Dodaj do ulubionych

jaki rozmiar LCD?

IP: *.crowley.pl 19.10.06, 09:32
Planuję zakup telewizora LCD Samsunga. Waham się pomiędzy 26 a 32 cale.
Bardzo proszę o rady:
1. Pokój nie jest bardzo duży - odległość od ekranu do TV będzie trochę ponad
2 metry - czy 32 cale to nie za dużo w tych warunkach?

2. Czy rozmiar TV LCD oznacza dokładnie to samo do rozmiar tradycyjnych
telewizorów? Mam wrażenie, że LCD 26 cali jest mniejczy niż kineskopowy o tej
samej przekątnej - ale może to tylko złudzenie?

Obserwuj wątek
    • Gość: kinoman Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:34
      ja wybrałbym 32 cale ale.... chyba najlepiej zajrzeć do sklepu ustawić się w
      odpowiedniej odległości i zdecydować
      • Gość: niro Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:40
        Co najmniej 32". Taki LCD odpowiada zwyklemu o formacie 4*3 w postrzeganiu
        obrazu o przekatnej 25". Dodatkowo nie jesr wymagane tak jak dla CRT zachowanie
        minimalnej (bezpiecznej) odleglosci od ekranu.
        • Gość: pitagoras mc2 + jpq2x+33% + 2pi =n cali IP: *.awf.wroc.pl 20.10.06, 08:03
          oto jest wzór na ilość cali
          • Gość: manhu Głupie żarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 15:14
            Ale skłoniły mnie by dać to poważnie:
            CRT są zwykle 4:3 (czyli 16:12) a LCD 16:9, z czego wynika wynika, że pionie są o 1/3 większe.

No, ale cale są po przekątnej:
            więc boki 16x12 oznaczają przekątną 20
            a boki 16x9 dają przekątną 18.36
            Zatem 20 cali przy 16x9 to 17,4x9,8-ZALEDWIE 9,8!!!
            Co oznacza, że cali w LCD powinno być 1,22 razy więcej by mieć tyle samo w pionie (jednak więcej jest w poziomie), więc 32 cale 16x9 to więcej niż 26 przy 4x3, myślę że wzrokowo odpowiednikiem 26cali 4x3 jest 29 cali panoramy, nooo:)
      • Gość: Brunet [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Kornik Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:05
      > 2. Czy rozmiar TV LCD oznacza dokładnie to samo do rozmiar tradycyjnych
      > telewizorów? Mam wrażenie, że LCD 26 cali jest mniejczy niż kineskopowy o tej
      > samej przekątnej - ale może to tylko złudzenie?
      Nie jestem pewien, jak to wygląda w formacie 16:9, ale przy starych
      telewizorach 4:3 (lub monitorach do komputerów) ekran LCD 26" bedzie większy od
      CRT 26". Bo w LCD podaje sie przekątna faktycznego obrazu a przy CRT zewnętrzną
      przekątną szklanej bańki. Przekatna obrazu bedzie ok. 2" mniejsza. Nie dotyczy
      to tylko TV CRT sprzedawanych w USA, bo tam podaje się przekątną faktycznego
      obrazu.
      • wlk.brytania Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 14:13
        Dziwne pytanie.Bierz najwiekszy na jaki Cie stac.Nie ma promieniowania ,wiec to
        raczej oczywiste.
        • Gość: czajnik Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.crowley.pl 19.10.06, 14:20
          Dlaczego dziwne? Nie myślałem o promieniowaniu, tylko komforcie oglądania.
          Przecież w kinie miejsca w pierwszym rzędzie wcale nie są najlepsze!

Sądziłem że jest coś takiego jak optymalna odległość, przy której ogląda się
          najlepiej, np. X metrów dla 26 cali, Y metrów dla 32 cali itd.
          • wlk.brytania Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 14:39
            Rzeczywiscie to jest argument.Moze warto udac sie do sklepu i sobie usiasc
            przed roznymi ekranami w podobnej odleglosci.Powinno pomoc w okresleniu
            optymalnego wedle wlasnych upodoban.
            • ryjek1975 Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 14:52
              Generalne zasady są takie:

1) rozmiar 32 cale w formacie 16/9 odpowiada rozmiarowi 25 cali w tradycyjnym
              formacie 9/6 - wówczas najbardziej odczuwa się dobrodziejstwa panoramicznego
              obrazu (odpowiednio: 26 cali do 21 cali, 37 cali do 29 cali itd...)

2) optymalna wielkość ekranu w stosunku do odległości przy formacie 16/9 to:
              odległość = 3 x przekątna ekranu. Zatem 32 cale najlepiej oglądać z odległości
              96 cali, czyli ok. 2,5 metra.
              • ryjek1975 Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 15:00
                oczywiście chodziło mi o tradycyjny rozmiar 4/3 a nie 9/6 :)
                • Gość: czajnik Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.crowley.pl 19.10.06, 15:04
                  Bardzo dziękuję za rzeczową i konkretną radę. Jestem już prawie przekonany do
                  32 cali (Samsung LE32N71), chociaż znowu cień wątpliwości zasiał mi jeden
                  dyskutantów twierdząc, że odległośc powinna być 6 x przekątna i 32 cale to
                  tylko szpan...
                  • ryjek1975 Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 15:13
                    może przekona Cię to, że ja również mam TV 32 cale (LG LX2R) i oglądam również
                    z odległości ok. 2,5 metra i to nie dlatego, że mam taki pokój, tylko dlatego,
                    że tak mi się ogląda najlepiej. A jeszcze - jak podłączy się komputer do
                    telewizora, to - aby praca była komfortowa - odległość należy zmniejszyć do ok.
                    1,5 metra i zmienić filtr w telewizorze na najbardziej "przygaszony" (u mnie
                    się to nazywa "łagodny") - to wtedy oczy tak nie nap...ą. A Ten model Samsunga
                    to bardzo dobry wybór.
                  • Gość: tedy Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.zamosc.mm.pl 19.10.06, 23:21
                    Ja ogladam z odl. okolo 2,5-3 metry. Pół roku temu kupiłem 32 cal i teraz
                    zaluje ze nie kupiłem 37 cal. W TV LCD nigdy nie oglada sie obrazu na całym
                    ekranie bo jest zniekształcony, najlepiej ogladac w rozm. 4:3 a on zajmuje
                    okolo 70 proc. powierzchni ekranu
              • edi54 Re: jaki rozmiar LCD? 20.10.06, 07:03

Zastosuj procedure:
                1. zbadaj wpierw wzrok u okulisty
                2. skorzystaj przy wyborze odbiornika z pomocy architekta wnetrz
                (stylisty)
                3. by uniknac rozczarowan kup najlepiej dwa odbiorniki i fotel obrotowy
                (ustaw aparaty w dwoch roznych miejscach i ogladaj z uzyciem fotela
                obrotowego)
                Zycze milego ogladania.
            • Gość: Kornik Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 15:09
              Ja bym sie tym nie przejmował. O ile pamietam z ergonomii, to optymalny kat
              centralnego widzenia w poziomie to ok. 60 stopni. Czyli przy odległosci
              ogladania 2m ekran moze mieć długość podstawy ok. 2,3m (czyli przekatną ok
              100"). To sa raczej wymiary ekranów do projektorów, zwykłe plazmy lub LCD są
              dużo mniejsze i efekt oczopląsu znany nieraz z kin zdecydowania nam nie grozi
          • Gość: omg Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:48
            Ja tam mam Sony Bravia 50", siedze w odleglosci 2,5m i dobrze mi sie oglada.
            Zwlaszcza HD. Ja bym wzial 32 cale.
      • Gość: futy Inne pytanie - czy obraz się rozciąga w 16/9 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 23:26
        Mam klasyczny telewizor i obraz w formacie 4:3, ale w sklepach zauważyłem, że w
        telewizorach gdzie jest obraz 16:9 obraz jest rozciągany! Szersze twarze,
        obiekty itd.

Czy została tam włączona jakaś funkcja, która rozciąga to na cały obraz - a
        wiec zakłamuje stan faktyczny, czy tez tak już jest (o zgrozo!!!)?

pzdr
        • Gość: rex Re: Inne pytanie - czy obraz się rozciąga w 16/9 IP: *.spray.net.pl 20.10.06, 02:06
          to tylko funkcja oczywiscie. sam tego nie cierpie i ogladam wszystko tak jak ma byc.
    • Gość: hippie po ci? po co tyle rzeczy? na glowe na szyje po co IP: *.crowley.pl 19.10.06, 14:43
      po ci? po co tyle rzeczy?
      na glowe..., na szyje...
      po co tyle brac?
      przyjdzie byle luj i bedzie mial co krasc:))
    • Gość: Ja Od razu 145 cali. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:46
    • Gość: Arthur Re: jaki rozmiar LCD? IP: 128.100.210.* 19.10.06, 14:50
      32 cale to jest 32 cale nie inaczej.Jezeli jakosc obrazu jest dobra to
      im wiekszy tym lepszy.
      Ja mam 43 cale pioneer plasma i teraz zauje ze nie kupilem 50 cali.
      HD programy sa fenomenalne.
      • Gość: nikdaklik Re: jaki rozmiar LCD? IP: 195.224.10.* 19.10.06, 14:55
        mialem dokladnie ten sam problem - male mieszkanie i do wyboru 26 albo 32 LCD
        samsunga
        bierz 32, mnie udalo sie wziac najpierw ze sklepu ulotke, ktora mozna bylo
        zlozyc odpowiednio tak zeby zobaczyc rzeczywiste wymiary ekranu ale 32 raczej
        nie bedzie za duzy (a moze 37 cali ;-))
      • Gość: Marcin Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 14:55
        na plasmie nie da się oglądać HD..., ale to szczegół/. Na pewno ten problem
        zrównoważy ci przejażdżka twoim porsche...

Co do głównego pytania: komfortowo ogląda się z odległości 4 - 6x przekątna,
        więc w Twoim przypadku 32" to raczej tylko szpan, ale jak widać z piwyższych
        wpisów, to ważne...

Pozdrawiam
        • Gość: Shui Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 15:00
          Marcinku, jestes w bledzie na plasmie da sie oglada HD. W ogole skad Ty to
          wyczarowales, ze sie nie da??? Nie wprowadzaj ludzi w blad. Plasmy nadaja w
          formacie 1080i i 720p - osobiscie wole LCD bo nie maja tzw "burnout" efektu.
        • Gość: Arthur Re: jaki rozmiar LCD? IP: 128.100.210.* 19.10.06, 15:11
          Marcin...odnosnie jakosci..
          Dwa tygodnie mialem 40" Sony Bravia XBR LCD i zamienilem go na plasme.
          Zeby zobaczyc roznice to musisz je postawic obok siebie.
          Dobrej jakosci plasma(Pioneer,Panasonic) jest duzo lepsza od LCD.
          LCD sa dobre do 36".
        • gajner Re: jaki rozmiar LCD? 03.02.07, 11:03
          Witam mam pytanie Czy do pokoju 10m2(3x3.5m) mozna kupic Lcd 32 cale Czy to
          troche za duzo?Pozdrawiam
      • Gość: Shui Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 14:56
        Chlopcy w Polsce nikt nie nadaje w formacie HD - z tego co wiem. Ja mam 37
        calowy LCD - w HD oczywiscie odbior jest fenomenalny, w zwyklym formacie
        oczywiscie troche gorzej ale tez niezle. Pokoj mam nie zaduzy i siedze okolo 2
        metrow od odbiornika, ale mimo wszystko zupelnie mi to nie przeszkadza.
        Podejrzewam, ze nawet 42 cale nie bylyby za duze. Do sprzedazy weszly juz w
        dodatku dwa formaty DVD w HD - BluRay i DVD-HD wiec z pewnoscia wczesniej czy
        pozniej pojawi sie to w Polsce. Ja bralbym wiekszy na Twoim miejscu. Pamietaj,
        ze w przypadku szerokoekranowych telewizorow, pole obrazu jest mniejsze niz w
        przypadku 4:3, a wiec 32 cale w 16:9 to troche mniej niz 32 cale 4:3. Milego
        ogladania!
        • Gość: hd Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.ckzeto.com.pl 19.10.06, 15:16
          Jak to nie nadaje - a platforma N ?? Jest tam Discovery HD, Liga Mistrzów w HD i
          może coś wiecęj w przyszłości.
          • Gość: Shui Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 15:25
            HD nawet nie wiedzialem - to fajnie, ze juz ktos nadaje.
    • Gość: ludwik Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.pentor.com.pl 19.10.06, 15:02
      pamiętaj, że rozdzielczość ekranu jest ważna! jeśli masz mniejszy ekran i
      większy, a rozdzielczość ta sama, to lepiej mieć mniejszy, bo pixele będą na tym
      większym bardziej widoczne, a co za tym idzie, to gorzej wygląda z bliższej
      odległości.
      większy wcale nie znaczy lepszy, telewizor to nie penis.
      • Gość: Shui Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 15:19
        Ludwik masz calkowita racje. Pixele jednak w przypadku tradycyjnej telewizji
        staja sie uciazliwe dopiero przy naprawde duzych ekranach, a poza tym wiekszosc
        plasm i LCD stosuje rozne tricki do rozmywania roznic przy ogladaniu zwyklego
        sygnalu - takze to juz jest coraz mniejszy problem. 27 cali to jest dobre - ale
        na monitor do kompa... Wedlug mnie 32 cale to minimum. A co do penisa Ludwik to
        nie obrazaj tych z malymi fiutami.
      • mikka07 Re: jaki rozmiar LCD? 20.10.06, 04:59
        "telewizor to nie penis"

Na temat penisów, który lepszy, to raczej panie powinny wypowiadać się.
        Ale rozumiem, że są ci "inaczej"

• Gość: Znam sie Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 15:05
      Sprawa jest bardzo prosta.
      Pytania z jakiej odleglosci sie oglada:
      32 cala z minimum 3,20 metra
      26 cale z minimum 2,60 metra
      zakladajac ze ma sie sprawny wzrok sa to minimalne zalecane odleglosci. Nie
      gadajcie glupot ze jest inaczej bo nie jest. Tak powinno byc i nie mowmy tu skad
      kto lubi ogladac bo jeden lubi z 10 metrow a drugi z 1.
      Danych tych nie wzialem z kosmosu tylko z poradnika do zakupywania LCD-kow.
      Jak ktos niedowiarek niech pogugla.
      • mikka07 Re: jaki rozmiar LCD? 20.10.06, 05:05
        jeden lubi z 10 metrow a drugi z 1.

Zgadza się. Byłem w lokalu na meczu Polska - Portugalia. 3 łebków usadziło
        głowy niecały metr od 50" na jego (jej?) wysokości. Ale mieli ekran tylko dla
        siebie. W tym m-cu obsługa postawiła stolik barowy...
    • Gość: dudus Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.dyn.iinet.net.au 19.10.06, 15:07
      a nie lepiej na wakacje pojechac? zrobic kurs nurkowy? albo rower kupic? po
      cholere ci taki telewizor?
      troche tego nie rozumiem w polsce. ludzie maja manie otaczania sie cackami na
      ktore tak naprawde wiekszosci z nich nie stac i na dobra sprawe nie sa im
      potrzebne. albo zacznij odkladac na mieszkanie w ktorym bedziesz mogl siedziec
      nieco dalej od telewizora niz 2 metry. jedyna rzecza ktorej nigdy nie stracicie
      i ktorej nikt wam nigdy nie odbierze to wspomnienia, a te z podrozy sa najmilsze.
      • Gość: czajnik Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.crowley.pl 19.10.06, 15:27
        Dudus, dziękuje Ci za cenne życiowe rady, ale tak się składa, że ponieważ kurs
        nurkowy zrobiłem jakieś 10 lat temu, dużo podróżuje, rower też mam i na nim
        jeżdże więc w końcu postanowiłem kupić telewizor żeby zastąpić mojego 15-
        letniego OTAKE.
      • wlk.brytania Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 16:19
        Ja co prawda nie mam kursu nurkowego,ale i tak smiesza mnie ludzie ,ktorzy na
        pytanie "Ktory samochod mam kupic?" odpisuja ,ze powinno sie jechac na wakacje
        a samochodu nie kupowac...I jeszcze ten smieszny argument,jakoby kolega nie
        rozumial ludzi w Polsce.Litosci !
    • Gość: Gosc 77 Re: jaki rozmiar LCD? IP: 81.168.73.* 19.10.06, 15:17
      Ja przechodzilem przez dylemat wielkosci nowego telewizora w zeszlym roku. mam
      5m do sciany i kupilem 63 calowa plazme. Wszyscy lacznie z panem ze sklepu
      stwierdzili ze mi odbilo i ze tego sie nie da ogladac.

jest super, prawie jak w kinie. teraz znajomi dzwonia z zapytaniem czy moga
      wpasc na mecz czy film.

biorac pod uwage ze nie jest to zakup na rok czy 2 i fak ze juz whodzi
      telewizja HDTV a za nie dluzej niz 2 lata wiekszosc szanowanych kanalow bedzie
      w niej nadawac to bym sie wougle nie zastanawiaj. Polecam kupic najwiekszy
      format na jaki pozwala budrzet.

pozdrawiam
      • Gość: Szrek Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 15:25
        Radzę weź największy jaki się da. Ja mam 14" ale jak sąsiad z naprzeciwka kupił
        sobie takiego dużego to mi się od razu widoczność poprawiła. Stara umyła okna i
        wygląda jakby HD było. Bierz duży!
      • Gość: tede Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.icpnet.pl 19.10.06, 18:40
        Trzeba było kupić 50'' a za resztę słownik ortograficzny...
    • Gość: olej Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 15:30
      jestem posiadaczem samsunga lcd 27 calowego i mam nieco wiekszy pokój
      (odległość od tv ok 4 m i jest ok.) 32 calowy wg. mnie będzie za duży do pokoju
      o Twoim metrażu.
      • Gość: akm1971 LCD - jaki model polecacie IP: 192.85.110.* 19.10.06, 15:43
        Tak jak w temacie.Będe chciał kupić LCD i mam dylemat jakiej firmy i gdzie
        najlepiej.Jeśli chodzi o wielkośc to napewno 32" lub 37".
        Z góry dzięki
        • Gość: Schui Re: LCD - jaki model polecacie IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 16:15
          Ja polecam 37 cali LG - jestem bardzo zadowolony. Ile takie cos kosztuje w
          Polsce???
        • Gość: Szrek Re: LCD - jaki model polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:16
          Mi się wydaje że firma nie ma większego znaczenia. Najważniejsze, żeby ładnie
          pasował do pułeczki. Noi to znaczy żeby tali twarzowy był, estetyczny jakiś co
          nie?
          • Gość: Pawel Re: LCD - jaki model polecacie IP: *.admin.pk.edu.pl 20.10.06, 11:44
            Mozecie cos powiedziec o Philipsie 20PF5121? Jestem na kupnie i zastanawiam sie
            nad tym modelem
    • Gość: GUMO KUP PLAZME IP: *.icpnet.pl 19.10.06, 16:23
      Jeżeli możesz wydac 5k to kup plazme daje o wiele lepszą jakość obrazu.Nie
      występuje smużenie jak w LCD i czerń jest naprawde czarna a nie szara.Daje tez
      lepszy obraz po podłaczeniu do kablówki.Te LCDki 26"32" za 2,5k 4,5k daja
      beznadziejna jakosc dopiero przy Full HD jest oki.pozdrawiam.
      • Gość: Bzdury Re: KUP PLAZME IP: *.onlink.net 19.10.06, 20:35
        Plazma do tej pory jest niedopracowana. LCD jednak jest znacznie lepszy i to
        ten z matowym ekranem (nie odbijaja sie w nim swiatla). 32 cale jest napewno
        lepszy.
    • Gość: doświadczony dobrze obejrzyj przed zakupem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:31
      bo późniejsze reklamacje u Samsunga to droga przez mękę. u innych nie wiem.
      • Gość: west Re: dobrze obejrzyj przed zakupem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:38
        ja kupuje 32" sony bravia - obraz przedni

a 26 calowy jest za mały... napisy z dvd są trudne do odczytania
    • Gość: wojtekff Re: jaki rozmiar LCD? IP: 212.64.224.* 19.10.06, 16:40
      Jesli nie masz bardzo duzego pokoju bierz 26 cali. Ja wlasnie wczoraj kupilem
      LCD-ka Sony 26" i jest ok, 32 cale bylby zdecydowanie za duzy. 26 cali to moim
      zdaniem lepiej niz 29 z kineskopem, a taki TV mialem wczesniej. Przy telewizji
      tradycyjnej na LCD z bliska widac "pixeloze", lepiej ogladac z dalszej
      odleglosci, dopiero przy HD obraz jest idealny.
    • bart444 Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 17:04
      Odleglosc z jakiej najlepiej jest ogladac TV nie zalezy od rodzaju telewizora
      lecz raczej od rozdzielczosci w jakiej nadawany (i odbierany) jest program.
      Podawana tu odleglosc 6 przekatnych jest moim zdaniem przesadzona i to nawet
      dla programow nadawanych w standardowym formacie. Dla programow HD zalecana
      odleglosc jest 1.5 do 2 razy przekatna. Tak wiec ogladajac programy HD w
      telewizorze 26-cio calowym powinnismy siedziec metr od ekranu aby doznac zalet
      tego formatu. Mozna oczywiscie ogladac HD z drugiego konca pokoju ale nie
      zauwazy sie wtedy roznicy miedzy HD a standardowa TV.

Nowoczesne telewizory przystosowane do odbiory programow HD robione sa w
      czterech technologiach: CRT (kineskop), LCD, plazma i projekcyjne. Kazdy z tych
      rodzajow ma wady i zalety. LCD jest najbardziej ekonomiczny przy malych
      rozmiarach ekranu, do 40 cali. Duze telewizory, powyzej 50 cali to glownie
      plazma i projekcyjne. Te ostatnie sa malo popularne w Europie, natomiast b.
      popularne w Stanach.
      • Gość: kaja Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.chello.pl 19.10.06, 17:45
        A co sądszicie o LCD 20". Warto? Przymierzałam sie do zakupu takiego, ale po
        powyższych uwagach mam wątpliwości.
        • Gość: Klocek Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 18:15
          Warto na monitor do kompa... Jak juz wydawac na plasme czy LCD to naprawde
          ponizej 37 cali nie ma sensu schodzic. Przeciez te duze ekrany powstaly z mysla
          o tym, zeby dawac efekt kinowy - zwlaszcza w HD, a nie po to, zeby siedziec pol
          metra przed nimi i slipiec co sie tam dzieje. Ci wszyscy do tutaj opowiadaja,
          ze 27 cali jest ok reprezentuja reakcje w socjologii znana jako dysonans
          poznawczy. Kupili 27 cali i mimo, ze jest to duzo za mala przekatna, fakt
          zakupu nie pozwala im dostrzec bledu i sami siebie probuja przekonac, ze byl to
          dobry wybor... zenada, ale niestety tak juz bywa. Wedlug mnie do ogladania to
          minimum 72 cali. A czy plasma czy lcd to juz zalezy od preferencji. Plasma sie
          wypala, ale ma lepszy kontrast, LCD natomiast jest duzo lzejszy i wedlug mnie
          jakosc obrazu jest nieco lepsza - doswiadczylem tego osobiscie bo mam oba -
          hahaha
          • Gość: Klocek Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.cst.lightpath.net 19.10.06, 18:16
            Sorry pomylilem sie w powyzszym poscie nie 72 a 37 to wedlug mnie minimum.
    • Gość: marcin Re: jaki rozmiar LCD? IP: 62.29.169.* 19.10.06, 18:09
      Pwoem tak - bo mialem podobne watpliwosci tydzien temu. mam wneke 2.30 m na
      2.30 gdzie mam naroznik, i tv wisialby wlasnie 2,30 od drugiej sciany, czyli de
      facto ok 2 m do eranu. po tym jak przynioslwme 32 cale tego samego dnia
      wymienilem na 37 cali i zastanawialem sie przez chwile, cz nie wziac 40cali.

polecam jak najwiekszy i tyle! frajda jest wielka! No i polecam samsunga s71b!
      • keras jak daleko od LCD? 19.10.06, 18:20
        Witam, i ja wtrace swoje trzy grosze.

Uwazam, ze nie powino sie przenosic zasad dotyczacych odleglosci ogladania
        wprowadzonych dziesiatki lat temu dla urzadzen kineskopowych, wiele poranikow
        nadal sie na tym opiera.
        Wtedy naistotniejszym argumentem byl energia emitowana z kineskopu (tak mi sie
        wydaje) poza tym wielkosc pixela byla zwiazana z rozdzielczoscia telewizyjna -
        stala - niezalezna od przekatnej kineskopu, a wiec wraz ze zwiekszeniem
        przekatnej rosla wielkosc pixela co nie jest prawda dla wyswitlaczy LCD.
        W prypadku LCD nie mamy do czynienia ze takimi pozimami promieniowania jak w
        urzadzeniach kineskopowych wiec ten problem odpada.
        W takim razie dla ustalenia kryterium minimalnej odleglosci pozostaje wielkosc
        pixela.
        W/g mnie powinna ooan byc taka aby oko nie rozroznialo pojedynczych pixeli.
        Przyjmuje sie ze zdolnosc rozdzielcza oka to srednio 1.5 minuty katowej czyli
        0.025 stopnia.
        Znaczy ze dwa sasiednie pixele nie pownny byc dalej od siebie niz wlasnie 0.025
        stopnia.
        Jezeli wielkosc pixela w twoim 26 calowym telewizorze wynosi 0.4mm to odleglosc
        minimalna to 0.4mm/tan(0.025stopnia)=~ 0.92m i odpowiednio dla 32 calowego pixel
        jest 0.5mm czyli minimalny dystans wynosi ~1.15m. Wielkosci pixela przeliczylem
        przy zalozeniu takiej samej rozdzielczosci obu LCD 1366x768. To jest minimum dla
        zrodla obrazu wykorzystujacego mozliwoaci telewizora.
        A ile dalej ponad minimum to to juz chyba sprawa osobista.

Zaznaczam ze jest to tylko jeden aspekt problemu na ktorym troche sie znam nie
        bede sie wypowiadal na inne.

Pozdrawiam,
        • mikka07 Re: jak daleko od LCD? 20.10.06, 05:26
          > Wtedy naistotniejszym argumentem byl energia emitowana z kineskopu (tak mi sie
          > wydaje)
          No właśnie tylko i źle Ci się wydaje. Wtedy nikt o promieniowaniu nie mówił, a
          przy monitorze CRT nikt nie siedział 2, 3metry od!!!

poza tym wielkosc pixela byla zwiazana z rozdzielczoscia telewizyjna -

Bzdura. Wielkość pixela była i jest uzależniona od możliwości technologicznych
          (ew. czynnik ekonomiczny). A ekran 2x większy nie ma 2x większych pixeli. Może
          mieć je wręcz mniejsze. Pokiciała Ci się rozdzielczość (max) ekranu z
          rozdzielczością nadawania obrazu. Nie mieszj tych dwóch spraw!!

Przy obecnych technologiach pixele ekranu rozróżniane są z odległości kilku-
          kilkunastu cm, ładnie widać przez np.lupę.

Czyli znasz się na tym problemi nie troche, ale wcale. Nie rób ludziom wody z
          mózgu.
          • Gość: ??? Re: jak daleko od LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 08:40
            Po pierwsze to pisz trochę spokojniej :-)
            > A ekran 2x większy nie ma 2x większych pixeli. Może
            > mieć je wręcz mniejsze. Pokiciała Ci się rozdzielczość (max) ekranu z
            > rozdzielczością nadawania obrazu. Nie mieszj tych dwóch spraw!!
            Czy Tobie nie mylą się czasem monitory LCD z telewizorami? Podaj przykład,
            który TV 40" ma mniejsze piksele od 20". Po co dawać więcej pikseli niż wynosi
            rozdzielczość sygnału? To jest właśnie ten "czynnik ekonomiczny"
    • Gość: aaa bez HDTV to obraz ponizej krytyki IP: *.chello.pl 19.10.06, 18:27
      jesli nie masz źródła sygnału w standardzie HDTV
      to LCD to najlepszy sposób by zobaczyć rozdzielczość
      tradycjnej telewizji - odechciewa sie poprostu oglądać.
      • Gość: sceptyk Re: bez HDTV to obraz ponizej krytyki IP: *.chello.pl 19.10.06, 18:55
        Jeżeli ma być także do HDTV to dobrze żeby było min 50". Obraz nie musi być
        wówczas kompresowany (patrz rozdzielzość HD). Jeżeli do kablówki to raczej
        lepsze modele. Do satelity i zwykłej anteny w/g uznania. Warto pamietać, że w
        sklepach większość TV gra ładnie, chociaż w domu już niekoniecznie
        • patman 19" na monitorze wystarcza 19.10.06, 19:14
          Redukcja do 1280 to nie 1920, ale i robi wrażenie. A od 720x576 oczy bolą na widok prawdziwego obrazu "zwykłej" tv, na 480x576 przeplot wypala gałki oczne.
        • Gość: chicago cubs skad macie HD obraz na polskim kablu..kto nadaje IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 20.10.06, 04:01
          taki sygnal???
    • Gość: ret Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.aster.pl 19.10.06, 18:49
      Ostatnio dużo się temu zagadnieniu przyglądałem - planując zakup. Moje
      wrażenia: do 32 cali to maluchy (dopiero tu czytając Was zrozumiałem powód tego
      fenomenu - wszak 29 cali w starych - to było to). 42 cale to dużo, ktoś tu
      sugeruje że może nawet za dużo, że do 40 cali LCD są OK? nie wiem. 37 cali
      wydawał mi sie najzgrabniejszy. Notabene ja nie lubię tego wydłużenia 16:9 bo
      to kojarzy się z potrzebą ruszania gałkami oczu na boki w czasie oglądania, a
      poza tym gdzie jest powiedziane że taki wydłużony prostokąt jest lepszy od
      kwadratu??

Mam pytanie: czy przymocowanie takiego 24 kilogramowego powiedzmy ekranu do
      ściany to żaden problem techniczny?

Dzięki
      • Gość: ret Re: jaki rozmiar LCD? ps IP: *.aster.pl 19.10.06, 18:50
        i ps. mówicie tu o HD - rozumiem że nadejście tego formatu uratuje telewizyjne
        oglądanie LCD, natomiast DVD już dziś wyglądają pięknie na LCD?
    • Gość: HDTV Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.softpro2.pl 19.10.06, 19:17

Odległość, z jakiej będziemy mogli komfortowo oglądać wyświetlany w telewizorze
      obraz, zależy przede wszystkim od wielkości ekranu i jego rozdzielczości. Należy
      tak ją dobrać, aby patrząc na ekran nie były widoczne pojedyncze elementy, z
      których obraz jest tworzony (piksele). Wówczas złudzenie realności tego, co
      oglądamy w odbiorniku - a co znacznie odbiega od tego, co obserwujemy na co
      dzień w otaczającej nas rzeczywistości, bo przecież obraz telewizyjny jest dość
      mały i do tego dwuwymiarowy - jest większe. Przy oglądaniu telewizji o
      standardowej rozdzielczości PAL niezbędny dystans dzielący widza od odbiornika
      jest określany przez specjalistów najczęściej tak: "oglądający powinien siedzieć
      przed telewizorem w odległości odpowiadającej sześciokrotności wysokości ekranu"
      lub "1 cal przekątnej ekranu wymaga 10 cm dystansu, tzn. jeśli ekran telewizora
      ma np. 32'' należy go oglądać z odległości ok. 3 m" oraz "prawidłowa dla zdrowia
      odległość od telewizora podczas oglądania programu odpowiada dystansowi 3 - 4
      przekątnych obrazu" . Natomiast przy oglądaniu telewizji wysokiej rozdzielczości
      (HDTV) zalecane odległości są zwykle dwa razy mniejsze, chociaż pojawiają się
      nawet opinie, że w tym przypadku dystans nie ma żadnego znaczenia. Istniejące
      zalecenia i metody wyliczania optymalnej odległości, z jakiej widz powinien
      patrzeć na ekran, należy traktować jako wskazania orientacyjne, lecz pomocne np.
      przy podejmowaniu decyzji, jakiej wielkości ma być ekran telewizora, który
      będzie stał w określonym pomieszczeniu.
    • Gość: Baye Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.chello.pl 19.10.06, 19:25
      zakłada się że odległość od telewizora powinna wynosić ok. 5 przekątnych
      ekranu, czyli dla 29 cali (72,5 cm) ta odległość wynosi 3,6 m
      • Gość: wawa Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.acn.waw.pl 19.10.06, 21:04
        Jak największy (LCD nie ma migotania ekranu więc nie szkodzi ani odległośc ani
        nie ma wys. napięcia).Musi byc min rozdzielczośc 1280x720 przystosowana do hdtv
        (absolutnie minimum.
        Reszta to cena .
        Pozdrawiam.

Waldemar
        • mikka07 Re: jaki rozmiar LCD? 20.10.06, 05:39
          Gość portalu: wawa napisał(a):
          > Jak największy (LCD nie ma migotania ekranu więc nie szkodzi ani odległośc ani

Wtedy oglądając z bliska np. mecz tenisowy, poczujesz sie jakbyś siedział w
          jednym z pierwszych rzędów widowni. Będziesz kręcił głową w lewo i prawo. Za to
          nogi Szarapowej, czy inne szczegóły takiej Kurnikowej np. masz na wyciągnięcie
          ręki.
          • Gość: ... Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 08:36
            > Wtedy oglądając z bliska np. mecz tenisowy, poczujesz sie jakbyś siedział w
            > jednym z pierwszych rzędów widowni. Będziesz kręcił głową w lewo i prawo.
            Żeby przy 32" TV trzeba było kręcić głową w lewo i prawo, to odległość nosa od
            ekranu musiałaby byc w granicach 30-40cm. Proponuje sprawdzić w najbliższym
            sklepie RTV
            • Gość: mikka Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.catv.net.pl 21.10.06, 05:42
              Odpowiedź była na propozycję wawa wyboru jak najwiekszego ekranu, a nie 32"
      • mikka07 Re: jaki rozmiar LCD? 20.10.06, 05:33
        Gość portalu: Baye napisał(a):

> zakłada się że odległość od telewizora powinna wynosić ok. 5 przekątnych
        > ekranu, czyli dla 29 cali (72,5 cm) ta odległość wynosi 3,6 m

Mamy 2x, 5x, 6x i jeszcze kilka. A nikt nie bierze pod uwagę z jakiej
        odległości KTOś po prostu najlepiej widzi.
    • baye Re: jaki rozmiar LCD? 19.10.06, 19:29
      Szacuje się, że odległość ekranu powinna wynosić ok 5 przekątnych ekranu, tzn
      przy 26 calach (65 cm) odległość - 3,0 m
    • Gość: anarcho-emeryt Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.browseblast.com 19.10.06, 19:57
      jesli znmasz dobrze j.angielski to polecam ci strone; www.lcdtvbuyingguide.com/lcd-
      models.shtml
    • Gość: dzieciol71 Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.06, 21:01
      przed kupnem lcd kup satelite jesli jeszcze nie posiadasz,wtedy pomysl o
      rozmiarze.przez kabel nie otrzymasz satysfakcji jaki daje satelita w postaci
      kolorow w lcd lub plazmie.pozdr.
    • Gość: surfmen Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:51
      w tych warunkach napewno za dużana 32 cale, najlepiej stanąć w sklepie i wtedy
      zobaczysz jaki ekran jest dobry zakladając te same parametry tv
      • Gość: max Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:07
        Bierz 32 cale bo nie kazdy emitowany program jest na caly ekran i nie musisz oglądać obraz na
        pelną szerokość ale nieco węższy, na pilocie są róźne ustawienia wielkości ekranu. Kup LG w
        cenie poniżej 4 tys zl, działa ekstra. mam taki od roku, jest OK ale korzystaj z satelity, bo obraz
        jest wyższej jakości niż z klasycznej anteny na dachu. No i super jest obraz z DVD.
        • mikka07 Re: jaki rozmiar LCD? 20.10.06, 05:41
          > cenie poniżej 4 tys zl, działa ekstra. mam taki od roku,

Tak. To co JA kupuje jest zawsze najlepsze, ha,ha.
    • Gość: ramzi Re: jaki rozmiar LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:09
      Po pierwsze LCD 32 jest napewno większy ekran od zwykłedo telewizora
      kineskopowego 32 cale. Jeżeli chodzi o wielkośc - moim zdaniem najlepszym
      wyjściem jest podejście do najbliższego sklepu - sam zdecydujesz czy 40 cali
      czy 32 cal. Pamiętaj, że w niedługiej przyszłości standart wielkości monitora
      bedzie zaczynał się od 40 cali. Drugą sprawą jest napewno odległość jaką
      podałeś 2 metry- na dzień dzisiejszy na monitorze o większej przekątnej np. 40
      cali oglądając filmy z kablówki lub platformy będziesz załamany jakością
      odbioru inaczej wyjdzie to przy ogllądaniu filmu z DVD. Moja rada - poczekaj na
      LCD o rozdzielczości FULL HD 1920x1080 - te modele dopiero wchodzą - sa
      drogie ale niedługo rozwinie się TV o wysokiej rozdzielczości + dzwięk 5.1
      obraz panorama bez zniekształceń.- odjazdowy obraz bez względu czy masz 40 cali
      czy 50 cali . na razie na bank nie podaje takiej rozdzielczości ale powoli do
      celu. LCD o dużych gabarytach może być nawet w odległości 2 metrów od twojego
      wzroku ale gdy spełni warunki wysokiej rozdzielczości - wtedy z bliskiej
      odległości zobaczysz czysty obraz a nie zamazany. POZDRAWIAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka