Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc w wyborze kamery

IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 17.02.06, 09:26
Witam,
chciałabym kupić kamere (cena do 2 tys), którą mogłabym nagrywać gł moje
dziecko, uroczystości rodzinne i wyjazdy rodzinne. A więc taka, która dobrze
nagrałaby obraz także w słabszym oświetleniu. Poza tym chciałabym te filmy
montować przy pomocy komputera. Na co mam zwrócić uwagę?
Myślałam o SONY DVD 92E, ale czy to dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • untochables Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 19.02.06, 10:26
      najwżniejsze by szkło było carla zeiss
      zbliżenie x20 (może sie przydać)
      kasetki mini dv

ja mam sony dcr hc 16e i nagrane filmy nmontuje na komp i nagrywam na płyty
      dvd ;)
      jak eszcze o coś chcesz spytać ślij maila
    • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 19.02.06, 16:55
      Mam ta kamerę, niestety nie mozesz jej podłaczyć do komputera :( Poza tym jest
      fajna, płytki DVD są dużo wygodniejsze od kaset. Nie ma też wbudowanej lampy,
      ale ma inteligentą stopkę i lampe mozna dokupić
    • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 19.02.06, 17:00
      Jednak płytke DVD mozna wrzucić do komputera, byc moze przy pomocy jakiegos
      programu mozna filmy montować, ane żadna płytka nie jest dołaczona do zestawu.
    • Gość: locoloco Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:58
      witam
      najlepszym formatem bezdyskusyjnym jest kasta dv.
      Kompresja na dvd i hdd - jest systemem niżej pozycjonowanym.
      Sprawdź jednak kamerę Panasonic 3 CCD NV GS 180
      pozdrawiam

• jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 19.02.06, 21:19
        A dlaczego?
        • Gość: Soniak A ja poszedłwm inną drogą IP: 194.158.194.* 20.02.06, 10:15
          Kupiłem nową (ale już przeleżaną w sklepie) Sonówkę Digital 8 (460 coś tam) - z
          odblokowanym w obie strony portem DV (ma gniazdo USB i Fire wire - dzięki czemu
          muże działać jako przetwornik CA/AC czyli pośredniczyć na przykład w
          przegrywaniu filmów na dużym wideo z kaset VHS na płyty DVD - obróbce filmu i
          powrotnym zrzuceniu materiału na duże wideo VHS) slotem na kartę pamięci Memory
          Stick dla zdjęć - i jakimiś opcjami edycyjnymi.

I wszystko zamiast 2200 pln za 800 pln (sklep EL DOM - pełna gwarancja i tak
          dalej).
          Wiem że format stary ale mam ze 40 kaset 8 mm na które przegranie w studio
          wydałbym fortunę.

I teraz pomału zgrywam sobie to na płytki DVD.
      • Gość: Marek Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 11:28
        Bo jakość zapisu na kasecie mini DV jest wyższa niż na DVD i HDD. A jeżeli chcesz obrabiać film na komputerze, to odpada argument typu "przy DVD nic nie muszę robić, wrzucam do odtwarzacza i tyle". Poza tym za DVD lub HDD się płaci. Przy tej samej cenie kupisz lepszą kamerę mini DV.
        • Gość: ... Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 11:50
          > Poza tym za DVD lub HDD się płaci.
          W przypadku DVD płaci się na dodatek przez cały czas używania kamery.
          Płyta DVD kosztuje mniej wiecej tyle co kaseta DV (ok. 20zł).
          Tylko, ze płyta DVD mieści 20-30 min nagrania (w zaleznosci od wybranej jakości)
          a kaseta DV w tej cenie 60 min. Czyli cena za "minutę" na DVD jest dwa razy
          wyższa. No i kasetę DV możesz powtórnie nagrać kilka razy, a płytka DVD po
          nagraniu już się nadaje tylko do oglądania. Tak więc koszty eksploatacji będa
          dużo wyższe.
          • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 20.02.06, 12:38
            Nieprawda, ja kupuję płytki DVD na Allegro dużo taniej (jakość bez zastrzeżeń),
            poza tym są wielokrotnego zapisu !!! Proszę zajrzec i sprawdzic, a potem sie
            wypowiadać.
            • Gość: ... Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:03
              > Proszę zajrzec i sprawdzic, a potem sie
              > wypowiadać.
              Sprawdziłem i dlatego się wypowiedziałem :-P
              > Nieprawda, ja kupuję płytki DVD na Allegro dużo taniej
              Bez sensu jest porównywanie cen z allegro z cenami ze sklepów. Na allegro mozna
              też kupic kasety DV za mniej niż 10zł, czyli mniej więcej tyle, co płytka DVD-R
              (markowa). Ale proporcja zostaje ta sama (1:2 za minutę nagrania)
              > poza tym są wielokrotnego zapisu !!!
              Ale są droższe. Poza tym, są różne opinie na temat tego ile razy mozna taka
              płytke zapisać.
              • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 20.02.06, 16:48

> Bez sensu jest porównywanie cen z allegro z cenami ze sklepów.
                A niby dlaczego bez sensu? Wybraź sobie, ze kamerkę kupiłam właśnie na Allegro i
                zapłaciłam za nią 700 zł mniej niż we sklepie w moim mieście. Oczywiście kupiłam
                ją w sklepie internetowym, mam fakturę i gwarancję. Moim zdaniem bezsensu jest
                nie porównywać i przepłacać ....
        • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 20.02.06, 12:35
          Skąd ta pewność, że film bezpośrednio nagrany na płytę DVD jest gorzszy
          jakościowo? Niczego nie musze przegrywac, to naprawde bardzo wygodne. Taką
          płytkę moge odtwarzac wszędzie natychmiast po nagraniu. Nie każdy ma ochotę i
          potrzebę je "przrerabiać". To prawda, te kamery sa droższe, ale wydaje mi się,
          ze bardziej nowoczesne.
          • Gość: Marek Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:26
            Bez wątpienia, dla jakości filmu na DVD nie ma znaczenia, czy trafił tam bezpośrednio, czy z taśmy. I fakt, że nie trzeba przegrywać. Tylko, że człowiek zadający pytanie napisał, że ZAMIERZA obrabiać film w komputerze.
            • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 20.02.06, 16:51
              Są kamerki DVD, które taką mozliwość mają, ale sa droższe od tej którą wymieniła
              autorka wątku.
    • Gość: Netha Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 20.02.06, 20:17
      W takim razie jaką kamerę moglibyście mi polecić?
      • Gość: ... Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:22
        jeśli zależy Ci na jakosci obrazu w gorszych warunkach oswietlenia, to
        zdecydowanie szukaj kamer z 3 przetwornikami, np. taką jak proponuje Locloco.
        Jedyną zaletą kamer z płytkami DVD jest to, ze bezpośrednio po nagraniu mozesz
        ją puscić w stacjonarnym odtwarzaczu. Ale praktycznie każdy amatorski film
        wymaga obróbki, no chyba że ktos ma talent reżyserski jak Spielberg a rękę
        pewną jak Janusz Kamiński. Inaczej nie da sie takiego filmu nikomu pokazać bez
        rumieńców wstydu. A jak musisz komuś pokazać film natychmiast po skończeniu
        kręcenia, to zawsze możesz podłączyc kamerę do TV i nie potrzebujesz do tego
        kamery nagrywajacej na DVD
        • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 20.02.06, 22:03
          Gość portalu: ... napisał(a):

> Jedyną zaletą kamer z płytkami DVD jest to, ze bezpośrednio po nagraniu mozesz
          > ją puscić w stacjonarnym odtwarzaczu. Ale praktycznie każdy amatorski film
          > wymaga obróbki ...
          To ty nie wiesz, że kamerki DVD też oferują taką mozliwość ??? Lepiej by było
          jakbyś sobie o nich poczytał, a potem się na ich temat wypowiadał:
          www.sony.pl/view/ShowArticle.action?section=odw_pl_PL_Magazine&article=1133797533038&site=odw_pl_PL&articlesection=1
          • Gość: ... Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:17
            > To ty nie wiesz, że kamerki DVD też oferują taką mozliwość ???
            I nie tylko te z DVD. Wiele kamer na DV też ma mozliwosci edycji obrazu,
            dodawania napisów itp. Tylko nikt, kto ma dostęp do kompa nie będzie tego robił
            w kamerze. Łatwiej, lepiej i z lepszym efektem zrobi się to na ekranie
            komputera.
            Wiem, że kupiłaś to swoje cacko i uważasz, że masz najlepszą kamerę na świecie.
            I wcale nie mam zamiaru Cie przekonywac o tym, ze jest inaczej. Ale nie wmawiaj
            innym, ze DVD to jedyny słuszny system, bo za podobne pieniadze mozna kupic
            lepszy sprzęt.
            Życzę udanych filmów :-)
            • jusytka Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 21.02.06, 15:58
              "nie wmawiaj innym, ze DVD to jedyny słuszny system, bo za podobne pieniadze
              mozna kupic lepszy sprzęt."
              Jest wręcz przeciwnie, to ty wszystkim wmawiasz, że to DV jest najlepsze, tak
              jakbys miał jakiś kompleks na punkcie swojej kamery. Niestety twoja opinia na
              temat kamer DVD nie wynika z rzetelnej wiedzy na ich temat, a tym samym
              wprowadzasz innych w błąd, dlatego włączyłam sie do tej dyskusji i podałam ci w
              poprzednim poście link, abyś sobie o nich poczytał ...

Grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne tam gdzie chcą ...
              • Gość: ... Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:16
                > Niestety twoja opinia na
                > temat kamer DVD nie wynika z rzetelnej wiedzy na ich temat, a tym samym
                > wprowadzasz innych w błąd,
                Wybacz, ale akurat moje wiedza na temat kamer (nie tylko tych DVD) jest dużo
                większa, niż ta garść sloganów reklamowych ze strony Sony'ego która mi
                poleciłaś. Wszyscy w tym wątku (z Twoim wyjątkiem) zgadzają się, że jakość
                obrazu z DV jest lepsza. Dlaczego? Otóż 60 min nagrania na DV zajmuje 13 GB.
                Czyli 20 min nagrania w najwyższej jakości (bo tyle zmiesci się na płycie DVD
                8cm) to ponad 4,3 GB. Tymczasem płytka w Twojej kamerze ma pojemność 1,4 GB.
                Możesz mi wytłumaczyć, jak ścisnąć ponad 3 krotnie te 4,3 GB bez utraty
                jakości? Otóż powiem Ci, że nie da się. Przez analogię, sa tacy, którzy
                twierdzą, że jakość muzyki ze skompresowanego MP3 wcale nie jest gorsza, niż z
                płyty CD (nieskompresowanej). Ale to, że oni tej różnicy nie słyszą, wcale nie
                znaczy, że jej nie ma. Są tacy, co wyraźnie ją słyszą. I podobnie jest z
                jakoscią obrazu z kamer DVD i DV. Ale to pewnie Cię nie przekona, więc dalszą
                dyskusję uważam za bezcelową.
                Pa, pa...
                • Gość: locoloco Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:53
                  witam
                  absolutnie masz racjękamer DV mają najlepszą jakość
                  a kamera do 2000 zł -
                  to wybór między Panasonic 3 CCD NV GS 180
                  a JVC GRDF 420 - z obiektywem czułości 1,2

pozdrawiam
                • jagodasoft2 Re: prosze o pomoc w wyborze kamery 05.03.06, 12:57
                  Muszę się wtrącić do tej wymiany poglądów.
                  Co z tego że film DV jest lepszej jakości, skoro i tak zmniejszasz później tą
                  jakość obrabiając tem film na kompie i nagrywając na DVD bo niesądzę że
                  będziesz trzymał filmy na kasetach DV albo na twardym dysku po 13GB film.
                  • Gość: Marek Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:00
                    Film nagrany przez kamerę na DVD ma duże szanse być gorszej jakości, niż przerobiony na komputerze z miniDV, a to z następujących powodów:

1. Kamera musi kompresować film do MPEG-2 w czasie rzeczywistym. Wymaga to dość dużo mocy obliczeniowej, więc możliwe jest, że zastosowany w niej będzie prostszy algorytm, niż używany przez program do obróbki wideo. Poza tym, z oczywistych względów, algorytm stosowany przez kamerę musi być jednoprzebiegowy.

2. Jeżeli chcesz robić jakąś obróbkę w komputerze, a autor wątku chce ją robić, przy robieniu jakichkolwiek efektów masz ponowną rekompresję obrazu. Każda rekompresja to utrata jakości, więc lepiej mieć zapas.

3. Programy do edycji wideo wolą DV od MPEG-2, przynajmniej część z nich.

4. Mając określoną ilość pieniędzy kupisz lepszą kamerę miniDV, niż DVD.

W razie wątpliwości polecam - porównanie dwóch kamer Sony o identycznych parametrach, jedna miniDV, druga DVD:

babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=ru_en&trurl=http%3a%2f%2fwww.videomax.ru%2ftests%2fdvd201%2f
      • Gość: Netha Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 21.02.06, 17:20
        a więc jeszcze raz prosze o pomoc - jaką kamere kupić w cenie do 2 tys zł?
        • Gość: Marek Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:58
          Jeżeli znasz angielski, zajrzyj na stronę www.camcorderinfo.com. Jest tam dużo testów, moim zdaniem wystarczająco dobrych, żeby na ich podstawie wybrać kamerę. Jest m.in. test Sony DVD 92 oraz Panasonica PV-GS180/NV-GS180 polecanego przez Locoloco. Jest też parę ciekawych artykułów, m.in. typu "czym się kierować przy zakupie kamery".
          • Gość: Netha Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 26.02.06, 14:06
            wielkie dzieki za link do tej strony - rzeczywiście mozna wiele ciekawych
            rzeczy się dowiedzieć
          • Gość: max Re: prosze o pomoc w wyborze kamery IP: 195.205.12.* 01.03.06, 22:03
            siemka mam prozbe nie wiem czy kupic karemke Canon mvx 35i moze mi ktos doradzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka