Dodaj do ulubionych

blacha permalojowa; proszę o pomoc

21.07.03, 15:16
czy ktoś może wie czy taka blacha jest w ogóle gdzieś do dostania??
(najlepiej w Warszawie). chodzi o ekranowanie monitora który ma niestabilny
obraz i na który działa pole elektromagnetyczne. dzwonię po różnych sklepach
i pojęcia o jej istnieniu nie mają... czy ktoś z Was się w ogóle spotkał z
taką blachą??? na forum "komputery" nie ma odzewu.. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • eech Re: blacha permalojowa; proszę o pomoc 21.07.03, 15:30
      .. a jeżeli nie słyszeliście o takiej blasze to może moglibyście mi poradzić w
      jaki sposób jej szukać - przez biuro numerów i panoramę firm jakoś nie udało mi
      się znaleźć, w wyszukiwarkach po wpisaniu tego terminu też nic nie ma oprócz
      definicji, może jakieś forum specjalistyczne znacie na którym ew. ktoś coś by
      mi poradził..?? pozdrawiam
      • Gość: Ing. elec. Re: blacha permalojowa; proszę o pomoc IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 15:43
        Takimi blachami dysponuja min. firmy prodkujace transformatory.

Jednakze w tym zastosowaniu wspaniale sprawdza sie zwykla, miekka, nie za
        cienka blacha zelazna. Moze byc roeniez transformatorowa. Jesli nawet wezmiesz
        dwie warstywy (choc watpie, aby bylo konieczne), i tak bedzie znacznie taniej.

Natomiast stale utwardzane albo szlachetne nie nadaja sie.

Z urlopowym pozdrowieniem

I.
    • Gość: Rafał Re: blacha permalojowa; proszę o pomoc IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 16:33
      A co to za monitor i czy aby zabieg z jego ekranowaniem jest opłacalny ????
      Bo jeśli zamierzasz zabudować elektronikę i kineskop w rodzaj metalowej
      koszulki ( tak jak w sprzęcie klasy profesjonalnej ) to musisz pamiętać o
      chłodzeniu i stabilności mechanicznej całości. A to trochę pracochłonne. Zrób
      na początek eksperyment z kawałkiem blachy konstrukcyjnej, np. ocynkowanej
      dachowej.
    • eech do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 17:09
      dzięki za odzew. monitor to Sony G420 19". właśnie rozmawiałem z jedną osobą z
      firmy którą znalazłem w internecie i która zjamuje się ekranowaniem
      elektromagnetycznym permalojem, czyli właściwie tym o co mi chodzi. tyle że oni
      mogliby tylko jeżeli bym przywiózł rozebrany monitor pomalować permajolem od
      środka obudowę. a że monitor jest prawie nowy (7 miesięcy) i na gwarancji więc
      jakbym zaczął go rozmontowywać to pewnie bym tę gwarancję stracił. robią też
      takie zewnętrzne obudowy tyle tylko że taka obudowa by kosztowała parę tysięcy
      złotych - więc to bez sensu. próbowałem przykładać do boków blachę aluminiową
      grubości 2mm - i co prawda likwiduje ona mi nieco odbarwienia na ekranie, które
      pojawiają się na skutek tego pola, ale nie pomagają na przesuwanie się obrazu w
      lewo i w prawo (o jakieś 2mm), nieregularnie, co kilka sekund - a to jest nie
      do zniesienia.. owinąłem też porządnie folią aluminiową i też to nic nie daje.
      a z tym chłodzeniem i stabilności to racja - dlatego też już nie wiem co z tym
      robić. pozdrawiam.

p.s. czy blacha żelazna ma lepsze właściwości jeśli chodzi o "pochłanianie"
      pola elektromagetycznego od blachy aluminiowej??
      p.s.2 jak przykładam tę blachę do boków to chyba powinienem ją jakoś uziemić -
      jak to zrobić "domowym" sposobem??
      p.s.3 ing. elec. - miłego urlopu :)
      • Gość: Rafał Re: do Ing. elec. i Rafała IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 17:26
        Blacha aluminiowa nie nadaje się !!!! Żadne uziemianie nie pomoże. ( Spróbuj
        potraktować aluminium magnesem:) )
        Domyślam się , że monitor zastosowany jest w do jakiegoś profesjonalnego
        zastosowania - może estetyka konstrukcji nie ma tu większego znaczenia ???
        Jeśli tak , to spróbuj zainstalować go w jakiejś stalowej szafce , lub na
        regale z metalowymi płytami ( pamiętaj o chłodzeniu !!! ). Obudowywanie
        monitora w blachy uważam za nienajlepszy pomysł.

Monitory Sony z seri E(np 520) posiadają ekranowaną konstrukcję - może jesteś w
        stanie wymienić na taki ???
        • eech Re: do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 18:20
          Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Blacha aluminiowa nie nadaje się !!!! Żadne uziemianie nie pomoże. ( Spróbuj
          > potraktować aluminium magnesem:) )

...a ja tu blache aluminiową kołowałem, zamówiłem 4 arkusze 50x50 gr. 2cm,
          jeździłem po nią na 2 koniec miasta i potem przykładałem do monitora jak ten
          frajer...:) ale najśmieszniejsze jest to że ten spec od ekranowania o którym
          pisałem wcześniej sam mi najpierw poradził żebym owinął monitor folią
          aluminiową.. :)

> Domyślam się , że monitor zastosowany jest w do jakiegoś profesjonalnego
          > zastosowania - może estetyka konstrukcji nie ma tu większego znaczenia ???

nie ma żadnego znaczenia estetyka - mogłbym go nawet owinąć w bawełnę jeśli by
          mi to zliklidowało to wkurzające przesuwanie obrazu

> Jeśli tak , to spróbuj zainstalować go w jakiejś stalowej szafce , lub na
          > regale z metalowymi płytami ( pamiętaj o chłodzeniu !!! ).

co prawda szafki metalowej żadnej nie mam, ale będę kombinował - niezły pomysł.
          a powinienem ją jakoś uziemieć?? jeśli tak to jak? czy np. jakimś stalowem
          drutem połączonym np. z kaloryferem - może tak?

> Obudowywanie
          > monitora w blachy uważam za nienajlepszy pomysł.

..no chyba że by się zrobiło jakieś specjalne otwory na wentylacje itd.. ale
          chrzanienie się straszne - szafka lepsza - można coś położyć w dodatku na niej.
          zobaczę, może zrobi mi jakiś ślusarz ("na wymiar" zostawiając miejsce na
          swobodny przepływ powietrza) albo jeszcze gdzieś indziej poszukam.
          >
          > Monitory Sony z seri E(np 520) posiadają ekranowaną konstrukcję - może jesteś
          w
          >
          > stanie wymienić na taki ???

nie wiedziałem że seria E ma różniąca się na korzyść konstrukcję. niestety
          mojego nie ma szans wymienić - próbowałem. monitor jest sprawny - tzn. np. w
          serwisie - w zupełnie innym miejscu W-wy działa bez zarzutu.

dzięki za rady i pozdrawiam

• Gość: Rafał Re: do Ing. elec. i Rafała IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 18:30
            Napisz coś więcej o okolicznościach lokalnych. Co to za miejsce i co generuje
            zakłócenia elektromagnetyczne ??? Z której strony dochodzą ? Bo może już stolik
            metalowy z IKEI rozwiąże twoje problemy ... Uziemienie - może i pomoże , a już
            na pewno nie zaszkodzi !
        • eech Re: do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 18:29
          tak w ramach ciekawostki, bo sam o istnieniu tej blachy permalojowej
          dowiedziałem się parę dni temu:

Permaloj, permalloy, stop żelaza (17-55%) z niklem (45-79%), niekiedy z
          dodatkiem molibdenu (maksymalnie do 4%), stosowany jako materiał magnetycznie
          miękki, tj. łatwo ulegający namagnesowaniu nawet w słabym polu magnetycznym, w
          przypadku zaś nieobecności pola magnetycznego tracący namagnesowanie niemal
          całkowicie.

p.s. tak się zastanawiam, może jakbym tę szafkę stalową skołował to może by tym
          permajolem ją pomalować.. ale najpierw trzeba zobaczyć czy w ogóle to coś da.
          pozdr.
          • eech Re: do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 18:30

> czy w ogóle to coś da.

tzn. ta szafka stalowa
          • Gość: Rafał Re: do Ing. elec. i Rafała IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 18:33
            Co do farb z zawiesiną permaloju , to jestem sceptycznie nastawiony - nie
            sądzę , żeby były skuteczne. ( Oczywiście , mogę się mylić .... )
            • eech Re: do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 18:54

> Co do farb z zawiesiną permaloju , to jestem sceptycznie nastawiony - nie
              > sądzę , żeby były skuteczne. ( Oczywiście , mogę się mylić .... )

a z tym uziemieniem szafki stalowej to myślisz że zwykły drut stalowy połączony
              jakoś z 1 strony do szafki a z 2 do kaloryfera to byłoby ok? a może jakoś
              inaczej? bo w każdym razie żeby to miało sens to chyba trzeba będzie ją
              uziemić, nieprawdaż?
              • Gość: Rafał Re: do Ing. elec. i Rafała IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 19:09
                Z uziemieniami bywają problemy. Mianowicie nie zawsze kaloryfer czy inny kran
                są dobrze połączone z gruntem. Poza tym w pewnych okolicznościach ( związanych
                głównie z pomysłowością rodaków w zakresie omijania punktów pomiaru zużycia
                energii ), może się znaleść pod potencjałem zdecydowanie wyższym od zerowego -
                częste zjawisko np. w blokach z mieszkaniami komunalnymi. Możesz spróbować , bo
                okoliczności miejsca pobytu twojego monitora cały czas nie są nam znane. Może
                coś to da ! Prywatnie polecam rurę wodociągową.
                Na 90% jednak samo ustawienie monitora w stalowej szafce przyniesie więcej
                pozytywnych skutków , niż jej dalsze uziemianie.
            • eech Re: do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 19:10
              odnośnie pyt. o okliczności lokalne - to dziwna sprawa. nie bardzo wiadomo skąd
              to pole jest, w każdym razie działa na komputery w obrębie co najmniej 50m
              (znajomi którzy mieszkają kilka kamienic dalej też się skarżą). a już jakieś
              500 m dalej jest ok - znajomy podłączył źle działający monitor kilka ulic dalej
              i było wszystko w porządku. zresztą pisałem jakiś czas temu o tym na wątku na
              forum "komputery" no ale jeszcze jak widzisz nie udało się rozwiązać sprawy...
              jeśli miałbyś chwilę to wszystko tam dokładniej opisałem:

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=34&w=6828485&a=6828485&v=2&strona=0

pozdr.

• Gość: Rafał Re: do Ing. elec. i Rafała IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.07.03, 19:23
                No , rzeczywiście - skomplikowana sprawa . ciekawe , czy to nie jest wpływ np.
                podstacji zasilającej trakcję tramwajową.
                Moja rada :
                a. Wykombinować arkusz stalowej blachy o rozmiarach np. 150x150cm ( to tylko
                propozycja - mogą być inne wymiary lub kilka kawałkow.. ) i położyć pod
                monitor - może nawet na podłodze , pod dywanem - poeksperymentować z
                ustawieniem. Możesz poprobować z uziemianiem.
                b. jeżeli efekty będą satysfakcjonujące - zostawić , a jeżeli nie - gustowna ,
                stalowa szafeczka , która otoczy monitor z dużym prawdopodobieństwem załatwi
                sprawę .
                • eech Re: do Ing. elec. i Rafała 21.07.03, 19:35

> No , rzeczywiście - skomplikowana sprawa . ciekawe , czy to nie jest wpływ
                  np.
                  > podstacji zasilającej trakcję tramwajową.
                  > Moja rada :
                  > a. Wykombinować arkusz stalowej blachy o rozmiarach np. 150x150cm ( to tylko
                  > propozycja - mogą być inne wymiary lub kilka kawałkow.. ) i położyć pod
                  > monitor - może nawet na podłodze , pod dywanem - poeksperymentować z
                  > ustawieniem. Możesz poprobować z uziemianiem.
                  > b. jeżeli efekty będą satysfakcjonujące - zostawić , a jeżeli nie -
                  gustowna ,
                  > stalowa szafeczka , która otoczy monitor z dużym prawdopodobieństwem załatwi
                  > sprawę .

ok, będę próbować tak jak radzisz, no i zobaczymy czy coś to pomoże. dam znać
                  jakie są rezultaty. pozdrawiam
    • eech do Rafała; blacha stalowa 22.07.03, 12:21
      okazało się że ta blacha którą wcześniej skołowałem, tzn. ta gr. 2mm 50x50cm i
      o której myślałem że jest aluminiowa - jednak to jest blacha stalowa! -
      przyłożyłem magnez i przyciąga (zresztą z aluminium też sprawdzałem -
      faktycznie nie przyciąga magnezu). niestety jak wcześniej pisałem jak
      przykładam ją do boków monitora i pod monitor to nie pomaga mi na to
      przesuwanie się obrazu. no ale może powinienem jednak jakoś uziemić tę blachę..
      no nie wiem. i może jednak pomalować ją tym permalojem.. - w sumie co mi
      szkodzi. jeśli miałbyś jakiś jeszcze pomysł co z tym zrobić to chętnie
      posłucham. pozdrawiam
      • Gość: Rafał Re: do Rafała; blacha stalowa IP: *.int.warszawa.sint.pl 22.07.03, 13:21
        50x50 to dość mały kawałek . Rezultat nie będzie optymalny , bo cały monitor
        należy zabezpieczyć przed zakłóceniami elektromagnetycznymi. W tym przypadku
        zakłócenia przedostają się bokami. Wydaje mi się , że optymalna powierzchnia
        dla monitora 19" to ok 150x150 POD MONITOR ! Przy tak dużym arkuszu możesz
        ustalić kierunek , z którego generowane są zaburzenia. Uziemienie - próbuj...
        może coś da !!! Czy używałeś może filtra sieciowego posiadającego szynę do
        uziemienia ?
        Tak na marginesie - magneZ i magneS - to jednak pewna subtelna różnica :)
        • eech Re: do Rafała; blacha stalowa 22.07.03, 16:06

> 50x50 to dość mały kawałek . Rezultat nie będzie optymalny , bo cały monitor
          > należy zabezpieczyć przed zakłóceniami elektromagnetycznymi. W tym przypadku
          > zakłócenia przedostają się bokami. Wydaje mi się , że optymalna powierzchnia
          > dla monitora 19" to ok 150x150 POD MONITOR ! Przy tak dużym arkuszu możesz
          > ustalić kierunek , z którego generowane są zaburzenia. Uziemienie - próbuj...
          > może coś da !!! Czy używałeś może filtra sieciowego posiadającego szynę do
          > uziemienia ?
          > Tak na marginesie - magneZ i magneS - to jednak pewna subtelna różnica :)

spróbuje podstawić zatem te moje 4 kawałki 50x50cm jak mówisz pod monitor (choć
          ciekawi mnie dlaczego akurat pod - przecież to pole chyba może mieć źródło
          gdzieś kompletnie z boku) - 150x150cm to to nie będzie no ale zobaczę i dam
          znać. nie wiem czy to masz na myśli ale listwę z filtrem antyzakłóceniowym
          probowałem - nic nie dało. mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym filtrze
          sieciowym z szyną do uziemienia? czy to przypadkiem nie chodzi o listwę z
          filtrem antyzakłóceniowym?? - bo jeśli tak to taką listwę wypróbowałem - nic
          nie pomogło.
          a z magneSem to racja..- czego to się "człowiek" nie dowiaduje..:-)
          dzięki, pozdr.
          • Gość: Rafał Re: do Rafała; blacha stalowa IP: *.int.warszawa.sint.pl 22.07.03, 16:30
            Listwa zasilająca ,jaką mam na myśli , oprócz filtrowania napięcia zasilającego
            ( głównie eliminacji małych przepięć , odfiltrowywania częstotliwości RF )
            powoduje , że elementy "masy" komputera i osprzętu są automatycznie pod
            potencjałem gruntu. Zdarza się bowiem ( często !!!!), że tanie , chińskie
            zasilacze pecetów przepuszczają niepożądane składowe sieciowe na obudowę.
            Powoduje to czasem ( zwłaszcza , kiedy do komputera dopięte jest mnóstwo
            peryferiów ) , że np. monitory dają drgający obraz , albo maszyna
            niespodziewanie się restartuje. Zacisk "ground" takiej listwy łączy się np. z
            rurą wodociągową. Czasem to pomaga. (Często używam tu określenia "czasem ,
            eksperymentuj" , ponieważ skala opisywanych przez ciebie zjawisk wymyka się
            jednoznacznym definicjom , a oprócz wiedzy potrzebna jest jeszcze intuicja i
            odrobina szczęścia.)

Klasyczna listwa za np. 50 zł niewiele tu pomaga - zawiera w sobie jedynie
            prosty filtr i bezpiecznik.
          • Gość: Rafał Re: do Rafała; blacha stalowa IP: *.int.warszawa.sint.pl 22.07.03, 16:33
            eech napisał:

> ciekawi mnie dlaczego akurat pod - przecież to pole chyba może mieć źródło
            > gdzieś kompletnie z boku)

W to akurat wątpię - chyba , że sąsiad przez ścianę zabawia się spawarką lub
            eksperymentuje z piecem odlewniczym....
            • eech Re: do Rafała; blacha stalowa 23.07.03, 18:41
              podłożyłem te moje 4 kawałki blachy pod monitor - niwelują dość znacząco te
              odbarwienia które mi się pojawiają natomiast zupełnie nie pomagają na to co
              najbardziej chciałbym zlikwidować - czyli to przesuwanie się obrazu w lewo i w
              prawo. zastanawiam się czy skoro ta blacha pomaga na te odbarwienia a nie
              pomaga na to przesuwanie się obrazu to czy nie jest to przypadkiem dowód na to
              że to że jednak to nie jest kwestia jakiegoś pola, że na to przesuwanie się
              obrazu mają jednak wpływ jakieś inne czynniki. no ale może jednak też może być
              tak że taka blacha pomaga na 1 objaw niekorzystnego działania pola ale
              niekoniecznie na zupełnie inny? pojęcia nie mam. acha - i przesuwałem po tej
              blasze monitor w lewo i prawo, wprzód i w tył żeby stwierdzić czy może w
              którymś miejscu jest trochę lepiej - ale niestety wszędzie równie źle..

jeszcze mam pytanie w związku z tym filtrem sieciowym o którym pisałeś
              wcześniej - czy jeżeli będę szukał po sklepach, giełdach itd. "filtra
              sieciowego posiadającego szynę do uziemienia" to czy sprzedający powinni
              zrozumieć o co chodzi, czy też to się fachowo może jakoś inaczej nazywa?
              pozdrawiam.
              • Gość: Rafał Re: do Rafała; blacha stalowa IP: *.int.warszawa.sint.pl 24.07.03, 15:34
                Wiele wskazuje , że jest to jakieś silne elektromagnetyczne oddziaływanie
                impulsowe. Źródło to zapewne trakcja tramwajowa. Myślę , że ustawienie monitora
                w stalowej szafce jest coraz bardziej prawdopodobne. Przejrzałem twój wątek na
                innym forum i wiele wskazuje na to , że zasilanie jest dobre i listwa z
                zaciskiem ( lub szyną ) uziemiającym niewiele pomoże . Bo zakładam , że jakość
                zerowania w kontakcie z którego korzystasz jest dobra. ( i dodam farmazon -
                wszystkie elementy zestawu zasilane są z tej samej listwy sieciowej i
                wykorzystują bolec zerujący !!!! ).
                • eech Re: do Rafała; blacha stalowa 24.07.03, 16:11

> Wiele wskazuje , że jest to jakieś silne elektromagnetyczne oddziaływanie
                  > impulsowe. Źródło to zapewne trakcja tramwajowa. Myślę , że ustawienie
                  monitora
                  >
                  > w stalowej szafce jest coraz bardziej prawdopodobne. Przejrzałem twój wątek
                  na
                  > innym forum i wiele wskazuje na to , że zasilanie jest dobre i listwa z
                  > zaciskiem ( lub szyną ) uziemiającym niewiele pomoże . Bo zakładam , że
                  jakość
                  > zerowania w kontakcie z którego korzystasz jest dobra. ( i dodam farmazon -
                  > wszystkie elementy zestawu zasilane są z tej samej listwy sieciowej i
                  > wykorzystują bolec zerujący !!!! ).

dzięki za odp.
                  no ale skoro ta podłożona blacha jak pisałem wcześniej nic na to przesuwanie
                  się obrazu nie pomogła, nawet minimalnej poprawy nie stwierdziłem, to mimo
                  wszystko myślisz że jest sens się "chrzanić" z tą stalową szafką?? no ale z 2
                  drugiej strony co mi tam.. poszukać na pewno nie zaszkodzi.. no i mógłbym
                  wreszcie próbować jakoś uziemić tę blachę - szafkę można by jakoś obwiązać
                  drutem i połączyć ten drut z jakąś rurą. a co do jakości zerowania to jest na
                  pewno dobra - był u mnie elektryk i sprawdzał. pozdrawiam

p.s. acha i zastanawia mnie Twoja teza że źródłem tego pola jest trakcja
                  tramwajowa - moje okna co prawda wychodzą na ulice z tramwajami, ale z kolei
                  ci sąsiedzi o których pisałem że też mają ten sam problem z monitorami
                  mieszkają jednak dużo dalej od torów tramwajowych niż ja, przy równoległej
                  uliczce do tej mojej dużej - tak więc ich mieszkania są oddalone w linii
                  prostej od torów tramwajowych o dobre 200m, i na dodatek są "osłonięci" zwartą
                  pierzeją budynków (w tym i moim). czy jest więc możliwie żeby pole od trakcji
                  tramwajowej miało aż tak silne oddziaływanie..? inna sprawa że te odbarwienia
                  które mi się pojawiają na ekranie pojawiają się tuż przy boku który jest
                  bliżej właśnie bliżej tej ulicy z tramwajami.. - to by potwierdzało Twoją
                  tezę.
                  • Gość: Rafał Re: do Rafała; blacha stalowa IP: *.int.warszawa.sint.pl 24.07.03, 16:32
                    W celu uziemienia szafki należy połączyć ją w niezawodny sposób .
                    Wykluczam "oplątywanie drutem".
                    Czy telewizor w tym samym mieszkaniu ma prawidłową biel ???
                    Myślę , że rozsądnie postąpisz , jeżeli wytropisz źródło tej anomalii i
                    zażądasz jej usunięcia. Możesz złożyć skargę do rejonowego oddziału Urzędu
                    Regulacji Telekomunikacji ( dawny PAR ), lub Wydzialu Ochrony Środowiska w
                    Urzędzie Gminy. Może to podstacja trafo, jakaś przestarzała klimatyzacja albo
                    zwariowany krotkofalowiec ????
                    A jak się zachowuje kompas ????
                    • eech Re: do Rafała; blacha stalowa 24.07.03, 20:39

> W celu uziemienia szafki należy połączyć ją w niezawodny sposób .
                      > Wykluczam "oplątywanie drutem".
                      > Czy telewizor w tym samym mieszkaniu ma prawidłową biel ???
                      > Myślę , że rozsądnie postąpisz , jeżeli wytropisz źródło tej anomalii i
                      > zażądasz jej usunięcia. Możesz złożyć skargę do rejonowego oddziału Urzędu
                      > Regulacji Telekomunikacji ( dawny PAR ), lub Wydzialu Ochrony Środowiska w
                      > Urzędzie Gminy. Może to podstacja trafo, jakaś przestarzała klimatyzacja albo
                      > zwariowany krotkofalowiec ????
                      > A jak się zachowuje kompas ????

no no, zastanowię się nad tymi skargami, może jutro podzwonię się podowiadywać -
                      w końcu rzeczywiście zamiast się chranić z jakimiś drutami, blachami, jakimś
                      permajolem najlepiej było by zwalczyć to dziadostwo. no ale to swoją drogą, bo
                      zanim ew. jakiś skutek by był tych działań to mi pewnie komp. padnie ze
                      starości. także równocześnie pozostanę może jeszcze trochę przy
                      tych "eksperymentach" z blachą itd... biel na ekranie telewizora ma lekkie
                      odbarwienia przy krańcach, żółtowo-zielonkawe, ale pojęcia nie mam czy to nie
                      jest przyapdkiem kwestia tego że ten telewizor jest po prostu stary i w ogóle
                      już kolorystyka siada nieco; a kompas któremu się przed chwilą przyglądałem
                      zachowuje się normalnie, tzn. nic nie drga, wskazówka wskazuje stabilnie
                      kierunki świata. pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka