. gwarancji, chyba
            > ze sie ma zamiar ogladac 1 film na tydzien:)

Cena lamp do wspomnianego Benqa wynosi ok. 250 euro, do wspomnianego Sanyo ok
            300 euro.
            Oczekiwane czasy zycia lamp leza w obu przypadkach w okolicach 3000 godzin. Wiec
            nie rozumiem problemu.

Jak lubisz Malucha, to go lub. Ale nie wciskaj wszystkim, ze Maluch jest tak
            samo dobry, jak Golf. I ze Golf zuzywa dziesiec razy wiecej paliwa.

Pozdr.

I.
            • Gość: ff Re: Nie rozumiem problemu IP: 82.160.190.* 15.02.06, 10:16
              panie elec, pisałem, ze lampa do tego benq w eco 4000godz (a to juz duzo), a
              chodzi mi o to, ze nie warto tysiącami przepłacac skoro przyzwoicie działa cos
              za 2700zł. dla mnie jak kogos stac to niech kupuje projektor za 20 000 zł i z
              2000 godz. lampą, ale ja jestem zadowolony w zupełnosci z tego modelu i dlatego
              go polecam. Kupując drugi raz wybrałbym ten sam i naprawdę wciskanie komus kitu
              mnie nie obchodzi.
              pzdr
              • ing.elec Re: Nie rozumiem problemu 15.02.06, 18:52

> panie elec, pisałem, ze lampa do tego benq w eco 4000godz (a to juz duzo),

A w ww. Sanyo 3000. Zakladajac nawet, ze dane Benqa nie sa fryzowane, to jest
                roznica, o ktora nie warto kruszyc kopii. A rzeczywisty czas zycia lampy zalezy
                glownie od sposobu obchodzenia sie ze sprzetem.

> a
                > chodzi mi o to, ze nie warto tysiącami przepłacac skoro przyzwoicie działa cos
                > za 2700zł. dla mnie jak kogos stac to niech kupuje projektor za 20 000 zł i z
                > 2000 godz. lampą, ale ja jestem zadowolony w zupełnosci z tego modelu

Juz raz przytaczalem porownanie z przesiadka z roweru do Malucha. A z Malucha do
                Seicento. Jesli nawet sam nie zauwazasz roznicy miedzy Maluchem i Sejcento, to
                twierdzenie, ze nikt nie zauwazy roznicy miedzy Maluchem, a Golfem (Corolla,
                309, Focusem, Astra, niepotrzebne skreslic), jest dosc odwazne ;-)

Pozdr.

I.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka