GoĹÄ: prosamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 01:24 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: prosamel Niechcący dałem wyślij :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 01:27 Mam pokój w którym odległość pomiędzy ekranem a projektorem wynosilaby 3 metry. W jakich przedziałach moge uzyskać szerokość obrazu bo chciałbym zorientować sie w cenach odpowiedniego ekranu? Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec RTFM 11.02.06, 09:25 Gość portalu: prosamel napisał(a): > W jakich przedziałach moge uzyskać szerokość obrazu bo chciałbym zorientować > sie w cenach odpowiedniego ekranu? Ogniskowe i zakresy zoomu w projektorach sa dosc rozne. Jako perwsze musisz wybrac wchodzace pod uwage projektory. A pozniej w danych technicznych na stronach producentow sprawdzic, jaka jest szerokosc obrazu przy danym odstepie i czy pozycja obrazu wzgledem osi projektora pasuje do planowanego sposobu montazu i czy jest obecny mechaniczny przesuw obrazu (lens shift). Elektronicznej korektury trapezu nie nalezy uzywac, bo wiaze sie ze strata jakosci obrazu. Niektore projektory daja w okolicy osi (lub plaszczyzny montazu) nie dolna krawedz obrazu (jak sie nalezy), lecz srodek obrazu. Co znacznie utrudnia sensowne ustawienie. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: RTFM IP: 82.160.190.* 12.02.06, 00:00 ja w Benq MP610 mam z 3m obraz po przekątnej w trybie 16:9 ok 180cm, a w trybie 4:3 ok. 220 cm (max zoom) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maniacbeamer Re: Odległość projektora od ekranu a jego wielkoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:11 krok pierwszy: określenie przedziału cenowego krok drugi: wybór technologii czyli LCD czy DLP krok trzeci: wybór konkretnego modelu krok czwarty: na stronie www.projectorcentral.com znajdziesz kalkulator projekcji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Odległość projektora od ekranu a jego wielkoś IP: 82.160.190.* 12.02.06, 15:24 jak nie chce kasy duzo wydawac, niech kupi tego benqa za 2700 brutto (do prezentacji i filmow ok.) 2000ansi, bardzo cichy 25db, dlp, 4000 godz.lampa w eco - oryginalna "tylko" 1100zł - tanszych w firmowych projektorach nie znalazłem. Oglądam na nim głównie filmy z laptopa i jest super, a zastanawiałem sie nad plazmą i LCD i dopiero teraz widzę jakiego byka bym strzelił. Troche ryzykowałem z zakupem bo nie wiedziałem jak w domu to działa ale teraz wszystkim powiem: "jak do filmow to tylko projektor". chociaz w laptopie mam tv na pcmcia takze i tv czasem puszczę na ścianę. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Maluch tez jest super 12.02.06, 15:57 Gość portalu: ff napisał(a): > jak nie chce kasy duzo wydawac, niech kupi tego benqa za 2700 brutto (do > prezentacji i filmow ok.) 2000ansi, bardzo cichy 25db, dlp, 4000 godz.lampa w > eco - oryginalna "tylko" 1100zł - tanszych w firmowych projektorach nie > znalazłem. Oglądam na nim głównie filmy z laptopa i jest super, Jak sie przesiadziesz z roweru do Malucha, to tez jest super. A na powaznie to ogladanie filmow na brutalnie jasnym projektorze prezentacyjnym z natywnym 4:3 i 800x600 punktow to zupelna pomylka. > ryzykowałem z zakupem bo nie wiedziałem jak w domu to działa ale teraz > wszystkim powiem: "jak do filmow to tylko projektor". Jak do filmow to tylko porzadny projektor. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 12.02.06, 20:21 mylisz sie mocno. jasnosc ta w zupełnie nawet zaciemnionym pomieszczeniu nie jest wcale duza, a w trybie eco jest mniejsza, a i ustawienia jasnosci w menu projektora mam na 50%. Gdyby nie chodziło mi o oszczednosc lampy to smiało oglądałbym na full ustawieniach. Tez myslałem przed zakupem, ze za jasny. Teraz moge smiało powiedziec "kupujcie jak najjasniejsze, bo i tak w dół zawsze mozna przyciemnic". kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w jakosci filmu nie warto za 1024x768 dopłacac 1000zł (benq MP620 za 3700zł). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prosamel Re: Maluch tez jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:54 > kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w > jakosci filmu nie warto za 1024x768 dopłacac 1000zł (benq MP620 za 3700zł). > pzdr Naprawde jej nie widać? Zastanawiałem się właśnie czy jest widoczna różnica pomiedzy obrazem 800x640 a 1024x768 puszczanym z 3 metrów w kompletnie zaciemnionym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: Maluch tez jest super 12.02.06, 21:42 Gość portalu: prosamel napisał(a): > > kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w > > jakosci filmu nie warto za 1024x768 dopłacac 1000zł (benq MP620 za 3700zł > ). > > pzdr > > Naprawde jej nie widać? Zastanawiałem się właśnie czy jest widoczna różnica > pomiedzy obrazem 800x640 a 1024x768 puszczanym z 3 metrów w kompletnie > zaciemnionym pomieszczeniu. Przesiadziesz sie z Malucha na dwucylindrowe Seicento ;-) Format 4:3 dla filmow z DVD (99 % przypadkow w 16:9) to pomylka. Tracisz rozdzielczosc pionowa i masz szare paski nad i pod obrazem. I siatke na muchy na obrazie. Jak chcesz widziec roznice, to pusc 1280x786. Rozdzielczosci ponizej tego to polsrodki. Ponizej klasy Golfa nie ma co zaczynac. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prosamel Re: Maluch tez jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 22:29 > Jak chcesz widziec roznice, to pusc 1280x786. Rozdzielczosci ponizej tego to > polsrodki. Ponizej klasy Golfa nie ma co zaczynac. Czyli jezeli nie stac mnie na 1280 to objetne czy wezme 1024 czy 800? Jak waznym parametrem jest kontrast? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 13.02.06, 17:49 weź 800x600 i będziesz zadowolony. na oglądanie z 3m to wystarczy w zupełnosci. kolega pros... chyba widział jakies modele sprzed 10 lat że pisze o sicie na ekranie. Modele 1280x786 nie są jeszcze warte tej kasy, chyba ze ktos jest politykiem i ma jej za duzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 13.02.06, 17:52 czarny pas na dole (bo mozna dowolnie przesuwac obraz z laptopa np bestplayerem) jest akurat przydatny na umieszczenie na nim napisów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jackk3 Re: Maluch tez jest super IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 16:13 To jest b. zla rada. Nie wiem ale 800x600 to jest stanowczo za malo! Roznica jest b. duza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jackk3 Re: Maluch tez jest super IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 16:20 Acha i jeszcze jedno. Obecnie beda wchodzic(wchodza?)projektory 1080P co oznacza ze te z nizszej polki beda gwaltownie taniec. Warto dodac pare stowek i kupic cos co nie jest 'przestarzale' w momencie zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Maluch tez jest super IP: 82.160.190.* 14.02.06, 17:59 jak nie wiesz, to nie pisz pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jackk3 Re: Maluch tez jest super IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 21:47 To do mnie bylo? Moze objasnisz o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Moze wizyta u optyka? 14.02.06, 21:56 Gość portalu: ff napisał(a): > moge smiało powiedziec "kupujcie jak najjasniejsze, bo i tak w dół zawsze > mozna > przyciemnic". W przypadku projektora do filmow w zaciemnionym pomieszczeniu zalecenie maksymalnej jasnosci jest pozbawione sensu. > kupując doszedłem do wniosku ze za niezauwazalną roznice w > jakosci filmu W takim razie potrzebujesz nowe okulary. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Moze wizyta u optyka? IP: 82.160.190.* 15.02.06, 10:04 a moze wizyta u psychloga? skoro piszę, ze 2000ansi nie jest wcale dużą jasnością, to piszę chyba dlatego, że sprawdziłem to empirycznie a nie ble, ble ,ble... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prosamel To co sądzicie o takim wyborze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:15 SANYO PLV Z3? Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Bardzo dobry 14.02.06, 07:55 Gość portalu: prosamel napisał(a): > SANYO PLV Z3? Do spolki z aktualnym Panasonikiem serii PT-AE (a od tegoz znacznie tanszy) bardzo dobry wybor. W sklepach internetowych mozna go dostac juz od niecalego 1000 Euro. Bardzo gruntowny test (po niemiecku) wraz z tabelka rozmiarow projekcji: www.cine4home.de/tests/projektoren/SanyoPLVZ3/Z3Test.htm Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: 82.160.190.* 14.02.06, 18:02 a cena lampy do niego? , która (lampa) ma na dodatek 3mies. gwarancji, chyba ze sie ma zamiar ogladac 1 film na tydzien:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jackk3 Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: *.ptr.terago.ca 14.02.06, 21:49 Wiekszosc dobrych sklepow za pewna doplata przedluza znacznie gwarancje, ktora pokrywa takze wymiane lampy (nawet do 3 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: 82.160.190.* 15.02.06, 10:07 3 lata?!!! wiekszej bzdury w zyciu nie słyszałem, chyba za opłatą kilku tysięcy zł. - pokaż mi taki sklep! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jackk3 Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: *.ptr.terago.ca 15.02.06, 15:53 Mialem na mysli 'wiekszosc' krajow (niekoniecznie Polske). U mnie mozesz dokupic taka gwarancje za kilkaset Can$ co pokrywa praktycznie koszt nowej lampy i 'wszystkie' mozliwe awarie, a nawet przypadki uszkodzenia pilota, itd. (np. przez dzieci). Myslalem ze za oceanem jest podobnie... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: To co sądzicie o takim wyborze? IP: 82.160.190.* 15.02.06, 17:30 niestety w Polsce nie tylko pod tym względem dalej jest "komuna". W handlu 70% firm działa na zasadzie kupuj i spadaj. Gwarancja niby jest ale (krótka - lampy) jak jakis wyniknie problem to często rzecznik konsumentów ma robote ... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Nie rozumiem problemu 14.02.06, 21:53 Gość portalu: ff napisał(a): > a cena lampy do niego? , która (lampa) ma na dodatek 3mies. gwarancji, chyba > ze sie ma zamiar ogladac 1 film na tydzien:) Cena lamp do wspomnianego Benqa wynosi ok. 250 euro, do wspomnianego Sanyo ok 300 euro. Oczekiwane czasy zycia lamp leza w obu przypadkach w okolicach 3000 godzin. Wiec nie rozumiem problemu. Jak lubisz Malucha, to go lub. Ale nie wciskaj wszystkim, ze Maluch jest tak samo dobry, jak Golf. I ze Golf zuzywa dziesiec razy wiecej paliwa. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ff Re: Nie rozumiem problemu IP: 82.160.190.* 15.02.06, 10:16 panie elec, pisałem, ze lampa do tego benq w eco 4000godz (a to juz duzo), a chodzi mi o to, ze nie warto tysiącami przepłacac skoro przyzwoicie działa cos za 2700zł. dla mnie jak kogos stac to niech kupuje projektor za 20 000 zł i z 2000 godz. lampą, ale ja jestem zadowolony w zupełnosci z tego modelu i dlatego go polecam. Kupując drugi raz wybrałbym ten sam i naprawdę wciskanie komus kitu mnie nie obchodzi. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: Nie rozumiem problemu 15.02.06, 18:52 Gość portalu: ff napisał(a): > panie elec, pisałem, ze lampa do tego benq w eco 4000godz (a to juz duzo), A w ww. Sanyo 3000. Zakladajac nawet, ze dane Benqa nie sa fryzowane, to jest roznica, o ktora nie warto kruszyc kopii. A rzeczywisty czas zycia lampy zalezy glownie od sposobu obchodzenia sie ze sprzetem. > a > chodzi mi o to, ze nie warto tysiącami przepłacac skoro przyzwoicie działa cos > za 2700zł. dla mnie jak kogos stac to niech kupuje projektor za 20 000 zł i z > 2000 godz. lampą, ale ja jestem zadowolony w zupełnosci z tego modelu Juz raz przytaczalem porownanie z przesiadka z roweru do Malucha. A z Malucha do Seicento. Jesli nawet sam nie zauwazasz roznicy miedzy Maluchem i Sejcento, to twierdzenie, ze nikt nie zauwazy roznicy miedzy Maluchem, a Golfem (Corolla, 309, Focusem, Astra, niepotrzebne skreslic), jest dosc odwazne ;-) Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś