Dodaj do ulubionych

Rotel02 albo NAD z czym zagraja?

16.05.03, 15:28
Nosze sie z zamiarem zmiany systemu. Na razie glownie czytam, choc wiem, ze
powinienem sluchac. Ale jak tu sluchac, kiedy w jednym sklepie jest to, w
drugim tamto. No, niby Warszawa to nie male miasto, ale mozliwosci testowania
nowych klockow jakos nie ma za wiele. W jednym sklepie tak (jak Rotel to z
B&W, albo Yamaha), ale...
W zwiazku z tym mam pytanie. W gre wchodzi w zasadzie zestaw Rotel02 albo NAD
(320bee albo 350 + CD; odrzucilem Yamahe, ktorej kiedys posluchalem w sklepie
(z avance o 503 i 509 i Eltax Liberty). Ale z jakimi kolumnami radzilibyscie
tego posluchac. Soso to juz ma pewnie wszystko przesluchane na prawo i lewo,
wiec pewnie wie, czy Rotel albo NAD z jakimi kolumnami gra a z jakimi nie.
Pokoj 16m2 prostokat, kolumny na krotszej scianie. Muza: glownie jazz
(przewaznie trio, kwartet z fortepianem; lubie dobry fortepian), blues i rock.
Kiedys myslalem o avance'ach 503, ale chyba mnie omamily recenzje z HI-
FIiMuz. Sluchalem ich kiedys w sklepie i jakos nie powalily. Owszem, byly
mile. W ogole nie dopuszczalem wczesniej do siebie pomyslu na monitory, ale
moze jednak? Co byscie radzili przesluchac z NADem czy Rotelem, co z
podlogowych a co z monitorow. Cena? Raczej max. 2.5 tysia za pare kolumn.
Ewentualnie poprosze tez o porownanie przez Was wyboru NADa czy Rotela, choc
rozumiem, ze to raczej osobiste odczucia z odsluchu sprzetu sa najwazniejsze,
ale porady zacnych znawcow sa zawsze w cenie...
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? IP: 195.41.66.* 19.05.03, 12:42

NAD czy rotel 02 to w gruncie rzeczy podobna klasa i nawet nie ma sie za bardzo
      o czym rozpisywac. Yamaha to nie ta polka, nawet 596. Lepiej zapomniec.
      Rotel 02 gra bardziej muzycznie, mniej syczy w wysokich, dzwiek jest
      plastyczny, bardziej zroznicowany. Bas bardzo mocny i jak sprezyna, z duza
      dynamika. NAD gra bardziej szerokim pasmem, wysokie tony sa ostrzejsze ale nie
      drazniace, dzwiek jest dosc szczegolowy ale takze dosc podobny niezaleznie od
      stylu muzyki. Bas dobry aczkolwiek gorzej z definicja najnizszych
      czestotliwosci. To jednak moze byc wplyw kolumn. W sumie NAD pasuje chyba
      bardziej do tradycyjnie rozumianego rocka, rotel sklania sie do pokazywania
      niuansow i smaczkow ale moze nie gra tak ostro i dobitnie z muzyka rockowa.
      Trzeba przy tym rozumiec, ze wszelkie uwagi in minus sa bardzo delikatne i nie
      trzeba ich uwazac za jakies dyskredytujace wady. Oba system sa do przyjemnego
      sluchania i w swej klasie cenowej znakomite. Niemieckie pisemko Stereo stawia
      znacznie wyzej rotela RA02 (wzmacniacz) niz NAD 320BCC i jest to praktycznie
      roznica klasy ale juz CD playery sa podobnie klasyfikowane. W pozostalych
      pisemkach raczej podobne opinie o rotelu i NAD z serii 320,350,521,421, i, BCC,
      i tak dalej.

Kolumny to sprawa indywidualnego smaku. Kabelki zreszta na deser moga jeszcze
      wniesc korekte. Za 2.500 zl mozna na pewno znalesc cos dla siebie. Jak muzyka
      jazz/fortepian to wydaje sie, ze monitory nie sa zlym rozwiazaniem. Jezeli
      patrzy sie tylko na jakosc dzwieku to monitory w tej samej cenie co podlogowce
      sa lepsze. Powody oczywiste. Ale takze nie trzeba tego brac jako regule bo
      niektore monitory nie graja dobrze i znajdzie sie lepsze podlogowe za te same
      pieniadze. Ostatnio bardzo dobra opinie maja Acoustic Energy Evo One lub
      podlogowa wersja Evo Three. Cena akceptowalna. Mialem pozyczone EVO III do domu
      na jeden wieczor i graly w jakims sensie znakomicie. Bez slabosci. Jedyne co mi
      sie nie podobalo to to, ze wszystko jest wypchniete do przodu i scena
      praktycznie jest miedzy sluchaczem a kolumnami a nic w glebi, poza linia
      glosnikow. No ale moze cos spapralem z ustawieniem a poza tym byly to dosc nowe
      i nie rozgimanstykowane mechanicznie kolumny.
      B&W z tanich serii sa definitywnie przebasowione a kewlarowe glosniki nie sa
      neutralne lecz daja specyficzna barwe. Mi np. B&W zupelnie nie leza bo muzyka
      nie jest spojna. Bas lekko zamulony ma inna barwe niz reszta instrumentow i
      jakby nie pasuje. Poza tym takze zachwiane sa proporcje i glosniki te graja
      duzym basem i zbyt suchym dzwiekiem z tweeterow. Wszystko poprawia sie dopiero
      wraz z seria CDM NT a to juz duze pieniadze.

pzdrw

soso
      • heniek99 Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 19.05.03, 14:54
        Dzieki wielkie, Soso. Na Ciebie mozna liczyc.
        Musze sie w takim razie rozejrzec za Aegisami, aby ich gdzies w Warszawie
        posluchac, bo wsrod znajomych nikt nie posiada.
        Wymieniles w zasadzie te monitory... A co bys powiedzial o monitorach Avance'a
        (nie pamietam symbolu; w Warszawie sa wlasnie w cenie tak 2.5 tysia) czy
        Paradigm'a? I jeszcze kiedys czytalem (niesty w HI-FI i Muzyka) o Cabasse
        Tobago i nawet mnie zainteresowaly (a mojej zonie nawet spodobaly sie wygladowo
        (bo jasne i w miare waskie ;)))), choc zawsze powtarzasz, zeby nie brac zbyt
        serio tego co pisza panowie w tym periodyku.
        Wiec co ewentualnie jeszcze oprocz tych Aegisow? Czy cos z Tannoyow albo Dali
        sprawdzilo by sie? Co bys jeszcze poradzil? Chcialbym miec jakis wybor...
        • Gość: soso Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? IP: 195.41.66.* 20.05.03, 06:32
          No na pewno ciekawe sa kolumny mission. Jak sie do nich napisze (internetowo)
          przysla fure folderow. To jest dosc pewny wybor wsrod kolumn budzetowych.
          Interesujace powinny byc takze kef z serii Q, np. Q1 ma swietna prase (dawne
          Q15).

pzdrw

soso
          • heniek99 Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 20.05.03, 10:36
            Dzieki Soso za porady. Teraz bede sluchal. O wrazeniach napisze i o tym co w
            koncu wybralem. Cabasse Tobago pominales milczeniem, wiec rozumiem, ze mam dac
            sobie z nimi spokoj.

Pozdrawiam,
            Heniek
            • Gość: soso Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? IP: 195.41.66.* 20.05.03, 11:07
              Cabasse sa nieznane w Danii. Moga byc ciekawe bo w wielu recenzjach pisza, ze
              graja specyficznie :-)

pzdrw

soso
              • pacio Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 20.05.03, 15:59
                Wtrące trzy grosze, apropo paczek. Tak sobie myśle o Dynaudio Adience 50.
                Słuchałem tych skromnych kolumienek właśnie w 16 m2 prawie kwadrat
                pomieszczenie, podłączonych do lampowych monobloków HandMade na el 34, 25W,
                repertuar rockowy.
                Czystość gitar, prowadzenie basu ech, na taki monitorek dużo dobrego.
                Niestety klasy wzmacniacza nie odniose do innego "fabrycznego" piecyka.
                • heniek99 Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 23.05.03, 10:04
                  Wiedzialem, ze i na Pacia mozna liczyc. Mialem zatytulowac ten watek: "Soso i
                  Pacio, co radzicie...", ale i tak wiedzialem, ze sie odezwiecie. No teraz juz
                  mam w czym wybierac do sluchania.
                  Jeszcze jedno pytanko, zeby ewentualnie wykluczyc ze stawki niektore modele.
                  Co sadzicie (oczywiscie w kontekscie NADa i Rotela02 bo na przesluchiwanie tych
                  klockow jestem zdecydowany) o JBL LX-2004 (czy jakos tak?), ew. KEF Cresta 30,
                  albo o innych modelach tych firm (ograniczam sie cenowo jednak do 2.5 max 3kzl).
                  Soso, pisales o Mission. Jakich modeli sluchales i co mogloby sie nadac?
                  Dzieki w ogole za porady.
                  Mozna na Was liczyc.

Pozdrawiam,
                  heniek
                  • pacio Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 23.05.03, 11:35
                    W kwestii NADa odsyłam do Soso, jego wiedza nt. NADa jest baaaaardzo duża.
                    Rotel dla mnie w tym przedziale finansowym jest taką firmą troszke niedocenioną.
                    Niby japończyk a gra jak europejczyk, niby ładny, a wzornictwo konserwatywne.
                    Muskularne brzmienie zapewniają jedne z najbardziej wydajnych trafo.
                    25 watt Rotella gra o niebo lepiej jak 60 watt z tego samego przedziału
                    finansowego. Wzmacniacz dla osoby słuchającej wszystkich gatunków muzyki.

Co do paczek Cresta KEFa to sprzęt budżetowy zostaw w spokoju. Seria Q gra
                    lepiej, stawia na przestrzeń dzięki głośnikowi Q (dwa w jednym). Przyjemnie dla
                    ucha, przestrzennie, ładnie ???

JBL w samych superlatywach wypowiadam się o zestawach estradowych, do
                    zastosowań domowych słuchalem kilka lat temu monitory studyjne w repertuarze
                    wokalnym. Było ok, o nowych produktach nie wiem nic.

Stawiam na Dynaudio ten monitor nazywa się Audience 52 z bassrefleksem i jest
                    następcą 50. Jak pisałem trafo Rotela jest ok i z napędzeniem wymagających
                    prądowo Dynaudio nie powinno być problemu.

Mission, słuchałem (dużo specyficznego środka) miałem wrażenie wiecznie nowej
                    kolumny, jakby przed chwilą została wypakowana z kartonu.
                    Nie mój dzwięk.

Cabbase Joninqe (model z przed 5 lat) pod lampą bladą grały całkiem, całkiem.
                    Przeciwieństwo Mission.

Miłego słuchania

Pzdr
                    pacio
                    • Gość: soso Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? IP: 195.41.66.* 26.05.03, 13:51
                      'JBL LX200cos tam' to kolumny do rocka i jezeli ktos taka muzyke preferuje to
                      bedzie dobrze bo jest duzo basu :-( Jak to mowia, warte swej ceny co oznacza ni
                      mniej ni wiecej tylko, ze sa ograniczenia.
                      Majac 2500 zl super wyborem jest chyba Acoustic Energy Aesis Evo 3. Jest to
                      para bez wielkich wad aczkolwiek gra dosc silnie i 'do przodu'. Z drugiej
                      strony chyba nie do pobicia w swej cenie. Z mission dobre recenzje zbiera
                      nieodmiennie 774 bo to takie troche gorsze brzmienie 782. W sumie dobra
                      inwestycja. Dynaudio 52 czy 62 jest chyba drozsze niz 2500 zl? Za to mozna
                      oszczedzic na okablowaniu bo nie ma biwiringu i jeden pozadny kabel da wiele,
                      moze nawet wiecej, niz biwiring z rozczapierzonym kablem, nawet jezeli dobrej
                      jakosci.

Rotel jak juz wspomnialem to co innego niz NAD, inne preferencje. Dla mnie
                      seria 02 jest szlachetniejsza w brzmieniu niz troszke tandetnawie krzykliwy NAD
                      np. 350 czy 320. Ale oba raczej nie maja konkurentow w swej cenie.

pzdrw

soso
                      • heniek99 Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 26.05.03, 15:36
                        Nooooo, Panowie! Wielkie dzieki za porady. Teraz pozostaje sluchac.
                        Jakbym mial dodatkowe pytania to oczywiscie nie omieszkam wywowac Was.
                        Jeszcze raz dziekuje.
                        Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Prawdopodobnie z zakupem nowych kolumn
                        pojdzie tez zakup sluchawek. Czy do 400-500 zl jest cos wartego uwagi? Nie
                        chce, zeby wysokie tony za bardzo kluly mnie w uszy (ale tez nie moga byc za
                        ciemne, matowe) i zeby sluchawki nie uciskaly za bardzo glowy, zeby byly do
                        dlugiego sluchania po prostu. Wzmacniacz sluchawkowy w Rotelu jest ok? Czy
                        jestescie wyznawcami oddzielnych wzmacniaczy sluchawkowych? Gdybyscie jeszcze
                        zabrali glos w takim temacie bede wdzieczny.

heniek
                        • Gość: soso Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? IP: 195.41.66.* 27.05.03, 06:31

W rotelu nie ma czegos takiego jak wzmacniacz sluchawkowy i generalnie we
                          wzmacniaczu zintegrowanym wyjscie sluchawkowe jest za przedwzmacniaczem i
                          polega to tylko na dopasowaniu impedancyjnym. Skutek taki, ze sygnal w tym
                          miejscu jest jeszcze znacznie mniej znieksztalcony niz za koncowka mocy stad i
                          jakosc jego lepsza.
                          Wzmacniacz sluchawkowy to wzmacniacz oddzielny, ktory bierze sygnal z CD
                          playera czy tunera i sam go wzmacnia do potrzeb typowych dla sluchawek, a wiec
                          niewiele i z dobrym dopasowaniem impedancyjnym. W sumie skutek podobny do
                          przedwzmacniacza stanowiacego czesc integry choc mozna dopracowac jakies
                          szczegoly toru pod sluchawki co zwykle przynosi pewien niewielki efekt.
                          Wzmacniacz sluchawkowy poleca sie dla ludzi duzo sluchajacych przez bardzo
                          dobre by nie powiedziec hi-endowe sluchawki. Mysle, ze jakies minimum to HD
                          600, Bayerdynamic T-931, AKG K-501 czy Grado 125.
                          Niektore sluchawki maja jakby przypisany wzmacniacz, ktory kupuje sie razem ze
                          sluchawkami ale to rozwiazania za grube stosunkowo pieniadze i powyzej poziomu
                          wspomnianego powyzej.

Za 500 zl oczywiscie mozna kupic dobre sluchawki ale jak juz sie mysli o tak
                          duzym wydatku to czy nie lepiej pojsc na calosc i kupic np. ktores z
                          wymienionych powyzej? Sennheiser HD 600 w sprzedazy internetowej zdarza sie za
                          660 zl (w przeliczeniu). Jak sie dobrze porozmawia to moga odpuscic koszty
                          przeslania i wtedy cena jest rewelacyjna. Gwarancja na tej klasy sluchawki jest
                          dozywotnia i stosowane materialy gwarantuja niezawodne dzialanie przez lata.
                          Warto pomyslec :-)

pzdrw

soso
                          • heniek99 Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 27.05.03, 10:07
                            Stokrotne dzieki, Soso.
                            Masz całkowita racje. Lepiej dolozyc ta stowe czy dwie i miec naprawde dobre
                            sluchawki. I dzieki za oswiecenie w temacie wyjscia sluchawkowego w integrach.
                            • pacio Re: Rotel02 albo NAD z czym zagraja? 27.05.03, 12:00
                              Dodam trzy grosze
                              jeżeli słuchasz długo słuchawki tzw. zamknięte czyli w pełni okalające ucho nie
                              sprawdzają się przy dłuższych odsłuchach z powodu....pocenia skóry. Po pół
                              godziny ucho jest spocone jak mops po wyścigach i z przyjemności nici, ręcznik
                              idzie w ruch.
                              Proponuje odsłuch starych ale ciągle jarych studyjnych AKG 141. Na pierwszy
                              rzut ucha brzmią monitorowo, co przy dłuższym słuchaniu daje przyjemne uczucie,
                              są otwarte. niestety zbierają hałas z otoczenia. Wtedy zmieniam na AKG 500 i
                              biore ręcznik do przecierania ucha....
                              Co do integr i słuchawek soso wyjaśnił dogłębnie, natomias przez chwile
                              słuchałem wzmacniacza słuchawkowego lampowego (!!!) rodzimej produkcji
                              Scorpion, czy Skorpio, gość robił onegdaj piece gitarowe jest z Wrocławia i
                              okolic. Oj krucho z pamięcia. Nazywa się toto WM 1czy jakoś tak. cena w
                              granicach 500 zeta i za te pieniądze grało rewelacyjnie. Tylko trzeba pamiętać
                              przed wygrzaniem lamp przed odsłuchem.

Zakup słuchawek i piecyka do nich proponuje odłożyć po skompletowaniu
                              właściwego zestawu, kiedy będziesz wiedział w jakich momentach będziesz
                              zmuszony do użycia słuchawek.

Powodzenia
                              pacio
    • heniek99 Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 23.01.04, 14:00
      Soso i Pacio - dzieki za porady.
      Od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem Rotela 02 (na razie CD i wzmak, ale
      za pare dni bedzie tuner i nowe kolumny. Zestaw nie jest jeszcze w pelni
      kompletny, bo kolumny (dojada na poczatku lutego) jeszcze stare. Zdecydowalem
      sie "prawie na pewno" na AE Evo1. Ale musze powiedziec, ze nie sluchalem KEF
      Q1, o ktorych sie mowi duzo dobrego. Pacio, Dynaudio A52 jednak dla mnie za
      drogie, jak na razie przynajmniej.
      Tak wiec, wracajac do kolumn. Co mozecie powiedziec o tych Q1 w kontekscie tego
      zestawu. Wolalbym kolumny cieplo brzmiace, z niezbyt ostrym (jak z pudelka),
      ale dobrym (nie: duzym!) basem. Radzicie mi posluchac tych Q1? Jak wypada wg
      Was ich porownanie z AE Evo1?
      A kabel? Wiem, ze Soso nie demonizuje, szczegolnie w zestawach budzetowych,
      roli kabla, ale moze jakies namiary na cieply (skoro kolumny i kabel maja byc
      cieple to czy nie bedzie za cieplo/slodko?) kabel do 30 zeta za metr daloby sie
      okreslic? I czy w takim zestawie warto sie bawic w bi-wiring (w Evo1 sa dwie
      pary zaciskow chyba?).
      No i jeszcze pytanie - jak prawidlowo wygrzac ten nowy sprzet (wzmaki kolumny)
      prosto z pudelek. Po prostu sluchac na umiarkowanej glosnosci?
      Bede wdzieczny za dalsze porady.

hen(ryk)
      ----------------------
      ... ciepło wewnętrzne łatwo można uzupełnić ciepłem zewnętrznym przy pomocy
      różnych wódek słodkich i mocnych, jak mówią w Galicji.
      • soso_soso Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 26.01.04, 07:18
        Rotelem 02 ciesze sie od roku wiec wiem dosc dobrze jak to gra. Ze wszystkich
        ochow i achow na temat tego zestawu mysle najrozsadniejsza jest opinia w jednym
        z numerow dunskiego pisma o hi-fi, gdzie wyrazono opinie bardzo podobana do
        tej, jaka sam sobie wyrobilem poprzez godziny sluchania.
        U mnie to gra z kolumnami Ruark Prelude II i ma okablowanie AudioQuesta
        Diamondback IC orac kable glosnikowe Supra Rondo - bi-wiring.

Ten zestaw probowalem takze podlaczajac inne kolumny (Jamo, AE Evo 3, Eltax
        Monitor III), bawiac sie innymi kablemi (Truth Link od Harmonic Technology,
        Supra-X, i jeszcze jakimis ale mniej waznymi). Wymianialem wzmacniacz na Audio
        Analogue Pucini lub NAD 320. Tuner na NAD i CD player na NAD. Stad moge
        naprawde nieco popisac.

Po pierwsze - w calym tym zestawie najlepsze sa tuner i CD Player. Oba bowiem
        jakby wybrane z wyzszej polki i graja naprawde dobrze, jak 2 razy drozsze
        odpowiedniki z wielu innych firm. CD Player moze bardzo standardowo i z
        naciskiem na duza ilosci szczegolow i nieco chlodnym dzwiekiem ale w sumie
        dobrze. Troszczke nie tak precyzyjne wysokie tony ale naprawde dobre zrodlo.

Wzmacniacz 02 jest znacznie przyjemniejszy w dzwieku niz np. NAD 320, taka moja
        opinia. Ma znakomity naprawde bas, ktory ze wszystkimi probowanymi kolumnami
        brzmial bardzo dobrze - definicja i szybkosc na naprawde dobrym poziomie.
        Zreszta, chyba wlasnie bas i bardzo przekonywujaca, naturalna srednica to
        zalety tego wzmacniacza. Wokale sa oddane dosc cieplo ale takze nie z przesadna
        slodkoscia i wciaz nieco metalicznego podbarwienia zostaje. To dobrze.
        Najgorzej jest zdecydowanie z 2 sprawami - wysokie tony i szczegolowosc. Tego
        nieco brakuje w porownaniu do np. 3 razy drozszych wzmacniaczy. Dzwieki talerzy
        pekusji, wszelkie pobrzekiwania, uderzenia w trojkat i tego typu dzwieki sa
        poprzez rotel podawane dosc schematycznie i standardowo. Porownujac z lepszym
        sprzetem widzi sie ograniczenie tego wzmacniacza ale to tylo wlasnie widziane z
        takiej perspektywy. Bo juz porownujac z budzetowa seria NAD rotel moze sie
        bardziej podobac.
        Porownujac z bardzo dobrym i referencyjnym sprzetem, temu wzmacniaczowi troche
        brakuje ciala i to jest przypadlosc wszystkich budzetowych wzmacniaczy.
        Graja 'cienko' i nieco zbyt szczegolowo kosztem muzykalnosci i przyjemnosci w
        odbiorze. Ale tak juz jest w tym przedziale.

Co do okablowania radzilbym jakies miekko grajce, ocieplajca a juz na pewno nie
        jano brzmiace i szybkie interconecty typu Supra. Audioquest chyba jest bardzo
        pasujacy choc szczerze mowiac dopiero Truth Link zmienil zupelnie oblicze
        rotela i znakomicie poprawil wysokie tony. Jednak naturalnie tkwiacych w
        sprzecie ograniczen nigdy nie da sie przeskoczyc kablami.
        Glosnikowy kabel to takze mogly byc typ 4 audioquesta. Wszystkie one sa tanie
        wiec nie powinno byc problemu z zakupem. Interconnect Audioquesta za sensowna
        cene to np. copperhead.

Z kolumn to AE Evo 1 sa bardzo chwalone. Znajomy dealer jest wrecz jak
        najlepszego zdania tak o Evo 1 jak i Evo 3. Stawia je wyzej niz podobne w cenie
        Tannoye czy System Audio. Nadaja sie do kazdej muzyki bo sa dobre we wszestkim.
        Kiedy mialem pozyczone do domu Evo 3 to jednak nie rzucily mnie na kolana bo
        graly nie tak przezroczystym dzwiekiem jak inne ale z drugiej strony byly to
        kolumny prosto z pudelka wiec jeszcze nie 'wygimnastykowane'. Evo maja swietny
        bas i doskonala rownowage tonalna. Dzwiek jest i szczegolowy i wyrownany, nie
        meczy. Takze przy glosnym sluchaniu nic sie nie dzieje z dzwiekiem, to dobry
        znak
        Wygladaj jednak moze nieco zwyczajnie i tradycyjnie ale czy to wazne?

pzdrw

soso
        • heniek99 Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 26.01.04, 10:56
          Dzieki wielkie, Soso, za porady.
          Jeszcze w piatek bylem dosc spokojny, bo wszystko bylo ulozone (jako kolumny
          juz zamowione AE Evo1), ale po sobotnim rajdzie wraz z zona po sklepach i
          ogladaniu standow, ktore by sie nadaly do naszego pokoju, okazalo sie, ze zadna
          z ogladanych podstawek nie znalazla akceptacji. Ani metalowo-szklane, ani
          drewniane, ani granitowe ("toz to jak nagrobki..."). Zatem mam bol glowy, bo
          monitor by chyba pasowal w sam raz do naszego "salonu" 16 m kw. (3.5 X 4.5m).
          Musze cos szybko znalezc, bo juz nie podoba mi sie wygrzewanie nowego sprzetu
          ze starymi kolumnami. Coz...
          Spogladam na te Evo3, ktore, w sumie, chyba jakos nawet polecales. Czy nie za
          wiele dzwieku bedzie pokoju z takich skrzynek. Zauwazylem ze maja one bass-
          reflex przedni i tylni. Jak to dziala? Mozna ten tylni troche przeslonic (czym
          sie przeslania bass-reflexy?) i co sie wtedy stanie? Bas bedzie szczuplejszy?
          Jakie jeszcze kolumny podlogowe bys polecil w takim razie do przesluchania.
          Wolalbym raczej smukle konstrukcje, a nie jakies szerokachne skrzynie. Czy w
          tej cenie (do 2.2-2.5 tysia) kupi sie jakies rozsadne podlogowce oprocz tych
          Evo3?

A na interkonekt wybralem oczywiscie copperheada. Slyszalem, ze jest kabel
          kierunkowy, ale na wtykach nie zauwazylem zadnych oznaczen. Czy moze oplot
          kabla ma mi sugerowac kierunek podlaczenia?
          Aha, jeszcze jedno pytanie odnosnie polaczen wzmacniacza i CD i tunera. Jest na
          tylnej scianie wzmacniacza wyjscie "12V trigger" do wzbudzania z pilota reszty
          zestawu. Jakim kablem laczy sie zrodla ze wzmaczniaczem i jaki wtyk tam
          wchodzi, bo w instrukcji jakos sie nie doczytalem - slaba jest.
          Pozdrawiam,
          hen(ryk)
          ----------------------
          • Gość: soso Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! IP: 195.41.66.* 26.01.04, 12:44
            Evo 3 to dobre kolumny. Za te same pieniadze trudno znalezc nawet o podbnej
            jakosci dzwieku. Weglug najwiekszego angielskiego pisama 'What Hi-Fi?' to bez
            najmniejszej watpliwosci najlepsze kolumny w swej klasie. Wykonanie wprawdzie
            umiarkowane - stolarka. Smuklych kolumn jest wiele na rynku ale w okolicach tej
            ceny nie sadze by znalazlo sie cos lepszego. Smukle System Audio maja szalenie
            niekontrolowany bas. Avance sa ponoc slabo zbalansowane i barwa poszczegolnych
            zakresow nie pasuje do siebie. Dosc smukle sa takze KEF Coda czy niektore
            Mission. Ale to nie taki dobry dzwiek. Podobnie szczuplutkie sa Dynaudio ale te
            z kolei drogie.
            16 m2 to moze nie za wiele ale mysle, ze mozna uzyskac dobry i nie
            przebasowiony dzwiek. Jedno co moze byc problemem to nie przystawianie tych
            kolumn za bardzo do scian bo bas faktycznie latwo bedzie dominowal, szczegolnie
            przy wyzszych glosnosciach. Chocby z 50 cm od tylnej scianki kolumn by sie
            przydalo no a dokladne ustawienie to kwestia pokombinowanie, rozstaw, zwrocenie
            kolumn ku sobie (tzw. toeing). Jezeli pokoj jest dobrze tlumiony miekkimi
            meblami to dzwiek powinin byc dobry. Koniecznie nalezy wkrecic kolce i tak je
            wyregulowac, by kolumny nie chybotaly sie a staly bardzo stabilnie. Pod kolce
            dobrze jest podlozyc zlotowki, by nie niszczyly podlobi (jezeli macie gosposie
            moga byc 20-groszowki)

Evo 3 pasuja wgl mnie bardzo dobrze do rotela bo dodatkowo uszlachetniaja
            dzwiek poprzez swa lagodnosc, swietny balans tonalny i muzykalnosc. Mysle, ze
            muzyki bedzie sluchalo sie z przyjemnoscia.

Sprzet wygrzewa sie przez jakiekolwiek sluchanie, niekoniecznie glosne. W sumie
            czy dojdzie sie do optimum szybciej czy pozniej to nie takie wazne. Po kilku
            tygodniach powinno byc jak w niebie :-)

Otworow bassreflexu bym nie zatykal bo nie po to sie projektuje kolumne,
            dobiera parametry zwrotnicy, rezonans wlasny obudowy, umiejscowienie glosnikow,
            przegrod i tych otworow wlasnie, itd. by potem przy tym majsterkowac. Sa
            ludzie, ktorzy zarzekaja sie, ze poprawili cos zatykajac te otwory. Ja mam do
            tego sceptyczny stosunek.
            Dlaczego 2 otwory bass-reflexu? W Przypadku AE Evo 3 dlatego, ze oba duze
            glosniki znajduja sie w oddzielnych komorach i kazda z nich ma wlasny otwor.
            Ale zdaza sie, ze jedna komora z glosnikiem nisko-sredniotonowym ma 2 otwory -
            niektore ProAci np.. Konstruktorzy bawia sie :-)

Zatykajac otwory bassrefleksu nie bedzie 'mniejszego' basu ale inny. Kolumny
            zamkniete generanie sa szybsze w basie i nie takie rozlazle jak te z
            basrefleksem a szczegolnie z basrefleksem i bierna membrana. Ale za to traci
            sie inne walory. Stad obecna tendencja by robic kolumny z otworami jest
            szalenie rozpowszechniona i dominujaca bo ich romieszczenianie daje dodatkowe
            atuty w rece konstruktorow a takze jakosc samych glosnikow uzywanych do budowy
            kolumn bardzo sie poprawila ostatnimi laty. Stad kolumny typu kompakt nie sa
            juz tak modne jak kiedys (np. stare altusy).

Wszystkie Audioqesty IC analogowe sa kierunkowe, nawet te najtansze. Nie sadze
            by ze wzoru na oplocie dalo sie cos wykombinowac. Ale na wtykach powinny byc
            czarne i srebrne starzalki lub czarne i czerwone i to po kazdej stronie - tak
            wzmacniacza jak i zrodla. Dla mnie dziwne, ze ich nie ma. Moze te kable
            konfekcjonuje sie w Polsce a kupuje z metra na szpulach w USA? Nie wiem,
            szczerze mowiac nie spotkalem sie z takimi bez oznaczen. Warto zapytac dealera.
            Ile one kosztowaly swoja droga? I jak sa pakowane?

12V trigger mysle nie mam sensu jezeli uzywa sie jednej pary kolumn w jednym
            pomieszczeniu. Mozna chyba dac sobie spokoj. Poza tym, dobrze, by caly
            system 'grzal sie' caly czas. Ja nigdy nie wylaczam i zawsze calosc jest
            w 'standby'. Jezeli nie to w przypadku wzmacniaczy trzeba czekac na odpowiednie
            wygrzanie od 15 do 40 mniut (zalezy od producenta, roznie podaja), CD player
            takze potrzebuje czasu - okolo 15 minut jezeli zsilanie skromne. A w RCD 02
            raczej skromne. Stad 12V trigger chyba nie ma sensu. Kabelek do tego moze byc
            kazdy bo to tylko do przeslania sygnalu impulsowego, zadna jakosc nie jest
            wymagana. Ogolnie przydatna sprawa, jezeli sie np. zamontuje druga pare kolumn
            w sypialni i wieczorem nie trzeba latac do jadalni by wylaczyc muzyczke. :-)

pzdrw

soso

PS

W Danii Evo 3 mozna dostac za 3000 zl - cen katalogowa.
            • heniek99 Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 26.01.04, 13:18
              Coz, sprawdze tego copperheada po pracy, ale obawiam sie, ze "dostalem" kabel
              konfekcjonowany w Polsce, bo cena byla dosc okazyjna - 200 zlociszy.
              Co do wytlumienia pokoju, to chyba nie jest z tym najlepiej. Co prawda jest
              dywan, ale polozony niesymetrycznie, przesuniety do jednej sciany, pod jedna
              kolumna. Druga bedzie stala na parkiecie, w odleglosci pol metra od dywanu. Na
              wprost kolumn (na przeciwleglej scianie) stoi dosc duza sofa i w jednym rogu
              polka z ksiazkami i druga z plytami. Po drodze jest, niestety, stol drwniany i
              miekko obite krzesla. Na scianach bocznych raczej niewiele (jedna calkiem
              gola), bo nie lubimy. Rowniez nie ma zaslon i firanek na scianie z oknami, do
              ktorej plecami stoja stare i beda staly nowe kolumny. Raczej nie widze
              mozliwosci przemeblowania, chyba osiagnelismy optimum w tak malym duzym pokoju.
              Myslisz, ze moze dudnic albo dwac suchy, ostry dzwiek? Dotychczas uzywalem
              (tzn. wciaz uzywam, ale mam nadzieje, ze juz nie dluzej niz tydzien) altusow
              140 i rzeczywiscie bas w niektorych nagraniach byl czasami buczacy, z kolei jak
              odkrecalem regulacje basu na "-" to brzmienie zupelnie zatracalo plastycznosc.
              To nie sa zbyt dobre kolumny. A na pewno nie do 16 m. kw. No, ale mam nadzieje,
              teraz bedzie lepiej.
              Pozdrawiam,
              hen(ryk)
              ----------------------
              • pacio Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 26.01.04, 14:18
                Może firma Audio-Pro, model Black Diamand, chyba taka nazwa z basreflexem w
                podłoge. słuchałem ich pod zestawem 17KI Marantza, jak na paczki za 2,5 kzł
                grały całkiem nieźle. Podobnie zagrały Monitor Audio Silver 5 za 2kzł z hakiem.
                Wygląd obu paczek na wysokim poziomie jak za taką kase.
                Wrażenia dziwiękowe na tyle pozytywne, że można włożyć odrobine wysiłku do
                posłuchania. Z tego co pisze soso o rotelu 02 stawiam na Audio-Pro.

Zdry
                pacio
              • soso_soso Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 26.01.04, 14:30
                W porownaniu z Altusami roznica dzwieku bedzie zasadnicza :-)

Jeszcze mala uwaga psychologiczna. Czasami pierwsze wrazenie z nowym sprzetem
                jest zaskakujace i negatywne. Ale to kwestia przyzwyczajenia do poprzedniego.
                Tak wiec jezeli bedzie roznica to oznacza, ze na dobre nawet jzeli w pierwszym
                momencie szczeka opadnie. Po jakims czasie okaze sie na pewno, ze na dobre bo
                powrot do 'starych' kolumn moze byc bolesny.

Nie bardzo lapie ustawienie w tym pokoju. Czyzby siedzialo sie na kanapie,
                nisko i sluchalo muzyki podczas gdy przed nosem wielki stol zaslaniajacy
                kolumny? Jezeli tak to nie jest dobrze bo linia kolumny - ucho powinna
                byc 'czysta'. W przeciwnym razie dzwiek duzo straci bo odbite fale beda zbyt
                wazne.

pzdrw

soso

PS

200 zl to ani drogo ani tanio. Powinien byc oryginalny sadzac po cenie :-)
                • heniek99 Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 26.01.04, 17:11
                  Stol, niestety, jest. I bedzie. Na szczescie nie jest to jakies zwaliste
                  stolisko tylko stol na jednej nodze, aczkolwiek kawalek jego blatu jest na lini
                  lewa kolumna - sluchacz na sofie. Na pewno jest to jakas przeszkoda, ale nie
                  demonizowalbym jej bo nie zaslania kolumny jak nie przymierzajac np. komoda.
                  Faktem jest jednak, ze prawa kolumna podaje dzwiek bez przeszkod po drodze, a
                  lewa ma kawalek stolowego blatu.
                  No, nie jest to idealny pokoj odsluchowy, ale na inny na razie mnie nie stac i
                  musze muzyki sluchac w takim. Mimo tych niedogodnosci mam nadzieje, ze z nowymi
                  glosnikami bedzie zdecydowanie lepiej niz na Rotelu z jeszcze starymi Altusami.
                  Aha, copperhead byl bez pudelka, wiec pewnie konfekcjonowany.
                  hen(ryk)
                  ----------------------
                  • soso_soso Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 27.01.04, 06:25

Ten kabelek to moze warto oddac i wymienic na jakis 'prawdziwy'. W Danii cena
                    katalogowa Coperheada jest 300 koron czyli 180 zl. Ale to bajka dla
                    poczatkujacych nabywcow bo nowy za 100 zl pewnie latwy do utargowania,
                    szczegolnie jezeli jest sie powaznym klientem kupujacym caly zestaw. Z drugiej
                    reki kable to z reguly 50% ceny katalogowej lub mniej. Dla swietego spokoju
                    warto chyba porozmawiac ze sklepem i wyjasnic sprawe i uzyskac jakis sensowny
                    towar. W kablu akurat wiele rzeczy jest bardzo waznych a juz klasa wtykow,
                    ich 'zarobienie' (lutowanie) szczegolnie bo stanowi o paramerach elektrycznych
                    kabla. Moze akurat w Twoim przypadku wszystko jest okay a moze nie i wtedy
                    szkoda popsuc sobie cos w odsluchu. Kable latwo sie porownuje i sklep takze
                    moze pozyczyc jakies inne do porownan lub oryginalny copperhead. Wejdz na
                    strone www AudioQuest/VideoQuest i obejzyj sobie jak wygladaja wtyki w
                    oryginale. Jak zbudowany jest kabel. Porownaj z tym co masz. Jezeli to nie jest
                    prawdziwy Audioquest to mozna sobie ujac sporo z jakosci zatrzymujac jakies
                    badziewie. A sprzedaz kabla 'do reki', nie w fabrycznym opakowaniu jest wedlug
                    mnie naruszeniem podstawowej sztuki sprzedazy.

Jak z kolumnami? Na czym sie skonczy?

pzdrw

soso
                    • heniek99 Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 27.01.04, 12:01
                      Soso,
                      Niestety, zarobienie mojego kabla jest inne niz podaje na swojej stronie
                      AudioQuest. Przede wszystkim na wtyk jest naciagnieta jakas chyba opaska
                      termokurczliwa cala czarna. Na pewno nie ma takich wyrazistych strzalek. Tzn.
                      nie ma zadnych, choc wczoraj nie sprawdzalem, bo pozno wrocilem z fabryki.
                      Jakosc wtyku i lut? Ciezko mi cos powiedziec, bo nie chce tego rozbierac. Jak
                      przywioza mi kolumy i tuner to bede dochodzil, czy nie robia mnie na szaro z
                      tym copperheadem. Niestety, nie potrafie rozpoznac jakosci wtyku po wygladzie;
                      czy oryginalny ma jakies szczegolne cechy? Moge tyle powiedziec, ze jest zloty
                      i raczej nie wyglada na mosiezny ;-) Chociaz tyle dobrze...
                      Zdecydowalem sie ostatecznie na te kolumny AE Evo3. Mam nadzieje, ze bede
                      zadowolony. Powinienem je miec pod koniec tego tygodnia, albo w przyszlym.
                      Czy one maja kolce w komplecie czy trzeba dokupowac? I jeszcze, czy wskazane
                      jest dociazanie kolumn np. jakas ciezka plyta granitowa czy metalowa? Czy, tak
                      jak mowisz, ma to grac w takim stanie jak zostalo wypuszczone przez producenta,
                      a kombinowac mozna tylko z ustawieniem kolumn wzgledem siebie i scian?

>> Pacio,
                      Zawitalem na stronke "Audio-Pro", ale widze, ze maja same monitory, a poza tym
                      nie maja oficjalnego dystrybutora w Polandzie (w kazdym razie nie wymieniaja go
                      z nazwy). Wiec jednak podlogowce.

Dzieki za wsparcie. Pozdrawiam,
                      hen(ryk)
                      ----------------------
                      • soso_soso Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 28.01.04, 12:03
                        Kolce beda w pudelku, nie ma obawy.

Copperhead - sprawa bez zmian. Ale to nie jest oryginal! Prawie jestem pewien.

Dociazac kolumn chyba nie trzeba. Evo 3 sa zreszta same w sobie dosc ciezkie,
                        ciezsze niz na to wygladaja :-) Jezeli jest komora na piasek to i owszem,
                        dobrze ja zapelnic, nie po brzegi. Ale w Evo 3 chyba nie ma. Na poczatek niech
                        wszystko sie dotrze a potem bedzie czas na kombinowanie i zabawy. Nowy sprzet
                        naprawde powinien sie ulozyc. A no trzeba przynajmniej kilku ladnych tygodni.
                        Kolumny wybrales swietne swoja droga.

pzdrw

soso
                        • heniek99 Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 28.01.04, 12:44
                          Dzieki Soso,
                          No to juz nie moge sie doczekac na te kolumny. Nardziej niz na tuner, o ktorym
                          tez dobrze sie wypowiadales.
                          Zmartwiony jestem tym copperheadem. Bede to musial wyjasnic ze sprzedawca. Ma
                          mi przywiezc jeszcze jeden do podlaczenia tunera. Teraz zwroce uwage na to co
                          mi daje.
                          Odezwe sie pewnie w przyszlym tygodniu jak podlacze kolumny.
                          hen(ryk)
                          ----------------------
                          • soso_soso Re: Rotel02 - Soso i Pacio - dzieki! 03.02.04, 06:23
                            Jak sprawy?

pzdrw

soso
                            • Gość: Dorota Re: Rotel 02 i porady Soso IP: *.w193-252.abo.wanadoo.fr 12.12.04, 12:39
                              Uwaznie studiuje tutaj wymiane opinii na temat konfiguracji Rotela i Twoje
                              podpowiedzi Soso. Czy zechcialbys to prosze zwerfikowac dla pomieszczenia 60 m
                              kw? Nie znam sie na sprzecie, ale chce sluchac jazzu, klasyki w duzym,
                              niezastawionym pokoju, dobrej muzyki z kims, kto slyszy lepiej niz ja. Przy
                              ograniczonym budzecie Twoj zestaw "brzmial" dla mnie kuszaco. Pewnie na Ruark
                              mnie nie nie stac, wiec coz w zamian?
                              Bede wdzieczna za mila podpowiedz z Danii
                              Pozdrowienia,
                              Dorota

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka