Dodaj do ulubionych

jak połączyć kompter z telewizorem LCD

28.04.07, 12:16
Mam pytanie czy ktoś moze wie jak połączyć laptopa z wyjściem tylko S-Video z
telewizorem który mozńa połączyć jedynie poprzez wejście HDMI ( nie przez
EUROZŁĄCZE !) tak aby telewizor służył jako ekran monitora i aby mozna było
oglądać filmy z kmputera w telewizorze ?
Ponoć inne telewizory mają możliwośc podłączenia przez EUROZŁACZE - neistety
ten Philips, który kupiłam takiej możłiwości nie ma na co radzę zwrócić uwage
przy zakupie bo jest to duże utrudnienie, ponieważ nikt w sklepeie nie wie
jak by to możńa było ze soba połaczyc
Obserwuj wątek
    • Gość: gyjk Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.136.112.* 28.04.07, 14:55
      a może ten tv ma jednak wejście component ? (czyli 3 gniazda cinch). wtedy
      może by się udało połaczyć to przejściówką d-sub (wyjscie monitorowe w
      laptopie) z wejściem komponentowym .
      • kobietaxyz Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 29.04.07, 13:24
        Wejście komponent to jest wejście z takich trzech dziurek złożone: czerownej,
        niebieskiej i zielonej ? Jeśli tak to telewizor je ma. Przejsciówka D- sub tez
        byłaby możłiwa do podłączenia. tylko co zrobić jak w instrukcji Philipsa pisze,
        że jedyne obsługiwane połaczenie jest porzez wejscie HD.
        Chyba najlepiej by było gdyby ktos wiedział jak przejśc w laptopie z wyjścia S-
        vido na DVI - bo jakby się to dało to później potzrebowałabym jedynie kabla
        łączącego DVI z HDMI w telewizorze.
        • Gość: cfv Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.136.112.* 29.04.07, 19:13
          nie ma przejściówki: svideo-DVI, ani svideo-HDMI. istnieją natomiast
          przejściówki od wyjścia monitorowego (d-sub) do komponent (czyli 3
          różnokolorowe okgagłe wtyczki)
          pozdrawiam!
          • kobietaxyz Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 29.04.07, 21:53
            Dzięki za informacje. Niestety sądze, że ten telewizor nie bedzie obsługiwal
            połaczenia przez wejście komponent, czyli te 3 wtyczki, bo w instrukcji pisze,
            ze jedynie przez HDMI, czyli muszę znaleźć przejście od d-sub do HDMI
            • tata1973 Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 30.04.07, 09:09
              Ja bym na Twoim miejscu nie do konca sugerowal sie tylko instrukcja, bo te w
              wiekszosci pisane sa za granica i nie zawsze sa "czytelne". Skoro masz gniazda
              cinch to na 99% sluza one do podlaczenia (czy to duzy problem sprawdzic co jest
              napisane obok tych gniazd?? kazde maja oznaczenie albo in albo out). W takiej
              sytuacji wystarczy Ci kabel s-video i audio z jednej strony a z drugiej cinch
              3x, sa to ogolnodostepne kable i kosztuja grosze...
              • Gość: sd Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.136.112.* 30.04.07, 11:58
                a tak naprawdę, teraz najważniejsze pytanie o te 3 wtyczki cinch :

ich kolory to : czerwony biały i żółty (mało prawdopodobne)

czy: czerwony , zielony i niebieski.

jeśli ten pierwszy zestaw kolorów, to możesz użyć przejściówki s-video-cinch

jeśli ten drugi zestaw kolorów, to jednak jest to normalene wejście komponent i
                możesz użyć przejściówki s-dub-component.

A najlepiej podaj model i producenta telewizora , to postaram się sprawdzić w
                internecie.
                pozdrawiam!
                • kobietaxyz Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 30.04.07, 17:32
                  telewizor to jest PHILIPS 32 PF 5331. W instrukcji podłączenia komputera
                  pisze: " Połączenie komputera jest możliwe tylko za posrednictwem złącza HDMMI?
                  DVI. Połączenie VGA nei jest obsługiwane"

Nie wiem co to jest połaczenie VGA.

Bardzo dużo się juz nauczyłam dzieki Waszym poradom. I tak na pewno wiem co już
                  mam:
                  - wejście Component w telewzorze w postaci 3 dziurek: czerowna, zielona,
                  niebieska.
                  - wyjście z laptopa:
                  a) S-VIDEO
                  b) D-SUB
                  Wyjcie D-sub ma dziurki czyli wymaga wtyczki z bolczykami

Teraz pasuje mi tylko znaleźć przejściówkę z D-SUB na DVI i kupić kabel łączący
                  DVI - HDMI. Problem w tym, że nei wiem czy ktoś już wymyślił taką przejściówkę
                  D-SUB/DVI. I czy ktos kiedykolwiek wypróbował czy takie połączenie funkcjonuje.

Szkoda, że sklepikarz nie poinformował, ze są takie trudności z podłączeniem
                  laptopa, a wręcz informował, ze jest to takie proste. Do tej pory kupiłam już
                  dwa kable (S-vide/s-video i S-video/EUROZŁACZE) i żaden z nich nie spełnił
                  oczekiwań, a w całym mieście nikt nie wiem jak zrobic to podłączenie.

• Gość: ccc Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 08:37
                    S-Video powinno wystarczyć, ale bez D-Sub/HDMI to i tak będzie kiepska jakość.
                    Zeby chodziło:
                    1. w większości przypadków telewizor MUSI być podłaczony kablem s-Video
                    2. Dopiero wtedy włączamy komputer.
                    W znanych mi przypadkach od razu widać ekran startowy, ale to nie musi być
                    wszystko.
                    Często trzeba jeszcze poszukać w ustawieniach karty grafiki. To wygląda bardzo
                    rożnie, zależnie od typu grafiki zastosowanej w komputerze.
                    Miałem kiedyś Dell'a, który wymagał:
                    1. Swojej SPECJALNEJ wtyczki S-Video, ktora wyglądał normalnie, ale miała
                    tajemnicze połaczenia wewnątrz.
                    2. Włożenia jej przed załączeniem komputera

Najlepiej dowiedziec się u producenta notebooka jakie czynności magiczne należy
                    wykonać żeby to zadziałało.

• Gość: eurozłącze Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.tpnet.pl 19.05.07, 12:50
                    Niezły numer bo w instrukcji do tego modelu są jak byk dwa eurozłączą ;-)

www.p4c.philips.com/files/3/32pf5331_12/32pf5331_12_dfu_pol.pdf strona 6

Jak ich naprawdę nie ma to go chyba trzeba reklamować :-)
                    • Gość: jax wystarczy kabel S-VIDEO IP: *.eranet.pl 27.05.07, 13:54
                      Jest wyjście w laptopie i wejście w LCD.
              • kobietaxyz Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 30.04.07, 17:36
                te trzy dziurki mają napisy: Pr Pb Y
                • Gość: df Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.136.112.* 30.04.07, 19:06
                  walka ze sprzedawcami jest trudna, ale TEORETYCZNIE masz prawo oddać sprzęt.
                  Agrument: "niezgodneość towaru z opisem" (nawet ustnym). Jeśli sprzdawca
                  zapewniał, że połączysz tv z laptopem, to... niech to zrobi, albo odda
                  pieniądze.

w praktyce będzie to bardzo trudne. Jeśli się uprzesz, to proponuję kontakt z
                  sądem polubownym przy federacji konsumentów.
                  • Gość: gf Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.136.112.* 30.04.07, 19:17
                    www.smarthome.com/777060.html -powinno zadziałać

aukcja.onet.pl/show_item.php?item=189311258 -nie zadziała
                    • kobietaxyz Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 03.05.07, 21:25
                      to co ma zadzialac jest zbyt drogie i pewnie na drugim koncu swiata, ciagle mam
                      nadzieje,ze jest jakies prostsze rozwiazanie
                      • Gość: fghh Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.136.112.* 04.05.07, 10:07
                        >>>ciagle mam
                        >
                        > nadzieje,ze jest jakies prostsze rozwiazanie<<<

tak, istnieje prostsze rozwiązanie: kup odtwarzacz DVD z wyjściem komponentowym
                        pozdrawiam!
                      • krzysiek1042 Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 04.05.07, 10:39
                        a np to ??? www.proline.pl/shop.php?prodid=PRZEJ+DVI+DSUB
                        • kobietaxyz Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD 04.05.07, 22:14
                          ale to nie w tą strone ma działać - ma przerabiać z d-sub na DVI
                          • Gość: wazx Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 18:49
                            Czy już połączyłeś laptopa z telewizorem
                          • Gość: ... Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 12:38
                            Nie przerobisz DSUB na DVI. Mozliwe jest zwykly podlaczenie panela LCD z
                            wejsciem DVI do gniazda DSUB, ale tylko dlatego, ze przez DVI moga podrozowac
                            obok siebie sygnaly analogowy i cyfrowy, a wiekszosci paneli jest w stanie
                            obsluzyc rowniez sygnal analogowy. DSUB da ci wylacznie sygnal analogowy, a
                            przejsciowka "opakuje" ten sygnal we wtyczke DVI, ale nadal bedzie to format
                            analogowy. Do HDMI potrzebujesz danych cyfrowych. Twoj laptop nie ma po prostu
                            zadnych wyjsc cyfrowych, wiec zapomnij o podlaczeniu go jakimkolwiek kablem z
                            wejsciem HDMI w swoim telewizorze. Po prostu nie ma takiej mozliwosci i juz.

Potrzebujesz kabla laczacego albo wyjscie DSUB, albo wyjscie SVIDEO z tymi
                            trzema kolorowymi gniazdami composite. Najlepiej przejdz sie do jakiegos sklepu
                            elektronicznego i popytaj o takie kable. Tylko wczesniej sprawdz, co dokladnie
                            masz w laptopie, czy to jest svideo 4 czy 7 (policz dziurki).

Jesli mieszkasz w Warszawie to dobrym miejscem jest pawilon z przeroznymi
                            kablami na Warszawskiej Gieldzie Elektronicznej, w przejsciu podziemnym pod
                            GUSem w al. Niepodleglosci. Znajduje sie on w korytarzu prowadzacym na
                            przystanek tramwajowy w strone centrum.
                            • Gość: tszymanski Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.cnb.com.pl 13.05.07, 12:57
                              Dobry głos, mniej więcej to samo chciałem napisać

> Nie przerobisz DSUB na DVI.
                              Wyżej pokazana przejściówka zdawałaby się sugerować coś innego, ale to układ
                              aktywny i jak widać drogi, który przerabia sygnał analogowy na cyfrowy (ze
                              stratą na jakości w stosunku do w pełni cyfrowego obrazu, więc nie warto -
                              zwłaszcza że telewizor zrobi to samo "za darmo" :))
        • Gość: Edu Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.adsl.highway.telekom.at 20.05.07, 14:52
          Dziurke to Ty masz, w terminologii technicznej nazywa sie to OTWÓR

Pozdrawiam!
    • Gość: x? Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 212.2.100.* 11.05.07, 23:28
      Komus sie to udalo:
      hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=11180
      • Gość: xfgh Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: 195.8.217.* 13.05.07, 18:00
        ponawiam apel: jeśli to całe zawracanie głowy tylko po to, żeby oglądać filmy
        dvd, to lepiej kupić najtańszy odtwarzacz dvd i divX za 120zł z wyjściami
        komponentowymi (2x cinch - czerwony, zielony i niebieski)
        pozdrawiam!
    • o90 marsz do garow 14.05.07, 00:16
      marsz do garow !!!

po co babie telewizor w kuchni
      bedzie sie tylko rozpraszac

gary pucowac a nie laptopy podlaczac
      • smallwoodek Re: marsz do garow 14.05.07, 01:03
        jak się za długo samemu na latarni siedzi to się to potem na mózg rzuca...
        • o90 proste rozwiazanie 18.05.07, 15:52
          nie siedz. chyba ze masz rozkaz. nie bedzie Ci sie rzucac.
      • Gość: gość 2 Re: marsz do garow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:33
        Jesteś bezmózgowiec
    • Gość: tom Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.chello.pl 19.05.07, 00:44
      To jest specyfikacja ze strony philipsa
      http://www.consumer.philips.com/consumer/catalog/tree/pl/pl/consumer/tv_gr_pl_consumer/flat_tv_ca_pl_consumer/lcd_large_30_40_su_pl_consumer/ce/_productId_32PF5331_12_PL_CONSUMER/_activeTab_specifications/P%C5%82aski_telewizor_panoramiczny+32PF5331_12?proxybuster=U0TXZWKS2L3D3J0RMRCSHQVHKFSESI5P
      i tu napisali ze jest lacze scart czyli euro. Moze trzeba poszukac lepiej :)
    • Gość: xxxx Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.akron.net.pl 19.05.07, 10:19
      Kup se przejściówke hdmi na s-video
    • Gość: wielki boss Re: jak połączyć kompter z telewizorem LCD IP: *.nvn.metro.digiweb.ie 21.05.07, 01:43
      tym samym kablem co do monitora, a jak w TV nie masz tego wejścia to jeste
      specjalna końcówka co to robi napisz do mnie colin.mcrae@gazet.pl to będzie
      więcej pozdro 600
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka