Dodaj do ulubionych

Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow?

IP: *.daxnet.no 10.09.03, 18:54
kogo nie pytam to sie dziwi, a ja slysze wyraznie wysokoczestotliwosciowy
pisk telewizorow.. A juz najgorzej jest w sklepie z telewizorami... :)
Jedyny, ktorego nie slyszalem, to 100Hz Panasonic. Czy to jest cecha
telewizorow 100 hercowych?
No niechze sie ktos znajdzie, kto rowniez to slyszy, bo pomysle, ze to lekkki
moj obled...
:)
Obserwuj wątek
    • andrzejmierzejewski Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 10.09.03, 21:19
      gdy miałem jeszcze ok. 14 lat, to słyszałem pisk, gdy sąsiad za ścianą włączał
      swój telewizor, nawet, gdy nie słyszałem fonii (a to było w solidnym ceglanym
      budynku). później przeszedłem zapalenie ucha, w liceum na PO strzelałem z kbks -
      i od tej pory piszczy mi w obojgu uszach na stałe.
    • rafalkl Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 10.09.03, 22:20
      też słysze pisk telewizorów, mam właśnie Panasonica 16:9 100Hz i piszczy jak
      jasna cholera :-( pisk jest silniejszy lub słabszy w zależności od treści
      obrazu, nie mam zamiaru tego tak zostawić, będę gnębił serwis tak długo aż mi
      to zlikwiduje
      • Gość: Krzych Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.itpp.pl 13.09.03, 10:41
        rafalkl napisał:

> też słysze pisk telewizorów, mam właśnie Panasonica 16:9 100Hz i piszczy jak
        > jasna cholera :-( pisk jest silniejszy lub słabszy w zależności od treści
        > obrazu, nie mam zamiaru tego tak zostawić, będę gnębił serwis tak długo aż mi
        > to zlikwiduje

Też mam to samo w Panasoniku, ale piszczą wszystkie telewizory, im większy tym
        mocniej. A jak kolega coś wymyśli, to myślę że się podzieli wiadomościami.
    • Gość: pk Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.chello.pl 10.09.03, 23:43
      slysze... ktos pisal ze to jest kolo 15.6 kHz, ja slysze do ok. 17-18 kHz w
      tescie nieformalnym: SoundBlaster+CoolEdit+Sennheiser :).

Ale na 100Hz sie nie sprawdzalem.
    • Gość: er Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.artnet.net.pl / 192.168.10.* 11.09.03, 10:47
      jest to naturalna przypalosc telewizorow . ja je slysze . moja zona nie :)
      • Gość: dfg Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: 195.245.217.* 31.10.03, 16:06
        w 10-letnim philipsie 50Hz słyszałem. W 3-letnim philipsie 100Hz- nie słyszę
    • Gość: Karol_K Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.cc.columbia.edu 13.09.03, 15:21
      Ja jak byłem młodszy to zdarzało mi się słyszeć.
      Okropny syk, nie do wytrzymania.

Byłem kościelnym ministrantem na kolendzie
      i raz weszliśmy do starszej pani,
      u której stał włączony (bez fonii ani wizji) telewizor,
      syczący tak przeraźliwie, że chciałem uciekać.

Wytrzymałem dzielnie do końca.
      Potem zapytalem kolegę - ministranta, czy słyszał.
      Zdziwił się o co mi chodzi.

Pozdrawiam
    • Gość: Dimental Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.nitka.net.pl 13.09.03, 22:48
      Ja też słyszę. Ale potem (jak o tym konkretnie nie myślę) już nie zwracam uwagi.
      Chyba mózg z czasem zaczyna to olewać. Ale rzeczywiście pisk rodem z filmów o
      tajnej radzieckiej broni. Inni których pytam nie słyszą. Chyba mam wzmocnienie
      sygnału o tej częstotliwości :D
      Yo
    • Gość: absynent Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.freeway.pl 16.09.03, 21:15
      hej, ktoś kiedyś napisał, że to piszczy ferryt w transformatorze wysokiego
      napięcia i nie wróży to dobrze. Ja mam philipsa 25', niestety ale składanego w
      polsce i nie dość, że zepsuł się już 2 razy, a majster mówi - panie, normalne,
      włożyli nie te części (!) - jakieś za słabe tranzystory przełączajce itp to
      jeszcze teraz przy odpaleniu piszczy jak jasna cholera i przechodzi mu dopiero
      po kilku- kilkunastu ciosach w obudowę. Ludzie, nie kupujcie rzeczy składanych
      w polsce!!!
      • azm2 Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 16.09.03, 22:34
        trafo odchylania poziomego i 15625 Hz.
        chyba dobrze mówię?
        • Gość: x15 Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.acn.waw.pl 17.09.03, 01:35
          A 100Hz jest to 2x wiecej czyli ok 30kHz, dlatego nie slychac
        • Gość: ocean22 Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.freeway.pl 17.09.03, 15:35
          No dobra, ale co można zrobić z takim piszczącym transformatorem domowym
          sposobem? Gdzie co zakleić, albo wlać ;-) A może przysypać piaskiem?
          • Gość: Ing. elec. Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: 212.6.124.* 17.09.03, 16:55
            Gość portalu: ocean22 napisał(a):

> No dobra, ale co można zrobić z takim piszczącym transformatorem domowym
            > sposobem? Gdzie co zakleić, albo wlać ;-) A może przysypać piaskiem?

W handlu fachowym i punktach specjalistycznych mozna dostac specjalny spray do
            wyciszania transformatorow.

Nie nalezy natomiast stosowac kleju na goraco, bo te elementy sa gorace.

Uwaga przy aplikacji: wylaczyc sprzet, wyjac wtyczki z gniazdek, przed
            wlaczeniem pozwolic dobrze wyschnac, ew. trzeba uzyc kilku warstw po dobrym
            wyschnieciu poprzedniej.

Pozdr.

I.
          • Gość: tomek Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: 195.20.110.* 22.09.03, 12:23
            Niektóre trafo są "skręcan", często wystarczy kluczyk płaski 6 lub szczypce
            uniwersalne, kilka obrotów ... i po pisku.
            Pozdrawiam,
            • Gość: ocean22 Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.freeway.pl 26.09.03, 21:38
              hej hej kupiłem cos takiego jak plastik 75 czy jakoś tak, lakier do konserwacji
              części elektronicznych, wypsikałem pół puszki na wszytstko w środku telewizora,
              zwłaszcza transformator wysokiego napięcia - i kicha, dzień było w miarę
              dobrze, ale teraz piszczy non-stop!!!!!cholera jasna mnie trafi!!!!
              napiszcie teraz gdzie uderzyć siekierą, proszę!!!!
              • Gość: Rafał Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.int.warszawa.sint.pl 29.09.03, 12:12
                Bez sensu jest psikać na wszystko . Należy wytypować piszczący element ( czy to
                na pewno trafo ??? ) i dopiero wtedy kleić . Może należy zdemontować rdzeń ,
                usunąć z niego ewentualne śmieci i dopiero wtedy przed złożeniem powlec warstwą
                preparatu.....
    • tutu3000 Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 27.09.03, 01:59
      Gość portalu: as napisał(a):

> kogo nie pytam to sie dziwi, a ja slysze wyraznie wysokoczestotliwosciowy
      > pisk telewizorow.. A juz najgorzej jest w sklepie z telewizorami... :)
      > Jedyny, ktorego nie slyszalem, to 100Hz Panasonic. Czy to jest cecha
      > telewizorow 100 hercowych?
      > No niechze sie ktos znajdzie, kto rowniez to slyszy, bo pomysle, ze to lekkki
      > moj obled...
      > :)
      ....po sobie wiem,ze z w wiekiem to przechodzi.pozdr. 8)
      • anna.konda Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 01.10.03, 14:43
        Z wiekiem? Ale z jakim???
        Ja słyszę wszystkie telewizory... Nawet te wyłączone niestety. W domu wyciągam
        kabel z gniazdka bo można oszaleć. Wizyta w markecie z TV to męczarnia. Nie
        mówiąc o pracy przed monitorem.
        • Gość: pedros Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: 217.153.19.* 31.10.03, 09:57
          Ciesze sie ze nie tylko ja tak mam :) Pamietam na lekcjach biol kiedys dawno temu byl taki strasznie piszczacy i zawsze klasa chciala go wylaczac bo piszczy a na to nauczycielka co wam piszczy :PP A ja poza ttelewizorami slysze jeszcze ladowarki do telefonow zasilacz od mojej drukarki i jeszcze kilka rzeczy :))
    • Gość: Johnny_Bit Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 15:29
      Ja mam z tym szczęście w nieszczęściu. Szczęście takie że kiedyś jak chodziłem
      jako ministrant z księdzem po koledzie to wygrywałem z nim zakłady, a
      nieszczęście to takie że słysze telewizor nawet z dużej odległości (jakieś 50
      metrów), na szczęście im bliżej telewizora tym głośność pisku jest ciagle tak
      samo głośna. Przy kompie nie słysze pisku żadnych części kompa, za to słysze
      telewizor u sąsiada... to jest dziwna sprawa.
      • Gość: Martyna Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.13, 20:08
        Też je słysze ;D Może to i dziwne ale ja tak , mam już z mama robiłam test poprostu poszłam do 2 pokoju i mówiłam jej kiedy włączyła teleweizor ... Nie umie w to uwierzyć, cały czas sie pyta co ja tam słysze ? :P

pozdrawiam Martyna :)
    • Gość: GPal Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 22:07
      Jasne że słyszę, szczególnie w starszych telewizorach.
    • super_bartnik Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 23.11.13, 00:25
      Prawdopodobnie słyszysz jakiś element zasilania. Nie sądze że przyczyną jest sama konkretna częstotliwość. Sam mam telewizor LG o takiej samej częstotliwości matrycy i nic nie słyszę. Zresztą co ma matryca do emitowanego dzwięku?
      • Gość: azm2 Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.11.13, 13:25
        bartnik,
        popatrz na daty poprzednich wpisów - rok 2003 i 2004.
        Chodziło o transformatory odchylania w telewizorach kineskopowych. To te transformatory piszczały.
        W telewizorach LCD i plazmowych takich transformatorów nie ma.
        • crannmer Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 27.11.13, 17:50
          Gość portalu: azm2 napisał(a):
          > W telewizorach LCD i plazmowych takich transformatorów nie ma.

Ale sa inne elementy piszczace. Np zasilacze impulsowe z kluczowaniem o czestotliwosci kilkuset..kilku tysiecy Hz.
          • mylagos Re: Czy ktos jeszcze slyszy pisk telewizorow? 27.11.13, 21:57
            Kwestia pisków czy też dźwięków z wnętrza telewizorów LCD, to sprawa pracy elektroniki. Słyszalne są również trzaski ( rozgrzewający się plastik). Osobiście uważam, że nie ma co panikować, bo jest to po prostu oznaka pracy telewizora.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka